Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 13)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora toy mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Η Πατριαρχικη Εξαρχια συναντηθηκε σημερα με την Εκτελεστικη Επιτροπη του Αρχιεπισκοπικου Συμβουλιου, που αποτελειται απο λαικους, στο κτιριο της Αρχιεπισκοπης στη Νεα Υορκη. Για δευτερη συνεχη μερα δεν υπηρξαν καποιες επισημες δηλωσεις απο την Αρχιεπισκοπη. Διερρευσε ομως οτι κατα την διαρκεια των σημερινων επαφων τεθηκε το θεμα της συμμετοχης των λαικων στην εκλογη του επομενου Αρχιεπισκοπου Αμερικης. Διατηρωντας την ανωνυμια του μελος της εκτελεστικης επιτροπης ειπε οτι προγραμματιζεται επισκεψη του Αρχιεπισκοπικου Συμβουλιου στο Φαναρι. Την ωρα που η Εξαρχια εφτασε στο κτιριο της Αρχιεπισκοπης, μιλησαμε πολυ συντομα με τον Αρχιεπισκοπο Στυλιανο. Ο Αρχιεπισκοπος Αυστραλιας που ηγειτε της Εξαρχιας, δηλωσε την Τεταρτη οτι το Φαναρι ποτε δεν αμφισβητησε τον κ. Ιακωβο. Τον ρωτησαμε πως ειναι δυνατον να ισχυει μια τετοια δηλωση οταν σε επιστολη της στις 7 Οκτωβριου η Ιερα Συνοδος κατηγορει τον Αρχιεπισκοπο Ιακωβο για βλασφημη και αντι-Κανονικη συμπεριφορα. "Οχι," απαντησε ο κ. Στυλιανος, "δεν ταυτιζονται παντοτε ολες μας οι ενεργειες με το προσωπο μας." Και προσθεσε οτι "αν καποια χειρονομια μας, αν καποια ενεργεια μας ειναι ατυχης, δεν σημαινει οτι το προσωπο μας ολοκληρο ξωφλησε." Ο κ. Συλιανος ειπε οτι το ανθρωπινο προσωπο ειναι εικονα του Θεου, και οτι γι' αυτο το λογο δεν εξωφλει σε μια στιγμιαια, ατυχη ενεργεια. Συμφωνα με τον κ. Στυλιανο, ο κ. Ιακωβος εχει την τιμη και την αγαπη του Πατριαρχειου. "Ολοι μας μπορει καποια στιγμη να κανουμε λαθη," ολοκληρωσε ο Αυστραλιας,"επομενως ολοι μας μπορει να κριθουμε, αλλα δεν σημαινει οτι κρινομενοι κατακρινομεθα."

Η οικονομικη πολιτικη του ΠΑΣΟΚ δεν θα επηρεαστει απο εσωκομματικες διαμαχες, ουτε απο την αντιθεση της κοινης γνωμης. Αυτα δηλωσε ο Ελληνας Υπουργος Εθνικης Οικονομιας κ. Γιαννος Παπαντωνιου σε συνεντευξη τυπου στη Νεα Υορκη. Τα δεδομενα της παγκοσμιας οικονομιας, τονισε ο κ. Παπαντωνιου, απαιτουν απο την Ελλαδα να συνεχισει τις προσπαθειες της να γινει πιο ανταγωνιστικη. Σκοπος της επισκεψης του Ελληνα υπουργου στις Ηνωμενες Πολιτειες με ειναι να προβαλει την προοδο που εχει σημειωσει η Ελληνικη οικονομια. Στη Νεα Υορκη, ο κ. Παπαντωνιου συναντηθηκε με Αμερικανους επιχειρηματιες, και στις 8 το βραδυ θα μιλησει σε πανομογενειακη συγκεντρωση στο Κρυσταλ Παλας, στην Αστορια.

