Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Oct. 24)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Η οικονομικη πολιτικη θα βρεθει στο επικεντρο των συναντησεων που θα εχει ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, αυριο με την ΓΣΕΕ και την Παρασκευη με την ΑΔΕΔΥ. Σημερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμφωνησαν ουσιστικα στην δημιουργια κοινου μετωπου κατα της οικονομικης πολιτικης και προσανατολιζονται στην πραγματοποιηση μεγαλου συλλαλητηριου την Τριτη,21 Νοεμβριου, ημερα καταθεσης του προυπολογισμου και κοινων παρεμβασεων για φορολογικο,συνταξεις,υγεια και παιδεια.Στην Αθηνα, πραγματοποιηθηκε το βραδι μεγαλο συλλαλητηριο των συνταξιουχων.

Αρχιζει απο τις 20 Νοεμβριου η πειραματικη χορηγηση μεθαδονης σε τοξικομανεις.Η ηγεσια του υπουργειου υγειας πηρε το πρασινο φως απο τον πρωθυπουργο και οπως δηλωσε ο κ. Κρεμαστινος ειναι ηδη ετοιμα δυο κεντρα σε Αθηνα και Θεσσαλονικη,τα οποια θα δεχθουν 200 και 100 χρηστες αντιστοιχα που θα συμμετασχουν στο προγραμμα.

Νεος Πανελλαδικος διαγωνισμος για την προσληψη υπαλληλων στο δημοσιο,θα διεξαχθει το 1996,ανακοινωσε ο υπουργος δημοσιας διοικησης και αποκεντρωσης,χωρις να προσδιορισει και το χρονο διενεργειας αλλα και τον αριθμο που θα προσληφθουν. Στο μεταξυ,12 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ με ερωτηση τους στη βουλη αναφερονται στις καταγγελιες για καταστρατηγηση του νομου 2190,που αφορα τις προσληψεις στον ευρυτερο δημοσιο τομεα.

Οι αποψεις για την ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων στην Ελλαδα, επανηλθαν προς συζητηση στη συνεδριαση της Επιτροπης αναθεωρησης του Συνταγματος.Το ΠΑΣΟΚ δηλωσε αντιθετο με τη δημιουργια ιδιωτικων πανεπιστημιων,αλλα οπως ανεφερε ο κ.Βενιζελος,απο τις απαντησεις που θα δωσει η Νεα Δημοκρατια θα αποσαφηνιστει αν οντως προκειται για ιδιωτικα πανεπιστημια η για εκπαιδευτικες επιχειρησεις οποτε δεν απαιτειται η αναθεωρηση του Συνταγματος στον τομεα αυτο.

Η κυβερνηση δεν αποδιδει ιδιαιτερη σημασια στη δηλωση των ηγετων της Τουρκιας,Βουλγαριας,Αλβανιας και Σκοπιων για κατασκευη της παραεγνατιας οδου,καθως το θεμα υφισταται μονο στα λογια και δεν υπαρχει καμια αποφαση στην Ευρωπαικη Ενωση για οποιαδηποτε ενισχυση του εργου.Αυτο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,ενω ο Καρολος Παπουλιας ενεταξε την κινηση αυτη σε υστεροβουλες προθεσεις της Τουρκιας, εκτιμωντας παραλληλα οτι θα επιταχυνθουν οι διαδικασιες κατασκευης της Εγνατιας Οδου.Νεα Δημοκρατια και Πολιτικη Ανοιξη επερριψαν ευθυνες στην κυβερνηση για καθυστερηση στην κατασκευη της Εγνατιας Οδου.Σημερα,υπογραφηκε στις Βρυξελλες η συμφωνια για τον οδικο αξονα Ελσινκι-Αλεξανδρουπολης.

Τις σεισμοπληκτες περιοχες της Κοζανης και των Γρεβενων θα επισκεφθει την Παρασκευη ο Προεδρος της Δημοκρατιας,που θα βρισκεται απο αυριο στη Θεσσαλονικη,για τις εκδηλωσεις της 28ης Οκτωβριου.Τη σεισμοπληκτη περιοχη επισκεπτεται ηδη η ηγεσια του ΥΠΕΧΩΔΕ, που εγκαινιασε τον πρωτο οικισμο στα Σερβια και διαπιστωσε οτι μονο 10 οικογενειες ζουν ακομη σε σκηνες.

