Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 10)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora toy mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Κορυφωνονται στο ΠΑΣΟΚ οι διεργασιες, ενοψει της αυριανης κρισιμης συνεδριασης της Κεντρικης Επιτροπης, ενω επιδιωκεται να υπαρξουν υποψηφιοτητες για το νεο Εκτελεστικο Γραφειο απο στελεχη που ανηκουν σε ολες τις τασεις. Μονος ομιλητης κατα την αυριανη συνεδριαση θα ειναι ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, ο οποιος αναμενεται να απαντησει στα οσα εχουν διατυπωσει κατα καιρους οι εσωκομματικοι αμφισβητιες, για το ρολο του στην κυβερνηση και το κομμα και στο θεμα της διαδοχης του. Το πρωι με κοινη δηλωση της η ομαδα των "επτα" θετει ως ορο για να συμμετασχει σε ενα νεο Εκτελεστικο Γραφειο, να μην αποκλειστει κανενα απο τα ιστορικα στελεχη, οπως η ομαδα των τεσσαρων και οι κυριοι Γιαννοπουλος, Τσοβολας και Χαραλαμποπουλος. Διαφορετικα, τονιζουν, θα αρνηθουν να συμπραξουν στο θεατρο επιμερους διευθετησεων. Η Βασω Παπανδρεου επανελαβε τις θεσεις της και διευκρινησε οτι δεν θετει θεμα εξουσιας αλλα ουσιαστικης λειτουργιας του ΠΑΣΟΚ. Εκανε λογο για σκοπιμη διαστρευλωση των δηλωσεων της. Αμεσως μετα την εισηγηση του κ. Παπανδρεου θα γινουν οι διαδικασιες για την επιλογη του νεου γραμματεα του κινηματος και για την αναδειξη του νεου Εκτελεστικου Γραφειου. Στη θεση του γραμματεα του ΠΑΣΟΚ αναμενεται να εκλεγει ο Κωστας Σκανδαλιδης.

Ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, δηλωσε το μεσημερι οτι οι εκλογες θα γινουν στο τελος της τετραετιας. Προβαινοντας σε εναν απολογισμο των δυο χρονων διακυβερνησης της χωρας απο το ΠΑΣΟΚ, ειπε οτι το εργο ηταν σε ολους τους τομεις θετικο. Ο κ. Χυτηρης εκανε λογο για παιχνιδι των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης και προσωπων που καλυπτουν τις επιτυχιες της κυβερνησης, ροκανιζοντας, οπως ειπε, τη σοβαροτητα ασκησης της πολιτικης και δημιουργει ψευδεις εντυπωσεις. Ασκησε κριτικη στα τηλεοπτικα καναλια, λεγοντας οτι κανουν επιλογη, τι θα δειξουν, ενω μιλησε για ανευθυνους πολιτικους που συμμετεχουν στις συζητησεις, χωρις ομως να τους κατονομασει. Αναφερομενος στις δημοσκοπησεις ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι η κυβερνηση εξεταζει ολες τις δημοσκοπησεις με τη σχετικοτητα που εχουν. Η κυβερνηση, ειπε, ειναι σιγουρη για την απηχηση της πολιτικης της και θα συνεχισει το εργο της, το οποιο, οπως ειπε, ειναι θετικο. Ο κ. Χυτηρης επεκρινε τη Νεα Δημοκρατια οτι στα δυο αυτα χρονια δεν σταθηκε στο υψος των περιστασεων και ειπε οτι χθες ο κ. Εβερτ εδειξε δειγμα γραφης για το πως θα κυβερνησει, οταν κυβερνησει.

