Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε κινητοποιησεις προχωρουν απο σημερα οι αγροτες της Θεσσαλιας, ζητωντας την επιλυση των προβληματων τους για τα οποια ειχε δεσμευθει η κυβερνηση τον περασμενο Μαρτιο.Ηδη, βαμβακοπαραγωγοι στη Λαρισα και στην Καρδιτσα, πραγματοποιουν συλλαλητηρια, με αιτημα την αυξηση της τιμης των προιοντων τους,χαμηλοτερες τιμες στα καυσιμα και την καταρτιση του μητρωου αγροτων. Αγροτες εχουν αποκλεισει με τρακτερ και αλλα γεωργικα μηχανηματα τις εισοδους των δυο πολεων ενω οι κινητοποιησεις θα κλιμακωθουν την επομενη εβδομαδα απο αγροτες των Τρικαλων και του Βολου.

Το μεσημερι, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, εξεφρασε την ανησυχια του για τις εξελιξεις στον αγροτικο τομεα και υποστηριξε οτι οι διαβεβαιωσεις που εδωσε η κυβερνηση πως οι αποφασεις της Κοινοτητας θα ειναι συμφωνες με τα συμφεροντα των αγροτων αποδειχτηκε οτι κινουνται προς την αντιθετη κατευθυνση. Η Πολιτικη Ανοιξη σε ανακοινωση της σημειωνει οτι στηριζει τον αγωνα των βαμβακοπαραγωγων μεσα και εξω απο τη Βουλη για τα δικαια αιτηματα τους. Καταγγελει δε, το ΠΑΣΟΚ και τη Νεα Δημοκρατια γιατι οπως τονιζει με την αρνητικη τους ψηφο στο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο, σε τροπολογια της Πολιτικης Ανοιξης για τους βαμβακοπαραγωγους ανοιξαν το δρομο για καταργηση του οριακου φραγμου στην ποινη συνυπευθυνοτητας και την επιβολη προστιμων. Τελος, ο Συνασπισμος τονιζει οτι οι αγροτες καλουνται να αντιμετωπισουν τη νεα κατασταση με τιμες κατωτερες των περσινων και με αυξημενο κοστος παραγωγης.

Δικαστικη ενταση μεταξυ κυβερνησης και Αρειου Παγου με αφορμη την τυχη της λεγομενης ``βασιλικης περιουσιας``. Ο εισαγγελεας του Ανωτατου Δικαστηριου, Αθανασιος Σιουλας, ζητησε να κριθει αντισυνταγματικος ο νομος με τον οποιο περιερχεται στο δημοσιο η περιουσια του τεως βασιλια. Ομως, ο εισηγητης Αρεοπαγιτης, Διονυσης Κατσιρεας, ταχθηκε υπερ της συνταγματικοτητας του νομου. Η σχετικη αποφαση αναμενεται να εκδοθει τον επομενο μηνα. Επισης κριθηκε αντισυνταγματικη την προσφατη διαταξη του υπουργειου Δικαιοσυνης για τη συγκροτηση και λειτουργια της Ολομελειας του Αρειου Παγου. Τελος, αναβληθηκε για τις 23 Νοεμβριου η συζητηση για τους απολυμενους της ΔΕΗ.

Η Νεα Δημοκρατια επιτιθεται στην κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ με αφορμη τη σταση της στη δικαιοσυνη, την οποια χαρακτηρισε ως βαθυτατα αντιδημοκρατικη και επικινδυνη για τη λειτουργια του πολιτευματος. Η κυβερνηση σημειωνει η Νεα Δημοκρατια επιδιωκει τον αποπροσανατολισμο του ελληνικου λαου απο τα πολλα και μεγαλα προβληματα που τον απασχολουν. Η Νεα Δημοκρατια κατηγορει τον ΠΑΣΟΚ και την κυβερνηση για υποκρισια που αλλοτε, οπως σημειωνει, επαινουν και αλλοτε επικρινουν δικαστικες αποφασεις.

