Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 25)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αρχισαν σημερα οι κρισιμες διαβουλευσεις για την πολιτικη των μισθων στο δημοσιο και τον ιδιωτικο τομεα. Ηδη, το μεσημερι ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου συναντηθηκε με το προεδρειο της ΓΣΕΕ,ενω την Παρασκευη, θα συναντηθει με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ. Παντως, ο κ.Παπαντωνιου, κατεστησε σαφες οτι θα συνεχιστει και τον επομενο χρονο, η ιδια σφιχτη οικονομικη πολιτικη ενω οι αυξησεις που θα δοθουν σε μισθωτους και συνταξιουχους δεν θα ξεπερασουν τον πληθωρισμο. Συμφωνα με εκτιμησεις οι αυξησεις που θα παρουν τελικα οι εργαζομενοι στον ιδιωτικο τομεα μετα απο διαπραγματευσεις εργοδοτων και εργαζομενων θα κινουνται γυρω στο 7% . Σημειωνεται οτι η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ διοργανωνουν απο κοινου στις 21 Νοεμβριου συλλαλητηριο, ενοψει της καταρτισης του προυπολογισμου για το νεο χρονο.

Η Εγνατια ειναι εργα, ενω η παραεγνατια, λογια, δηλωσε το πρωι ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης. Τονισε οτι η κατασκευη της Εγνατιας που θα συνδεει την Ηγουμενιτσα με τους Κηπους Εβρου, θα ολοκληρωθει σε πεντε χρονια και υπογραμμισε οτι ηδη εχουν αναπτυχθει εργοταξια και εχουν ξεκινησει εργασιες στα πρωτα 150 χιλιομετρα του δρομου. Ο κ.Λαλιωτης, υποστηριξε επισης οτι εχουν διασφαλιστει ποροι υψους 450 δισεκατομμυριων δραχμων, ενω ειναι σε εξελιξη δημοπρασιες για το υπολοιπο του εργου.Ωστοσο, ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, αφησε αιχμες για τους αργους ρυθμους προωθησης του εργου, ενω τα κομματα της αντιπολιτευσης, ασκησαν κριτικη στους χειρισμους της κυβερνησης την οποια κατηγορησαν για αδιαφορια, αδρανεια και ολιγωρια.

Υπο το βαρος της αντιπαραθεσης Σουφλια-Μανου για το θεμα των κυβερνησεων συνεργασιας συνεδριασε το πρωι υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ, η Εκτελεστικη Επιτροπη του κομματος. Συμφωνα με πληροφοριες εγινε αναλυτικη συζητηση για το θεμα που ανεκυψε μετα τις δηλωσεις Σουφλια. Ομως, ο κ.Μανος επανηλθε το πρωι στο θεμα αυτο απο τα Γιαννενα οπου βρισκεται, τονιζοντας πως οτιδηποτε δημιουργει συγχιση δεν ειναι καλο. Και προσθεσε οτι η υποθεση αυτη πρεπει να ξεκαθαρισει.Ο κ.Εβερτ, συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, κατα τη συνεδριαση ειπε οτι η συνεντευξη του κ.Σουφλια παρερμηνευτηκε, προσθεσε ομως οτι με την αντιπαραθεση αυτη δημιουργειται συγχιση στη βαση του κομματος. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, εξεφρασε την αποψη οτι το κομμα του σε καθε περιπτωση με τον ισχυοντα εκλογικο νομο και με τα ποσοστα που παιρνει απο τις δημοσκοπησεις σχηματιζει αυτοδυναμη κυβερνηση.Απο τη 1 συνεδριαζει το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, οπου αναμενεται να τεθει και το ζητημα των χειρισμων του κ.Εβερτ για το θεμα των ΝΑΤΟικων σεναριων για τη Θρακη. Απο τη συνεδριαση απουσιαζουν ο Κωνσταντινος Μητσοτακης, ο Στεφανος Μανος και ο Σωτηρης Κουβελας. Με γραπτη του δηλωση ο κ.Κουβελας ζητει να γινει ουσιαστικη συζητηση για να διαλυθει, οπως σημειωνει, η συγχιση γυρω απο σοβαρα προβληματα, οπως των σεναριων για τη Θρακη.

Στην Εκαλη συνεδριαζει στις 2 το μεσημερι η Πολιτικη Γραμματεια του ΠΑΣΟΚ, υπο την προεδρια του Ανδρεα Παπανδρεου. Θα εξεταστουν η πορεια του κομματος και οι πρωτοβουλιες του Γραμματεα Κωστα Σκανδαλιδη ενοψει της κρισιμης συνεδριασης της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος στις 20 Νοεμβριου.Επισης θα εξεταστουν οι κυβερνητικες προτεραιοτητες ενοψει, κυριως της καταρτισης του νεου προυπολογισμου.