Στην αυριανη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας παραπεμπεται η διαμαχη Σουφλια-Μανου,για το ενδεχομενο κυβερνησεων συνεργασιας.Ο Μιλτιαδης Εβερτ απεφυγε και να παρει θεση στη διαμαχη,λεγοντας οτι τον απασχολουν τα προβληματα που αντιμετωπιζει ο λαος και για τα οποια το κομμα του εχει λυσεις.

Αυτοσυγκρατηση στην περαιτερω μειωση των επιτοκιων,συνεστησε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,παρεμβαινοντας στη διαμαχη των τραπεζων για τα στεγαστικα δανεια.Ο κ.Παπαντωνιου διαβεβαιωσε επισης οτι θα συνεχισθει η αυστηρη συναλλαγματικη πολιτικη,καθως και η πολιτικη της σκληρης δραχμης.

Η ποιοτητα των ελληνικων αλιευτικων προιοντων ειναι αριστη, διαβεβαιωσε ο υφυπουργος Γεωργιας, Αλεξανδρος Ακριβακης,με αφορμη ερευνα που πραγματοποιησε η ΕΚΠΟΙΖΩ για λογαριασμο του Ευρωπαικου Γραφειου Καταναλωτων. Η προεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, κ.Γουλιελμου δηλωσε οτι τα στοιχεια της εκθεσης δεν χρησιμοποιηθηκαν σωστα, με συνεπεια να δινουν παραπλανητικα αποτελεσματα.

Με τη συναντηση του Μεσολαβητη Σαιρους Βανς και του ελληνα πρεσβη στα Ηνωμενα Εθνη,Χρηστου Ζαχαρακη,στη Νεα Υορκη,αρχισε ο νεος γυρος των διερευνητικων επαφων για το θεμα της ονομασιας των Σκοπιων. Τη Δευτερα 6 Νοεμβριου θα πραγματοποιηθει στην ολομελεια της Βουλης προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για το θεμα των Σκοπιων. Τη συζητηση ειχε ζητησει ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ.

Πεθανε σημερα μετα απο πολυμηνη ασθενεια ο Δημητρης Μαρουδας. Ηταν 68 ετων και ειχε εργαστει για πολλα χρονια σε διαφορες εφημεριδες. Την δεκαετια του 1960 διατελεσε υπευθυνος του γραφειου τυπου του Ανδρεα Παπανδρεου. Την δεκαετια του 1980 ασκησε καθηκοντα υφυπουργου Τυπου, αρμοδιου για θεματα τυπου και ειχε μετασχει στο διοικητικο συμβουλιο της ΕΣΗΕΑ.

Τα σωστικα συνεργεια στην νοτιοδυτικη Κινα συνεχιζουν με αμειωτο ρυθμο να ψαχνουν για επιζωντες στα ερειπια των κτιριων, μετα τον καταστρεπτικο σεισμο των 6,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ.Τουλαχιστον 29 ατομα εχασαν τη ζωη τους, ενω οι οι τραυματιες ανερχονται σε 72.

Στον χωρο των ενοπλων δυναμεων της Ιταλιας στραφηκε η ερευνα, Καθαρα Χερια, με αποτελεσμα να εκδοθουν 20 ενταλματα συλληψης εναντιον αξιωματικων με την κατηγορια δωροληψιας και καταχρησης. Οι αξιωματικοι επαιρναν μιζες 3-4% απο την αξια των τροφιμων και του ρουχισμου, με τον οποιο τροφοδοτουσαν το στρατο διαφορες εταιριες.

Την μειωση απο 6 σε 4 των γαλλικων πυρηνικων δοκιμων στον νοτιο Ειρηνικο, ανακοινωσε απο τη Νεα Υορκη οπου βρισκεται, ο Ζακ Σιρακ. Την αποφαση πηρε φοβουμενος μια πιθανη καταδικαστικη αποφαση απο την Ευρωπαικη Επιτροπη.

