Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 27)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας αναφερθηκε το μεσημερι απο τα Γιαννενα στο Σκοπιανο, την κατασταση στην Τουρκια αλλα και την φωτογραφια της συζυγου του Πρωθυπουργου που δημοσιευεται σημερα. Ο κ.Παπουλιας για το θεμα των Σκοπιων τονισε οτι ηδη εχουμε μπει στη δευτερη φαση της ονομασιας. Επεσημανε οτι η διαπραγματευση θα ειναι σκληρη και δυσκολη υποθεση.Ο κ.Παπουλιας απαντησε αρνητικα σε σχετικη ερωτηση αν υπαρχουν ηδη καποιες ονομασιες,επειδη οπως ειπε, βρισκομαστε στο σταδιο της ανιχνευσης. Αναφερομενος στην κατασταση στην Τουρκια, εξεφρασε την αποψη οτι δεν θα υπαρξη ανατροπη της παγιας εξωτερικης πολιτικης της γειτονος χωρας,οποιος και να αναλαβει την εξουσια. Τελος, ο κ.Παπουλιας χαρακτηρισε ως χυδαιοτητες τη δημοσιευση των φωτογραφιων της κ.Δημητρας Λιανη-Παπανδρεου, που δημοσιευονται σημερα στον αθηναικο τυπο.

Οξυτατη ηταν και η αντιδραση στο θεμα των φωτογραφιων της συζυγου του Πρωθυπουργου και του υπουργου Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλου. Τονισε οτι προκειται για ηθικη καταπτωση που υπερβαινει καθε οριο δεοντολογιας.

Η Εισαγγελεας Ποινικης Αγωγης, Ευτερπη Κουτζαμανη ασκησε το μεσημερι αυτεπαγγελτη ποινικη διωξη για απροκλητη εμπρακτη εξυβριση κατα των υπευθυνων των εφημεριδων ``Αυριανη`` και ``Το Ονομα`` σχετικα με την φωτογραφια που δημοσιευσαν σημερα της κυριας Δημητρας Λιανης- Παπανδρεου. Η διωξη ασκηθηκε υστερα απο σχετικη παραγγελια του προισταμενου της Εισαγγελιας. Ακομη διαταχθηκε η συλληψη των κατηγορουμενων και η παραπομπη τους στο Αυτοφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικιο.

Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, συναντηθηκε στη 1 το μεσημερι με το Προεδρειο της ΑΔΕΔΥ στο πλαισιο του κοινωνικου διαλογου για την εισοδηματικη πολιτικη, ολοκληρωνοντας ετσι τον πρωτο γυρο του διαλογου με τα συνδικατα και τους εργοδοτες. Ηδη, ο κ.Παπαντωνιου, συναντηθηκε με την ηγεσια της ΓΣΕΕ και τον προεδρο του Συνδεσμου Ελληνων Βιομηχανων, Ιασωνα Στρατο. Κατα τη συναντηση τους οι κυριοι Παπαντωνιου και Στρατος τονισαν δεν πρεπει να χαλαρωσει η οικονομικη πολιτικη, αλλα στις επικειμενες διαπραγματευσεις για τις αυξησεις, θα πρεπει να καταβληθει προσπαθεια ωστε να διατηρηθει η αγοραστικη δυναμη των εργαζομενων.

Ενωπιον του υπουργου Παιδειας, Γιωργου Παπανδρεου, πραγματοποιηθηκε το πρωι στην Αθηνα η μαθητικη παρελαση για την επετειο της 28ης Οκτωβριου 1940. Προηγηθηκε καταθεση στεφανιων απο τον υπουργο Παιδειας και τον Δημαρχο Αθηναιων, Δημητρη Αβραμοπουλο. Μετα την παρελαση ο κ.Παπανδρεου δηλωσε οτι το μεγαλο ΟΧΙ του ελληνικου λαου,πρεπει να μετατραπει σε μεγαλο ΝΑΙ για την Παιδεια μας την οποια πρεπει να θεωρησουμε ως θεμα πρωτης προτεραιοτητας και εθνικης σημασιας. Τονισε οτι η αμυνα και η θεση της καθε χωρας σχετιζονται αμεσα με το εκπαιδευτικο επιπεδο του καθε λαου. Αναλογες εκδηλωσεις απο τη μαθητιωσα και σπουδαζουσα νεολαια, πραγματοποιηθηκαν και στην υπολοιπη χωρα. Εξαλλου, στη Θεσσαλονικη, ολοκληρωνονται αυριο το πρωι οι εορταστικες εκδηλωσεις με τη μεγαλειωδη στρατιωτικη παρελαση που θα πραγματοποιηθει ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου. Το πρωι ο κ. Στεφανοπουλος, επισκεφθηκε τις σεισμοπληκτες περιοχες Γρεβενων και Κοζανης. Εξεφρασε την ικανοποιηση του για την πορεια του προγραμματος στεγασης των σεισμοπληκτων οικογενειων και για την αποκατασταση των ζημιων. Το βραδυ θα μιλησει στον καθιερωμενο δειπνο που παραθετει στη Θεσσαλονικη το Γ`Σωμα Στρατου.

