Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 16)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Συναινετικη λυση δοθηκε τελικα στο θεμα των ναυπηγειων Σκαραμαγκα.

Σημερα επικυρωθηκε απο την εκτελεστικη επιτροπη της ΓΣΕΕ η κατ'αρχην συμφωνια για το νεο ιδιοκτησιακο καθεστως των ναυπηγειων συμφωνα με το οποιο το 51% των μετοχων θα ανηκει στην ΕΤΒΑ και το 49% στους εργαζομενους.

Ο προεδρος της Συνομοσπονδιας Χρηστος Πρωτοπαπας χαρακτηρισε ιστορικη τη συμφωνια και προσθεσε οτι η λυση που επιλεχθηκε ηταν η μονη εφικτη.

Τονισε δε οτι θα διασφαλισθουν οι εργαζομενοι.

Ηδη το σωματειο εργαζομενων στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα αποφασισε να επικυρωσει τη συμφωνια για το νεο ιδιοκτησιακο καθεστως της επιχειρησης και εχει συγκληθει για την ερχομενη Τριτη γενικη συνελευση.

Η συμφωνια προβλεπει μεχρι το τελος του '95 την αποχωρηση 600 ατομων ενω αλλοι 400 εργαζομενοι πρεπει να αποχωρησουν το 1996.

Οι εργαζομενοι θα αποχωρησουν με τη διαδικασια της εθελουσιας εξοδου, των μεταταξεων και της προωρης συνταξιοδοτησης.

Μεθαυριο Δευτερα ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου θα ενημερωσει στις Βρυξελλες τον αρμοδιο επιτροπο Βαν Μιρτ για τη λυση που προτεινε η κυβερνηση.

Τα κομματα της αντιπολιτευσης εξεφρασαν την αντιθεση τους με τη λυση αυτη.

Ο εκπροσωπος Τυπου της Νεας Δημοκρατιας Βασιλης Μαγγινας τη χαρακτηρισε μπαλωματα της τελευταιας στιγμης και προσθεσε οτι αν τελικως ισχυσει η ρυθμιση αυτη ειναι βεβαιο οτι συντομα θα οδηγησει σε μεγαλυτερα προβληματα.

Η κυβερνηση, τονισε, δεν εχει πολιτικη στον τομεα αυτο και απλα το κουκουλωνει με συνεπεια να διασυρεται διεθνως η χωρα.

Η Πολιτικη Ανοιξη υποστηριζει οτι ηταν ουσιαστικα η μονη λυση που εκ των πραγματων ειχε απομεινει αλλα για την επιτυχια του δυσκολου εγχειρηματος, προσθετει, χρειαζεται αμεση προωθηση του αναγκαιου επενδυτικου προγραμματος.

Το ΚΚΕ κανει αναφορα για βαρβαρο και εξοντωτικο χτυπημα σε βαρος των εργαζομενων.

Ο Συνασπισμος, τελος, μιλησε για λυση τραβηγμενη απο τα μαλια, την οποια θα κληθουν να πληρωσουν η εθνικη οικονομια και οι εργαζομενοι.

Συνεχιζουν την προσπαθεια τους τα Σκοπια να μειωσουν τη σημασια της συμφωνιας που υπογραφηκε μεταξυ Αθηνων και Σκοπιων και ιδιαιτερα της ρητης αναφορας για συνεχιση των διαπραγματευσεων αναφορικα με το θεμα της ονομασιας.

Ο υπουργος Εξωτερικων Στεβο Τσερβενκοφσκι δηλωσε σε ιδιωτικο καναλι των Σκοπιων οτι δεν θα γινουν διαπραγματευσεις για το ονομα.

Στο ιδιο πνευμα κινηθηκε και πρωτοσελιδο δημοσιευμα της ημιεπισημης εφημεριδας των Σκοπιων Νοβα Μακεντονια.

Την ερχομενη Τριτη αναμενεται να συνεδριασει το κοινοβουλιο των Σκοπιων.

Μεθαυριο Δευτερα θα πραγματοποιηθει στη Θεσσαλονικη, με πρωτοβουλια του δημαρχου Κωνσταντινου Κοσμοπουλου, συσκεψη των μεγαλων αστικων κεντρων της Μακεδονιας και της Θρακης προκειμενου να συζητηθουν οι εξελιξεις στο Σκοπιανο.

Ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ ταχθηκε το πρωι απο τη Θεσσαλονικη υπερ του σταυρου προτιμησης και εναντιον της λιστας, παρουσιαζοντας το προγραμμα του κομματος του για τον αγροτικο τομεα.

Ο κ. Εβερτ τονισε οτι πρεπει να συσταθει εθνικο συμβουλιο αγροτικης πολιτικης και προσθεσε οτι υπαρχει κινδυνος να μειωθουν οι ποροι απο την κοινοτητα προς τη χωρα μας και να μεταφερθουν στις χωρες της πρωην Ανατολικης Ευρωπης.

Ο προεδρος της ΝΔ κληθεις να σχολιασει τη χθεσινη εμφανιση της Δημητρας Παπανδρεου δηλωσε οτι δεν ασχολειται με τη συζυγο του πρωθυπουργου και παρεπεμψε στην αυριανη συνεντευξη Τυπου.

Υπενθυμιζεται οτι η κυρια Παπανδρεου κατα την επισκεψη της στο Αμυνταιο αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο να αναμιχθει με την πολιτικη και απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ειπε οτι δεν εχει μιλησει ακομη.

