Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Oct. 20)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Μια γυναικα νεκρη και τεσσερις τραυματιες ειναι ο απολογισμος εκτροπης και ανατροπης λεωφορειου του ΚΤΕΛ νομου Ηλειας, που εκτελουσε το δρομολογιο Θεσσαλονικης - Πυργου. Το λεωφορειο εκτραπηκε απο την πορεια του στο 20-ο χιλιομετρο της οδου Αμφισσης - Μπραλου.

Αναστολη των κινητοποιησεων στα Πανεπιστημια,μεχρι τις 10 Νοεμβριου,προτειναν οι πρυτανεις στις συγκλητους,μετα τις δεσμευσεις του πρωθυπουργου.Σε συσκεψη για την παιδεια πρυτανεις και πολιτικοι αρχηγοι ανταλλαξαν αποψεις για τα καυτα προβληματα της εκπαιδευσης. Ιστορικο βημα η συσκεψη,τονισε ο υπουργος παδειας,να βγουν τα κομματα απο τα πανεπιστημια,συνεστησε ο Μιλτιαδης Εβερτ,να αυξηθει κατα 20% ετησιως η επιχορηγηση των Πανεπιστημιων, προτεινε ο Αντωνης Σαμαρας,δεν μας ικανοποιουν οι δεσμευσεις του πρωθυπουργου,ειπε η Αλεκα Παπαρηγα,την αναγκη για εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση,τονισε ο Νικος Κωνσταντοπουλος.

Να ενημερωνουν τραπεζες τους καταναλωτες για τους ακριβεις ορους των στεγαστικων δανειων, ζητησε σημερα με εγκυκλο του το υπουργειο Εμποριου.Παρεμβαινοντας στον πολεμο των επιτοκιων, το υπουργειο αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο ληψης μετρων στην περιπτωση που διαπιστωθει οτι δεν προστατευεται ο καταναλωτης.

Διαλογου με τις παραγωγικες ταξεις αρχιζουν οι υπουργοι εθνικης οικονομιας και Εμποριου,στο πλαισιο του κοινωνικου διαλογου. Την Τεταρτη ο κ.Παπαντωνιου συνανταται με το προεδρειο της ΓΣΕΕ με αντικειμενο την οικονομικη πολιτικη,ενω στοχος των συναντησεων του κ. Ακριτιδη ειναι η εξασφαλιση ομαλων συνθηκων στην αγορα.

Θεσμικα και λειτουργικα μετρα για την εξυγιανση της ασφαλιστικης αγορας, ωστε να αποκτησουν φερεγγυοτητα και εμπιστοσυνη στους καταναλωτες οι ασφαλιστικες εταιριες προωθει το υπουργειο Εμποριου. Στοχος των νεων μετρων,οπως δηλωσε ο κ.Ακριτιδης,ειναι να διαμορφωθει ενα ασφαλες και κοινωνικα αξιοπιστο πλαισιο λειτουργιας των ασφαλιστικων επιχειρησεων και υγειους ανταγωνισμου στις νεες συνθηκες που εχουν διαμορφωθει στην αγορα.

Με την υπογραφη του μνημονιου για την ιδρυση γραφειων συνδεσμου στην Αθηνα και τα Σκοπια, ολοκληρωθηκε ο νεος γυρος των συνομιλιων Ελλαδας και Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας.Στο μεταξυ,την ερχομενη εβδομαδα θα ξεκινησει η μεταφορα των πρωτων φορτιων απο τη Θεσσαλονικη προς το Σκοπια, αφου σημερα αναμενονται οι οδηγιες του υπουργειου Οικονομικων προς τις Τελωνειακες αρχες.Ως πρωτη αποδειξη οτι προχωραμε στην αποδοχη της διπλης ονομασιας, χαρακτηρισε την υπογραφη του μνημονιου η Πολιτικη Ανοιξη.

