Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 08)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *

Αθηνα,Ελλαδα,08/09/1995 Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πραγματοποιειται σημερα στη Γενευη η συναντηση των υπουργων Εξωτερικων της νεας Γιουγκοσλαβιας, της Κροατιας και της Βοσνιας με αντικειμενο τη βοσνιακη κριση. Προσερχομενος στο χωρο που πραγματοποιειται η συναντηση ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, δηλωσε οτι απο τη Συνοδο αυτη αναμενεται μια πολυ σημαντικη ανακοινωση. Νωριτερα, συνεδριασε η πενταεθνης Ομαδα Επαφης με σκοπο να προετοιμασει τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων. Οπως μεταδιδουν, παντως, τα διεθνη πρακτορεια, οι προοπτικες για την επιτευξη ουσιαστικης προοδου επισκιαζονται απο τις συνεχιζομενες επιδρομες του ΝΑΤΟ, εναντιον στοχων των Σερβων της Βοσνιας. Οι βομβαρδισμοι επαναληφθηκαν σημερα ενω οπως μετεδωσε το γαλλικο πρακτορειο το πυροβολικο του κροατικου στρατου σφυροκοπησε το πρωι πολεις που ελεγχουν οι Σερβοι της Βοσνιας. Στο μεταξυ, ο Προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν, προειδοποιησε σημερα οτι η υποστηριξη της χωρας του, προς τους Σερβους μπορει να επεκταθει περαν της ανθρωπιστικης βοηθειας αν το ΝΑΤΟ συνεχισει τις αεροπορικες επιδρομες. Προειδοποιησε επισης οτι η διευρυνση του ΝΑΤΟ θα μπορουσε να οδηγησει σε πολεμο την Ευρωπη.

Με τον Πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου, συνανταται το μεσημερι στη Θεσσαλονικη, ο υπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας Αντρει Κοζιρεφ, ο οποιος νωριτερα θα εχει συνομιλιες με τον υπουργο Εξωτερικων, Καρολο Παπουλια. Θα εξεταστουν τα θεματα του φυσικου αεριου, ο πετρελαιαγωγος Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης και η κατασταση στα Βαλκανια, με αιχμη το Βοσνιακο. Ο κ.Κοζιρεφ, εφθασε στη Θεσσαλονικη απο τη Σοφια οπου επισης συζητησε το θεμα του πετρελαιαγωγου.

Προσπαθεια και χρονο θα απαιτησει το θεμα του ονοματος των Σκοπιων, δηλωσε ο Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου,ο οποιος παραλληλα εξεφρασε την αισιοδοξια οτι η Ελλαδα θα κερδισει στο τελος και ς` αυτο. Ο Πρωθυπουργος απαντησε αρνητικα οταν ρωτηθηκε αν υπαρχει θεμα τριπλης ονομασιας και ειπε οτι αυτη τη στιγμη συζητουμε το ``μικρο πακετο`` και συνεστησε υπομονη και επιμονη και οχι γκρινιες.

Διμετωπη επιθεση κατα της κυβερνησης και του Προεδρου της Πολιτικης Ανοιξης, εξαπελυσε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ σε ομιλια του αργα χθες το βραδυ στην Ουρανουπολη με αιχμη του δορατος τις εξελιξεις γυρω απο το Σκοπιανο. Ο κ.Εβερτ μιλωντας σε κομματικη συνεστιαση,εκανε και παλι λογο για ``ανικανη και επικινδυνη κυβερνηση`` που οπως ειπε εχει οδηγησει ``σε τραγικα και επικινδυνα αδιεξοδα τον τοπο`` και καλεσε τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ να την ανατρεψουν. Κατηγορησε την κυβερνηση για αναξιοπιστια στο Σκοπιανο ενω επιτεθηκε κατα του κ.Σαμαρα, καταλογιζοντας του προσωπικες ευθυνες για την εξελιξη του θεματος. Του απεδωσε παραλληλα τη μομφη του αποστατη που εριξε την κυβερνηση Μητσοτακη και εφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσια. Ο προεδρος της ΝΔ συνοδευομενος απο στελεχη του κομματος του πηγε το πρωι στις Καρυες του Αγιου Ορους και στη συνεχεια αρχισε περιηγηση στα μοναστηρια.

