Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απο ενα ειδος πνευμονιας,που ειναι συνηθης και ιασιμη, εχει προσβληθει ο αριστερος κατω λοβος του πνευμονος του πρωθυπουργου, συμφωνα με τον καθηγητη κ. Γρηγορη Σκαλκεα,που ανεγνωσε το νεο ιατρικο ανακοινωθεν. Ο κ.Σκαλκεας τονισε οτι η κατασταση ειναι υπο ελεγχο και διευκρινησε οτι το προβλημα υγειας που αντιμετωπιζει ο κ.Παπανδρεου δεν ειναι το σοβαροτερο που εχει αντιμετωπισει μεχρι τωρα. Απαντωντας σε ερωτησεις διευκρινησε οτι η νεφρικη λειτουργια ειναι επαρκης, η καρδια δεν εχει επηρεαστει και οτι ο πρωθυπουργος δεν υποστηριζεται απο μηχανηματα, ενω χαρακτηρισε ικανοποιητικη τη γενικη κατασταση της υγειας του κ.Παπανδρεου. Σε ερωτηση δημοσιογραφων για το ποσο θα μεινει στο νοσοκομειο, ο κ.Σκαλκεας ειπε οτι δεν μπορει να απαντησει,καθως δεν μπορει να προβλεψει ποσος χρονος θα χρειασθει για την αντιμετωπιση της λοιμωξης.Το ιατρικο ανακοινωθεν εκδοθηκε υστερα απο τριωρη συσκεψη στην οποια πηραν μερος περισσοτεροι απο δεκα εξειδικευμενοι γιατροι παρουσια και του υπουργου Υγειας Δημητρη Κρεμαστινου. Νεωτερο ανακοινωθεν θα εκδοθει αυριο λιγο πριν το μεσημερι,αφου ολοκληρωθει ο νεος κυκλος των εξετασεων. Λιγο πριν απο τις 4 ωρα Ελλαδος εξεδοθη το πρωτο ιατρικο ανακοινωθεν το οποιο ανεφερε οτι ο πρωθυπουργος εισηχθη στο Ωνασειο για διερευνηση αναπνευστικης δυσφοριας, λογω πιθανης λοιμωξεως του αναπνευστικου. Διενεργειται πληρης κλινικος και εργαστηριακος ελεγχος Ακολουθησε ιατρικο συμβουλιο,στο οποιο πηραν μερος περισσοτεροι απο δεκα κορυφαιοι καθηγητες,προκειμενου να αναλυθει η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου και να αποφασισουν για τη θεραπευτικη αγωγη. Συμφωνα με τον κ.Χυτηρη,το ενδιαφερον τους για την πορεια της υγειας του πρωθυπουργου εκδηλωσαν οι κυριοι Κωνσταντινος Καραμανλης, Κωστης Στεφανοπουλος, Μιλτιαδης Εβερτ, Αντωνης Σαμαρας και Γεωργιος Ραλλης.

Ο κ. Παπανδρεου εφθασε στο Ωνασειο,συνοδευομενος απο τη συζυγο του και στενους συνεργατες.Το κεντρο ειχε τεθει σε επιφυλακη και ο Πρωθυπουργος νοσηλευθηκε αμεσως προληπτικα στη μοναδα εμφραγματων, του νοσοκομειου.Απο το Ωνασειο εχουν παρελασει ολα σχεδον τα μελη του υπουργικου συμβουλιου,βουλευτες του ΠΑΣΟΚ,ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος και πληθος κοσμου.Το μεσημερι ο υπουργος επικρατειας Αντωνης Λιβανης ενημερωσε τον προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο,ο οποιος στη συνεχεια αναχωρησε για επισημη επισκεψη στη Βουλγαρια.Το προβλημα της υγειας του πρωθυπουργου ειχε αρνητικο αντικτυπο στο Χρηματιστηριο Αθηνων, οι μετοχες του οποιου,στη σημερινη συνεδριαση,σημειωσαν πτωση 2,04%.

Ολοκληρωθηκε στο αυτοφωρο τριμελες πλημμελιοδικειο Αθηνων η προσαγωγη των 137 ατομων που συνεληφθησαν στο χωρο του Πολυτεχνειου. Η προσαγωγη εγινε κατα ομαδες των 24 -25 ατομων με ξεχωριστες δικογραφιες . Πεντε συνολικα ατομα αφεθηκαν ελευθερα για λογους υγειας τα υπολοιπα ζητησαν και πηραν την προβλεπομενη τριημερη αναβολη της δικης τους μεχρι την Τεταρτη . Συνολικα αφεθηκαν ελευθεροι 30 ενω συνεχιζεται η κρατηση των 107. Αυριο θα γινει η δικη των 25 αλλων νεαρων που συνεληφθησαν στα επεισοδια εξω απο το Πολυτεχνειο.Στη θεσσαλονικη το δικαστηριο καταδικασε σε ποινες φυλακισης απο 2,5 μεχρι 3,5 χρονια,στον καθενα,τους τρεις νεαρους που συνεληφθησαν στα επεισοδια εξω απο τη θεολογικη σχολη.