Κατα 5 περιπου ποσοστιαιες μοναδες εμφανιζεται να προηγειται η Νεα Δημοκρατια απο το ΠΑΣΟΚ, συμφωνα με δυο σφυγμομετρησεις της ΑΛΚΟ και της ΜΡΒ, που πραγματοποιηθηκαν για λογαριασμο του ΣΚΥ και του ΜΕΓΑ, αντιστοιχα. Τριτη δυναμη αναδεικνυονται οι αναποφασιστοι, τα λευκα και τα ακυρα. Η πλειοψηφια των ερωτηθεντων εμφανιζεται απογοητευμενη απο την κυβερνηση και την αξιωματικη αντιπολιτευση. Τα τρια μικροτερα κομματα παραμενουν στασιμα, ενω ως οι καταλληλοτεροι Πρωθυπουργοι σημερα κρινονται ο Μιλτιαδης Εβερτ και η Βασω Παπανδρεου. Ως δημοφιλεστερος πολιτικος αρχηγος θεωρειται ο Νικος Κωνσταντοπουλος.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, εμφανιστηκε αισιοδοξος για την πορεια του κομματος του, μετα τις δημοσκοπησεις, που δινουν προβαδισμα στο κομμα του. Σε συνεντευξη του στον ΑΝΤΕΝΑ ο κ. Εβερτ υπεραμυνθηκε της αντιπολιτευτικης τακτικης που ακολουθει, ενω απεφυγε να επιτεθει κατα των εσωκομματικων του αντιπαλων. Ειπε δε οτι οταν θα γινει Πρωθυπουργος μπορει να χρησιμοποιησει τον Κωνσταντινο Μητσοτακη, αν ο ιδιος το επιθυμει, στο υπουργειο Εξωτερικων.

Ευρεια υπουργικη συσκεψη για τα θεματα της Παιδειας και της απασχολησης, πραγματοποιηθηκε το πρωι στη Βουλη, υπο την προεδρια του υπουργου Επικρατειας, Αντωνη Λιβανη. Στη συσκεψη μετειχαν οι υπουργοι Εσωτερικων, Αποκεντρωσης και Δημοσιας Διοικησης, Παιδειας, Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων και Οικονομικων. Μετα τη συσκεψη δεν εγιναν δηλωσεις. Παραλληλα ομως συνεχιζεται η αναταραχη σε ολες τις βαθμιδες της εκπαιδευσης. Το απογευμα συγκαλειται η συνοδος των Πρυτανων των Πανεπιστημιων, οπου θα εξεταστουν τα οικονομικα των ιδρυματων,ενω αυριο η ΕΦΕΕ εχει εξαγγειλει συγκεντρωση και πορεια στο κεντρο της Αθηνας. Απο σημερα επαναλαμβανει τις λειτουργιες του το Πανεπιστημιο της Κρητης. Οι δασκαλοι προσανατολιζονται σε απεργιακες κινητοποιησεις εντος του Νοεμβριου, με αιτημα την αυξηση των αποδοχων τους. Τελος απεργιακες κινητοποιησεις εισηγειται το διοικητικο συμβουλιο της ΟΛΜΕ, στον κλαδο των καθηγητων, για τον ερχομενο μηνα.

Επαναλαμβανονται απο το πρωι στα Σκοπια οι διμερεις διαπραγματευσεις μεταξυ της ελληνικης και της σκοπιανης αντιπροσωπειας, για τη ρυθμιση των τελευταιων εκκρεμοτητων, ωστε να τεθει σε εφαρμογη η ενδιαμεση συμφωνια της Νεας Υορκης. Ηδη το Κοινοβουλιο των Σκοπιων επικυρωσε τη συμφωνια με 102 ψηφους υπερ, μια κατα και δυο αποχες. Στο μεταξυ σταθερη βελτιωση παρουσιαζει η κατασταση της υγειας του Κιρο Γκλιγκοροφ, ο οποιος για πρωτη φορα μετα τον τραυματισμο του, ελαβε ελαφρα τροφη και επικοινωνησε με τους οικειους του.

