Cosmos Mail - Eidhseis (Sep. 13)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νεα προθεσμια μεχρι την ερχομενη Δευτερα δοθηκε το μεσημερι απο την Ευρωπαικη Επιτροπη, στη χωρα μας, για να παρουσιασει την οριστικη λυση στο θεμα των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα. Την επομενη Δευτερα ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, θα συναντηθει στις Βρυξελλες, με τον αρμοδιο κοινοτικο επιτροπο, Βαν Μιρτ, στον οποιο θα ανακοινωσει την αποφαση της κυβερνησης. Σε περιπτωση που δεν εχει βρεθει λυση η που δεν συμβαδιζει με το κοινοτικο δικαιο, τοτε η Κομισιον θα εφαρμοσει αυτοματα την αποφαση της 26ης Ιουλιου, η οποια προβλεπει την επανεγραφη των χρεων, υψους 44 δις. δραχμων με τους τοκους στους λογαριασμους της επιχειρησης. Εαν η χωρα μας δεν παρουσιασει την οριστικη λυση, εχει διορια δυο μηνες να ανακοινωσει μετρα για εισπραξη των χρεων απο τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα.

Στην τελικη ευθεια εχει εισελθει η διαδικασια για τον ανασχηματισμο της κυβερνησης, ο οποιος θα πραγματοποιηθει μεχρι την Παρασκευη. Οπως εγινε γνωστο το πρωι,με σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος, συγχωνευονται τα υπουργεια Προεδριας και Εσωτερικων, ενω συστηνεται το υπουργειο Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης το οποιο θα εχει τις αρμοδιοτητες των δυο συγχωνευομενων υπουργειων και των γενικων γραμματειων τους. Με αλλο Προεδρικο Διαταγμα η Γενικη Γραμματεια Κοινωνικων Ασφαλισεων μεταφερεται απο το υπουργειο Υγειας στο υπουργειο Εργασιας και το τελευταιο μετονομαζεται σε υπουργειο Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων.

Συγκλινουσες πληροφοριες αναφερουν οτι για το νεο υπουργειο Προεδριας και Εσωτερικων προοριζεται ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ενω τη θεση του γραμματεα του ΠΑΣΟΚ θα αναλαβει ο Κωστας Σκανδαλιδης. Το νεο κυβερνητικο σχημα θα ειναι ολιγομελες, ευελικτο και πιο λειτουργικο. Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, εχει συνεχεις διαβουλευσεις με συνεργατες του και για το λογο αυτο ανεβαλε την προγραμματισμενη για το μεσημερι συναντηση του με την γενικη γραμματεα του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα. Ομως δυστοκια εχει προκυψει στην αναζητηση προσωπων, η οποια οφειλεται στο βαρυ κλιμα που εχει διαμορφωθει στην κυβερνητικη παραταξη, μετα την παραιτηση Σημιτη, καθως και απο τις δημοσιες αρνησεις στελεχων του ΠΑΣΟΚ να συμμετασχουν στο νεο σχημα. Σημερα θα συνεδριασει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, υπο τον γραμματεα Ακη Τσοχατζοπουλο και θα ασχοληθει με τον προγραμματισμο της λειτουργιας του κομματος. Επισης θα συζητηθει και το θεμα της καλυψης των δυο θεσεων στο Εκτελεστικο Γραφειο, μετα τις παραιτησεις των κυριων Σημιτη και Χαραλαμπιδη.

Δεν ειναι σιγουρο αν σημερα θα επαναληφθουν στην εδρα των Ηνωμενων Εθνων οι διαπραγματευσεις για το Σκοπιανο, μετα την αιφνιδια εμπλοκη που παρουσιαστηκε και τη ματαιωση της συναντησης των υπουργων Εξωτερικων της Ελλαδας και των Σκοπιων. Η προγραμματισμενη για χθες συναντηση δεν πραγματοποιηθηκε, λογω υπαναχωρησης των Σκοπιων, με αποτελεσμα η εναρξη των συνομιλιων να αναβληθει τρεις φορες. Ο υπουργος Εξωτερικων, Στεβο Τσερβενκοφσκι, εθεσε ως ορο για την εναρξη των συνομιλιων, την εκ των προτερων δηλωση της Αθηνας, οτι προκειται να αρει το εμπαργκο, αμεσως μετα την υπογραφη της λεγομενης ενδιαμεσης συμφωνιας. Η ελληνικη πλευρα κατεστησε σαφες οτι δεν αποδεχεται αυτη τη θεση, γιατι αυτο θα σημαινε την αρση του εμπαργκο, πριν την αλλαγη της σημαιας και του σκοπιανου συνταγματος. Υπενθυμιζεται οτι η συμφωνια δινει προθεσμια 30 ημερων, μεσα στις οποιες θα πρεπει οι δυο πλευρες να προχωρησουν στην υλοποιηση των διαταξεων της. Σημειωνεται οτι στη Νεα Υορκη συναντηθηκαν με τον σκοπιανο υπουργο ο αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ και ο απεσταλμενος του Προεδρου Κλιντον, Μαθιου Νιμιτς. Συμφωνα με πληροφοριες η αμερικανικη πλευρα φερεται ενοχλημενη απο τη σταση των Σκοπιων και ασκουνται πιεσεις, προκειμενου να καμφθει η αδιαλλαξια τους. Παντως, διπλωματικοι κυκλοι εκφραζουν την αισιοδοξια τους για την υπογραφη της συμφωνιας, μεσα στα επομενα εικοσιτετραωρα.

