Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 16)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Εβδομαδα κινητοποιησεων αρχισε σημερα για εξι Πανεπιστημια της χωρας. Συμφωνα με αποφασεις των συγκλητων τους τα Πανεπιστημια, Αθηνας, Θεσσαλονικης, Θρακης, Ιονιο, Γεωργικο και Παντειο αναστελλουν τη λειτουργια τους μεχρι τις 22 του μηνος. Οι Πρυτανεις των Ιδρυματων κατεληξαν σ'αυτη την αποφαση λογω της οικονομικης, οπως υποστηριζουν, δυσπραγιας των Πανεπιστημιων. Παραλληλα διημερη αναστολη της λειτουργιας στις 19 και 20 του μηνος αποφασισαν οι Συγκλητοι του Εθνικου Μετσοβιου Πολυτεχνειου και του Οικονομικου Πανεπιστημιου Αθηνων. Τα αλλα Πανεπιστημιακα Ιδρυματα λειτουργουν κανονικα. Την Πεμπτη αναμενεται να συναντηθει με τους Πρυτανεις ο Πρωθυπουργος, προκειμενου να συζητηθει η κατασταση που εχει δημιουργηθει. Υπενθυμιζεται οτι, ηδη το υπουργειο Παιδειας ανακοινωσε προσθετη επιχορηγηση υψους ενος δις 400 εκατομμυριων δραχμων, στα ΑΕΙ, ως το τελος του χρονου.

Εντονο προβληματισμο εχει προκαλεσει στη χωρα μας η αποκαλυψη του "Βηματος της Κυριακης", σεναριων επιτελικων ασκησεων του ΝΑΤΟ, που προβλεπουν μερικη αυτονομιση της Θρακης. Σημερα στις Βρυξελλες, συνεδριαζει η πολιτικη και η στρατιωτικη ηγεσια του ΝΑΤΟ, οπου εξεταζεται το θεμα, υστερα απο απαιτηση της ελληνικης κυβερνησης. Οριστικη απαντηση αναμενεται να δοθει ισως και εντος της ημερας, απο το Γενικο Γραμματεα του ΝΑΤΟ, Βιλι Κλαες. Παντως ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, διαβεβαιωσε οτι το ΝΑΤΟ σε ανωτερα και ανωτατα επιτελικα γραφεια της Συμμαχιας δεν εξετασε τετοιο σεναριο. Το πρωι ο κ. Αρσενης μιλωντας σε ραδιοσταθμο της Αθηνας, τονισε οτι εαν αποδειχθει βασιμο το δημοσιευμα, τοτε θα αναζητηθουν ευθυνες. Επισης ο υπουργος αφησε σαφεις αιχμες σε διαφορες πλευρες για το χειρισμο του θεματος στην Ελλαδα. Προσθεσε οτι τα εθνικα θεματα δεν τα παιζουμε στην εσωκομματικη σκακιερα. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, μιλωντας στον ιδιο ραδιοφωνικο σταθμο, τονισε οτι το θεμα χρηζει αμεσης διερευνησης. Εξαλλου το πρωι, ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, δηλωσε οτι υπαρχουν δυναμεις που επιβουλευονται την εδαφικη ακεραιοτητα της χωρας, ενω υπαρχουν σχεδια αναδιαταξης για ολοκληρη τη Βαλκανικη. Προσθεσε οτι τα οποια σχεδια αντιμετωπιζονται με ενοτητα και ομοψυχια απο την κυβερνηση, τον πολιτικο κοσμο και τον ελληνικο λαο. Επεσημανε οτι στοχος αυτων των σεναριων καποιων κλιμακιων ισως να ειναι οι επενδυσεις και τα μεγαλα εργα που προωθουνται στην περιοχη, οπως ο αγωγος φυσικου αεριου και ο αγωγος Μπουργκας - Αλεξανδρουπολης.

Η κυβερνηση εξακολουθει να τηρει το απορρητο της πληροφοριας, που μετεφερε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, στον υπουργο Επικρατειας παρα τω Πρωθυπουργω, Αντωνη Λιβανη, δηλωσε το μεσημερι ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης. Απηυθυνε εκκληση προς ολες τις πλευρες να αντιμετωπιζουν με υπευθυνοτητα τα εθνικα θεματα και τις πληροφοριες που σχετιζονται μ'αυτα. Στη Ρηγιλλης το πρωι ο κ. Εβερτ διαβεβαιωσε, συμφωνα με πληροφοριες, οτι δεν εχει σχεση με τη διαρροη του ΝΑΤΟικου σεναριου στο "ΒΗΜΑ".