Μετα απο εναν πραγματικα διπλωματικο μαραθωνιο,υπογραφηκε,τελικα, λιγο πριν τις 8 το βραδυ,απο τις αντιπροσωπειες,Ελλαδας και Σκοπιων, το μνημονιο για την εφαρμογη της ενδιαμεσης συμφωνιας της Νεας Υορκης,η οποια αναμενεται να τεθει σε ισχυ απο αυριο τα μεσανυχτα. Προς στιγμην οι συνομιλιες απειληθηκαν να τιναχθουν στον αερα,καθως παρουσιασθηκε εμπλοκη,αφου η ηγεσια του γειτονικου κρατους κωλυσιεργουσε στην υπογραφη του μνημονιου,με αποτελεσμα οι συνομιλιες να διακοπουν.Και ενω η ελληνικη αντιπροσωπεια ετοιμαζοταν να αναχωρησει για την Αθηνα,με αμερικανικη παρεμβαση οι διαβουλευσεις συνεχισθηκαν και κατεληξαν στην υπογραφη της συμφωνιας.Ο επικεφαλης της ελληνικης αντιπροσωπειας,πρεσβης,κ.Κυπραιος,τονισε οτι η εφαρμογη της συμφωνιας αποτελει το πρωτο θετικο βημα για τη βελτιωση των διμερων σχεσεων αλλα και για τη σταθεροτητα της ειρηνης σε ολη την περιοχη.Απο την πλευρα του ο υφυπουργος Εξωτερικων του γειτονικου κρατους,Λιουπτσκο Αρσοφσκι,που υπεγραψε τη συμφωνια,δηλωσε οτι ανοιγει μια νεα σελιδα στην αποκατασταση και εδραιωση των καλων σχεσεων μεταξυ των δυο χωρων.

Τα Σκοπια επισκεπτεται σημερα ο επικεφαλης των αμερικανικων ενοπλων δυναμεων,στρατηγος Τζον Σαλικασβιλι,ο οποιος ειχε συναντησεις με αξιωματουχους της κυβερνησης.Σε δηλωσεις του στο Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων ο Αμερικανος στρατηγος τονισε οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες υποστηριζουν την εξομαλυνση των σχεσεων Ελλαδας-Σκοπιων σε ολους τους τομεις.

Συνεχιζεται ο πεπλος μυστηριου γυρω απο την χθεσινη αιφνιδιαστικη συναντηση του κ.Μιλτιαδη Εβερτ με τον υπουργο Επικρατειας, Αντωνη Λιβανη.Η ενημερωση ηταν απορρητη,δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος και προσθεσε οτι η κυβερνηση σεβεται την επιθυμια του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης και δεν δινει πληροφοριες επι του περιεχομενου της συνομιλιας.Τονισε ωστοσο οτι δεν υπαρχει κανενας λογος ανησυχιας και οτι δεν γνωριζει τιποτα περι των πληροφοριων που δημοσιευει αθηναικη εφημεριδα για ενδεχομενο κτυπημα Τουρκων στο Οικουμενικο Πατριαρχειο.Παντως συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες απαγορευθηκαν για λογους εθνικης ασφαλειας οι συγκεντρωσεις που οργανωναν εθνικιστικοι κυκλοι στην περιοχη της Θρακης.

Θανατηφορο τροχαιο σημειωθηκε το πρωι στην Εθνικη οδο, κοντα στον Αλμυρο Βολου.Δυο ατομα σκοτωθηκαν και 14 τραυματιστηκαν, οταν ελληνικο τουριστικο λεωφορειο συγκρουστηκε με προπορευομενη νταλικα, η οποια εφερε ξενες πινακιδες και αρπαξε φωτια. Το λεωφορειο προερχοταν απο τη Ρουμανια και κατευθυνονταν στην Αθηνα. Τα ονοματα των δυο νεκρων, που ειναι γυναικες και εχουν απανθρακωθει δεν εχουν γινει γνωστα. Απο τους τραυματιες, η κατασταση των δυο κρινεται σοβαρη και εχουν μεταφερθει στην Αθηνα. Προκειται για το Θωμα Ζιρμπα,36 ετων, που μεταφερθηκε στο ΚΑΤ και τη Φλωρα Νικολαιδου, 40 ετων, η οποια νοσηλευεται στον Ερυθρο Σταυρο. Οι υπολοιποι τραυματιες μεταφερθηκαν και νοσηλευονται στα νοσοκομεια του Βολου και της Λαμιας. Ο οδηγος του λεωφορειου, Παναγιωτης Σερετης, ο οποιος τραυματιστηκε ελαφρα, ισχυριζεται οτι μια προπορευομενη απ'αυτον νταλικα προσπαθουσε να κανει προσπεραση σε μια αλλη με βουλγαρικες πινακιδες. Οπως ειπε, ειδε την τελευταια στιγμη στα δεξια του δρομου την νταλικα, δεν προλαβε να σταματησει και επεσε πανω της.

