Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 24)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Δυσφορια εχει προκαλεσει στην Αθηνα η συμφωνια Τουρκιας, Βουλγαριας, Αλβανιας και Σκοπιων για την κατασκευη αυτοκινητοδρομου απο την Κωνσταντινουπολη μεχρι το αλβανικο λιμανι του Δυρραχιου.Ο υπουργος Εξωτερικων,Καρολος Παπουλιας δηλωσε το πρωι οτι υπαρχουν υστεροβουλες τουρκικες προθεσεις που επιβουλευονται την Εγνατια οδο.Προσθεσε οτι ειναι μια προειδοποιητικη βολη στη δικη μας, οπως ειπε, ραθυμια, αλλα εξεφρασε την ελπιδα οτι θα επιταχυνθουν οι ρυθμοι κατασκευης της Εγνατιας. Στην υπογραφη της συμφωνιας που εγινε χθες στη Νεα Υορκη, παραβρεθηκε και ο Ολλανδος επιτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, δινοντας κοινοτικη διασταση στο θεμα. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, απαντωντας στη Νεα Υορκη σε σχετικη ερωτηση δηλωσε οτι ανεξαρτητα απο την παρουσια του Βαν Ντεν Μπρουκ, η κοινοτητα δεν εχει αναλαβει την παραμικρη υποχρεωση για τη χρηματοδοτηση αυτης της αρτηριας. Τονισε δε, οτι η χωρα μας πρεπει να επισπευσει την κατασκευη της Εγνατιας οδου. Σημειωνεται οτι ο οδικος αυτος αξονας, της Παραεγνατιας οδου θα πρεπει να κατασκευαστει σε τεσσερα χρονια και το κοστος του θα ανελθει στο ενα δισεκατομμυριο δολαρια.

Δυσμενη εξελιξη για τα εθνικα μας συμφεροντα χαρακτηρισε ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας, Βασιλης Μαγγινας, την υπογραφη για την κατασκευη της Παραεγνατιας οδου. Δηλωσε οτι οι κυβερνητικες ευθυνες ειναι τεραστιες, προσθετοντας οτι η κατασκευη της Εγνατιας οδου, καθυστερει αδικαιολογητα με αποτελεσμα να εχει εκτελεστει μικρο μονο μερος του ολου εργου. Ο κ.Μαγγινας, επεκρινε την κυβερνηση χαρακτηριζοντας την ανικανη να απορροφησει τους κοινοτικους πορους που δικαιουται η χωρα μας. Στο μεταξυ, το πρωι κατεθεσαν στη Βουλη ερωτηση τρεις βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας, οι οποιοι αναφερονται στις τεραστιες ευθυνες οπως σημειωνουν της κυβερνησης για τη συμφωνια της Παραεγνατιας οδου.

Αυτοσυγκρατηση στην περαιτερω μειωση των επιτοκιων συνεστησε το πρωι ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, μιλωντας σε οικονομικο συνεδριο στην Αθηνα. Ο κ.Παπαντωνιου, χαρακτηρισε σωστη την ως τωρα μειωση των επιτοκιων. Προσθεσε ομως, οτι απο εδω και στο εξης δεν πρεπει να υπαρξει καμια αλλη μειωση στα πραγματικα επιτοκια, διευκρινιζοντας οτι πλεον οι μειωσεις τους πρεπει να ακολουθουν κατα ποδας τις μειωσεις του πληθωρισμου. Ο υπουργος ειπε, επισης οτι δεν εμπνεει ανησυχια η προσφατη αλυσιδωτη και αποτομη μειωση των τραπεζικων επιτοκιων και κυριως των στεγαστικων.Ο κ.Παπαντωνιου διαβεβαιωσε οτι θα ακολουθηθει και στο μελλον αυστηρη συναλλαγματικη πολιτικη, διευκρινιζοντας οτι η κυβερνηση εχοντας και τη συναινεση, οπως ειπε, της αντιπολιτευσης, θα επιμεινει στην πολιτικη της σκληρης δραχμης.Επεσημανε δε, οτι το σταθεροποιητικο προγραμμα θα συνεχιστει απαρεγκλητα.

