Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 18)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στον εισαγγελεα αρχισαν απο το απογευμα να οδηγουνται τα πρωτα ατομα που συνεληφθησαν για την καταληψη του Πολυτεχνειου. Ηδη στους πρωτους 38 ασκηθηκε ποινικη διωξη για διαταραξη κοινης ειρηνης, παρανομη οπλοφορια, παραβιαση ασυλου, διακεκριμενη φθορα ξενης περιουσιας και περιυβριση συμβολου. Οι 25 ενηλικοι παραπεμφθηκαν στο Αυτοφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικειο. Ζητησαν και ελαβαν προθεσμια και θα δικαστουν τελικα τη Δευτερα. Οι 13 ανηλικοι παραπεμφθηκαν σε ρητη δικασιμο στο δικαστηριο ανηλικων και αφεθηκαν ελευθεροι.Στη Γενικη Ασφαλεια συνεχιζεται η προανακριση των υπολοιπων συλληφθεντων και αφου σχηματισθει η δικογραφια θα ασκηθει εναντιον τους διωξη. Συνολικα κατα τα επειδοδια στο Πολυτενειο συνεληφθησαν 518 νεαροι εκ των οποιων οι 150 ειναι κατω των 18 ετων.

Στο μεταξυ το απογευμα πραγματοποιησαν πορεια προς τη γενικη αστυνομικη διευθυνση Αττικης στη λεωφορο Αλεξανδρας 400 περιπου ατομα σε συμπαρασταση των συλληφθεντων. Λογω της συγκεντρωσης δεν πραγματοποιειται η κυκλοφορια των αυτοκινητων απο τη λεωφορο Αλεξανδρας.Σημειωνεται οτι το πρωι αστυνομικες δυναμεις μπηκαν στο Πολυτεχνειο, ενω η επιχειρηση αυτη εγινε χωρις να δημιουργηθει το παραμικρο επεισοδιο και χωρις τραυματισμους. Ο πρωθυπουργος μετα το τελος της επιχειρησης εξεφρασε την ευαρεσκεια του προς τον υπουργο Δημοσιας Ταξης για την αψογη διεξαγωγη της επιχειρησης και την αποκατασταση του Πανεπιστημιακου Ασυλου και της εννομης ταξης.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης, μιλωντας το μεσημερι σε ραδιοσταθμο της Αθηνας επερριψε προσωπικα ευθυνη στον Πρυτανη του Πολυτεχνειου, Νικο Μαρκατο, για την καταληψη και τις καταστροφες που προκληθηκαν στο ιδρυμα. Ευθυνες στον κ.Μαρκατο επερριψε και ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ.Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, δηλωσε οτι μια χουφτα αναρχικων εξευτελισε την πολιτεια και διεσυρε διεθνως την πατριδα μας.Καλεσε την κυβερνηση, τα κομματα και την πανεπιστημιακη κοινοτητα να αποφασισουν απο κοινου για τη ληψη των καταλληλων μετρων για την προληψη παρομοιων φαινομενων. Ομως, οι πρυτανικες αρχες και τα μελη της Συγκλητου του Ιδρυματος επερριψαν ευθυνες στην πολιτεια γιατι δεν παρειχε τη βοηθεια που ηθελαν. Ο κ.Μαρκατος διευκρινησε οτι την ευθυνη φερει συλλογικα η Συγκλητος και οχι ο πρυτανης. Επιτεθηκε εναντιον του κ.Χυτηρη για τον οποιο ειπε οτι δεν γνωριζει τα πανεπιστημιακα πραγματα. Ο κ.Μαρκατος ειπε οτι οι ζημιες με εξαιρεση τη Σχολη Καλων Τεχνων δεν ξεπερνουν τα 25 εκατομμυρια δραχμες και ηδη εχουν συσταθει επιτροπες που καταγραφουν τις ζημιες ανα τμημα.

Ο εισαγγελεας του Αρειου Παγου, Αθανασιος Σιουλας, διεταξε τη διενεργεια κατεπειγουσας προκαταρκτικης εξετασης προκειμενου να διαπιστωθει αν στοιχειοθετουνται ποινικες ευθυνες κατα του πρυτανη του Πολυτεχνειου και των υπολοιπων μελων της Συγκλητου. Τελος, ο Αττικαρχης κ.Χατζακης δηλωσε οτι θα γινει ερευνα για να διαπιστωθει ποιοι ηταν οι αστυνομικοι που χτυπησαν 13χρονο εξω απο την πυλη του Πολυτεχνειου, αμαυρωνοντας ετσι, οπως ειπε, την αψογη σταση των αστυνομικων.Για οσους προκυψουν στοιχεια σε βαρος τους θα τους καταλογισθουν ευθυνες και ποινες.

