Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 06)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ενω συνεχιζονται οι προσπαθειες για την αφαιρεση του αναπνευστηρα.
  • Νεο ιατρικο ανακοινωθεν αναμενεται να εκδοθει απο στιγμη σε στιγμη. Εξακολουθει ομως το προβλημα ενημερωσης των δημοσιογραφων.
  • Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, εγινε το πρωι ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος τονισε οτι το 1996 θα ειναι χρονια ανακαμψης της οικονομιας.
  • Ο Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το πρωι στη Βουλη με τον Αποστολο Κακλαμανη.
  • Οι Ηνωμενες Πολιτειες και η Ευρωπαικη Ενωση θα εργαστουν προς την κατευθυνση διευθετησης του Κυπριακου.
  • Με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, συναντηθηκε το μεσημερι, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Αυριο επαναλαμβανεται η δικη των 120 ατομων που συνεληφθησαν κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου.
  • Αλλο ενα ατομο συνεληφθη και κρατειται στα κατεχομενα της Κυπρου απο το καθεστως Ντενκτας.
  • Πενηντα Αμερικανοι στρατιωτες, αναχωρησαν απο την Καλιφορνια για να συμμετασχουν στην ειρηνευτικη επιχειρηση του ΝΑΤΟ στη Βοσνια.
  • Την εναρξη συνολικων διαπραγματευσεων προτεινε ο υπουργος Εξωτερικων του Ισραηλ στη Συρια.
  • Ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει αποψε στη Γαλλια τη Ναντ για την τελευταια αγωνιστικη του Τσαμπιονς Λιγκ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αμεταβλητη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου. Αυτο αναφερεται στο ιατρικο ανακοινωθεν που εκδοθηκε το μεσημερι και στο οποιο σημειωνεται οτι η αναπνευστικη λειτουργια συνεχιζει να υποβοηθειται με αναπνευστηρα εναλλαξ με ολικη και μερικη μηχανικη υποστηριξη. Επειδη η χρηση αναπνευστηρα, αναμενεται να παραταθει, κριθηκε αναγκαια η διενεργεια τραχειοστομιας, η οποια συγχρονως θα υποβοηθησει και στην καλυτερη κινητοποιηση του ασθενους απο την κλινη του. Η νεφρικη λειτουργια, τονιζεται στο ανακοινωθεν, συνεχιζει να υποστηριζεται με τεχνητο νεφρο,ενω η καρδιακη λειτουργια παραμενει αμεταβλητη.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, εγινε το πρωι ο αναπληρων τον πρωθυπουργο, υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος.Κατα τη συναντηση εξεταστηκαν οι τρεχουσες εξελιξεις, ενω ο κ.Τσοχατζοπουλος, ενημερωσε τον κ.Στεφανοπουλο, για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου. Παραλληλα, συζητηθηκαν οι πρωτοβουλιες της κυβερνησης και ιδιαιτερα η προετοιμασια που γινεται ενοψει της συνδιασκεψης κορυφης της Μαδριτης.Επισης, ο υπουργος, ενημερωσε τον Προεδρο της Δημοκρατιας για την εξελιξη των οικονομικων μεγεθων ενοψει της συζητησης του προυπολογισμου στη Βουλη.Ο κ.Τσοχατζοπουλος, τονισε οτι η κυβερνηση λειτουργει κανονικα και αντιμετωπιζει ολα τα θεματα.Τονισε οτι η κυβερνηση κατα τη συζητηση για τον προυπολογισμο, θα παρουσιασει ολες τις θετικες οπως ειπε, εξελιξεις στον τομεα της οικονομιας, οι οποιες δινουν τη βεβαιοτητα οτι το 1996 θα ειναι χρονια ανακαμψης της οικονομιας.

Ο Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το πρωι στη Βουλη, με τον Προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη με τον οποιο συζητησε τις πολιτικες εξελιξεις. Στο μεταξυ οι ευρυτερες πολιτικες εξελιξεις και η πολιτικη του ΠΑΣΟΚ, θα συζητηθουν μεθαυριο Παρασκευη το πρωι σε συναντηση των γραμματειων των νομαρχιακων και τομεακων επιτροπων απο ολη τη χωρα, που θα πραγματοποιηθει στην Αθηνα στο ξενοδοχειο Καραβελ. Παραλληλα, οπως εχει δηλωσει ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης το Σαββατο θα συναντηθει το Εκτελεστικο Γραφειο με την ηγεσια της Νεολαιας του ΠΑΣΟΚ.

