Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 27)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Διαφωνιες φαινεται οτι εκδηλωνονται στους κολπους της κυβερνησης, αναφορικα με το ασφαλιστικο και το συνταξιοδοτικο.Ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στεφανος Τζουμακας επανηλθε στις γνωστες θεσεις του για ενοποιηση και εξαγιανση των ταμειων και στην επανασυνδεση των κατωτατων συνταξεων με τα εικοσι ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη.Παραλληλα επιβεβαιωσε οτι το ασφαλιστικο θα τεθει στη συνεδριαση της οικονομικης επιτροπης την Παρασκευη.Με τη θεση του κ.Τζουμακα ταχθηκαν τοσο ο αναπληρωτης υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιωργος Ανωμεριτης,οσο και ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας. Λιγο αργοτερα ομως ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου δηλωσε οτι το θεμα των συνταξεων δεν περιλαμβανεται στην ατζεντα της οικονομικης επιτροπης και προσθεσε οτι δεν ειναι ζητημα ενος υπουργειου, αλλα συνολικα της κυβερνησης και οι αποφασεις λαμβανονται σε οργανα που μετεχουν οι αρμοδιοι υπουργοι.

Αποψε πραγματοποιειται στο συμβουλιο της Ευρωπης η κρισημη ψηφοφορια για την ενταξη των Σκοπιων.Η ελληνικη πλευρα δινει διπλωματικη μαχη για να αποτραπει το ενδεχομενο εισδοχης των Σκοπιων, ως δημοκρατια της Μακεδονιας.Χθες επεσε στο κενο προσπαθεια Βρετανου βουλευτη να γινουν δεκτα τα Σκοπια με το ονομα Μακεδονια και μετα τη συντονισμενη παρεμβαση της ελληνικης αντιπροσωπειας εγκριθηκε προταση για την ονομασια ΦΥΡΟΜ.Το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος ανακοινωσε οτι την προσεχη εβδομαδα θα αρχισουν οι διαπραγματευσεις των επιτροπων των δυο χωρων για τα πρακτικα θεματα της συμφωνιας Αθηνων-Σκοπιων,στη Νεα Υορκη.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ,μετα τη συνεδριαση της κεντρικης επιτροπης του κομματος του,επανελαβε οτι η αξιωματικη αντιπολιτευση θα προχωρησει σε προταση μομφης κατα της κυβερνησης,σε περιπτωση που τα Σκοπια αναγνωρισθουν με σκετο το ονομα Μακεδονια.Σε ερωτηση γιατι η Νεα Δημοκρατια δεν στηριζει την προταση μομφης που κατεθεσε η Πολιτικη Ανοιξη,ο κ. Εβερτ ειπε πως ο κ. Σαμαρας ειχε τη δυνατοτητα να ανατρεψει την κυβερνηση,κατα την προεδρικη εκλογη και δεν το επραξε.

Την εντονη αντιδραση του υπουργου Τυπου προκαλεσε ο τροπος με τον οποιο χειρισθηκε ο Τυπος το θεμα της αδιαθεσιας του πρωθυπουργου.Ο κ. Χυτηρης χαρακτηρισε ντροπη,τα οσα γραφονται περι σκηνοθεσιας στην τροφικη δηλητηριαση που υπεστη ο Πρωθυπουργος στην Πατμο. Στην πραγματικοτητα, ειπε ο κ.Χυτηρης, ειπωθηκε απο την πρωτη στιγμη ολη η αληθεια για την κατασταση της υγειας του κ.Παπανδρεου και προσθεσε οτι ο ιδιος εχει ησυχη τη συνειδηση του γιατι επραξε σωστα το καθηκον του.