Η επιθετικη και προγραματισμενη διολισθηση της δραχμης,σε συνδυασμο με την ενισχυση της παραγωγης,θα πρεπει να ειναι ο πυρηνας της οικονομικης,υποστηριξε ο Αντωνης Σαμαρας παρουσιαζοντας το οικονομικο προγραμμα της Πολιτικης Ανοιξης. Ο κ.Σαμαρας ταχθηκε επισης υπερ της μειωσης του ανωτατου συντελεστη φορολογιας, στο 30%, τη φορολογηση,κατα 10%, των κρατικων τιτλων και την καταργηση των αντικειμενικων κριτηριων βιωσιμοτητας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την επιβολη εμπαργκο οπλων καθως και αλλες κυρωσεις κατα της Νιγηριας, αποφασισαν οι υπουργοι εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης προκειμενου να την τιμωρησουν για την εκτελεση εννεα διαφωνουντων την περασμενη εβδομαδα. Στις κυρωσεις περιλαμβανονται αυστηροτεροι περιορισμοι στη χορηγηση βιζας στους στρατιωτικους ηγετες της χωρας και τις οικογενειες τους, καθως και ενα παγωμα στην οικονομικη βοηθεια.

Το παγωμα του ανωτατου οριου της παραγωγης πετρελαιου, τουλαχιστον για το πρωτο εξαμηνο του 1996, προβλεπει η Σαουδικη Αραβια προκειμενου να σταματησει η πτωση των τιμων. Αυριο συναντωνται στη Βιενη οι υπουργοι των 12 χωρων-μελων του ΟΠΕΚ, οπου αναμενεται να συζητησουν τους τροπους που θα βοηθησουν την αμεση ανοδο των τιμων.

Σταση αναμονης υιοθετησαν οι υπουργοι Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης, σχετικα με τα αποτελεσματα των προεδρικων εκλογων στην Πολωνια οπου νικητης αναδειχθηκε ο πρωην κομμουνιστης, Αλεξαντερ Κβασνιεφσκι.Ο νεος προεδρος της χωρας, συγκεντρωσε ποσοστο 51,72% εξοβελιζοντας ετσι τον αλλοτε πανισχυρο Λεχ Βαλεσα που συγκεντρωσε το 48,28%.

Η Αργεντινη εξεδωσε στην Ιταλια, τον πρωην ναζι αξιωματικο των Ες-Ες, Εριχ Πριμπκε, 82 χρονων, προκειμενου να δικαστει για το ρολο που επαιξε στη σφαγη 335 ιταλων ομηρων το 1944, απο τα γερμανικα στρατευματα στα Αρδεατικα Σπηλαια, κοντα στη Ρωμη.Ο Πριμπκε ειχε εγκατασταθει στην Αργεντινη απο το 1948.

Ετοιμο να συζητησει με τον προεδρο της Αλγεριας, Λιαμιν Ζερουαλ, για μια ειρηνικη διευθετηση των συγκρουσεων στη χωρα, ανακοινωσε οτι ειναι το Ισλαμικο Μετωπο Σωτηριας.Πεντε μερες μετα την εκλογη του Ζερουαλ, ο εξοριστος ηγετης της οργανωσης ζητησε απο τον νεο προεδρο την απελευθερωση των πολιτικων κρατουμενων, περιλαμβανομενων και των ηγετικων στελεχων της οργανωσης, ωστε ολες οι πλευρες να ειναι σε θεση να διαβουλευθουν με τους ηγετες και τους οπαδους τους.

Την ληξη του πολεμου εναντιον των τουρκικων δυναμεων, ζητησε ο ηγετης του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν, Αμπνταλλα Οτσαλαν, με ανταλλαγμα την αναγνωριση της ταυτοτητας και της ελευθεριας των Κουρδων της Τουρκιας.Σε συνεντευξη που παραχωρησε σε αραβοφωνη εφημεριδα στο Λονδινο, ο Οτσαλαν δηλωσε οτι εαν η Ουασιγκτον παρεμβη σε στοχο την εξευρεση λυσης στο κουρδικο προβλημα, τοτε ειναι ετοιμος να καταθεσει τα οπλα.

