Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 30)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Την εντονη αντιδραση και αποδοκιμασια απ'ολο τον πολιτικο κοσμο εχει προκαλεσει η δημοσιευση φωτογραφιας της συζυγου του πρωθυπουργου απο τις εφημεριδες ΑΥΡΙΑΝΗ και ΤΟ ΟΝΟΜΑ.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης εξαπελυσε οξεια επιθεση κατα του Γιωργου Κουρη κανοντας λογο για χυδαιοτητα και επισημαινοντας οτι ο κ.Κουρης δεν μπορει να αναγει τον εαυτο του σε τιμητη της λειτουργιας του Τυπου και ρυθμιστη του πολιτευματος.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν απεκλεισε το ενδεχομενο η κυρια Παπανδρεου να υποβαλει μηνυση,ενω ερωτηθεις για τη στηριξη που παρεσχε ο κ.Κουρης στο παρελθον ειπε οτι σημερα δεν ειναι ουτε '85 ουτε '89 κι οτι η σταση του συγκροτηματος του Ταυρου δεν δινει κανενα αλλοθι για τη σημερινη σταση που κρατα κατα της κυβερνησης.Ντροπη και αισχος χαρακτηρισε τα οσα συμβαινουν ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,Μιλτιαδης Εβερτ,υπογραμμιζοντας οτι αποτελουν υποβαθμιση της ελληνικης κοινωνιας.Ο κ.Εβερτ συνεστησε να ασχολουμεθα με τα προβληματα που απασχολουν τον ελληνικο λαο.Απο την πλευρα του ο εκπροσωπος του κομματος,Βασιλης Μαγγινας,μιλησε για φαινομενα σηψης και εσχατης παρακμης,τονιζοντας οτι αποτελουν προιοντα μιας ανελεητης συγκρουσης συμφεροντων στους κολπους του ΠΑΣΟΚ που δηλητηριαζουν τη δημοσια ζωη και διασυρουν διεθνως τη χωρα. Εντονα κριτικος ηταν και ο προεδρος του Συνασπισμου,Νικος Κωνσταντοπουλος,που εκανε λογο για αποσυναρμολογηση του πολιτικου σκηνικου και δημιουργια νοσηρου κλιματος και πολιτικου κενου,το οποιο ερχονται να καλυψουν λογικες και μεθοδοι τυπου φωτογραφιων.Ο κ. Κωνσταντοπουλος καταδικασε τη δημοσιευση προσωπικων φωτογραφιων της κυριας Λιανη και επεκρινε την ποινικη διωξη εναντιον των ιδιοκτητων των δυο εφημεριδων λεγοντας πως ειναι εκτος νομιμοτητας και συνιστα εκφανση πολιτικου η διωκτικου αυταρχισμου.

Το μεσημερι ο κ.Γιωργος Κουρης κατεθεσε αναφορα στον εισαγγελεα του Αρειου Παγου διαμαρτυρομενος για την ποινικη διωξη που ασκηθηκε σε βαρος του και καλωντας τον εισαγγελεα να μη μεινει αδιαφορος και να προβει στις αναγκαιες ενεργειες για την προστασια της νομιμοτητας. Ο κ.Κουρης υποστηριζει οτι η διωξη που ασκηθηκε σε βαρος του δεν ειναι νομιμη γιατι δεν ειναι ουτε εκδοτης, ουτε διευθυντης της ΑΥΡΙΑΝΗΣ.Επισης,ισχυριζεται οτι η εφαρμογη της διαταξης αποτελει ενεργεια καταφρονησης του Τυπου και προσπαθεια εξομοιωσης του με εγκληματικα,περιθωριακα στοιχεια.Μετα τη συναντηση με τον κ.Σιουλα ο κ.Κουρης δηλωσε οτι ζητησε την προστασια της δικαιοσυνης απο τις παρανομες διωξεις σε βαρος του.