Αρχισαν το μεσημερι στη Μαγιορκα της Ισπανιας οι εργασιες της ατυπης συνοδου του Συμβουλιου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, στην οποια μετεχει και ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου. Αυτη την ωρα παρατιθεται γευμα απο τον Πρωθυπουργο της Ισπανιας, Φελιπε Γκονζαλες, ενω στη συνεχεια θα πραγματοποιηθει η πρωτη συνεδριαση. Θα εξεταστουν θεματα που αφορουν τη Διακυβερνητικη Διασκεψη του 1996, την κριση στη Γιουγκοσλαβια και τις σχεσεις της Ευρωπαικης Ενωσης με τη Ρωσια και τη Μεση Ανατολη. Οι εργασιες θα ολοκληρωθουν αυριο το μεσημερι ενω ο κ.Παπανδρεου θα δωσει την καθιερωμενη συνεντευξη τυπου.

Ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος, με ανακοινωση του, διαψευδει την υπαρξη επιστολων προς τον Πρωθυπουργο, για τις εκδηλωσεις στην Πατμο. ``Δεν εχω προβλημα``, προσθετει, ``με τον Πρωθυπουργο, ουτε με την κ.Παπανδρεου. Προκειται``, προσθετει, ``για καθαρως εκκλησιαστικο εορτασμο που γινεται για μια ιστορικη επετειο οπως ειναι τα 1900 χρονια της Αποκαλυψης``. Ο Οικουμενικος Πατριαρχης, παρακαλει τους παντες να μη θελησουν να υποβαθμισουν η να εκμεταλλευθουν τους εορτασμους για οποιοδηποτε λογο και σκοπιμοτητα. Καλεσε δε οσους αναγμειγνυονται στην υποθεση, να σεβαστουν την ιεροτητα της επετειου, γιατι οπως ειπε, ειναι ενα εκκλησιαστικο γεγονος και δεν θελει, οπως ειπε, να υπαρξει πολιτικη χροια.

Νεα συσκεψη για τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα θα πραγματοποιηθει σημερα υπο την προεδρια του υπουργου Βιομηχανιας, Αναστασιου Πεπονη. Σημειωνεται οτι η κυβερνηση πρεπει να απαντησει μεχρι τα τελη Σεπτεμβριου στην Ευρωπαικη Επιτροπη, σε 11 συγκεκριμενα ερωτηματα, αναφορικα με τη συμφωνια των ναυπηγειων.

Καμια ανησυχια δεν εμπνεει η σεισμικη δονηση ,που σημειωθηκε στις 3 το πρωι, στη θαλασσια περιοχη νοτιοδυτικα της Κω και ειχε μεγεθος 4,9 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ.

Σε ολη τη χωρα επεκτεινονται οι ερευνες του υπουργειου Υγειας, μετα την υποθεση της εμφυτευσης των βηματοδοτων στην Πατρα, στο νοσοκομειο ``Αγιος Ανδρεας``. Παραλληλα σε εξελιξη βρισκεται και η εισαγγελικη ερευνα για την υποθεση αυτη. Ο υπουργος Υγειας, Δημητρης Κρεμαστινος δηλωσε οτι μειωθηκε μεχρι και 50% ο αριθμος των βηματοδοτων που εμφυτευονται σε καρδιοπαθεις,τα τελευταια χρονια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε συμφωνια κατεληξαν Ισραηλ και ΟΑΠ για την επεκταση της Παλαιστινιακης αυτονομιας στη Δυτικη Οχθη. Τη σχετικη ανακοινωση εκανε εκπροσωπος του Γιασερ Αραφατ, ο οποιος επεσημανε οτι η συμφωνια θα υποβληθει προς εγκριση στα αρμμοδια Ισραηλινα και Παλαιστινιακα οργανα. Στη συνεχεια θα προσδιορισθει η ημερομηνια της υπογραφης.