Υπερ της ιδιωτικοποιησης των ναυπηγειων Σκαραμαγκα και Ελευσινας, ταχθηκε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,μιλωντας στη βουλη και κατηγορησε την κυβερνηση για ελλειψη στρατηγικης.Ο υφυπουργος Βιομηχανιας Ντινος Βρεττος,διερωτηθηκε γιατι η Νεα Δημοκρατιας,ως κυβερνηση δεν εφαρμοσε αυτες τις προτασεις και προσθεσε οτι ειναι βιωσιμη η λυση του 51-49 στο Σκαραμαγκα.

Δεν τιθεται θεμα χορηγησης αναδρομικων στους βουλευτες και για την κυβερνηση το ζητημα θεωρειται ληξαν,δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ενω το ΚΚΕ προτεινε να ληφθει αποφαση της Ολομελειας που να οριζει κατηγορηματικα οτι οι βουλευτες δεν προκειται να παρουν αναδρομικα.

Δεν τιθεται θεμα χορηγησης αναδρομικων στους βουλευτες και για την κυβερνηση το ζητημα θεωρειται ληξαν,δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ενω το ΚΚΕ προτεινε να ληφθει αποφαση της Ολομελειας που να οριζει κατηγορηματικα οτι οι βουλευτες δεν προκειται να παρουν αναδρομικα.

Ενας μονιμος λοχιας τραυματιστηκε σοβαρα και δυο στρατιωτες ελαφρα, απο εκρηξη χειροβομβιδας στο κεντρο εκπαιδευσης Κολοκοτρωνη, στην Τριπολη.Σοβαρα τραυματισμενος ειναι ο Δημητριος Λοριδοπουλος, 21 χρονων, ο οποιος εχασε το αριστερο του χερι και τα δαχτυλα του δεξιου χεριου και φερει τραυματα στο στηθος.Ελαφρα τραυματιες ειναι οι στρατιωτες Δημητριος Φατουρος, 20 χρονων και Ανδρεας Μανος, 21 χρονων

Αλλαγες σε ολο το πλαισιο των δημοσιων εργων μελετα η κυβερνηση, ενω ειναι ετοιμο και το πακετο για τις μικρομεσαιες επενδυσεις.Ο αναπληρωτης υπουργος εθνικης οικοομιας Γιωργος Ανωμεριτης,τονισε την αναγκη εφαρμογης μετρων για τον περιορισμο της φοροδιαφυγης και προσθεσε οτι ξεπεραστηκαν οι δυσλειτουργιες για την απορροφηση των κοινοτικων πορων.

Ποινικη διωξη για παθητικη δωροδοκια, ασκησε ο εισαγγελεας Καβαλας κατα του πρωην αστυνομικου διευθυντη Καβαλας Νικολαου Καραολανη. Η δικογραφια διαβιβαστηκε στην ανακριτρια Καβαλας Αικατερινη Πατογιαρα, η οποια μεσα στην ερχομενη εβδομαδα θα καλεσει τον αστυνομικο διευθυντη και μαρτυρες για να καταθεσουν.

Η χθεσινη αποφαση του βελγικου κοινοβουλιου να τον παραπεμψει σε δικη για το σκανδαλο Αγκουστα, αναγκασε τον Βιλι Κλαες να παραιτηθει απο γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ. Την λυπη τους εξεφρασαν ο πρωθυπουργος της χωρας, ο καγκελαριος της Γερμανιας, ο ελληνας υπουργος εξωτερικων καθως και ο υπουργος Αμυνας των ΗΠΑ.Πιθανοι αντικαταστατες του φερονται ο πρωην πρωθυπουργος της Ολλανδιας και ο πρωην υπουργος εξωτερικων της Δανιας.