Στην πολιτικη και τους στοχους της κυβερνησης τον επομενο χρονο θα αναφερθει το βραδυ ο Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου, στα εγκαινια της 60ης Διεθνους Εκθεσης Θεσσαλονικης. Ο κ.Παπανδρεου, ο οποιος θα προδιαγραψει και την εισοδηματικη πολιτικη, θα επικεντρωσει την ομιλια του στη σημασια των μεγαλων εργων για την αναπτυξη της χωρας καθως και στις σχεσεις της Ελλαδας με τις χωρες της Βαλκανικης. Αυριο ο Πρωθυπουργος θα μιλησει στους εκπροσωπους των παραγωγικων ταξεων και την Κυριακη θα παραχωρησει την καθιερωμενη συνεντευξη Τυπου.

Δεκτη απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, εγινε το μεσημερι η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα.Κατα τη συναντηση εξεταστηκε η πορεια των εθνικων μας θεματων και οι εξελιξεις στα Βαλκανια.

Τη ανησυχια τους για τις εξελιξεις στα εθνικα μας θεματα και κυριως στο Αιγαιο και στην Κυπρο, εκφραζουν με διακηρυξη τους 366 προσωπικοτητες του επιστημονικου κοσμου, των γραμματων, των τεχνων, της Εκκλησιας και των Ενοπλων Δυναμεων απο την Ελλαδα και την Κυπρο. Οι υπογραφοντες αναφερουν οτι υπαρχει η βασιμη εκτιμηση πως τα ξενα κεντρα που υποστηριζουν τα Σκοπια, σκοπιμα συντηρουν τις πιεσεις στη χωρα μας απο βορρα για να υποχωρησει προς ανατολας. Για την Κυπρο στη διακηρυξη επισημαινεται πως η νησος εκβιαζεται να υποκυψει μεσα απο διαλογο για να παραδωσει με τη θεληση της οτι δεν εχει αρπαξει μεχρι σημερα ενας τριτος Αττιλας. Τονιζει δε, οτι μονο μια αποφασιστικη σταση της Ελλαδας μπορει να αλλαξει αυτη την εξελιξη.

Κρισιμη συσκεψη των συναρμοδιων υπουργων για το μελλον των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα, θα πραγματοποιηθει την ερχομενη Δευτερα, μετα το ναυαγιο της προτασης των αδελφων Καλογεριδη, για την εξαγορα των ναυπηγειων. Η ηγεσια του υπουργειου Βιομηχανιας προτεινει να πωληθει το 49% των μετοχων του ναυπηγειου στους εργαζομενους και το 51% των μετοχων στην ΕΤΒΑ. Ομως υπερ της ιδιωτικοποιησης εχουν ταχθει οι κυριοι Παπαντωνιου και Παπαδοπουλος.

Κανονικα θα υδρευονται ολα τα σχολεια απο την Κυριακη το βραδυ στα οποια ειχε διακοπει η παροχη νερου λογω απληρωτων λογαριασμων. Οπως ανακοινωθηκε απο την ΕΥΔΑΠ εχει ηδη αρχισει η σταδιακη επανασυνδεση των σχολειων με το δικτυο της και τη Δευτερα που αρχιζουν τα μαθηματα δεν θα υπαρχει κανενα προβλημα στην υδρευση.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο συμβουλος του αμερικανου προεδρου Τζωρτζ Στεφανοπουλος συνεληφθη χθες βραδυ, στην Ουασιγκτον, με την κατηγορια οτι οδηγουσε το αυτοκινητο του, ενω ειχε ληξει η αδεια οδηγησης του. Μαλιστα λιγα λεπτα νωριτερα ειχε χτυπησει ελαφρα ενα αλλο αυτοκινητο. Οπως δηλωσε εκπροσωπος της αστυνομιας, ο ελληνικης καταγωγης αμερικανος αξιωματουχος οδηγηθηκε στο τμημα και αφου του απαγγελθηκε η σχετικη κατηγορια αφεθηκε ελευθερος.

Συνεχιζονται στην Ταιτη οι πρωτοφανεις αντιδρασεις των κατοικων για τις γαλλικες πυρηνικες δοκιμες στο νοτιο Ειρηνικο. Συμφωνα με τα τηλεγραφηματα των διεθνων πρακτορειων οι διαδηλωτες ετοιμαζονται για το δευτερο γυρο της βιαιης αναμετρησης με την αστυνομια και τους λεγεωναριους που εχουν επιστρατευσει οι γαλλικες αρχες. Οι διαδηλωτες δεν εχουν εγκαταλειψει τα οδοφραγματα στο αεροδρομιο της πρωτευουσας Παπεετε, ενω προειδοποιουν τους τουριστες οτι τα ξενοδοχεια θα αποτελεσουν στοχους των επιθεσεων. Οι γαλλικες αρχες απηυθυναν εκκληση στους κατοικους να μην κυκλοφορουν το βραδυ στην πρωτευουσα για να διευκολυνουν το εργο της αστυνομιας. Στο μεταξυ, η Ενωση Ιδιοκτητων Εστιατοριων και νυχτερινων κεντρων της Χιροσιμα στην Ιαπωνια, απηυθυνε σημερα εκκληση στα 7.000 μελη της να μπουκοταρουν τα γαλλικα κρασια διαμαρτυρομενοι για τις πυρηνικες δοκιμες.