Στο μεταξυ στην Αθηνα, δημιουργηθηκαν το πρωι εντονα κυκλοφοριακα προβληματα λογω του αποκλεισμου του κεντρου για τη μαθητικη παρελαση και της βροχης.

Δεν παραιτειται η ελληνικη κυβερνηση των γερμανικων επανορθωσεων ενω κατεστησε σαφες στη Βοννη οτι θα διεκδικησει το κατοχικο δανειο. Παραλληλα, ζητησε απο τη γερμανικη πλευρα να τοποθετηθει ς`ενα τεραστιο ηθικο, οπως το χαρακτηρισε, θεμα. Το θεμα των γερμανικων αποζημιωσεων και του κατοχικου δανειου, τονισε η κυβερνηση, ειναι ενα μειζον θεμα για τον ελληνικο λαο, συνυφασμενο με τις θυσιες του και τους νεκρους του αντιφασιστικου αγωνα της κατοχης. Υπενθυμιζεται οτι η γερμανικη κυβερνηση επεστρεψε τις χιλιες αγωγες περιπου, Ελληνων, οι οποιοι ζητουσαν πολεμικες αποζημιωσεις και τις χαρακτηρισε νομικα αβασιμες. Επισης απηυθυνε προειδοποιηση οτι οι διμερεις σχεσεις επιβαρυνονται ασκοπα.

Ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, στο μηνυμα του για την επετειο του ΟΧΙ, επικρινει τη Γερμανια για την αρνητικη της σταση στο θεμα των πολεμικων αποζημιωσεων. Παραλληλα τοσο ο κ.Κακλαμανης οσο και οι προεδροι της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ο Συνασπισμος και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης στα μηνυματα τους, αναφερονται στην αναγκη ενοτητας, λογω των συνθηκων που επικρατουν στην περιοχη μας.

Δυσφορια στη Νεα Δημοκρατια και την Πολιτικη Ανοιξη εχει προκαλεσει το βιβλιο του πολιτικου συμβουλου του Κωνσταντινου Μητσοτακη, Θεοδωρου Σκυλακακη, το οποιο θα παρουσιαστει την προσεχη εβδομαδα. Ο συγγραφεας επιρριπτει ευθυνες τοσο στον πρωην προεδρο της Δημοκρατιας Κωνσταντινο Καραμανλη, καθως και στους Μιλτιαδη Εβερτ και Αντωνη Σαμαρα, για τη σταση που τηρησαν στο μειζον θεμα των Σκοπιων. Ο κ.Εβερτ απεφυγε να κανει οποιοδηποτε σχολιο οταν ρωτηθηκε στη Θεσσαλονικη. Ο αντιπροεδρος του κομματος Ιωαννης Βαρβιτσιωτης, επεσημανε οτι και αλλοι θα ηθελαν να εκφρασουν με βιβλιο τις αποψεις τους για εκεινη την εποχη, αλλα δεν το πραττουν γιατι πιστευουν οτι δεν ειναι η καταλληλη στιγμη. Η Πολιτικη Ανοιξη, τονισε οτι η Σκοπιανη αδιαλλαξια εχει βρει τον καλυτερο συνηγορο της, στο προσωπο του τοτε Ελληνα Πρωθυπουργου Κωνσταντινου Μητσοτακη. Ο πρωην υπουργος Εξωτερικων, Μιχαλης Παπακωνσταντινου, αποκαλυψε οτι την Ανοιξη του 1993 ο κ.Μητσοτακης του ζητησε να διακοψει τις διαπραγματευσεις για το Σκοπιανο,επειδη οι κυριοι Εβερτ, Δημας και ο Αθανασιος Κανελλοπουλος απειλουσαν να ριξουν την κυβερνηση αν προχωρουσε σε συμβιβαστικη λυση για το θεμα της ονομασιας.

