Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 28)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Ευτυχως μονο ανησυχια προκαλεσε η ισχυρη σεισμικη δονηση που σημειωθηκε το πρωι δυτικα των Καλαβρυτων, στο ορος Χελμος και ειχε μεγεθος 5,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ. Ο σεισμος εγινε ιδιαιτερα αισθητος στην Πατρα, σε αλλες πολεις της Πελοποννησου καθως και στην Αθηνα. Απο τον πρωινο ισχυρο σεισμο υπεστησαν μικρορωγμες δυο σπιτια στο χωριο Ζαχλωρου, τα οποια ειχαν υποστει ζημιες απο προηγουμενο σεισμο. Οι σεισμολογοι αναφερουν οτι προκειται για μεμονωμενο φαινομενο χωρις αλλες εξελιξεις. Τονισαν οτι δεν εχει καμια σχεση με το σεισμογονο ογκο του Αιγιου που εδωσε τον καταστροφικο σεισμο των περασμενο Ιουνιο.

Ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος, εξηγγειλε το πρωι την ενοποιηση των επικουρικων ασφαλιστικων ταμειων του δημοσιου τομεα.Ο κ.Τσοχατζοπουλος, μιλωντας σε ημεριδα της ΑΔΕΔΥ, τονισε οτι η ενοποιηση των ταμειων θα γινει σε τεσσερις φασεις. Για το θεμα ειπε, θα γινει διαλογος με την ΑΔΕΔΥ και το αρμοδιο υπουργειο Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων. Ο κ.Τσοχατζοπουλος, θα συναντηθει στις 2.30 το μεσημερι στην Εκαλη με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου.

Αποφασισμενος φερεται ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στεφανος Τζουμακας να παρουσιασει αυριο τις προτασεις του για το θεμα των συνταξεων στη συνεδριαση της οικονομικης επιτροπης. Απο την αλλη πλευρα ομως ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, δηλωσε οτι το θεμα αυτο δεν περιλαμβανεται στην ατζεντα των θεματων που θα συζητηθουν στην οικονομικη επιτροπη διευκρινισε ομως οτι το θεμα των συνταξεων ειναι θεμα αποφασης συνολικα της κυβερνησης και οχι ενος υπουργου. Στη συνεχεια ο κ.Τζουμακας, επικαλεστηκε υποδειξη του Πρωθυπουργου συμφωνα με την οποια οι υπουργοι εισηγουνται τα θεματα που τους αφορουν στα αρμοδια οργανα και στη συνεχεια η κυβερνηση αποφασιζει. Υπενθυμιζεται οτι ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, εμμενει στην προταση του για επανασυνδεση των κατωτερων συνταξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη. Το μεσημερι ο κ.Παπαντωνιου συναντηθηκε με τον Προεδρο της ΓΣΕΕ, Χρηστο Πρωτοπαππα, ο οποιος εχει ταχθει υπερ των προτασεων Τζουμακα.

Ελληνικα μαχητικα αεροσκαφη αναχαιτισαν χθες τουρκικα μαχητικα ``Φαντομ``, τα οποια επιχειρησαν να τα εμποδισουν να πραγματοποιησουν την πτηση τους πανω απο την παρελαση των στρατιωτικων τμηματων στη Λαρνακα, μετα το τελος της ασκησης ``Νικηφορος `95``. Πληροφοριες του ΡΙΚ αναφερουν οτι, ενω τα ελληνικα μαχητικα βρικονταν στο ΦΙΠ Λευκωσιας, τα προσεγγισαν δυο τουρκικα, τα οποια προσπαθουσαν να τα αναγνωρισουν. Νεα προσπαθεια αναγνωρισης εγινε και καθως επεστρεφαν στην Ελλαδα, αλλα και αυτη απετυχε.