Αποφαση με την οποια καλουνται οι Κροατες και οι Μουσουλμανοι να σταματησουν τις επιθεσεις τους εναντιον των Σερβων της Βοσνιας, ελαβε ομοφωνα το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ. Η αποφαση εγκριθηκε υστερα απο προταση της Ρωσιας, η οποια ομως δεν κατορθωσε να περασει και τη διατυπωση απειλης για την επιβολη κυρωσεων αν συνεχισθουν οι επιθεσεις. Στο μεταξυ, κρισιμη συναντηση για την ειρηνευτικη διαδικασια, θα πραγματοποιησουν στις 26 του μηνος, στη Νεα Υορκη, οι υπουργοι Εξωτερικων της Γιουγκοσλαβιας, της Βοσνιας και της Κροατιας. Στη συναντηση θα συμμετασχουν εκπροσωποι της ``Ομαδας Επαφης`` ενω θα συμπροεδρευουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαικη Ενωση. Στην Ουασιγκτον, συνεχιζονται παντως οι διαβουλευσεις για την αναπτυξη αμερικανικων στρατευματων στο εδαφος της Βοσνιας. Οι συγκρουσεις φαινεται να εχουν κωπασει στα βορειοανατολικα ενω συνεχιζονται κυριως στην κεντρικη Βοσνια.

Στην Τουρκια ενας ακομα κρατουμενος που ειχε τραυματιστει κατα τη χθεσινη καταστολη της εξεγερσης στις φυλακες της Σμυρνης, υπεκυψε σημερα στα τραυματα του. Χθες εχασαν τη ζωη τους κατα τη διαρκεια της καταστολης απο την αστυνομια αλλοι δυο κρατουμενοι.

Η κυβερνηση της Βουλγαριας ξεπερασε σημερα την προταση μομφης που υπεβαλε εναντιον της η Ενωση Δημοκρατικων Δυναμεων της αντιπολιτευσης. Η κυβερνηση του Ζαν Βιντενοφ, συγκεντρωσε 130 ψηφους εναντι 102 σε συνολο 232 βουλευτων. Η προταση μομφης υποβληθηκε την περασμενη βδομαδα γιατι ο Πρωθυπουργος δεν απεπεμψε τον υπουργο Εσωτερικων ο οποιος θεωρηθηκε υπευθυνος απο την αντιπολιτευση για ενα τροχαιο ατυχημα που ειχε στοιχισει τη ζωη σε 14 στρατιωτες.

Οι διοικητες των ιρακινων δυναμεων κατα τη διαρκεια του πολεμου στον Κολπο ειχαν εντολες να εξαπολυσουν επιθεσεις με χημικα και βιολογικα οπλα εναντιον εχθρικων πολεων και στρατιωτικων τμηματων σε περιπτωση που η Βαγδατη δεχοταν επιθεση απο πυρηνικα οπλα. Την αποκαλυψη αυτη εκανε ο επικεφαλης της ομαδας των παρατηρητων του ΟΗΕ για το οπλοστασιο του Ιρακ, Ρολφ Εκεους.Παντως, απεφυγε να διευκρινισει ποιες πολεις ηταν στοχος των βιολογικων οπλων της Βαγδατης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Πολιτικη Ανοιξη με ανακοινωση της,αναφερεται στις ελληνοτουρκικες σχεσεις και υποστηριζει οτι με δεδομενη την κυβερνητικη κριση στην Αγκυρα, δινεται η ευκαιρια στην κυβερνηση Παπανδρεου να απεγκλωβισθει απο την ασκουμενη πιεση και να αποφυγει το διαλογο με την Τουρκια. Αναφερει οτι απο την αρχη ταχθηκε κατα του διαλογου με την Τουρκια στον οποιο,οπως ισχυριζεται, συρεται η κυβερνηση κατω απο την πιεση των Αμερικανων και στο πλαισιο μιας συνολικης, βιαστικης και ευκολης ρυθμισης των εθνικων μας θεματων.

Ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου συναντηθηκε το πρωι με το προεδρειο της Διδασκαλικης Ομοσπονδιας και εξετασαν τα προβληματα που απασχολουν τον κλαδο.