Στο μεταξυ δριμυτατη επιθεση με σκληρες εκφρασεις εξαπελυσε ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας Βασιλης Μαγγινας για την παρουσια του πρωθυπουργικου ζευγους και της κυβερνησης γενικοτερα στις εκδηλωσεις της Πατμου.Στο νησι εγινε αποκαλυψη απο κοτερα,σ'ενα απο τα οποια, μαλιστα, εμεινε και το πρωθυπουργικο ζευγος και αποκαλυψη δανειστων του πρωθυπουργου και οφειλετων του ελληνικου δημοσιου,τονισε ο κ.Μαγγινας για να προσθεσει οτι ο μονος πολιτειακος παραγων που υπεδεχθη τον οικουμενικο πατριαρχη ηταν ο κ.Εβερτ,ενω ο πρωθυπουργος δεν κατεστη δυνατον ουτε να τον συναντησει.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζεται η κυβερνητικη κριση στην Τουρκια.Σε αποτυχια κατεληξαν οι συνομιλιες της πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ με τον ηγετη του κομματος Μητερα Πατριδα, Μεσουτ Γιλμαζ, για τον σχηματισμο νεας κυβερνησης συνασπισμου.Ο Γιλμαζ δηλωσε οτι αποδεχθηκε τους ορους της κ.Τσιλερ, εκεινη ομως χαρακτηρισε τους δικους του υπερβολικους, καθως ζητουσε οκτω υπουργεια για το κομμα του, μεταξυ των οποιων εκεινα των Εξωτερικων, των Οικονομικων και της Δικαιοσυνης, καθως και ο ελεγχος της οικονομιας.Απογοητευμενη δηλωσε η κ.Τσιλερ μετα το περας των συνομιλιων, κατηγορωντας τον Γιλμαζ οτι συναντηθηκε μαζι της απλως και μονο για να μην καταλογιστουν στον ιδιο ευθυνες για την καταρρευση των συνομιλιων.Συμφωνα με πληροφοριες, η εντολοδοχος πρωθυπουργος θα προσπαθησει να σχηματισει κυβερνηση μειοψηφιας με τη συνεργασια πολλων μικρων κομματων.

Τραγικο εργατικο ατυχημα συνεβη στην Ινδια.Τουλαχιστον 70 ατομα που ειχαν παγιδευθει σε ανθρακωρυχειο στα ανατολικα της χωρας, πνιγηκαν οταν ξεχυλισε παρακειμενος ποταμος και τα νερα εισερρευσαν στις υπογειες στοες απο αεραγωγο.Αγνωστα παραμενουν τα αιτια του ατυχηματος, ενω συμφωνα με πληροφοριες στο ανθρωκωρυχειο δουλευαν γυρω στα 90 ατομα.

Σε μια συμφωνια σταθμο για την εδραιωση της ειρηνης στην Βοσνια, κατεληξαν χθες βραδυ στη Νεα Υορκη οι εμπλεκομενες παραταξεις στην πρωην Γιουγκοσλαβια, θετοντας το πλαισιο του νεου συνταγματος της Βοσνιας, ως ενιαιου ανεξαρτητου κρατους.Την ικανοποιηση του εξεφρασε ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον, ενω ο ηγετης των σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς εκανε λογο για ενα σημαντικο βημα προς την ειρηνη.Την ιδια αποψη συμμεριστηκε και ο ελληνας υπουργος εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, ο οποιος μετα την συναντηση που ειχε με τον σερβο ομολογο του Μιλαν Μιλουτινοβιτς στη Νεα Υορκη, τονισε οτι τωρα γινεται μια νεα προσπαθεια για την καταπαυση του πυρος.Απο την πλευρα του, ο αμερικανος υφυπουργος Ριτσαρντ Χολμπρουκ αναμενεται αυριο στη Βοσνια για ενα νεο διπλωματικο μαραθωνιο,προκειμενου να διευκρινιστουν οι τελευταιες λεπτομερειες.

Ετοιμη για συνομιλιες με ολες τις παραταξεις της αντιπολιτευσης, δηλωσε σημερα η κυβερνηση του Αφγανισταν.Συμφωνα με δηλωσεις του προεδρου της κυβερνησης, η προσφορα για συνομιλιες ισχυει για ολες τις παραταξεις, περιλαμβανομενου του ισλαμικου κινηματος Ταλεμπαν, που ελεγχει το μεγαλυτερο μερος του νοτιου και του δυτικου Αφγανισταν.

