Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Πολυ καλυτερα σε σχεση με χθες ειναι ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, δηλωσε το μεσημερι ο Τηλεμαχος Χυτηρης.
  • Ησυχη νυχτα περασε ο Πρωθυπουργος,τονισε και ο Δημητρης Κρεμαστινος ο οποιος ειπε οτι εντοπιστηκε η εστια του μικροβιου.
  • Σημαδια ανακαμψης παρατηρουνται στη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, ενω ομαλα κινειται η διατραπεζικη αγορα.
  • Στο αυτοφωρο οδηγηθηκαν το πρωι οι 44 πρωτοι κατηγορουμενοι που συνεληφθησαν κατα την επιχειρηση εκκαθαρισης του Πολυτεχνειου.
  • Μικρη επιδεινωση στην κεντρικη και νοτια χωρα παρουσιαζει σημερα η κακοκαιρια. Χιονιζει και στα βορεια προαστια της Αθηνας.
  • Φθηνοτερα καυσιμα στους αγροτες συμφωνα με τροπολογια που κατατεθηκε το πρωι στη Βουλη.
  • Βελτιωση στα οικονομικα μεγεθη προβλεπει η εκθεση της Ευρωπαικης Επιτροπης για το 1996, που δινεται σημερα στη δημοσιοτητα.
  • Ευφορια και σκεπτικισμο προκαλει η μονογραφη της συμφωνιας για την ειρηνευση στη Βοσνια.
  • Διεθνεις αντιδρασεις απο την τεταρτη κατα σειρα πυρηνικη δοκιμη της Γαλλιας.
  • Ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει αποψε στην Αθηνα τη Δανικη Ααλμποργκ για το τσαμπιονς λιγκ.
  • Τεσσερις ελληνικες ομαδες δινουν αποψε κρισιμες μαχες στις ευρωπαικες διοργανωσεις του μπασκετ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου ειναι πολυ καλυτερα σε σχεση με χθες, δηλωσε το μεσημερι ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, σε συντομη συνομιλια του με τους δημοσιογραφους. Ο κ.Χυτηρης ειπε οτι αυτη τη ωρα πραγματοποιειται ιατρικο συμβουλιο και παρεπεμψε για περισσοτερες πληροφοριες στο ιατρικο ανακοινωθεν που αναμενεται να ανακοινωθει απο στιγμη σε στιγμη. Εξαλλου, ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος,δηλωσε το πρωι, οτι ο Πρωθυπουργος περασε ησυχη νυχτα. Ο κ.Κρεμαστινος τονισε οτι εντοπιστηκε η εστια του μικροβιου και ηδη στον κ.Παπανδρεου, χορηγειται τετραπλη δοση αντιβιωσης. Ειπε οτι ο Πρωθυπουργος, κρατειται σε κατασταση φυσικης υπνωσης για αρκετες ωρες με σκοπο την αποτελεσματικοτερη δραση των αντιβιωτικων φαρμακων. Εξεφρασε την αποψη οτι θα υπαρξει θετικη καταληξη. Εξαλλου, ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας, Γιωργος Κατσιφαρας δηλωσε το πρωι οτι συναντηθηκε και μιλησε με τον Πρωθυπουργο, ο οποιος οπως ειπε ειναι καλα. Ο υφυπουργος Υγειας και Προνοιας Νικος Φαρμακης, καταφερθηκε το πρωι με δηλωσεις του σε ορισμενους γιατρους οι οποιοι οπως ειπε, περιφερονται στα μεσα ενημερωσης και αναφερονται κατα τροπο αντιδεοντολογικο στην υγεια του Πρωθυπουργου τη στιγμη που δεν εχουν δει απο κοντα τον ασθενη.Αυτο το κανουν,τονισε ο κ.Φαρμακης για δημοσιες σχεσεις και πελατεια και καλεσε τον ιατρικο συλλογο να παρεμβη.

Την εξουσια ασκει η κυβερνηση και Πρωθυπουργος ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου. Αυτο δηλωσε το μεσημερι ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης επισημαινοντας παραλληλα οτι το κυβερνητικο εργο ασκειται κανονικα σε ολους τους τομεις. Σε περιπτωση ειπε, που χρειαστει να συγκληθει το υπουργικο συμβουλιο, αυτο μπορει να το κανει ο πρωτος τη ταξει υπουργος, δηλαδη ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Ο υπουργος Τυπου, τονισε οτι σε ο,τι αφορα τον προυπολογισμο και την παρουσια του Πρωθυπουργου στη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης το Δεκεμβριο, δεν ειναι θεματα του παροντος. Τελος, ο κ.Χυτηρης ειπε οτι δεν υπαρχει καμια συγκρουση ουτε στο κομμα, ουτε στην κυβερνηση.

