Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 07)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αθηνα,Ελλαδα,07/11/1995 (ΑΠΕ)

Αρχισε στην Καρδιτσα η συνεδριαση της Πανθεσσαλικης συντονιστικης επιτροπης η οποια θα αποφασισει για το μελλον των αγροτικων κινητοποιησεων. Πληροφοριες αναφερουν οτι αναμενεται να αποφασιστει αναστολη των κινητοποιησεων αυτων. Ο προεδρος της Γιαννης Πατακης, με δηλωσεις του πριν τη συνεδριαση, απεδωσε την μικρη συμμετοχη των αγροτων στις κινητοποιησεις στη μη σωστη επιλογη του χρονικου διαστηματος που γινονται καθως και στις ασχημες καιρικες συνθηκες. Συμφωνα με το κλιμα που εχει διαμορφωθει, προσθεσε, το πιθανοτερο ειναι η αποφαση της επιτροπης να ειναι υπερ της αναστολης των κινητοποιησεων.

Οξεια αντιπαραθεση με αφορμη τους χειρισμους στο Σκοπιανο, σημειωθηκε στη Βουλη μεταξυ του Προεδρου της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνη Σαμαρα και του πρωην Πρωθυπουργου Κωνσταντινου Μητσοτακη, κατα τη διαρκεια της προ ημερησιας διαταξεως συζητησης. Ο κ.Μητσοτακης κατηγορησε τον κ.Σαμαρα οτι εριξε την κυβερνηση του για να εξυπηρετησει τα συμφεροντα για τον ΟΤΕ του κ.Κοκαλη . Απο την πλευρα του ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, ειπε οτι ο πρωην Πρωθυπουργος με την τακτικη του στο Σκοπιανο εξυπηρετησε τα συμφεροντα του κυκλωματος πετρελαιου.

Κατα την ομιλια του, ο Πρωθυπουργος,Ανδρεας Παπανδρεου, υποστηριξε οτι η ενδιαμεση συμφωνια ηταν το πρωτο θετικο βημα και εξεφρασε την αισιοδοξια του για την καταληξη. Κατηγορησε τον κ.Εβερτ για ανευθυνοτητα, οταν λεει οτι θα επαναδιαπραγματευτει τη συμφωνια. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, χαρακτηρισε αστοχους τους ισχυρισμους της κυβερνησης, ενω ζητησε να ερθει στη Βουλη προς κυρωση η συμφωνια. Απο την πλευρα του, ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ζητησε τη διεξαγωγη δημοψηφισματος η τη συγκληση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων οσον αφορα το θεμα του ονοματος. Τελος, η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, επεσημανε οτι το Σκοπιανο θα πρεπει να κλεισει επι των ημερων αυτης της κυβερνησης.

Το πρωι,απο τη Μυτιληνη ο κ.Σαμαρας δηλωσε οτι στη Βουλη, ομολογηθηκε η συμπλευση ΠΑΣΟΚ και Νεας Δημοκρατιας στο θεμα των Σκοπιων. Εξεφρασε δε την αποψη οτι η συμπλευση αυτη επεκτεινεται και στα ελληνοτουρκικα, υπο την καθοδηγηση των Αμερικανων. Αναφερομενος ο κ.Σαμαρας, στις κατηγοριες του κ.Μητσοτακη ειπε οτι ο πρωην Πρωθυπουργος, μπερδεψε τις επιχειρηματικες του δραστηριοτητες με τα πολιτικα του επιχειρηματα και προσθεσε οτι αν δεν του βγηκαν οι επιχειρησεις του, ας αναζητησει αλλου τους υπευθυνους.

Συγκεντρωση και πορεια προς τη Βουλη, πραγματοποιησαν το πρωι οι Δημαρχοι και οι Κοινοταρχες της Αττικης, ζητωντας να τους καταβληθουν τα προβλεπομενα κονδυλια. Οι εκπροσωποι τους, εξεθεσαν ψηφισμα με τα αιτηματα τους στον Προεδρο της Βουλης, καθως και στους εκπροσωπους των κομματων.

Συνεντευξη της συζυγου του Πρωθυπουργου, Δημητρας Παπανδρεου-Λιανη, θα μεταδοθει στις 10.30 το βραδυ απο την ΕΤ1. Συμφωνα με πληροφοριες, η κ.Λιανη θα αναφερθει στις προσφατες επικρισεις που δεχεται, καθως και στο θεμα των φωτογραφιων, ενω θα τονισει οτι δεν προκειται να παραιτηθει απο τη θεση της διευθυντριας του ιδιαιτερου γραφειου του Πρωθυπουργου. Θα αφησει ανοιχτο το θεμα της ενδεχομενης καθοδου της στις εκλογες.

