Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Την αλλαγη της σημαιας των Σκοπιων αποφασισε σημερα η Βουλη του γειτονικου κρατους. Οπως μεταδιδει απο τα Σκοπια το ΑΠΕ, η σχετικη προταση συγκεντρωσε 110 ψηφους υπερ, μια ψηφο κατα και 4 αποχες επι συνολου 120 βουλευτων. Η σχετικη αποφαση θα δημοσιευθει στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως και θα μπει σε ισχυ αμεσως μετα την δημοσιευση. Ο βουλευτης ο οποιος ψηφισε κατα ηταν ο Σαλι Ραμαντανι, που ανηκει πολιτικα σε φραξια του αλβανικου κομματος της "Δημοκρατικης Ευημεριας". Ο κ . Ραμαντανι δηλωσε οτι η αλλαγη της σημαιας γινεται μετα απο πιεση ενος ισχυρου κρατους και μιας μεγαλης δυναμης, χαρακτηρισε λαθος την υπογραφη της συμφωνιας της Νεας Υορκης και προτεινε να γινει δημοψηφισμα για το θεμα της σημαιας. Εξαλλου η Βουλη υιοθετησε τη διακηρυξη στην οποια καταδικαζεται η δολοφονικη αποπειρα κατα του Κιρο Γκλιγκορωφ ως τρομοκρατικη πραξη που αποσκοπει ``να κοψει το δρομο του κρατους προς την ενδυναμωση του και τη συνδεση του με ευρωπαικες και παγκοσμιες ενωτικες διαδικασιες.

Κρισιμη εξακολουθει να παραμενει η κατασταση της υγειας του Προεδρου των Σκοπιων Κιρο Γκλιγκοροφ ,ο οποιος νοσηλευεται στην εντατικη μοναδα.Ανησυχια ομως επικρατει για τις εξελιξεις στο Σκοπιανο καθως υπαρχουν ερωτηματικα για την πορεια που θα διαγραψει καθως θεωρειται μαλλον απιθανο το ενδεχομενο της πληρους αποκαταστασης της υγειας και της επανοδου του κ. Γκλιγκοροφ στα καθηκοντα του. Το πρωι,αρχισε στο Κοινοβουλιο των Σκοπιων η συζητηση για την αλλαγη των συμβολων ενω την ερχομενη Δευτερα αναμενεται να εγκριθει το κειμενο της ενδιαμεσης συμφωνιας της Νεας Υορκης. Συμφωνα με σφυγμομετρηση που δημοσιευει σημερα η εφημεριδα ``Νοβα Μακεντονια``,το 56% των ερωτηθεντων συμφωνει με την αλλαγη της σημαιας ,το 12% ειναι αντιθετο ,το 11% μερικως αντιθετο ,ενω το υπολοιπο 6% δεν εκφραζει αποψη. Στο θεμα ενδεχομενης αλλαγης του ονοματος αντιτιθεται το 79 τοις εκατο.

Στο μεταξυ,επικρατεστερος διαδοχος εμφανιζεται ο σημερινος Προεδρος της Βουλης, Στογιαν Αντοφ, ο οποιος εχει ηδη αναλαβει προσωρινα καθηκοντα Προεδρου, οπως οριζει το Συνταγμα.Επισης ως υποψηφιος φερεται και ο καθηγητης Βασιλι Τουπορκοφσκι ,τελευταιος εκπροσωπος της Δημοκρατιας των Σκοπιων στο προεδρειο της Γιουγκοσλαβιας πριν τη διαλυση της.

Στην Αθηνα ολοκληρωθηκε χθες σε εποικοδομητικο κλιμα η πρωτη φαση των συνομιλιων μεταξυ των αντιπροσωπειων της χωρας μας και των Σκοπιων για τα πρακτικα ζητηματα της ενδιαμεσης συμφωνιας της Νεας Υορκης.Οι διαπραγματευσεις αναμενεται να ολοκληρωθουν στις αρχες της επομενης εβδομαδος στα Σκοπια. Ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, Κωνσταντινος Μπικας, δηλωσε το μεσημερι οτι εγιναν θετικα βηματα και εξεφρασε την ελπιδα οτι συντομα θα ολοκληρωθουν. Εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι η αποπειρα κατα του κ. Γκλιγκορωφ δεν θα επιδρασει στη σταθεροτητα της περιοχης, ουτε μπορει να απειλησει την πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας.