Δεν προκειται να καταργηθουν τα αντικειμενικα κριτηρια, επανελαβε σημερα ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας κατα τη συναντηση που ειχε με το προεδρειο της Εθνικης Συνομοσπονδιας Ελληνικου Εμποριου.Οι εκπροσωποι της συνομοσπονδιας ζητησαν την καταργηση των αντικειμενικων κριτηριων η την αμβλυνση των μεγαλων αδικιων, την καταργηση ορισμενων φοροαπαλλαγων, καθως και τη διεξαγωγη των ελεγχων για το κλεισιμο ανεξελεγκτων φορολογικων υποθεσεων στην εδρα της επιχειρησης και οχι στην εφορια. Ο κ.Παπαντωνιου ειπε οτι δεν προκειται να καταργηθουν τα κριτηρια τονιζοντας χαρακτηριστικα οτι η φορολογικη πολιτικη ειναι δεδομενη και υπογραμμισε οτι για το 1996 προβλεπεται ρυθμος αναπτυξης 2,7%. Σε συνεντευξη του στην εφημεριδα τα ΝΕΑ, ο κ.Παπαντωνιου τονιζει οτι οι εργαζομενοι στο δημοσιο και ιδιωτικο τομεα θα λαβουν αυξησεις 2% πανω απο τον πληθωρισμο και προσθετει οτι τον επομενο χρονο θα δοθουν προσθετες αυξησεις στους χαμηλοσυνταξιουχους ενω θα γινουν αλλαγες και στο ασφαλιστικο συστημα. Αναφερομενος στις αυξησεις στα τιμολογια των ΔΕΚΟ, ειπε οτι σε ολες τις δημοσιες επιχειρησεις θα ειναι στα ορια του πληθωρισμου, δηλαδη γυρω στο 5%.Η κυβερνηση αρνειται τον ουσιαστικο διαλογο δηλωσε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης,Αντωνης Σαμαρας και υπενθυμισε τις προτασεις του κομματος του που προβλεπουν μεταξυ αλλων την αντικατασταση του σημερινου συστηματος αντικειμενικου προσδιορισμου του φορου εισοδηματος και τη μειωση των εργοδοτικων εισφορων.

Την εγκριση της τελωνειακης ενωσης με την Τουρκια, ζητησαν σημερα οι υπουργοι εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης, απο τους βουλευτες του Ευρωκοινοβουλιου παρα την σθεναρη τους αντισταση εξ αιτιας των παραβιασεων των ανθρωπινων δικαιωματων στη χωρα αυτη.Οι υπουργοι Εξωτερικων της ΕΕ που συναντωνται στο Λουξεμβουργο, δηλωσαν οτι ολοι οι τεχνικοι οροι για μια ελευθερη προσβαση των περισσοτερων τουρκικων αγαθων στην ευρωπαικη αγορα απο την 1η Ιανουαριου 1996, εχουν εκπληρωθει. Το Ευρωκοινοβουλιο αναμενεται να αποφασισει για την τελωνειακη ενωση σε συνοδο του το Δεκεμβριο.Στην αποφαση αντεδρασε ο αναπληρωτης υπουργος εξωτερικων, Γιωργος Ρωμαιος, τονιζοντας οτι η Τουρκια πεφτει σε αντιφασεις με το ζητα απο τη μια, την τελωνειακη ενωση με την ΕΕ και απο την αλλη,να αρνειται πεισματικα να δεσμευτει απο συγκεκριμενα αρθρα της μελλοντικης συμφωνιας που αφορα την τελωνειακη συνδεση ΕΕ με την Κυπρο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισε στο Κεμπεκ του Καναδα, η ψηφοφορια για το δημοψηφισμα που θα κρινει αν η γαλλοφωνη αυτη επαρχια θα αποσχιστει απο την υπολοιπη χωρα.Οι ψηφοφοροι ανερχονται στα 5 εκατομμυρια και καλουνται να απαντησουν εαν επιθυμουν να αποκτησει η επαρχια τους την εθνικη της κυριαρχια.Στις Ηνωμενες Πολιτειες, ο διασημος δημοσιογραφος Λαρι Κινγκ αποκαλυψε οτι ο Ζακ Σιρακ του εμπιστευθηκε κατ ιδιαν, στην συνεντευξη που εδωσε πριν μια εβδομαδα απ' ευθειας στο ΨΝΝ, οτι το αποτελεσμα του δημοψηφισματος θα ειναι κατα της ανεξαρτησιας του Κεμπεκ.

