Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 02)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αμεταβλητη παραμενει και κατα το τελευταιο 24ωρο, συμφωνα με το μεσημεριανο ιατρικο ανακοινωθεν, η γενικη κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.

Οπως αναφερεται στο ανακοινωθεν, η αιμοκαθαρση με το τεχνητο νεφρο συνεχιζεται και αποδιδει ικανοποιητικα.Η αναπνευστικη λειτουργια εξακολουθει να υποστηριζεται απο τον αναπνευστηρα, σε μικροτερο ομως βαθμο. Οπως ειχε προαποφασιστει, τοποθετηθηκε γαστρικος καθετηρας, χθες το βραδυ, για την πληρεστερη διατροφη του ασθενους. Οπως διευκρινισε ο αντιπροεδρος του Ωνασειου, κ. Σκαλκεας, ο Πρωθυπουργος κατα διαστηματα μπορει να αναπνεει μονος του και αν συνεχισει ετσι θα εχουμε πολλες ελπιδες. Ο κ. Σκαλκεας επεσημανε οτι εχει αρχισει η προσπαθεια, για να εκτιμηθει, πιθανως αυριο, αν θα αποσυνδεθει ο αναπνευστηρας, αλλα δεν θελησε να δεσμευθει χρονικα. Προσθεσε, επισης, οτι δεν ειναι σιγουρο αν θα χρησιμοποιηθει τελικα, το μηχανημα - γιλεκο - για την υποστηριξη της αναπνοης. Αναφορικα με τη νεφρικη λειτουργια, τονισε οτι η πιθανη βελτιωση θα διαπιστωθει μετα απο μερικες ημερες, ενω η καρδια λειτουργει επαρκως. Ο αντιπροεδρος του Ωνασειου τονισε ακομη οτι τοποθετηθηκε ο γαστρικος σωληνας για τη διατροφη του Πρωθυπουργου με συγκεκριμενες και ελεγχομενες θερμιδες. Τελος, ειπε οτι δεν υπαρχει λοιμωξη, ουτε πυρετος και οτι απο αυριο, πιθανως να σταματησει η χορηγηση δυο αντιβιωτικων. Στο Ωνασειο μετεβη το μεσημερι, απευθειας απο το αεροδρομιο, ο Αρχιεπισκοπος Βορειου και Νοτιου Αμερικης, Ιακωβος, προκειμενου να ενημερωθει απο τους θεραποντες γιατρους για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου.

Και ενω η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου παραμενει αμεταβλητη, εντεινονται οι διαβουλευσεις στο ΠΑΣΟΚ, αν και ο Τηλεμαχος Χυτηρης επανελαβε οτι σε κανενα κομματικο οργανο δεν εχει τεθει θεμα διαδοχης. Απο την πλευρα του ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, τονισε οτι οι συζητησεις δεν αποτελουν ασεβεια στο προσωπο του Πρωθυπουργου και διαβεβαιωσε οτι δεν προκειται να υπαρξει διασπαση του κομματος.

Την ιδια ωρα το Βρετανικο περιοδικο ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ, στην εκθεση που συνεταξε η ομαδα αναλυσεων, προβλεπει οτι οι εκλογες στην Ελλαδα θα γινουν τον Οκτωβριο η τον Νοεμβριο του 1997 και θα τις κερδισει το ΠΑΣΟΚ. Παραλληλα επισημαινει οτι το θεμα της διαδοχης του Ανδρεα Παπανδρεου θα κυριαρχησει στα πολιτικα πραγματα της Ελλαδος στο αμεσο μελλον.

Με ελικοπτερο του Καναδικου Ναυτικου απομακρυνθηκαν και οι τριαντα ναυτικοι του φορτηγου πλοιου "Μαουτ Ολυμπος", που εχει παρει επικινδυνη κλιση ανοικτα των ακτων της Νεας Σκωτιας. Η επιχειρηση διασωσης των ναυτικων ηταν εξαιρετικα δυσκολη εξαιτιας της σφοδρης θαλασσοταραχης, που επικρατει στην περιοχη. Οι ναυτικοι οδηγηθηκαν στο εμπορικο πλοιο "Ροδοπη" που επλεε κοντα στο σκαφος που εγκαταλειφθηκε.

Στο Ευρωπαικο Δικαστηριο παραπεμπει την Ελλαδα η Κομισιον για την υπερβολικη φορολογια που επιβαλει στα εισαγομενα μεταχειρισμενα αυτοκινητα. Στην προσφυγη υποστηριζεται οτι η Ελλαδα με τη φορολογια που εχει βαλει παραβιαζει την Κοινοτικη νομοθεσια και επικαλειται αποφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου, το οποιο ειχε καταδικασει την Πορτογαλια για την ιδια παραβαση.

Και μια ο λογος για αυτοκινητα, να αναφερουμε οτι αρχιζει απο τη Δευτερα η διαθεση, απο τις Τραπεζες και τις Εφοριες, των σηματων για τα τελη κυκλοφοριας. Οι ενδιαφερομενοι θα πρεπει να προμηθευτουν τα σηματα, το αργοτερο μεχρι τις 31 Ιανουαριου 1996, γιατι στο εξης τα σηματα θα χορηγουνται με προστιμο, ενω θα αφαιρουνται και οι πινακιδες.

