Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 19)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου, συναντωνται στις δυο το μεσημερι στην Εκαλη, οι Πρυτανεις των Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων, προκειμενου να εξευρεθει λυση στο οικονομικο αδιεξοδο των Πανεπιστημιων. Οι Πρυτανεις αναμενεται να ζητησουν προσωπικη δεσμευση του κ. Παπανδρεου, ωστε να επιλυθουν τα οικονομικα προβληματα των Ιδρυματων, που εχουν αναστειλει τη λειτουργια τους. Συμφωνα με πληροφοριες ο Πρωθυπουργος αναμενεται να τους διαβεβαιωσει οτι θα καταβληθει και νεα επιχορηγηση. Αυριο, θα πραγματοποιηθει συνοδος των Πρυτανων, στην οποια εχουν προσκληθει να συμμετασχουν και οι αρχηγοι των κομματων. Παραλληλα, την ωρα της συνοδου, ο Πρυτανης του Πολυτεχνειου, Νικος Μαρκατος και φοιτητες θα πραγματοποιησουν πορεια στο κεντρο της Αθηνας, διανεμοντας ενημερωτικο υλικο στους πολιτες για την οικονομικη κατασταση των Πανεπιστημιων.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιησαν το μεσημερι μελη της διδασκαλικης ομοσπονδιας, εξω απο το υπουργειο Παιδειας, το οποιο απεκλεισαν συμβολικα. Διαμαρτυρηθηκαν για τη μη ικανοποιηση των οικονομικων και θεσμικων αιτηματων του κλαδου. Αντιπροσωπεια τους συναντηθηκε με τον αναπληρωτη υπουργο Παιδειας, Φιλιππο Πετσαλνικο και του εξεθεσαν τους λογους που τους οδηγησαν στην ενεργεια αυτη. Απο τη συμβολικη αυτη καταληψη δεν δημιουργηθηκε κανενα προβλημα.

Απορριφθηκε μετα απο ονομαστικη ψηφοφορια, στη Βουλη, που προκαλεσε η Νεα Δημοκρατια, τροπολογια βουλευτων της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης, με την οποια προεβλεπετο η προσληψη στο δημοσιο ολων των επιλαχοντων, που επιασαν τη βαση στο προσφατο Πανελληνιο Διαγωνισμο. Οι επιλαχοντες ανερχονται σε 3. 000 περιπου και η σχετικη διαταξη που ψηφιστηκε χθες το βραδυ στη Βουλη, προβλεπει την προσληψη των 1. 200. Κατα της τροπολογιας, ψηφισαν 114 βουλευτες και υπερ 92. Εκτος απο τους Βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας, υπερ ψηφισαν τρεις βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, καθως και ο ανεξαρτητος βουλευτης, Κυριακος Σπυριουνης.

Σε μειζον θεμα πολιτικης αντιπαραθεσης μεταξυ κυβερνησης και Νεας Δημοκρατιας, εξελισσεται η υποθεση περι ΝΑΤΟικου σχεδιου για τη Θρακη. Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, επερριψε ευθυνες στον Μιλτιαδη Εβερτ και τονισε πως οποιος χειριζεται εθνικα θεματα πρεπει να ειναι ιδιαιτερα ευαισθητος και προσεκτικος. Ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, κατηγορησε τον κ. Εβερτ για ατυχεις και επιπολαιους χειρισμους. Η Νεα Δημοκρατια τονισε οτι ανακυπτουν τεραστιες ευθυνες για τον υπουργο Εθνικης Αμυνας και υποστηριξε οτι το θεμα διερευσε στον τυπο απο την κυβερνηση. Ομως, το κλιμα στην Αξιωματικη Αντιπολιτευση ειναι δυσαρεστο, καθως, συμφωνα με πληροφοριες, κορυφαια στελεχη επικρινουν κατ'ιδιαν τον κ. Εβερτ για τους χειρισμους του. Οι ιδιες πληροφοριες αναφερουν οτι ο Κωνσταντινος Μητσοτακης εκτιμα οτι ο τροπος που χειριστηκε ο κ. Εβερτ το ολο ζητημα, βλαπτει την εικονα του ιδιου και του κομματος.

