Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 12)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora toy mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Διευρυνεται το χασμα στο εσωτερικο του κυβερνωντος κομματος, μετα τη χθεσινη ομιλια του Πρωθυπουργου και Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, ο οποιος επιτεθηκε εναντιον των εσωκομματικων αμφισβητιων. Ο κ. Παπανδρεου προχωρησε σε ανοιχτη ρηξη με τους διαφωνουντες και ειδικοτερα με την ομαδα των τεσσαρων. Στην ομιλια του χαρακτηρισε τους εσωκομματικους του αντιπαλους, κυκλο αυτοκαταστροφης και διαλυσης. Τονισε οτι δεν προκειται να δεχθει ρολο Πρωθυπουργου η Προεδρου του ΠΑΣΟΚ υπο κηδεμονια και καλεσε οσους διαφωνουν να αποχωρησουν και να κανουν τα δικα τους κομματα. Η ομιλια του κ. Παπανδρεου προκαλεσε αντιδρασεις απο ορισμενα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρησαν οτι επληγησαν απο τις αιχμηρες αναφορες του. Ο Δημητρης Τσοβολας παραιτηθηκε απο την Κεντρικη Επιτροπη και απο μελος του ΠΑΣΟΚ, ενω δεν απεκλεισε το ενδεχομενο να προχωρησει σε νεα πολιτικη κινηση. Αισθηση προκαλεσε η παρεμβαση της Βασως Παπανδρεου, η οποια ενω μιλουσε ο Πρωθυπουργος, κατεθεσε στο Προεδρειο χειρογραφο σημειωμα, με το οποιο ζητουσε να λαβει το λογο. Η κ. Παπανδρεου εξεφρασε την θλιψη της γιατι, οπως ειπε, ο μονολογος ποτε δεν δινει λυσεις και προσθεσε οτι οι διαστρεβλωσεις και οι προσωπικοι υπαινιγμοι δεν απαντουν σε καλοπιστες προτασεις. Ο Κωστας Σημιτης τονισε οτι καθε ηγετης εχει το προνομιο να καθορισει τον τροπο της αποχωρησης του. Ειναι κριμα, προσθεσε, που ο Ανδρεας Παπανδρεου επελεξε τον δρομο της αρνησης της πραγματικοτητας. Τελος, ο νεος γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, τονισε οτι θα δωσει τη μαχη με ολα τα στελεχη χωρις αποκλεισμους.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, συναντηθηκε το πρωι, μετα απο αιτημα του, με τον υπουργο παρα τω πρωθυπουργω, Αντωνη Λιβανη, τον οποιο ενημερωσε για την πορεια εθνικου θεματος. Ο κ. Λιβανης, μετα τη συναντηση του με τον κ. Εβερτ, η οποια διηρκεσε 15 λεπτα, δηλωσε οτι ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης του εδωσε ενα μηνυμα να μεταφερει στον Πρωθυπουργο, το οποιο αφορα εθνικο θεμα. Πληροφοριες απο τη Ρηγιλλης αναφερουν οτι, το περιεχομενο της συζητησης δεν αφορουσε στο θεμα των Σκοπιων. Ωστοσο μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν ενδειξεις η αλλες πληροφοριες για την ενημερωση που εκανε ο κ. Εβερτ στον κ. Λιβανη.

Αιχμες κατα του Μιλτιαδη Εβερτ για ανεπαρκη αντιπολιτευση αφηνει ο επιτιμος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας και πρωην Πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης, στο δευτερο μερος της συνεντευξης του, που δημοσιευεται σημερα στον "Οικονομικο Ταχυδρομο". Υποστηριζει οτι αν ειχε παραμεινει αρχηγος στη Νεα Δημοκρατια θα ηταν τωρα Πρωθυπουργος. Επιτιθεται και κατα του Αθανασιου Τσαλδαρη, για τον οποιο τονιζει οτι τον παρελαβε απο υφυπουργο και τον ανεβασε τριτο τη ταξει σε Προεδρο της Βουλης. Το μεσημερι ο κ. Τσαλδαρης δηλωσε οτι ουδεποτε ζητησε απο τον κ. Μητσοτακη να τον χρισει μεταβατικο Πρωθυπουργο, ενω τονισε οτι στην κριση του καλοκαιριου του 1993, τον στηριξε. Ο κ. Τσαλδαρης τονισε οτι η διαφωνια του με τον κ. Μητσοτακη εγκειται στην αποψη του πρωην Πρωθυπουργου, οτι η Νεα Δημοκρατια δεν ειναι ικανη να βγαλει τον τοπο απο την κριση. Χθες το βραδυ ο αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Ιωαννης Βαρβιτσιωτης, σε ομιλια του στην Κοζανη τονισε, οτι υπαρχουν παραφωνοι στο κομμα, οι οποιοι ενω αυτο εχει ανοδικη ταση, ναρκοθετουν την προσπαθεια για καταχρηση της εξουσιας.

Κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους οι εργαζομενοι στην ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη του Περαματος, μετα τα επεισοδια που σημειωθηκαν απο την επιθεση των αστυνομικων δυναμεων εξω απο το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας. Οι εργαζομενοι, το πρωι πραγματοποιησαν συγκεντρωση στο Εργατικο Κεντρο Πειραια και στη συνεχεια πορεια προς το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας. Κατηγορουν, δε, τον υπουργο, Γεωργιο Κατσιφαρα, ως υπευθυνο για τις επιθεσεις των ΜΑΤ εναντιον των διαδηλωτων.

Τις αντιδρασεις των βουλευτων του Κοινοβουλιου προκαλεσαν το πρωι στη Βουλη, οι προκλητικες τοποθετησεις δυο Βρετανων βουλευτων, μελων της Κοινοβουλευτικης Επιτροπης της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης για τα Σκοπια και το Κυπριακο. Σε κοινη συνεδριαση της Επιτροπης Εξωτερικων Υποθεσεων και της Κοινοβουλευτικης Επιτροπης της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης, οι δυο συντηρητικοι βουλευτες δηλωσαν οτι αγανακτει και εχει βαρεθει η Ευρωπαικη Κοινοτητα να παρακολουθει τις διαμαχες των Τουρκων και των Ελληνων για το Κυπριακο και οτι προυποθεση για την προσχωρηση της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση ειναι η επιλυση του θεματος. Αντιδρασεις υπηρξαν απο τους βουλευτες ολων των κομματων. Ο Θεοδωρος Παγκαλος κατηγορησε τη Βρετανικη πλευρα για υποκρισια, αφου, οπως ειπε, διατηρει βαση στην Κυπρο και η συμμετοχη της ως εγγυητρια δυναμη δημιουργησε το προβλημα. Ο κ. Παγκαλος ειπε οτι σημερα η Σερβια κατηγορειται γι`αυτα, τα οποια η Τουρκια εχει διαπραξει στην Κυπρο.

Ασθενης σεισμικη δονηση σημειωθηκε στις 11 το πρωι, στον υποθαλασσιο χωρο μεταξυ Σκοπελου και Ευβοιας και ειχε μεγεθος 4,4 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ. Ο σεισμος ειχε επικεντρο 100 χιλιομετρα βορεια της Αθηνας και εγινε αισθητος στο λεκανοπεδιο.

Εξομαλυνονται οι σχεσεις του Οικουμενικου Πατριαρχειου με την Αρχιεπισκοπη Βορειου και Νοτιου Αμερικης. Ηδη ο Αρχιεπισκοπος Ιακωβος συναντηθηκε στη Νεα Υορκη με την Πατριαρχικη Εξαρχεια, που μετεφερε τις θεσεις του Πατριαρχη Βαρθολομαιου. Επισης οι κυριοι Βαρθολομαιος και Ιακωβος ειχαν τηλεφωνικη επικοινωνια, η οποια συνεβαλε στο να αποφευχθει η ρηξη στις σχεσεις των δυο πλευρων. Ο κ. Ιακωβος δεσμευτηκε να αποχωρησει απο τη θεση του τον επομενο Ιουλιο, οπως προβλεποταν απο τη σχετικη επιστολη που ειχε στειλει στο Πατριαρχειο.