Εντονη ανησυχια εξεφρασε ο γνωστος κυνηγος των Ναζι, Σιμον Βιζενταλ, για τη νικη του κομματος του προεδρου της Κροατιας, Φρανιο Τουτζμαν στις χθεσινες εκλογες.Ο Βιζενταλ καταδικασε την αναβιωση του φιλοναζιστικου κροατικου καθεστωτος του Β'Παγκοσμιου Πολεμου, απο τοτε που το εθνικιστικο κομμα του Τουτζμαν βρισκεται στην εξουσια. Την ανησυχια του εξεφρασε και ο σουηδος υφυπουργος εξωτερικων, ο οποιος τονισε οτι οι χθεσινες εκλογες θυμιζαν Λατινικη Αμερικη οπου κυριαρχει η προπαγανδα.Στην Αθηνα, ο υπουργος Αμυνας Γερασιμος Αρσενης παρουσιασε τις θεσεις της χωρας μας σε σχεση με τα Βαλκανια και τη γιουγκοσλαβικη κριση, κατα την διαρκεια ομιλιας του σε οικονιμικο-πολιτικο συνεδριο που διοργανωνουν η εφημεριδα ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ και το ελληνοαμερικανικο επιμελητηριο.

Αναβρασμος επικρατει στην πολιτικη ζωη της Ρωσιας, καθως εναμισι μολις μηνα πριν τις βουλευτικες εκλογες ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν παραμενει κλινηρης και αγνωστο παραμενει ποτε θα μπορεσει να γυρισει στα καθηκοντα του. Την ιδια ωρα, ο πρωην αντιπροεδρος της χωρας και προεδρος του κομματος, Ντερζαβα, Αλεξαντρ Ρουτσκοι, κατηγορει τον Μπορις Γιελτσιν και την κυβερνηση Τσερνομιρντιν οτι ετοιμαζουν ευρειας εκτασης νοθεια των εκλογων, ενω παραλληλα απαγορευσαν την συμμετοχη του κομματος του στις επικειμενες βουλευτικες εκλογες.

Εκλογων συνεχεια.Στην γειτονικη Βουλγαρια το κυβερνων σοσιαλιστικο κομμα απεσπασε το 42% των ψηφων στον πρωτο γυρο των χθεσινων δημοτικων εκλογων.Η συμμετοχη των ψηφοφορων εφθασε το 54,4% και το μεγαλυτερο κομμα της αντιπολιτευσης, η Ενωση των Δημοκρατικων Δυναμεων, συγκεντρωσε το 24%.Ο δευτερος γυρος θα γινει σε δυο εβδομαδες.

Το πρωτο επισημο βημα για να τεθει εκτος νομου η ιαπωνικη αιρεση, Υπερτατη Αληθεια, εκανε σημερα δικαστηριο του Τοκιο αποφασιζοντας τη διαλυση της και την καταργηση του καθεστωτος της ως θρησκευτικης οργανωσης.Το δικαστηριο εκρινε οτι η αιρεση ευθυνεται για τις επιθεσεις με το δηλητηριωδες αεριο Σαριν στο μετρο του Τοκιο, τον περασμενο Μαρτιο οπου εχασαν τη ζωη τους 12 ατομα.Ο γκουρου της αιρεσης, Σοκο Ασαχαρα, κρατειται και προκειται να προσαχθει σε δικη κατηγορουμενος οτι οργανωσε την επιθεση στο μετρο του Τοκιο.