Παρεμβαση της Τραπεζας της Ελλαδος, αναμενεται συμφωνα με πληροφοριες, εντος των επομενων ημερων, στο θεμα των στεγαστικων δανειων, που χορηγουν οι εμπορικες τραπεζες. Αναμενεται να απευθυνει εγγραφη οδηγια, ωστε να ενημερωνουν πληρως το κοινο, για τους ορους των συναλλαγων τους και να περιγραφουν με σαφηνεια το πραγματικο τους κοστος. Ο διοικητης της Εθνικης Τραπεζας, Γιωργος Μιρκος, εκρουσε τον κωδωνα του κινδυνου για τα προβληματα που μπορει να προκυψουν σε τραπεζες αλλα και σε καταναλωτες, εξαιτιας της μειωσης των επιτοκιων στα στεγαστικα δανεια.

Με ιδιαιτερο ενδιαφερον αναμενεται η αποψινη ομιλια του Κωστα Σημιτη, σε εκδηλωση του ελληνοαμερικανικου επιμελητηριου, με θεμα "Αναπτυξη και Κοινωνικη Πολιτικη". Ειναι η πρωτη δημοσια εμφανιση του κ. Σημιτη, μετα την ενταση που προκληθηκε στην προσφατη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ. Θα σκιαγραφησει το κυβερνητικο κρατος οπως το οραματιζεται και θα επισημανει οτι αυτο δεν εχει σχεση με το πελατειακο κρατος παροχων. Χθες, ο Πρωθυπουργος και Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεας Παπανδρεου, κατα τη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του Κινηματος, μιλησε για μια νεα αφετηρια και για συντεταγμενη πορεια του ανανεωμενου ΠΑΣΟΚ. Τονισε οτι δεν θελει να φυγει κανενας απο το ΠΑΣΟΚ, ενω εξηγησε οτι η συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης ηταν μια καμπη που περασε ανεπιστρεπτι.

Την πρωτη του επισημη συναντηση μετα τη βομβιστικη επιθεση εναντιον του, θα εχει το απογευμα ο Σκοπιανος Προεδρος, Κιρο Γκλιγκορωφ, με τον ειδικο απεσταλμενο του γενικου γραμματεα του ΟΗΕ, στην πρωην Γιουγκοσλαβια, Γιασουσι Ακασι. Συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν, που εκδοθηκε το πρωι, η κατασταση της υγειας του Κιρο Γκλιγκορωφ ειναι καλη και σταθερη και του επιτρεπει την εξοδο του απο το νοσοκομειο και τη συνεχιση της νοσηλειας στο σπιτι. Το ιατρικο ανακοινωθεν ομως δεν προσδιοριζει το ποτε θα βγει απο το νοσοκομειο ο Προεδρος του γειτονικου κρατους.

Στο μεταξυ, επαναλαμβανονται σημερα στην Αθηνα, οι ελληνοσκοπιανες διαπραγματευσεις. Στο υπουργειο Εξωτερικων οι δυο πλευρες θα συζητησουν το ζητημα των γραφειων συνδεσης για το οποιο ελληνικες διπλωματικες πηγες εκφραζουν την αισιοδοξια τους οτι θα εχει αισια εκβαση. Παραλληλα στο υπουργειο Μεταφορων αντιπροσωπειες των δυο χωρων θα συζητησουν τεχνικα θεματα για τις μεταφορες, τα ταχυδρομεια και τα τελωνεια.

Νεες κινητοποιησεις αποφασισαν οι αγροτες της Θεσσαλιας, διαμαρτυρομενοι για τις χαμηλες τιμες των προιοντων τους και ειδικοτερα του βαμβακιου. Το πρωι πραγματοποιηθηκε συλλαλητηριο στον Τυρναβο, ενω απεκλεισαν τη πολη με γεωργικα μηχανηματα. Οι αγροτες της Θεσσαλιας αποφασισαν να αποκλεισουν στις 6 Νοεμβριου ολες τις εισοδους των Θεσσαλικων πολεων, καθως και τα δημοσια κτιρια. Τελος, εντος της ημερας θα πραγματοποιηθει στα γραφεια της ΠΑΣΕΓΕΣ, κοινη συνεδριαση ολων των γεωργικων οργανωσεων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ρωσος προεδρος, Μπορις Γελτσιν, προειδοποιησε σημερα οτι η Μοσχα δεν θα επιτρεψει στο ΝΑΤΟ να εγκαταστησει πυρηνικα οπλα στην ανατολικη Ευρωπη, αν επεκτεινει ως εκει τα ορια δρασης του. Εξεφρασε, ομως, την ελπιδα οτι το προβλημα θα διευθετηθει στην αμερικανορωσικη συναντηση κορυφης την ερχομενη εβδομαδα. Ο κ. Γελτσιν εκανε αυτες τις δηλωσεις πριν την αναχωρηση του για τις Ηνωμενες Πολιτειες, οπου θα συναντηθει την προσεχη Δευτερα, με τον Προεδρο, Μπιλ Κλιντον. Στο μεταξυ ο κ. Γιελτσιν δηλωσε σημερα οτι σχεδιαζει να αντικαταστησει τον υπουργο Εξωτερικων, Αντρει Κοζιρεφ, μολις βρει τον διαδοχο του. Σημειωνεται οτι ο φιλελευθερος Αντρει Κοζιρεφ δεχεται να πυρα των εθνικιστων, εντος και εκτος κοινοβουλιου, που τον κατηγορουν για δουλικοτητα απεναντι στη Δυση, ιδιαιτερα ως προς τον χειρισμο της κρισης στην πρωην Γιουγκοσλαβια.