Σημερα αναμενεται να σταλουν στο τελωνειο των Ευζωνων τα απαραιτητα εγγραφα για την απροσκοπτη διακινηση ατομων και εμπορευματων απο και προς τα Σκοπια. Παντως απο τα ελληνοσκοπιανα συνορα συνεχιζουν να περνουν πολιτες της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας. Οι υπαλληλοι δεν θεωρουν το διαβατηριο τους, αλλα απλως αναγραφουν τα στοιχεια του κατοχου σε ενα λευκο χαρτι, το οποιο υποκαθιστα τη θεωρηση. Οι συνομιλιες αναμενεται να επαναληφθουν τις προσεχεις ημερες στην Αθηνα, προκειμενου να ρυθμιστουν οι διαφορες που απομενουν σχετικα με τη λειτουργια των γραφειων συνδεσης των δυο χωρων.

Ευρεια συσκεψη εκπροσωπων των οικονομικων υπουργειων θα πραγματοποιηθει στις 20 του μηνος, προκειμενου να εξειδικευτουν και να εμπλουτιστουν οι προτασεις για το πακετο προσφορας της Ελλαδας προς τα Σκοπια. Οπως ανακοινωθηκε το μεσημερι απο το γραφειο του υφυπουργου Εθνικης Οικονομιας, Ιωαννη Ανθοπουλου, η οικονομικη προσεγγιση θα κλιμακωθει σε δυο φασεις. Στην πρωτη δεσμη μετρων, που αρχιζει αμεσα και θα διαρκεσει εως την οριστικη επιλυση και του θεματος του ονοματος, η αμεση κρατικη υποστηριξη και παρεμβαση, θα ειναι περιορισμενη και το κυριο βαρος θα πεσει στην ιδιωτικη πρωτοβουλια. Στη δευτερη δεσμη μετρων θα ενταθει η κρατικη υποστηριξη για την αποκατασταση μονιμων οικονομικων δυαλων μεταξυ των δυο χωρων. Σε πρωτη φαση ξεμπλοκαρεται η κοινοτικη βοηθεια που προοριζοταν για την ΦΥΡΟΜ, ενω το υπουργειο θα φροντισει να δημιουργηθει αμεσα εμπορικο τμημα στο γραφειο αντιπροσωπειας της χωρας μας στα Σκοπια. Παραλληλα, θα γινει προσπαθεια επεκτασης του τραπεζικου δικτυου, με πρωτο μοχλο τις μεγαλες κρατικες τραπεζες. Εξαλλου, ο ΟΑΣΠ θα εξετασει αμεσα την προοπτικη για πληρη ασφαλιστικη καλυψη των επιχειρηματιων που ενεργοποιουνται στην περιοχη.

Στη Θεσσαλονικη αναμενεται εντος της ημερας το πορισμα για το χθεσινο δυστυχημα στο κεντρο της πολης, απο την τρελη πορεια αστικου λεωφορειου που ειχε ως αποτελεσμα να χασει τη ζωη του ενα ατομο και να τραυματιστουν αλλα τρια. Ο οδηγος του μοιραιου λεωφορειου, Ευαγγελος Μελισσανιδης, 53 ετων, ο οποιος οδηγειται σημερα στον Εισαγγελεα, ισχυριζεται οτι σημειωθηκε εμπλοκη στο συστημα των φρενων. Παντως, εμπειρογνωμονες τονισαν οτι το λεωφορειο ειναι καινουργιο, εχει τεθει στην κυκλοφορια εδω και δυο χρονια, ειναι αυτοματο και τελευταιας τεχνολογιας, ενω διαθετει πολλα συστηματα τροχοπεδισης.

Εντονη κινηση παρατηρειται απο το πρωι στα γκισε εξι τραπεζων, οι οποιες απο σημερα χορηγουν φθηνα στεγαστικα δανεια. Οι τραπεζες δεχονται τις σχετικες αιτησεις για τη χορηγηση των χαμηλοτοκων δανειων, με επιτοκια που κυμαινονται απο 9 εως 16%. Προκειται για τις τραπεζες Πιστεως, Κτηματικη, Εθνικη, Στεγαστικη, Ιντερμπαγκ και Κυπρου. Οι υπολοιπες τραπεζες θα αρχισουν να δινουν σταδιακα και μεχρι την 1η Νοεμβριου τα νεα χαμηλοτοκα δανεια. Ενα νεο προγραμμα που χορηγουν οι τραπεζες ειναι τα δανεια χαμηλης εκκινησης. Προκειται για στεγαστικα δανεια, τα οποια χορηγουνται με χαμηλο επιτοκιο για τα 2 εως 5 πρωτα χρονια της διαρκειας του δανειου.