Οι τρεις μεσολαβητες της Ομαδας Επαφης για τη Βοσνια, Χολμπρουκ, Ιβανοφ και Μπιλντ, αφου ολοκληρωσαν ως ομαδα την αποστολη τους στην περιοχη, αρχισαν μεμονωμενες επαφες με τους πρωταγωνιστες της γιουγκοσλαβικης κρισης.Με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς συναντηθηκε σημερα στο Βελιγραδι ο Ιγκορ Ιβανοφ, οπου τον ενημερωσε για τη θεση που θα κρατησει η Ρωσια κατα την διαρκεια των ειρηνευτικων συνομιλιων στις ΗΠΑ.

Εκτοξευθηκε σημερα τελικα, υστερα απο εξι αναβολες, το διαστημικο λεωφορειο Κολουμπια απο το Ακρωτηριο Καναβεραλ των Ηνωμενων Πολιτειων.Το Κολουμπια εχει επταμελες πληρωμα και θα παραμεινει σε τροχια 16 ημερες.

Ενας μονιμος λοχιας τραυματιστηκε σοβαρα και δυο στρατιωτες ελαφρα, απο εκρηξη χειροβομβιδας που σημειωθηκε απο αγνωστες μεχρι στιγμης συνθηκες, λιγο μετα τις 1 το μεσημερι στο κεντρο εκπαιδευσης Κολοκοτρωνη, στην Τριπολη.Σοβαρα τραυματισμενος ειναι ο μονιμος λοχιας Πεζικου, Δημητριος Λοριδοπουλος, 21 χρονων, ο οποιος εχασε το αριστερο του χερι και τα δαχτυλα του δεξιου χεριου, φερει τραυματα στο στηθος και ηδη βρισκεται στο 401 Στρατιωτικο Νοσοκομειο Αθηνων, οπου νοσηλευεται εκτος κινδυνου.Ελαφρα τραυματιες ειναι οι στρατιωτες Δημητριος Φατουρος, 20 χρονων και Ανδρεας Μανος, 21 χρονων που μεταφερθηκαν στο Παναρκαδικο Νοσοκομειο.Για τα αιτια της εκρηξης διεταχθη ενορκη προανακριση, συμφωνα ομως με τις πρωτες εκτιμησεις πιθανον να οφειλεται σε ανθρωπινο λαθος.

Ληξαν ειναι για την κυβερνηση το θεμα που ανεκυψε ως προς το ενδεχομενο παροχης αναδρομικων προς τους βουλευτες,δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος για να προσθεσει οτι δεν τιθεται τετοιο θεμα. Το ΚΚΕ,με επιστολες προς τον προεδρο της Βουλης και τα κομματα, προτεινει να ληφθει αποφαση της Ολομελειας που να οριζει κατηγορηματικα οτι οι βουλευτες δεν προκειται να παρουν αναδρομικα και οτι οι αυξησεις των αποδοχων τους θα εναρμονιζονται με τις αυξησεις των Δημοσιων υπαλληλων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Την παραιτηση του υπεβαλε απο την θεση του γενικου γραμματεα του ΝΑΤΟ, ο Βιλι Κλαες μετα την χθεσινη αποφαση καταπελτη του βελγικου κοινοβουλιου να αρει την βουλευτικη ασυλια του και να τον παραπεμψει σε δικη, με την κατηγορια της αναμειξης στο σκανδαλο Αγκουστα.Μετα την ανακοινωση της παραιτησης, υπεραμυνθηκε της αθωοτητας του, υποστηριζοντας πως υπεστη αδικη μεταχειριση και ταυτοχρονα, κατηγορησε τις δικαστικες αρχες της χωρας του.Την λυπη τους για την παραιτηση Κλαες απο την ηγεσια του ΝΑΤΟ, εξεφρασαν ο καγκελαριος Χελμουτ Κολ και ο υπουργος Αμυνας των ΗΠΑ Ουιλιαμ Περι, εκφραζοντας την ελπιδα οτι η Συμμαχια θα βρει γρηγορα νεο ηγετη. Πιθανοι αντικαταστατες φερονται ο πρωην πρωθυπουργος της Ολλανδιας, Ρουντ Λουμπερς και ο πρωην υπουργος εξωτερικων της Δανιας, Ουφε Ελλεμαν Γενσεν.Μεχρι τον ορισμο διαδοχου, προσωρινα καθηκοντα γενικου γραμματεα, θα ασκει ο αναπληρωτης του Κλαες, Σερτζιο Μπαλαντσινο.

