Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:
  • Ελαφρα αδιαθεσια, αισθανθηκε το πρωι ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου ο οποιος παραμενει στην Εκαλη.
  • Πληροφοριες αναφερουν οτι εχει υποστει καποιο ελαφρο κρυολογημα.
  • Αναβληθηκε η συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, λογω της αδιαθεσιας του κ.Παπανδρεου.
  • Στις 2 αναμενεται να αρχισει η δικη των 25 ατομων τα οποια συνεληφθησαν εξω απο το Πολυτεχνειο.
  • Κατα ομαδες προσαγονται στα δικαστηρια οι υπολοιποι 137 καταληψιες οπου τους απαγγελονται κατηγοριες.
  • Ηρεμια επικρατει στις φυλακες Κορυδαλλου, ενω συνεχιζεται η καταμετρηση των σοβαρων ζημιων που προκληθηκαν απο την εξεγερση των κρατουμενων.
  • Αιχμες προς την εσωκομματικη αντιπολιτευση και τον κ.Μητσοτακη αφησε χθες ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Σαρανταοκταωρη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι καθηγητες της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης.
  • Επισημη επισκεψη στη Σοφια πραγματοποιει απο σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος.
  • Τριωρη σταση εργασιας πραγματοποιουν απο το μεσημερι οι εργαζομενοι στα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης με αιτημα την αλλαγη νομου για το αγγελιοσημο.
  • Συνεληφθη αρχιφυλακας ο οποιος ληστεψε τρεις Αλβανους.
  • Στο τελικο τους σταδιο εχουν εισελθει οι συνομιλιες στο Οχαιο για την ειρηνευση στη Βοσνια.
  • Σοβαρο προβαδισμα στον πρωην Κομμουνιστη Αλεξαντερ Κβασνιεφσκι δινουν τα αποτελεσματα απο τις χθεσινες προεδρικες εκλογες στην Πολωνια.
  • Δυο Αιγυπτιοι και ενας Ιορδανος συνεληφθησαν για τη χθεσινη βομβιστικη επιθεση στην Αιγυπτιακη πρεσβεια στο Ισλαμαμπαντ.
  • Δυο Ελληνες αθλητες αγωνιζονται σημερα στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα της Αρσης Βαρων στην Κινα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελαφρα αδιαθεσια αισθανθηκε το πρωι ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου και οι γιατροι του συνεστησαν να παραμεινει στο σπιτι του στην Εκαλη. Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες ο κ.Παπανδρεου εχει υποστει καποιο ελαφρο κρυολογημα, ενω στην πρωθυπουργικη κατοικια εχει μεταβει ο υπουργος Υγειας, Δημητρης Κρεμαστινος. Σε επικοινωνια του ΑΠΕ με κυβερνητικη πηγη και σε ερωτηση μας για το αν υπαρχει θεμα μεταφορας του Πρωθυπουργου σε νοσοκομειο η απαντηση που λαβαμε ειναι οτι αυτη τη στιγμη ο Πρωθυπουργος βρισκεται στην Εκαλη και απο εκει και περα το τι θα συμβει ειναι θεμα των γιατρων.Ο Γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, Δημητρης Μπεης, ανακοινωσε οτι δεν θα πραγματοποιηθει λογω αδιαθεσιας του Πρωθυπουργου, η προγραμματισμενη για το μεσημερι συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.

Στις 2 το μεσημερι αναμενεται να αρχισει στο αυτοφωρο τριμελες πλημμελειοδικειο, η δικη των 25 ατομων, τα οποια συνεληφθησαν την περασμενη Παρασκευη εξω απο το Πολυτεχνειο. Παραλληλα, απο το μεσημερι προσαγονται κατα ομαδες στα δικαστηρια οι υπολοιποι 137, που συνεληφθησαν μεσα στο Πολυτεχνειο, οπου τους απαγγελονται οι κατηγοριες. Αναμενεται να ζητησουν και να λαβουν την τριημερη προθεσμια που τους παρεχει ο νομος, προκειμενου να απολογηθουν . Στη σχολη Ευελπιδων εχουν συγκεντρωθει αρκετοι συγγενεις και φιλοι των συλληφθεντων, ενω παραλληλα στο χωρο των δικαστηριων υπαρχουν και ισχυρες αστυνομικες δυναμεις για να αποτρεψουν τυχον επεισοδια. Απο τους υπολοιπους συλληφθεντες κατα την επιχειρηση εκκαθαρισης στο Πολυτεχνειο, 257 αφεθηκαν ελευθεροι αφου προηγουμενως οριστηκε τακτικη δικασιμος για τον Ιανουαριο, ενω ελευθεροι αφεθηκαν οι 85 ανηλικοι. Το Πολυτεχνειο, λειτουργει απο σημερα κανονικα, ενω συνεχιζεται η καταγραφη ζημιων, που υπολογιζεται περιπου στα 25 εκατομμυρια δραχμες.