Σοβαρο τροχαιο ειχαμε στο 45-ο χιλιομετρο της εθνικης Οδου Καβαλας - Ξανθης.Πεντε Τουρκοι επαγγελματιες ραλιστες τραυματισθηκαν βαρυτατα οταν τα αυτοκινητα στα οποια επεβαιναν συγκρουσθηκαν πλαγιομετωπικα. Οι τραυματιες μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο της Ξανθης. Οι πεντε Τουρκοι ραλιστες ειχαν ξεκινησει απο την Κωνσταντινουπολη και πηγαιναν στο Μετσοβο, οπου θα επαιρναν μερος σε ραλυ που θα γινοταν στην περιοχη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Με σωρεια παραβιασεων απαντησαν οι κροατομουσουλμανικες δυναμεις, μια μολις μερα αφ οτου αρχισε να ισχυει η εκεχειρια στη Βοσνια. Τεσσερις οβιδες επληξαν την βορειοδυτικη πολη Πριγεντορ, κατα την διαρκεια επισκεψης εκει του Ραντοβαν Καρατζιτς.Οι μουσουλμανοι κατελαβαν επισης τη σερβικη πολη Σανσκι Μοστ, ενω συνεχιζουν τις πολεμικες δραστηριοτητες τους στην Μποζανσκα Κρουπα.Απο την πλευρα ο βοσνιος προεδρος Αλια Ιζετμπεγκοβιτς, εξεφρασε την απαισιοδοξια, για το αν θα μπορουσε να επιτευχθει μια ειρηνευτικη συμφωνια,ικανη να σηματοδοτησει το τελος του πολεμου.Στην Αθηνα, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης δηλωσε οτι η χωρα μας ειναι διατεθειμενη να εξετασει το αιτημα για τη συμμετοχη της στις ειρηνευτικες δυναμεις που προκειται να αναπτυχθουν στην περιοχη.

Το ενδεχομενο να παραιτηθει απο την πολιτικη, αφησε σημερα ανοικτο ο καγκελαριος της Αυστριας Φραντς Βρανιτσκι, αν το Σοσιαλδημοκρατικο Κομμα, του οποιου ηγειται, δεν αναδειχθει το ισχυροτερο στις γενικες εκλογες. Ο Βρανιτσκι δεχθηκε χθες να διεξαχθουν προωρες γενικες εκλογες, μετα το ναυαγιο των διαπραγματευσεων μεταξυ του Σοσιαλδημοκρατικου Κομματος και του συντηρητικου Λαικου Κομματος, για την καταρτιση του προυπολογισμου.Απεκλεισε ομως το ενδεχομενο να δεχθει τη θεση του αντικαγκελαριου.

Μηνυμα κατα των πυρηνικων δοκιμων ανα τον κοσμο, αποτελει η βραβευση του 87χρονου βρετανου, πολωνικης καταγωγης, Τζοτζεφ Ροτμπλατ και του αντιπυρηνικου κινηματος, Πουγκγουος, με το Νομπελ Ειρηνης.Συμφωνα με δηλωσεις του εκπροσωπου της επιτροπης των Νομπελ, το βραβειο απονεμεται για να τιμησει τον Ροτμπλατ και το κινημα του για τους αγωνες τους κατα των πυρηνικων οπλων.Ο Ροτμπλατ ειναι φυσικος και ιδρυσε το κινημα Πουγκγουος, με αλλους δεκα επιστημονες το 1955, μετα την εκκληση των Αλμπερτ Αισταιν και Μπερτραντ Ρασσελ, προς τον επιστημονικο κοσμο να αγωνισθει κατα του πυρηνικου ολεθρου.Την ικανοποιηση τους για την βραβευση εξεφρασαν οικολογικες και αντιπυρηνικες οργανωσεις, εκτιμωντας οτι αποτελει ενα σαφες πολιτικο μηνυμα προς τον γαλλο προεδρο, Ζακ Σιρακ.Μεγαλη χαμενη του φετινου Νομπελ Ειρηνης, ειναι η πρωην βουλευτης, κουρδικης καταγωγης, Λειλα Ζανα, που εκτιει ποινη καθειρξης 15 ετων στις τουρκικες φυλακες για τις σχεσεις της με την κουρδικη εξεγερση.