Ο υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Ερνταλ Ινονου, κατα την ομιλια του στη γενικη συνελευση των Ηνωμενων Εθνων, εξεφρασε την αποψη οτι τα προβληματα μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, μπορουν να ξεπεραστουν με ενα συνολικο και αποτελεσματικο διαλογο. Ο κ.Ινονου επανελαβε τις γνωστες προκλητικες θεσεις για το Κυπριακο και το θεμα των Σκοπιων. Σημειωνεται οτι αυριο θα εχουν εθιμοτυπικη συναντηση στη Νεα Υορκη ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, με τον Τουρκο ομολογο του. Ο αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ κατεστησε χθες σαφες οτι μετα το Βοσνιακο προβλημα, το Κυπριακο θα αποτελεσει για τον ιδιο θεμα πρωτης προτεραιοτητας, επιβεβαιωνοντας ετσι την προθεση των Ηνωμενων Πολιτειων να παρεμβουν για την εξομαλυνση των σχεσεων Αθηνας-Αγκυρας.

Την ενταξη των Σκοπιων στο Συμβουλιο της Ευρωπης με την ονομασια Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας, αποφασισε τελικα μετα απο εντονες παρασκηνιακες διαβουλευσεις η κοινοβουλευτικη συνελευση του οργανισμου. Η επικεφαλης της κοινοβουλευτικης αντιπροσωπειας, Βασω Παπανδρεου, χαρακτηρισε την αποφαση μεγαλη επιτυχια και συμπληρωσε οτι εχει αρνητικο χαρακτηρα. Επεσημανε επισης την ομοψυχια με την οποια εργαστηκε η ελληνικη αντιπροσωπεια αλλα και τη συμβολη των κυριων Εβερτ και Σαμαρα καθως και του υπουργειου Εξωτερικων για την επιτυχη εκβαση της υποθεσης. Την ερχομενη εβδομαδα αναμενεται να αρχισουν οι διαπραγματευσεις μεταξυ των επιτροπων εμπειρογνωμονων Αθηνων και Σκοπιων για την αντιμετωπιση των πρακτικων ζητηματων που ειναι απαραιτητο να ρυθμιστουν προκειμενου να τεθει σε εφαρμογη η ενδιαμεση συμφωνια.

Ο εισαγγελεας πρωτοδικων συνεχιζει την αυτεπαγγελτη προκαταρκτικη εξεταση σχετικα με τη μη εγκαιρη απορροφηση και αξιοποιηση των Κοινοτικων κονδυλιων για την κατασκευη του αγωγου φυσικου αεριου. Η προκαταρκτικη εξεταση διαταχθηκε με αφορμη σχετικα δημοσιευματα του τυπου αποκομματα των οποιων ειχαν σταλει στην εισαγγελια απο ανωνυμο πολιτη.

Η κυβερνηση εξεφρασε την απορια της για σημερινο δημοσιευμα συμφωνα με το οποιο η Εισαγγελεια Αθηνων διεταξε δικαστικη ερευνα για παραλειψεις του πρωην υπουργου Βιομηχανιας Κωστα Σημιτη για το θεμα αυτο. Ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, αμφισβητησε την υπαρξη ενος τετοιου θεματος και τονισε οτι η κυβερνηση δεν εχει καμια εμπλοκη, και οπως ειπε δεν εχουν χαθει χρηματα. Το μεσημερι απο τις Βρυξελλες ο Κοινοτικος Εκπροσωπος Χρηστος Παπουτσης, εξεφρασε την εκπληξη του οταν πληροφορηθηκε απο το δημοσιευμα την εναρξη προκαταρκτικης εξετασης σχετικα με το εργο μεταφορας του φυσικου αεριου στην Ελλαδα. Επισημαινει οτι ουδεποτε κατηγορησε την κυβερνηση η τον κ.Σημιτη και προσθετει οτι η επιστολη που ειχε αποστειλει προς τον πρωην υπουργο τον περασμενο Ιουλιο, απλως εξεδηλωσε το ενδιαφερον του ως επιτροπου αρμοδιου για θεματα ενεργειας. Θεωρει δε, οπως σημειωνει, απαραδεκτη την οποια πολιτικη εκμεταλλευση του θεματος και εκφραζει την απορια του, πως αυτη η επιστολη του μπορει να αποτελεσει αντικειμενο δικαστικων ενεργειων.