Απο το πρωι στο Ωνασειο καταφθανουν στελεχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης οπου ενημερωνονται για την πορεια της υγειας του πρωθυπουργου ενω στο νοσηλευτικο αυτο ιδρυμα μετεβη το πρωι και ο Αρχιεπισκοπος Αθηνων και Πασης Ελλαδος Σεραφειμ. Στο μεταξυ, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης, κατεστησε σαφες οτι δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του Πρωθυπουργου τον οποιο αναπληρωνει συμφωνα με το νομο, ο πρωτος τη ταξει υπουργος ο οποιος ειναι ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος.

Ομαλα κινειται σημερα η διατραπεζικη αγορα οπου τα επιτοκια παραμενουν στα χθεσινα επιπεδα στο 16 εως 17%. Στο Χρηματιστηριο παρατηρειται αγοραστικη κινηση και ο γενικος δεικτης των τιμων των μετοχων παρουσιαζει ελαφρα ανοδο. Ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος δηλωσε οτι η πορεια της οικονομιας ειναι σταθερη και οι οποιες κινησεις κερδοσκοπειας θα αποτυχουν. Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου,τονισε οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα για τη δραχμη.Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, επεσημανε οτι η Τραπεζα της Ελλαδος, λαμβανει ολα τα ενδεικνυομενα μετρα και συνεστησε ψυχραιμια.Τελος, ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ζητησε υπευθυνοτητα και ψυχραιμια απο ολες τις πολιτικες δυναμεις για να μη δοθουν οπως ειπε ευκαιριες στους κερδοσκοπους.

Τη συνεκδικαση ολων των υποθεσεων των 137 συλληφθεντων στην καταληψη του Πολυτεχνειου, αποφασισε το μεσημερι το τριμελες αυτοφωρο Πλημμελειοδικειο. Η δικη αναβληθηκε για τις 5 Δεκεμβριου, ενω οι κρατουμενοι θα αφεθουν ελευθεροι. Στο μεταξυ, συνεχιζεται η αντιπαραθεση για τα αιτια και τους υπευθυνους των καταστροφων στο Πολυτεχνειο. Αργα το μεσημερι συγκαλειται εκτακτως η συγκλητος απο τον πρυτανη Νικο Μαρκατο, προκειμενου να καθοριστει η σταση του ιδρυματος. Για την Παρασκευη, ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, καλεσε σε απολογια τον κ.Μαρκατο.

Τη σημασια της κατασκευης του αγωγου Μπουργκας - Αλεξανδρουπολης αλλα και της Εγνατιας οδου που θα συνδεεται με νεους καθετους οδικους αξονες, υπογραμμισε ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος σε ομιλια του το πρωι στο Βουλγαρικο Κοινοβουλιο στη Σοφια.Το θεμα του αγωγου μεταφορας αργου πετρελαιου συζητηθηκε κατα τη χθεσινη συναντηση του κ.Στεφανοπουλου με τον Πρωθυπουργο της Βουλγαριας ενω θεωρειται βεβαιο οτι το θεμα απασχολησε και το σημερινο προγευμα εργασιας του υπουργου Εξωτερικων, Καρολου Παπουλια με τον Βουλγαρο ομολογο του.

Μικρη επιδεινωση, παρουσιαζει σημερα η κακοκαιρια στην κεντρικη και νοτια χωρα με χιονια βροχες και τσουχτερο κρυο. Λογω των ισχυρων ανεμων που πνεουν στα πελαγη δεν εκτελουνται εως τις 6 το απογευμα, τα δρομολογια των πλοιων απο τα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας. Στην Αττικη πεφτει αραιο χιονι στα βορεια προαστια ενω με αντιολισθητικες αλυσιδες διεξαγεται η κυκλοφορια των αυτοκινητων στην Παρνηθα απο το τελεφερικ και πανω. Προβληματα λογω των χιονοπτωσεων στην εθνικη οδο Καρπενησιου-Λαμιας, στις Ραχες Τυμφρηστου, Καλαματας-Σπαρτης, Λειβαδιας-Θηβων και στην περιοχη των Καλαβρυτων. Συμφωνα με τις προβλεψεις της Εθνικης Μετεωρολογικης Υπηρεσιας, βελτιωση του καιρου αναμενεται απο το βραδυ.