Τα ατομα με κοκκινα μαλλια και υπερβολικα λευκη επιδερμιδα, φαινεται να προτιμα ο καρκινος του δερματος.Συμφωνα με βρετανους επιστημονες, το 80% των ατομων αυτων διαθετει ενα γονιδιο με προδιαθεση σε αυτου του ειδους τον καρκινο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μικρη υφεση της κακοκαιριας,καθως οι βροχες θα περιορισθουν μονο στα νοτια και σταδιακη εξασθενηση των ανεμων,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Σε ολη τη χωρα ο καιρος θα ειναι αστατος με τοπικες νεφωσεις,οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα μετριοι και στα ανατολικα μεχρι πολυ ισχυροι.Η θερμοκρασια που θα διατηρηθει σε χαμηλα για την εποχη επιπεδα θα κυμανθει στα βορεια 1 με 14 βαθμους, στα δυτικα 6 με 20 και στα υπολοιπα τμηματα 10 με 18.Στα βορεια της Αττικης θα περιορισθουν οι τοπικες βροχες,οι ανεμοι θα ειναι μετριοι και η θερμοκρασια στην Αθηνα θα κυμανθει 8 με 15 βαθμους.Τοπικες νεφωσεις με μετριους ανεμους και θερμοκρασια 5 με 14 θα εχει αυριο η Θεσσαλονικη.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με το συλλαλητηριο που διοργανωσε το απογευμα η ΓΣΕΕ,για αυξηση των συνταξεων,αρχισε ο κυκλος κινητοποιησεων των συνδικαλιστικων οργανωσεων για την οικονομικη και εισοδηματικη πολιτικη της κυβερνησης.Παρα το βροχερο καιρο που επικρατει απο το πρωι στην Αθηνα χιλιαδες συνταξιουχοι και εργαζομενοι συγκεντρωθηκαν στις 6 το απογευμα στην πλατεια Κανιγγος,οπου μεταξυ αλλων μιλησαν ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας και ο προεδρος των ενωσεων συνταξιουχων, Διαμαντης Μαυροδογλου.Στη συνεχεια οι συγκεντρωθεντες πραγματοποιησαν πορεια προς τη βουλη οπου επεδωσαν ψηφισμα με τα αιτηματα τους σε εκπροσωπους των κομματων.Οι συνταξιουχοι διεκδικουν συνδεση των συνταξεων με τα εικοσι ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη,η με το 80% του μισθου των εν ενεργεια υπαλληλων.Αντιπροσωπεια των συνταξιουχων συναντηθηκε το μεσημερι με τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδη Εβερτ ο οποιος καλεσε την κυβερνηση να προχωρησει αμεσα σε αυξησεις των συνταξεων που θα καλυψουν τις απωλειες του εισοδηματος τα τελευταια τρια χρονια.Η Πολιτικη Ανοιξη καλεσε την κυβερνηση να χορηγησει εφ'απαξ αυξηση των συνταξεων κατα 10%,περαν των αυξησεων που θα δοθουν το 1996.

Στο μεταξυ κοινο μετωπο κατα της οικονομικης πολιτικης της κυβερνησης διαμορφωνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,τα προεδρεια των οποιων ειχαν το πρωι συσκεψη και συμφωνησαν για κοινη δραση.Οι δυο κορυφαιες συνδικαλιστικες οργανωσεις προσανατολιζονται στην πραγματοποιηση μεγαλου συλλαλητηριου την Τριτη,21 Νοεμβριου,ημερα καταθεσης του προυπολογισμου στη βουλη.Παραλληλα συμφωνησαν σειρα κοινων παρεμβασεων για το φορολογικο,τις συνταξεις,την υγεια και την παιδεια.Αυριο το προεδρειο της ΓΣΕΕ,θα συναντηθει με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας,Γιαννο Παπαντωνιου,στο πλαισιο του κοινωνικου διαλογου για την οικονομικη πολιτικη.Αναλογη συναντηση θα εχει ο κ. Παπαντωνιου με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευη.

Σε κινητοποιησεις προσανατολιζονται και οι επαγγελματοβιοτεχνες, διαμαρτυρομενοιγια τα αντικειμενικα κριτηρια φορολογησης τους. Αντιπροσωπεια τους συναντηθηκε με τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης,ζητωντας την παρεμβαση της ωστε να κατανοησει η κυβερνηση την αναγκη να δει τα αιτηματα των μικρομεσαιων υπο το πρισμα των νεων δεδομενων.Ο κ.Εβερτ τονισε οτι η φωνη διαμαρτυριας μετατραπηκε σε φωνη απογνωσης και προσθεσε οτι το κομμα του εχει λυσεις για ολα τα προβληματα του τοπου.Να επεκταθει και για τις περιπτωσεις χρεων προς το δημοσιο η καταργηση της προσωποκρατησης ζητησε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας.

