Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 15)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ορκιστηκαν το μεσημερι τα νεα μελη του υπουργικου συμβουλιου, ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου και παρουσια του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου. Το νεο κυβερνητικο σχημα αποτελειται απο 51 μελη. Απο το προηγουμενο υπουργικο σχημα, αποχωρησαν 11 υπουργοι και υφυπουργοι ενω εισηλθαν 13 καινουργια μελη, εκ των οποιων εξι για πρωτη φορα. Αμεσως μετα την ορκομωσια οι κυριοι Στεφανοπουλος και Παπανδρεου ειχαν συνεργασια, κατα την οποια εξετασαν την πορεια των εθνικων μας θεματων και τις εσωτερικες εξελιξεις. Τα νεα μελη μετεβησαν στα υπουργεια τους, προκειμενου να γινει η τελετη παραδοσης και παραλαβης. Το νεο υπουργικο συμβουλιο θα συνεδριασει την ερχομενη Τριτη το μεσημερι. Ομως απο το νεο σχημα ναυαγησε η συμμετοχη της Βασως Παπανδρεου στην κυβερνηση, η οποια δεν αποδεχθηκε δυο προτασεις του Πρωθυπουργου για αναληψη υπουργειων. Στο νεο κυβερνητικο σχημα, ιδιαιτερα αναβαθμισμενο ρολο εχει ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ως επικεφαλης του νεου υπερυπουργειου Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης. Σημαντικη χαρακτηριζεται και η αναβαθμιση του Αντωνη Λιβανη, ως υπουργου Επικρατειας παρα τω Πρωθυπουργω, ενω το νεο ενισχυμενο τομεα του υπουργειου Εργασιας και των Κοινωνικων Ασφαλισεων ανελαβε ο Στεφανος Τζουμακας. Στο νεο σχημα χρησιμοποιουνται και στελεχη που ανηκουν στο λεγομενο εκσυγχρονιστικο χωρο, οπως οι κυριοι Καστανιδης, Βρεττος και Σφυριου. Στο μεταξυ αιχμες κατα της Βασως Παπανδρεου για την αρνηση της να συμμετασχει στην κυβερνηση, αφησε το πρωι με δηλωση του, ο αναπληρωτης υπουργος Εσωτερικων Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Χαρης Καστανιδης. Παραλληλα τονισε οτι διατηρει στο ακεραιο τις αποψεις που απο κοινου με αλλα στελεχη εξεφρασε σε μια ιστορικη διαδρομη. Ομως ποικιλες ηταν οι αντιδρασεις για τον ανασχηματισμο, τοσο των κομματων της αντιπολιτευσης οσο και στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Τελος τη θεση του γραμματεα του ΠΑΣΟΚ θα αναλαβει κατα πασα πιθανοτητα ο Κωστας Σκανδαλιδης.

Λυση στο θεμα της ονομασιας των Σκοπιων εως το τελος του χρονου επιζητουν οι Ηνωμενες Πολιτειες, οι οποιες εμφανιζονται ιδιαιτερα ικανοποιημενες απο τις εξελιξεις στις ελληνοσκοπιανες σχεσεις, μετα την υπογραφη της ενδιαμεσης συμφωνιας. Εντος των ημερων τιθενται σε εφαρμογη τα οσα προβλεπει η συμφωνια Αθηνων - Σκοπιων και θα ολοκληρωθουν σε 30 ημερες. Ομως, οξεια αντιπαραθεση προκαλει στο εσωτερικο η υπογραφη της συμφωνιας. Η κυβερνηση εξεφρασε την ικανοποιηση της για την υπογραφη της συμφωνιας,την οποια χαρακτηρισε ιστορικη. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ζητησε να συγκληθει αμεσως η Βουλη. Παραλληλα ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ζητει τη διενεργεια δημοψηφισματος, ενω το κομμα του θα καταθεσει προταση μομφης κατα της κυβερνησης. Το πρωι ο κ.Σαμαρας αναφερομενος στις χθεσινες δηλωσεις απο τα Σκοπια, τονισε οτι μονο μια ημερα χρειαστηκε για να επιβεβαιωθουν πληρως οι καταγγελιες της Πολιτικης Ανοιξης. Δια στοματος Γκλιγκοροφ,προσθεσε, ξεκαθαριστηκε οτι τωρα που η κυβερνηση τους τα εδωσε ολα δεν εχουν κανενα λογο να υποχωρησουν στο θεμα του ονοματος. Μερικη και ανολοκληρωτη χαρακτηρισε τη συμφωνια το ΚΚΕ, ενω ο Συνασπισμος ζητησε να μην παραπεμφθει στις καλενδες το θεμα του ονοματος. Το πρωι ο πρωην Πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης δηλωσε οτι η κυβερνηση υποχωρησε απο τα οσα ειχαν επιτευχθει επι κυβερνησεως του. Ζητησε να ακυρωθει η συμφωνια απο τη Βουλη, ενω διαφωνησε με την προταση μομφης.