Ολοκληρωθηκε στη Νεα Υορκη ο πρωτος γυρος διαβουλευσεων του ειδικου μεσολαβητη του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς για το θεμα των Σκοπιων ο οποιος συναντηθηκε με τους εκπροσωπους της χωρας μας και του γειτονικου κρατους. Ηδη, ο πρεσβης της Ελλαδας στα Ηνωμενα Εθνη, Χρηστος Ζαχαρακης, επεστρεψε στην Αθηνα και θα ενημερωσει την ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων για τις θεσεις που ανεπτυξαν στον κ.Βανς οι εκπροσωποι της Σκοπιανης πλευρας. Συμφωνα με διπλωματικες πηγες, τοσο η σκοπιανη πλευρα οσο και οι Ηνωμενες Πολιτειες εκφραζουν την προθεση για συντομη επιλυση του ζητηματος της ονομασιας.

Συνεδριαζουν σημερα στην Αθηνα οι προεδροι των τοπικων ενωσεων των καθηγητων προκειμενου να επικυρωσουν την προταση της ΟΛΜΕ για δυο 48ωρες απεργιες τους δυο επομενους μηνες. Συμφωνα με πληροφοριες οι προεδροι αναμενεται να υπερψηφισουν την προταση και για απεργια διαρκειας μετα τα Χριστουγεννα, διεκδικωντας την επιλυση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριαντα εξι νεκρους και 204 τραυματιες εχουν ανασυρει τα σωστικα συνεργεια απο τα ερειπια που αφησε πισω του ο χθεσινος καταστροφικος σεισμος των 6,5 Ριχτερ στη νοτιοδυτικη Κινα. Συμφωνα παντως με τις κινεζικες αρχες, ο αριθμος των θυματων θα αυξηθει, καθως τα σωστικα συνεργεια εξακολουθουν να ψαχνουν μεσα στα ερειπια για επιζωντες. Απο το σεισμο και τις περιπου 200 μετασεισμικες δονησεις κατερευσαν περισσοτερα απο 500 κτιρια.

Αναβληθηκε επ`αοριστον στο Τοκιο η δικη του αρχηγου της ιαπωνικης αιρεσης Αουμ-Υπερτατη Αληθεια,Σοκο Ασαχαρα ,επειδη ο γκουρου απελυσε τον δικηγορο του. Ο Ασαχαρα κατηγορειται οτι οργανωσε την επιθεση με το δηλητηριωδες αεριο Σαριν στο μετρο του Τοκιο τον περασμενο Μαρτιο.

Η Κροατια θα ανακαταλαβει δια της βιας τη Σερβοκρατουμενη ανατολικη Σλαβονια, αν εως το τελος Νοεμβριου η περιοχη αυτη δεν επανελθει στον ελεγχο του Ζαγκρεμπ μεσω διαπραγματευσεων,δηλωσε ο Κροατης προεδρος Φρανιο Τουτζμαν.Προσθεσε ομως οτι η χωρα του και η Σερβια βρισκονται κοντα σε ενα διακανονισμο του προβληματος.

Αρχισε σημερα η αποχωρηση των Ισραηλινων δυναμεων ασφαλειας, απο την πολη Ζενιν, ενοψει της παραδοσης της πολης στις παλαιστινιακες αρχες, στο πλαισιο της συμφωνιας για την επεκταση της παλαιστινιακης αυτονομιας στη Δυτικη Οχθη. Στο μεταξυ, ο Προεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον, ανακοινωσε οτι θα προβαλλει την αντιθεση του στη χθεσινη ψηφιση απο τη Γερουσια και τη Βουλη του νομοσχεδιου για μεταφορα της αμερικανικης πρεσβειας στο Ισραηλ απο το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλημ.Στις αποφασεις αυτες αντεδρασαν τα συριακα μεσα ενημερωσης αλλα και η Λιβυη που καλεσε τις αραβικες και ισλαμικες χωρες να εξαπολυσουν ιερο πολεμο για την απελευθερωση της Ιερουσαλημ.

Αποκλειστηκαν απο τις εκδηλωσεις που οργανωσε ο δημος της Νεας Υορκης προς τιμην των ηγετων που μετειχαν στον εορτασμο για τα 50 χρονια του ΟΗΕ, ο ηγετης της Κουβας Φιντελ Καστρο και ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ. Μαλιστα ο δημαρχος της Νεας Υορκης, Ρουντολφ Τζουλιανι εδιωξε κακην κακως το Γιασερ Αραφατ απο συναυλια κλασσικης μουσικης που οργανωσε ο δημος, επειδη -οπως ισχυριστηκε- ο Αραφατ εχει αναμειχθει ``σε δολοφονιες αμερικανων``. Η ενεργεια αυτη, εξοργισε την παλαιστινιακη αντιπροσωπεια, ενω προκαλεσε και την αντιδραση του Στεητ Ντηπαρτμεντ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενεδρα εστησαν χθες βραδυ τρεις αγνωστοι ενοπλοι, κοντα στα Γιαννιτσα, σε οδηγο αυτοκινητου, τον οποιο ληστεψαν και τραυματισαν. Θυμα ειναι ο συνταξιουχος Χρηστος Σιδηροπουλος, 58 ετων απο την Ειρηνουπολη Ημαθιας. Η επιθεση εγινε στον επαρχιακο δρομο Κρυας Βρυσης-Γιαννιτσων τη στιγμη που ενας απο τους δραστες ηταν πεσμενος στη μεση του δρομου γεγονος που αναγκασε τον οδηγο να σταματησει για να του προσφερει βοηθεια. Τοτε πεταχτηκαν μπροστα οι αλλοι δυο και αφου τον χτυπησαν του αφαιρεσαν 45 χιλιαδες δραχμες, τον πυροβολησαν και τραπηκαν σε φυγη. Το θυμα μεταφερθηκε και νοσηλευεται στο Γενικο Νοσοκομειο Γιαννιτσων.