Στους 110 ανηλθε σημερα ο αριθμος των νεκρων, που αφησε στο περασμα της το Σαββατοκυριακο απο τις κεντρικες πολιτειες των Φιλιππινων η τροπικη καταιγιδα Ζακ.Η καταιγιδα που συνοδευετο απο ισχυρους ανεμους εντασης 105 χιλιομετρα την ωρα, προκαλεσε εκτεταμενες καταστροφες στις αγροτικες καλλιεργειες, κυριοτερα δε στην παραγωγη ζαχαρης, του βασικοτερου εξαγωγιμου προιοντος της χωρας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ενος λεπτου σιγη στη μνημη των θυματων, αρχισε σημερα στο Αιγιο, παρουσια του αναπληρωτη υπουργου ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Γειτονα, η τελετη για την παραδοση των 121 πρωτων προκατασκευασμενων οικισμων που διατιθενται απο το υπουργειο για την προσωρινη στεγαση των σεισμοπληκτων κατοικων του Αιγιου.Στην τελετη παρεστησαν ο υφυπουργος Γιαννης Τσακλιδης, βουλευτες, η Περιφερειαρχης,ο Νομαρχης Αχαιας και υπηρεσιακοι παραγοντες. Στην ομιλια του ο κ. Γειτονας αναφερθηκε ιδιαιτερα στο προσωπικο ενδιαφερον που επεδειξε ο Πρωθυπουργος, για την ταχυτερη αντιμετωπιση των προβληματων των σεισμοπληκτων και επεσημανε οτι για το προγραμμα προσωρινης στεγασης που βρισκεται σε πληρη εξελιξη εχουν διατεθει απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, περι τα 800 εκ.δρχ. Εκτος απο το νεο οικισμο υπαρχει σε εξελιξη και το προγραμμα επιδοτησης ενοικιου, ετσι ωστε να μην υπαρχουν πλεον σκηνες στην πολη του Αιγιου. Μετα την τελετη παραδοσης του νεου οικισμου, ακολουθησε συσκεψη στο Δημαρχειου του Αιγιου για την πορεια αντιμετωπισης των γενικοτερων ζημιων και τα προβληματα που υπαρχουν.

Νεα σεισμικη δονηση, αναστατωσε τις πρωινες ωρες τους κατοικους των σεισμοπληκτων περιοχων των νομων Κοζανης και Γρεβενων. Η δονηση που ειχε μεγεθος 4 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ προερχοταν απο τον ιδιο σεισμογονο ογκο, που εδωσε το μεγαλο σεισμο των 6,6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ στις 13 Μαιου. Συμφωνα με τον σεισμολογο του Αριστοτελειου πανεπιστημιου, Βασιλη Καρακωστα, προκειται για μετασεισμο αναμενομενο που δεν εμπνεει ανησυχια.

Περισσοτερες απο 400 αιρετικες οργανωσεις δρουν στη χωρα μας, με εκατονταδες μελη η καθε μια απο αυτες, κατηγγειλε ο υπευθυνος του γραφειου κατα των αιρεσεων της Εκκλησιας της Ελλαδος πατερ Αντωνιος Αλεβιζοπουλος.Ο πατερ Αντωνιος, ειπε οτι οι οργανωσεις διαθετουν μυστικες υπηρεσιες και απεκαλυψε οτι παρακολουθουνται οι κινησεις του ιδιου του Αρχιεπισκοπου Αθηνων, αλλα και υπουργων. Συντασσονται, προσθεσε, εκθεσεις απο αυτες τις παρακολουθησεις οι οποιες στελνονται στα κεντρα αποφασεων των οργανωσεων που εδρευουν στο εξωτερικο, με αγνωστο στοχο.

Συναντηση με αντιπροσωπειες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ειχε σημερα ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος. Ο υπουργος ενημερωσε τους συνδικαλιστες για το περιεχομενο του νομοσχεδιου για την Υγεια που θα δοθει αυριο στη δημοσιοτητα. Οι συνδικαλιστες αφου δηλωσαν το εντονο ενδιαφερον τους για το θεμα επιφυλαχθηκαν ν'απαντησουν στις κυβερνητικες θεσεις αφου μελετησουν προσεκτικα το νομοσχεδιο.

Εναντιον της συνεργασιας με το ΠΑΣΟΚ σε καθε περιπτωση τασσεται ο αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Ιωαννης Βαρβιτσιωτης σε συνεντευξη του στο ΕΘΝΟΣ απαντωντας ετσι στις δηλωσεις Σουφλια, οι οποιες ειχαν προκαλεσει την περασμενη εβδομαδα αναταραχη στην αξιωματικη αντιπολιτευση.Ο κ.Βαρβιτσιωτης,αφηνει ανοιχτο το ενδεχομενο να διεκδικησει εκ νεου την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας εαν υπαρξει θεμα μετα τις εκλογες.Αυτη την εβδομαδα αναμενεται να κορυφωθει η εσωκομματικη αντιπαραθεση στη Νεα Δημοκρατια. Την Τεταρτη θα παρουσιαστει το βιβλιο του Θεοδωρου Σκυλακακη, πολιτικου συμβουλου του Κωνσταντινου Μητσοτακη, με το οποιο επικρινονται οι κυριοι Καραμανλης και Εβερτ για τους χειρισμους τους στο θεμα των Σκοπιων και την Πεμπτη, ο κ.Μητσοτακης αναμενεται να δωσει εφολης της υλης συνεντευξη. Την Τεταρτη θα γινει παρουσιαση του βιβλιου του ευρωβουλευτη της Νεας Δημοκρατιας, Παναγιωτη Λαμπρια, ο οποιος ειναι φιλος και παλαιος συνεργατης του Κωνσταντινου Καραμανλη και αναμενεται να δωσει απαντησεις στους χειρισμους στο θεμα των Σκοπιων.