Αναμεσα σε συμπληγαδες βρισκεται η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ, δυο μερες πριν την κρισιμη ψηφοφορια για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης προς την κυβερνηση της.Μετα την παραιτηση εξι βουλευτων του κομματος της και την προειδοποιηση που της απηυθυνε χθες ο ηγετης της αριστερας, η κ.Τσιλερ προτεινε σημερα νεες μισθολογικες αυξησεις προς τους 650.000 απεργους του δημοσιου τομεα, που απειλουν να προκαλεσουν την καταψηφιση της στην βουλη.Η αυξηση που προταθηκε ειναι γυρω στο 16%, πολυ μικρη σε σχεση με το 70% που βρισκεται ο πληθωρισμος.Οι εκπροσωποι των συνδικατων συνεδριαζουν αποψε για να καθορισουν την σταση τους, ενω την Κυριακη εχουν ηδη προγραμματισει μεγαλη πορεια στο κεντρο της Αγκυρας.

Ενα θαυματουργο και προπαντων φυσικο χαπι, κανει θραυση στις ΗΠΑ, κατακτωντας ολο και περισσοτερους Αμερικανους. Προκειται για την μελατονινη, μια φυσικη ορμονη που θεωρειται πανακεια, καθως πιστευεται οτι παρατεινει τη ζωη, προλαμβανει τον καρκινο και το ΑΙΔΣ, καταπολεμα την αυπνια και λυνει πληθος αλλων προβληματων υγειας.Το παρασκευασμα πωλειται χωρις ιατρικη συνταγη, εναντι 2.500 δραχμων, περιπου.Ωστοσο, η αμερικανικη υπηρεσια τροφιμων και φαρμακων διατηρει τις επιφυλαξεις της, επισημαινοντας οτι κανεις δε εγγυαται οτι το παρασκευασμα ειναι απολυτως ακινδυνο, η οτι εχει θεραπευτικες ικανοτητες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμα αναμονης επικρατει στο ΠΑΣΟΚ,μεχρι την επομενη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης,στις 20 Νοεμβριου,στην οποια θα γινει εκτενης συζητηση για ολα τα θεματα που αφορουν το εσωκομματικο τοπιο στο κυβερνων κομμα.Πληροφοριες αναφερουν οτι ο πρωθυπουργος εδωσε εντολη σε κορυφαια στελεχη του κομματος,να ριξουν τους τονους της αντιπαραθεσης,ενω και η ομαδα των τεσσαρων δεν φαινεται διατεθιμενη να προχωρησει σε ανοικτη ρηξη.Και σημερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος αρνηθηκε να πει οτιδηποτε για τα εσωκομματικα του ΠΑΣΟΚ και στις επιμονες ερωτησεις,παρεπεμπε τους δημοσιογραφους στο περιεχομενο της ομιλιας του πρωθυπουργου.Την αναληψη πρωτοβουλιων,στο πλαισιο ενωτικης προσπαθειας,προανηγγειλε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας,Γερασιμος Αρσενης.