Αγνωστη παραμενει η τυχη των 18 ατομων που επεβαιναν στο ρωσικο μεταγωγικο ελικοπτερο μεθοριακης φρουρας, που εξαφανισθηκε χθες βραδυ απο τα ρανταρ την ωρα που πραγματοποιουσε πτηση στο ρωσικο τμημα του αρκτικου κυκλου.Στις ερευνες για τον εντοπισμο του ελικοπτερου μετεχει ενα παγοθραυστικο, καθως λογω κακων καιρικων συνθηκων, δεν μπορεσαν να απογειωθουν εξι αεροσκαφη και δυο ελικοπτερα.

Με πυρετωδη ρυθμο συνεχιζονται στην Αγκυρα οι διαβουλευσεις μεταξυ των αντιπροσωπειων του Ορθου Δρομου, της Τανσου Τσιλερ και του Ρεπουμπλικανικου Λαικου Κομματος, του Ντενιζ Μπαικαλ, για τους ορους συγκροτησης της νεας κυβερνησης και κυριως, για την αλλαγη του αρθρου 8 του αντιτρομοκρατικου νομου, που συγκεντρωνει τα πυρα της Δυσης.Για τον λογο αυτο, ο Ντενιζ Μπαικαλ ταξιδευει στις Βρυξελλες και στην Βονη προκειμενου να ασκησει πιεση στους ευρωβουλευτες να υποστηριξουν την χωρα του.Ο τουρκος αξιωματουχος επιτρεφει αποψε στην Αγκυρα και αυριο θα συναντηθει με την Τσιλερ.

Διεθνες ενταλμα συλληψης για εγκληματα κατα της ανθρωποτητας, εξεδωσε το Διεθνες Ποινικο δικαστηριο αρμοδιο για την εκδικαση των εγκληματων πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια, εναντιον του σερβοβοσνιου Ντραγκαν Γενκι Νικολιτς.Οι Σερβοι της Βοσνιας κατηγορησαν τους Μουσουλμανους οτι βομβαρδισαν περιοχες πολυ κοντα στην Μπανια Λουκα, παραβιαζοντας την συμφωνηθεισα εκεχειρια. Κατηγορησαν ακομη τους Κροατες οτι συνεχιζουν τις επιθεσεις τους γυρω απο την πολη Σανσκι Μοστ, στη δυτικη Βοσνια.

Υστερα απο εξι αναβολες, εκτοξευθηκε τελικα σημερα απο το Ακρωτηριο Καναβεραλ των Ηνωμενων Πολιτειων, το διαστημικο λεωφορειο Κολουμπια.Αρχικα ειχε προγραμματιστει να εκτοξευθει στις 28 Σεπτεμβριου, αλλα η εκτοξευση αναβληθηκε λογω τεχνικων δυσκολιων και μη καταλληλων μετεωρολογικων συνθηκων.Το Κολουμπια εχει επταμελες πληρωμα και θα παραμεινει σε τροχια 16 ημερες.

