Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Oct. 31)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Δοθηκε το μεσημερι στη δημοσιοτητα απο τον υπουργο Υγειας, Δημητρη Κρεμαστινο το νομοσχεδιο που αναφερεται στην αναβαθμιση και προωθηση του Εθνικου Συστηματος Υγειας. Μεταξυ αλλων προβλεπεται η δημιουργια ενιαιου φορεα υγειας, με ενταξη του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, καρτα υγειας για ολους, ενω εισαγεται ο θεσμος του οικογενειακου γιατρου. Επισης θα δημιουργηθει σε καθε νοσοκομειο γραφειο προασπισης δικαιωματων των πολιτων. Στη διοικηση του ενιαιου φορεα υγειας, θα συμμετεχουν εκπροσωποι απο τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον ΣΕΒ και ορισμενα μεγαλα ασφαλιστικα ταμεια. Οπως προβλεπεται στο νεο νομοσχεδιο στο εξης θα υπηρετουν μονο ειδικευμενοι γιατροι στα κεντρα υγειας καθως και στα αγροτικα ιατρεια, ενω για πρωτη φορα εισαγεται ο θεσμος του τεχνοκρατη οικονομολογου, ως διευθυντοντα συμβουλου των δημοσιων νοσοκομειων.

Παραλληλα, προβλεπονται μετρα που θα βοηθησουν στην εξυγιανση των προμηθειων στα νοσοκομεια ωστε να καταπολεμηθει η παραοικονομια. Οι γιατροι αναβαθμιζονται επιστημονικα και οικονομικα ενω εισαγεται ο θεσμος του τριτου βαθμου εξωτερικου ιατρειου των νοσοκομειων στις απογευματινες ωρες. Εντασσονται επισης στο ΕΣΥ, οι Πανεπιστημιακοι και Στρατιωτικοι γιατροι ενω αναδιοργανωνεται κατα το ευρωπαικο προτυπο η διοικηση του συστηματος υγειας. Στοχος του υπουργειου ειναι το νομοσχεδιο να γινει νομος του κρατους πριν απο το τελος του ετους και να αρχισει αμεσως η εφαρμογη του.

Τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου, θα ενημερωσουν στις 3 το μεσημερι στην Εκαλη, για την πορεια της οικονομιας οι υπουργοι Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, Οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος, καθως και ο επικεφαλης των οικονομικων συμβουλων του Πρωθυπουργου, Τασος Γιαννιτσης. Κατα τη συναντηση θα εξεταστουν οι προοπτικες της οικονομιας ενοψει και της καταρτισης του προυπολογισμου. Οι οικονομικοι υπουργοι αναμενεται να ζητησουν απο τον κ.Παπανδρεου, να τηρηθει απαρεγκλιτα σφιχτη εισοδηματικη πολιτικη ανεξαρτητα απο τις πιεσεις που ασκουνται απο πολλες πλευρες για παροχες.

Συνεχιζονται οι αντιδρασεις για τη δημοσιευση της φωτογραφιας της συζυγου του Πρωθυπουργου απο τις εφημεριδες ΑΥΡΙΑΝΗ και ``Το ονομα``. Η εισαγγελια του Αρειου Παγου, χαρακτηριζει απολυτα συννομες τις δικαστικες ενεργειες που ακολουθησαν στη δημοσιευση των επιμαχων φωτογραφιων. Παραλληλα, η Ενωση Δικαστων και Εισαγγελεων κανει λογω για προκλητικη επιθεση κατα Δικαστων που εκπορευεται απο ιδιοτελεια. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο να υποβαλει μηνυση η κ.Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου, ενω εμμεσως πλην σαφως δηλωσε οτι δεν προτιθεται να παραιτηθει απο τη θεση της διευθυντριας του πολιτικου γραφειου του Πρωθυπουργου.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, συναντηθηκε το πρωι με τον υπουργο Αμυνας της Ρωσιας, Παβελ Γκρατσοφ και εξετασαν διμερη θεματα την κατασταση στην Βαλκανικη και τις προσπαθειες ειρηνευσης στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Ο κ.Γκρατσοφ δηλωσε οτι οι σχεσεις Αθηνων-Μοσχας πρεπει να προχωρησουν στην περαιτερω αναπτυξη, στον οικονομικο, πολιτικο και στρατιωτικο τομεα. Τονισε οτι συμπιπτουν οι αποψεις της Ελλαδας και της Ρωσιας αναφορικα με τη διευθετηση της Βοσνιακης κρισης. Σημερα ο κ.Γκρατσοφ αναμενεται να συναντηθει και με τον Πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου.