Το πρασινο φως για να αρχισει το πιλοτικο προγραμμα χορηγησης μεθαδονης σε τοξικομανεις,απο τις 20 Νοεμβριου, πηρε απο τον πρωθυπουργο, η ηγεσια του υπουργειου Υγειας.Οπως δηλωσε ο κ.Κρεμαστινος ειναι ηδη ετοιμα δυο κεντρα σε Αθηνα και Θεσσαλονικη,τα οποια θα δεχθουν 200 και 100 χρηστες αντιστοιχα που θα συμμετασχουν στο προγραμμα,την εφαρμογη του οποιου θα αναλαβουν καταρτισμενα ατομα που εχουν εκπαιδευθει στην Ολλανδια.Απο την πλευρα του ο υφυπουργος Προνοιας Μανωλης Σκουλακης ειπε οτι η θεραπευτικη αυτη προσεγγιση δεν ειναι πανακεια αλλα λυση αναγκης και θα συμπεριλαβει μονο οσους χρειαζονται αμεση βοηθεια για να απεξαρτηθουν την οποια δεν καταφεραν με αλλες μεθοδους. Στη συναντηση με τον πρωθυπουργο συζητηθηκε και η χρηματοδοτηση με 121 δις. δρχ του Εθνικου Συστηματος Υγειας,για το οποιο ο πρωθυπουργος δινει προτεραιτοτητα.

Το 1996 θα διενεργηθει νεος διαγωνισμος για προσληψη υπαλληλων στο δημοσιο τομεα,ανακοινωσε ο υπουργος δημοσιας διοικησης και αποκεντρωσης,χωρις ομως να προσδιορισει και το χρονο διενεργειας αλλα και τον αριθμο των υπαλληλων που θα προσληφθουν.Ανεφερε επισης οτι η εθελουσια μεταταξη υπαλληλων θα γινει σε συνεννοηση με την ΑΔΕΔΥ ισως και πριν ολοκληρωθουν οι νεοι οργανισμοι των υπουργειων.Ο κ. Τσοχατζοπουλος καλεσε ολες τις πολιτικες και κοινωνικες δυναμεις του τοπου σε διαλογο για ευρυτατη δυνατη συμφωνια με στοχο τη μεταρρυθμιση της δημοσιας διοικησης και την προωθηση του δευτερου βαθμου Τοπικης Αυτοδιοικησης.Ο υπουργος τονισε οτι θα καθιερωθει ο θεσμος Επιτροπου Δημοσιας Διοικησης που θα ειναι μια ανεξαρτητη αρχη οπου οι πολιτες θα μπορουν να καταγγελλουν τα προβληματα τους με το Δημοσιο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Τουλαχιστον 29 νεκροι και 72 τραυματιες ειναι ο μεχρι στιγμης απολογισμος απο τον ισχυρο σεισμο 6,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που συγκλονισε το πρωι μεγαλες περιοχες της νοτιοδυτικης Κινας.Τα περισσοτερα σπιτια που κατερρευσαν ηταν πλινθοκτιστα, ενω η επικοινωνια με τις πληγεισες περιοχες εχει διακοπει.Ο σεισμος σημειωθηκε στην διαρκεια τροπικης καταιγιδας και το επικεντρο ηταν σε ορεινη περιοχη.Συμφωνα με αξιωματουχο, εαν το επικεντρο ηταν σε πολη, οι ζημιες θα ηταν πολυ μεγαλυτερες.Ωστοσο, οι αρχες φοβουνται οτι ο αριθμος των νεκρων θα αυξηθει, καθως τα σωστικα συνεργεια συνεχιζουν το εργο τους ψαχνοντας τα ερειπια.

Κυριολεκτικα στο παρα πεντε, προκειμενου να προλαβει ενδεχομενη καταδικαστικη αποφαση της Ευρωπαικης Επιτροπης, ο γαλλος προεδρος Ζακ Σιρακ, απο την Νεα Υορκη οπου βρισκεται, εμφανιστηκε διαλλακτικοτερος στο θεμα των πυρηνικων δοκιμων, ανακοινωνοντας οτι θα μειωθουν απο 6 σε 4 οι υπολοιπες δοκιμες στον Νοτιο Ειρηνικο και οτι θα ειναι οι τελευταιες.Σημερα, ο προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης, Ζακ Σαντερ, εμφανισθηκε ενωπιον της ολομελειας του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, προκειμενου να αποκρουσει τις κατηγοριες ευρωβουλευτων για την παθητικη, οπως την χαρακτηριζουν, σταση της Κομισιον στο θεμα των γαλλικων πυρηνικων δοκιμων στην Πολυνησια.