Ηρεμια επικρατει στις φυλακες Κορυδαλλου ενω την Τεταρτη θα ανοιξουν οι πυλες του σωφρονιστικου αυτου ιδρυματος για το πρωτο επισκεπτηριο, μετα την πενθημερη εξεγερση των κρατουμενων. Ηδη, οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι εχουν αναλαβει κανονικα τον ελεγχο των φυλακων και στις τεσσερις πτερυγες ενω συνεχιζεται η καταμετρηση των σοβαρων ζημιων που προκληθηκαν στο διαστημα της εξεγερσης.

Με αιχμες του Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ προς την εσωκομματικη αντιπολιτευση και τον κ.Μητσοτακη ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της πανεθνικης συνδιασκεψης του κομματος. Ο κ.Εβερτ εκανε λογο για φωνες μιζεριας και μεμψιμοιριας που ακουγονται παραφωνα.Τονισε οτι κανεις δεν εχει δικαιωμα να παρεμποδισει την πορεια της Νεας Δημοκρατιας προς τη νικη.

Σαρανταοκταωρη απεργια πραγματοποιουν απο σημερα οι καθηγητες στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση ζητωντας την επιλυση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων. Παραλληλα, σημερα οι δασκαλοι συνεχιζουν τις 24ωρες κυλιομενες απεργιες κατα γεωγραφικο διαμερισμα της χωρας.

Επισημη επισκεψη στη Σοφια πραγματοποιει απο σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος θα εχει διαβουλευσεις με τον Προεδρο και τον Πρωθυπουργο της Βουλγαριας, τοσο για τις διμερεις σχεσεις οσο και για τη γενικοτερη κατασταση στα Βαλκανια. Τον κ.Στεφανοπουλο συνοδευει ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας.

Τριωρη σταση εργασιας πραγματοποιουν απο τη 1 το μεσημερι οι εργαζομενοι στα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης, με αιτημα την τροποποιηση του νομου ο οποιος μεταθετει στις διαφημιστικες εταιριες την ευθυνη της καταβολης του αγγελιοσημου. Παραλληλα, αρκετοι απο τους ιδιοκτητες Μεσων Μαζικης Ενημερωσης οφειλουν στα ασφαλιστικα ταμεια των εργαζομενων στον Τυπο, 21 δισεκατομμυρια δραχμες απο τη μη καταβολη του αγγελιοσημου. Στις 2 το μεσημερι οι δημοσιογραφοι θα πραγματοποιησουν συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Τυπου.

Συνεληφθη ο αρχιφυλακας, Ανδρεας Σκουβαρας, 30 ετων και καταζητειται ο συνεργος του, Πετρος Πουλιος, γιατι με την απειλη πιστολιων απεσπασαν απο τρεις Αλβανους 150.000 δρχ και 900 δολλαρια. Η ληστεια εγινε το Σαββατο στο σπιτι των Αλβανων στο Νεο Κοσμο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο τελικο τους σταδιο εχουν εισελθει οι συνομιλιες στο Οχαιο των ΗΠΑ μεταξυ των τριων αντιμαχομενων πλευρων της πρωην Γιουγκοσλαβιας. Συμφωνα με το αμερικανικο υπουργειο Εξωτερικων οι τρεις πλευρες συνεχιζουν τις διαβουλευσεις τους καθως σημερα το απογευμα ληγει η προθεσμια για τις συνομιλιες που διηρκεσαν 19 ημερες. Μεχρι τωρα, παντως, οι εμπλεκομενοι φερονται να μην εχουν κατορθωσει να επιλυσουν τις διαφορες τους ιδιαιτερα οσον αφορα το εδαφικο.

Δυο αιγυπτιοι και ενας ιορδανος- φοιτητες στο ισλαμικο πανεπιστημιο του Ισλαμαμπαντ- συνελληφθησαν σημερα με την κατηγορια της συμμετοχης στη χθεσινη βομβιστικη επιθεση εναντιον της αιγυπτιακης πρεσβειας,οπου εχασαν τη ζωη τους 16 ατομα,ανακοινωσαν επισημες πηγες στην πρωτευουσα του Πακισταν. Οι πακιστανικες αρχες εχουν εξαπολυσει ανθρωποκυνηγητο για τη συλληψη αραβων ισλαμιστων τους οποιους θεωρουν υπευθυνους για την χθεσινη επιθεση αυτοκτονιας στην αιγυπτιακη πρεσβεια.

Προβαδισμα δινουν τα μεχρι στιγμης αποτελεσματα στον πρωην κομμουνιστη υποψηφιο Αλεξαντερ Κβασνιεφσκι εναντι του Προεδρου της Πολωνιας Λεχ Βαλεσα, στο χθεσινο δευτερο γυρο των Προεδρικων εκλογων. Συμφωνα με τα αποτελεσματα στις 40 απο τις 49 εκλογικες περιφερειες, ο Κβασνιεφσκι εξασφαλιζει το 52,32% των ψηφων και ο Βαλεσα 47,68% .