Το Δεκεμβριο αναμενεται να τεθει σε ψηφοφορια στο ευρωκοινοβουλιο η συμφωνια για την τελωνειακη συνδεση της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση. Χθες, στο Λουξεμβουργο οι 15 υπουργοι των εξωτερικων της κοινοτητας,περιλαμβανομενης και της Ελλαδας εξεφρασαν την ευχη να προωθηθει η τελωνειακη ενωση. Ωστοσο προβληματισμος επικρατει στο ευρωκοινοβουλιο το οποιος εχει αντιδρασει στο θεμα της καταπατησης των ανθρωπινων δικαιωματων στην Τουρκια.

Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης συναντηθηκε το μεσημερι στη Χαριλαου Τρικουπη με τον Κωστα Σημιτη. Συζητησαν εσωκομματικα θεματα ενοψει και της συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης, καθως και τη δυνατοτητα υπαρξης μιας κοινης συμφωνιας αναμεσα στα στελεχη του κομματος.

Επισημη επισκεψη στη Γαλλια πραγματοποιει απο αυριο, ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος. Θα συναντηθει με τον προεδρο της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ, τον πρωθυπουργο Αλεν Ζιπε και αλλους αξιωματουχους. Τελος, ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος θα μιλησει στη γενικη συνελευση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το οχι στην ανεξαρτησια του Κεμπεκ επικρατησε τελικα με οριακη διαφορα στο χθεσινο δημοψηφισμα που εγινε στη γαλλοφωνη αυτη επαρχια και εχει σαν αποτελεσμα να μην αποσπαστει απο τον Καναδα. Απο την πλευρα τους οι αγγλοφωνοι κατοικοι πανηγυριζουν. Ο Πρωθυπουργος του Καναδα Ζαν Κρετιεν απηυθυνε εκκληση για συμφιλιωση ενω ο ηγετης του μετωπου για την ανεξαρτησια του Κεμπεκ, Λυσιεν Λιουσαρ καλεσε τους υποστηρικτες του να μην εγκαταλειψουν την ελπιδα, λεγοντας οτι η διεκδικηση της ανεξαρτησιας μπορει να εκπληρωθει συντομα. Σημειωνεται οτι οι ομοσπονδιακες δυναμεις του Καναδα απεσπασαν τη νικη με το οριακο ποσοστο 50,6% .

Την εκδοχη της επιθεσης,προεβαλε εκπροσωπος της Γενικης Εισαγγελιας του Αζερμπαιτζαν, ως πιθανη εξηγηση της πυρκαγιας στο μετρο του Μπακου, κατα την οποια σκοτωθηκαν περισσοτεροι απο 300 ανθρωποι. Μελος της ομαδας που ερευνα το συμβαν δηλωσε χθες στην κρατικη τηελοραση οτι μια βομβα προκαλεσε την πυρκαγια.

Δεν υπαρχουν εγγυησεις οτι οι ειρηνευτικες συνομιλιες για την Βοσνια θα στεφθουν με επιτυχια, προειδοποιησε ο αμερικανος μεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Κατεστησε σαφες οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες θα ασκησουν πιεση προς ολες τις πλευρες να καταληξουν σε συμφωνια. Αναφερομενος ο κ.Χολμπρουκ στην αυριανη συναντηση των προεδρων της Σερβιας, της Κροατιας και της Βοσνιας στην αεροπορικη βαση Ντειτον του Οχαιο προειδοποιησε οτι "αν η συναντηση αυτη δεν επιτυχει, τοτε η Βοσνια θα βυθιστει εκ νεου στον πολεμο".

Ο γερμανος καγκελαριος Χελμουτ Κολ θα υποστηριξει την υποψηφιοτητα του πρωην πρωθυπουργου της Ολλανδιας,Ρουντ Λουμπερς αν διεκδικησει το αξιωμα του Γενικου Γραμματεα του ΝΑΤΟ, συμφωνα με ανακοινωση της καγκελαριας στην Βοννη. Την υποψηφιοτητα Λουμπερς υποστηριζουν ακομη η Γαλλια και η Βρετανια,οπως εγινε γνωστο μετα τη χθεσινη συναντηση του γαλλου προεδρου Ζακ Σιρακ και του βρετανου πρωθυπουργου Τζον Μειτζορ στο Λονδινο.