Ιδιαιτερα χαμηλες για τη εποχη θερμοκρασιες επικρατουν και σημερα στη Βορεια Ελλαδα. Η χαμηλοτερη σημειωθηκε τις πρωτες πρωινες ωρες στη Φλωρινα, οπου τα θερμομετρα εδειχναν μειον 7 βαθμους Κελσιου.Προβληματα στην κινηση των αυτοκινητων παρατηρουνται σε ορισμενα σημεια των νομων Φλωρινας και Ημαθιας οπου χρειαζονται αντιολισθητικες αλυσιδες.

Ο Προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης παρουσιασε το πρωι το Κεντρο Πληροφορησης που δημιουργηθηκε στο Κοινοβουλιο απο τις εγκυροτερες ευρωπαικες και ελληνικες βασεις δεδομενων. Εργο του Κεντρου ειναι η αναζητηση και παροχη πληροφοριων μεσω υπολογιστων στους βουλευτες και σε μελετητες της Βουλης για θεματα κοινοβουλευτικου και ειδησεογραφικου περιεχομενου. Μεταξυ των βασεων δεδομενων που εχει προσβαση η Βουλη ειναι και του ΑΠΕ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Προεδρος της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ, εκανε το μεσημερι δεκτη την παραιτηση της κυβερνησης, που του υπεβαλε ο πρωθυπουργος, Αλεν Ζιπε και του ζητησε το σχηματισμο νεας. Η συνθεση της νεας κυβερνησης θα ανακοινωθει το βραδυ.

Επαναλαμβανονται σημερα οι συνομιλιες του Ισραηλ με την ΟΑΠ, για την παραδοση των εδαφων της Δυτικης Οχθης στους Παλαιστινιους. Οι συνομιλιες ειχαν διακοπει λογω της δολοφονιας του Ισραηλινου Πρωθυπουργου Γιτζακ Ραμπιν. Σημερα θα επαναληφθει επισης και η αποχωρηση των ισραηλινων στρατευματων απο τα κατεχομενα της Δυτικης Οχθης, ενω το Τελ Αβιβ χαλαρωσε και τον αποκλεισμο στην περιοχη αυτη. Στο μεταξυ, ο Παλαιστινιος ηγετης,Γιασερ Αραφατ, αναχωρησε σημερα για το Καιρο, οπου θα εχει συνομιλιες με τον Προεδρο της Αιγυπτου, Χοσνι Μουμπαρακ. Η Συρια εξαλλου, καλεσε το νεο ισραηλινο ηγετη Σιμον Περες, να αναθερμανει τον ειρηνευτικο διαλογο στη Μεση Ανατολη.

Υπερ του Προεδρου της Πολωνιας, Λεχ Βαλεσα, ταχθηκε το τριτο σε δυναμη κομμα της χωρας, η Ενωση για την Ελευθερια, ενοψει του δευτερου γυρου των Προεδρικων εκλογων. Σημειωνεται οτι η Ενωση για την Ελευθερια ειχε λαβει στον πρωτο γυρο 9,22%, ποσοστο που δεν αποκλειεται να αποτελεσει καθοριστικο παραγοντα στην εκλογη του Βαλεσα.

Αρκετες χιλιαδες ρωσοι κομμουνιστες πραγματοποιησαν σημερα διαδηλωση σε κεντρικη λεωφορο της Μοσχας για την 78η επετειο της Οκτωβριανης Επαναστασης. Η επετειος της Οκτωβριανης Επαναστασης εξακολουθει να αποτελει ημερα αργιας στη Ρωσια.Στη διαδηλωση πηραν μερος περιπου 10.000 ατομα,στην πλειοψηφια τους μεσοκοποι και ηλικιωμενοι,που κρατουσαν πορτραιτα του Σταλιν και εκατονταδες κοκκινες σημαιες,ενω γυρω τους ειχαν παραταχθει ισχυρες δυναμεις της αστυνομιας.

Ο γενικος εισαγγελεας της Νοτιας Κορεας καλεσε για ανακριση τους διευθυντες των πεντε μεγαλων ομιλων επιχειρησεων της χωρας, σχετικα με το οικονομικο σκανδαλο υπεξαιρεσης υψους 650 εκατομμυριων δολλαριων, στο οποιο φερεται αναμεμειγμενος και ο πρωην προεδρος Ρο Ταε-Βου, μετεδωσε σημερα ο κρατικος ραδιοσταθμος. Συμφωνα με την ιδια πηγη προκειται για τους διευθυντες των εταιρειων Χιουνται, Σαμσουνγκ, Ελ Τζι, Νταεγου και Σουνκυονγκ, οι οποιοι εκληθησαν να παρουσιασθουν στον ανακριτη αυριο.

