Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την παρεμβαση του υπουργειου Εμποριου προκαλεσαν οι εξελιξεις στην αγορα των στεγαστικων δανειων. Ειδικοτερα το υπουργειο ζητησε απ'ολες τις εμπορικες τραπεζες στοιχεια για τους ορους χορηγησης ολων των δανειων. Ο υπουργος Εμποριου,Νικος Ακριτιδης, ο οποιος συναντηθηκε με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου, αφησε ανοιχτο ακομα και το ενδεχομενο ληψης μετρων στις περιπτωσεις που διαπιστωθει οτι δεν προστατευεται επαρκως ο καταναλωτης. Τονισε οτι αναμενει τα στοιχεια των τραπεζων, προκειμενου να διαπιστωθει αν υπαρχει διαφανεια στην ενημερωση του καταναλωτη και στην τηρηση των ορων του ανταγωνισμου, που οπως ειπε, δεν πρεπει να ειναι αθεμιτος. Υπενθυμιζεται οτι ο διοικητης της Εθνικης Τραπεζας, Γιωργος Μιρκος, ειχε δηλωσει οτι τα νεα προγραμματα των τραπεζων κρυβουν κινδυνους και παγιδες και ζητησε την επεμβαση της Τραπεζας της Ελλαδος. Απο την πλευρα τους αντεδρασαν αρκετοι τραπεζιτες, οι οποιοι αντεκρουσαν τους ισχυρισμους του κ. Μιρκου, υποστηριζοντας οτι οι οροι χορηγησης των δανειων ειναι ξεκαθαροι, ενω απεδωσαν αδυναμια στην Εθνικη να παρακολουθησει τον ανταγωνισμο. Παντως, συμφωνα με πληροφοριες, εντος των προσεχων ημερων, ο διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδος, Λουκας Παπαδημος, θα απευθυνει συσταση - οδηγια προς τις εμπορικες τραπεζες, οπου θα επισημαινει τις κινησεις ορισμενων τραπεζων, που μπορουν να οδηγησουν σε παραπληροφορηση του κοινου, ενω θα αναφερεται σε καθαρους ορους συναλλαγων. Παντως σημερα στις τραπεζες η κινηση ειναι μειωμενη σε σχεση με τις προηγουμενες ημερες.

Την αναστολη των κινητοποιησεων αναμενεται να αποφασισουν σημερα οι Συγκλητοι των Πανεπιστημιων, μετα τις χθεσινες διαβεβαιωσεις του Πρωθυπουργου, οτι θα δοθει προσθετη οικονομικη επιχορηγηση στα Ιδρυματα. Χθες το υπουργειο Παιδειας αφαιρεσε τις αδειες λειτουργιας 64 Ινστιτουτων Επαγγελματικης Εκπαιδευσης και Καταρτισης, με το αιτιολογικο οτι δεν πληρουσαν τις προυποθεσεις που οριζει η νομοθεσια. Μετα απο εντολη του αναπληρωτη υπουργου Παιδειας, Φιλιππου Πετσαλνικου, θα πραγματοποιηθει ελεγχος στα εργαστηρια ελευθερων σπουδων. Ο κ. Πετσαλνικος δηλωσε οτι τα εργαστηρια αυτα διαφημιζουν παρανομα τη χορηγηση τιτλων πανεπιστημιακων σπουδων.

Ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, διαβεβαιωσε οτι δεν προβλεπεται κονδυλιο στον προυπολογισμο της Βουλης, για αναδρομικα που προκειται να παρουν οι βουλευτες και φθανουν τα 21 εκατομμυρια για τον καθενα. Προσθεσε οτι αυτο θα ισχυσει το 1996, οσο διαρκει η περιοριστικη εισοδηματικη πολιτικη. Πληροφοριες αναφερουν οτι τοσο οι βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας οσο και της Πολιτικης Ανοιξης δεν θα δεχθουν τα αναδρομικα και κανεις δεν θα προχωρησει σε μεμονωμενη ενεργεια για τη διεκδικηση τους.

Στα θεματα εξωτερικης πολιτικης αναφερθηκε το πρωι, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, κατα την ομιλια του στο Πανεπιστημιο του Χαρβαρντ, στη Βοστωνη.Η Ελλαδα, ειπε, δεν διεκδικει τιποτα σε βαρος των Σκοπιων και το μονο που ζητησε απο το γειτονικο κρατος ηταν να παραιτηθει απο την επιθετικη του πολιτικη. Ο ασφαλεστερος τροπος, προσθεσε ο κ. Στεφανοπουλος, ειναι να παραιτηθει η κυβερνηση των Σκοπιων απ'ενα ονομα που ταυτιζει το κρατος με αυτη την πολιτικη. Για την Κυπρο, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, σημειωσε οτι ειναι το μονο κρατος της Ευρωπης με διαχωριστικη γραμμη, που επιβληθηκε με στρατιωτικη βια κατα παραβαση του διεθνους δικαιου. Η Τουρκια, επεσημανε, αρνειται να συμμορφωθει με τις αποφασεις των Ηνωμενων Εθνων,ενω στο Αιγαιο επιμενει να προβαλει αυθαιρετες απαιτησεις. Για τις ελληνοαλβανικες σχεσεις ειπε οτι παραμενουν εκκρεμη ορισμενα σοβαρα ζητηματα, εξαιτιας της απροθυμιας της αλβανικης πλευρας να επιτρεψει την πληρη εφαρμογη των διεθνως αναγνωρισμενων δικαιωματων στις εθνικες μειονοτητες, στους Ελληνες της Βορειου Ηπειρου.