Αναμενεται να ολοκληρωθουν σημερα στα Σκοπια οι συνομιλιες μεταξυ των αντιπροσωπειων της χωρας μας και του γειτονικου κρατους για την πρακτικη εφαρμογη της ενδιαμεσης συμφωνιας της Νεας Υορκης. Παραμενουν ορισμενες εκκρεμοτητες στο ζητημα των ταξιδιωτικων εγγραφων και της εγκαταστασης του γραφειου συνδεσμου των Σκοπιων στην Ελλαδα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιοδοξια για τερματισμο του πολεμου στη Βοσνια δημιουργειται μετα την εφαρμογη απο τα μεσανυχτα της διμηνης εκεχειριας που συμφωνησαν οι τρεις αντιμαχομενες πλευρες. Κατα τη διαρκεια της νυχτας ακουσθηκαν σποραδικα πυρα στο Σεραγεβο, ενω μια ρουκετα επληξε το πρωι κτιριο της πολης. Τα Ηνωμενα Εθνη παραδεχονται τη δυσκολια μιας ολοκληρωτικης παυσης του πυρος, ελπιζουν ομως οτι σε γενικες γραμμες θα γινει σεβαστη η εκεχειρια. Μετα την εξελιξη αυτη, οι αμερικανοι διαπραγματευτες επιστρεφουν στα Βαλκανια την ερχομενη εβδομαδα, μετα τη συναντηση της "Ομαδας Επαφης" στη Μοσχα στις 17 Οκτωβριου.

Για τριτη φορα τα τελευταια 35 χρονια, ο Κουβανος προεδρος Φιντελ Καστρο θα μιλησει απο το βημα του ΟΗΕ στις 22 Οκτωβριου, στα πλαισια της συναντησης κορυφης που θα οργανωθει για την 50η επετειο απο την ιδρυση του Οργανισμου.

Ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ δηλωσε σημερα οτι η ισλαμικη οργανωση Χαμας, η οποια αντιτιθεται στην ειρηνευτικη συμφωνια Ισραηλ-Παλαιστινιων, αποφασισε να λαβει μερος στις εκλογες που εχουν προγραμματισθει για τον επομενο χρονο στη Δυτικη Οχθη και τη Γαζα. Η ηγεσια της Χαμας δεν εχει προβει μεχρι στιγμης σε σχετικη δηλωση.

Ενεργοποιηθηκε και παλι σημερα το ηφαιστειο Ρουαπεχου στο Βορειο Νησι της Νεας Ζηλανδιας καλυπτοντας με ηφαιστειακη τεφρα μια τεραστια περιοχη. Οι αρχες της Ν. Ζηλανδιας απαγορευσαν την πτηση των αεροσκαφων σε μια μεγαλη ακτινα γυρω απο το ηφαιστειο και διεκοψαν τη λειτουργια αεροδρομιων, ενω και τα σχολεια σε αρκετες περιοχες παρεμειναν κλειστα.

Μια ορμονη, με ιδιοτητες που προσιδιαζουν στον ανθρωπινο ιδρωτα, η οποια ομως ειναι αοσμη και αυξανει τη σεξουαλικη ελξη οσων τη χρησιμοποιουν, καταφεραν να αναπαραγαγουν αμερικανοι επιστημονες. Η ανακαλυψη του ιδιωτικου ιδρυματος "Αθηνα", παρουσιασθηκε στην ετησια συνοδο της Αμερικανικης Ενωσης Αναπαραγωγικης Ιατρικης στο Σηατλ των ΗΠΑ. Αν και η ανακαλυψη δεν εχει επιβεβαιωθει απο αλλη ενδελεχεστερη ερευνα, το Ιδρυμα εθεσε ηδη σε κυκλοφορια το προιον, προμηθευοντας το δι'αλληλογραφιας εναντι 100 δολλαριων το φιαλιδιο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιουν το απογευμα στο Παναθηναικο Σταδιο, αστυνομικοι και πυροσβεστες, για την επιλυση αιτηματων τους καθως και τη θεσμοθετηση του εκλογικου επιδοματος.

