Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Oct. 03)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Εκτος κινδυνου νοσηλευεται στο νοσοκομειο των Σκοπιων ο Προεδρος της χωρας, Κιρο Γκλιγκοροφ, εναντιον του οποιου εγινε το πρωι αποπειρα δολοφονιας, κοντα στο υπουργειο Εξωτερικων και το Κοινοβουλιο. Οπως μετεδωσε το ΑΠΕ απο τα Σκοπια ο κ. Γκλιγκοροφ, ο οποιος τραυματιστηκε, δεν διατρεχει κινδυνο, αλλα βρισκεται υπο ιατρικη παρακολουθηση και εχει τις αισθησεις του. Ομως οπως μετεδωσε το γαλλικο πρακτορειο, επικαλουμενο ανωνυμη ιατρικη πηγη, ο κ. Γκλιγκοροφ εχει τραυματιστει σοβαρα. Εχει υποστει καταγμα στο κρανιο, εγκεφαλικη διασειση και φερει πολλα τραυματα στο σωμα. Σημειωνεται οτι στις 10.30 το πρωι, σημειωθηκε η εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου, με αποτελεσμα να σκοτωθει ο οδηγος του προεδρικου αυτοκινητου, το οποιο περνουσε εκεινη την ωρα, ενω τραυματιστηκαν πολλα αλλα ατομα. Εκτιμαται οτι η εκρηξη σταθμευμενου παγιδευμενου αυτοκινητου, εγινε με τηλεχειρισμο, την ωρα που το αυτοκινητου του Σκοπιανου προεδρου, περνουσε διπλα του. Μετα την επιθεση ο Κιρο Γκλιγκοροφ μεταφερθηκε στο νοσοκομειο, ενω συμφωνα με πηγες του υπουργειου Εσωτερικων, η αστυνομια εχει συλλαβει δυο υποπτους για την βομβιστικη επιθεση. Οπως εγινε γνωστο απο τα Σκοπια, σε κατασταση συναγερμου βρισκονται ολα τα συνοριακα φυλακια της χωρας.

Και ενω αυτα συνεβαιναν στα Σκοπια, στις 11 το πρωι αρχισαν στο υπουργειο Εξωτερικων, οι εργασιες της πρωτης συναντησης των αντιπροσωπειων Ελλαδας και Σκοπιων, με κυριο αντικειμενο την εφαρμογη της ενδιαμεσης συμφωνιας που υπογραφηκε στη Νεα Υορκη. Ειδικοτερα εξεταζεται το θεμα αδειων εισοδου, διαβατηριων, συνοδευτικων εγγραφων για τα εμπορευματα και το ζητημα της εγκαταστασης διπλωματικου γραφειου των Σκοπιων στην Αθηνα. Επικεφαλης της ελληνικης αντιπροσωπειας ειναι ο πρεσβης, Δημητρης Κυπραιος και των Σκοπιων ο βοηθος υπουργος Εξωτερικων, Λιουπτσο Αρσοφσκι. Σημειωνεται οτι χθες το βραδυ συναντηθηκαν στο Βελιγραδι ο προεδρος της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και ο Προεδρος των Σκοπιων, Κιρο Γκλιγκοροφ, ο οποιος εξεφρασε την αποψη, οτι η εξομαλυνση των διμερων σχεσεων Σκοπιων - Σερβιας ειναι προς το συμφερον της σταθεροτητας της νοτιας περιοχης των Βαλκανιων.

Η κυβερνηση και η αξιωματικη αντιπολιτευση στην Αθηνα εξεφρασαν την ικανοποιηση και την ανακουφιση της για τη διασωση του Προεδρου των Σκοπιων, Κιρο Γκλιγκορωφ, απο την αποπειρα δολοφονιας που σημειωθηκε το πρωι. Ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, δηλωσε οτι η κυβερνηση εκφραζει τον αποτροπιασμο της για την αποπειρα και τη θλιψη της για τα θυματα της. Ευχεται εξαλλου γρηγορη αποκατασταση της υγειας του Σκοπιανου Προεδρου,η κατασταση της οποιας δεν γνωριζει αυτη τη στιγμη ποια ακριβως ειναι. Απαντωντας σε σχετικες ερωτησεις ο κ. Χυτηρης δηλωσε οτι οι συνομιλιες μεταξυ των αντιπροσωπειων των δυο χωρων για την ενδιαμεση συμφωνια συνεχιζονται κανονικα. Εγινε μονο μια μικρη διακοπη προκειμενου η σκοπιανη αντιπροσωπεια να ενημερωθει σχετικα με την αποπειρα κατα του Κιρο Γκλιγκορωφ και προσθεσε οτι δεν πιστευει οτι η αποπειρα θα δημιουργησει προβληματα στην εφαρμογη της ενδιαμεσης συμφωνιας. Σε ερωτηση εξαλλου ποιος εχει συμφερον να φυγει απο τη μεση ο Κιρο Γκλιγκορωφ, ο κ. Χυτηρης ειπε οτι δεν εχει απαντηση σ'αυτο αλλα προσθεσε οτι η Ελλαδα υποστηριζει οτι η ειρηνη στην περιοχη δεν πρεπει να διαταραχθει με κανεναν τροπο.