Τη λυπη του για τα επεισοδια που σημειωθηκαν στον Πειραια μεταξυ των ΜΑΤ και απεργων της ναυπηγοεπισκευαστικης ζωνης του Περαματος, εξεφρασε ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας, Γιωργος Κατσιφαρας, μιλωντας στη Βουλη,στη διαρκεια επικαιρης ερωτησης του ΚΚΕ.Ο κ. Κατσιφαρας ειπε οτι διεξαγεται ενορκη διοικητικη εξεταση για το ποιος εδωσε την εντολη επεμβασης των ΜΑΤ,ανεφερε,ομως,οτι οι απεργοι ειχαν τοποθετησει ενα κοντεινερ στην εισοδο του υπουργειου,εμποδιζοντας την εισοδο και την εξοδο υπαλληλων και επισκεπτων.Ο βουλευτης του ΚΚΕ, κ. Αραβανης,κατηγγειλε οτι η επεμβαση των ΜΑΤ εγινε με απιστευτη σκληροτητα και με εντολη των κυριων Κατσιφαρα και Βαλυρακη και χαρακτηρισε κοροιδια την Ενορκη Διοικητικη Εξεταση.

Συγκλονισμενη ειναι η κοινη γνωμη του Ηρακλειου απο την παρατραπεζα που εξαπατησε δεκαδες επιχειρηματιες και εμπορους. Στον Εισαγγελεα οδηγηθηκε σημερα ο φερομενος ως εγκεφαλος του κυκλωματος, Γιαννης Γκερλες, καθηγητης Πανεπιστημιου στη Γερμανια. Στο μεταξυ προθεσμια για την ερχομενη Δευτερα ζητησε και πηρε το πρωι απο την ανακριτρια Ηρακλειου, ο Γιωργος Φινοκαλιωτης, 45 χρονων, ο οποιος κατηγορειται για τελετες μαυρης μαγειας και το βιασμο πεντε γυναικων.

Το προβλημα της ανεργιας και γενικοτερα η οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης ηταν τα θεματα πουν συζητηθηκαν στη Βουλη μετα απο επερωτηση βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ εκανε λογο για εφιαλτικες διαστασεις που προσλαμβανει η ανεργια στη χωρα και κατηγορησε την κυβερνηση για διγλωσσια των υπουργων.Ο υπουργος Εργασιας εμφανιζεται φιλεργατικος, ενω οι οικονομικοι υπουργοι ακολουθουν διαφορετικη πορεια,τονισε ο κ.Εβερτ. Ο υπουργος Εργασιας Στεφανος Τζουμακας απαντωντας ειπε οτι η κυβερνηση δεν εχει δυο προσωπα αλλα υπαρχουν διαφορετικες αποψεις και αυτο σημαινει δημοκρατια. Η κυβερνηση, προσθεσε, μεσω της αρμοδιας κυβερνητικης επιτροπης καθοριζει την πολιτικη της και συντομα θα ανακοινωθουν μετρα για την υγεια, τις συνταξεις , την παιδεια και το περιβαλλον.Επισης, ο υπουργος ανακοινωσε οτι θα κατατεθει συντομα το νομοσχεδιο για την εφαρμογη της πρασινης καρτας για τους αλλοδαπους που εργαζονται στη χωρα μας.

Περιοδεια στις βαμβακοπαραγωγες περιοχες της Θεσσαλιας και της Μακεδονιας, με στοχο την ενημερωση των παραγωγων για τις τελευταιες εξελιξεις που αφορουν το βαμβακι, αρχιζει αυριο ο κυβερνητικο κλιμακιο. Επικεφαλης του κλιμακιου ειναι ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Γεωργιας Σταυρος Μαρινιδης και ο προεδρος του Οργανισμου Βαμβακος Σπυρος Βελωνης.

Στις 430 δρχ. το κιλο ορισθηκε η επιδοτηση για το λαδι της φετινης σοδειας. Οπως ανακοινωθηκε οι επιδοτησεις που θα εισπραξουν οι Ελληνες παραγωγοι φθανουν τα 140 δις δρχ. Η αποφαση της Ευρωπαικης Ενωσης ειναι εξοφληση της ενισχυσης στους μικρους παραγωγους και προκαταβολη για τους μεγαλους.

