Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Nov. 08)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ποικιλες αντιδρασεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλει η συνεντευξη της συζυγου του Πρωθυπουργου, Δημητρας Παπανδρεου-Λιανη, η οποια δεν αποσαφηνισε τις προθεσεις της σχετικα με το αν θα ειναι υποψηφια στις προσεχεις εκλογες.Παραλληλα, κατεστησε σαφες οτι δεν προκειται να παραιτηθει απο τη θεση της στο ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου. Ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, δηλωσε πως οτι ενημερωνει κανει καλο και προσθεσε οτι η συνεντευξη θα πρεπει να εδωσε καλυτερη δυνατοτητα ενημερωσης.Απαντωντας σε ερωτηση αν υπαρχει πιθανοτητα να πολιτευθει η κ.Λιανη, ο Προεδρος της Βουλης τονισε οτι δεν θεωρει πως αυτα ειναι τα προβληματα που απασχολουν τον ελληνικο λαο. Ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος,ζητησε απο την συζυγο του Πρωθυπουργου να μην ανακατευεται στα θεματα της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ, ενω εκανε λογο για ανορθοδοξη εισοδο της στην πολιτικη. Ο Αντωνης Δροσογιαννης, δηλωσε οτι η συνεντευξη δεν απαλυνε κανενα προβλημα. Η κ.Λιανη, προσθεσε, εχει απομονωσει τον Πρωθυπουργο απο τα στελεχη και τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Επεσημανε οτι δεν εχει βουλευτικες βλεψεις αλλα βλεψεις για αρχηγος του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, δηλωσε οτι δεν παρακολουθησε τη συνεντευξη, γιατι οπως ειπε, ειχε να ασχοληθει με τα σοβαρα θεματα της Παιδειας. Ο Νικος Αθανασοπουλος, χαρακτηρισε σωου τη συνεντευξη, ενω ο Κυριακος Σπυριουνης ειπε οτι ειχε σοβαροτερα πραγματα να κανει απο το να παρακολουθησει τη συνεντευξη της κ.Παπανδρεου.

Υπενθυμιζεται οτι η κ.Λιανη τονισε οτι δεν θελει να εκβιαζεται απο κανεναν, ουτε να κανει δηλωση του νομου 105, ουτε να της βαζουν το πιστολι στον κροταφο,για το αν θα πολιτευθει.Τονισε οτι στοχος των επιθεσεων που δεχεται ειναι ο Πρωθυπουργος, ενω για τις φωτογραφιες ειπε οτι οσες εχουν δημοσιευθει μετα το `89 ειναι πλαστες.

Στις Συκιες Θεσσαλονικης, εγινε το πρωι η ληστεια της ημερας. Ειδικοτερα, αγνωστος με την απειλη καραμπινας, μπηκε στο υποκαταστημα της τραπεζας Κρητης και αφου ακινητοποιησε υπαλληλους και πελατες, αρπαξε σακο με χρηματα δυομισυ περιπου εκατομμυρια δραχμες και εξαφανιστηκε.Ομως, στην προσπαθεια του να διαφυγει του επεσαν η καραμπινα και ο σακος με τα χρηματα.

Με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου, συνανταται απο τις 2 το μεσημερι στην Εκαλη, ο Προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος. Κατα τη συναντηση αυτη, ο κ.Κωνσταντοπουλος εκθετει τις προτασεις του κομματος του για καθιερωση της απλης αναλογικης, και γενικοτερα για τον εκδημοκρατισμο και τη διαφανεια της πολιτικης ζωης.

Υπο την προεδρια του Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ, πραγματοποιειται απο τη 1 το μεσημερι στη Ρηγιλλης, συσκεψη οπου εξεταζονται οι τελευταιες πολιτικες εξελιξεις καθως και διαδικαστικα ζητηματα της εθνικης συνδιασκεψης του κομματος η οποια συνερχεται στις 18 του μηνος. Στη συσκεψη μετεχουν οι κυριοι Μητσοτακης, Δημας, Σουφλιας, Μανος και Τσαλδαρης.

Ο πρωην Πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης, με επιστολη του προς τα ΝΕΑ, απαντα στις επικρισεις του Γεωργιου Ραλλη, ο οποιος σε συνεντευξη του στην ιδια εφημεριδα τον κατηγορησε οτι δεν προχωρησε σε συνθετη ονομασια των Σκοπιων, επειδη φοβοταν το πολιτικο κοστος. Ο κ.Μητσοτακης, κατηγορει τον κ.Ραλλη για μονομερη και επιλεκτικη μνημη και πως με τη σταση του στο Σκοπιανο προκαλεσε βλαβη στην κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας.

Δεν προκειται να δοθουν τουλαχιστον στο αμεσο μελλον στη δημοσιοτητα τα πρακτικα της συσκεψης των πολιτικων αρχηγων για το Σκοπιανο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, απαντωντας στο αιτημα της αντιπολιτευσης. Τονισε οτι το επιμαχο θεμα βρισκεται στο σταδιο της διαπραγματευσης.

