Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Nov. 29)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κρισιμη και δυσχερης η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου, συμφωνα με τους θεραποντες ιατρους που δινουν τη δικη τους μαχη.
  • Αυριο ενδεχεται να αποσυνδεθει ο αναπνευστηρας,ενω θα συνεχισθουν οι αιμοκαθαρσεις.
  • Δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του πρωθυπουργου επαναλαμβανει ο Τηλεμαχος Χυτηρης.
  • Με ψυχραιμια αντιδρα η αγορα.Μικρη ανοδος 0,5% στο Χρηματιστηριο.
  • Κατατιθεται αυριο στη βουλη ο προυπολογισμος,ο οποιος θα κινειται στη λογικη του προγραμματος συγκλισης.Θα δωσουμε μαχη στη βουλη για τον προυπολογισμο,δηλωνει ο Μιλτιαδης Εβερτ,που εκτιμα οτι θα τον εκτελεσει το κομμα του.
  • Στο Σαραγεβο αυριο ο Καρολος Παπουλιας για συνομιλιες με τους ομολογους του της Βοσνιας και του Ιραν.Στις Βρυξελλες οι συμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η Ρωσια συμφωνησαν για στρατιωτικη συνεργασια στη Βοσνια.
  • Δεν εκπλησσει την Αθηνα η δυσφορια της Αγκυρας στην αποφαση της Ελλαδας για αναπτυξη της Δυτικης Θρακης,δηλωνει ο κ.Μπικας.
  • Ασαφεις οι προβλεψεις του ΒΑΝ για την προγνωση σεισμων,εκτιμουν οι εμπειρογνωμονες του Συμβουλιου της Ευρωπης.
  • Για εκτη κατα σειρα ημερα εχει παραλυσει η Γαλλια απο τις συνεχιζομενες κινητοποιησεις των δημοσιων υπαλληλων.
  • Νεες αεροπορικες επιδρομες ισραηλινων αεροσκαφων εναντιον βασεων ανταρτων στο Λιβανο.
  • Μεχρι το τελος της εβδομαδας υπογραφεται το προεδρικο διαταγμα για χορηγηση αδειας κινητης τηλεφωνιας στον ΟΤΕ.
  • Αναστελλονται οι απεργιακες κινητοποιησεις των νοσοκομειακων γιατρων εξαιτιας της ασθενειας του πρωθυπουργου.
  • Στον εισαγγελεα 28χρονος που πηγε ν'αγορασει ενσημα απο το ΙΚΑ με πλαστο πεντοχιλιαρο.
  • Στη μαχη των ευρωπαικων κυπελων μπασκετ αποψε ο Ολυμπιακος κοντρα στην ισπανικη Μαλαγα και ο Αρης στη Μοσχα με την ΤΣ.Σ.ΚΑ.
  • Αστατος ο καιρος αυριο με νεφωσεις,τοπικες βροχες,μετριους ανεμους και θερμοκρασια 6 με 19 βαθμους.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρισιμη χαρακτηριζουν την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου οι θεραποντες ιατροι του, οι οποιοι συνεχιζουν να δινουν τη δικη τους μαχη,γιατι,οπως λενε,στην Ιατρικη τα δεδομενα και οι πιθανοτητες αλλαζουν απο στιγμη σε στιγμη. Οι αμυνες του Πρωθυπουργου εχουν υποχωρησει σημαντικα και οπως επιβεβαιωσε ο αντιπροεδρος του Ωνασειου κ.Σκαλκεας δυο πολυ σημαντικες λειτουργιες, η αναπνευστικη και η νεφρικη, υποστηριζονται πλεον μηχανικα. Συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν η κατασταση ειναι δυσχερης και καταβαλλονται ολες οι ενδεδειγμενες προσπαθειες για την αντιμετωπιση της.Ο ασθενης,ως τωρα ανταποκρινεται στη θεραπευτικη προσπαθεια που εχει ως στοχο τη βελτιωση της νεφρικης και αναπνευστικης λειτουργιας.Απαντωντας στις ερωτησεις των δημοσιογραφων ο αντιπροεδρος του Ωνασειου ο κ.Σκαλκεας διευκρινισε οτι οι θεραπευτικες προσπαθειες αποδιδουν και δινουν ελπιδες οτι θα βελτιωθει η λειτουργια των οργανων.Ο κ. Σκαλκεας διεψευσε κατηγορηματικα τις πληροφοριες που μετεδωσε απο την Αθηνα το ΨΝΝ οτι ο πρωθυπουργος ειναι κλινικα νεκρος και προσθεσε οτι η εγκεφαλικη λειτουργια ειναι πληρεστατη και η καρδια λειτουργει επαρκως.Τονισε ακομη οτι οι πνευμονες του πρωθυπουργου δεν συμμετεχουν στην αναπνοη,η οποια γινεται αποκλειστικα απο το μηχανημα και οτι μετα απο 48 ωρες θα υπαρξει σκεψη για αποσυνδεση του,ενω αυριο ενδεχεται ο πρωθυπουργος να μπει και παλι στον τεχνητο νεφρο. Διεψευσε επισης οτι εχει γινει τραχειοτομη και αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο νεας μεταγγισης αιματος,ενω επιβεβαιωσε οτι ερχεται στην Αθηνα Αμερικανος διαιτολογος για να δωσει χρησιμες συμβουλες σχετικα με τη διατροφη του κ. Παπανδρεου.Ο κ. Σκαλκεας αντεδρασε εντονα στην ανακοινωση του Ιατρικου Συλλογου,που επερριπτε ευθυνες στους γιατρους του Ωνασειου για την ενημερωση μεσω των ιατρικων ανακοινωθεντων.Ο ιατρικος συλλογος δεν επελεξε ουτε την καταλληλη στιγμη,ουτε τα καταλληλα προσωπα ειπε ο κ. Σκαλκεας για να προσθεσει οτι οι 15 καθηγητες που παρακολουθουν τον πρωθυπουργο,επι πολλες δεκαετιες διδαξαν τη δεοντολογια και την ιατρικη ηθικη,οχι μονο απο το αμφιθεατρο αλλα δια του παραδειγματος της ζωης τους.Θα επανελθουμε επι του δεοντολογικου,τονισε ο κ.Σκαλκεας για να καταληξει οτι λεμε ολη την αληθεια και δεν εχουμε αποκρυψει τιποτα.Στο Ωνασειο μετεβη το απογευμα ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης και ενημερωθηκε απο τον κ. Κρεμαστινο.