Απο τη Δραμα αρχιζει αυριο ο Οργανισμος κατα των Ναρκωτικων, τη νεα Πανελληνια Εκστρατεια του για την ενημερωση και προληψη απο τα ναρκωτικα. Με την εναρξη της εκστρατειας του ΟΚΑΝΑ, στις 14 Οκτωβριου, θα πραγματοποιηθει ημεριδα στην Δραμα σχετικη με τα ναρκωτικα.Σημερα,συνεληφθη ο σεσημασμενος εμπορος ναρκωτικων,Βασιλης Ανδριωτης 38 ετων, που εμενε προσωρινα σε διαφορα ξενοδοχεια της Αθηνας διακινωντας σημαντικες ποσοτητες ναρκωτικων, κυριως ηρωινης, στην Αθηνα και τον Πειραια. Στην κατοχη του βρεθηκαν και κατασχεθηκαν 2.150 γρ. ηρωινης, 550 γραμ. χασις , ενα πιστολι, 50 σφαιρες, δυο ηλεκτρονικες ζυγαριες και το χρηματικο ποσο των 13 εκατ.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξιχνιασθηκε η ενοπλη ληστεια που ειχε γινει στο υποκαταστημα της Ιονικης Τραπεζας Περιστεριου στις 10 Αυγουστου '95 απο πεντε ατομα και λεια γυρω στα 9 εκατ. δραχμες.Συμφωνα με την αστυνομια, οι δυο εκ των πεντε δραστων ειναι οι γνωστοι κακοποιοι Παυλος Κερεμιδης 44 ετων και ο Βασιλης Παλαιοκωστας 29 ετων. Ο Κερεμιδης δραπετευσε απο τις φυλακες Τρικαλων τον Ιουλιο και ο Παλαιοκωστας απο τις φυλακες Χαλκιδας τον Ιανουαριο του 1991.

Στο κεντρο της Αθηνας συνεληφθη το πρωι, ο κακοποιος και υποδικος για ληστειες Τραπεζων, Παρασκευας Σερεμετης, ο οποιος τον περασμενο μηνα, μαζι με αλλα τεσσερα ατομα, απεδρασαν απο τις φυλακες Κορυδαλλου. Ο Σερεμετης συμμετειχε επισης στις συμμοριες του Κωνσταντινου Πολυδωρου, γνωστου ως ρομπεν των τραπεζων.

Σε ξεκαθαρισμα λογαριασμων αποδιδει η Αστυνομια τον τραυματισμο στο κεφαλι του Ρουμανου, Δημητρη Ντουσαν 33 ετων, μετα απο πυροβολισμο.Ο Ντουσαν βρεθηκε αιμοφυρτος σε περιοχη του Κολωνου και μεταφερθηκε στο νοσοκομειο Ερυθρος Σταυρος, οπου νοσηλευεται εκτος κινδυνου.

Πολυαριθμα νομισματα των κλασικων και ρωμαικων χρονων, καθως και διαφορα αλλα αρχαια αντικειμενα, μεγαλης αξιας, βρεθηκαν στην κατοχη του 45χρονου, Αθανασιου Σλατακη στο Ροδολιβο Σερρων. Ολα προερχονταν απο παρανομες ανασκαφες που διενηργησε κατα καιρους ο Σλατακης, στο χωρο της αρχαιας Αμφιπολης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την ελληνικη υπηκοοτητα απονεμει τιμητικα το ελληνικο κρατος, στη γνωστη Γαλλιδα ελληνιστρια, ακαδημαικο Ζακλιν ντε Ρομιγι, για το εργο της στη διαδοση των αρχαιων ελληνικων στη Γαλλια. Η απονομη πραγματοποιειται αποψε το βραδυ σε ειδικη τελετη στην ελληνικη πρεσβεια στο Παρισι, απο τον αναπληρωτη υπουργο Μεταφορων,ο οποιος ειχε την πρωτοβουλια και κινησε τις σχετικες διαδικασιες, κατα τη διαρκεια της θητειας του στο υπουργειο Εσωτερικων.

Τα φετεινα βραβεια Ιπεκτσι, δοθηκαν σημερα κατα την διαρκεια λαμπρης τελετης που πραγματοποιηθηκε στο Λαγονησι.Τα βραβεια πηραν μεταξυ αλλων ο πρωην πρωθυπουργος, Ιωαννης Γριβας, ο πρωην αντιπροεδρος της Τουρκιας, Ερνταλ Ινονου, ο πρωην υπουργος εξωτερικων, Μιχαλης Παπακωνσταντινου καθως και ο Λεωνιδας Κυρκος. Στους βραβευθεντες περιλαμβανονται και δημοσιογραφοι των δυο χωρων.