Δραστικες περικοπες στις φοροαπαλλαγες που ισχυουν σημερα για μισθωτους αλλα και επιχειρησεις προτεινει η αρμοδια επιτροπη στην μελετη που αναμενεται να υποβαλλει σημερα στον υπουργο Οικονομικων Αλεκο Παπαδοπουλο. Προτεινεται επισης η διατηρηση ορισμενων φοροαπαλλαγων σε μισθωτους καθως και η τιμαριθμοποιηση αλλων. Συμφωνα με πληροφοριες η επιτροπη προτεινει μεταξυ αλλων την καταργηση της εκπτωσης για την ιδιωτικη ασφαλιση, τα ιδιαιτερα μαθηματα για αμοιβες σε δικηγορους και δωρεες. Προτεινει επισης και την καταργηση των απαλλαγων για βουλευτες και δημοσιογραφους.

Θεματα που αφορουν την καταρτιση του προυπολογισμου θα εξετασει το απογευμα ο υπουργος Οικονομικων ο οποιος θα συναντηθει διαδοχικα με τους υπουργους Παιδειας κ.Παπανδρεου, Υγειας κ.Κρεμαστινο και Αμυνας κ.Αρσενη. Παντως, ο κ.Παπαδοπουλος, συμφωνα με πληροφοριες θα καταστησει σαφες οτι δεν υπαρχουν περιθωρια για εφαρμογη ειδικων μισθολογιων πριν απο το 1997.

Ο υπουργος Γεωργιας, Θεοδωρος Σταθης, συναντηθηκε το μεσημερι με τα προεδρεια της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, οπου εξετασθηκαν θεματα που απασχολουν τον αγροτικο κοσμο. Ηδη, οι αγροτες ανεστειλαν τις κινητοποιησεις τους,προσθεσαν ομως οτι θα επανελθουν αν δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγνωμη απο τη συζυγο του δολοφονηθεντος πρωθυπουργου του Ισραηλ Γιτζακ Ραμπιν ζητησαν τα μελη της οικογενειας του δολοφονου. Με επιστολη τους που δημοσιευει σημερα η εφημεριδα ``Χααρετζ``, δηλωνουν οτι καταδικαζουν καθε πραξη βιας. Συμφωνα εξαλλου με την ιδια εφημεριδα, η ισραηλινη κυβερνηση προκειται να εγκρινει σημερα τη συγκροτηση κρατικης επιτροπης που θα διεξαγει ανακρισεις για τη δολοφονια του Γιτζακ Ραμπιν. Εντος της ημερας αναμενεται να συνεδριασει και το υπουργικο συμβουλιο του Ισραηλ για να εξετασει το πορισμα της υπηρεσιας εσωτερικης ασφαλειας για τις συνθηκες της δολοφονιας του Ραμπιν.

Συνεληφθη το πρωι κατηγορουμενος για διασυνδεσεις με τη μαφια ο Φραντσεσκο Μουσοτο, προεδρος της επαρχιακης διοικησης του Παλερμο και μελος του κομματος του Σιλβιο Μπερλουσκονι, ``Φορτσα Ιταλια``. Με την ιδια κατηγορια συνεληφθησαν ο αδερφος του Μουσοτο και αλλα 3 ατομα.

Ο Αμερικανος υπουργος Αμυνας Ουιλλιαμ Περρυ εφτασε σημερα στην εδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξελλες, για συνομιλιες που θα επικεντρωθουν στο θεμα της υπο συστασιν δυναμης της Συμμαχιας, η οποια θα επιτηρησει την εφαρμογη μελλοντικης ειρηνευτικης συμφωνιας στη Βοσνια. Αργοτερα σημερα θα συναντηθει και με το Ρωσο ομολογο του Παβελ Γκρατσωφ, ενω πληθαινουν οι ενδειξεις οτι οι δυο πλευρες βρισκονται κοντα στην επιτευξη συμφωνιας,για τη συμμετοχη της Ρωσιας στην ειρηνευτικη δυναμη.

Τη χρηση ενος φαρμακου νεας γενιας, του σακιναβιρ, το οποιο θα χρησιμοποιειται σε συνδυασμο με αλλα σκευασματα για την επιβραδυνση των συμπτωματων της νοσου του ΑΙΔΣ, συνεστησε χθες η συμβουλευτικη επιτροπη της Διευθυνσης Τροφιμων και Φαρμακων των ΗΠΑ. Το νεο φαρμακο που παρασκευαζεται απο τα εργαστηρια Χοφμαν-ΛαΡος, επιβραδυνει την εκδηλωση του ιου ΕΙΤΖ-Αι-Βι στα τελικα σταδια της εξαπλωσης του.