Το μεσημερι πραγματοποιηθηκαν δυο κυβερνητικες συσκεψεις,υπο την προεδρια του κ.Ακη Τσοχατζοπουλου,στις οποιες οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν συζητηθηκε θεμα αντικαταστασης του πρωθυπουργου. Ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι μερος της ζωης ολων μας και γι' αυτο μας συγκλονιζει η μαχη που δινει αυτη την ωρα εναντια στη μοιρα,δηλωσε στη βουλη ο Θεοδωρος Παγκαλος. Ο πρωην υπουργος τονισε οτι πρεπει να εξαντληθει η τετραετια και διαβεβαιωσε οτι ολα τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ θα εξαντλησουν με αποφασιστικοτητα οσα λεει το συνταγμα για να υπαρξουν προβληματα ουτε με την οικονομια, ουτε με τα εθνικα θεματα. Παρα τις εξελιξεις που σημειωνονται στην υγεια του πρωθυπουργου η αγορα αντεδρασε ψυχραιμα και στη διατραπεζικη τα επιτοκια ξεκινησαν γυρω στο 15% ενω στο χρηματιστηριο παρατηρηθηκαν ανοδικες τασεις και ο γενικος δεικτης παρουσιασε ανοδο κατα 0,50% και εκλεισε στις 876 μοναδες.Απο την Πατρα ο διοικητης της Εθνικης Τραπεζας,Γιωργος Μιρκος,τονισε οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τη δραχμη,οι κερδοσκοποι εχουν παρει ηδη το μαθημα τους και προσθεσε οτι οι τραπεζες δεν ειναι διατεθιμενες να παιξουν παιχνιδια πανω στις οικονομιες του ελληνικου λαου.Η ασθενεια του πρωθυπουργου,για την οποια ολοι εκφραζουμε τη συμπαθεια μας,και οι πιθανες πολιτικες εξελιξεις δεν θα πρεπει να επηρρεασουν την πορεια σταθεροποιησης της οικονομιας,που εχει ηδη ξεκινησει,σημειωνει σε ανακοινωση του ο Συνδεσμος Ελληνικων Βιομηχανιων.

