Cosmos Mail - Eidhseis (Sep. 07)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, θεωρει θετικη την εξελιξη στο σκοπιανο ζητημα, διοτι ηρθησαν τα εμποδια που ετιθεντο για την εναρξη των συνομιλιων. Σε ανακοινωση της Προεδριας της Δημοκρατιας προστιθεται οτι ο κ. Στεφανοπουλος λυπαται για την συνεχιζομενη παρερμηνεια των δηλωσεων του στο θεμα αυτο. Η διευκρινιστικη αυτη ανακοινωση εκδοθηκε μετα τη δυσφορια του Μιλτιαδη Εβερτ απο τη δηλωση του κ. Στεφανοπουλου, ο οποιος ειχε κανει λογο για θετικη και αναμενομενη εξελιξη στο Σκοπιανο, με την εναρξη των διαβουλευσεων στη Νεα Υορκη. Η κυβερνηση δεν θα απεμπολησει το ονομα, που ειναι συστατικο στοιχειο της διαφορας, για μικροκομματικες σκοπιμοτητες, δηλωσε το μεσημερι ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, Κωστας Μπικας, αναφερομενος στη σταση που θα τηρησει ο κ.Παπουλιας κατα τις συνομιλιες της Νεας Υορκης. Οι συνομιλιες θα αρχισουν στις 12 η 13 Σεπτεμβριου, παρουσια του μεσολαβητη του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς. Η συμφωνια της Νεας Υορκης, προσθεσε ο κ. Μπικας, θα γινει γνωστη στον ελληνικο λαο, οταν αυτη προκειται να δεσμευσει τα οργανα του κρατους.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο να διαπραγματευτει η χωρα μας μια συνθετη ονομασια. Η Νεα Δημοκρατια, εξεφρασε την αντιθεση της σε οποια συμφωνια δεν θα περιλαμβανει και το ονομα. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, επεκρινε τον κ.Παπουλια και συμφωνα με πληροφοριες θα ζητησει απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, απο τον οποιο θα γινει δεκτος το απογευμα, να αναλαβει πρωτοβουλια για την πραγματοποιηση συσκεψης των πολιτικων αρχηγων.

Επαναλαμβανονται απο το πρωι οι αεροπορικοι βομβαρδισμοι του ΝΑΤΟ εναντιον θεσεων των Σερβων της Βοσνιας, κοντα στο Παλε. Ο ειδικος απεσταλμενος μαλιστα, του Οργανισμου στην περιοχη, Γιασουσι Ακασι,δηλωσε οτι δεν αποκλειεται οι επιδρομες να πυκνωσουν. Συμφωνα με τους Σερβους της Βοσνιας, εκατο αμαχοι εχουν σκοτωθει κατα την πρωτη εβδομαδα των αεροπορικων επιδρομων. Σκληρη επιθεση εναντιον της πολιτικης του ΝΑΤΟ, εξαπελυσε σημερα ο Προεδρος της Ρωσιας, Μπορις Γιελτσιν, προειδοποιωντας οτι η χωρα του ενδεχεται να αλλαξει την πολιτικη της εναντι του ΝΑΤΟ αν συνεχισθουν οι βομβαρδισμοι. Στο μεταξυ ο αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, ενημερωσε σημερα τον Ιταλο Πρωθυπουργο, Λαμπερτο Ντινι, για την πορεια της ειρηνευτικης διαδικασιας, ενοψει της αυριανης συναντησης στη Γενευη των τριων εμπλεκομενων πλευρων στη βοσνιακη κριση.

Εμπλοκη παρουσιαστηκε στο θεμα των ναυπηγειων Σκαραμαγκα ενω απο τη μιαμισυ το μεσημερι δινει συνεντευξη τυπου η ηγεσια του υπουργειου Βιομηχανιας και αναφερεται στο ναυαγιο της προτασης Καλογεριδη. Χθες ο κ. Καλογεριδης ζητησε παραταση μιας εβδομαδας για να προσκομισει τα στοιχεια της προσφορας του. Ο υπουργος Βιομηχανιας, Κωστας Σημιτης επανερχεται στην προταση συμμετοχης των εργαζομενων με 49% και παραλληλα παραχωρηση στην ΕΤΒΑ του 51%. Με τη λυση αυτη ομως διαφωνουν οι οικονομικοι υπουργοι οι οποιοι θελουν την ιδιωτικοποιηση των ναυπηγειων. Την ερχομενη Δευτερα, θα πραγματοποιηθει ευρεια συσκεψη των αρμοδιων υπουργων στο γραφειο του υπουργου παρα τω πρωθυπουργω Αντωνη Λιβανη, προκειμενου να ληφθουν νεες αποφασεις.