Πυρ εναντιον δυο ιαπωνικων αλιευτικων που επλεαν βορεια της νησου Χοκαιντο, ανοιξαν σημερα σκαφη της ρωσικης ακτοφυλακης.Συμφωνα με εκπροσωπο του ιαπωνικου υπουργειου Εξωτερικων, ενα απο τα μελη του πληρωματος τραυματισθηκε, ενω οι ανδρες της ρωσικης ακτοφυλακης κατελαβαν τα δυο αλιευτικα.Απο την πλευρα της, η Μοσχα δικαιολογησε το γεγονος δηλωνοντας οτι τα αλιευτικα δεν εφεραν διακριτικα και επλεαν στα χωρικα υδατα της Ρωσιας.

Αγαπουσε τοσο πολυ τις διακοπες, που αποφασισε να διανυσει 400 χιλιομετρα για να τις παρατεινει.Το περιστατικο συνεβη στην Ισπανια με πρωταγωνιστη μια γατα, η οποια αφου επεστρεψε με τα αφεντικα της απο τις διακοπες που ειχαν περασει στο χωριο Σαντιαγκο ντε Αλκανταρα, προφανως τις αναπολησε και αποφασισε να ξαναγυρισει μονη της στο εξοχικο σπιτι.Λιγες μερες αργοτερα, τα περιλυπα αφεντικα της εμαθαν οτι η Ναντι χαιρει ακρας υγειας και κοιμαται πανευτυχης στον κηπο του εξοχικου. Το μοναδικο της προβλημα ειναι οτι μετα απο τοση πεζοπορια ματωσαν οι πατουσες της.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαφωνιες εχουν εκδηλωθει,συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες, στους κολπους του Αρειου Παγου,σχετικα με την αποφαση της ολομελειας του να κρινει αντισυνταγματικο το νομο Πεπονη,για τη συνθεση της ολομελειας του Ανωτατου δικαστηριου.Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες ο αντιπροεδρος του Αρειου Παγου Στεφανος Ματθιας,με επιστολη του προς τους αρεοπαγιτες,χαρακτηριζει την αποφαση νομικως ανυπαρκτη και ζητα να εξετασθει το θεμα απο την τακτικη ολομελεια του σωματος.

Θα συνεχισθει μεχρι το τελος του ετους η πτωτικη πορεια των επιτοκιων,αφου αναμενεται αναλογη εξελιξη και στην πορεια του πληθωρισμου.Αυτο δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,μετα τη συσκεψη στην οποια πηραν μερος ο υπουργος Οικονομικων,Αλεκος Παπαδοπουλος, και ο διευθυντης της Τραπεζας της Ελλαδος,Λουκας Παπαδημος.Ο κ.Παπαντωνιου τονισε οτι υπαρχουν περιθωρια περαιτερω μειωσης των επιτοκιων,χωρις ομως να προσδιορισει το υψος.Προσθεσε οτι η πορεια της οικονομιας ειναι απολυτα συνεπης με τους στοχους,αναφορικα με τον πληθωρισμο,τα επιτοκια και την αναπτυξη,η οποια θα κινηθει με ρυθμο 2% αντι 1,5 που ηταν η αρχικη προβλεψη.

Επιβεβαιωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τις πληροφοριες περι δυσφοριας που εξεφρασαν οι Ηνωμενες Πολιτειες για τη συμμετοχη ελληνικων πολεμικων αεροσκαφων στην ασκηση Νικηφορος `95,που διεξαγεται στην Κυπρο.Ο κ.Χυτηρης δηλωσε οτι εκδηλωθηκε καποιο ενδιαφερον και ανησυχια απο τις Ηνωμενες Πολιτειες σε κατωτερο επιπεδο.Διευκρινισε οτι το αμερικανικο ενδιαφερον εστιαζεται στη μη διαταραξη των διπλωματικων προσπαθειων που σημειωνονται στην περιοχη περιλαμβανομενων και αυτων για το Κυπριακο.

Μετα το Βοσνιακο,το Κυπριακο θα αποτελεσει θεμα πρωτης προτεραιοτητας,των ενεργειων του,δηλωσε ο Αμερικανος διπλωματης Ριτσαρντ Χολμπρουκ,προσθετοντας οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες εχουν ηδη πετυχει μια περιορισμενη προοδο στο Κυπριακο και θα ασκησουν μεγαλη πιεση για την επιλυση του.Σε παρεμβαση του στις εργασιες της Ελληνοαμερικανικης συναντησης ο κ.Χολμπρουκα χαρακτηρισε τη συμφωνια Ελλαδας-Σκοπιων,ως σημαντικο βημα προς την οριστικη διευθετηση της διενεξης.Τελος επανελαβε οτι η Ουασιγκτον ασκει πιεσεις στα Τιρανα για την ελληνικη μειονοτητα στην Αλβανια και στην Αγκυρα για το θεμα του Πατριαρχειου και την επαναλειτουργια της σχολης της Χαλκης.