Νεαρος παλαιστινιος πυροβοληθηκε και σκοτωθηκε στη διαρκεια διαδηλωσης κατα της κατασκευης αεροδρομιου, στην πολη Ραφα της Λωριδας της Γαζας,ανακοινωσε η παλαιστινιακη αστυνομια. Στη διαρκεια της διαδηλωσης τραυματιστηκε ελαφρα και ενας αστυνομικος. Τα επεισοδια ξεκινησαν οταν οι αστυνομικοι προσπαθησαν να διαλυσουν την διαδηλωση στην οποια μετειχαν οι ιδιοκτητες της εκτασης οπου οι αρχες σκοπευουν να κατασκευασουν το αεροδρομιο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε διαθεσιμοτητα τεθηκαν με αποφαση του Μητροπολιτη Αττικης Παντελεημονα ο Αρχιμανδριτης Πορφυριος Παπαρουπας και ο συνεφημεριος του στον ιερο ναο Αγιας Τριαδας, Πετρουπολης. Σημειωνεται οτι εναντιον του Αρχιμανδριτη, ο οποιος κατηγορειται για απροκλητη εμπρακτη εξυβριση ασκηθηκε ποινικη διωξη απο την Εισαγγελια Πρωτοδικων Αθηνας με βαση καταγγελιες γυναικων, συμφωνα με τις οποιες ο ιερεας προεβαινε σε ασεμνες πραξεις κατα την τελεση των μυστηριων της εξομολογησης και του ευχελαιου. Ηδη, διαταχθηκε η διενεργεια προανακρισης, η οποια ανατεθηκε στην ασφαλεια, ενω η δικογραφια θα διαβιβαστει και στην Αρχιεπισκοπη Αθηνων για τις νομιμες ενεργειες απο τα αρμοδια εκκλησιαστικα οργανα.

Συμβολικη καταληψη των υπουργειων Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων πραγματοποιησαν στις 11.30 το πρωι μελη της Διδασκαλικης Ομοσπονδιας Ελλαδος, που διεκδικουν την ικανοποιηση οικονομικων αιτηματων.

Συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Εσωτερικων πραγματοποιησαν το πρωι Δημαρχοι και Κοινοταρχες της Αττικης, που διεκδικουν χρηματικα ποσα,που οπως υποστηριζουν, τους οφειλει η Κυβερνηση. Στη συνεχεια εκπροσωποι τους συναντηθηκαν με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο και εξετασαν το θεμα.

Το εργοστασιο της ΔΕΗ στο Κερατσινι, στον Πειραια, απεκλεισαν το πρωι κατοικοι της περιοχης και μαθητες, με αιτημα την οριστικη απομακρυνση του. Ο Δημαρχος Κερατσινιου, δηλωσε οτι ο δημος εχει ταχθει ενος πενταετους προγραμματος, απομακρυνσης του εργοστασιου ενω ο χωρος να αποδοθει στον Δημο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσκολη αποστολη πρεπει να φερει σε περας αποψε στο σταδιο Καραισκακη ο Ολυμπιακος, που υποδεχεται την Ισπανικη Σεβιλλη στον επαναληπτικο αγωνα για τον δευτερο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Οι ερυθρολευκοι πρεπει να επικρατησουν με διαφορα δυο τερματων, ετσι ωστε να ανατρεψουν το 0-1 του πρωτου αγωνα.

Την προκριση του στην προημιτελικη φαση του Ευρωπαικου Κυπελλου Μπασκετ διεκδικει αποψε στο Κιεβο ο ΠΑΟΚ, αντιμετωπιζοντας την ισχυρη Μπουντιβελνικ. Στο πρωτο παιχνιδι ο ΠΑΟΚ ειχε κερδισει με διαφορα 8 ποντων.

Ακομη, στις 8 το βραδυ στη Νεα Σμυρνη ο Πανιωνιος υποδεχεται την Γιουγκοσλαβικη Μποροβιτσα στην επαναληπτικη συναντηση για τον τριτο γυρο του Κυπελλου Κορατς. Ο Πανιωνιος εχει ηδη εξασφαλισει την προκριση του στην φαση των ομιλων, αφου ειχε νικησει και στον πρωτο αγωνα με 77-75.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα ενω στα βορεια και δυτικα υπαρχουν νεφωσεις που βαθμιαια θα αυξηθουν και θα σημειωθουν τοπικες βροχες. Η θερμοκρασια στα βορεια θα φθασει τους 20 βαθμους Κελσιου, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 23 και στα νησια του Αιγαιου τους 22 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη επικρατει αιθριος καιρος ενω η θερμοκρασια θα φθασει τους 23 βαθμους Κελσιου. Λιγες νεφωσεις επικρατουν στη Θεσσαλονικη, οπου η θερμοκρασια θα φθασει τους 20 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις οι οποιες στα δυτικα και νοτια θα ειναι αυξημενες και θα σημειωθουν σποραδικες βροχες κυριως στην Πελοποννησο και στην Κρητη. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 31 October 1995 - 15:02:20