Σε κρισιμη φαση εχουν εισελθει οι σχεσεις του Οικουμενικου Πατριαρχειου Κωνσταντινουπολεως και της Αρχιεπισκοπης Βορειου και Νοτιου Αμερικης και υπαρχουν φοβοι για πληρη ρηξη μεταξυ των δυο πλευρων. Ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος εμφανιζεται αποφασισμενος να επιβαλλει τη θεληση του, επιμενοντας στην παραιτηση του κ. Ιακωβου. Για το λογο αυτο συνηλθε χθες στην Κωνσταντινουπολη η Ιερα Συνοδος, η οποια επιβεβαιωσε την αποφαση να αποσταλει τριμελης Πατριαρχικη εξαρχεια, στη Νεα Υορκη, προκειμενου να ζητησει εξηγησεις απο τον Αρχιεπισκοπο Βορειου και Νοτιου Αμερικης. Η κυβερνηση παρακολουθει τις εξελιξεις και προβαινει σε ενεργειες, προκειμενου να εξομαλυνθει η κατασταση των σχεσεων μεταξυ των κυριων Βαρθολομαιου και Ιακωβου. Το πρωι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, εξεφρασε την ανησυχια του και απηυθυνε εκκληση για διαφυλαξη της ενοτητας της ομογενειας της Αμερικης. Η κυβερνηση, προσθετει, οφειλει να προχωρησει σε καθε ενεργεια για να διαφυλαχθει η ενοτητα, η πνευματικη και η εθνικη συνοχη της Ομογενειας. Επιθυμουμε, καταληγει, ο Αρχιεπισκοπος Ιακωβος να συνεχισει να προσφερει τις ανεκτιμητες υπηρεσιες του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναντωνται σημερα στο Σεραγεβο εκπροσωποι των τριων αντιμαχομενων πλευρων για να ορισουν μια νεα ημερομηνια εναρξης της μεταξυ τους εκεχειριας. Η συμφωνια καταπαυσης του πυρος επροκειτο να τεθει σε ισχυ απο τα μεσανυχτα, κατι που δεν κατεστη δυνατο, αφου δεν ειχε εκπληρωθει ο ορος των μουσουλμανων για αποκατασταση της παροχης, απο τη Ρωσια, φυσικου αεριου στο Σεραγεβο. Σημερα, παντως, οπως ανακοινωθηκε απο τη Μοσχα, η παροχη του φυσικου αεριου επαναληφθηκε. Εξαλλου, ο Πρωθυπουργος της Βοσνιας, Χαρις Σιλαιτζιτς, δηλωσε οτι η εκεχειρια θα μπορουσε να τεθει σε εφαρμογη, μεχρι σημερα τα μεσανυχτα. Το πρωι ξεσπασαν νεες συγκρουσεις στη δυτικη Βοσνια και συμφωνα με παρατηρητη του ΟΗΕ, η κατασταση ειναι τεταμενη.

Πανικο στον πληθυσμο και ζημιες σε αρκετα κτιρια προκαλεσε η σεισμικη δονηση μεγεθους 4,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που συγκλονισε το πρωι τη βορειοδυτικη Ιταλια, ανακοινωσε το υπουργειο Εσωτερικων. Πολλοι κατοικοι βγηκαν πανικοβλητοι στους δρομους μετα το σεισμο, ενω χρειαστηκε η επεμβαση πυροσβεστων για να απομακρυνουν μαθητες απο ενα σχολειο στην πολη Σαρζανα, κοντα στο επικεντρο του σεισμου. Απο τη δονηση κουνηθηκε ελαφρα και ο Κεκλιμμενος Πυργος της Πιζας, διχως ομως να υποστει ζημιες.

Εικοσιτετραωρη απεργια πραγματοποιουν σημερα 5 εκατομμυρια εργαζομενοι του δημοσιου τομεα στη Γαλλια με αποτελεσμα να εχει παραλυσει ολοκληρη η χωρα. Οι εργαζομενοι διαμαρτυρονται για το παγωμα των μισθων το 1996 και προειδοποιουν οτι αν δεν ληφθουν μετρα οι κινητοποιησεις θα συνεχισθουν.