Οι Ηνωμενες Πολιτειες και η Ευρωπαικη Ενωση θα εργαστουν προς την κατευθυνση διευθετησης λυσης του Κυπριακου λαμβανοντας υποψη την επικειμενη προσχωρηση της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση. Συμφωνα με πληροφοριες του ΡΙΚ η αναφορα στο Κυπριακο περιεχεται στην υπερατλαντικη ατζεντα για τις σχεσεις ΗΠΑ-Ευρωπαικης Ενωσης που υπεγραψαν την Κυριακη στη Μαδριτη, ο Προεδρος Κλιντον και ο Πρωθυπουργος της Ισπανιας, Φελιπε Γκονζαλες.Στο μεταξυ,φθανει σημερα στην Κυπρο προσκεκλημενος του Κυπριακου Συνδεσμου Νεων Επιχειρηματιων ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ο οποιος θα μιλησει σε δειπνο στη Λευκωσια.

Επαναλαμβανεται αυριο, στο Αυτοφωρο Πλημμελειοδικειο της Αθηνας, η δικη των 120 ατομων που συνεληφθησαν κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου. Το δικαστηριο διαχωρησε τη δικη για αλλους εξι κατηγορουμενους που θα γινει τον Μαρτιο. Στο μεταξυ, αντιδρασεις εχει προκαλεσει η ποινικη διωξη που ασκησε ο εισαγγελεας κατα του καθηγητη του Παντειου Πανεπιστημιου Γιωργου Ρουσση και του ηθοποιου Βασιλη Διαμαντοπουλο, για τις αποψεις που διατυπωσαν σε τηλεοπτικη εκπομπη σχετικα με το καψιμο της Ελληνικης σημαιας στο Πολυτεχνειο.

Αλλο ενα ατομο συνεληφθη και κρατειται στα κατεχομενα της Κυπρου απο το καθεστως Ντενκτας. Προκειται για το Γεωργιο Χριστοφη, 42 ετων, απο τη Λειβαδια Λαρνακας, που μπηκε προχθες στα κατεχομενα κατα λαθος με το αυτοκινητο του. Υπενθυμιζεται οτι το καθεστως Ντενκτας εξακολουθει να κρατει παρανομα απο τον περασμενο Νοεμβριο το Γιαννη Αποστολιδη, τον οποιο αναμενεται να οδηγησει σημερα σε δικαστηριο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρησε χθες απο αεροπορικη βαση στην Καλιφορνια, η πρωτη ομαδα 50 αμερικανων στρατιωτων με προορισμο στρατιωτικη βαση στη Φρανκφουρτη. Η ομαδα αυτη περιλαμβανει πιλοτους και μηχανικους αεροσκαφων, οι οποιοι αναμενεται να μεταβουν σε απορρητη τοποθεσια στο εδαφος της Ευρωπης, για να συμμετασχουν στην ειρηνευτικη επιχειρηση του ΝΑΤΟ στη Βοσνια. Ωστοσο, η ψηφοφορια στην αμερικανικη Γερουσια για την εγκριση της αποστολης αμερικανικων στρατευματων στη Βοσνια, αναβληθηκε χθες εξαιτιας των διαφωνιων της κυβερνησης και της ρεπουμπλικανικης πλειοψηφιας. Παντως, υπερ της αποφασης του Μπιλ Κλιντον να στειλει στρατιωτες στη Βοσνια, τασσονται πολλοι ρεπουμπλικανοι, οπως οι πρωην προεδροι Τζορτζ Μπους και Τζεραλντ Φορντ αλλα και ο πρωην αρχηγος των ενοπλων δυναμεων Κολιν Παουελ.

Στο μεταξυ για πρωτη φορα ο υπουργος Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων, Ουορεν Κριστοφερ, δηλωσε οτι πρεπει να ληφθουν υποψη οι ανησυχιες των Σερβων του Σεραγεβο στην εφαρμογη της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον. Ο κ.Κριστοφερ συναντηθηκε το πρωι στις Βρυξελλες, με το Ρωσο ομολογο του, Αντρει Κοζιρεφ, ο οποιος εδωσε εμφαση στην εφαρμογη των πολιτικων πτυχων της συμφωνιας, επισημαινοντας οτι πρεπει να ληφθουν υποψη οι θεμιτες ανησυχιες. Οι δυο ανδρες διευκρινισαν ομως οτι δεν τιθεται θεμα επαναδιαπραγματευσης της συμφωνιας.