Κλειστες παραμενουν ολες οι δημοσιες υπηρεσιες, τα σχολεια και τα καταστηματα στη Λερο με αφορμη την ελλειψη γιατρων στο νησι. Το πρωι πραγματοποιηθηκε συγκεντρωση μπροστα απο το δημαρχειο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαρο προβλημα με την μεση του αντιμετωπιζει ο νεοαποκτηθεις Αμερικανος μπασκετμπολιστας του Παναθηναικου Ντομινικ Γουιλκινς και ειναι πιθανο να μεινει για 15 τουλαχιστον ημερες εκτος αγωνων. Ο Γουιλκινς υποφερει απο οσφυαλγια και υποβαλεται σε θεραπεια στις εγκαταστασεις του εργομετρικου κεντρου των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων.Ετσι, το μεγαλο αποκτημα του Παναθηναικου ειναι πιθανο να μην ενισχυσει την ομαδα του στην πρωτη συναντηση με την Ζαλγκιρις Καουνας για το Ευρωπαικο πρωταθλημα, που θα γινει την Πεμπτη 28 Σεπτεμβριου στη Λιθουανια, ενω αν τελικα αγωνιστει, θα κανει πρωτα παυσιπονη ενεση.

Στις 25 Οκτωβριου θα διεξαχθει ο αγωνας του Παναθηναικου με την πρωταθλητρια Δανιας Ααλμποργκ η οποια πηρε τη θεση της Δυναμο Κιεβου στο τσαμπιονς λιγκ του Κυπελλου Πρωταθλητριων Ευρωπης.Την αποφαση αυτη πηρε η ΟΥΕΦΑ, η οποια ακομη θεωρει ως μη γενομενη τη συναντηση της ελληνικης ομαδας με τη Δυναμο Κιεβου που εχει ηδη τιμωρηθει με τριετη αποκλεισμο απο καθε Ευρωπαικη διοργανωση,για αποπειρα δωροδοκιας διαιτητη.Ο προπονητης του Παναθηναικου Χουαν Ραμον Ροτσα ειπε οτι η Δυναμο Κιεβου ειναι μια μεγαλη ομαδα αλλα εχει ``μικρους και πονηρους`` παραγοντες.

Αμφιβολη ειναι η συμμετοχη του διεθνη επιθετικου ποδοσφαιριστη της ΑΕΚ, Ντανιελ Μπατιστα στον κυριακατικο αγωνα πρωταθληματος με τον Εθνικο, λογω της ιγμοριτιδας απο την οποια υποφερει τις τελευταιες ημερες.Στο μεταξυ, ο Δημητρης Σαραβακος αποθεραπευτηκε πληρως απο τον τραυματισμο του και θα ειναι στη διαθεση του προπονητη του, Ντουσαν Μπαγεβιτς για τον αγωνα με τον Εθνικο.

Σιωπηρη προθεσμια μιας ημερας δοθηκε συμφωνα με πληροφοριες απο την ΕΠΟ προς την ΕΠΑΕ για την καταβολη του ποσου των 107 εκατομμυριων δραχμων, το οποιο αφορα την πρωτη δοση του ποσοστου 5% που αναλογει στην Ομοσπονδια, απο τις μεταγραφες, ανανεωσεις και αποδεσμευσεις των ποδοσφαιριστων, ολων των ομαδων Α`, Β` και Γ` εθνικης κατηγοριας.Ετσι, αν μεχρι αυριο το πρωι δεν εχει καταβληθει αυτο το ποσο στην ΕΠΟ, αυτοματα θα ανακληθουν τα δελτια ολων των ποδοσφαιριστων, με αποτελεσμα την απαγορευση συμμετοχης τους στους αγωνες της Κυριακης.

Η πρωταθλητρια μας της ρυθμικης γυμναστικης, Μαρια Παγκαλου, εξασφαλισε τη συμμετοχη της στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, αφου κατεταγη 17η στα προκριματικα του συνθετου ατομικου του Παγκοσμιου Πρωταθληματος που διεξαγεται στην Αυστρια. Η Παγκαλου θα αγωνιστει επισης και στον τελικο του συνθετου ατομικου οπου προκριθηκαν οι 30 πρωτες της καταταξης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα αυξημενες στα βορεια, οπου υπαρχει πιθανοτητα να σημειωθουν σποραδικες βροχες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα δυτικα και βορεια τους 26 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα τους 30 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που στα δυτικα, κεντρικα και βορεια θα ειναι κατα περιοδους αυξημενες και θα σημειωθουν σποραδικες βροχες κυριως στα βορεια. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Friday, 22 September 1995 - 16:42:06