Το αλκοολ μπορει να μετατρεψει τα εκ φυσεως ηρεμα γαιδουρια σε επιθετικους μεθυστακες, προειδοποιει καθε ενδιαφερομενο,εκπροσωπος φιλοζωικου σωματειου στη Βρετανια, το οποιο διατηρει ενα πρωτοτυπο "κεντρο αποτοξινωσης" των συμπαθων αυτων τετραποδων. "Γινονται πολυ επιθετικα, γιατι το αλκοολ αλλοιωνει τον συνηθη ηπιο χαρακτηρα τους", τονιζει η διευθυντρια ενος καταφυγιου ζωων στη δυτικη Αγγλια, οπου εχουν "νοσηλευθει" αρκετα γαιδουρια με προβλημα αλκοολισμου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αποχη απο τα ποδοσφαιρικα γηπεδα απειλουν οι αστυνομικοι, στη βορεια Ελλαδα με αφορμη τα θλιβερα επεισοδια που εγιναν χθες βραδυ στη Θεσσαλονικη και οδηγησαν στη διακοπη του αγωνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Μαλιστα η Ενωση Αξιωματικων της ΕΛΑΣ της κεντρικης Μακεδονιας, διαμαρτυρεται εντονα για τον αναιτιο,οπως σημειωνει τραυματισμο 25 αστυνομικων απο τους οπαδους.Στο μεταξυ,οδηγουνται σημερα στον εισαγγελεα,οι οκτω οπαδοι του ΠΑΟΚ που συνεληφθησαν στη διαρκεια των χθεσινων συμπλοκων.Εντος της ημερας αναμενεται εξαλλου η αποφαση του αθλητικου δικαστη για την τιμωρια του ΠΑΟΚ.Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις,θα αφαιρεθουν τρεις βαθμοι απο την ομαδα της Θεσσαλονικης που κινδυνευει και με αποκλεισμο του γηπεδου για τουλαχιστον 5 αγωνες πρωταθληματος και κυπελλου.

Ο προεδρος και μεγαλομετοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θωμας Βουλινος, κινησε τις διαδικασιες για την παραχωρηση του πακετου των μετοχων που εχει στην κατοχη του, προκειμενου να απομακρυνθει πληρως απο τα διοικητικα της ΠΑΕ.Η αποφαση του κ.Βουλινου, που ανακοινωθηκε μετα τα θλιβερα χθεσινοβραδυνα επεισοδια του γηπεδου της Τουμπας, αναμενετει να δρομολογησει ουσιαστικες εξελιξεις στο θεμα της διαδοχης του.

Στην Αθηνα βρισκεται απο χθες ο Βουλγαρος διεθνης ποδοσφαιριστης της Λεφσκι Σοφιας Εμιλ Κρεμενλιεφ, ο οποιος αποτελει μεταγραφικο στοχο του Ολυμπιακου.Συμφωνα με δηλωση του προεδρου της Λεφσκι και παλιου τερματοφυλακα του Παναθηναικου Θωμα Λαφτση, η τιμη του Βουλγαρου αμυντικου φτανει τα 130 εκατομμυρια δραχμες.

Για πρωτη φορα μετα τον περιφημο αγωνα Αργεντινης-Αγγλιας που εγινε στο Μεξικο για τα προημιτελικα του Παγκοσμιου Κυπελλου 1986, ο Ντιεγκο Μαραντονα παραδεχθηκε δημοσιως, οτι σημειωσε το πρωτο τερμα της ομαδας του με το χερι,λεγοντας μαλιστα οτι το γκολ δεν σημειωθηκε μονο απο το χερι του ... Θεου αλλα και απο το χερι του Μαραντονα. Η "ομολογια" του αργεντινου ποδοσφαιριστη εγινε σε εκδηλωση που διοργανωσε προς τιμην του το Πανεπιστημιο της Οξφορδης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Προσκαιρη βελτιωση του καιρου αναμενεται μεχρι το βραδυ απο τη δυτικη προς την ανατολικη Ελλαδα. Στις περισσοτερες παντως περιοχες η κακοκαιρια συνεχιζεται με βροχες και καταιγιδες κυριως πανω απο τις θαλασσιες περιοχες και χιονια στα ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 7 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 12 και στα νησια του Αιγαιου τους 16 βαθμους Κελσιου. Αυριο στη βορεια Ελλαδα θα σημειωθουν τοπικες χιονοπτωσεις ενω στα δυτικα προβλεπονται βροχες αλλα και διαστηματα με ηλιο. Στην υπολοιπη χωρα αναμενεται αυξηση των νεφωσεων με τοπικες βροχες και καταιγιδες και χιονια στα ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει σε πολυ χαμηλα επιπεδα τη νυχτα ενω το πρωι θα σημειωθει παγετος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 7 November 1995 - 22:10:04