Σε αναζητηση ψηφων που θα εξασφαλισουν την επιβιωση της κυβερνησης του, βρισκεται ο πρωθυπουργος της Ιταλιας, Λαμπερτο Ντινι, κατα την διαρκεια ψηφοφοριας που θα διεξαχθει την Πεμπτη, επι της προτασης μομφης που κατεθεσε ο Σιλβιο Μπερλουσκονι.Στο πλευρο του Μπερλουσκονι βρισκεται το κομμα της Κομμουνιστικης Επανιδρυσης, οπου συγκεντρωνουν αρκετους ψηφους ωστε να ριξουν την κυβερνηση.Η κριση δημιουργηθηκε μετα την παραιτηση του υπουργου Δικαιοσυνης, Φελιπε Μανκουζο, ο οποιος εκτοξευσε βαρυτατες κατηγοριες κατα του Προεδρου της Δημοκρατιας.

Ολοκληρωθηκε η συνοδος κορυφης Κλιντον Γιελτσιν, χωρις να συμφωνησουν στους ορους της συμμετοχης της Ρωσιας στην ειρηνευτικη δυναμη στη Βοσνια, αλλα ουτε και για τα σχεδια για επεκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολας.Συμφωνα με το πρακτορειο Ροιτερ, ο Μπορις Γιελτσιν, κατορθωσε να μην διαταραξει τις αμερικανορωσικες σχεσεις,χωρις να κανει την παραμικρη παραχωρηση σε θεμελιωδεις διαφωνιες με την Ουασινγκτον.Σημερα η κυβερνηση της Βοσνιας ενεκρινε την αναπτυξη 4 χιλιαδων γερμανων στρατιωτων στην περιοχη, στο πλαισιο της πολυεθνικης δυναμης που θα αναλαβει την εφαρμογη μελλοντικης ειρηνευτικης συμφωνιας.

Με απωλειες, επανεξελεγη σημερα ο προεδρος του γερμανικου σοσιαλδημοκρατικου κομματος, Ρουντολφ Σαρπινγκ, επικεφαλης της κοινοβουλευτικης ομαδας του κομματος.Ο Σαρπινγκ, που αμφισβητηθηκε εντονα τις τελευταιες εβδομαδες στο εσωτερικο του κομματος, ελαβε ποσοστο 79,1 %, αφου σε συνολο 240 βουλευτων, 190 ψηφισαν υπερ, 35 κατα, εννεα απειχαν ενω βρεθηκαν εξι ακυρα ψηφοδελτια.Η ψηφοφορια διεξηχθη δυο ημερες μετα τις τοπικες εκλογες του Βερολινου, οπου το Σοσιαλδημοκρατικο κομμα σημειωσε τις χαμηλοτερες μεταπολεμικες επιδοσεις του.

Στις ΗΠΑ, συνεργατης του στρατηγου, Κολιν Παουελ, διεψευσε δημοσιευμα της Γκαρντιαν, συμφωνα με το οποιο ο αποστρατος στρατηγος φερεται αποφασισμενος να διεκδικησει το χρισμα του προεδρικου υποψηφιου για λογαριασμο του Ρεπουμπλικανικου κομματος.Συμφωνα με τον αξιωματουχο, ο Παουελ δεν εχει ακομα αποφασισει και προφανως θα παρει καιρο για να βγαλει ενα συμπερασμα, αν θα μπει στη μαχη για το χρισμα των Ρεπουμπλικανων, στην οποια φαβορι φερεται ο επικεφαλης της Γερουσιας Μπομπ Ντοουλ.

Ο καρκινος του δερματος προτιμα αυτους που εχουν κοκκινα μαλλια και υπερβολικα λευκη επιδερμιδα.Στο συμπερασμα αυτο κατεληξαν βρετανοι επιστημονες δερματολογιας συμφωνα με τους οποιους, τουλαχιστον το 80% των ατομων που εχουν κοκκινα μαλλια διαθετουν ενα γονιδιο με προδιαθεση στον καρκινο του δερματος.Στους καστανους η τους ξανθους το ποσοστο δεν ξεπερνα το 20%.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μονο δεκα οικογενειες σεισμοπληκτων στα Γρεβενα εξακολουθουν να βρισκονται σε σκηνες και η μεταφορα τους σε κοντεινερς σχεδιαζεται να ολοκληρωθει στο αμεσο μελλον, δηλωσε ο αναπληρωτης υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Γειτονας, που μαζι με τον υπουργο Κωστα Λαλιωτη και τον υφυπουργο Γιαννη Τσακλιδη, επισκεπτονται την Κοζανη και τα Γρεβενα. Ο κ.Λαλιωτης θεμελιωσε σε ειδικη τελετη στα Σερβια τον οικισμο Καστανια, ο οποιος προκειται να συνενωθει με τα Σερβια, ενω αργοτερα συνοδευομενος απο τους κυριους Γειτονα και Τσακλιδη περιοδευσε στα σεισμοπληκτα χωρια και εξετασε απο κοντα την πορεια του εργου της αποκαταστασης των σεισμοπαθων.