Επαναλαμβανονται απο το πρωι οι διαπραγματευσεις Σκοπιων - Ελλαδας, με μοναδικο σχεδον αντικειμενο τα ονοματα που θα φερουν οι επιγραφες των γραφειων συνδεσμων. Κατα τις μεχρι τωρα συνομιλιες εχουν επιλυθει σχεδον εξ'ολοκληρου τα ζητηματα των θεωρησεων και των μεταφορων.

Μετρα για την περιστολη της φοροδιαφυγης και την εισπραξη των οφειλομενων φορων, προτεινουν στο υπουργειο Οικονομικων οι εμπειρογνωμονες της αμερικανικης φοροελεγκτικης υπηρεσιας. Ειδικοτερα προτεινουν να δημιουργηθει αρχειο για ολα τα ακινητα περιουσιακα στοιχεια. Να καθιερωθει εθνικος αριθμος ταυτοτητας που θα διδεται σε ολους τους Ελληνες, ανω των 15 ετων και ο οποιος θα αναγραφεται σε ολες τις οικονομικες συναλλαγες. Προτεινεται η κατασχεση των περιουσιακων στοιχειων του μισθου και των τραπεζικων λογαριασμων, που μπορουν να εχουν οι οφειλετες του δημοσιου. Τελος, στις προτασεις περιλαμβανεται και η συσταση ειδικης εισπρακτικης ομαδας απο εφοριακους, που θα ασχολειται αποκλειστικα με την εισπραξη των καθυστερουμενων φορων.

Ηγετικη εμφανιση μεσα σε ενωτικο ομως κλιμα, εκανε χθες το βραδυ, ο Κωστας Σημιτης, σε ομιλια του στο Ελληνοαμερικανικο Επιμελητηριο. Την ομιλια του κ. Σημιτη παρακολουθησαν ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, αρκετα μελη του υπουργικου συμβουλιου και δεκαδες βουλευτες και στελεχη του κομματος. Ο κ. Σημιτης στην ομιλια του τονισε οτι υπαρχουν περιθωρια για ασκηση κοινωνικης πολιτικης, με περικοπες δαπανων απο αλλους τομεις, χωρις να θιγει το προγραμμα σταθεροποιησης της οικονομιας.

Εργατικο ατυχημα με ενα νεκρο, σημειωθηκε το πρωι, στον Ασπροπυργο, στη Λεωφορο ΝΑΤΟ, οπου γινονται εργα ιδιωτικης εταιριας. Νεκρος ειναι ο 40χρονος χειριστης φορτοεκφορτωτη,Ιωαννης Δεληπας, ο οποιος εχασε τον ελεγχο του μηχανηματος, που τον καταπλακωσε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ, Βιλυ Κλαας, δηλωσε το πρωι στις Βρυξελλες, στους πρεσβευτες των χωρων-μελων της συμμαχιας, οτι προτιθεται να παραιτηθει. Ο κ. Κλαας καλεσε τους πρεσβευτες για να τους ενημερωσει για τις αποφασεις του, αναφορικα με την παραμονη του η μη στην ηγεσια του ΝΑΤΟ, μετα την αποφαση της βελγικης βουλης, να τον παραπεμψει στη δικαιοσυνη για το σκανδαλο ΑΓΚΟΥΣΤΑ. Το απογευμα ο γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ αναμενεται να δωσει συνεντευξη τυπου και θα αναφερθει στο θεμα αυτο.

Ο Προεδρος της Ρωσιας, Μπορις Γελτσιν, ανακοινωσε το πρωι οτι ο υπουργος Εξωτερικων, Αντρει Κοζιρεφ, διατηρει το αξιωμα του. Ο κ. Γελτσιν ειπε οτι ο κ. Κοζιρεφ λογω των συνεχων ταξιδιων του δεν ασχολειται με τα διοικητικα προβληματα και γι'αυτο χρειαζεται ενα βοηθο. Σημειωνεται οτι ο προεδρος της Ρωσιας ειχε δηλωσει χθες οτι σχεδιαζει να αντικαταστησει τον Αντρει Κοζιρεφ μολις βρεθει καταλληλος υποψηφιος. Το πρωι ο κ. Γελτσιν αναχωρησε συνοδευομενος απο τον κ. Κοζιρεφ για τις Ηνωμενες Πολιτειες, οπου τη Δευτερα θα συναντηθει με τον Προεδρο, Μπιλ Κλιντον και θα παραστει στις εκδηλωσεις για την 50η επετειο της ιδρυσης του ΟΗΕ.