Σε διαθεσιμοτητα τεθηκε Βρετανος πιλοτος ο οποιος στην προσπαθεια του να εντυπωσιασει τη γυναικα του πεταξε με το Μποινγκ 767 πανω απο το σπιτι τους στη βορειοδυτικη Αγγλια, σε τοσο μικρο υψος που προκληθηκε πανικος μεταξυ των κατοικων της πολης. Το περιστατικο σημειωθηκε λιγη ωρα αφοτου το αεροσκαφος απογειωθηκε απο το Μαντσεστερ με προορισμο την Ιμπιζα της Ισπανιας οπου επροκειτο να παραλαβει επιβατες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ρεθυμνο επισκεπτεται σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, οπου παρισταται στις εορταστικες εκδηλωσεις για την επετειο του ολοκαυτωματος της ιερας Μονης Αρκαδιου. Κατα την αφιξη του ο κ.Στεφανοπουλος δηλωσε οτι η Κρητη με τη συμμετοχη της στους εθνικους αγωνες, εχει μια εξεχουσα θεση στην ελληνικη ιστορια. Το απογευμα ο κ.Στεφανοπουλος, θα παρακολουθησει τον εσπερινο στον ιερο ναο του Αγιου Μηνα στο Ηρακλειο, και στη συνεχεια θα επιστρεψει στην Αθηνα. Το Σαββατο ο Προεδρος της Δημοκρατιας θα μεταβει στην Καστορια οπου θα παραστει στις εκδηλωσεις για την επετειο απο την απελευθερωση της πολης απο τον τουρκικο ζυγο.

Χαμηλες για την εποχη θερμοκρασιες επικρατουν στη βορεια Ελλαδα, παρα την ηλιοφανεια. Στη δυτικη Μακεδονια το πρωι, η θερμοκρασια επεσε στους 2 βαθμους κατω απο το μηδεν, ενω τα προβληματα στην κινηση των αυτοκινητων περιοριστηκαν στο οδικο δικτυο του νομου Φλωρινας, οπου η κινηση σε ορισμενα σημεια γινεται με αντιολισθητικες αλυσιδες.

Εντονα κυκλοφοριακα προβληματα εχουν δημιουργηθει στη Λεωφορο Κηφισσου καθως κατοικοι του Ρεντη πραατγμοποιουν συγκεντρωση διαμαρτυριας με αιτημα να μη μεταστεγαστει το αστυνομικο τμημα σε αλλη περιοχη για να ενσωματωθει σε νεο πολυδυναμο.

Τραγικο θανατο βρηκε στο Κιλκις ηλικιωμενος, οταν για αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια ξεσπασε φωτια στο δωματιο του σπιτιου του, στο οποιο βρισκοταν με αποτελεσμα να απανθρακωθει. Προκειται για τον 78χρονο Ελευθεριο Γονιαδη.Η φωτια σβηστηκε πριν επεκταθει και σε αλλα δωματια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντερμπι κορυφης αποψε στο βολλευ.Παναθηναικος και Ολυμπιακος θα βρεθουν στις 10 παρα τεταρτο αντιμετωποι μετα και την αποφαση του διοικητικου συμβουλιου του ερασιτεχνη Ολυμπιακου να συμμετασχει κανονικα στο σημερινο εξ'αναβολης αγωνα.

Ο Βουλγαρος διεθνης μεσοεπιθετικος ποδοσφαιριστης της Λεφσκι Σοφιας, Εμιλ Κρεμενλιεφ, εκλεισε συμφωνα με πληροφοριες με τον Ολυμπιακο. Ετσι ειναι πολυ πιθανο τις προσεχεις ημερες να υπογραψει συμβολαιο συνεργασιας 1,5 ετους με τους ``ερυθρολευκους``, με την προυποθεση οτι θα υπαρξει και η συμφωνη γνωμη της ομαδας στην οποια ανηκει.Αν οριστικοποιηθει η μεταγραφη,ο Κρεμενλιεφ ειναι πιθανο να κανει το ντεμπουτο του στο ελληνικο πρωταθλημα στο παιχνιδι με τον Παναθηναικο που θα γινει στις 3 Δεκεμβριου στο σταδιο Καραισκακη.

Η μικτη ομαδα της Ευρωπης, με την οποια αγωνιστηκε και ο διεθνης ποδοσφαιριστης της ΑΕΚ Μιχαλης Κασαπης, σε αγωνα για φιλανθρωπικους σκοπους που εγινε στη Βαρκελωνη,εχασε απο τη μικτη της Αμερικης με 4-3.Τα εσοδα του αγωνα, που παρακολουθησαν περισοτεροι απο 40.000 θεατες, διατεθηκαν υπερ της UΝΙΨΕΦ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι πολυ χαμηλες θερμοκρασιες ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου. Ειδικοτερα, σημερα σε ολη τη χωρα υπαρχουν νεφωσεις αυξημενες στα ανατολικα και νοτια με παροδικες βροχες, ενω ασθενεις χιονοπτωσεις αναμενονται στην ανατολικη Μακεδονια και τη Θρακη. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μετριοι εως ισχυροι και προσκαιρα στα βορεια πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 7 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 11 και στα νησια τους 13 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στα νησια του ανατολικου Αιγαιου και τα Δωδεκανησα προβλεπονται παροδικες νεφωσεις με τοπικες βροχες, γρηγορα ομως ο καιρος θα βελτιωθει. Στην υπολοιπη χωρα, ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος με λιγες μονον τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι με εξασθενηση απο το απογευμα. Η θερμοκρασια θα κυμανθει σε πολυ χαμηλα επιπεδα, ενω τη νυχτα και το πρωι θα σημειωθει παγετος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 8 November 1995 - 23:44:10