Ανθρωποκυνηγητο εχει εξαπολυσει το ΦΒΙ στους κυκλους των ακροδεξιων στην Αριζονα για τον εντοπισμο και τη συλληψη των υπευθυνων του χθεσινου εκτροχιασμου αμαξοστοιχιας, καθως στον τοπο του δυστυχηματος βρεθηκαν προκηρυξεις με την υπογραφη "Γιοι της Γκεσταπο". Απο τον εκτροχιασμο της επιβατικης αμαξοστοιχιας που εκτελουσε το δρομολογιο Λος Αντζελες - Μαιαμι εχασε τη ζωη του ενα ατομο και τραυματιστηκαν πανω απο εκατο. Πρακτορες του ΦΒΙ και στελεχη της υπηρεσιας των σιδηροδρομων θεωρουν οτι ο εκτροχιασμος οφειλεται σε σαμποταζ, καθως φαινεται οτι οι ραγες ηταν παγιδευμενες.

Ενδεκα νεκροι και πανω απο 2.000 αστεγες οικογενειες ειναι ο απολογισμος απο τις σφοδρες βροχοπτωσεις και τις πλημμυρες της περασμενης εβδομαδος στη Νικαραγουα, ανακοινωσαν κυβερνητικες πηγες. Εκτος απο τις καταστροφες των περιουσιων τους, οι κατοικοι της Νικαραγουα, αντιμετωπιζουν τον κινδυνο των επιδημιων, καθως τα λιμναζονται υδατα απο τις πλημμυρες δημιουργουν εστιες μολυνσης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενταση δημιουργηθηκε το πρωι στον Πειραια, εξω απο το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας, οπου πραγματοποιησαν πορεια οι εργαζομενοι στη ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη του Περαματος, διαμαρτυρομενοι για το κλεισιμο των Ναυπηγειων ΝΑΥΣΙ. Οι εργαζομενοι εσπασαν τον κλοιο των ΜΑΤ και εφθασαν στην πυλη του υπουργειου, ενω με κοντεινερ απεκλεισαν την εισοδο. Οι εκπροσωποι των εργαζομενων συναντηθηκαν με αρμοδιους του υπουργειου Εμπορικης Ναυτιλιας, ενω στη συνεχεια η κατασταση εκτονωθηκε. Στο μεταξυ αυριο αναμενεται να ανακοινωθει απο τον αρμοδιο Κοινοτικο Επιτροπο, Βαν Μιρτ, η οριστικη αποφαση της Ευρωπαικης Επιτροπης, για τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα. Πληροφοριες απο τις Βρυξελλες αναφερουν οτι γινεται αποδεκτο το αιτημα της χωρας μας να δοθει παραταση μεχρι τα τελη Μαρτιου, για να επεξεργαστει και να υποβαλει στην Κοινοτητα το επιχειρησιακο σχεδιο για τη βιωσιμοτητα των Ναυπηγειων.

Με αποφαση του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, που δημοσιευθηκε στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως, επισημοποιηθηκαν οι αρμοδιοτητες του υπουργου Επικρατειας, Αντωνη Λιβανη. Ειδικοτερα, ο κ. Λιβανης διατηρει τις αρμοδιοτητες τις οποιες ειχε ως υφυπουργος, ενω του ανατιθενται αρμοδιοτητες για την οργανωση των υπηρεσιων του Πρωθυπουργου, τα συμβουλια, επιτροπες η ομαδες εργασιας, που συγκροτουνται απο δημοσιους λειτουργους και εμπειρογνωμονες. Επισης παρεχεται η δυνατοτητα στον κ. Λιβανη να συγκαλει υπουργικες συσκεψεις,να παρισταται στο Κοινοβουλιο για θεματα που αφορουν το πρωθυπουργικο γραφειο και να αναλαμβανει νομοθετικες πρωτοβουλιες.

Νεα αναβολη για τις 15 Μαρτιου 1996 ελαβε απο το Μικτο Ορκωτο Εφετειο Χαλκιδας, ο βιομηχανος Ιωσηφ Βαγιωνης, ο οποιος κατηγορειται για τη δολοφονια της φιλης του, Ελενης Πισκου. Την αναβολη ζητησε και ελαβε λογω απουσιας του βασικου συνηγορου του, Αλεξανδρου Λυκουρεζου, που βρισκεται στο εξωτερικο.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του απο τα ναρκωτικα. Προκειται για το Νικο Γκινη, 25 ετων, ο οποιος βρεθηκε σε κωμματωδη κατασταση, τα μεσανυχτα, σε οικοπεδο της περιοχης Μπραχαμιου, στην Αθηνα. Ο ατυχος νεος μεταφερθηκε στο Ασκληπιειο Βουλας, οπου οι γιατροι απλα διαπιστωσαν το θανατο του. Απο το περιβαλλον του νεαρου εγινε γνωστο οτι το τελευταιο εικοσαημερο εκανε προσπαθειες απεξαρτησης.