Εξαλλου ο αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Γιαννης Βαρβιτσιωτης, μιλωντας στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, για τα εθνικα θεματα, τονισε οτι ευτυχως που σωθηκε ο κ.Γκλιγκοροφ γιατι διαφορετικα θα ειχαμε εμπλοκη και νεα προβληματα. Επισης ο επιτιμος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Μητσοτακης, εξεφρασε την ικανοποιηση του για την αποτυχια της δολοφονικης αποπειρας. Η αποσταθεροποιηση, προσθεσε, σ'αυτη τη γειτονικη δημοκρατια ειναι το τελευταιο πραγμα που θα μπορουσε να επιθυμει η Ελλαδα.

Εντονες διεργασιες παρατηρουνται στην κυβερνητικη παραταξη, ενω ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, επιτεθηκε εναντιον στελεχων του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτουν ομαδες εντος του κινηματος η καταφευγουν σε δημοσιες συγκρουσεις στην τηλεοραση. Τονισε οτι η κακη εικονα της κυβερνησης δεν οφειλεται στην αντιπολιτευση, αλλα στις διαφωνιες εκ των ενδον. Ο Πρωθυπουργος προανηγγειλε οτι θα συγκληθει τον ερχομενο μηνα, η κοινοβουλευτικη ομαδα, προκειμενου να συζητηθουν τα προβληματα. Ο Κωστας Σημιτης χαρακτηρισε καθυστερημενη τη συγκληση, ενω ο Θεοδωρος Παγκαλος υποστηριξε οτι υπαρχει θεμα ηγεσιας στο ΠΑΣΟΚ. Τελος ο Παρασκευας Αυγερινος επανελαβε την προταση του για συγκληση εκτακτου συνεδριου του ΠΑΣΟΚ. Το πρωι ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, δηλωσε οτι θα αναλαβει πρωτοβουλιες για ενα ενωτικο εκτελεστικο γραφειο, μολις επιστρεψει απο τις Ηνωμενες Πολιτειες.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης επιβεβαιωσε οτι ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ και μελος του Εκτελεστικου Γραφειου Παρασκευας Αυγερινος κατα τη χθεσινη συνεδριαση του οργανου εθεσε θεμα ηγεσιας. Ο κ. Χυτηρης, προσθεσε, οτι κανενας αλλος δεν το δεχθηκε και η προταση απορριφθηκε. Σε ερωτηση εξαλλου αν το γεγονος οτι ο κ. Αυγερινος εθεσε θεμα ηγεσιας θα εχει καποιες επιπτωσεις για τον ιδιο , ο κυβερνητικος εκπροσωπος απαντησε οτι δεν θα εχει καμμια επιπτωση και προσθεσε οτι δεν υπαρχει θεμα παραπομπης του κ. Αυγερινου στην επιτροπη δεοντολογιας του κομματος.

Την Πεμπτη στη μιαμισυ το μεσημερι θα συνεδριασει το Υπουργικο Συμβουλιο υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου. Οπως ανακοινωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τα θεματα που θα συζητηθουν στη συνεδριαση ειναι οι δημοσιες και ιδιωτικες επενδυσεις καθως και η πορεια των μεγαλων εργων, ενω εισηγησεις θα κανουν οι αρμοδιοι υπουργοι.

Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, θα συναντηθει στις 3 το μεσημερι στην Εκαλη, με τον Κωστα Σκανδαλιδη, ο οποιος, κατα πασα πιθανοτητα, αναμενεται να καταλαβει τη θεση του γραμματεα του ΠΑΣΟΚ.

Συνεδριαζει απο τις 11 το πρωι στη Ρηγιλης, η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας, υπο την προεδρια του Προεδρου του κομματος, Μιλτιαδη Εβερτ. Εξεταζονται οι πολιτικες εξελιξεις και η πολιτικη του κομματος ενοψει της νεας συνοδου της Βουλης. Ο αρχηγος της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης στην ομιλια του, ασκησε δριμυα κριτικη κατα της κυβερνησης. Εδωσε τις κατευθυντηριες γραμμες με βαση το προγραμμα του κομματος για τους επομενους μηνες και ζητησε απο τους βουλευτες να βρισκονται κοντα στο λαο και τα προβληματα του.