Ο Μαρκο Πολο δεν ταξιδεψε ποτε στην Κινα, αλλα μεχρι την Κωνσταντινουπολη και την Εγγυς Ανατολη.Την αιρετικη αυτη αποψη εκφραζει στο βιβλιο της η βρετανιδα ιστορικος Φρανσις Γουντ, υποστηριζοντας οτι ο μεγαλος εξερευνητης εφθασε μεχρι την Κωνσταντινουπολη και απο, μεσω διηγησεων αλλων ταξιδιωτων, αντλησε τις πληροφοριες για τη ζωη στην Κινα.Συμφωνα με τους Ταιμς του Λονδινου, πολλοι γερμανοι ειδικοι υποστηριζουν τη θεση της Γουντ, η οποια διεξηγαγε διετη ερευνα στο Πεκινο για το θεμα αυτο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εξελιξη των τιμων στην αγορα και η επιπτωση τους στον τιμαριθμο, ηταν το αντικειμενο της συσκεψης των υπουργων εθνικης οικονομιας και Εμποριου κυριων Παπαντωνιου και Ακριτιδη.Ολα θα εξελιχθουν συμφωνα με τις προβλεψεις της κυβερνης,εησιπε χαρακτηριστικα ο κ. Παπαντωνιου και ανηγγειλε οτι ο υπουργος Εμποριου ξεκινα διαλογο με τις παραγωγικες ταξεις για την εξασφαλιση ομαλων συνθηκων στην αγορα. Απο την πλευρα του ο κ. Παπαντωνιου εγκαινιαζει την προσεχη Τεταρτη σειρα συναντησεων με εκπροσωπους των παραγωγικων ταξεων,αρχης γενομενης με το προεδρειο της ΓΣΕΕ,στο πλαισιο του κοινωνικου διαλογου.

Θεσμικα και λειτουργικα μετρα για την εξυγιανση της ασφαλιστικης αγορας, ωστε να αποκτησουν φερεγγυοτητα και εμπιστοσυνη στους καταναλωτες οι ασφαλιστικες εταιριες προωθει το υπουργειο Εμποριου. Παρουσιαζοντας τις βασικες αρχες του Προεδρικου Διαταγματος ο υπουργος Εμποριου Νικος Ακριτιδης, δηλωσε οτι στοχος των νεων μετρων ειναι να διαμορφωθει ενα ασφαλες και κοινωνικα αξιοπιστο πλαισιο λειτουργιας των ασφαλιστικων επιχειρησεων και υγιους ανταγωνισμου στις νεες συνθηκες που εχουν διαμορφωθει στην αγορα.

Αλλαγες σε ολο το πλαισιο των δημοσιων εργων μελετα η κυβερνηση, ανεφερε αναπληρωτης υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιωργος Ανωμεριτης, ενω παραλληλα σημειωσε οτι ειναι ετοιμο και το πακετο για τις μικρομεσαιες επενδυσεις. Επεσημανε,ωστοσο,την αναγκη εφαρμογης μετρων για τον περιορισμο της φοροδιαφυγης στο πλαισιο που προτεινουν οι Αμερικανοι ειδικοι.Αναφορικα με την απορροφηση των Κοινοτικων πορων, ο κ.Ανωμεριτης ειπε οτι ξεπεραστηκαν οι δυσλειτουργιες,σημειωνοντας μαλιστα οτι το 1996 θα υπαρξει μεγαλυτερη απορροφηση. Εκανε επισης λογο για ενισχυση της αποκεντρωσης, με μεταφορα αρμοδιοτητων σε Περιφερειες και Νομαρχιες, αφου καμφθει η αντισταση της κεντρικης γραφειοκρατιας.

Με την υπογραφη του μνημονιου για την ιδρυση γραφειων συνδεσμου στην Αθηνα και τα Σκοπια, ολοκληρωθηκε ο νεος γυρος των συνομιλιων Ελλαδας και Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε εποικοδομητικο το κλιμα των συνομιλιων,χωρις ομως να δωσει περισσοτερες λεπτομερειες.Την ερχομενη εβδομαδα θα ξεκινησει η μεταφορα των πρωτων φορτιων απο τη Θεσσαλονικη προς το Σκοπια, αφου σημερα αναμενονται οι γραπτες οδηγιες απο το υπουργειο Οικονομικων προς τις Τελωνειακες αρχες του Λιμενα της Θεσσαλονικης.