Σε ενταση οδηγουνται οι σχεσεις κυβερνησης και συνδικατων, με αφορμη την εισοδηματικη πολιτικη για το 1996, που εξαγγελθηκε. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προγραμματιζουν κινητοποιησεις, την ημερα ψηφισης του προυπολογισμου στη Βουλη, ενω η ΓΣΕΕ καλεσε τον υπουργο Εργασιας να στηριξει στην πραξη, τις προτασεις του για αυξησεις 4,5 + 4,5%.

Στο μεταξυ,συνταρακτικα ειναι τα στοιχεια που παρουσιασθηκαν σε ημεριδα της ΓΣΕΕ για την ανεργια,η οποια εξελισσεται σε εφιαλτη και κοινωνικη απειλη.Οπως ανακονωθηκε η ανεργια κυμαινεται στο 11%,ενω ιδιαιτερα αρνητικα ειναι τα στοιχεια για του νεους κατω των 25 ετων. Δυσμενεστερη ειναι η κατασταση για τις νεες γυναικες, απο τις οποιες μονο το 42,6% συμμετεχουν στη παραγωγη,ενω την ιδια ωρα 150.000 παιδια μεχρι 13 χρονων δουλευουν ανασφαλιστα.

Συνεχιζονται και σημερα στη Θεσσαλονικη οι εργασιες του συνεδριου αποδημου ελληνισμου,το οποιο χαρακτηριζεται απο τους ομιλητες ως μεγαλο γεγονος με παγκοσμια ακτινοβολια,που θα συμβαλει αποφασιστικα στη ενδυναμωση των δεσμων της μητροπολιτικης ελλαδος με τους απανταχου ελληνες ομογενεις.Στο συνεδριο αναμενεται να μιλησει σημερα και ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωδεκα ατομα σκοτωθηκαν και 15 τραυματιστηκαν σοβαρα, στην πολη Τιζι Ουζου της Αλγεριας, απο εκρηξη που σημειωθηκε, οταν τα μελη ενος κινηματογραφικου συνεργειου επεξεργαζονταν εκρηκτικες υλες που θα χρησιμοποιουσαν στα γυρισματα μιας ταινιας.

Επεκτεινονται και σε αλλους τομεις, εκτος απο τις συγκοινωνιες, οι απεργιακες κινητοποιησεις που εχουν παραλυσει για ογδοη κατα συνεχη ημερα τη Γαλλια. Στο χορο των κινητοποιησεων μπηκαν οι εργαζομενοι στις τηλεπικοινωνιες και τον ηλεκτρισμο, καθως και οι φοιτητες.

Το ΝΑΤΟ ενεκρινε προσωρινως τα σχεδια για την αποστολη εξηντα χιλιαδων στρατιωτων στη Βοσνια για την επιβλεψη της ειρηνης, μετα την αναχωρηση των κυανοκρανων απο την περιοχη.

Στις 4 Δεκεμβριου θα ασκηθει επισημως διωξη εναντιον του πρωην προεδρου της νοτιας Κορεας, Ρο Ταε Βου, που κατηγορειται για καταχρηση 654 εκατομμυριων δολλαριων, κατα τη διαρκεια της προεδρειας του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μεγαλο ντερμπι Ολυμπιακος-Παναθηναικος, με το οποιο ανοιγει η αυλαια της 12-ης ημερας του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας, δεσποζει στην αγωνιστικη κινηση του Σαββατοκυριακου. Ο αγωνας ειναι πολυ σημαντικος και για τις δυο ομαδες αφου μια ενδεχομενη αποτυχια ισως αποβει μοιραια. Κι' αυτο γιατι και οι δυο αποψινοι αντιπαλοι βρισκονται στην βαθμολογια, πισω απο την ΑΕΚ, η οποια αντιμετωπιζει αυριο στην Νεα Φιλαδελφεια τον ΟΦΗ και αναμενεται ευκολα η δυσκολα να επικρατησει και ν' αποσπασθει περισσοτερο. Ο αγωνας τον οποιο θα διευθυνει ο Λακων διαιτητης Σπυρος Παπαδακος.

Αγωνιστικη κινηση ομως υπαρχει και στο μπασκετ με τους αγωνες της 7-ης ημερας στο πρωταθλημα της Α1 εθνικης κατηγοριας. Απο τα παιχνιδια του προγραμματος ξεχωριζουν οι συναντησεις του Απολλωνα Πατρων με τον Ηρακλη, του Σπορτιγκ με τον ΠΑΟΚ και του Παπαγου με την ΑΕΚ, ενω αυριο θα γινει στην Θεσσαλονικη το ντερμπι της αγωνιστικης αναμεσα στον Αρη και τον πρωταθλητη Ολυμπιακο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος ο καιρος σημερα σε ολοκληρη τη χωρα, με νεφωσεις, τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες, κυριως στα δυτικα και λιγα χιονια στα βορεια ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν απο ανατολικες διευθυνσεις μετριοι μεχρι ισχυροι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 7 με 11 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 10 με 17 και στο Αιγαιο 13 με 19. Ο ιδιος περιπου καιρος θα ισχυσει και για αυριο. Νεφωσεις, με πιθανοτητα βροχης, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 13 με 17 και 8 με

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Saturday, 2 December 1995 - 18:12:48