Εξαιρετικες επιδοσεις στο χωρο της μουσικης σημειωνει ενα 10χρονο Ελληνοπουλο, στην Αυστραλια, προκαλωντας το ενδιαφερον της κοινης γνωμης. Προκειται για τον αριστουχο μαθητη, Στεφανο Κασσομενο, ο οποιος θα εκπροσωπησει την Αυστραλια σε διεθνη διαγωνισμο μουσικοσυνθετων, κατω των 15 ετων, που θα πραγματοποιηθει στην Ταιλανδη. Αναφερομενος στην επιλογη του απο την επιτροπη κριτων, που τον θεωρησε ως τον πλεον καταλληλο να εκπροσωπησει την Αυστραλια, ο μικρος Στεφανος λεει οτι εστειλε δυο συνθεσεις του, τις οποιες η επιτροπη απερριψε. Επιλεχθηκε, ομως, μια τριτη, που οπως υποστηριζει, την εγραψε για πλακα. Συμφωνα ομως με το σκεπτικο της επιλογης, η συνθεση αυτη αντικατροπτιζει την ζωντανη, γρηγορη και ξενιαστη ζωη ενος 10χρονου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωνες χωρις βαθμολογικη σημασια δινουν στη Μοσχα οι εθνικες μας ομαδες ποδοσφαιρου, ανδρων και ελπιδων, με τα αντιστοιχα συγκροτηματα της Ρωσιας. Σημερα στις εξι αγωνιζεται η εθνικη ελπιδων, ενω αυριο στις 7 η εθνικη ανδρων. Οι αγωνες πραγματοποιουνται το πλαισιο της προκριματικης φασης του ευρωπαικου πρωταθληματος.

Σε εγχειρηση θα υποβληθει την Πεμπτη ο διεθνης μεσος ποδοσφαιριστης του Παναθηναικου , Νικος Νιοπλιας καθως το προβλημα που ειχε ο παικτης στους κοιλιακους δεν ξεπεραστηκε απο την αγωγη που ακολουθουσε.Αυτο σημαινει οτι ο Νιοπλιας θα επανελθει στην ενεργο δραση μετα απο τρεις μηνες περιπου.

Ο Ρωσος Παγκοσμιος πρωταθλητης στο σκακι Γκαρι Κασπαροφ διατηρησε τον τιτλο του, αφου αναδειχθηκε ισοπαλος με τον Ινδο διεκδικητη Βισβαναθαν Αναντ στην 17-η παρτιδα της συναντησης, που διεξαγεται στη Νεα Υορκη.Ετσι,το σκορ διαμορφωθηκε σε 10-7 υπερ του 32-χρονου Κασπαροφ, ο οποιος ακομη και αν ηττηθει και στις τρεις παρτιδες που απομενουν θα διατηρησει τον τιτλο του για την Παγκοσμια Ενωση Σκακιστων. Η επομενη μεγαλη σκακιστικη αναμετρηση που αναμενεται να προσελκυσει παγκοσμιο ενδιαφερον, ειναι η συναντηση για τον τιτλο Παγκοσμιου πρωταθλητη της ΦΙΔΕ, οπου ο κατοχος Ανατολι Καρποφ θα αντιμετωπισει τον Αμερικανο διεκδικητη Γκατα Καμσκι.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα εκτος της δυτικης Ελλαδας οπου ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 23 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 26 και στα νησια τους 24 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στα κεντρικα και ανατολικα θα υπαρχουν νεφωσεις με πιθανοτητα ασθενων βροχων, ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 10 October 1995 - 18:13:22