Συνεχιζονται στην Αγκυρα οι διαβουλευσεις για το σχηματισμο νεας κυβερνησης. Το πρωι συναντηθηκαν αντιπροσωπειες του κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ και του Ρεπουμπλικανικου Λαικου Κομματος του Ντενιζ Μπαικαλ. Στο επικεντρο των διαπραγματευσεων μεταξυ των δυο κομματων ειναι η αλλαγη του αντιτρομοκρατικου νομου.

Το Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο αρμοδιο για την εκδικαση των εγκληματων πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια εξεδωσε σημερα διεθνες ενταλμα συλληψης εναντιον του Ντραγκαν "Γενκι" Νικολιτς, Σερβου της Βοσνιας που κατηγορειται για εγκληματα κατα της ανθρωποτητας. Στο μεταξυ δυο νεες συναντησεις θα εχουν σημερα εκπροσωποι των Σερβων και των Μουσουλμανων της Βοσνιας, με αντικειμενο την κατασταση που εχει δημιουργηθει στην περιοχη. Χθες οι Σερβοβοσνιοι ανακοινωσαν οτι κατεληξαν με τους Μουσουλμανους σε καθολικη εκεχειρια, γεγονος για το οποιο δηλωνει αγνοια ο ΟΗΕ. Οι Σερβοι της Βοσνιας, παντως, εξακολουθουν να κατηγορουν τους Μουσουλμανους και τους Κροατες οτι συνεχιζουν τις επιθεσεις τους στη βορειοδυτικη Βοσνια.

Μεταγωγικο ελικοπτερο της ρωσικης μεθοριακης φρουρας που μετεφερε 18 ατομα εξαφανιστηκε χθες το βραδυ απο τα ρανταρ, την ωρα που πραγματοποιουσε πτηση στο ρωσικο τμημα του αρκτικου κυκλου, ανακοινωσε σημερα στη Μοσχα το υπουργειο Εκτακτων Υποθεσεων.

Στη Μελβουρνη ενας γιος προσφερε το σπερμα του για να μπορεσουν ο στειρος πατερας του και η μητρια του ν` αποκτησουν το πρωτο τους παιδι. Ετσι,ο δοτης, που ειναι περιπου 25 ετων και διατηρει την ανωνυμια του, θα ειναι πατερας του παιδιου, που θα γεννηθει σε λιγους μηνες, αλλα και ετεροθαλης αδελφος του. Σημειωνεται οτι ο πατερας του επαθε στειρωση κατα το δευτερο γαμο του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρεια ηττα γνωρισε η ΑΕΚ στον πρωτο αγωνα της για τον δευτερο γυρο του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης, αφου εχασε στην Γερμανια απο την Γκλαντμπαχ με 4-1, σκορ που ειναι πολυ δυσκολο να ανατρεψει στην επαναληπτικη συναντηση, η οποια θα διεξαχθει στις 2 Νοεμβριου στη Νεα Φιλαδελφεια.

Η πρωταθλητρια Ευρωπης Ρεαλ Μαδριτης και η Ιταλικη Μπακλερ Μπολωνια, που ειναι αντιπαλοι του Παναθηναικου στο Ευρωπαικο πρωταθλημα του Μπασκετ, θα συναντηθουν στα ημιτελικα του ετησιου διεθνους τουρνουα ``ΜακΝτοναλντς``, που φετος διεξαγεται στο Λονδινο και εχει επαθλα 180.000 δολλαριων, δηλαδη περιπου 45 εκατομμυρια δραχμες.Στον αλλο ημιτελικο οι κατοχοι των δυο τελευταιων τιτλων στο ΝΒΑ Χιουστον Ροκετς θα αντιμετωπισουν τους πρωταθλητες Αυστραλιας Περθ Γουαιλντκατς.

Ο Λορενς Φαντεμπεργκ θα ειναι συμφωνα με πληροφοριες, ο δευτερος ξενος στην ομαδα μπασκετ του ΑΡΗ.Ο 25χρονος Αμερικανος που τη περιοδο 94-95 αγωνιστηκε στην ομαδα των Αμπελοκηπων ενω φετος ξεκινησε με την Χαποελ Ειλατ του Ισραηλ, φαινεται οτι συμφωνησε με τη διοικηση του ΑΡΗ και ετσι κατα πασα πιθανοτητα θα αντικαταστησει το συμπατριωτη του Ροντνει Ντεντ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη την Ελλαδα, αυξημενες στη νοτια χωρα. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 24 βαθμους, στο Ιονιο και στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 25 και στα νησια του Αιγαιου τους 23 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος και μονο στα νοτια θα υπαρχουν νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες. Προς το βραδυ αναμενεται να αναπτυχθουν νεφωσεις και στα βορεια. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο κυριως στις ανατολικες και νοτιες περιοχες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Friday, 20 October 1995 - 16:55:36