Σε εξελιξη ειναι η συνεδριση του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ υπο την προεδρεια του Γραμματεα του Κινηματος Κωστα Σκανδαλιδη και ασχολειται με θεματα που αφορουν στο κοινωνικο προσωπο της κυβερνησης. Αυριο, ο κ.Σκανδαλιδης θα συναντηθει με τον Κωστα Σημιτη και θα εξετασουν τις εσωκομματικες εξελιξεις και τη δυνατοτητα υπαρξης μιας κοινης συμφωνιας αναμεσα στα στελεχη του ΠΑΣΟΚ.

Την αθωωση του Γιωργου Μπαλαφα προτεινε ο Εισαγγελεας του Εφετειου Αθηνων, ο οποιος τονισε οτι δεν αποδειχτηκε οτι ειχε σχεση με τη γιαφκα της οδου Καλαμα.Στην απολογια του ο Μπαλαφας εκανε λογο για σκευωρια εναντιον του απο κυκλους των διωκτικων αρχων και του δικαστικου σωματος.

Μπροστα ς`ενα μακαβριο εγκλημα βρεθηκαν το πρωι οι ανδρες ενος απορριματοφορου οχηματος στα διοδια της Τραγανας στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας. Ειδικοτερα, σε δυο σακουλες σκουπιδιων, ηταν διαμελισμενο πτωμα ξανθιας γυναικας, 35 περιπου ετων, με κομμενα τα ανω και κατω ακρα, και πολτοποιημενο το κεφαλι. Οι αστυνομικοι εκτιμουν οτι η δολοφονια εγινε σε αλλο σημειο και στη συνεχεια μεταφερθηκε στην περιοχη που βρεθηκε. Ηδη, το πτωμα μεταφερθηκε στην Αθηνα για νεκροτομη.

Ενα ακομα τραγικο τροχαιο δυστυχημα συνεβη το μεσημερι στην Κρητη οταν εξω απο το Λιμενα Χερσονησου συγκρουσθηκαν υπερατικο λεωφορειο στο οποιο επεβαιναν 52 μαθητες με περιπολικο του αστυνομικου τμηματος της περιοχης.Απο τη σφοδρη συγκρουση ανασυρθηκε νεκρος ο οδηγος του περιπολικου Κωνσταντινος Θιλανης,26 ετων και βαρεια τραυματισμενος ο συνοδηγος του Γιαννης Δριτσας,26 ετων επισης.

Δεν αποσυρονται προς το παρον απο την κυκλοφορια τα αντισυλληπτικα χαπια, παρα τον διεθνη σαλο που ξεσπασε για τις βλαπτικες παρενεργειες που ενδεχεται σε γυναικες που εχουν προδιαθεση για θρομβωσεις στα κατω ακρα.Το προεδρειο του ΕΟΦ που συμμετειχε στη συσκεψη της Επιτροπης Ιδιοσκευασματων του Ευρωπαικου Οργανισμου Φαρμακων,με ανακοινωση του αναφερει οτι απο τα μεχρι τωρα στοιχεια, δεν υπαρχουν δεδομενα που να αποδεικνυουν οτι αυξηθηκε η θνησιμοτητα εξαιτιας της χρησης αυτων των αντισυλληπτικων δισκιων.Ωστοσο, συνιστα στις γυναικες που εχουν βεβαρυμενο κληρονομικο φλεβοθρομβωσεων η ειναι παχυσαρκες και εμφανιζουν κιρσους, να συμβουλευονται το γιατρο τους προτου αρχισουν την χρηση αυτων των χαπιων.