Τρια μελη της Μαφιας σκοτωθηκαν στη διαρκεια ανταλλαγης πυροβολισμων με την αστυνομια και τους καραμπινιερους κοντα στη Ναπολι,ανακοινωσαν πηγες της αστυνομιας. Συμφωνα με την αστυνομια τα μελη της Μαφιας ειχαν μυστικη συναντηση για την εκλογη του νεου αρχηγου της συμμοριας ``Ιμπαρατο``.

Δεκαπεντε χρονια μετα τον θανατο του η φωνη του Τζον Λενον ακουστηκε και παλι σημερα το πρωι ς`ολοκληρο τον κοσμο,καθως τα ραδιοφωνα και οι τηλεορασεις μετεδιδαν για πρωτη φορα την Ανθολογια με 60 ανεκδοτα τραγουδια των Μπητλς. Οι υπολοιποι τρεις Μπητλς, ο Πωλ ΜακΚαρντνει,ο Τζορτζ Χαρισον και ο Ριγκο Σταρ, επεστρεψαν μαζι στα στουντιο για να στηριξουν τα ανεκδοτα τραγουδια των Μπητλς,που αναμενεται να σαρωσουν ολες τις πωλησεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με δυο ελληνικες συμμετοχες συνεχιζεται σημερα το παγκοσμιο πρωταθλημα αρσης βαρων, ανδρων και γυναικων στην Καντονα της Κινας. Σημερα αγωνιζονται ο Χρηστος Σπυρου στα 70 κιλα και η Μαρια Χριστοφοριδου στα 59 κιλα.

Χθες ο Βαλεριος Λεωνιδης εκανε παγκοσμιο ρεκορ και κατεκτησε τρια αργυρα μεταλλια στην κατηγορια των 64 κιλων.Ο Λεωνιδης εχασε και παλι την πρωτη θεση απο τον περιφημο Τουρκο Ναιμ Σουλειμανογλου, αυτη τη φορα ομως οχι γιατι σηκωσε λιγοτερα κιλα, αλλα επειδη ηταν 100 γραμμαρια βαρυτερος απο τον αντιπαλο του. Οι δυο αθλητες ειχαν τις ιδιες επιδοσεις, αφου σηκωσαν 147.5 κιλα στο αρασε, 180 στο ζετε και 327.5 στο συνολο.Μαλιστα, ο Λεωνιδης κατερριψε το Παγκοσμιο ρεκορ στο αρασε, αφου σηκωσε 148 κιλα, η επιδοση αυτη ομως δεν υπολογιστηκε για την τελικη καταταξη των αθλητων, αφου συμφωνα με τους κανονισμους ``μετρανε`` μονο τα πολλαπλασια των 2.5 κιλων.

Ο Παναθηναικος ηταν ο νικητης στο πρωτο μεγαλο ντερμπι της φετινης περιοδου για το πρωταθλημα μπασκετ της Α1 εθνικης κατηγοριας των ανδρων,αφου νικησε στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων με 66-61 τον κατοχο του τιτλου Ολυμπιακο.Ετσι, ο Παναθηναικος εμεινε μονος πρωτος στην βαθμολογια του πρωταθληματος με 11 βαθμους σε 6 αγωνες, ενω ακολουθει με 10 βαθμους ο Ολυμπιακος και ακομη ο Αρης, το Περιστερι και ο Απολλωνας Πατρων.

Στο ποδοσφαιρο τωρα και το πρωταθλημα της πρωτης εθνικης κατηγοριας, οπου η ΑΕΚ, μετα την σημαντικη νικη που πετυχε το Σαββατο επι του Παναθηναικου στη Νεα Φιλαδελφεια με 1-0, εμεινε μονη πρωτη στην κορυφη με 25 βαθμους, ενω ακολουθει με 24 ο Ολυμπιακος, που επεβληθη ανετα χθες στο σταδιο Καραισκακη της Καλαματας με 4-1 και με 23 ο Παναθηναικος.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Το κρυο κυριως στη βορεια και κεντρικη Ελλαδα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του σημερινου καιρου. Ειδικοτερα, σε ολη τη χωρα υπαρχει συννεφια με προσκαιρες ασθενεις βροχες και λιγα χιονια στα ορεινα της ηπειρωτικης χωρας. Επιδεινωση του καιρου αναμενεται απο το βραδυ και απο τα βορειοδυτικα, ενω τα φαινομενα αυτα τη νυχτα θα επεκταθουν ανατολικοτερα. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 7 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 12 και στα νησια τους 13 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες, τοπικες καταιγιδες και χιονια στα ορεινα της ηπειρωτικης χωρας.Απο το βραδυ, ομως, τα φαινομενα στη δυτικη και βορεια χωρα θα εξασθενησουν. Οι ανεμοι θα πνεουν ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι με ταση για περαιτερω

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Monday, 20 November 1995 - 17:44:15