Ο γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ, Βιλι Κλαας, ο οποιος φερεται αναμεμειγμενος στο σκανδαλο Αγκουστα, αναμενεται να παρουσιαστει αυριο στο Κοινοβουλιο του Βελγιου, το οποιο θα αποφασισει αν θα δεχθει την προταση της αρμοδιας κοινοβουλευτικης επιτροπης, που εισηγειται την παραπομπη του σε δικη. Συμφωνα με δημοσκοπησεις στις Βρυξελλες, οι εννεα στους δεκα Βελγους, θεωρουν οτι ο Βιλυ Κλαας πρεπει να παραιτηθει, ενω οι περισσοτεροι εκτιμουν οτι η υποθεση αυτη βλαπτει την εικονα του Βελγιου.

Νεες συγκρουσεις ξεσπασαν σημερα στα πολεμικα μετωπα της βορειοδυτικης Βοσνιας, παρα τη συμφωνια καταπαυσης του πυρος, μετεδωσε ο ραδιοσταθμος του Σεραγεβο. Παραλληλα, οι Σερβοβοσνιοι κατηγορουν τους Κροατες και τους Μουσουλμανους οτι εξαπελυσαν συνδυασμενες επιθεσεις εναντιον σερβων αμαχων, κοντα στην Μπανια Λουκα.

Σε δικη προσαγεται την ερχομενη εβδομαδα ο γκουρου της αιρεσης Αουμ -Υπερτατη Αληθεια, Σοκο Ασαχαρα κατηγορουμενος για τις επιθεσεις με το θανατηφορο αεριο Σαριν στο μετρο του Τοκιο, που στοιχισε τη ζωη σε 12 ατομα, ενω αλλα 5. 500 μεταφερθηκαν στα νοσοκομεια με σοβαρα αναπνευστικα προβληματα. Η κατηγορια που αντιμετωπιζει ο γκουρου ειναι οτι διεταξε 10 οπαδους του να απελευθερωσουν το αεριο Σαριν τον περασμενο Μαρτιο σε 5 σταθμους του μετρο του Τοκιο και να υπαρξουν αυτα τα θυματα.

Τουλαχιστον 61 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 162 τραυματιστηκαν στη νοτια Κινα απο τις τροπικες καταιγιδες και τις πλημμυρες που επληξαν 30 επαρχιες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο 18χρονες κοπελες εχασαν τη ζωη τους τα ξημερωματα, σε τροχαιο δυστυχημα, στη λεωφορο Βουλιαγμενης, στον Αγιο Δημητριο. Νεκρες ειναι η Μελινα Χατζακη και η φιλη της Αναστασια Τζιρου. Το δυστυχημα σημειωθηκε οταν το αυτοκινητο που οδηγουσε ο Θανασης Ηλιαδης, 22 χρονων, ξεφυγε απο την πορεια του, επεσε σε προπορευομενο οχημα που οδηγουσε ο Αργυρης Μπακας, 68 χρονων, στο οποιο επεβαιναν οι δυο κοπελες.

Κανενα κινδυνο δεν διετρεξε το επταμελες πληρωμα του μοτορ-σιπ "Μαρικα", το οποιο εξεπεμπψε σημα κινδυνου, το πρωι, ενω επλεε μεταφεροντας τσιμεντο, κοντα στη Μακρονησο. Στη θαλασσια περιοχη επλευσε αμεσως σκαφος του Πολεμικου Ναυτικου, παραπλεοντα καραβια και ενα στρατιωτικο ελικοπτερο. Αργα το μεσημερι το "Μαρικα" προσεγγισε στον ορμο Λεγραινων, κοντα στο Σουνιο.