Προσερχομενος στη συνεδριαση ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας και πρωην Πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης, δηλωσε οτι ειναι μια τακτικη συνεδριαση της κοινοβουλευτικης ομαδας και προσθεσε οτι η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας και τακτικα συνεδριαζει και ουσιαστικο διαλογο κανει. Στην αρχη της συνεδριασης ο γενικος γραμματεας της κοινοβουλευτικης ομαδας του κομματος, διαβασε ψηφισμα με την ευκαιρια των 21 χρονων απο την ιδρυση της Νεας Δημοκρατιας. Στο ψηφισμα που εγκριθηκε ομοφωνα, τονιζεται οτι η Νεα Δημοκρατια ειναι η μονη δυναμη που μπορει να κυβερνησει και να βγαλει τον τοπο απο το αδιεξοδο. Γινεται αναφορα στην ενοτητα, ενω ο βουλευτης, Νικος Κακαλος, ζητησε να υπαρξουν στο ψηφισμα ορισμενες φραστικες βελτιωσεις.

Οι σχεσεις Αλβανιας - Ελλαδας εχουν βελτιωθει μετα απο μια περιοδο εντασης περυσι, δηλωσε ο υπουργος Εξωτερικων της Αλβανιας, Αλφρεντ Σερεκι, μιλωντας αργα χθες βραδυ στην 50η συνοδο της γενικης συνελευσης του ΟΗΕ. Χαρακτηρισε μαλιστα την ελληνικη μειονοτητα στη χωρα του ως γεφυρα φιλιας.

Οι φορολογικες απαλλαγες που ισχυουν για τα στεγαστικα δανεια θα εξακολουθησουν τα ισχυουν για οσα προοριζονται για την αναχρηματοδοτηση τετοιων δανειων, δηλωσε το πρωι ο υφυπουργος Οικονομικων, Δημητρης Γεωργακοπουλος. Προσθεσε οτι εντος της ημερας θα εκδοθει σχετικη αποφαση.

Ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων συναντηθηκε το πρωι με το προεδρειο της ΟΤΟΕ και συζητησαν το θεμα των συνταξεων. Αργα το μεσημερι ο κ. Τζουμακας θα συναντηθει για το θεμα αυτο με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, στα πλαισια των επαφων του με τις συνδικαλιστικες οργανωσεις.

Πορεια προς το υπουργειο Βιομηχανιας πραγματοποιησαν το πρωι εργαζομενοι απο Κλωστουφαντουργιες και Επιχειρησεις που εκλεισαν το τελευταιο διαστημα. Αντιπροσωπεια των απολυμενων συναντηθηκε με τον υφυπουργο Βιομηχανιας, Κωνσταντινο Βρεττο, στον οποιο επεδωσαν ψηφισμα.

Μεχρι και αυριο θα παραμεινει κλειστο το Πανεπιστημιο Κρητης, υστερα απο αποφαση της συγκλητου του ιδρυματος. Αυριο αναμενεται στην Κρητη εκπροσωπος του υπουργειου Παιδειας, προκειμενου να εξετασει την κατασταση που εχει δημιουργηθει στο Πανεπιστημιακο αυτο ιδρυμα. Προβληματα, ομως, αντιμετωπιζουν και τα Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα. Αυριο συνεδριαζουν οι προεδροι των ΤΕΙ της χωρας, για να εξετασουν τα προβληματα αυτα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 71 ανερχεται μεχρι στιγμης ο αριθμος των νεκρων απο τον καταστρεπτικο σεισμο στην Τουρκια. Τα σωστικα συνεργεια εκτιμουν οτι ο συνολικος αριθμος των νεκρων θα ξεπερασει τους 100. Τουλαχιστον 240 ατομα εχουν τραυματισθει, ενω χιλιαδες κατοικιες κατερρευσαν η υπεστησαν σοβαρες ζημιες. Η χωρα μας αποστελει στην Τουρκια ανθρωπιστικη βοηθεια και δυναμη της ΕΜΑΚ, προκειμενου να βοηθησουν τους σεισμοπαθεις.

Νεο γυρο διαβουλευσεων για το σχηματισμο κυβερνησης ξεκινα απο σημερα η εντολοδοχος πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, καθως ο προεδρος Σουλειμαν Ντεμιρελ δεν εκανε χθες δεκτη την προταση της για τη συγκροτηση κυβερνησης μειψοφηιας. Η Τσιλερ προτεινε στον προεδρο Ντεμιρελ τη συγκροτηση κυβερνησης με την υποστηριξη του εθνικιστικου κομματος του Αλπαρσλαν Τουρκες, του Αριστερου Δημοκρατικου Κομματος Μπουλεντ Ετσεβιτ και ανεξαρτητων βουλευτων. Την τελευταια στιγμη παντως και τα δυο αυτα κομματα απεσυραν την υποστηριξη τους στην προταση Τσιλερ.