Απεργιακες κινητοποιησεις και στασεις εργασιας κατα το τριμηνο Οκτωβριου - Δεκεμβριου, εξηγγειλαν οι νοσοκομειακοι γιατροι ολης της χωρας. Υποστηριζουν οτι οι υπηρεσιες υγειας απειλουνται με καταρρευση, οι γιατροι βρισκονται στα ορια οικονομικης εξαθλιωσης και πανω απο ολα το κρατος προνοιας διατρεχει τον κινδυνο συρρικνωσης. Στο διαστημα αυτο θα οργανωθουν συναντησεις με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ και της οργανωτικης επιτροπης των συνταξιουχων. Οι γιατροι δηλωνουν οτι οι απεργιακες κινητοποιησεις θα τελειωσουν οταν η κυβερνηση δωσει λυσεις στα οικονομικα και θεσμικα αιτηματα τους.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας ,Κωστης Στεφανοπουλος, αρχισε το πρωι απο την Κω,διημερη περιοδεια στα Δωδεκανησα.Ο κ.Στεφανοπουλος μετεβη στη Λερο,οπου επισκεφθηκε και το θεραπευτηριο και στη συνεχεια επισκεφθηκε την Καλυμνο, την Αστυπαλαια και τη Ροδο. Αυριο,θα μεταβει στην Κασο και στην Καρπαθο και το απογευμα θα επιστρεψει στην Αθηνα. Τον κ.Στεφανοπουλο συνοδευει ο υπουργος Αιγαιου, Αντωνης Κοτσακας.

Αφαντος παραμενει ο ασυνειδητος οδηγος ο οποιος το πρωι εγκατελειψε θανασιμα τραυματισμενη στην Ιερα οδο, στο Αιγαλεω, την 70χρονη Μαρια Σερβετου.Συμφωνα με στοιχεια της Τροχαιας, το αυτοκινητο ηταν φορτηγακι, μαρκας ΤΟΥΟΤΑ και ανηκει στον 48χρονο Σπυρο Δημητριου.

Διαψευδει η ΕΥΔΑΠ δημοσιευματα και καταγγελιες, οτι δεν εχουν καθαριστει τα φρεατια ομβριων υδατων της Αττικης.Σε ανακοινωση της μαλιστα αναφερει οτι μεχρι στιγμης εχει καθοριστει το 62 τοις εκατο των φρεατιων.Επισης,η ΕΥΔΑΠ,τονιζει στην ανακοινωση της οτι εκτελουνται κανονικα τα επειγοντα αντιπλημμυρικα εργα, στις περιοχης της Ανατολικης Αττικης, που επληγησαν απο την μεγαλη πυρκαγια του Ιουλιου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκα εκατομμυρια δραχμες ηταν η λεια των δυο ενοπλων που χτυπησαν το πρωι την Ιονικη Τραπεζα στην Αχαραβη της βορειας Κερκυρας.Οι δυο αγνωστοι, με την απειλη περιστροφου και καραμπινας ακινητοποιησαν υπαλληλους και πελατες και αφου πηραν τα χρηματα, διεφυγαν με μοτοσικλετα.

Κλεμμενα χρυσαφικα μεγαλης αξιας, βρηκε η αστυνομια στην κατοχη των Γιωργο Θεοδωρου και Στυλιανου Δελακουτακου, κατα την διαρκεια ελεγχου στο αυτοκινητο που επεβαιναν.Σε ερευνα που ακολουθησε στο σπιτι του Θεοδωρου, βρεθηκαν και αλλα κλοπιμαια και ετσι οι ερευνες συνεχιζονται για να διαπιστωθει, εαν στην υποθεση ενεχονται και αλλα ατομα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ζευγος αρχαιοκαπηλων συνεληφθη εξω απο την Καλαμπακα, απο αντρες της ασφαλειας Θεσσαλονικης, τη στιγμη που διαπραγματευοταν την πωληση μεγαλου αριθμου αρχαιων αντικειμενων και νομισματων.Προκειται για τον 59χρονο Νικολαο Βοκας και την 55χρονη συζυγο του Βαια, στην κατοχη των οποιων βρεθηκαν πολλα αρχαια αντικειμενα και νομισματα μεγαλης αξιας.Ο Βοκας ειχε συλληφθει και καταδικαστει για αρχαιοκαπηλια και πριν απο δεκα χρονια.