Διαστασεις ομως συγκρουσης προσλαμβανει η ενδοτραπεζικη διαμαχη για τα επιτοκια των στεγαστικων δανειων μετα τις νεες δηλωσεις του διοικητη της Εθνικης Τραπεζας Γιωργου Μιρκου, ο οποιος τα χαρακτηριζει επικινδυνα για τις τραπεζες και τους υποψηφιους δανειοληπτες. Αρκετοι τραπεζιτες φερονται ενοχλημενοι και υπερασπιζονται τα νεα προγραμματα στεγαστικων δανειων.

Συλλαλλητηριο για τις συνταξεις πραγματοποιειται στις 6 το απογευμα στην πλατεια Κανιγγος στην Αθηνα. Το συλλαλλητηριο οργανωνεται απο τη ΓΣΕΕ και τη Συντονιστικη Επιτροπη Αγωνα Συνταξιουχων. Τα αιτηματα που προβαλονται ειναι η επανασυνδεση του υψους των κατωτατων συνταξεων στο εικοσαπλασιο ημερομισθιο του ανειδικευτου εργατη, η επαναφορα της σχεσης 80 προς 100 των συνταξεων προς τους μισθους και η χορηγηση αυξησεων αντιστοιχες με αυτες των γενικων συλλογικων συμβασεων. Παντως, η κυβερνηση σχεδιαζει να χορηγησει για το 1996 στις κατωτατες συνταξεις αυξηση ιση με το ποσοστο που θα συμφωνησει η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικες οργανωσεις. Πληροφοριες αναφερουν οτι στην περιπτωση αυτη θα δοθει αυξηση απο 7 εως 8% . Αυριο, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, αναμενεται να συναντηθει με το προεδρειο της ΓΣΕΕ και την Παρασκευη με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ και θα συζητησουν θεματα που αφορουν τις συνταξεις, την οικονομικη πολιτικη και την ανεργια. Το μεσημερι το προεδρειο της ΓΣΕΕ συναντηθηκε με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ.

Μελανη χαρακτηρισε την κατασταση στον κλαδο των επαγγελματοβιοτεχνων ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος συναντηθηκε το πρωι με το προεδρειο της ΓΕΣΕΒΕ. Ο κ.Εβερτ τονισε οτι ο κορμος της ελληνικης κοινωνιας, οι μικρομεσαιες επιχειρησεις και οι αγροτες, βαλλεται και υπαρχει κινδυνος να επελθει αποσαρθρωση του κοινωνικου ιστου.

Στην αυριανη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας παραπεμπονται οι εντασεις που εχουν δημιουργηθει απο τις προσφατες δηλωσεις του Γιωργου Σουφλια, ο οποιος προτεινε κυβερνηση συνεργασιας ΠΑΣΟΚ-Νεας Δημοκρατιας στην περιπτωση που κανενα κομμα δεν εξασφαλισει αυτοδυναμια στις προσεχεις εκλογες. Το πρωι, ο επιτιμος προεδρος του κομματος Κωνσταντινος Μητσοτακης, απαντωντας σε ερωτηση πως σχολιαζει την αντιπαραθεση του κ.Σουφλια με τον Στεφανο Μανο, δηλωσε ουδεν σχολιο.

Νεο γυρο διερευνητικων επαφων αρχιζει σημερα στη Νεα Υορκη, ο μεσολαβητης του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς για το θεμα της ονομασιας των Σκοπιων. Σημερα, ο κ.Βανς θα συναντηθει με τον Ελληνα πρεσβη Χρηστο Ζαχαρακη, καθως και τον εκπροσωπο της Σκοπιανης πλευρας. Το πρωι, ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, χαρακτηρισε ως συναντηση κατοπτευσης του κ.Βανς τις σημερινες συνομιλιες και προσθεσε οτι η εναρξη των συνομιλιων για το ονομα θα γινει στις αρχες Νοεμβριου.