Στη Θεσσαλονικη αρχισε το απογευμα η δικη των τεσσαρων νεαρων ατομων που ειχαν συλληφθει στην Καμαρα κατα τη διαρκεια της πορειας των αναρχικων που κατεληξε στην καταληψη της Θεολογικης Σχολης Θεσσαλονικης. Η δικη επροκειτο να αρχισει το μεσημερι αλλα αναβληθηκε για το απογευμα επειδη η 17χρονη κατηγορουμενη μαθητρια λυκειου αντιμετωπιζε προβλημα υγειας.

Ανεξελεγκτη παραμενει η κατασταση στις φυλακες Κορυδαλλου για τεταρτη συνεχη μερα ενω κλιμακωνονται οι συμπλοκες μεταξυ Ελληνων και αλλοδαπων κρατουμενων. Ηδη μεχρι το απογευμα εχουν μεταφερθει συνολικα σε νοσοκομεια 50 τραυματιες. Το απογευμα στο Σωφρονιστικο αυτο Ιδρυμα σημειωθηκε νεα αποπειρα αποδρασης στη δυτικη πλευρα των φυλακων. Η κινητοποιηση της αστυνομιας υπηρξε αμεση και απετρεψε την επιχειρηση αυτη των κρατουμενων. Στις φυλακες Κορυδαλλου εχει μεταβει ο υπουργος Δικαιοσυνης, Γιαννης Ποττακης, ο οποιος συναντηθηκε με τους εισαγγελεις Πειραια και εκπροσωπους των σωφρονιστικων υπαλληλων, οι οποιοι δεχθηκαν τελικα να επιστρεψουν απο αυριο στις πτερυγες και να αναλαβουν τις υπηρεσιες τους. Οπως δηλωσε ο προεδρος τους, Αντωνης Αραβαντινος, οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι θα μπουν στις φυλακες αν μαζι τους βρισκονται εισαγγελεις, εκπροσωποι των κομματων και δημοσιογραφοι.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, κατα την ομιλια του στην Εθνικη Συνδιασκεψη του κομματος,ζητησε την αμεση διενεργεια εκλογων, προκειμενου, οπως ειπε, η χωρα ν'αποκτησει κυβερνηση πριν οδηγηθει σε νεα μεγαλα αδιεξοδα. Ο κ.Εβερτ εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι το κομμα του θα κερδισει αυτοδυναμια στις επομενες εκλογες. Απηυθυνε προσκλητηριο σε ολα τα στελεχη και κανενας τονισε δεν μπορει να λειψει η να αδιαφορησει και προσθεσε οτι οι αποφασεις ειναι δεσμευτικες για ολους. Ο κ.Εβερτ υπεραμυνθηκε της αντιπολιτευτικης του τακτικης, ενω αποδοκιμασε εμμεσως πλην σαφως οσους προβαινουν σε συνεχεις δηλωσεις στα ραδιοτηλεοπτικα δικτυα λεγοντας οτι η κριτικη γινεται στην αιθουσα της βουλης και οχι στους διαδρομους. Κατηγορησε την κυβερνηση οτι αλλα ελεγε προεκλογικα κι αλλα εκανε στη συνεχεια και επεσημανε οτι ο λαος το μονο που βλεπει ειναι να καιγεται η ελληνικη σημαια και να εχει καταλυθει η εννοια του κρατους.

Απαντωντας στον κυριο Εβερτ ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης, δηλωσε οτι ειναι αρχηγος υπο κηδεμονια και δεν εχει καμια λυση, ενω δεν μπορει να πεισει κανενα.

Στην ομιλια του ο τεως πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης, τονισε οτι η εικονα του κομματος λιγο διαφερει απο την εικονα του ΠΑΣΟΚ.Τονισε οτι μετα τις εκλογες το κομμα εκανε το θανασιμο λαθος να αφησει ανυπερασπιστη την πολιτικη της κυβερνησης του, την οποια εγκατελειψε χωρις να την υποκαταστησει με αλλη πολιτικη. Προσθεσε οτι η παραταξη πρεπει να εχει την ικανοτητα να συνθετει τις διαφορετικες αποψεις και επεσημανε οτι η Νεα Δημοκρατια ειναι χωρισμενη στα δυο. Μιλησε για στενομυαλους και μικροψυχους οι οποιοι χωριζουν το κομμα σε αυτοχθονες και ετεροχθονες, σε ορθοδοξους και αιρετικους.