Αποστασεις απο τη Νεα Δημοκρατια κραταει ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης σε συνεντευξη εφολης της υλης προς τον ``Οικονομικο Ταχυδρομο``. Ο κ. Μητσοτακης εμφανιζεται απαισιοδοξος για την πολιτικη και την εν γενει κατασταση που επικρατει στη χωρα και εκφραζει την εκτιμηση οτι η Ελλαδα βρισκεται σε φαση παρακμης. Προσθετει οτι δε βλεπει σημερα τις δυναμεις εκεινες που θα μπορουσαν να τη βγαλουν απο αυτη την κριση.Επισημαινει δε οτι το προβλημα της Ελλαδας ειναι πως μπορει να υπαρξει μια συγκεντρωση υγιων πολιτικων δυναμεων οι οποιες θα περιλαμβανουν και ευρυτερες δυναμεις μεσα στην ελληνικη κοινωνια ωστε να αρχισει ενα καινουργιο ξεκινημα. Αναφερομενος στο Σκοπιανο, ο κ. Μητσοτακης τονισε οτι δεν μπορουσε να δεχθει το πακετο Πινειρο γιατι θα επεφτε η κυβερνηση. Προσθεσε οτι δυστυχως δεν ηταν μονο ο κ. Σαμαρας που ακολουθουσε ακραια γραμμη αλλα υπηρχε μια αλλη ομαδα μεσα στο κομμα, στην οποια μετειχε ο σημερινος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο Σταυρος Δημας και ο Αθανασιος Κανελοπουλος, οι οποιοι δεν δεχονταν καμμια συζητηση για συνθετο ονομα. Ο πρωην Πρωθυπουργος αφηνει αιχμες και κατα του τοτε Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωνσταντινου Καραμανλη, για τον οποιο, οπως ειπε, δεν ειχε τη βοηθεια του, παρ'οτι του τη ζητησε. Τελος απαντωντας σε ερωτηση αν συμφωνει με την αποψη του κ. Εβερτ υπερ του μεγαλου πακετου, ο κ. Μητσοτακης υποστηριζει οτι αυτος επεβαλε στον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας την αποψη αυτη. Επαναλαμβανει, δε, οτι η μονη ρεαλιστικη λυση ειναι η συνθετη ονομασια. Ο κ. Εβερτ δεν θελησε να κανει καμμια δηλωση κληθεις να σχολιασει τη συνεντευξη του κ. Μητσοτακη και παρεπεμψε στην ομιλια του στην κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος. Συμφωνα με πληροφοριες κατα την πρωινη συσκεψη του κ. Εβερτ με τους συνεργατες του, εγινε συζητηση για το θεμα της συνεντευξης Μητσοτακη και κυριαρχησε η αποψη οτι δεν πρεπει να υπαρξει απαντηση, ωστε να μην ανεβουν οι τονοι.

Υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου,Ανδρεα Παπανδρεου συνεδριαζει απο τη 1.30 το Υπουργικο Συμβουλιο και εξεταζει την οικονομικη και εισοδηματικη πολιτικη ,την πορεια των μεγαλων εργων καθως και το θεμα των ιδιωτικων και δημοσιων επενδυσεων.Ο υπουργος και ο αναπληρωτης υπουργος ΠΕΧΩΔΕ κυριοι Λαλιωτης και Γειτονας κανουν ενημερωση για την πορεια των δημοσιων εργων και για τη δυνατοτητα απορροφησης των πιστωσεων για την εκτελεση τους.Αναμενεται να δωσουν στοιχεια για την εκτελεση 2.500 περιπου εργων συνολικης δαπανης 2,5 τρισεκατομμυριων δραχμων.

Δυο σεισμικες δονησεις σημειωθηκαν το πρωι σε δυο διαφορετικες περιοχες της χωρας.Ειδικοτερα,στις 10.20 το πρωι σημειωθηκε ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 4,7 βαθμων της Κλιμακας Ριχτερ στην υποθαλασσια περιοχη νοτια της Κεφαλλονιας.Εξαλλου,στις 8.20 το πρωι σημειωθηκε ασθενης σεισμικη δονηση μεγεθους 4 βαθμων της Κλιμακας Ριχτερ μεταξυ των νομων Καρδιτσας και Ευρυτανιας νοτιοδυτικα της λιμνης Ταυρωπου. Οι σεισμολογοι τονισαν οτι δεν υπαρχει καμμια ανησυχια απο τους δυο σεισμους.