Επισκεψη λιγων ωρων πραγματοποιει απο το πρωι στη Σοφια, ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, ο οποιος συνανταται με το Βουλγαρο ομολογο του Γκεοργκι Πιρινσκι. Κατα τη συναντηση θα εξεταστουν οι διμερεις σχεσεις ενω οπως δηλωσε το πρωι ο κ.Παπουλιας βρισκεται σε καλο σημειο το θεμα της κατασκευης του αγωγου μεταφορας πετρελαιου απο το Μπουργκας στην Αλεξανδρουπολη.Επισης θα εξεταστει το θεμα των υδατων του Νεστου και των διοδων και εξεφρασε την αισιοδοξια οτι πολυ συντομα θα υπογραφουν ολες αυτες οι συμφωνιες.

Υπογραφεται σημερα στις Βρυξελλες το πρωτοκολλο για την κατασκευη του οδικου αξονα Ελσινκι - Φιλιππουπολη -Αλεξανδρουπολη. Το πρωτοκολλο θα υπογραφει απο εκπροσωπους 24 χωρων της βορειας και ανατολικης Ευρωπης καθως και των Βαλκανιων. Οπως δηλωσε ο υπουργος Μεταφορων και Επικοινωνιων, Ευαγγελος Βενιζελος, με τον αξονα αυτο διανοιγονται νεες μεταφορικες και επικοινωνιακες προοπτικες για τη χωρα μας.Στο μεταξυ, στο ελληνορωσικο κονσορτσιουμ ``Τρανσετεπ`` κατακυρωθηκε το εργο κατασκευης γεφυρας μηκους 1200 μετρων πανω απο το Βολγα, στην περιοχη του Βολγκογκραντ, προυπολογιζομενου κοστους 350 εκατ. δολλαριων. Στο κονσορτσιουμ συμμετεχει η ελληνικη εταιρεια ΕΤΕΠ. Σημειωνεται οτι μεχρι τωρα οι ελληνικες εταιρειες απουσιαζαν, πλην της κατασκευης αριθμου κατοικιων στη Σιβηρια, απο τη ρωσικη αγορα κατασκευων, στην οποια δραστηριοποιουνται εντονοτατα οι τουρκικες εταιρειες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλαχιστον 24 ατομα εχασαν τη ζωη τους απο την ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 6,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που συγκλονισε τις πρωινες ωρες τη νοτιοδυτικη Κινα. Περισσοτερα απο 70 ατομα τραυματιστηκαν ενω καταστραφηκαν αρκετα κτιρια. Αρκετες χιλιαδες σπιτια εχουν υποστει ζημιες. Οι αρχες εκφραζουν φοβους οτι ο αριθμος των θυματων θα αυξηθει ,καθως τα σωστικα συνεργεια δεν εχουν προσεγγισει ακομη ολες τις πληγεισες περιοχες ,λογω των κακων καιρικων συνθηκων.

Νεες συγκρουσεις και ανταλλαγες πυρων πυροβολικου αναφερονται στα πολεμικα μετωπα της βορειοδυτικης Βοσνιας, παρα τη συμφωνια εκεχειριας που τεθηκε σε ισχυ απο τις 12 του μηνος. Στο μεταξυ, την αρχη της ειρηνικης ενσωματωσης τους στην εδαφικη επικρατεια της Κροατιας αποδεχθηκαν οι Σερβοι που ελεγχουν την ανατολικη Σλαβονια, οπως επιβεβαιωσε ο επικεφαλης της Κροατικης αντιπροσωπειας στις διμερεις διαπραγματευσεις. Εξαλλου, οπως τονισε σημερα ο Προεδρος της Γαλλιας Ζακ Σιρακ, η κυβερνηση των ΗΠΑ υποσχεθηκε στο Κογκρεσο, οτι ενδεχεται να διατηρησει για χρονικο διαστημα μεγαλυτερο του ενος ετους τις αμερικανικες δυναμεις που θα αποστειλει στη Βοσνια.