Στη λογικη του προγραμματος συγκλισης θα κινειται,συμφωνα με πληροφοριες και ο προυπολογισμος του 1996,που κατατιθεται αυριο στη βουλη απο τον υπουργο Οικονομικων,Αλεκο Παπαδοπουλο.Ο προυπολογισμος αναμενεται με μεγαλο ενδιαφερον,καθως απο τις δαπανες του θα διαπιστωθει και η εισοδηματικη πολιτικη που θ'ακολουθησει το προσεχες ετος η κυβερνηση.Συμφωνα με πληροφοριες τα εσοδα θα ειναι αυξημενα κατα 13,5%, γεγονος που σημαινει οτι οι επιπλεον φοροι θα αγγιζουν τα 850 δις δραχμες.Απο την αλλη πλευρα οι δαπανες θα ειναι αυξημενες μονο κατα 8% γεγονος που σημαινει οτι τα επιπλεον κονδυλια για τα υπουργεια περιοριζονται στα 700 δις δραχμες.Τα επιπλεον φορολογικα εσοδα θα προελθουν απο την αυξηση του ειδικου φορου καταναλωσης σε ποτα,τσιγαρα και καυσιμα,απο την αυξηση των αντικειμενικων αξιων των ακινητων και των τελων κυκλοφοριας,απο την περικοπη των φορολογικων απαλλαγων,τη συλληψη της φοροδιαφυγης και τη φυσιολογικη αυξηση των εσοδων λογω ταυτοχρονης αυξησης του ακαθαριστου εγχωριου προιοντος.

Δριμυτατη επιθεση κατα της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ εξαπελυσε η Νεα Δημοκρατια με αφορμη τις δηλωσεις του Γιαννου Παπαντωνιου στο Ελληνοαμερικανικο Επιμελητηριο.Ο εκπροσωπος του κομματος Βασιλης Μαγγινας εκανε λογο για προσπαθεια κορυφαιων υπουργων και στελεχων του ΠΑΣΟΚ να αποποιηθουν τις προσωπικες τους ευθυνες και προσθεσε οτι μεσα απο τις αλληλοκατηγοριες αναδεικνυεται και θεμελιωνεται η συνολικη ευθυνη τους.Το μεσημερι συνεδριασε στη Ρηγιλλης υπο τον Μιλτιαδη Εβερτ η Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημορατιας στην οποια συζητηθηκαν θεματα που αφορουν την τρεχουσα πολιτικη επικαιροτητα. Μετα τη συνεδριαση ο κ.Εβερτ τονισε οτι η Νεα Δημοκρατια εκφραζει τη συμπαθεια της προς το συνανθρωπο μας,πασχοντα πρωθυπουργο.Χρειαζεται δυναμη απ'ολους και απο τους οικειους και απο ολοκληρο το χωρο του ΠΑΣΟΚ και κυριως ψυχραιμια απο τον ελληνικο λαο.Ο κ.Εβερτ αφησε να εννοηθει οτι προβλεπει προωρες εκλογες και για το λογο αυτο,ειπε, το κομμα του θα δωσει τη μαχη στη βουλη για τον προυπολογισμο,αφου κατα την εκτιμηση του θα εκτελεστει τελικα απο τη Νεα Δημοκρατια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορικη χαρακτηρισε ο υπουργος Αμυνης Γερασιμος Αρσενης, τη στρατιωτικη συνεργασια του ΝΑΤΟ με τριτες χωρες, και ιδιως με τη Ρωσια για την ειρηνευση στη Βοσνια, που αποφασιστηκε στη Συνοδο υπουργων Αμυνης της Συμμαχιας.Παραλληλα, ο αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον, δηλωσε οτι οι Ηνωμενες πολιτειες, θα παιξουν τον ρολο πρωτης γραμμης, στην ειρηνευτικη προσπαθεια στην περιοχη.