Η συγκροτηση πολυεθνικης δυναμης του ΝΑΤΟ που θα εχει ως αποστολη την επιτηρηση της εφαρμογης μιας μελλοντικης ειρηνευτικης συμφωνιας στη Βοσνια, θα ειναι στο επικεντρο των συνομιλιων που θα εχουν κατα την ετησια συνοδο τους, την Πεμπτη και Παρασκευη στη Βιρτζινια των ΗΠΑ, οι υπουργοι Αμυνας της Συμμαχιας. Ο αριθμος των ανδρων της δυναμης που θα αποστειλουν οι Ηνωμενες Πολιτειες για την εφαρμογη ενος μελλοντικου ειρηνευτικου σχεδιου κυμαινεται απο 15.000 σε 25.000 ανδρες.

Τη διακοπη των σχεσεων των 16 χωρων του Φορουμ του Νοτιου Ειρηνικου στο Παρισι, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τη δευτερη πυρηνικη δοκιμη της Γαλλιας, ανακοινωσε αργα το βραδυ στην εδρα του ΟΗΕ, ο Προεδρευων του Φορουμ, Πρωθυπουργος της Παπουας - Νεας Γουινεας.

Αμερικανιδα ιεροδουλος εκοψε με μαχαιρι το ανδρικο μοριο ηλικιωμενου πελατη της, που αρνηθηκε να την πληρωσει για τις υπηρεσιες της, ανακοινωσε η αστυνομια στη Νεα Υορκη. Ο ατυχος ανδρας, ηλικιας 67 ετων, μεταφερθηκε στο νοσοκομειο ενω η ιεροδουλος συνεληφθη και κρατειται. Παρα τις ερευνες των αστυνομικων ομως δεν ευρεθη ουτε το μαχαιρι ουτε το αποκοπεν οργανο του 67χρονου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο Ελληνικες ομαδες μπασκετ, ο ΠΑΟΚ και το Σπορτινγκ, ``ριχονται`` αποψε στην μαχη των ευρωπαικων διοργανωσεω, με στοχο την ολοκληρωση της προκρισης τους στην επομενη φαση.Για το Ευρωπαικο Κυπελλο ο ΠΑΟΚ υποδεχεται στην Θεσσαλονικη την Σλοβενικη Ποστοινα, την οποια ειχε κερδισει στον πρωτο αγωνα με 79-71.

Για το Κυπελλο Κορατς ο Σπορτινγκ φιλοξενει στα Πατησια την Ελβετικη Καρενιον, με την οποια ειχε αναδειχθει ισοπαλος 92-92 στην πρωτη συναντηση. Ο αγωνας θα αρχισει στις 8 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ2.

Στην 7-η θεση του συνθετου ατομικου βρισκεται η πρωταθλητρια μας της ενοργανης γυμναστικης Βασιλικη Τσαβδαριδου, μετα την ολοκληρωση των αγωνισματων στους τρεις πρωτους απο τους εννεα ομιλους στους οποιους εχουν χωρισθει οι αθλητριες που μετεχουν στο Παγκοσμιο πρωταθλημα, το οποιο διεξαγεται στην Ιαπωνικη πολη Σαμπαε.Στο ομαδικο,η Ελληνικη ομαδα βρισκεται στην τριτη θεση ενω προηγουνται οι Ηνωμενες Πολιτειες και η Ουγγαρια.

Ο Ρωσος παγκοσμιος πρωταθλητης στο σκακι Γκαρι Κασπαροφ νικησε για τριτη φορα τον Ινδο διεκδικητη Βισβαναθαν Αναντ στην 13-η παρτιδα του αγωνα για τον παγκοσμιο τιτλο, που διεξαγεται στη Νεα Υορκη.Ετσιο Κασπαροφ προηγειται με 7,5 εναντι 5,5 του Αναντ και θεωρειται παρα πολυ δυσκολο να χασει τον τιτλο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος, με λιγες νεφωσεις στις Κυκλαδες και τη βορεια Κρητη, επικρατει σημερα. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις, στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι, στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα στα νοτιοανατολικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια και τα νησια του Αιγαιου τους 22 βαθμους, στα δυτικα τους 25 και στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα τους 23 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος καιρος αναμενεται και αυριο σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοι βορειοανατολικοι στα δυτικα μεχρι μετριοι και στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο στα δυτικα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.12 run on Wednesday, 4 October 1995 - 02:07:38