Ο υπουργος Εξωτερικων του Ισραηλ Γεχουντ Μπαρακ προτεινε σημερα στη Συρια την εναρξη συνολικων διαπραγματευσεων για τη επιτευξη ειρηνευτικης συμφωνιας με τη Συρια και την ισραηλινη αποχωρηση απο τα υψιπεδα του Γκολαν. Στο μεταξυ, τεσσερις κομαντος και ενας ισραηλινος στρατιωτης σκοτωθηκαν το πρωι κατα τη διαρκεια επιθεσης ανταρτων σε ισραηλινη περιπολο στη ζωνη ασφαλειας του Ισραηλ στο νοτιο Λιβανο.

Τεραστιες υλικες ζημιες προκληθηκαν απο τα επεισοδια που σημειωθηκαν χθες βραδυ στο Παρισι, τη Ναντη και το Μονπελιε, κατα τη διαρκεια των εκδηλωσεων διαμαρτυριας για το προγραμμα της γαλλικης κυβερνησης για περικοπες στο Συστημα Κοινωνικης Ασφαλισης. Στο Παρισι 18 ατομα συνεληφθησαν, ενω στη Ναντη, 21 αστυνομικοι τραυματιστηκαν και 11 διαδηλωτες συνεληφθησαν. Αλλα 11 ατομα συνεληφθησαν και στο Μονπελιε.

Διεξαγεται σημερα στην Αιγυπτο ο δευτερος γυρος των βουλευτικων εκλογων για την συμπληρωση 307 εδρων, που παραμενουν κενες. Στον πρωτο γυρο των εκλογων την περασμενη εβδομαδα, το κυβερνων κομμα του Προεδρου Χοσνι Μουμπαρακ κατηγαγε σαρωτικη νικη εξασφαλιζοντας τις 124 απο τις 137 εδρες για τις οποιες υπηρξε αποτελεσμα. Η αντιπολιτευση παντως εχει καταγγειλει την ολη διαδικασια ως εκλογικη παρωδια.

Σαρανταεννεα ατομα σκοτωθηκαν και αλλα 30 τραυματιστηκαν οταν αεροσκαφος τυπου ``Τουπολεφ `` που εκτελουσε εσωτερικη πτηση στο Αζερμπαιτζαν κατεπεσε και συνετριβη, λιγο πριν επιχειρησει αναγκαστικη προσγειωση λογω βλαβης, που παρουσιασε.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προωρο χαρακτηρισαν ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης και ο Κωστας Σημιτης το θεμα των υποψηφιοτητων στο ΠΑΣΟΚ, και τονισαν οτι δεν συζητηθηκε κατα τη συναντηση που ειχαν το μεσημερι. Κατα τη συναντηση αυτη συζητηθηκε η πολιτικη κατασταση σε οτι αφορα το ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Κακλαμανης, δηλωσε οτι αυτη την περιοδο χρειαζεται καθε προσπαθεια για ενωτικη πορεια και πρεπει να εξασφαλιστουν οι προυποθεσεις ωστε το κινημα να προχωρησει χωρις παρεμβασεις παραγοντων εξωτερικων η εσωτερικων που φιλοδοξουν οπως ειπε να επηρεασουν την πολιτικη ζωη. Τονισε οτι το ΠΑΣΟΚ εχει προεδρο και η χωρα Πρωθυπουργο. Ο κ.Σημιτης απο την πλευρα του χαρακτηρισε καλο το κλιμα της συναντησης και τονισε οτι αυτο που προεχει ειναι ποια θα ειναι η πολιτικη μας και οχι τα προσωπα. Και οι δυο επεσημαναν οτι υπαρχει ενοτητα στο κομμα και αυτη πρεπει να ενισχυσουν.

Με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, συναντηθηκε το μεσημερι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ. Αυριο, το πρωι το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ,θα συναντηθει με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη.

Αποπειρα ληστειας εγινε το πρωι στο υποκαταστημα της Τραπεζας Πειραιως στην οδο Καλλιδρομιου στα Εξαρχεια στο κεντρο της Αθηνας. Ειδικοτερα, ενοπλος κουκουλοφορος επιχειρησε να ανοιξει την πορτα της Τραπεζας αλλα δεν μπορεσε και τραπηκε σε φυγη.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, παρεστησαν το μεσημερι στη Σχολη Ναυτικων Δοκιμων στη γιορτη του πολυουχου του Ναυτικου, Αγιου Νικολαου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 6 December 1995 - 23:41:16