Στο Σαραγεβο μεταβαινει αυριο ο Καρολος Παπουλιας,ο οποιος θα συναντηθει με τους ομολογους του της Βοσνιας και του Ιραν,στο πλαισιο της πρωτοβουλιας τους για το Βοσνιακο. Η συναντηση γινεται ενοψει της υπογραφης της συμφωνιας του Ντειτον για ειρηνη στη Βοσνια,στο Παρισι. Ο κ.Παπουλιας αναμενεται να ενημερωσει τους ομολογους του των δυο χωρων για την προθεση της ελληνικης κυβερνησης να στειλει στρατιωτικη δυναμη στη Βοσνια που θα αντικαταστησουν τους κυανοκρανους και θα επιβλεψουν την τηρηση της ειρηνευτικης συμφωνιας.

Την οριστικη της απαντηση πριν τα Χριστουγεννα, θα δωσει η πολιτικη πτερυγα του ΙΡΑ Σιν Φειν, σε ο,τι αφορα την ιρλανδο-βρετανικη συμφωνια για την διαδικασια ειρηνευσης στη Βορεια Ιρλανδια, δηλωσε ο ηγετης του Τζερι Ανταμς.Παραλληλα προσθεσε οτι το Σιν Φειν θα μελετησει τη συμφωνια, για να διαπιστωσει εαν αυτη θα προωθησει την ειρηνευτικη διαδικασια στη Βορεια Ιρλανδια.

Συμφωνια για την ασφαλη επιστροφη των προσφυγων απο την Ρουαντα, υπεγραψαν οι ηγετες του Μπουρουντι ,της Ρουαντα της Ουγκαντα και του Ζαιρ. Η υπογραφη της συμφωνιας, εγινε με την ολοκληρωση της διημερης συνοδου κουρυφης στο Κα`ι`ρο, σχετικα με τον αιματηρο εμφυλιο πολεμο στην Ρουαντα και το Μπουρουντι.

Κυκλοφοριακο χαος επικρατει για εκτη μερα στην Γαλλια,απο την συνεχιζομενη απεργια των σιδηροδρομικων υπαλληλων,που διαμαρτυρονται για την πολιτικη λιτοτητας του Πρωθυπουργου Αλεν Ζιπε.

Δεκαοχτω νεκροι,ειναι ο τραγικος απολογισμος των πολεμικων συγκρουσεων, μεταξυ τουρκικων δυναμεων ασφαλειας και Κουρδων ανταρτων, στα νοτιανατολικα της Τουρκιας.

Συνεχιζεται για πεμπτη μερα, το κυμα αεροπορικων εχθροπραξιων απο ισρηλινα αεροπλανα, εναντιον Αραβων ανταρτων, στο Λιβανο με απολογισμο ενα νεκρο και δυο τραυματιες.Αξιωματουχος της Αραβικης οργανωσης Χεζμπολαχ, δηλωσε οτι θα συνεχισουν να εξαπολυουν επιθεσεις εναντιον του βορειου Ισραηλ, οσοι οι Ισραηλινοι εξακολουθουν να βομβαρδιζουν περιοχες του νοτιου Λιβανου.