Μηνυση κατα των υπευθυνων της εφημεριδας ΑΥΡΙΑΝΗ κατεθεσε το μεσημερι το προεδρειο της νεολαιας ΠΑΣΟΚ,σχετικα με τη δημοσιευση φωτογραφιων της συζυγου του Πρωθυπουργου. Καταγγελει δε, το γνωστο συγκροτημα της λασπης, οπως το αποκαλει και σημειωνει οτι η επιθεση εχει ως πραγματικο πολιτικο στοχο τον Ανδρεα Παπανδρεου. Ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, χαρακτηριζει τη δημοσιευση των φωτογραφιων αθλιοτητα και παραδημοσιογραφια, ενω ο υπουργος Επικρατειας, Αντωνης Λιβανης ασκησε κριτικη τοσο στον Τυπο οσο και στους πολιτικους για το νοσηρο οπως ειπε κλιμα.

Οι υπουργοι Εθνικης Οικονομιας και Βιομηχανιας κυριοι Παπαντωνιου και Πεπονης θα αποστειλουν το βραδυ στον επιτροπο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Βαν Μιρτ στις Βρυξελλες τις απαντησεις στο ερωτηματολογιο για τη βιωσιμοτητα των ναυπηγειων Σκαραμαγκα, μετα τη λυση του 51-49% .

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο κυκλο διαβουλευσεων για το σχηματισμο κυβερνησης αρχιζει σημερα η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλλερ μετα την αποτυχια της να εξασφαλισει τη συνεργασια του κομματος της Μητερας Πατριδας του Μεσουτ Γιλμαζ. Η κ. Τσιλλερ αναμενεται τωρα να επιδιωξει την υποστηριξη μικρων κομματων, για το σχηματισμο κυβερνησης μειοψηφιας.

Τα πεντε κρατη-μελη της Ομαδας Επαφης για το Βοσνιακο θα συναντηθουν μεσα στον Οκτωβριο για να χαραξουν την πολιτικη τους μετα τη συμφωνια της Νεας Υορκης για το συνταγματικο πλαισιο της μεταπολεμικης Βοσνιας, οπως ανεφεραν δυτικοι διπλωματες.Μια συναντηση πιθανως θα γινει στη Ρωμη στις αρχες της επομενης εβδομαδας και θα ακολουθησει ακομη μια συνεδριαση στη Μοσχα. Αναλογη συνεδριαση θα πραγματοποιησει το Σαββατο και η κυβερνηση των Σερβων της Βοσνιας. Στο μεταξυ η Ρωσια αντιτιθεται σε οποιαδηποτε αποσχιστικη ενεργεια απο την πλευρα των Σερβων της Βοσνιας προκειμενου να ενωθουν με το γειτονικο σερβικο κρατος. Συμφωνα με το Ρωσο υπουργο Εξωτερικων Αντρει Κοζιρεφ, αυτο εχει ιδιαιτερη σημασια και για την ιδια τη Ρωσια καθως στο εσωτερικο της εχουν εκδηλωθει αποσχιστικες τασεις.

Η Κινα ενημερωσε τις ΗΠΑ οτι θα ακυρωσει τη συμφωνια για την πωληση δυο πυρηνικων αντιδραστηρων στο Ιραν, αλλα η συναντηση των υπουργων εξωτερικων των δυο χωρων ειχε μαλλον αδοξη καταληξη καθως δεν συμφωνησαν στην ημερομηνια συγκλησης σινο-αμερικανικης συναντησης κορυφης. Διπλωματικοι κυκλοι, παντως, στο Πεκινο, δηλωσαν οτι η μεταιωση της παραδοσης των πυρηνικων αντιδραστηρων του Ιραν, δεν πρεπει να ερμηνευθει ως αλλαγη της κινεζικης πολιτικης εναντι του ισλαμικου καθεστωτος αλλα οφειλεται κυριως στις οικονομικες δυσκολιες που αντιμετωπιζει η Τεχερανη.