Χωρις να συμφωνησουν στους ορους της συμμετοχης της Ρωσιας στην ειρηνευτικη δυναμη στη Βοσνια, αλλα ουτε και για τα σχεδια για επεκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολας, οι Προεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσιας ολοκληρωσαν τη συνοδο κορυφης. Οπως μεταδιδει το πρακτορειο Ρωυτερ, ο Μπορις Γιελτσιν, κατορθωσε να μην διαταραξει τις αμερικανορωσικες σχεσεις,χωρις να κανει την παραμικρη παραχωρηση σε θεμελιωδεις διαφωνιες με την Ουασινγκτον. Ρωσος αξιωματουχος δηλωσε μαλιστα οτι φαινεται σαν μια συμφωνια δυο προεδρων που εχουν να αντιμετωπισουν εκλογες" καθως η θητεια τοσο του Γελτσιν οσο και του Κλιντον εκπνεει τον επομενο χρονο.Εντυπωση παντως, προκαλεσε η σταση του Προεδρου της Ρωσιας στη συνεντευξη Τυπου, οπου χειρονομωντας ατακτα και γρυλιζοντας στο μικροφωνο, κερδισε την παρασταση, προκαλωντας μαλιστα το γελιο μεχρι δακρυων του Μπιλ Κλιντον.

Ακομη τεσσερεις πυρηνικες δοκιμες, λιγωτερες απο οσες αρχικα ειχαν προβλεφθει, θα πραγματοποιησει κατα τα φαινομενα η Γαλλια στο νοτιο Ειρηνικο, ανακοινωσε χθες βραδυ ο Προεδρος της Γαλλιας. Συμφωνα με το Ζακ Σιρακ, οι δοκιμες θα ολοκληρωθουν την ερχομενη Ανοιξη. Στο μεταξυ, οπως ανακοινωθηκε σημερα η Ευρωπαικη Επιτροπη, δε θα παραπεμψει τελικα τη Γαλλια στο Ευρωπαικο Δικαστηριο για τις πυρηνικες της δοκιμες.

Ο στρατηγος Κολιν Παουελ αναμενεται να ανακοινωσει επισημα τον ερχομενο μηνα την προθεση του να διεκδικησει το χρισμα του Ρεπουμπλικανικου κομματος για τις προεδρικες εκλογες του 1996 στις ΗΠΑ, γραφει σημερα η "Γκαρντιαν" του Λονδινου.Συμφωνα με τις δημοσκοπησεις ο Παουελ σε περιπτωση αναμετρησης του με τον Κλιντον ως υποψηφιος των Ρεπουμπλικανων θα νικησει και θα γινει ο πρωτος μαυρος Προεδρος στην ιστορια των ΗΠΑ.

Δεκαεπτα ατομα σκοτωθηκαν σημερα στην Ινδονησια και 86 τραυματισθηκαν οταν τραινο στο οποιο επεβαιναν εκτροχιασθηκε και κατεπεσε σε χαραδρα στην δυτικη Ιαβα, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων της Ινδονησιας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για το προγραμμα κατα των ναρκωτικων ενημερωνουν τον Πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου στην Εκαλη ο υπουργος Υγειας και Προνοιας Δημητρης Κρεμαστινος και ο υφυπουργος Μανολης Σκουλακης. Απο τον ερχομενο Νοεμβριο ξεκινα προγραμμα χορηγησης μεθαδονης σε χρηστες ναρκωτικων. Επισης, ο κ.Κρεμαστινος ζητησε απο τον κ.Παπανδρεου, αυξηση απο το νεο προυπολογισμο στο κονδυλιο για την υγεια για να προχωρησει στο νομοσχεδιο που αφορα το ΕΣΥ.