Δυο νεες συσκεψεις πραγματοποιουνται σημερα, προκειμενου να ληφθει οριστικη αποφαση για το μελλον των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα, καθως την ερχομενη Δευτερα ληγει η προθεσμια που εχει θεσει η Ευρωπαικη Επιτροπη. Ηδη το μεσημερι πραγματοποιηθηκε συσκεψη στο γραφειο του υπουργου Εθνικης Οικονομιας, Γιαννου Παπαντωνιου, με τη συμμετοχη του υφυπουργου Οικονομικων κ. Κυριαζιδη και τραπεζιτων. Στις 3.30 θα πραγματοποιηθει η δευτερη συσκεψη στο γραφειο του υπουργου Επικρατειας παρα τω Πρωθυπουργω, Αντωνη Λιβανη, με τη συμμετοχη και του νεου υπουργου Βιομηχανιας, Αναστασιου Πεπονη. Συγκλινουσες πληροφοριες αναφερουν οτι η κυβερνηση οδηγειται τελικα στη λυση του 49% της επιχειρησης στους εργαζομενους και του 51% στο Δημοσιο, με αναληψη του μανατζεμεντ απο ιδιωτες επιχειρηματιες. Το πρωι οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα πραγματοποιησαν γενικη συνελευση οπου επεμειναν στη λυση του 51%-49%, την οποια αποδεχεται και η ΓΣΕΕ.

Υπο πληρη ελεγχο εχει τεθει η πυρκαγια που ξεσπασε το πρωι σε δασικη περιοχη στην Ψαθα Αλεποχωριου Αττικης. Στην κατασβεση εκτος απο τις επιγειες δυναμεις παιρνουν μερος και τρια πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, εδωσε το πρωι στη δημοσιοτητα το νομοσχεδιο για τα μετρα και τη διαχειρηση σχετικα με τα επικινδυνα και στερεα αποβλητα. Το νομοσχεδιο προβλεπει αυστηρες ποινες φυλακισης για οσους ρυπαινουν, αυστηρα προστιμα και αυστηρες διαδικασιες απωθησης των αποβλητων.

Στο ΚΑΤ νοσηλευεται ο 13χρονος Γιαννης Σβινος, ο οποιος τραυματιστηκε σοβαρα, χθες το μεσημερι, στην Κω, οταν επεσε πανω του το τζετ-σκι που οδηγουσε συνομηλικος φιλος του. Οι γιατροι καταβαλουν προσπαθειες να μην ακρωτηριαστει το ποδι του ατυχου μαθητη, ενω εχει συλληφθει ο ιδιοκτητης του τζετ-σκι, που το ειχε νοικιασει στους δυο ανηλικους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξανονται οι ελπιδες για ειρηνευση στη Βοσνια μετα τη συμφωνια για αρση της πολιορκιας του Σεραγεβο απο τους Σερβοβοσνιους και αναστολη των αεροπορικων βομβαρδισμων του ΝΑΤΟ, αρχικα για τρεις ημερες. Η εξελιξη αυτη ακολουθησε τις επαφες που ειχε με τους αντιμαχομενους ο αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, στο πλαισιο των συζητησεων για τη διαμορφωση του ειρηνευτικου σχεδιου. Την ιδια ωρα ομως οι Σερβοι της Βοσνιας βλεπουν τους Μουσουλμανους και τους Κροατες να συνεχιζουν την προελαση τους αγνοωντας τις εκκλησεις της διεθνους κοινοτητας για τερματισμο των επιθεσεων. Παντως, ο Προεδρος της Βουλης των Σερβων της Βοσνιας τονισε οτι εχει λαβει διαβεβαιωσεις οτι θα σταματησουν συντομα οι επιθεσεις.

Αεροσκαφος των μαλαισιανων αερογραμμων κατεπεσε και συνετριβη σημερα λιγο πριν απο την προσγειωση του στο αεροδρομιο της πολης Ταβαου στη Μαλαισια. Πηγες της αεροπορικης εταιρειας δηλωσαν οτι το αεροσκαφος μετεφερε 50 εως 60 επιβατες. Μεχρι στιγμης δεν εχει γινει γνωστο αν υπαρχουν επιζωντες.