Μονο εκτακτα περιστατικα εξυπηρετουνται σημερα στα νοσοκομεια ολης της χωρας, λογω της 24ωρης απεργιας που πραγματοποιουν οι γιατροι των νοσηλευτικων ιδρυματων, διεκδικωντας την επιλυση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων. Τα νοσοκομεια λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας ενω αυριο θα πραγματοποιηθει στην Αθηνα γενικη συνελευση των γιατρων προκειμενου να αποφασιστει η πορεια των κινητοποιησεων.

Ποινικη διωξη για απελευθερωση κρατουμενων απο προθεση, ασκησε σημερα η Εισαγγελεας Πειραια Αικατερινη Στουραιτου κατα τεσσαρων σωφρονιστικων υπαλληλων, οι οποιοι εκτελουσαν υπηρεσια στις 30 Σεπτεμβριου, οποτε και απεδρασαν απο τις φυλακες Κορυδαλλου εξι κρατουμενοι.Η διωξη στρεφεται κατα των Χαραλαμπου Λαβρανου, υπαρχιφυλακα και των υπαλληλων Κωστα Αναγνωστοπουλου, Παναγιωτη Παναγοπουλου και Κωστα Τριμπουκα, οι οποιοι ειχαν επιφορτιστει με την φυλαξη των κρατουμενων στην Δ'πτερυγα των φυλακων. Επισης, ασκηθηκε διωξη απο αμελεια στους αστυφυλακες Γιαννη Κασση, ο οποιος ενω ηταν σκοπος στην υπερυψωμενη σκοπια, ειχε τοποθετησει αναποδα στο οπλο του τη γεμιστηρα με αποτελεσμα να μην μπορει να πυροβολησει και στον αστυφυλακα Γιαννη Ντεμπονερα, ο οποιος δεν σημανε το συναγερμο της κεντρικης πυλης.Συμφωνα με πληροφοριες το πορισμα της ερευνας, το οποιο το πρωι απεσταλη στον υπουργο Δικαιοσυνης,αποδιδει πειθαρχικες ευθυνες και στο διευθυντη των φυλακων Σπυρο Αθανασοπουλο, ο οποιος μαζι με τους φυλακες Παναγιωτη Γιαννακοπουλο και Σπυρο Λαζαρινη αν και γνωριζαν οτι ο συναγερμος ηταν κομμενος σε τρια σημεια, δεν το ανεφεραν αμεσως στο υπουργειο.

Ποινικη διωξη για παραχαραξη χαρτονομισματων και για κυκλοφορια παραχαραγμενων χαρτονομισματων σε βαθμο κακουργηματος, καθως και για κακουργηματικη απατη που τελεστηκε απο δραστες ιδιαιτερα επικινδυνους,ασκησε σημερα ο εισαγγελεας εναντιον τριων παραχαρακτων. Προκειται για τους Στυλιανο Δημητριαδη, 51 χρονων, Ιωαννη Αγαλιωτη, 43 χρονων και Ηλια Καραδημα, 54 χρονων, στην κατοχη των οποιων βρεθηκαν 80 πλαστα πεντοχιλιαρα, ενα υπερσυγχρονο συστημα κομπιουτερ, μεγαλος αριθμος φυλλων χαρτου επι των οποιων ηταν τυπωμενα πλαστα πεντοχιλιαρα,καθως και μικροποσοτητα ακατεργαστης ινδικης κανναβης. Οι δραστες παραπεμφθηκαν σε τακτικο ανακριτη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μια αλλη Μηδεια, εκεινη του πολεμου, των γυναικων, της Γιουγκοσλαβιας αλλα και της Ουγγαριας, παρουσιαζουν αυριο το βραδυ στη Θεσσαλονικη οι συντελεστες του Θεατρου Μπιτεφ του Βελιγραδιου. Συμφωνα με την σκηνοθετιδα,προκειται για μια Μηδεια της δεκαετιας του 90, μια θεατρικη - χορευτικη παραγωγη αφιερωμενη σε μια Ευρωπη που αυτοκαταστρεφεται.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωθηκε σημερα η προετοιμασια του Ολυμπιακου, ο οποιος αυριο αντιμετωπιζει στο Σταδιο Καραισκακη την ισπανικη Σεβιλλη για τον επαναληπτικο αγωνα στο δευτερο γυρο του κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Στον πρωτο αγωνα οι ερυθρολευκοι ειχαν χασει με 1-0. Το μονο σιγουρο, ειναι οτι δεν θα εχουμε ευκολο απογευμα, δηλωσε ο προπονητης του Ολυμπιακου Σταυρος Διαμαντοπουλος. Σε οτι αφορα την αγωνιστικη παρουσια των ερυθρολευκων ο κ.Διαμαντοπουλος δεν θα εχει στην διαθεση του, τους τιμωρημενους Γιωργο Αμανατιδη, Μηνα Χατζιδη και Νικο Νταμπιζα, ενω επανερχονται στην ενδεκαδα ο Γιωργος Σκαρταδος και ο Αλεκος Ραντος.