Στη Θεσσαλονικη, επιταχυνονται οι ενεργειες για την ανεγερση και λειτουργια του Μουσειου Συγχρονης Τεχνης.Το Μουσειο ανεγειρεται με εξοδα του Οργανισμου Πολιτιστικης Πρωτευουσας και θα ειναι ετοιμο στα τελη του πρωτου εξαμηνου του 1997.

Το συστημα του εναλλασσομενου ρεπερτοριου θα εφαρμοσει για πρωτη φορα φετος η Πειραματικη Σκηνη Τεχνης, στη Θεσσαλονικη,παρουσιαζοντας τρια διαφορετικα εργα μεσα στην ιδια εβδομαδα.Η εναρξη γινεται στις 13 Νοεμβριου με την Δωδεκατη νυχτα του Σεξπιρ.Η παρασταση αποτελει και τη συμμετοχη του θεατρου στα φετινα Δημητρια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μοναδικο στοχο τη νικη, που θα σηματοδοτησει ενα νεο ξεκινημα στο Τσαμπιονς Λιγκ του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης, ο Παναθηναικος υποδεχεται αποψε στο Ολυμπιακο Σταδιο την πρωταθλητρια Γαλλιας Ναντ. Μετα τον αποκλεισμο της Δυναμο Κιεβου για αποπειρα δωροδοκιας σε βαρος του Παναθηναικου, οι πρασινοι εχουν αποψε μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να θεσουν τις βασεις για προκριση στην επομενη φαση της διοργανωσης.Η συναντηση θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΑ.

Στην μαχη του Κυπελλου Κορατς ριχνονται αποψε τεσσερις Ελληνικες ομαδες μπασκετ. Προκειται για το Σπορτινγκ, που αντιμετωπιζει στο Βελγιο την Καρενιον, την ΑΕΚ, που αγωνιζεται στην Αυστρια με την Φιρστερφελντ, τον Αρη, που αντιμετωπιζει στην Ουγγαρια την Ζολνοκ και τον Πανιωνιο, που αγωνιζεται στην Γερμανια με την Μπαιροιτ.

Για το Ευρωπαικο Κυπελλο μπασκετ γυναικων Λιλιανα Ρονκετι, ο Παναθηναικος υποδεχεται την Ουγγρικη Φερεντσβαρος, το Παγκρατι αντιμετωπιζει στο Ισραηλ την Ελιτζουρ και ο Απολλων Καλαμαριας αγωνιζεται στην Αλβανια με την Σκιπονια.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αρνητικο κλιμα διεξηχθη η σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 936,75 μοναδες, μειωμενος κατα 1,14%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 4 δις. δραχμες.Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες:Τραπεζες πτωση 1,01%, Ληζινγκ πτωση 1%, Ασφαλειες πτωση 0,20%, Επενδυσεις ανοδος 0,59%, Βιομηχανικες πτωση 1,28%, Κατασκευων πτωση 1,83%, Συμμετοχων πτωση 0,85%, Διαφορες πτωση 0,69%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με απωλειες 1,85%.

Σε ελαφρως χαμηλοτερα επιπεδα εκλεισε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες προς 236,337 δραχμες.

ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρια με νεφωσεις,βροχες και καταιγιδες που θα αρχισουν απο τα δυτικα και γρηγορα θα επεκταθουν σ'ολοκληρη τη χωρα,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι θα πνεουν απο νοτιες διευθυνσεις μετριοι και τοπικα στα πελαγη ισχυροι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 13 με 23 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 16 με 26 και στα νησια του Αιγαιου 19 με 28.Βροχη και πιθανη καταιγιδα,ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 17 με 25 και 15 με 23 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Thursday, 28 September 1995 - 08:15:15