Με προσωπικο ασφαλειας λειτουργουν σημερα τα δημοσια νοσοκομεια, λογω της 24ωρης πανελλαδικης απεργιας, που πραγματοποιουν οι γιατροι με οικονομικα και θεσμικα αιτηματα. Το απογευμα αναμενεται να συνεδριασει η ΕΙΝΑΠ, προκειμενου να καθοριστει η πορεια των κινητοποιησεων.

Κηδευτηκε το μεσημερι, απο το Πρωτο Νεκροταφειο Αθηνων, η πρωην εκδοτρια της "Καθημερινης", Ελενη Βλαχου, η οποια πεθανε το περασμενο Σαββατο, σε ηλικια 84 χρονων. Η πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια του τοπου, εξεφρασε τη λυπη της για το θανατο της διακεκριμενης δημοσιογραφου. Επισημανε επισης τη συμβολη της Ελενης Βλαχου στην πορεια του ελληνικου Τυπου, καθως και οι αγωνες της για την ελευθερια και τη δημοκρατια.

Χωρις ουσιαστικες πολιτικες μετατοπησεις διεξηχθησαν οι χθεσινες εκλογες σε επτα νεοσυστατους δημους και μια κοινοτητα της χωρας. Οι υποψηφιοι του ΠΑΣΟΚ ηρθαν πρωτοι σε τρεις δημους και μια κοινοτητα, ενω της Νεας Δημοκρατιας σε τρεις δημους. Στους Φουρνους Ικαριας δεν εξελεγη κανενας υποψηφιος και θα γινουν επαναληπτικες εκλογες. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, χαρακτηρισε ικανοποιητικο το αποτελεσμα, προσθεσε ομως οτι το κομμα του δεν κομματικοποιει και δεν εκμεταλλευεται αποτελεσματα που εχουν σχεση με την τοπικη αυτοδιοικηση. Κυκλοι του ΠΑΣΟΚ τονισαν οτι το κομμα διατηρησε τις δυναμεις του, ενω σε ορισμενες περιπτωσεις τις αυξησε σε επιπεδο ψηφων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα χερια του Προεδρου της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, βρισκεται η κατασταση της χωρας, μετα την αποτυχια της Πρωθυπουργου, Τανσου Τσιλλερ, να αποσπασει ψηφο εμπιστοσυνης απο τη Βουλη. Σημερα η κ. Τσιλλερ θα καταθεσει στο Σουλειμαν Ντεμιρελ την εντολη σχηματισμου κυβερνησης, ενω στη συνεχεια θα κληθουν στο Προεδρικο Μεγαρο οι ηγετες των υπολοιπων κομματων. Ο Τουρκος προεδρος μπορει να δωσει σε οποιοδηποτε μελος της Βουλης την εντολη σχηματισμου νεας κυβερνησης. Μεταξυ των επικρατεστερων υποψηφιων ειναι και ο ηγετης του κομματος της Μητερας Πατριδας, Μεσουτ Γιλμαζ. Η πολιτικη αβεβαιοτητα στη Τουρκια επιτεινεται παντως και απο τη συνεχιζομενη απεργια εκατονταδων χιλιαδων εργαζομενων στο δημοσιο τομεα.

Νεες συγκρουσεις μαινονται στα βορειοδυτικα μετωπα της Βοσνιας, παρα την εκεχειρια και τις εκκλησεις της διεθνους κοινοτητας προς τους εμπολεμους για αυτοσυγκρατηση. Οι Σερβοι της Βοσνιας κατηγορουν τους Μουσουλμανους και τους Κροατες οτι συνεχιζουν τις επιθεσεις τους εναντιον περιοχων γυρω απο την Μπανια Λουκα, επισημαινοντας οτι αν οι επιθεσεις καρποφορησουν θα υποχρεωθουν τουλαχιστον 120.000 αμαχοι να εγκαταλειψουν τις εστιες τους. Οι τελευταιες απωλειες στα πεδια των μαχων οδηγησαν τον πρωθυπουργο των Σερβοβοσνιων σε παραιτηση, που εγινε δεκτη απο το κοινοβουλιο, που συνεδριασε στη Μπανια Λουκα. Στο μεταξυ, η πενταεθνης Ομαδα Επαφης για το Βοσνιακο, συνεδριαζει σημερα στη Μοσχα, με αντικειμενο τη χαραξη κοινης στρατηγικης για την προωθηση των διαπραγματευσεων. Αναμενεται επισης να συζητηθει ο ρολος της Ρωσιας στην ειρηνευτικη διαδικασια.