Συναντηση των πρωθυπουργων Ανδρεα Παπανδρεου-Ζαν Βιντενοφ προκειται να πραγματοποιηθει μεχρι το τελος του ετους για την υπογραφη σειρας συμφωνιων, ελληνοβουλγαρικου ενδιαφεροντος.Αυτο ανακοινωσε ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας,μετα την ολοκληρωση των συνομιλιων που ειχε στη Σοφια με το Βουλγαρο πρωθυπουργο Ζαν Βιντενοφ και τον ομολογο του,Γκεοργκι Πιρινσκι. Ο κ.Παπουλιας επιβεβαιωσε την προοδο που εχει επιτευχθει στις διμερεις συνομιλιες για την επιτευξη συμφωνιας στο θεμα των υδατων του Νεστου και τις συνοριακες διαβασεις και προσθεσε οτι αυτες απο κοινου με τις συμφωνιες για την εποχικη απασχοληση και την επανεισδοχη,ειναι ετοιμες η σχεδον ωριμες για να υπογραφουν απο τους δυο πρωθυπουργους.

Η κυβερνηση δεν αποδιδει ιδιαιτερη σημασια στην κοινη δηλωση των ηγετων της Τουρκιας,Βουλγαριας,Αλβανιας και Σκοπιων για την κατασκευη της παραεγνατιας οδου,καθως προκειται για ενα θεμα που υφισταται μονο στα λογια και δεν υπαρχει καμια αποφαση στην Ευρωπαικη Ενωση για οποιαδηποτε ενισχυση στην κατασκευη του εργου.Αυτο δηλωσε ο υπουργος Τυπου,Τηλεμαχος Χυτηρης,αποδιδοντας σε λογους δημοσιων σχεσεων την παρουσια του κοινοτικου επιτροπου Βαν Ντεν Μπρουκ στην κοινη συνεντευξη των τεσσαρων ηγετων.Ο κ.Χυτηρης εδωσε στοιχεια συμφωνα με τα οποια απο τα 600 χιλιομετρα της Εγνατιας Οδου,Ηγουμενιτσας-Εβρου τα 128 ειναι ηδη κατασκευασμενα,ενω αλλα 315 εχουν ενταχθει στο δευτερο κοινοτικο πλαισιο στηριξης με συνολικη χρηματοδοτηση 432 δις δραχμων.Το εργο αναμενεται να ολοκληρωθει σε 4 χρονια,ενω τμηματα του θα δοθουν σε χρηση πολυ νωριτερα.

Το πρωι αναχωρωντας για τη Σοφια ο υπουργος Εξωτερικων ενεταξε την παραεγνατια οδο στις υστεροβουλες προθεσεις της Τουρκιας,εκτιμωντας παραλληλα οτι θα εχουν θετικο αντικτυπο στην ελληνικη πλευρα, δεδομενου οτι θα επιταχυνει τις διαδικασιες κατασκευης της Εγνατιας Οδου.Ευθυνες στην κυβερνηση για την καθυστερηση κατασκευης της Εγνατιας Οδου,επερριψε η Νεα Δημοκρατια,ενω ο Αντωνης Σαμαρας την καλεσε να αναλογισθει το μεγεθος της ευθυνης της και να προωθησει αμεσα την κατασκευη του εργου.

Στην αυριανη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας παραπεμπεται η εσωκομματικη διαμαχη μεταξυ του Γιωργου Σουφλια και του Στεφανου Μανου,σχετικα με το ενδεχομενο κυβερνησεων συνεργασιας,σε περιπτωση μη αυτοδυναμιας στις προσεχεις εκλογες.Ο προεδρος του κομματος Μιλτιαδης Εβερτ απεφυγε και σημερα να παρει θεση στη διαμαχη,λεγοντας οτι τον απασχολουν τα προβληματα που αντιμετωπιζει ο ελληνικος λαος για να προσθεσει οτι η Νεα Δημοκρατια θα παρει αυτοδυναμια και θα εφαρμοσει το προγραμμα της.Συμφωνα με πληροφοριες ο κ.Εβερτ απεδωσε σε παρερμηνεια το θορυβο γυρω απο τη συνεντευξη του κ.Σουφλια,υποστηριζοντας οτι καποιοι διογκωσαν το θεμα προκειμενου να στρεψουν τους προβολεις της δημοσιοτητας στα εσωτερικα της Νεας Δημοκρατιας.Ως αθροισμα των αποτυχιων της Νεας Δημοκρατιας και του ΠΑΣΟΚ,χαρακτηρισε ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος την προταση Σουφλια για κυβερνηση συνεργασιας.