Ποινικη διωξη σε βαθμο κακουργηματος, για αποπλανηση ανηλικου και αποπειρα παρα φυση ασελγειας,ασκησε σημερα ο Εισαγγελεας Πειραια κατα του 76χρονου Ιπποκρατη Διαμαντοπουλου και του 75χρονου Δημητρη Λιγνου.Οι δυο ηλικιωμενοι πιαστηκαν χθες στου Ρεντη κατηγορουμενοι για ασελγεις πραξεις σε βαρος 15χρονου αγοριου. Σημερα οδηγηθηκαν σε τακτικο ανακριτη.

Στη Λυων της Γαλλιας θα μεταφερθουν το βραδυ οι τραυματιες απο το χθεσινο πολυνεκρο τροχαιο που εγινε στο 13-ο χλμ. Ρεθυμνου Ηρακλειου. Ηδη στο αεροδρομιο Ηρακλειου εφθασε ειδικο γαλλικο αεροσκαφος με εξι γιατρους και νοσοκομες.Με το αεροσκαφος δεν προκειται να μεταφερθουν οι σοροι των τεσσαρων Γαλλων που βρηκαν τραγικο θανατο στο τροχαιο δυστυχημα. Οι σοροι θα μεταφερθουν με αλλη πτηση, πιθανοτατα αυριο, και αφου διεκπεραιωθουν ορισμενες διατυπωσεις.

Επιθεση στην κυβερνηση για το θεμα των Ναυπηγειων,εξαπελυσε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,απο του βηματος της βουλης,κανοντας λογο για ελλειψη στρατηγικης.Ο κ. Εβερτ προτεινε την αμεση ιδιωτικοποιηση των δυο Ναυπηγειων, Σκαραμαγκα και Ελευσινας,εθελουσια εξοδο οσων βρισκονται στο οριο ηλικιας και δημιουργια νεου φορεα που θα ασχολειται με κατασκευες ξηρας.Τονισε επισης οτι αν η κυβερνηση προχωρησει σ'αυτες τις κατευθυνσεις το κομμα του θα την στηριξει, αλλα σε αντιθεση περιπτωση θα τη χτυπησει αλυπητα. Ο υφυπουργος Βιομηχανιας Ντινος Βρεττος,διερωτηθη γιατι η Νεα Δημοκρατιας δεν εφαρμοσε αυτες τις προτασεις και προσθεσε οτι ειναι βιωσιμη η λυση του 51-49 στο Σκαραμαγκα.

Τη συνεχως ολο και μεγαλυτερη αξια που αποκτα η αποστολη του ΟΗΕ, στις σημερινες διεθνεις συνθηκες ασταθειας και οικονομικης δυσπραγιας που πληττει πολλα σημεια του πλανητη μας,τονιζει ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος σε μηνυμα του προς τον Γενικο Γραμματεα του ΟΗΕ,με την ευκαιρια της συμπληρωσης 50 χρονων απο την ιδρυση του Οργανισμου.Παραλληλα τονιζει την εκτιμηση του στις προσπαθειες που καταβαλλει ο ΟΗΕ για την επιλυση του Κυπριακου.

Μιλωντας σε εκδηλωση στο Πανεπιστημιο του Χαρβαντ,ο προεδρος της Δημοκρατιας τονισε οτι η Ελλαδα πιστευει πως καμια βαλκανικη η αλλη γειτονικη χωρα δεν πρεπει να εμπλακει στην εν εξελιξει συγκρουση,στην πρωην Γιουγκοσλαβια.Ο κ.Στεφανοπουλος ανεπτυξε διεξοδικα το Σκοπιανο ιστορικα και πολιτικα και εκανε ειδικη αναφορα στην Τουρκια,λεγοντας οτι εαν συνεχισει τη σημερινη της πολιτικη θα αποτελει απειλη για τη σταθεροτητα ολης της περιοχης.Παραλλλα εδωσε ιδιαιτερη εμφαση στην τουρκικη εισβολη και κατοχη της Κυπρου, χαρακτηριζοντας την ως ``την πρωτη επιχειρηση εθνικης καθαρσεως στην Ευρωπη, μετα το Δευτερο Παγκοσμιο Πολεμο.