Θεμα διαδοχης του Ανδρεα Παπανδρεου και μη αναμιξης της συζυγου του στην ενεργο πολιτικη εθεσαν μελη της Νομαρχιακης Επιτροπης ΠΑΣΟΚ Ηρακλειου σε εισηγηση, την οποια παρουσιασαν στη σημερινη περιφερειακη συσκεψη των επαρχιακων επιτροπων των τεσσαρων νομων της Κρητης. Η συσκεψη πραγματοποιηθηκε υπο την προεδρια του γραμματεα του κομματος Κωστα Σκανδαλιδη, ο οποιος χαρακτηρισε ατοπο πολιτικα και διαδικαστικα το κειμενο αυτο. Η εισηγηση, προσθεσε, δεν εκφραζει παρα ενα μικρο κομματι του οργανου. Αναφερομενος στο θεμα που τεθηκε για τη Δημητρα Παπανδρεου - Λιανη εξεφρασε την αποψη οτι η υποθεση αυτη ειναι ανεπικαιρη. Δεν εχει, τονισε, καμια σχεση με την ημερησια διαταξη της πολιτικης ζωης και δεν βοηθαει το ΠΑΣΟΚ.

Ο τεως υπουργος του ΠΑΣΟΚ, Δημητρης Τσοβολας, αποσαφηνισε σημερα στη Λαρισα την προθεση του οτι θα προχωρησει στη δημιουργια κομματος η κινηματος αφου ολοκληρωσει τις επισκεψεις του σε νομους της Ελλαδας. Τονισε οτι θα υπαρξουν εναλλαγες στα δυο μεγαλα κομματα μεχρι τις εκλογες, ενω απαντωντας σε ερωτηση για αντικατασταση του πρωθυπουργου ειπε οτι σεβεται τον κ.Παπανδρεου αλλα διαφωνει πλεον πολιτικα μαζι του.

Ο προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, μεταβαινει τη Δευτερα στη Σοφια, οπου θα εχει διαβουλευσεις με τον προεδρο και τον πρωθυπουργο της Βουλγαριας, τοσο για τις διμερεις σχεσεις οσο και και για τη γενικοτερη κατασταση στα Βαλκανια και κυριως στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Η επισκεψη αυτη αποσκοπει στην ενδυναμωση μιας στενοτερης συνεργασιας Αθηνων - Σοφιας, καθως φαινεται οτι διευθετηθηκαν πολλα απο τα εκκρεμη ζητηματα που υπηρχαν στις σχεσεις των δυο χωρων. Τον κ.Στεφανοπουλο θα συνοδευσει ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Τη συμπαθεια`` της εξεφρασε η γαλλικη κυβερνηση για τη σταση που τηρησαν στον ΟΗΕ η Ελλαδα, η Γερμανια και η Ισπανια, απεχοντας απο την ψηφοφορια καταδικης των πυρηνικων δοκιμων. Ταυτοχρονα, χαιρετισε τη σταση της Βρετανιας να καταψηφισει το επιμαχο ψηφισμα.

Διεξαγεται αυριο στην Πολωνια, ο δευτερος γυρος των προεδρικων εκλογων, με αντιπαλους τον νυν προεδρο Λεχ Βαλεσα και τον πρωην κομμουνιστη Αλεξαντερ Κβασνιεφσκι. Στον πρωτο γυρο, ο Κβασνιεφσκι υπερισχυσε με οριακη διαφορα του Βαλεσα.

Δεν προκειται να υπαρξει δικαιη και διαρκης ειρηνη στην πρωην Γιουγκοσλαβια εαν δεν επιλυθει το προβλημα του Κοσσυφοπεδιου, φερεται να δηλωσε ο αλβανος προεδρος Σαλι Μπερισα, σε διασκεψη που εγινε χθες στα Τιρανα για την κατασταση στα Βαλκανια.

Το Βατικανο ανακοινωσε σημερα οτι η αποφαση του Παπα, το 1994, κατα της χειροτονιας γυναικων ως ιερεων αποτελει οριστικο και αλαθητο τμημα της Καθολικης διδασκαλιας. Η αποφαση σημαινει οτι ουσιαστικα θα ειναι αδυνατο να την τροποποιησει ενας μελλοντικος Παπας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρωταθλητης μας της αρσης βαρων στα 59 κιλα,Λεωνιδας Σαμπανης, κατεκτησε δυο χρυσα μεταλλια και ενα χαλκινο στο Παγκοσμιο πρωταθλημα,που γινεται στην Καντονα της Κινας.Ο Σαμπανης πηρε την πρωτη θεση στο συνολο με 302,5 κιλα και στο αρασε με 137,5 κιλα,ενω στο ζετε κατεταγη τριτος με 165 κιλα.

ΚΑΙΡΟΣ

Η σημαντικη πτωση της θερμοκρασιας και οι βορειοι ανεμοι θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Στα νοτιοανατολικα προβλεπονται νεφωσεις με λιγες βροχες, γρηγορα ομως θα υπαρξει βελτιωση. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοι ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια απο μειον 2 εως 8 βαθμους, στο Ιονιο και στα υπολοιπα ηπειρωτικα απο 3 εως 13 και στα νησια του Αιγαιου απο 9 εως 15 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη και στην Θεσσαλονικη αυριο προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Η θερμοκρασια στην Αθηνα θα κυμανθει απο 7 εως

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Saturday, 18 November 1995 - 16:29:54