Στην εμπλοκη στο Σκοπιανο, αναφερθηκε το μεσημερι, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο οποιος τονισε οτι σημερα ισως ειναι η ημερα των εξελιξεων στις συνομιλιες της Νεας Υορκης. Ο κ. Βενιζελος δεν προσδιορισε το σημειο, στο οποιο υπαρχει εμπλοκη απο την πλευρα των Σκοπιων, τονισε ομως οτι το προβλημα εχει σχεση με το εμπαργκο. Επεσημανε οτι αναμενουμε την απαντηση απο την αλλη πλευρα και δεν εχουν ξεκινησει ακομα οι διαδικασιες διαλογου. Δηλωσε οτι προθεση της κυβερνησης ειναι να υπαρξει μια ενδιαμεση συμφωνια για εξομαλυνση των σχεσεων και ειμαστε ετοιμοι, τονισε, για την αρση του εμπαργκο, εφοσον τα Σκοπια αναλαβουν την συμβατικη υποχρεωση να κανουν κινησεις ως προς το συνταγμα και τα συμβολα τους και να τις πραγματοποιησουν σε συγκεκριμενο χρονικο διαστημα. Τονισε οτι δεν αιφνιδιαστηκε η κυβερνηση απο την εμπλοκη αυτη, ενω χαρακτηρισε προχειροτητες τις ανακοινωσεις της αντιπολιτευσης, που μιλουσαν για κενο πληροφορησης στο θεμα των Σκοπιων. Κατεληξε, δε, οτι η κυβερνηση δεν συρεται, ουτε πιεζεται και ειναι στο πλαισιο του δικου της σχεδιασμου.

Ενα ατομο σκοτωθηκε και αλλα δυο τραυματιστηκαν σε συγκρουση που σημειωθηκε το πρωι μεταξυ λεωφορειου των εκπαιδευτηριων "ΠΛΑΤΩΝ" με ταξι, στη λεωφορο Μαρκοπουλου, στην Παιανια. Κανενας απο τους 30 μαθητες που επεβαιναν στο λεωφορειο δεν επαθαν τιποτα, ενω απο τη συγκρουση εχασε τη ζωη της η επιβατης του ταξι, Χρυσανθη Σταμου, 47 ετων, κατοικος Κορωπιου. Τραυματιστηκαν η κορη της ατυχης γυναικας, Σεβαστη 16 χρονων και ο οδηγος του ταξι, Γεωργιος Μωραιτης απο το Κορωπι. Συμφωνα με τα μεχρι τωρα στοιχεια της τροχαιας, την ευθυνη του δυστυχηματος φερει ο οδηγος του λεωφορειου, Θεοφανης Μπακας. Επισης οι κατοικοι της περιοχης κατηγγειλαν οτι στο οδοστρωμα ειχαν πεσει λυματα απο διπλανο εργοστασιο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναμεσα σε δυο πυρα βρισκονται οι Σερβοι της Βοσνιας, καθως το ΝΑΤΟ συνεχιζει με αμειωτη ενταση τις αεροπορικες επιδρομες και οι δυναμεις των Κροατων και των Μουσουλμανων εξακολουθουν να προελαυνουν, αποσπωντας σημαντικα εδαφικα ωφελη απο τους Σερβοβοσνιους στην κεντρικη Βοσνια. Το Παλε βρισκεται σε δυσμενη θεση και απευθευνει εκκλησεις στη Ρωσια και την Κινα να ασκησουν πιεσεις για τερματισμο των βομβαρδισμων. Οι αντιδρασεις, παντως, τοσο απο το Βελιγραδι οσο και απο τη Μοσχα, ειναι εντονες. Σημερα μεταβαινει στη ρωσικη πρωτευουσα ο υφυπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Στροουμπ Ταλμποτ, σε μια προσπαθεια να κατευνασει τις ρωσικες αντιδρασεις για τους ΝΑΤΟικους βομβαρδισμους. Ο αμερικανος προεδρος, Μπιλ Κλιντον, διεψευσε τις ρωσικες κατηγοριες για απειλη γενοκτονιας των Σερβοβοσνιων. Αναφερομενος τελος στην κατασταση στη Βοσνια. Ο αμερικανος υπουργος Αμυνας, Ουιλιαμ Περι, δηλωσε οτι απο τις ΝΑΤΟικες επιθεσεις εχουν καταστραφει οι αντιαεροπορικες εγκαταστασεις των Σερβων της Βοσνιας. Επεσημανε οτι το ΝΑΤΟ επεξεργαζεται σχεδιο για την αποστολη χερσαιων δυναμεων στην περιοχη, για να συμβαλουν στην παγιωση της ειρηνης.