Ελαφρα τραυματισμενος ειναι ο ηγετης της κυβερνησης της Τσετσενιας, Ντοκου Ζαγκαβιεφ, μετα την βομβιστικη επιθεση τσετσενων αυτονομιστων εναντιον αυτοκινητοπομπης στο Γκροζνι.Η βομβα εξερραγη την στιγμη που η αυτοκινητοπομπη του Ζαγκαβιεφ πλησιαζε στην εδρα της κυβερνησης στο κεντρο του Γκροζνι.Το κοινοβουλιο της Τσετσενιας, που ειχε διαλυθει απο τον αυτονομιστη ηγετη Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ το 1991 και ανασυσταθηκε απο τον Ζαγκαβιεφ, αποφασισε την περασμενη εβδομαδα να προκηρυξει προεδρικες εκλογες στις 17 Δεκεμβριου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απολυτη ηρεμια επικρατει σημερα στις δικαστικες φυλακες Κορυδαλλου,οπου απο το πρωι, ομαδες σωφρονιστικων υπαλληλων συνεχιζουν το εργο της καταγραφης των ζημιων και περισυλλεγουν τυχον αυτοσχεδια οπλα, που εχουν ακομα στην κατοχη τους οι κρατουμενοι. Συμφωνα με πληροφοριες ολες οι ζημιες θα κινηματογραφηθουν και η κασετα θα μελετηθει απο ομαδα εισαγγελικων λειτουργων, οι οποιοι θα αποδωσουν και τις σχετικες ευθυνες. Τις φυλακες επισκεφθηκε το πρωι ο Γενικος Γραμματεας του υπουργειου Δικαιοσυνης Γιωργος Παυλεας,ο οποιος ανακοινωσε οτι απο την Τεταρτη θα αρχισει κανονικα το επισκεπτηριο. Στο μεταξυ,η εισαγγελια Πειραια διεταξε την διεξαγωγη επειγουσας προκαταρκτικης εξετασης, για να διαπιστωθουν τα ακριβη αιτια και οι συνθηκες κατω απο τις οποιες δολοφονηθηκε ο 27χρονος κρατουμενος Δημητρης Καραμουτης. Την εισαγγελικη ερευνα θα διενεργησει ο Εισαγγελεας Πρωτοδικων Πειραια Αντωνης Λιωγας.Το μεσημερι ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης,Αντωνης Σαμαρας, συναντηθηκε με το δημαρχο Κορυδαλλου,ο οποιος του ανεπτυξε τα προβληματα που υπαρχουν στην περιοχη λογω της λειτουργιας των φυλακων.

Το οικονομικο προγραμμα της Πολιτικης Ανοιξης ανελυσε ο κ. Αντωνης Σαμαρας,μιλωντας σε συνεδριο του Πανελληνιου Συνδεσμου Εξαγωγεων.Κατα τον κ.Σαμαρα πυρηνας της οικονομικης πολιτικης δεν πρεπει να ειναι ο περιορισμος των δημοσιων ελλειμματων, αλλα η επιθετικη και προγραμματισμενη διολισθηση της δραχμης με συνοδευτικες πολιτικες ενισχυσης της παραγωγης.Ο κ.Σαμαρας ταχθηκε επισης υπερ της μειωσης του ανωτατου συντελεστη φορολογιας, στο 30%, τη φορολογηση,κατα 10%, των κρατικων τιτλων και την καταργηση των αντικειμενικων κριτηριων βιωσιμοτητας.Παραλληλα ταχθηκε υπερ της καταργησης μονιμοτητας των νεοδιοριζομενων δημοσιων υπαλληλων και υπερ της χορηγησης κατωτερης συνταξης του ΙΚΑ ισης με 20 ημερομισθια ανειδικευτου εργατη.

Συνεχιζεται και αυριο η 48ωρη απεργια που αρχισαν σημερα οι καθηγητες Μεσης Εκπαιδευσης,διεκδικωντας την ικανοποιηση θεσμικων και οικονομικων αιτηματων του κλαδου. Συμφωνα με την ΟΛΜΕ το ποσοστο συμμετοχης των καθηγητων στην απεργια εφθασε το 60%,ενω η κινητοποιηση θα επαναληφθει στις 11 και 12 Δεκεμβριου.Σε κινητοποιησεις,με αναλογα αιτηματα,βρισκονται απο την Τεταρτη και οι δασκαλοι,με τη μορφη 24ωρων κυλιομενων απεργιων,ανα γεωγραφικο διαμερισμα.