Αναστατωση επικρατει σημερα στην Ουασιγκτον εν αναμονη της μεγαλης συγκεντρωσης που θα πραγματοποιησουν μαυροι διαδηλωτες, διεκδικωντας τα δικαιωματα τους. Η διαδηλωση θα πραγματοποιηθει στις 4 τα ξημερωματα της Τριτης με πρωτοβουλια της οργανωσης "Το Εθνος του Ισλαμισμου" που πιστευει οτι θα συγκεντρωθουν περισσοτεροι απο 1.000.000 μαυροι. Τα μεσανυχτα οι αρχες ασφαλειας θα επιτρεψουν την εισοδο στην Ουασιγκτον 11.000 λεωφορειων με τους μαυρους διαδηλωτες απο τις μεγαλυτερες αμερικανικες πολεις. Σημειωνεται οτι η 16η Οκτωβριου αποκαλειται "Αγια Ημερα Εξιλεωσης των Μαυρων". Ο προεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, παντως, βρισκεται στο Τεξας, απ'οπου θα απευθυνει διαγγελμα προς τον αμερικανικο λαο σε μια προσπαθεια γεφυρωσης του φυλετικου χασματος.

Ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ, Βιλι Κλαες, ζητησε σημερα να καταθεσει την ερχομενη Πεμπτη στην Ολομελεια της Βελγικης Βουλης, αναφορικα με τις εναντιον του κατηγοριες για το σκανδαλο "Αγκουστα", μετεδωσε το βελγικο πρακτορειο ειδησεων.

Ο προεδρος του Ιρακ, Σανταμ Χουσειν, εξασφαλισε ποσοστο 99,89% στο χθεσινο δημοψηφισμα και θα παραμεινει στην προεδρια του Ιρακ αλλα επτα χρονια, συμφωνα με τα τελικα αποτελεσματα, που ανακοινωθηκαν το πρωι στη Βαγδατη. Η συμμετοχη ανηλθε στο 99,47%. Το χθεσινο δημοψηφισμα ηταν το πρωτο απο το 1979, που ο Σανταμ βρισκεται στην εξουσια στο Ιρακ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρησε το πρωι για την Πορτογαλια η αποστολη της ομαδας ποδοσφαιρου του Παναθηναικου, η οποια την Τεταρτη αντιμετωπιζει την Πορτο για το Τσαμπιονς λιγκ. Οι πρασινοι δεν αντιμετωπιζουν προβληματα, ενω στην αποστολη μετεχει και ο Γιοζεφ Βαντζικ, ο οποιος επαθε ελαφρα διασειση, προχθες στον αγωνα της ομαδας του με τον Αρη.

Στο μεταξυ, στη Σεβιλη βρισκεται απο χθες ο Ολυμπιακος, ο οποιος αυριο θα αντιμετωπισει την τοπικη ομαδα στον πρωτο αγωνα για το δευτερο γυρο του κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Προβληματα αντιμετωπιζουν οι ερυθρολευκοι λογω του τραυματισμου του Αλεκου Αλεξανδρη, ο οποιος δεν θα αγωνιστει και του Αλεκου Ραντου, ο οποιος ταλαιπωρειται απο αμυγδαλιτιδα. Παντως ο γιατρος της ομαδας, Χρηστος Δαρας, εξεφρασε την πεποιθηση οτι ο τερματοφυλακας του Ολυμπιακου θα αγωνιστει κανονικα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος στη δυτικη Ελλαδα, ενω στην υπολοιπη χωρα υπαρχουν νεφωσεις και ειναι πιθανον να σημειωθουν ασθενεις βροχες στη νοτιοανατολικη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στο Αιγαιο πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 23 βαθμους, στα δυτικα τους 27 και στις υπολοιπες περιοχες τους 25 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στα δυτικα ο καιρος θα ειναι και παλι σχεδον αιθριος, ενω στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν νεφωσεις με βροχες στα νοτια και ανατολικα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στο Αιγαιο πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη περαιτερω πτωση στην ανατολικη Ελλαδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Monday, 16 October 1995 - 17:10:19