Πενηντα Κουρδοι ανταρτες και τεσσερις Τουρκοι στρατιωτες σκοτωθηκαν στη νοτιο-ανατολικη Τουρκια κατα τις σφοδροτερες συγκρουσεις που σημειωθηκαν στη χωρα τον τελευταιο χρονο, εγινε γνωστο απο τις τουρκικες δυναμεις ασφαλειας. Οι συγκρουσεις ξεσπασαν χθες το πρωι και συνεχιζονται στην ορεινη περιοχη, κοντα στα συνορα της επαρχιας του Ντιγιαρμπακιρ.

Προθυμες να συμβαλλουν με την αποστολη στρατιωτικων τμηματων τους στα υψωματα του Γκολαν, ειναι οι Ηνωμενες Πολιτειες, δηλωσε ο αμερικανος υπουργος Αμυνας, Ουιλιαμ Περι. Ο ιδιος επεσημανε οτι κατι τετοιο θα γινει στην περιπτωση που καταστει αναγκαια η εγκατασταση ειρηνευτικων δυναμεων για την υπογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας μεταξυ του Ισραηλ και της Συριας.

Εναν ξεχασμενο λαχνο ανακαλυψε, ψαχνοντας στις τσεπες του παντελονιου του που ετοιμαζοταν να πλυνει, ενας 29χρονος βρετανος και εκπληκτος συνειδητοποιησε οτι το χαρτακι αυτο κερδιζει 290 σχεδον εκατομμυρια δραχμες. Ο Ρομπ Καμπελ, που εργαζεται ως μπραβος σε νυχτερινα κεντρα, ειχε αγορασει το λαχνο πριν απο μια εβδομαδα και κυριολεκτικα τον ειχε λησμονησει. Συμφωνα με την εφημεριδα "Σαν" μια ξαφνικη διαισθηση τον προετρεψε να ελεγξει το λαχνο για να ανακαλυψει οτι ηταν πλουσιος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εθνικη μας ομαδα βολει των ανδρων δινει αποψε στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας τον πρωτο αγωνα της για τις θεσεις 5-8 του Ευρωπαικου πρωταθληματος, με αντιπαλο την αντιστοιχη της Πολωνιας. Η συναντηση θα αρχισει στις 9.00 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ1.

Ατυχη σταθηκε η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των ανδρων στον τριτο αγωνα της για το Παγκοσμιο Κυπελλο, που διεξαγεται στην Ατλαντα. Η Ελληνικη ομαδα δεν καταφερε για ...ενα τερμα να εξασφαλισει την συμμετοχη της στους Ολυμπιακους Αγωνες της Βαρκελωνης και παραλληλα να προκριθει για πρωτη φορα στην ιστορια της στην 4-αδα του Παγκοσμιου Κυπελλου, αφου ηττηθηκε απο την αντιστοιχη των Ηνωμενων Πολιτειων με 6-5.

Σημερα αναμενεται στην Αθηνα ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας της Αντιμπ Ντεηβιντ Ριβερς, που θα ειναι συμφωνα με ολες τις ενδειξεις ο δευτερος ξενος παικτης του Ολυμπιακου. Ο Ριβερς αγωνιστηκε τα δυο τελευταια χρονια στην Γαλλια με την Αντιμπ και την περασμενη περιοδο αναδειχθηκε κορυφαιος παικτης του Γαλλικου πρωταθληματος.

Ο Ντομινικ Γουιλκινς αναμενεται να κανει αποψε την πρωτη του εμφανιση με τον Παναθηναικο, σε φιλικο αγωνα με την ομαδα του Παπαγου, που θα γινει στις 7 το απογευμα χωρις θεατες στο νεο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων. Οι φιλαθλοι του Παναθηναικου θα εχουν την ευκαιρια να απολαυσουν το μεγαλο αστερι του ΝΒΑ στον φιλικο παιχνιδι που θα δωσει την Τριτη η ομαδα τους με την Παρτιζαν Βελιγραδιου.

Η Ζαλγκιρις Καουνας θα ειναι η αντιπαλος του Παναθηναικου στον πρωτο γυρο του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ, αφου στην προκριματικη φαση της διοργανωσης απεκλεισε, οπως αλλωστε αναμενοταν, την πρωταθλητρια Γεωργιας Βιτα Τυφλιδας.

Αντιπαλος του Ηρακλη στον πρωτο γυρο του Ευρωπαικου πρωταθληματος θα ειναι η Ισραηλινη Χαποελ Γκαλιλ Ελιον, που απεκλεισε στα προκριματικα την Φινλανδικη Κουβολα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα. Το απογευμα, ομως, στα βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και υπαρχει πιθανοτητα να σημειωθουν λιγες τοπικες βροχες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι.Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 27 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 30 και στο Αιγαιο τους 32 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος σε ολοκληρη τη χωρα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Friday, 15 September 1995 - 16:23:21