Ενα ατομο εχασε τη ζωη του και τρεις τραυματισθηκαν απο εκρηξη χειροβομβιδας στο Πολυδροσο Παρνασσιδας σε αποθηκη καπνου. Νεκρος ειναι ο Αριστειδης Καρδαρας απο την Ελατεια.Συμφωνα με την αστυνομια η χειροβομβιδα βρισκοταν σε ογκο χωματος,στον οποιο εργαζομενοι αναψαν φωτια για να ζεσταθουν.

Στον εισαγγελεα οδηγηθηκε ο 30ρονος αρχιφυλακας,Ανδρεας Σκουβαρας, ενω καταζητειται ο συνεργος του, Πετρος Πουλιος, γιατι με την απειλη πιστολιων απεσπασαν απο τρεις Αλβανους 150.000 δρχ και 900 δολαρια.

Τριαντα πεντε λαθρομεταναστες,συνεληφθησαν στη θαλασσια περιοχη της νησου Ψεριμου, προερχομενοι απο τις τουρκικες ακτες. Οι λαθρομεταναστες κρατουνται στο αστυνομικο τμημα Καλυμνου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον εισαγγελεα οδηγηθηκε ο 30ρονος αρχιφυλακας, Ανδρεας Σκουβαρας, ενω καταζητειται ο συνεργος του, Πετρος Πουλιος, γιατι με την απειλη πιστολιων απεσπασαν απο τρεις Αλβανους 150.000 δρχ και 900 δολαρια.Η ληστεια εγινε το Σαββατο στο σπιτι των Αλβανων, στο Νεο Κοσμο.

Ομολογα αξιας 7 εκατ.δραχμων, 4.500 μαρκα καθως και 60 χιλιαδες δραχμες, εκλεψαν αγνωστοι απο 60χρονο στο χωριο Θρακικο στις Σερρες.

Τριαντα πεντε λαθρομεταναστες, απο το Ιρακ και τη Ρουαντα, συνεληφθησαν χθες το απογευμα στην θαλασσια περιοχη της νησου Ψεριμου, προερχομενοι απο τις τουρκικες ακτες. Οι λαθρομεταναστες κρατουνται στο αστυνομικο τμημα Καλυμνου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εγκωμιαστικες κριτικες επεφυλαξαν τα μεσα ενημερωσης της Αυστραλιας στο διασημο συνθετη Μικη Θεοδωρακη και τους συνεργατες του για τις συναυλιες που εδωσε στην Αδελαιδα και την Μελβουρνη.Οι συναυλιες γινονται στο πλαισιο του διεθνους ετους ανοχης και υπο την αιγιδα της αυστραλιανης κυβερνησης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η ξαφνικη ασθενεια του Πρωθυπουργου προκαλεσε κυμα πωλησεων κατα τη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο Γενικος Δεικτης να καταγραψει κατακορυφη υποχωρηση κατα 2,04% κλεινοντας στις 876,17 μοναδες. Τα επιπεδα αυτα ειναι τα χαμηλοτερα των τελευταιων εξι μηνων. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 11,4 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες: πτωση 1,95%, Ληζινγκ: πτωση 0,53%, Ασφαλειες: πτωση 1,21%, Επενδυσεις : πτωση 1,76%, Βιομηχανικες: πτωση 1,54%, Κατασκευων :πτωση 4,45%, Συμμετοχων : πτωση 1,73%, Διαφορες: πτωση 2,72%. Ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας εκλεισε με απωλειες 4,64%. Απο τις 224 μετοχες που διαπραγματευθηκαν σημερα, 23 εκλεισαν με ανοδο, 188 με πτωση, ενω η τιμη 13 μετοχων παρεμεινε στα επιπεδα της προηγουμενης συνεδριασης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σοβαρη επιδεινωση θα παρουσιασει ο καιρος αυριο σε ολοκληρη τη χωρα με βροχες,χιονονερο και χιονια στα ορεινα,καθως και στα πεδινα της κεντρικης και βορειας χωρας.Καταιγιδες θα σημειωθουν στις θαλασσιες περιοχες.Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι, αλλα τοπικα στο Αιγαιο θα ειναι θυελλωδεις.Η θερμοκρασια θα σημειωσει σημαντικη πτωση και στα βορεια θα κυμανθει -6 με 5 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα -3 με 9 και στα νησια 5 με 11.Χιονια στην Παρνηθα και στα βορεια προαστια και χιονονερο στο κεντρο της Αθηνας προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι θα ειναι μετριοι μεχρι ισχυροι και η θερμοκρασια θα κυμανθει 3 με 7 βαθμους.Χιονια θα πεσουν και στο Χορτιατη και η θερμοκρασια στη Θεσσαλονικη θα κυμανθει -2 με

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Monday, 20 November 1995 - 23:48:34