Μονο τα εκτακτα περιστατικα εξυπηρετουνται στα νοσοκομεια λογω της 24ωρης πανελλαδικης απεργιας που πραγματοποιουν οι γιατροι διεκδικωντας την ικανοποιηση θεσμικων και οικονομικων αιτηματων του κλαδου. Τα περιστατικα αυτα, εξυπηρετουνται απο προσωπικο ασφαλειας, ενω 24ωρη απεργια θα επαναληφθει και την Δευτερα.

Ο υπουργος Βιομηχανιας, Ενεργειας και Τεχνολογιας,Αναστασιο Πεπονη, συναντηθηκε το μεσημερι με το προεδρειο της ΓΣΕΕ και εξετασαν το θεμα του φυσικου αεριου και την απασχοληση ξενων εργατων στο εργο. Επισης συζητησαν το θεμα της ανεργιας στη ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη.

Συνεληφθησαν τρια ατομα τα οποια εμφανιζοταν ως `περιβαλλον` του δημαρχου Αθηναιων Δημητρη Αβραμοπουλου και εξαπατουσαν πολιτες με την υποσχεση οτι θα διοριζαν τους ιδιους η τα παιδια τους στο Δημο η οτι θα τους παραχωρουσαν αδειες σε λαικες αγορες. Προκειται για την Γιαννουλα Χολεβα 26 ετων που εμφανιζοταν ως ιδιαιτερα του δημαρχου, τον αρραβωνιαστικο της Στυλιανο Πετρακη 38 ετων που εμφανιζοταν ως οδηγος του κ.Αβραμοπουλου και τον υπαλληλο του δημου Αλεξανδρο Τσαλαμανιο που εργαζεται ως σχεδιαστης στην Διευθυνση Τοπογραφικου. Και οι τρεις οδηγηθηκαν στην Εισαγγελια, ενω γινονται ερευνες για να διαπιστωθει ποσους πολιτες εχουν εξαπατησει.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχια επικρατει στη Μοσχα μετα την αιφνιδια εισαγωγη του Προεδρου της Ρωσιας Μπορις Γιελτσι στο νοσοκομειο λογω καρδιακου επεισοδιου. Το μεσημερι εγινε γνωστο οτι ο κ.Γιελτσιν θα παραμεινει υπο αυστηρη ιατρικη παρακολουθηση ολο το Νοεμβριο. Απο την Προεδρια ανακοινωθηκε οτι αυτο δε σημαινει οτι ο Προεδρος θα παραμεινει στο νοσοκομειο ολη αυτη την περιοδο. Απο το πρωι, ο Ρωσος Προεδρος υποβαλλεται σε ιατρικες εξετασεις, τα αποτελεσματα των οποιων θα γινουν γνωστα το απογευμα. Υπενθυμιζεται οτι ο 64χρονος Προεδρος ειχε νοσηλευτει και το καλοκαιρι με ισχαιμικο επεισοδιο. Απο τα αποτελεσματα των εξετασεων θα εξαρτηθει και το προγραμμα του κ.Γιελτσιν, οσον αφορα την πραγματοποιηση η μη της συναντησης κορυφης που εχει προγραμματισθει για την ερχομενη Τριτη στη Μοσχα μεταξυ των προεδρων της Σερβιας, Κροατιας και Βοσνιας. Παντως, συμβουλος του, διατυπωσε την αποψη οτι η συναντηση κορυφης πιθανον να ακυρωθει ενω ηδη αναβληθηκε η επισκεψη του κ.Γιελτσιν στην Κινα που ειχε προγραμματιστει για τις 9 Νοεμβριου.