Επεισοδια σημειωθηκαν το μεσημερι εξω απο τη Νομικη Σχολη Αθηνων, στην οδο Σολωνος, οπου φοιτητες της Σχολης ειχαν προγραμματισει αποκλεισμο του οδοστρωματος, διαμαρτυρομενοι για τις συνθηκες φοιτησης. Στην περιοχη εμφανιστηκε ομαδα αναρχικων, οι οποιοι πεταξαν βομβες μολοτωφ και πυρπολησαν ενα αυτοκινητο τηλεοπτικου σταθμου. Μετα απο επεμβαση των δυναμεων της αστυνομιας, τα επεισοδια δεν επεκταθηκαν.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεες συγκρουσεις ξεσπασαν στα πολεμικα μετωπα της Βοσνιας, ενω την ιδια ωρα ο αμερικανος μεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ προσπαθει να εξασφαλισει την συγκαταθεση των εμπολεμων σε μια συμφωνια καταπαυσης του πυρος. Σημερα ο κ. Χολμπρουκ επισκεπτεται το Σεραγεβο για τεταρτη φορα μεσα σε εξι μερες. Οι μαχες ωστοσο, συνεχιζονται ενω χθες αεροσκαφη του ΝΑΤΟ εξαπελυσαν πυραυλους εναντιον τριων σερβικων στοχων στη Βοσνια. Σημερα οι υπουργοι Αμυνας των χωρων μελων του ΝΑΤΟ συνεδριαζουν στη Βιρτζινια των ΗΠΑ με αντικειμενο την αναπτυξη των στρατιωτικων δυναμεων της Συμμαχιας στη Βοσνια.

Νωριτερα απο καθε αλλη χρονια εκανε φετος την εμφανιση της η τρυπα του οζοντος που σχηματιζεται καθε ανοιξη πανω απο την Ανταρκτικη, ενω το ευρος και το βαθος της ειναι μεγαλυτερα απο καθε προηγουμενη χρονια, ανακοινωσε σημερα ο νεοζηλανδος χημικος περιβαλλοντος Τομ Κλαρκσον.Ο ιδιος ειπε οτι η τρυπα του οζοντος εχει πλεον καλυψει ολη σχεδον την ηπειρο της Ανταρκτικης και οτι εχει απορροφηθει ολο το οζον απο μια ζωνη υψους 12-20 χιλιομετρων.

Στους 89 εφθασε ο αριθμος των νεκρων του καταστροφικου σεισμου που επληξε την Κυριακη την πολη Ντιναρ της δυτικης Τουρκιας. Οι τραυματιες ανερχονται σε 210.

Πρωτη σε αριθμο τυφλων και κωφαλαλων ειναι τυπικα τουλαχιστον η Ιταλια. Μετα το σκανδαλο των κατα φαντασιαν αναπηρων που προσεληφθησαν στο Ιταλικο δημοσιο, τωρα ανακαλυφθηκαν και αυτοι που εχουν διπλες συνταξεις αναπηριας. Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο τη Ρωμη οι περιπτωσεις αυτες ξεπερνουν τις 15.000 ενω αλλες 700.000 ειναι υποπτες και διερευνουνται.

Περισσοτεροι απο 1000 πυροσβεστες αγωνιζονται απεγνωσμενα για να σβησουν τεραστια πυρκαγια,που μαινεται ανεξελεγκτη σε ορεινη περιοχη της βορειας Καλιφορνιας,ανακοινωσαν οι αρχες. Η πυρκαγια εχει καταστρεψει ηδη 50 κατοικιες και εχει υποχρεωσει εκατονταδες ατομα να εγκαταλειψουν τις εστιες τους. Απο τις φλογες εχουν αποτεφρωθει μεχρι στιγμης 3200 στρεμματα δασικης εκτασης και εχουν καει αρκετα απο τα παναρχαια και σπανια δενδρα Ρεντγουντ. Η πυρκαγια ξεκινησε απο φωτια που ειχαν αναψει καποιοι κατασκηνωτες .