Με τροπολογια που κατατεθηκε σημερα στη Βουλη απαλασσονται κατα 30% απο τον ειδικο φορο καταναλωσης του ντιζελ, οι αγροτες. Η επιστροφη του ειδικου φορου καταναλωσης για το 1995,ειδικα, θα καλυπτει το 1/3 του συνολικου ποσου.

Δινεται σημερα στη δημοσιοτητα απο την Ευρωπαικη Επιτροπη η εκθεση για την κατασταση της οικονομιας και τις προοπτικες της για το 1996. Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, στην εκθεση αναφερεται, μεταξυ αλλων, οτι στην Ελλαδα θα υπαρξει βελτιωση στα οικονομικα μεγεθη κατα το επομενο ετος ενω αναμενεται περαιτερω πτωση του πληθωρισμου . Το ελλειμμα, αναφερει η εκθεση, ως ποσοστο στο ΑΕΠ, απο 8,9 τοις εκατο, που θα ειναι στο τελος του 1995, θα μειωθει στο 8% στο τελος του 1996. Τελος, στην εκθεση δινεται εμφαση στο γεγονος οτι εκπληρωνονται οι οροι του προγραμματος συγκλισης της Ελλαδας.

Πανεργατικο συλλαλητηριο πραγματοποιειται αυριο το απογευμα στην Αθηνα, στην πλατεια Κανιγγος με βασικο αιτημα τον τερματισμο της λιτοτητας. Την κινητοποιηση αυτη εχει εξαγγειλει, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικο Κεντρο Αθηνας. Τα εργατικα συνδικατα ζητουν επισης δικαιωτερο φορολογικο συστημα, ενισχυση της απασχολησης και αντιμετωπιση της ανεργιας και αυξηση των κονδυλιων για τη στηριξη των συνταξιουχων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευφορια αλλα και σκεπτικισμο προκαλεσε η μονογραφη της συμφωνιας ειρηνευσης της Βοσνιας στους κατοικους της περιοχης. Οι εντονοτερες, μαλιστα αντιδρασεις, προερχονται απο το Παλε, οπου οι ηγετες των Σερβων της Βοσνιας κατηγορουν τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς για προδοσια. Η συμφωνια, που θα υπογραφει στο Παρισι, απαγορευει ρητα σε εγκληματιες πολεμου να αναλαβουν οποιοδηποτε δημοσιο αξιωμα στη Βοσνια,κατι που αφορα ιδιαιτερα τον ηγετη των Σερβοβοσνιων Ραντοβαν Καραντζιτς και τον στρατηγο τους Ρατκο Μλαντιτς, εναντιον των οποιων εχουν απαγγελθει απο το διεθνες δικαστηριο πολλες κατηγοριες για εγκληματα πολεμου. Με τη μονογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας αρχισε και η αντιστροφη μετρηση για την αναπτυξη των 20.000 Αμερικανων στρατιωτων στη Βοσνια, στο πλαισιο του ΝΑΤΟ. Το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ, τελος, ταχθηκε υπερ της αρσης των εμπορικων κυρωσεων που εχουν επιβληθει εναντιον της νεας Γιουγκοσλαβιας, αλλα και της σταδιακης αρσης του εμπαργκο στις πωλησεις οπλων.

Νεες διεθνεις αντιδρασεις προκαλεσε η τεταρτη κατα σειρα πυρηνικη δοκιμη που πραγματοποιησε χθες η Γαλλια. Οι ΗΠΑ, αποδοκιμασαν την ενεργεια των Παρισιων, ενω αμεση ηταν η αντιδραση της Αυστραλιας και της Νεας Ζηλανδιας, που εξεφρασαν την οργη τους για τη δοκιμη. Για ``θλιβερο γεγονος``, εκανε λογο η Ιαπωνια. Η Βρετανια, παντως, επεμεινε στην αρνηση της να καταδικασει τις γαλλικες πυρηνικες δοκιμες.