Με δυο κιλα χασις και 230 γραμμαρια καθαρης ηρωινης, συνεληφθη ο Στρατος Πακαλης, 33 χρονων, εναντιον του οποιου ασκηθηκε διωξη για κατοχη και εμπορια ναρκωτικων και αποφασιστηκε η προφυλακιση του.

Αναβληθηκε το πρωι επ'αοριστον η δικη του πρωην αρχιφυλακα των φυλακων Κορυδαλλου, Αντωνη Αραβαντινου, ο οποιος κατηγορειται για παραβαση καθηκοντος, για την υποθεση του μεγαλεμπορου ναρκωτικων, Αλεκου Ζεκεριδη. Ο Αραβαντινος, ο οποιος αποφυλακιστηκε χθες με περιοριστικους ορους, παρουσιαστηκε κανονικα στο δικαστηριο και δηλωσε οτι ειναι φανερο ποιοι επιθυμουν και μεθοδευουν τη διαρκη υποδικεια του.

Κρατουμενος των φυλακων Κορυδαλλου, απεδρασε το πρωι, μεσα απο καμιναδα. Προκειται για τον Ηρακλη Ντανοπουλο, 22 ετων, ο οποιος εκρατειτο για κλοπες και εργαζοταν στους φουρνους των φυλακων.

Το νεο Αστεροσκοπειο στο Σκινακα του Ψηλορειτη, στο οποιο εχει τοποθετηθει το μεγαλυτερο τηλεσκοπιο της Ελλαδας, εγκαινιαζεται το ερχομενο Σαββατο. Στην κορυφη του ορους αυτου και σε υψομετρο 1.750 μετρων εχει εγκατασταθει και λειτουργει ο πλεον συγχρονος ερευνητικος εξοπλισμος για υψηλης ποιοτητας αστρονομικες παρατηρησεις. Η οδηγηση του τηλεσκοπιου και του περιστρεφομενου θολου, οπως και η ηλεκτρονικη καμερα ελεγχονται πληρως απο ηλεκτρονικο υπολογιστη, ενω βρισκεται υπο κατασκευη φασματογραφος υψηλης ευκρινειας για την αναλυση των αστρικων και γαλαξιακων φασματων. Ηδη, με το κατα πολυ μικροτερο τηλεσκοπιο των 30 εκατοστων που λειτουργει στον Σκινακα, απο το 1986, εχουν επιτευχθει σημαντικες αστρονομικες παρατηρησεις. Η πληρης λειτουργια του τηλεσκοπιου των 1, 3 μετρων -σε συνδυασμο με την υπολογιστικη υποδομη αναλυσης ψηφιακων αστρονομικων εικονων, εχουν εξασφαλισει τις προυποθεσεις για να καταστει η Κρητη πολος ελξης για τους Αστρονομους, οχι μονο της Ελλαδας, αλλα και του ευρυτερου γεωγραφικου χωρου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον πρωτο αγωνα της για το δευτερο γυρο του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης δινει αποψε στη Γερμανια η ΑΕΚ, αντιμετωπιζοντας την ισχυρη Γκλαντμπαχ. Η Ελληνικη ομαδα θα επιδιωξει να αποσπασει ενα θετικο αποτελεσμα απο το Γερμανικο συγκροτημα, ετσι ωστε να ελπιζει σε προκριση στον επαναληπτικο αγωνα, που θα γινει σε 15 μερες στη Νεα Φιλαδελφεια. Η συναντηση θα αρχισει στις 9. 30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Επιστρεφει αργα το μεσημερι στην Αθηνα απο την Πορτογαλια, η αποστολη του Παναθηναικου, ο οποιος χθες το βραδυ πετυχε μεγαλη νικη επι της Πορτο, με 1-0, για το πρωτο ομιλο του Τσαμπιονς Λιγκ του Ευρωπαικου Πρωταθληματος. Τους παιχτες αναμενεται να υποδεχτουν στο ανατολικο αεροδρομιο αρκετοι οπαδοι των πρασινων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, αυξημενες στα κεντρικα και νοτια, οπου ειναι πιθανο να σημειωθουν λιγες ασθενεις βροχες. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 23 βαθμους, στα δυτικα τους 25 και στα υπολοιπα ηπειρωτικα και τα νησια του Αιγαιου τους 24 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις, οι οποιες στα νοτια θα ειναι τοπικα αυξημενες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις, στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι με εξασθενηση απο το μεσημερι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Thursday, 19 October 1995 - 17:44:56