Αισιοδοξοι για τον μεθαυριανο αγωνα για το τσαμπιονς λιγκ, που θα γινει στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας , ειναι οι προπονητες του Παναθηναικου και της Πορτο. Ο Χουαν Ραμον Ροτσα, σε συνεντευξη υποστηριξε οτι η ομαδα του βρισκεται σε κρισιμο σημειο, με πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα. Χαρακτηρισε πλεονεκτημα την βαθμολογικη διαφορα της ομαδας του εναντι των αντιπαλων και μειονεκτημα τις απουσιες των παικτων Αλεξουδη και Καλιτζακη , λογω τιμωριας.

Τον κωδωνα του κινδυνου, εκρουσε στους φιλαθλους της ΑΕΚ, ο προπονητης της ομαδας Ντουσαν Μπαγιεβιτς, ενοψει του επαναληπτικου αγωνα με την Γκλαντμπαχ, που θα γινει την Πεμπτη για το κυπελλο κυπελλουχων. Η ΟΥΕΦΑ μας την εχει στημενη.Πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοι γιατι αν δημιουργηθουν εκτροπα, η ποινη που θα μας επιβληθει θα ειναι πολυ μεγαλη, ειπε χαρακτηριστικα ο προπονητης της ΑΕΚ.

Η Δοξα Δραμας, σε αγωνα της 9-ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της Β' εθνικης κατηγοριας, νικησε 4-1 την Καρδιτσα. Ετσι τωρα η Δοξα Δραμας ανεβηκε στην 10-η θεση με 12 βαθμους, η Καρδιτσα ειναι τελευταια με 7 και προηγειται η Καβαλα με 21.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πτωτικες τασεις επικρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και ο γενικος δεικτης τιμων υποχωρησε στις 931,95 μοναδες, μειωμενος κατα 0,60%. Παρα την πτωση του δεικτη, εκδηλωθηκε εντονο αγοραστικο ενδιαφερον για μετοχες των Κατασκευων και ιδιαιτερα για τις μετοχες των εταιριων που συμμετεχουν στην κοινοπραξια που θα κατασκευασει το Καζινο Αθηνων. Σε υψηλα επιπεδα κυμανθηκε η συναλλακτικη δραστηριοτητα και η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 8,9 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 1,18%, Ληζινγκ ανοδος 0,33%, Ασφαλειες πτωση 2,50%, Επενδυσεις ανοδος 0,55%, Βιομηχανικες πτωση 0,67%, Κατασκευων ανοδος 2,35%, Συμμετοχων πτωση 1,84% και Διαφορες πτωση 1,98%. Με οριακη ανοδο 0,03% εκλεισε ο δεικτης της παραλληλης αγορας.

Σημαντικη ανοδο σημειωσε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και οι Εμπορικες Τραπεζες καθορισαν την τιμη πωλησης του στις 235,566 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος,με τοπικες ομιχλες τις πρωινες ωρες,θα επικρατησει σ'ολοκληρη τη χωρα συμφωνα με τις προβλεψεις της Μετεωρολογικης Υπηρεσιας.Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις και στα νοτιοναατολικα βορειοδυτικοι μεχρι μετριοι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια απο 4 εως 20 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο απο 9 εως 23 και στα νησια του Αιγαιου απο 13 εως 22 βαθμους Κελσιου.Σχεδον αιθριο καιρο, με περιορισμενη ορατοτητα κατα τις πρωινες ωρες και θερμοκρασια 12 με 23 και 8 με 20 βαθμους Κελσιου αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 31 October 1995 - 11:27:53