Στο Πνευματικο Κεντρο Αθηνων παρουσιαζονται οι βραβευμενες φωτογραφιες του 38ου Παγκοσμιου Διαγωνισμου Φωτορεπορταζ. Η εκθεση θα διαρκεσει εως τις 22 Οκτωβριου και στην συνεχεια, θα μεταφερθει στη Θεσσαλονικη.

Το πανεπιστημιο Κρητης και η γκαλερι Σταυρακακη διοργανωνουν απο τη Δευτερα στο Ηρακλειο εκθεση με θεμα Συγχρονοι Σερβοι Χαρακτες. Η εκθεση ειναι αφιερωμενη στην ελληνοσερβικη φιλια και την αποκατασταση της ειρηνης στα Βαλκανια, ενω τα εσοδα της θα διατεθουν στο δοκιμαζομενο σερβικο λαο.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Ολλανδος προπονητης, Αρι Χααν, αποτελει παρελθον για τον ΠΑΟΚ. Ο ξενος προπονητης εγκατελειψε την ομαδα της Θεσσαλονικης και το απογευμνα αναχωρησε για την Γερμανια, απο οπου και θα μεταβει στην Ολλανδια για ν'αναλαβει την τεχνικη ηγεσια της Φεγενορντ.Ο Χααν δεν αποχαιρετησε τους παικτες και τους συνεργατες του στον ΠΑΟΚ. Ο προεδρος του συνδεσμου Ελληνων προπονητων, Μιλτος Παποστολου, αποκαλεσε τον ξενο προπονητη τυχοδιωκτη, μιζαδορο και μανατζερ.

Η ελληνικη ομοσπονδια μπασκετ ειναι στην 2-η θεση της ευρωπαικης καταταξης μετα την ολοκληρωση των αγωνιστικων υποχρεωσεων των δυο τελευταιων χρονων για τις ομαδες των ανδρων. Αυτο ανακοινωσε η ΦΙΜΠΑ με την διευκρινιση οτι η χωρα μας εχει 302 βαθμους, ενω προηγειται η Ισπανια με 320. Τριτη ειναι η Ιταλια με 231,5 και τεταρτη η Γαλλια με 126,537 βαθμους.

ΧΡΗΜΑ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στην τελευταια συνεδριαση της εβδομαδος με το επενδυτικο ενδιαφερον να επκεντρωνεται για μια ακομη ημερα σε μετοχες του Κατασκευαστικου κλαδου. Ο γενικος δεικτης τιμων σημειωσε οριακη ανοδο 0,03% κλεινοντας στις 914,38 μοναδες ενω σε εβδομαδιαια βαση παρουσιασε μικρη υποχωρηση κατα 0,49%. Σε υψηλα επιπεδα κυμανθηκε σημερα ο ογκος των συναλλαγων η αξια των οποιων εφθασε στα 7,4 δις δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,20%, Ληζινγκ ανοδος 0,30%, Ασφαλειες πτωση 2,30% , Επενδυσεις πτωση 0,30%, Βιομηχανικες πτωση 0,51%, Κατασκευων ανοδος 1,93%, Συμμετοχων ανοδος 0,74% και Διαφορες σταθερες.

Σταθερο παρεμεινε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται τη Δευτερα απο τις Εμπορικες Τραπεζες προς 237,063 δρχ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριο καιρο θα εχει αυριο ολοκληρη η χωρα,εκτος απο τα ανατολικα και νοτια,οπου ενδεχεται να σημειωθουν ασθενεις βροχες.Οι ανεμοι θα εξασθενησουν και στα δυτικα θα ειναι ασθενεις,ενω στα ανατολικα μετριοι.Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο και στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 6 με 26 βαθμους και στα νησια 13 με 24. Σχεδον αιθριο καιρο,με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 14 με 25 και 11 με 24 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Saturday, 14 October 1995 - 11:03:55