Δεμενα στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας παραμενουν τα πλοια, λογω των ισχυρων ανεμων που πνεουν στα πελαγη και φθανουν τα 9 μποφορ. Εκτελουνται μονο τα δρομολογια των ιπταμενων δελφινιων προς τα νησια του Αργοσαρωνικου. Εντονα κυκλοφοριακα προβληματα δημιουργηθηκαν το πρωι στην Αθηνα απο την πρωτη βροχη που ειχε σαν αποτελεσμα να προκληθουν αρκετα ατυχηματα.

Επιστρεφει σημερα απο τη Νεα Υορκη ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος αυριο θα μεταβει στη Θεσσαλονικη, προκειμενου να παραστει στις εκδηλωσεις για την επετειο της απελευθερωσης της πολης και την 28η Οκτωβριου. Κατα την τετραημερη παραμονη του ο κ.Στεφανοπουλος, θα εγκαινιασει πολιτιστικα ιδρυματα και θα επισκεφθει τις σεισμοπληκτες περιοχες της Κοζανης και των Γρεβενων καθως και το νομο Χαλκιδικης.

Στη Βουλη πραγματοποιηθηκε σημερα η πρωτη συνεδριαση των επιτροπων αμυνας και εξωτερικων υποθεσεων Ελλαδας και Κυπρου. Αποφασιστηκε η αμοιβαια συνεργασια των επιτροπων αυτων που θα αφορα οχι μονο την κατασταση στα εθνικα θεματα αλλα και την παρακολουθηση των κοινων στρατιωτικων ασκησεων στο πλαισιο του ενιαιου αμυντικου δογματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο Ελληνικες ομαδες μπασκετ, δινουν αποψε δυσκολους αγωνες για τα Ευρωπαικα Κυπελλα. Στη Θεσσαλονικη ο ΠΑΟΚ υποδεχεται την Ουκρανικη Μπουντιβελνικ Κιεβου, στον πρωτο αγωνα αναμεσα στις δυο ομαδες για τον τριτο γυρο του Ευρωπαικου Κυπελλου.

Εξαλλου, στον πρωτο αγωνα της για τον τριτο γυρο του Κυπελλου Κορατς, η ομαδα του Σπορτινγκ, υποδεχεται στα Πατησια την ισχυρη Γαλλικη Σολε. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 8.00 το βραδυ.

Η αποστολη του Παναθηναικου βρισκεται απο χθες το απογευμα στο Ααλμποργκ της Δανιας, οπου την Τεταρτη θ' αντιμετωπισει την τοπικη ομαδα στον τριτο αγωνα για το τσαμπιονς λιγκ.Στις ταξεις των ``πρασινων`` επικρατει συγκρατημενη αισιοδοξια , καθως αναγνωριζουν οτι ο αντιπαλος ειναι δυνατος αλλα στοχευουν να συνεχισουν την καλη παρουσια τους στη φετινη διοργανωση στην οποια εχουν σημειωσει μεχρι τωρα δυο νικες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με τοπικες βροχες και προσκαιρες χιονοπτωσεις στα ορεινα της κεντρικης και βορειας χωρας. Σποραδικες καταιγιδες ειναι πιθανο να σημειωθουν στα νοτια. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις στα δυτικα μετριοι εως ισχυροι, στα ανατολικα πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις και τοπικα στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις, εντασης εως και 9 μποφορ. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 11 βαθμους, στα δυτικα τους 21 και στα υπολοιπα τμηματα τους 18 βαθμους Κελσιου.

Αυριο στη δυτικη Ελλαδα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις, ενω στην υπολοιπη χωρα η συννεφια θα ειναι αυξημενη με βροχες και προσκαιρες χιονοπτωσεις στα ορεινα της κεντρικης και βορειας χωρας. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις στα δυτικα μετριοι και στα ανατολικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει αυριο μικρη ανοδο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 24 October 1995 - 18:22:18