Επαναλαμβανεται απο το πρωι στο δικαστηριο της Περουτζια η ακροαματικη διαδικασια η οποια ενδεχεται να καταληξει στην απαγγελια κατηγοριας εναντιον του Τζουλιο Αντρεοτι για φονο. Ο ιταλος γερουσιαστης , που δικαζεται ηδη για συνεργασια με τη Μαφια, ειναι παρων στην ειδικα διαμορφωμενη αιθουσα των φυλακων υψιστης ασφαλειας. Το δικαστηριο αναμενεται να αποφασισει αν ο Τζουλιο Αντρεοτι θα δικαστει οτι ζητησε τη δολοφονια του δημοσιογραφου το 1979, ο οποιος θα δημοσιευε αρθρο για τους τροπους χρηματοδοτησης του Χριστιανοδημοκρατικου κομματος.

Μια ανευ προηγουμενου κινητοποιηση των ιταλικων αρχων ειναι σε εξελιξη με στοχο την εξουδετερωση βομβας 250 κιλων βρετανικης προελευσεως, που χρονολογειται απο την εποχη του Β'Παγκοσμιου Πολεμου.Η βομβα ανακαλυφθηκε στην περιοχη του Ορβιετο της κεντρικης Ιταλιας, στην διαρκεια των εργασιων θεμελιωσης μιας νεας οικοδομης. Η επιχειρηση εξουδετερωσης της βομβας,αναμενεται να ολοκληρωθει το βραδυ ενω οι αρχες διεκοψαν την κυκλοφορια σε σημαντικους οδικους και σιδηροδρομικους κομβους. Παραλληλα εκκενωθηκε απο τους 5.000 κατοικους του, το χωριο οπου βρεθηκε η βομβα.

Απελευθερωθηκαν σημερα απο την κεντρικη φυλακη της Αγκυρας οι δυο Κουρδοι βουλευτες, επειτα απο την ακυρωση χθες των καταδικαστικων αποφασεων εναντιον τους απο το Εφετειο της Τουρκιας. Αντιθετα το Εφετειο επιβεβαιωσε τις καταδικαστικες αποφασεις εναντιον των εξι αλλων κουρδων βουλευτων, οι τεσσερις απο τους οποιους παραμενουν στη φυλακη καταδικασμενοι σε ποινες καθειρξης 15 ετων. Οι δυο αλλοι απελευθερωθηκαν αφου εξετισαν τα δυο τριτα της ποινης τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νικες για δυο απο τις τρεις Ελληνικες ομαδες που μετεχουν στην προημιτελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ, επεφυλασσε η πρωτη ημερα της διοργανωσης. Ετσι, θετικα ξεκινησαν την προσπαθεια τους για προκριση στα ημιτελικα ο πρωταθλητης Ελλαδος Ολυμπιακος και ο Παναθηναικος, ενω αντιθετα εκτος εδρας ηττα γνωρισε ο Ηρακλης.

Οι ``ερυθρολευκοι`` νικησαν την Ιταλικη Μπενετον Τρεβιζο με 83-72, ενω ο Παναθηναικος επικρατησε τελικα της Ρεαλ Μαδριτης με 54-52. Αντιθετα, στην Κωνσταντινουπολη, ο Ηρακλης εχασε αδοξα με 74-72 απο την πρωταθλητρια Τουρκιας Ουλκερ.

Μεγαλη νικη, ομως, σημειωσε και η πρωταθλητρια Ελλαδος στο μπασκετ γυναικων ομαδα του Σπορτινγκ, η οποια στον πρωτο αγωνα της για την προημιτελικη φαση του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης νικησε στα Πατησια την ισχυρη Γαλλικη Μπουρζε με 65-57.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχερος ειναι σημερα ο καιρος στις περισσοτερες περιοχες της χωρας ενω δεν αποκλειεται να εκδηλωθουν τοπικες καταιγιδες στα κεντρικα και βορεια τμηματα. Για αυριο στα δυτικα προβλεπονται λιγες νεφωσεις αλλα στην υπολοιπη χωρα θα σημειωθουν τοπικες βροχες. Απο το βραδυ ομως ο καιρος σταδιακα θα βελτιωθει ενω η θερμοκρασια δε θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.Στην Αττικη επικρατει βροχερος καιρος ενω ειναι πιθανο να εκδηλωθει προσκαιρη καταιγιδα, και η θερμοκρασια φθανει τους 19 βαθμους Κελσιου.Βροχερος καιρος επικρατει και στη Θεσσαλονικη, οπου η θερμοκρασια φθανει τους 17 βαθμους Κελσιου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Friday, 27 October 1995 - 17:54:09