Με διαμαρτυριες απο την Αιγυπτιακη αντιπολιτευση, για παραβιαση της εκλογικης διαδικασιας απο τους υπευθυνους των εκλογικων κεντρων και την αστυνομια,21 εκατομμυρια Αιγυπτιοι προσερχονται στις καλπες για να εκλεξουν τα μελη της νεας Βουλης.Στην απερχομενη Βουλη το κομμα του προεδρου Χοσνι Μουμπαρακ διαθετει τα τρια-τεταρτα των εδρων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασαφεις χαρακτηριζονται οι προβλεψεις της μεθοδου ΒΑΝ στο πορισμα της ευρωπαικης συμβουλευτικης επιτροπης προγνωσης σεισμων, τα μελη της οποιας ηρθαν στην Ελλαδα τις τελευταιες μερες και εξετασαν σηματα του ΒΑΝ, που προεβλεπαν σεισμικες δονησεις σε διαφορες περιοχες της χωρας. Στο πορισμα αναφερεται χαρακτηριστικα οτι δεν ειναι δυνατον να υπαρχει σωστη επιστημονικη προσεγγιση εξεταζοντας μονο μια παραμετρο, τη στιγμη μαλιστα που δεν ειναι κατανοητη η φυση των ηλεκτρονικων σηματων. Η επιτροπη εντοπιζει, επισης, προβλημα επικοινωνιας μεταξυ της ομαδας ΒΑΝ και της υπολοιπης επιστημονικης κοινοτητας και τονιζει οτι τετοιου ειδους προγνωσεις δεν θα πρεπει να διοχετευονται στην κυβερνηση και στον τυπο πριν αξιολογηθουν απο ειδικες επιτροπες. Σε νεες δηλωσεις του ο προεδρος του Οργανισμου Αντισεισμικου Σχεδιασμου και Προστασιας, Δημητρης Παπανικολαου, επεσημανε πως το πορισμα επιβεβαιωνει οτι δεν συντρεχει λογος ιδιαιτερης ανησυχιας για επικειμενο μεγαλο σεισμο.

Δεν εκπλησσει την Ελλαδα η δυσφορια της Αγκυρας στην αποφαση της κυβερνησης των Αθηνων για αναπτυξη της Δυτικης Θρακης,γεγονος που χαρακτηριστηκε απο Τουρκους αξιωματουχους ανεπαρκες βημα χωρις νοημα. Αυτο δηλωσε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων,αποδιδοντας την αντιδραση της Αγκυρας στην προσπαθεια επιχειρησης δημιουργιας διεθνων σχεσεων,ενω λησμονει τη συμπεριφορα που επιφυλαξε στους Ελληνες ομογενεις,στην Κωνσταντινουπολη,την Ιμβρο και την Τενεδο.Παραλληλα, υπενθυμισε τη συνεχιζομενη κατοχη της Κυπρου,τις παραβιασεις του ελληνικου εναεριου χωρου και την αρνηση της Τουρκιας να συμμορφωθει στο Διεθνες Δικαιο,αναφορικα με το νομικο καθεστως του Αιγαιου.Η Ελλαδα, προσθεσε ο κ.Μπικας,σεβεται πληρως ολους τους Ελληνες πολιτες και τα μελη της μουσουλμανικης μειονοτητας,την οποια η Αγκυρα συνεχιζει να χαρακτηριζει τουρκικη.

Η πορεια του κυπριακου προβληματος και η ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση,απασχολησαν τις συνομιλιες που ειχαν οι υπουργοι Εξωτερικων Ελλαδας και Κυπρου κυριοι Καρολος Παπουλιας και Αλεκος Μιχαηλιδης. Οπως δηλωσε ο κ.Μιχαηλιδης,κατα τη συναντηση αξιολογηθηκε η αποφαση των Ηνωμενων Πολιτειων για ουσιαστικη εμπλοκη τους στις προσπαθειες λυσης του Κυπριακου. Αυριο, ο κ. Μιχαηλιδης θα εχει συνομιλιες με τον Αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων, αρμοδιο για θεματα Ευρωπαικης Ενωσης, Γιωργο Ρωμαιο.

Μεχρι το τελος της εβδομαδος θα εχει υπογραφει το Προεδρικο Διαταγμα για την αδεια κινητης τηλεφωνιας στον ΟΤΕ.Ο υπουργος Μεταφορων,Ευαγγελος Βενιζελος,εξεφρασε την πεποιθηση οτι μεσα σε 15 μερες απο την υπογραφη θα εχει χορηγηθει στον ΟΤΕ η αδεια. Αναφερομενος στο κοστος της αδειας ειπε οτι υπαρχει προταση του Οργανισμου για την εξαγορα της στο υψος των 25 δις. δρχ.Η προσφορα αυτη θα εξεταστει απο ειδικη επιτροπη.Επισης, ο κ.Βενιζελος δηλωσε οτι το καλοκαιρι θα αναθεωρηθει ο Κωδικας Οδικης Κυκλοφοριας και προσθεσε οτι η αναθεωρηση εντασσεται στο πλαισιο της προσπαθειας μειωσεως των οδικων ατυχηματων.