Ικανοποιημενος απο τις ενεργειες της Ισπανικης Προεδριας,για προωθηση του προενταξιακου διαλογου Κυπρου-Ευρωπαικης Ενωσης, δηλωσε ο αναπληρωτης υπουργος εξωτερικων.Ο κ. Ρωμαιος εκτιμησε οτι θα τηρηθει το χρονοδιαγραμμα οσον αφορα την εναρξη των διαπραγματευσεων και εξεφρασε την ικανοποιηση του για τις συνομιλιες που ειχε προσφατα για το θεμα αυτο με τον Ισπανο ομολογο του.

Ποινικη διωξη για παθητικη δωροδοκια, ασκησε ο εισαγγελεας Καβαλας κατα του πρωην αστυνομικου διευθυντη Καβαλας Νικολαου Καραολανη. Η δικογραφια διαβιβαστηκε στην ανακριτρια Καβαλας Αικατερινη Πατογιαρα, η οποια μεσα στην ερχομενη εβδομαδα θα καλεσει τον αστυνομικο διευθυντη και μαρτυρες για να καταθεσουν.

Την αποφυλακιση του 29χρονου Λαζαρου Ελευθεριαδη που ηταν αναμεμειγμενος στα ροζ κυκλωματα, απο τις δικαστικες φυλακες Κομοτηνης, αποφασισαν ο Εισαγγελεας και η ανακριτρια Καβαλας.Ο Ελευθεριαδης κατεβαλε εγγυηση 2 εκατ.δραχμων, ενω καθε 1η και 16η του μηνα θα παρουσιαζεται στην Εισαγγελια της Καβαλας.Ακομα απαγορευθηκε η εξοδος του απο την χωρα.Πριν τρεις βδομαδες, αποφυλακισθηκε με τους ιδιους ορους και καταβαλλοντας εγγυηση 4 εκατ. δραχμες, ο επισης αναμεμειγμενος στην υποθεση ανθυπαστυνομος Κωνσταντινος Τρυποσπιτης 37 χρονων.

Οκτω αλβανους λαθρομεταναστες που επεβαιναν σε φουσκωτο σκαφος, με κατευθυνση τις ακτες της Κερκυρας, συνελαβαν οι αρχες του νησιου, αφου πρωτα εριξαν προειδοποιητικους πυροβολισμους για εκφοβισμο. Οι λαθρομεταναστες μαζι με τον αλβανο χειριστη του σκαφους κρατουνται στο Λιμεναρχειο, ενω διεξαγεται προανακριση.

ΧΡΗΜΑ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στην τελευταια συνεδριαση της εβδομαδος. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 937,88 μοναδες, σημειωνοντας οριακη πτωση 0,04%. Σε εβδομαδιαια βαση σημειωσε σημαντικη ανοδο σε ποσοστο 2,57%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 6,3 δις δρχ., ενω οι επιμερους κλαδοι παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,46%, Ληζινγκ αμεταβλητες, Ασφαλειες ανοδος 2,34%, Επενδυσεις ανοδος 0,31%, Βιομηχανικες ανοδος 0,15%, Κατασκευων πτωση 0,14%, Συμμετοχων ανοδος 0,44%, Διαφορες ανοδος 0,34%. Ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας εκλεισε με ανοδο 0,93%.

Στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος, το δολαριο υποχωρησε κατα 0,36% εναντι της δραχμης και θα πωλειται τη Δευτερα απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 235,55 δρχ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο με νεφωσεις σε ολοκληρη σχεδον τη χωρα και ασθενεις βροχες,το βραδυ στα Βορειανατολικα,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη υπηρεσια.Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι.Η Θερμοκρασια τα βοερεια θα κυμανθει 3 με 24 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα Ηπειρωτικα 8 με 26 και στα νησια του Αιγαιου 13 με 25 βαθμους.Σχεδον αιθριο καιρο με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 12 με 24 και 7 με 23 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Friday, 20 October 1995 - 22:04:39