Η Θεσσαλονικη βρισκεται απο σημερα στο επικεντρο του πολιτικου ενδιαφεροντος. Το απογευμα, μεταβαινει στη συμπρωτευουσα ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, προκειμενου να κηρυξει τα εγκαινια αυριο το βραδυ της Διεθνους Εκθεσης. Αυριο, στη Θεσσαλονικη φθανουν ο Προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης, ο Αυστραλος Πρωθυπουργος της Βικτοριας Τζεφ Κενετ και ο υπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας, Αντρει Κοζιρεφ. Στη Θεσσαλονικη, επισης, μεταβαινει σημερα ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ ο οποιος το απογευμα, θα παρουσιασει το προγραμμα του κομματος του για την παιδεια. Αυριο ο κ.Εβερτ, θα επισκεφθει το Αγιον Ορος.

Ιδιαιτερα σημαντικη χαρακτηριζεται απο το υπουργειο εξωτερικων η αυριανη επισκεψη που θα πραγματοποιησει στην Θεσσαλονικη ο υπουργος εξωτερικων της Ρωσιας Αντρει Κοζιρεφ. Οπως δηλωσε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, κατα την αυριανη συναντηση θα συζητηθουν η κριση στη Βοσνια και οι διμερεις σχεσεις με ιδιαιτερη αναφορα στο φυσικο αεριο και τον αγωγο πετρελαιου. Ο κ.Μπικας εξεφρασε την αντιθεση της κυβερνησης για τις πυρηνικες δοκιμες.

Σε σκληρη αποδοκιμασια του Θεοδωρου Παγκαλου, προεβη και η Επιτροπη Δεοντολογιας του ΠΑΣΟΚ. Σημειωνει οτι η συμπεριφορα του τον οδηγει στην απομονωση και στην αυτοεξαιρεση του απο το ΠΑΣΟΚ για την οποια θα απαιτειται μονο η τυπικη πλεον επικυρωση απο τα οργανα του Κινηματος. Νωριτερα, ο Θεοδωρος Παγκαλος, ανακοινωσε την παραιτηση του απο μελος της Κεντρικης Επιτροπης, εξαπολυοντας επιθεση κατα του Εκτελεστικου Γραφειου και εκανε λογο για συντονισμενη προσπαθεια πολιτικης και ηθικης του εξοντωσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται οι αντιδρασεις για τις πυρηνικες δοκιμες της Γαλλιας στο νοτιο Ειρηνικο. Εξαγριωμενοι Ταιτινοι διαδηλωτες επετεθησαν εναντιον του κτιριου της Υπατης Αρμοστειας της Γαλλιας στην πρωτευουσα του νησιου Παπεετε εκσφενδονιζοντας κοκτειλ μολοτωφ καθως και μεταλλικα αντικειμενα. Οι διαδηλωτες πυρπολησαν και αλλα κτιρια καθως και οχηματα ενω η αστυνομια προσπαθησε να τους διαλυσει με δακρυγονα. Νωριτερα οι διαδηλωτες προσπαθησαν να βαλουν φωτια στο αεροδρομιο της πολης. Απο τις συγκρουσεις τραυματισθηκαν αρκετοι διαδηλωτες και αστυνομικοι.

Ο Ισπανος πρωθυπουργος Φελιπε Γκοζαλεθ διεψευσε την κατηγορια που διατυπωσε εναντιον του πρωην αξιωματουχος των στρατιωτικων μυστικων υπηρεσιων, οτι ηταν ενημερος για τον "βρωμικο πολεμο" εναντιον των Βασκων αυτονομιστων στη διαρκεια της δεκαετιας του '80. Σημερα, οι ισπανικες εφημεριδες δημοσιευουν απορρητο στρατιωτικο εγγραφο της Ισπανικης υπηρεσιας πληροφοριων που προτεινει την καταστολη του κινηματος των Βασκων με απαγωγες και εκτελεσεις.

Αφηνοντας ανοιχτο το ζητημα της Χεβρωνας και της Κατεχομενης Δυτικης Οχθης τερματισαν αργα χθες βραδυ τον πρωτο γυρο των συνομιλιων τους στην Αιγυπτο, ο ισραηλινος υπουργος Εξωτερικων Σιμον Περες και ο ηγετης της ΟΑΠ, Γιασερ Αραφατ. Οι συνομιλιες, παντως, θα συνεχισθουν μεχρι την Παρασκευη προκειμενου να επιτευχθει μια συμβιβαστικη λυση.