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αυτοκτονια αποδιδεται, κατα πασα πιθανοτητα, ο μυστηριωδης θανατος 14χρονου Λαρισαιου μαθητη το πτωμα του οποιου βρεθηκε, χθες βραδυ, εξω απο την πορτα του σπιτιου του στη Λαρισα. Ο νεαρος βρεθηκε στη μεση του δρομου φεροντας πολλαπλα τραυματα σε διαφορα σημεια του σωματος του. Ο ατυχος μαθητης μεταφερθηκε στο νοσοκομειο Λαρισας, οπου απλως διαπιστωθηκε ο θανατος του. Ο ιατροδικαστης απεδωσε το θανατο του σε πτωση απο μεγαλο υψος, ενω η αστυνομια εξεταζει το ενδεχομενο ο μαθητης να αυτοκτονησε πεφτοντας απο την απεναντι οικοδομη λογω πιεσεων απο το σπιτι του. Μαλιστα λεγεται οτι αφησε και σχετικη επιστολη χωρις ακομη ωστοσο το θεμα να εχει διευκρινιστει.

Σημερα αναμενεται η αποφαση της Ιερας Συνοδου για τους τρεις Ιερωνυμικους Μητροπολιτες Νικοδημο,Θεολογο και Κωνσταντινο αν δηλαδη θα προτεινει στην Ιεραρχια την αρση του Επιτιμιου της Ακοινωνησιας.Η Διαρκης Ιερα Συνοδος συνεδριαζει απο το πρωι στη Μονη Πετρακη.

Κινητοποιησεις προανηγγειλαν οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια ΝΑΥΣΙ μετα την αποφαση των αδελφων Καλογεριδη να κλεισουν την επιχειρηση.Οι εργαζομενοι πραγματοποιουν γενικη συνελευση στις 3 το μεσημερι.

Ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στεφανος Τζουμακας συναντηθηκε το πρωι με τον Προεδρο του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων Ιασωνα Στρατο.

Ο υπουργος Παιδειας Γεωργιος Παπανδρεου συναντηθηκε το πρωι διαδοχικα με τα προεδρεια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ στο πλαισιο της Παγκοσμιας Ημερας του Εκπαιδευτικου και εξετασαν θεματα που απασχολουν τους καθηγητες και τους δασκαλους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με στοχο την προκριση τους στη φαση των ομιλων του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ, δυο Ελληνικες ομαδες δινουν αποψε τους επαναληπτικους αγωνες τους για το δευτερο προκριματικο γυρο της διοργανωσης.

Ο Παναθηναικος υποδεχεται στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων τη Ζαλγκιρις Καουνας, την οποια ειχε νικησει με 59-56 στη Λιθουανια.

Ο Ηρακλης φιλοξενει στη Θεσσαλονικη τη Χαποελ Γκαλιλ Ελιον, με πλεονεκτημα τη νικη που σημειωσε στο Ισραηλ με 91-83.

Εγιναν και επισημα γνωστοι οι αντιπαλοι των Ελληνικων ομαδων στον τριτο προκριματικο γυρο του Κυπελλου Κορατς, μετα τη διεξαγωγη των επαναληπτικων συναντησεων του δευτερου γυρου. Ετσι, το Σπορτινγκ θα αντιμετωπισει τη Γαλλικη Σολε, η ΑΕΚ την Σιλουτε απο τη Λιθουανια, ο Αρης την Πολωνικη Σταλ Μπιτον και ο Πανιωνιος τη Γιουγκοσλαβικη Μποροβιτσα Ρουμα.

Το διοικητικο συμβουλιο του συνδεσμου διαιτητων βολει βορειας Ελλαδας, που εχει εδρα την Θεσσαλονικη, αποφασισε να ανακαλεσει ολες τις δηλωσεις ενεργειας των μελων του και να κηρυξει αποχη απο ολα τα πρωταθληματα της νεας περιοδου.

ΚΑΙΡΟΣ

Διατηρηση της ηλιοφανειας και το επομενο διημερο προβλεπει η Μετεωρολογικη Υπηρεσια .Σημερα στην Ηπειρο και τη Μακεδονια υπαρχουν τοπικες νεφωσεις ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος.Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοποικα στο Αιγαιο ισχυροι.Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 23 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 26 και στα νησια του Αιγαιου τους 24 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος και μονο στα βορεια θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις .Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.12 run on Friday, 6 October 1995 - 10:59:21