Μεθαυριο Δευτερα αναμενεται να δοθει στη δημοσιοτητα απο τον υπουργο Υγειας Δημητρη Κρεμαστινο το πορισμα της ενορκης διοικητικης εξετασης για το θανατο του 16χρονου Στελιου Καλογιαννη απο τη Λερο.

Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες επιρριπτονται ευθυνες για το θανατο του ατυχου μαθητη στους γιατρους του νοσοκομειου της Ροδου.

Δεν θα πραγματοποιηθουν απο τις 18 εως τις 20 του μηνος εγγραφες πρωτοετων φοιτητων λογω της τριημερης απεργιας που κηρυξε η Πανελληνια Ομοσπονδια Διοικητικου Προσωπικου των Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων.

Αιτηματα των απεργων ειναι η αυξηση των πιστωσεων για την Παιδεια, η εγκριση των οργανισμων των Πανεπιστημιων και αυξηση των αποδοχων τους.

Υπο ελεγχο εχει τεθει η πυρκαγια που ξεσπασε το μεσημερι σε δασικη εκταση στα Βιλλια Αττικης.

Στις προσπαθειες κατασβεσης συμμετειχαν και 4 πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Απο τη φωτια δεν απειληθηκαν κατοικημενες περιοχες.

Στο μεταξυ σε εξελιξη ειναι οι φωτιες που ξεσπασαν το μεσημερι στην Αρναια και στο Λαχανα Χαλκιδικης, αντιστοιχα, σε δασικες εκτασεις.

Με τον πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου θα συναντηθει τη Δευτερα η γγ του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα στην Εκαλη προκειμενου να τον ενημερωσει για τις θεσεις του κομματος της για τις εξελιξεις στο Βοσνιακο.

Αρχιζει απο αυριο η εφαρμογη του νεου συστηματος αστικων συγκοινωνιων στην Αθηνα.

Προβλεπεται η λειτουργια δωδεκα δρομολογιων κορμων τα οποια θα καταληγουν εξω απο το κεντρο και θα συνδεονται με τοπικες λεωφορειακες γραμμες.

Με τον τροπο αυτο θα μειωθουν οι γραμμες που καταληγουν στο κεντρο απο 90 σε 17 και οι αφετηριες απο 46 σε εξι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξαναλειτουργει απο σημερα μετα απο πενταμηνη και πλεον διακοπη η αερογεφυρα μεταφορας ανθρωπιστικης βοηθειας των Ηνωμενων Εθνων προς το Σαραγεβο.

Παραλληλα ο Αμερικανος μεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ εφθασε το απογευμα στο Βελιγραδι οπου θα εχει νεες συνομιλιες με τον προεδρο Μιλοσεβιτς για τη συνεχιση των προσπαθειων για την εξευρεση ειρηνικης λυσης στο Γιουγκοσλαβικο.

Οι Σερβοι της Βοσνιας εχουν ηδη μετακινησει αρκετα απο τα βαρεα οπλα τους εκτος της ζωνης των 20 χιλιομετρων γυρω απο το Σεραγεβο, οπως προβλεπεται απο την συμφωνια με τα Ηνωμενα Εθνη και το ΝΑΤΟ, ανακοινωσαν εκπροσωποι του διεθνους Οργανισμου.

Εμπειρογνωμονες σε θεματα υγειας προειδοποιησαν οτι η φυματιωση εξακολουθει να ειναι μια θανατηφορα ασθενεια που προκαλει τρια εκατομμυρια θανατους τον χρονο, και απηυθυναν εκκληση για περισσοτερη ερευνα και πιστωσεις για την αντιμετωπιση της αρρωστειας.

Οι εμπειρογνωμονες, ολοκληρωνοντας τη διεθνη διασκεψη για την φυματιωση, δηλωσαν οτι οι κυβερνησεις και οι διεθνεις οργανωσεις υγειας δεν μπορεσαν να αντιμετωπισουν την παγκοσμια αυτη επιδημια που εχει μολυνει 1, 7 δισεκατομμυρια ατομα σε ολον τον κοσμο.

Η φυματιωση σκοτωνει περισσοτερους ανθρωπους σε παγκοσμιο επιπεδο απο οποιαδηποτε αλλη μολυσματικη ασθενεια, ενω ανακοινωθηκε οτι περιπου 8 εκατομμυρια νεες περιπτωσεις εμφανιζονται καθε χρονο.

Το Τοκιο απειλειται απο τον τυφωνα "Οσκαρ", τον πιο ισχυρο απο το 1945, ο οποιος κινειται τωρα στο βορειο Ειρηνικο και η ταχυτητα των ανεμων του φθανει τα 180χλμ των ωρα, συμφωνα με την εθνικη μετεωρολογικη υπηρεσια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Καλος καιρος θα επικρατησει το διημερο σε ολη τη χωρα.

Μονο στα δυτικα και βορεια αυριο θα σημειωθουν λιγες νεφωσεις, ενω το πρωι τοπικα η ορατοτητα θα ειναι περιορισμενη.

Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια απο 14 ως 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα απο 17 εως 32 και στα νησια απο 20 εως 29 βαθμους Κελσιου.

Αιθριος προβλεπεται ο καιρος για την Αττικη ενω η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 19 εως 32 βαθμους Κελσιου.

Σχεδον αιθριος καιρος με λιγες προσκαιρες νεφωσεις προβλεπεται για τη Θεσσαλονικη ενω η θερμοκρασια στην πολη θα κυμανθει απο 16 εως 29 βαθμους Κελσιου.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Saturday, 16 September 1995 - 18:16:00