Δυο αστυνομικοι εχασαν τη ζωη τους και αρκετοι ακομα τραυματισθηκαν στη Μαλαισια οταν συναδελφος τους καταληφθηκε απο αμοκ και αρχισε να πυροβολει αδιακριτως. Στη συνεχεια εχασε και ο ιδιος τη ζωη του απο τα πυρα ανδρων των δυναμεων ασφαλειας που τον καταδιωξαν, ανακοινωσε η αστυνομια στην Κουαλα Λουμπουρ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωνεται σημερα η περιοδεια του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου, στα Δωδεκανησα. Το πρωι, ο κ.Στεφανοπουλος επισκεφθηκε την Κασο ενω στη συνεχεια θα μεταβει στην Καρπαθο.

Καταζητειται ο ασυνειδητος οδηγος, ο οποιος χθες το βραδυ στη Λεωφορο Καβαλας στην Αθηνα, παρεσυρε και σκοτωσε ενα αγορακι 7 χρονων ενω τραυματισε σοβαρα τη μητερα του, το μικροτερο αδερφακι του και τη θεια του. Στη συνεχεια τους εγκατελειψε αιμοφυρτους και εξαφανιστηκε. Οπως κατεθεσαν αυτοπτες μαρτυρες, το αυτοκινητο ηταν λευκου χρωματος, μαρκας Νισαν και εκινειτο με ιλιγγιωδη ταχυτητα.

Ληγει στις 2 τα ξημερωματα η 48ωρη απεργια των ιδιοκτητων ταξι Αθηνας, οι οποιοι διαμαρτυρονται για την απαγορευση εισοδου τους στους λεωφορειοδρομους. Το απογευμα οι ιδιοκτητες των ταξι αναμενεται να αποφασισουν κατα τη διαρκεια της γενικης συνελευσης του κλαδου για την πορεια των κινητοποιησεων τους.

Ο Εθνικος Οργανισμος Φαρμακων αποφασισε να απαγορευσει τη διακινηση και τη διαθεση του προιοντος ΦΟΥΚΟΥΣ ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣ της εταιριας Σλιμ Ιντερνασιοναλ επειδη δεν εχουν τηρηθει οι οροι για την προστασια της δημοσιας υγειας. Παραλληλα εδωσε εντολη για την κατασχεση του προιοντος. Ο ΕΟΦ σημειωνει οτι η διαφημιση του προιοντος ειναι παραπλανητικη καθως εμφανιζεται ως απολυτα ακινδυνο ενω επικαλειται και εγγραφα του οργανισμου για διαφημιστικους λογους παρα τη ρητη απαγορευση. Η αποφαση του ΕΟΦ αποστελλεται προς τον εισαγγελεα ποινικης διωξης προκειμενου να διενεργηθει ερευνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη θετικοτατη εβδομαδα των Ελληνικων ομαδων στις Ευρωπαικες διοργανωσεις αναμενεται να κλεισει αποψε η ΑΕΚ, εξασφαλιζοντας την προκριση της στο δευτερο γυρο του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης.Η Ελληνικη ομαδα αντιμετωπιζει στην Ελβετια τη Σιον με πλεονεκτημα τη νικη με 2-0 που σημειωσε πριν 15 μερες στη Νεα Φιλαδελφεια. Η συναντηση αρχιζει στις 9.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Τους πρωτους αγωνες τους για τη δευτερη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ, δινουν αποψε ο Παναθηναικος και η Ηρακλης. Οι ``πρασινοι`` αντιμετωπιζουν στο Καουνας της Λιθουανιας τη Ζαλγκιρις και η ομαδα της Θεσσαλονικης αγωνιζεται στο Ισραηλ με την Χαποελ Γκαλιλ Ελιον.Η συναντηση του Παναθηναικου αρχιζει στις 7 παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ, ενω ο αγωνας του Ηρακλη θα ξεκινησει στις 8 παρα τεταρτο και θα καλυφθει απο το ΣΤΑΡ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα που γρηγορα θα πυκνωσουν και θα σημειωθουν βροχοπτωσεις ενω στα δυτικα κεντρικα και νοτια θα σημειωθουν και καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα τους 26 βαθμους και στα νησια του Αιγαιου τους 28 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες και καταιγιδες, που θα ειναι εντονες κυριως στα κεντρικα και νοτια.Οι ανεμοι θα πνεουν νοτιοι μετριοι μεχρι ισχυροι και η θερμοκρασια δε θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Friday, 29 September 1995 - 08:01:54