Υπερ της αναστολης της 48-ωρης πανελλαδικης απεργιας των νοσοκομειακων γιατρων, η οποια ειχε προκηρυχθει για σημερα και αυριο,ταχθηκε κατα πλειοψηφια το Διοικητικο Συμβουλιου της ΕΙΝΑΠ.Η προεδρος Χριστινα Παπανικολαου, ειπε οτι το σωματειο εφθασε σ'αυτη την αποφαση λογω της ιδιαιτερα μειωμενης προσελευσης των γιατρων στη σημερινη Γενικη Συνελευση, καθως και λογω της καταστασης της υγειας του πρωθυπουργου. Η τελικη αποφαση, ωστοσο, εγκειται στην ΟΕΝΓΕ, η οποια θα αποφασισει εντος της ημερας για την πορεια των κινητοποιησεων των νοσοκομειακων γιατρων.

Με πλαστο δεκαχιλιαρο ο Γιαννης Λιερος 28 ετων προσπαθησε να αγορασει ενσημα απο υποκαταστημα του ΙΚΑ στην Πλατεια Συνταγματος. Ο Λιερος πηγε το πρωι για να αγορασει ενσημα αξιας 70 χιλιαδων δρχ., ομως αναμεσα στα χαρτονομισματα ο ταμιας διεπιστωσε οτι υπηρχε ενα πλαστο 10χιλιαρο και ετσι ο Λιερος συνεληφθη. Με τη σε βαρος του σχηματισθεισα δικογραφια θα οδηγηθει στην Εισαγγελια.

Ομοφωνια εισαγγελεα και ανακριτριας Καβαλας, προφυλακιστηκε στην Κομοτηνη, ο Βασιλης Ραφτοπουλος, 30 χρονων, ιδιωτικος υπαλληλος, ο οποιος κατηγορειται οτι ασελγησε σε βαρος μαθητριων ηλικιας 8-11 χρονων. Οπως προεκυψε απο την αστυνομικη ερευνα, ο Ραφτοπουλος ειχε αποπειραθει η ασελγησε σε βαρος 8 μαθητριων, ενω ερευνωνται και αλλες περιπτωσεις μετα απο καταγγελιες γονεων. Τον σατυρο αναγνωρισαν τα ιδια τα θυματα του. Η μεταφορα του Ραφτοπουλου στις φυλακες της Κομοτηνης,εγινε κατω απο αυστηρα μετρα ασφαλειας, για να αποφευχθει τυχον λιντσαρισμα του απο εξοργισμενους γονεις και κατοικους της Καβαλας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για τον ταξιδιωτη που περασε και αγαπησε τη Μονεμβασια αλλα και για αυτον που δεν την εχει γνωρισει κυκλοφορησε το λευκωμα Μονεμβασια- τεσσερις εποχες με φωτογραφιες της Ευγενιας Γρηγορακη και κειμενα της Μαρλενας Πολιτοπουλου.Οι φωτογραφιες, 31 τον αριθμο,αναδεικνυουν περισσοτερο τη φυση και λιγοτερο την αρχιτεκτονικη του οικισμου ανοιγοντας παραθυρο σε εναν κοσμο που δεν εχει χασει την αισθηση των εποχων του χρονου. Συνοδευονται απο μικρα κειμενα βοηθουν αυτη την εικαστικη ποιητικη ξεναγηση.

Ρεσιταλ πιανου δινει το ντουο Μεροπης Κολλαρου -Ρειμα Ραιας, την Παρασκευη, στο Μεγαρο Μουσικης. Το προγραμμα τους περιλαμβανει εργα για δυο πιανα και εργα για ενα πιανο-τεσσερα χερια των Κλωντ Ντεμπυσυ και Σεργκει Ραχμανινοφ. Οι δυο πιανιστες, η Ελληνιδα Μεροπη Κολλαρου και ο Φινλανδος Ρειμα Ραιας πραγματοποιουν τη συναυλια τους στα πλαισια του κυκλου των ρεσιταλ της Αιθουσας Δημητρη Μητροπουλου του Μεγαρου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους πρωτους αγωνες για την Β' φαση του Κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα :

Παναχαικη - Παναθηναικος 2-2 Απολλων - Πανηλειακος 2-1 Νιγριτα - Ολυμπιακος 1-4 Ιωνικος - Πανελευσινιακος 4-0 Φωκικος - ΠΑΟΚ 0-1 Αγρ. Αστερας - Ξανθη 1-1 Νικη Βολου - ΟΦΗ 1-3

Αθηναικος - Ποντιοι Βεροιας 4-0 Γιαννιτσα - Αρης 1-0 Ιαλυσος - Αγ. Νικολαος 3-1 Πυργος - Βεροια 0-0 Χανια - Τρικαλα 2-0 Καλαμαρια - Καβαλα 3-0 Παναιτωλικος - Βαρβασιακος 3-0 και χθες Δοξα Βυρωνα - Λαρισα 1-0

Οι επαναληπτικοι αγωνες θα γινουν 20 Δεκεμβριου.

Με σημαντικες απουσιες αλλα και πιστη για μια ακομη νικη, η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου υποδεχεται αποψε στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας την Ισπανικη Ουνικαχα Μαλαγα στον 4-ο αγωνα του για την προημιτελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος.Οι ερυθρολευκοι που ελπιζουν να σημειωσουν την 3-η νικη τους σε αυτη την φαση της διοργανωσης, θα στερηθουν τις υπηρεσιες των Ντραγκαν Ταρλατς και Νασου Γαλακτερου, ενω θα απουσιασει και ο πρωτος σκορερ της Ισπανικης ομαδας, ο Ρωσος Σεργκει Μπαμπκοφ.

Για την ιδια διοργανωση, ο Ηρακλης δινει δυσκολο αγωνα με την ΤΣ.Σ.ΚΑ. στην Μοσχα, οπου πριν μερικες εβδομαδες ο Ολυμπιακος γνωρισε την πρωτη του ηττα στα προημιτελικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος.

Χωρις τον Ντομινικ Γουιλκινς, ο οποιος ως γνωστον βρισκεται στις Ηνωμενες Πολιτειες για οικογενειακη υποθεση,βρισκεται στη Γαλλια η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου και αυριο αντιμετωπιζει την Ορτεζ στον 4-ο αγωνα της για την προημιτελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος. Ο προπονητης των πρασινων Μποζινταρ Μαλκοβιτς,ειπε οτι θα ειναι πολυ δυσκολο παιχνιδι,αφου η Ορτεζ εχει δυο πολυ σημαντικα πλεονεκτηματα το καλο αγωνιστικο προσωπο και την καυτη εδρα που δημιουργουν οι οπαδοι της.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ψυχραιμη ηταν σημερα η αντιδραση της χρηματιστηριακης αγορας στις αρνητικες εξελιξεις στο θεμα της υγειας του Πρωθυπουργου. Παρα τη σημαντικη αρχικη πτωση, που εφθανε μεχρι και 1,70%, ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε τελικα με μικρη ανοδο 0,50%, στις 876,11 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 9,2 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,23%, Ληζινγκ ανοδος 0,11%, Ασφαλειες πτωση 2,86%, Επενδυσεις ανοδος 0,79%, Βιομηχανιες ανοδος 0,81%, Κατασκευες ανοδος 1,12%, Συμμετοχων πτωση 0,16%, Διαφορες ανοδος 0,45% . Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με οριακη ανοδο 0,09% .

Στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος το δολαριο εκλεισε ενισχυμενο εναντι της δραχμης και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες προς 239,443 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο με νεφωσεις,κατα τοπους αυξημενες,με πιθανοτητα σποραδικων βροχων,οι οποιες απο το βραδυ και απο τα νοτιοδυτικα θα ενταθουν,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι θα πνεουν απο νοτιοδυτικες διευθυνσεις ασθενεις μεχρι μετριοι και κατα τοπους ισχυροι.Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη και στα βορεια θα κυμανθει 6 με 12 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα 8 με 19.Νεφωσεις με πιθανοτητα ασθενους βροχης προς το βραδυ,μετριους ανεμους και θερμοκρασια 13 με 17 και 7 με 11 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 29 November 1995 - 21:13:28