Ο Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου, ενεκρινε το προγραμμα για τη χορηγηση μεθαδονης σε ναρκομανεις που θα αρχισει απο τον ερχομενο μηνα. Στο πρωτοποριακο αυτο προγραμμα, θα λαβουν μερος 200 χρηστες απο την Αθηνα και 100 απο τη Θεσσαλονικη. Ειδικοι επιστημονες εξεφρασαν την αμεριστη συμπαρασταση τους στο προγραμμα, ενω ο υπουργος Υγειας, Δημητρης Κρεμαστινος δηλωσε οτι η χορηγηση μεθαδονης δεν ειναι θεραπεια απεξαρτησης απο τα ναρκωτικα.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος,θα μεταβει το βραδυ στη Θεσσαλονικη, προκειμενου να παραστει στις εκδηλωσεις για την επετειο της απελευθερωσης της πολης και την 28η Οκτωβριου. Κατα την τετραημερη παραμονη του ο κ.Στεφανοπουλος, θα εγκαινιασει πολιτιστικα ιδρυματα και θα επισκεφθει τις σεισμοπληκτες περιοχες της Κοζανης και των Γρεβενων καθως και το νομο Χαλκιδικης. Την κυβερνηση στις εκδηλωσεις θα εκπροσωπησει ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, ενω στη Θεσσαλονικη θα μεταβουν και οι Προεδροι της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ και της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας.

Σε ακτη της Λεσβου προσαραξε τουρκικο δεξαμενοπλοιο το οποιο παρασυρθηκε απο τους ισχυρους ανεμους που εφθαναν τα 9 μποφορ. Το τετραμελες πληρωμα εγκατελειψε το σκαφος αναφεροντας το περιστατικο στις αστυνομικες αρχες. Το δεξαμενοπλοιο ηταν αγκυροβολημενο στη ραδα της Τενεδου στα τουρκικα υδατα ενω αρχισε ξαφνικα να παρασυρεται απο τους ανεμους προς τα ελληνικα χωρικα υδατα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την τριτη νικη του σε ισαριθμους αγωνες για το Τσαμπιονς Λιγκ φιλοδοξει να πετυχει αποψε ο Παναθηναικος στη Δανια, οπου αντιμετωπιζει την πρωταθλητρια της χωρας Ααλμποργκ.Μοναδικη απουσια για τον Παναθηναικο θα ειναι ο τιμωρημενος Αλεξης Αλεξουδης, τη θεση του οποιου στη βασικη ενδεκαδα θα παρει κατα πασα πιθανοτητα ο Γιωργος Καπουρανης.

Με την τεταρτη αγωνιστικη αλλα χωρις ντερμπι συνεχιζεται σημερα το κυπελλο Ελλαδας. Το απογευμα θα διεξαχθουν 14 αγωνες, οι κυριοτεροι των οποιων ειναι Κορινθος-ΠΑΟΚ, Ηρακλης-Εθνικος Αστερας, Χαιδαρι-Παναχαικη, Αμπελοκηποι-Απολλων Αθηνων, Ατρομητος-Καλαματα και Εθνικος-Χαλκιδα.

Τρεις ακομη Ελληνικες ομαδες μπασκετ δινουν αποψε δυσκολους εκτος εδρας αγωνες για το Κυπελλο Κορατς, αφου στη Γιουγκοσλαβια ο Πανιωνιος αντιμετωπιζει τη Μποροβιτσα,στην Πολωνια ο Αρης ``κοντραρεται`` με την Σταλ Μπομπρεκ και στη Λιθουανια η ΑΕΚ αγωνιζεται με την ισχυρη Σιλουτε.Ο αγωνας του Πανιωνιου θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ, ενω η συναντηση του Αρη αρχιζει στις 6.00 το απογευμα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η εξασθενιση των βορειων ανεμων και οι χαμηλες για την εποχη θερμοκρασιες ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του καιρου. Ειδικοτερα, σημερα στη δυτικη Ελλαδα επικρατουν λιγες νεφωσεις ενω στην υπολοιπη χωρα υπαρχουν νεφωσεις με τοπικες βροχες. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις στα δυτικα μετριοι και στα ανατολικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι με γρηγορη εξασθενιση. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 14 βαθμους στα δυτικα τους 20 και στις υπολοιπες περιοχες τους 18 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο στη δυτικη και βορεια χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις κατα τοπους αυξημενες στα βορεια. Στην υπολοιπη Ελλαδα προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι και στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει ανοδο κυριως στη δυτικη Ελλαδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 25 October 1995 - 21:04:36