Μεταγωγικο της πολεμικης αεροποριας της Σρι Λανκα, μεταφεροντας στρατιωτικο προσωπικο και πολιτες συνετριβη σημερα κοντα στο Κολομπο, ανακοινωσε ο εκπροσωπος του στρατου της χωρας. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες στο αεροσκαφος επεβαιναν 40 με 80 ατομα. Οι αρχες, παντως, δεν αποκλειουν το ενδεχομενο, το αεροσκαφος να επληγη απο πυραυλο των ανταρτων Ταμιλ. Σημειωνεται οτι οι ανταρτες εχουν καταρριψει τους τελευταιους μηνες τρια στρατιωτικα αεροσκαφη.

Στο υψηλοτερο επιπεδο της τους τελευταιους 13 μηνες εφθασε σημερα η τιμη του αμερικανικου δολαριου στο Χρηματιστηριο του Τοκιο, κλεινοντας στα 101.47 γιεν, που αποτελει τη μεγαλυτερη ισοτιμια των δυο νομισματων για το 1995. Σημειωνεται οτι τον Απριλιο το δολλαριο ειχε φθασει τα 79,75 γιεν. Η ανοδος της τιμης του αμερικανικου νομισματος οφειλεται στην επιθετικη πολιτικη αγορας μεγαλης ποσοτητας δολαριων, απο χρηματιστες στην Ιαπωνια και τους αλλοδαπους χρηματιστηριακους πρακτορες.

Την "αναμιξη" των ΗΠΑ στις εσωτερικες υποθεσεις της χωρας κατηγγειλε χθες βραδυ η Λιβυη, μετα τις επικρισεις που διετυπωσε η Ουασιγκτον για την αποφαση που ελαβε η Τριπολη να απελασει τους Παλαιστινιους που βρισκονταν εγκατεστημενοι στα εδαφη της. Σημειωνεται οτι οι προς απελαση Παλαιστινιοι μεταφερονται κατα εκατονταδες στα συνορα με την Αιγυπτο. Η Λιβυη προεβη στην κινηση αυτη σε μια προσπαθεια να τιμωρησει τον Γιασερ Αραφατ για την ειρηνη που συνηψε με το Ισραηλ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεσσερις Πακιστανοι λαθρομεταναστες σκοτωθηκαν τα ξημερωματα στις Καστανιες Εβρου, στην ελληνοτουρκικη μεθοριο, οταν στην προσπαθεια τους να εισελθουν στη χωρα μας, επεσαν πανω σε ενεργο ναρκοπεδιο. Απο τις εκρηξεις τραυματιστηκαν επισης αλλοι δυο λαθρομεταναστες, οι οποιοι μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο Διδυμοτειχου. Οπως ανακοινωθηκε απο το Γενικο Επιτελειο Στρατου, οι αρμοδιες αρχες εχουν επιληφθει της υποθεσης. Σημειωνεται οτι οι λαθρομεταναστες, στην προσπαθεια τους να αποφυγουν τον ελεγχο στρατιωτικης περιπολου, εισηλθαν κατα λαθος στο περιφραγμενο ναρκοπεδιο, με αποτελεσμα να προκληθουν αλλυσιδωτες εκρηξεις.

Ο πρωην πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης, ολοκληρωσε σημερα την καταθεση του, στον Εισαγγελεα Λαμπρο Καραμπελα, ο οποιος εχει αναλαβει την υποθεση για την προμηθεια των ψηφιακων του ΟΤΕ απο τις εταιριες ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ, τον Μαρτιο του 1994. Ο κ. Μητσοτακης επικαλουμενος το απορρητο της ανακρισης, αρνηθηκε να απαντησει σε σχετικες ερωτησεις.