Αυτοσυγκρατηση στην περαιτερω μειωση των επιτοκιων,συνεστησε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,παρεμβαινοντας ετσι στη διαμαχη που εχει ξεσπασει μεταξυ των τραπεζων για τα στεγαστικα δανεια.Ο κ.Παπαντωνιου διευκρινησε οτι η μεχρι τωρα ραγδαια μειωση των επιτοκιων ηταν σωστη αλλα στο εξης θα πρεπει να ακολουθει κατα ποδας τις μειωσεις του πληθωρισμου.Ο υπουργος διαβεβαιωσε επισης οτι θα συνεχισθει η αυστηρη συναλλαγματικη πολιτικη,καθως και η πολιτικης της σκληρης δραχμης,την οποια θεωρει απαραιτητο στοιχεια της αντιπληθωριστικης πολιτικης.

Το καταναλωτικο κοινο δεν πρεπει να ανησυχει για την ποιοτητα των ελληνικων αλιευτικων προιοντων, η οποια ειναι αριστη, διαβεβαιωσε σημερα, ο υφυπουργος Γεωργιας, Αλεξανδρος Ακριβακης. Χθες, δημοσιποιηθηκε ερευνα του Ευρωπαικου Γραφειου των Ενωσεων Καταναλωτων της Ευρωπαικης Ενωσης,που αναφερει οτι τα ελληνικα ψαρια εμφανιζουν μεγαλο αριθμο βακτηριδιων και ειναι αμφιβολου ποιοτητας. Ο κ.Ακριβακης τονισε οτι η φρασεολογια και τα στοιχεια που αναφερονται στην ανακοινωση δεν εχουν καμια σχεση με την πραγματικοτητα, αλλα και δεν βασιζονται στην ερευνα που πραγματοποιησε η ΕΚΠΟΙΖΩ για λογαριασμο του Ευρωπαικου Γραφειου Καταναλωτων.Απο την πλευρα του ο γενικος γραμματεας Κωστα Τσιγαριδας, τονισε οτι συμφωνα με προσφατη ερευνα του Εθνικου Ιδρυματος Αγροτικων Ερευνων και του Ινστιτουτου Υγιεινης Τροφιμων, τα ελληνικα αλιευτικα προιοντα δεν αντιμετωπιζουν κανενα προβλημα υγιεινης. Η προεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποια ανελαβε να πραγματοποιησει την ερευνα για το Ευρωπαικο Γραφειο Καταναλωτων, κ.Γουλιελμου δηλωσε οτι τα στοιχεια της εκθεσης δεν χρησιμοποιηθηκαν σωστα, με συνεπεια να δινουν παραπλανητικα αποτελεσματα. Επισης, υπογραμμισε οτι τα ελληνικα ψαρια απο αποψεως υγιεινης βρισκονται σε ικανοποιητικο επιπεδο και δεν δικαιολογειται καμμια ανησυχια.

Νεο γυρο διερευνητικων επαφων αρχιζει στη Νεα Υορκη, ο μεσολαβητης του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς για το θεμα της ονομασιας των Σκοπιων. Σημερα, ο κ.Βανς θα συναντηθει με τον Ελληνα πρεσβη Χρηστο Ζαχαρακη, καθως και τον εκπροσωπο της Σκοπιανης πλευρας. Το πρωι, ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, χαρακτηρισε ως συναντηση κατοπτευσης του κ.Βανς τις σημερινες συνομιλιες και προσθεσε οτι η εναρξη των συνομιλιων για το ονομα θα γινει στις αρχες Νοεμβριου.

Επιστρεφει σημερα απο τη Νεα Υορκη ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος αυριο θα μεταβει στη Θεσσαλονικη, προκειμενου να παραστει στις εκδηλωσεις για την επετειο της απελευθερωσης της πολης και την 28η Οκτωβριου. Κατα την τετραημερη παραμονη του ο κ.Στεφανοπουλος, θα εγκαινιασει πολιτιστικα ιδρυματα και θα επισκεφθει τις σεισμοπληκτες περιοχες της Κοζανης και των Γρεβενων καθως και το νομο Χαλκιδικης.