Την πωληση στην Τουρκια 120 Στρατιωτικων Τακτικων Πυραυλικων Συστηματων αξιας 88 εκατομμυριων δολαριων, ανακοινωσε το αμερικανικο υπουργειο Αμυνας, συμφωνα με τη χθεσινη αναφορα της οργανωσης για την προασπιση των ανθρωπινων δικαιωματων "Χιουμαν Ραιτς Ουωτς". "Ειναι εντελως ασυνειδητο για τις ΗΠΑ να προσφερουν ενα τοσο σημαντικα προηγμενο οπλικο συστημα στην Τουρκια, δεδομενου του υπαρχοντος βεβαρυμενου παρελθοντος της στην συστηματικη παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων και των κανονων του πολεμου,ανακοινωσε εκπροσωπος της οργανωσης.

Αγνωστοι εμπρηστες πυρπολησαν χθες βραδυ,με αυτοσχεδιες βομβες τη λεσχη τουρκικης ποδοσφαιρικης ομαδας στην γερμανικη πολη Χαγκεν,διχως ευτυχως να υπαρξουν θυματα. Οπως ανακοινωσε η αστυνομια οι δραστες εκτοξευσαν βομβες μολοτωφ στο εσωτερικο της λεσχης,που καταστραφηκε ολοσχερως.

Ισχυρη σεισμικη δονηση συγκλονισε τις πρωτες πρωινες ωρες σημερα τη Μεση Ανατολη απο την Αιγυπτο ως την Ιορδανια και τις αυτονομες παλαιστινιακες περιοχες με αποτελεσμα να σκοτωθουν δυο ατομα και αρκετα να τραυματιστουν. Συμφωνα με τις ισραηλινες υπηρεσιες η δονηση ειχε μεγεθος 6,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ. Οι σεισμογραφοι του αμερικανικου Σεισμολογικου Κεντρου στο Κολοραντο κατεγραψαν ομως δονηση μεγεθους 7,2 βαθμων. Το επικεντρο της δονησης εντοπιζεται στην περιοχη του κολπου της Ακαμπα οπου εχουν καταγραφει αρκετες ζημιες σε σπιτια, ξενοδοχεια και καταστηματα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ``χρυσος`` μας Ολυμπιονικης Πυρρος Δημας, αγωνιζεται αυτη την ωρα στην κατηγορια των 83 κιλων, στο πλαισιο του παγκοσμιου πρωταθληματος αρσης βαρων που πραγματοποιειται στην Καντονα της Κινας.

Το προτελευταιο εμποδιο για την προκριση του στην προημιτελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος, καλειται να ξεπερασει ο Παναθηναικος στον αποψινο αγωνα του με την Ααλμποργκ στο πλαισιο της 5-ης αγωνιστικης ημερας του Τσαμπιονς Λιγκ. Η αποψινη συναντηση του Ολυμπιακου σταδιου της Αθηνας, θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ.

Στις Ευρωπαικες διοργανωσεις του μπασκετ,τεσσερις Ελληνικες ομαδες δινουν κρισιμες μαχες.Ο Παναθηναικος στον τριτο αγωνα του για τα προημιτελικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος υποδεχεται στις 7 παρα τεταρτο στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων την Κροατικη Τσιμπονα Ζαγκρεμπ.

Οι υπολοιπες τρεις Ελληνικες ομαδες αγωνιζονται στο Κυπελλο Κορατς. Στις 7.30 στη Θεσσαλονικη ο Αρης υποδεχεται την Γερμανικη Αλμπα Βερολινου και το παιχνιδι θα μεταδοθει απο την ΕΤ-3. Στις 9.20 ο Σπορτινγκ φιλοξενει στα Πατησια την Τουρκικη Φενερ Μπαξε. Τελος το βραδυ ο Πανιωνιος αγωνιζεται στην Ανδορα με το τοπικο συγκροτημα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με τοπικες βροχες η χιονονερο επικρατουν σημερα στις περισσοτερες περιοχες της χωρας, ενω χιονοπτωσεις σημειωνονται στα ορεινα αλλα και τα πεδινα της κεντρικης Ελλαδας. Βαθμιαια παντως τα φαινομενα θα εξασθενησουν.Οι ανεμοι πνεουν ισχυροι εως πολυ ισχυροι και στο Αιγαιο θυελλωδεις εως πολυ θυελλωδεις, εντασης εως και 9 μποφορ. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 5 βαθμους, στα δυτικα τους 11 και στις υπολοιπες περιοχες τους 10 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, προβλεπονται νεφωσεις σε ολη τη χωρα με λιγες βροχες η χιονονερο στην ανατολικη και νοτια Ελλαδα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο στη διαρκεια της ημερας. Τη νυχτα ομως και το πρωι στα ηπειρωτικα θα σημειωθει παγετος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 22 November 1995 - 17:26:24