Πεντακοσια περιπου ατομα αγνοουνται μετα τις ξαφνικες πλημμυρες οι οποιες σαρωσαν χωρια στις νοτιες Φιλιππινες. Συμφωνα με τους τοπικους αξιωματουχους, οι πλημμυρες σημειωθηκαν μετα απο καταρρακτωδεις βροχες που επληξαν την περιοχη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ανακληση της αδειας κυκλοφοριας των χαπιων αδυνατισματος Σλιμ, ζητησε απο τον ΕΟΦ, ο εισαγγελεας ποινικης αγωγης κ.Κολιοκωστας. Προηγουμενως, ασκησε διωξη κατα των υπευθυνων της εταιριας για απατη σε βαθμο κακουργηματος. Το κατηγορητηριο στηριζεται στη γνωστη διαφημιση των συγκεκριμενων χαπιων, η οποια συμφωνα με εγγραφο του Εθνικου Οργανισμου Φαρμακων παραπλανα το καταναλωτικο κοινο.

Μπροστα σε ενα μακαβριο θεαμα βρεθηκαν οι εργατες νεοαναγειρομενης οικοδομης στη Βαρκιζα. Παιρνοντας αμμο για τις εργασιες της οικοδομης αποκαλυψαν ενα ανδρικο σωμα σε κατασταση σηψης. Απο την ερευνα του ιατροδικαστη προεκυψε οτι φερει καταγματα στο κεφαλι και τα ακρα. Συμφωνα με τις εκτιμησεις τοσο του ιατροδικαστη οσο και της αστυνομιας, ο νεκρος, τα στοιχεια του οποιου δεν εχουν γινει γνωστα, ανεβηκε πριν απο τρεις ημερες ειτε στην οικοδομη, ειτε σε δενδρο διπλα απο αυτη, απ'οπου επεσε με αποτελεσμα να χασει τη ζωη του. Μια ημερα μετα φορτηγο αδειασε αμμο, στο σημειο εκεινο, χωρις ο οδηγος να αντιληφθει το πτωμα που αποκαλυψαν μολις σημερα οι εργατες.

Εξι ατομα τραυματιστηκαν ελαφρα απο συγκρουση δυο αστικων λεωφορειων στη Μεταμορφωση Αττικης. Το δυστυχημα συνεβη οταν το πρωτο λεωφορειο σταματησε να παραλαβει επιβατες και επεσε πανω του το αλλο που ακολουθουσε. Οι τραυματιες μεταφερθηκαν σε νοσοκομειο για την παροχη πρωτων βοηθειων και κανενας δε διατρεχει κινδυνο.

Η ΕΥΔΑΠ αποκαθιστα σταδιακα και μεχρι την Κυριακη το βραδυ θα ολοκληρωσει την υδροδοτηση των σχολειων της Αττικης ,οπου ειχε διακοπει η παροχη νερου, λογω οφειλων τους προς την Εταιρια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ονομα του Λιθουανου μπασκετμπολιστα Σαρουνας Μαρτσουλιονις ηρθε και παλι στην επιφανεια για λογαριασμο του Ολυμπιακου. Ο ασος των Σιατλ Σουπερσονικς ειναι συφωνα με πληροφοριες ο πρωτος στοχος των ``ερυθρολευκων`` για τη θεση του δευτερου ξενου της ομαδας, το ονομα του οποιου αναμενεται να ανακοινωθει τα αμεσως επομενα 24-ωρα. Στο μεταξυ, ο Γουολτερ Μπερι εκανε την πρωτη του εμφανιση με τον Ολυμπιακο σε διεθνη φιλικο αγωνα που εγινε στη Ιταλια, αλλα οι ``ερυθρολευκοι`` εχασαν 81-71 απο την Μοντεκαντινι. Ο Μπερι σημειωσε 13 ποντους.

Βημα προκρισης στον επομενο γυρο του Ευρωπαικου Κυπελλου Λιλιανα Ρονκετι εκανε η ομαδα μπασκετ γυναικων του Παγκρατιου, αφου νικησε στο Ζαγκρεπ την Κροατικη Γιαμπουκα με 54-49. Ελπιδες για προκριση στον επομενο γυρο διατηρησε και η ομαδα του Ολυμπιακου Βολου, παρα την ηττα της με 77-63 στη Γερμανια απο την Οσναμπρικ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωση του καιρου απο τα δυτικα προς τα ανατολικα αναμενεται σημερα στην Ηπειρο και τη Μακεδονια. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος αλλα γρηγορα θα συννεφιασει στην Κρητη, τα Δωδεκανησα, τις Κυκλαδες και τη νοτια Πελοποννησο, με σποραδικες βροχες κυριως στην Κρητη. Οι ανεμοι βαθμιαια θα στραφουν σε βορειοδυτικους ασθενεις μεχρι μετριους. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 26 βαθμους και στα υπολοιπα ηπειρωτικα και τα νησια τους 30 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις και στο νοτιο Αιγαιο βορειοι μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Thursday, 7 September 1995 - 14:01:54