Η αμοιβαια συνεργασια των κοινοβουλευτικων επιτροπων Αμυνας και εξωτερικων υποθεσεων Ελλαδας-Κυπρου, αποφασιστηκε σημερα κατα τη διαρκεια της πρωτης κοινης συνεδριασης των δυο Επιτροπων που πραγματοποιηθηκε στη Βουλη. Η συνεργασια αυτη θα ειναι σε ολα τα επιπεδα και θα αφορα οχι μονο κοινες συνεδριασεις για την κατασταση στα εθνικα θεματα, αλλα και για την παρακολουθηση των κοινων στρατιωτικων ασκησεων Ελλαδας-Κυπρου στα πλαισια του Ενιαιου Αμυντικου Δογματος. Η επομενη κοινη συνεδριαση των δυο επιτροπων, θα πραγματοποιηθει στη Λευκωσια σε ημερομηνια που θα καθοριστει αργοτερα.Συναντηση ειχαν και οι υπουργοι εξωτερικων των δυο χωρων, Γερασιμος Αρσενης και Κωστας Ηλιαδης, οι οποιοι τονισαν οτι η κοινη στρατηγικη των δυο υπουργειων ειναι πολυ ικανοποιητικη.

Αθωος κριθηκε παμψηφει απο το Μικτο Κακουργιοδικειο Ηρακλειου λογω ελλειψης στοιχειων, ο 38χρονος Ευαγγελος Σελιανακης, που ειχε κατηγορηθει για αποπειρα ανθρωποκτονιας του Πετρου Νικολακακη στα Χανια το 1985. Ο Σελιανακης βρισκεται ομως προφυλακισμενος με την κατηγορια της δολοφονιας του Κωνσταντινου Μουζουρακη τον Αυγουστο του 1994 στο Πατημα Αποκορωνου, και τον Ιανουαριο του 1995 αποπειραθηκε να διαφυγει στον Καναδα με αλλο ονομα, αλλα συνεληφθη στο αεροδρομιο του Ελληνικου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την συγκροτηση ενος πλαισιου σωτηριας του θεσμου του Οργανισμους Πολιτιστικης Πρωτευουσας, καθως και την αμεση συναντηση ολων των κομματων και των φορεων της Θεσσαλονικης, προτεινε σημερα ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος.Για τις μεχρι τωρα καθυστερησεις, απεδωσε ευθυνες στα υπουργειο, στον αθηνοκεντρικο συγκεντρωτισμο και τις δικομματικες, οπως τις χαρακτηρισε, σιωπηλες συμφωνιες.Τελος, ο κ. Κωνσταντοπουλος ανακοινωσε οτι ο ΣΥΝ θα επιδιωξει την αμεση εναρξη απολογιστικων ελεγχων, για το ως τωρα εργο του Οργανισμου και παραλληλα, θα ζητησει διαχειριστικο ελεγχο.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δυο Ελληνικες ομαδες μπασκετ, δινουν αποψε δυσκολους αγωνες για τα Ευρωπαικα Κυπελλα. Στη Θεσσαλονικη ο ΠΑΟΚ υποδεχεται την Ουκρανικη Μπουντιβελνικ Κιεβου, στον πρωτο αγωνα αναμεσα στις δυο ομαδες για τον τριτο γυρο του Ευρωπαικου Κυπελλου. Η συναντηση θα αρχισει στις 10 παρα τεταρτο το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Εξαλλου, στον πρωτο αγωνα της για τον τριτο γυρο του Κυπελλου Κορατς, η ομαδα του Σπορτινγκ, υποδεχεται στα Πατησια την ισχυρη Γαλλικη Σολε. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 8.00 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ2.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα πληρους στασιμοτητας παρουσιασε ο Γενικος Δεικτης Τιμων και εκλεισε στις 938,95 μοναδες. Το ενδιαφερον των επενδυτων επικεντρωθηκε σε μετοχες των κατασκευαστικων εταιριων οι οποιες συγκεντρωσαν και το μεγαλυτερο μερος της συναλλακτικης δραστηριοτητας. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 6,3 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους κλαδοι παρουσιασαν τις εξης μεταβολες. Τραπεζες πτωση 0,54%, Ληζινγκ πτωση 0,42%, Ασφαλειες ανοδος 2,10%, Επενδυσεις πτωση 0,63%, Βιομηχανικες ανοδος 0,10%, Κατασκευων ανοδος 1,38%, Συμμετοχων ανοδος 0,26%, Διαφορες πτωση 0,24%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με οριακη ανοδο 0,04%.

Σε χαμηλοτερα επιπεδα κινηθηκε και σημερα το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες στις 232,998 δραχμες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 24 October 1995 - 23:01:14