Σαρανταοχταωρη απεργια πραγματοποιει απο σημερα το διδακτικο προσωπικο των Πανεπιστημιων, διεκδικωντας την ικανοποιηση οικονομικων τους κυριως αιτηματων. Απο την ερχομενη Δευτερα και για μια εβδομαδα θα αναστειλουν την απεργια τους τα Πανεπιστημια Αθηνων, Θεσσαλονικης, Θρακης καθως και το Γεωργικο Πανεπιστημιο. Αυριο συγκαλειται η συγκλητος του Παντειου Πανεπιστημιου, προκειμενου να αποφασισει την αναστολη η οχι της λειτουργιας του ιδρυματος.

Χωρις γιατρους θα ειναι αυριο τα νοσοκομεια ολης της χωρας, λογω της 24ωρης απεργιας του κλαδου, που διεκδικει αναπροσαρμογη των μισθων, εκσυγχρονισμο των δημοσιων νοσοκομειων και πληρωση των κενων θεσεων. Η απεργια θα επαναληφθει και την ερχομενη Δευτερα.

Θρασυτατη ληστεια εγινε το πρωι στη Νεα Ιωνια στην Αθηνα, οταν δυο ατομα που επεβαιναν σε μοτοσυκλετα, εσπασαν το τζαμι του αυτοκινητου, στο οποιο επεβαινε ο επιχερηματιας, Ανδρεας Παπαδοπουλος, του αρπαξαν τσαντα με 4 εκατομμυρια δραχμες και εξαφανιστηκαν.

Με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, καθως και τους Προεδρους της Βουλης και της Ακαδημιας Αθηνων, θα συναντηθει ο δημαρχος της Μοσχας, Γιουρι Λουζκοφ, ο οποιος πραγματοποιει επισκεψη στην Αθηνα απο τις 13 εως τις 17 Οκτωβριου. Ο κ. Λουζκοφ, που θεωρειται ενας απο τους σημαντικους παραγοντες της ρωσικης πολιτικης και οικονομικης ζωης, χαρακτηρισε τον ελληνικο λαο ως πνευματικα συγγενη με το ρωσικο, επεσημανε την κοινη θρησκεια και την αναλογη φιλοσοφια ζωης, ενω δεν εκρυψε την εκτιμηση του για την ελληνικη κουζινα, που τη χαρακτηρισε ως την καλυτερη του κοσμου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηττα-σοκ γνωρισε η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ανδρων απο την αντιστοιχη της Λευκορωσιας στο δευτερο αγωνα της για την προκριματικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος 1997, που εγινε στο νεο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων της Αθηνας. Η Ελληνικη ομαδα, παρα το οτι προηγηθηκε με 48-35 στο πρωτο ημιχρονο, εχασε τελικα με 82-77, μια ηττα που θετει σε αμφισβητηση ακομη και την προκριση της στην τελικη φαση της διοργανωσης. Στους αλλους δυο αγωνες του ομιλου μας, το Ισραηλ νικησε στο Τελ Αβιβ τη Σλοβακια με 86-69 και η Γεωργια επεβληθη στην Τυφλιδα της Βοσνιας με 77-66. Ετσι, ολες οι ομαδες εχουν απο 3 βαθμους σε δυο συναντησεις.

Την ηττα με 2-1 γνωρισε χθες στη Μοσχα η εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου απο το αντιστοιχο ρωσικο συγκροτημα για τα προκριματικα του Ευρωπαικου Πρωταθληματος.Μετα τη νικη αυτη,η ρωσικη ομαδα εξασφαλισε την προκριση της στην τελικη φαση της διοργανωσης, που θα διεξαχθει το καλοκαιρι του 1996 στην Αγγλια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος στη δυτικη Ελλαδα, ενω στην υπολοιπη χωρα υπαρχει συννεφια με λιγες ασθενεις βροχες, κυριως στα κεντρικα και ανατολικα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στο Αιγαιο τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 22 βαθμους, στα δυτικα τους 25 και στις υπολοιπες περιοχες τους 24 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος και μονο στα ανατολικα θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι με μικρη εξασθενηση απο το μεσημερι. Η Θερμοκρασια δεν θα μεταβληθει σημαντικα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Thursday, 12 October 1995 - 18:04:37