Σε αποτυχια κατεληξαν οι μαραθωνιες συνομιλιες μεταξυ του ισραηλινου υπουργου Εξωτερικων , Σιμον Περες και του παλαιστινιου ηγετη Γιασερ Αραφατ, για την εξευρεση λυσης στο προβλημα της ασφαλειας της πολης της Χεβρωνας στην Κατεχομενη Δυτικη 'Οχθη. Το ζητημα αυτο αποτελει το κυριο εμποδιο στη συμφωνια για την επεκταση της παλαιστινιακης αυτονομιας. Οι δυο πλευρες θα συναντηθουν εκ νεου την Κυριακη σε ισραηλινο εδαφος.

Την ανησυχια του εξεφρασε σημερα ο Προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν για το μεγαλο αριθμο κομματων, που προκειται να αντιπαρατεθουν στις επικειμενες βουλευτικες εκλογες της 17ης Δεκεμβριου. Ο Γιελτσιν ειπε οτι εχουν εμφανισθει 250 διαφορετικες πολιτικες ομαδες, πραγμα που δημιουργει μια "περιπεπλεγμενη πολιτικη ατμοσφαιρα".

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιζει σημερα στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας το 19-ο Ευρωπαικο πρωταθλημα Βολει ανδρων και η Εθνικη μας ομαδα, που φιλοδοξει σε μια νεα διακριση στη σημαντικη αυτη διοργανωση, θα ξεκινησει τους αγωνες της το απογευμα, με αντιπαλο την αντιστοιχη της Λετονιας.Η Ελληνικη ομαδα αναμενεται να φτασει στη νικη, αφου η αντιπαλος της ειναι μικροτερης δυναμικοτητας. Ο αγωνας θα αρχισει στις 6.30 το απογευμα και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ1.

Πολυ δυσκολη θεωρειται η αποκτηση του Λιθουανου Σαρουνας Μαρτσουλιονις απο τον Ολυμπιακο. Ο διασημος μπασκετμπολιστας θα γινει δυνατο να ενταχθει στη δυναμη των ``ερυθρολευκων`` μονο αν συνεχιστει το λοκ-αουτ στο ΝΒΑ, κατι που θεωρειται απιθανο. Ετσι, οι Πειραιωτες προσανατολιζονται και παλι στον Αμερικανο Σκοτ Σκαιλς.

Ερχεται σημερα στην Θεσσαλονικη ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας του ΝΒΑ Χαβιε Μακ Ντανιελ, προκειμενου να ενταχθει στην δυναμη του Ηρακλη. Ο Μακ Ντανιελ, που αγωνιστηκε παλαιοτερα στους Μποστον Σελτικς, θα ειναι ο δευτερος ξενος του Ηρακλη μετα τον Σλοβενο Γιουρι Ζντοβντς.

Αποκλειστηκε οριστικα η συμμετοχη του τραυματια Δημητρη Σαραβακου στον πρωτο αγωνα της ΑΕΚ με την Ελβετικη Σιον, που θα διεξαχθει την ερχομενη Πεμπτη στη Νεα Φιλαδελφεια για τον πρωτο γυρο του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρια επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα και μονο το βραδυ στα βορειοδυτικα θα συννεφιασει.Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου Για αυριο στο βορειο Ιονιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονια και τη Δυτικη Στερεα προβλεπονται παροδικες νεφωσεις με σποραδικες βροχες μικρης διαρκειας κυριως στα βορειοδυτικα οπου ειναι πιθανο να εκδηλωθουν και λιγες καταιγιδες. Μετα το απογευμα ο καιρος ς`αυτες τις περιοχες θα βελτιωθει ενω στην υπολοιπη χωρα θα διατηρηθει σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι, ενω η θερμοκρασια δε θα σημειωσει


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Friday, 8 September 1995 - 15:24:59