"Ναυμαχια" με ριπες πυροβολων οπλων σημειωθηκε τα ξημερωματα στην Κερκυρα, οταν Αλβανικο ταχυπλοο σκαφος που μετεφερε 6 λαθροεματναστες αρνηθηκε να σταματησει σε ελεγχο σκαφους του Λιμενικου, που το περιμενε στη θαλασσια περιοχη Ποντικονησι. Το σκαφος του Λιμενικου αρχισε να καταδιωκει το Αλβανικο σκαφος, ο κυβερνητης του οποιου προσπαθησε τεσσερις τουλαχιστον φορες να το εμβολισει. Οι ανδρες του Λιμενικου ομως ανοιξαν πυρ με αποτελεσμα οι σφαιρες να βρουν την εξωλεμβια μηχανη του. Ετσι το Αλβανικο σκαφος ακινητοποιηθηκε και συνεληφθησαν οι λαθρομεταναστες, ορισμενοι εκ των οποιων ηταν "γνωστοι" αφου τους τελευταιους 3 μηνες εχουν διαπραξει σωρεια κλοπων σε σκαφη και εξωλεμβιες μηχανες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθοριστικο αγωνα για το Τσαμπιονς Λιγκ του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης δινει αποψε στην Ουκρανια ο Παναθηναικος με αντιπαλο την Δυναμο Κιεβου. Οι ``πρασινοι`` θα επιδιωξουν να αποσπασουν ενα θετικο αποτελεσμα και να αυξησουν ετσι τις ελπιδες τους για προκριση στα προημιτελικα της διοργανωσης.Ο αγωνας θα αρχισει στις 8.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΑ.

Μονο με νικη στον αποψινο αγωνα της με την πανισχυρη Ολλανδια, η εθνικη μας ομαδα ανδρων του βολει θα ελπιζει σε προκριση στην πρωτη τετραδα του Ευρωπαικου πρωταθληματος που διεξαγεται στη χωρα μας. Το Ελληνικο συγκροτημα πρεπει να επικρατησει της αντιπαλου του με 3-0 η 3-1 σετ και ταυτοχρονα η Γερμανια να επικρατησει της Γιουγκοσλαβιας.Η συναντηση, που θα διεξαχθει στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας θα αρχισει στις 6.30 το απογευμα και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ1.

Αρχιζει σημερα το Κυπελλο Ελλαδος του Μπασκετ με την διεξαγωγη 13 συναντησεων της πρωτης φασεως, στην οποια δεν μετεχουν οι ομαδες της Α1 Εθνικης κατηγοριας.Στο μεταξυ,ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας Ντεηβιντ Ριβερς, που θα ειναι κατα πασα πιθανοτητα ο δευτερος ξενος παικτης του Ολυμπιακου μετα τον Ουολτερ Μπερι, φθανει σημερα στην Αθηνα προκειμενου να υπογραψει το συμβολαιο του με τους πρωταθλητες Ελλαδος.

Ο πρωταθλητης μας της Ιστιοπλοιας με σκαφη τυπου ``ΣΤΑΡ`` Τασος Μπουντουρης, με πληρωμα τον Γιωργο Στυλιανο, πηρε την τριτη θεση στην 2-η κουρσα για το Παγκοσμιο πρωταθλημα της κατηγοριας, που διεξαγεται στο Λαρεντο της Ισπανιας.

Ισοπαλη εληξε και η δευτερη παρτιδα αναμεσα στον Ρωσο παγκοσμιο πρωταθλητη στο σκακι Γκαρι Κασπαροφ και τον Ινδο διεκδικητη του τιτλου Βισβαναθαν Αναντ, που διεξαγεται στη Νεα Υορκη.Καθε μια απο τις 20 παρτιδες του αγωνα διαρκει το πολυ τεσσερις ωρες και νικητης θα αναδειχθει ο σκακιστης που θα συγκεντρωσει πρωτος 10.5 βαθμους.Η νικη δινει 1 βαθμο και η ισοπαλια μισο. Σε περιπτωση ισοπαλιας (10-10) ο Κασπαροβ θα διατηρησει τον τιτλο του.Ο νικητης του αγωνα θα εισπραξει 1 εκατομμυριο δολλαρια και ο ηττημενος 500.000 δολλαρια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα. Το απογευμα ομως, θα αναπτυχθουν νεφωσεις στα βορειοδυτικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 31 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 34 και στα νησια του Αιγαιου τους 30 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο στη δυτικη, κεντρικη και βορεια Ελλαδα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις που βαθμιαια θα πυκνωσουν και αργοτερα θα σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες στο βορειο Ιονιο, την Ηπειρο και το βραδυ στη Μακεδονια. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση ως προς τη μεγιστη τιμη της στα δυτικα. ????


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 13 September 1995 - 12:02:31