Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 06)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Σε νεα φαση εισερχεται το θεμα των Σκοπιων, καθως λιγες ημερες πριν απο την επαναληψη των διαπραγματευσεων, μεταξυ Ελλαδος και Σκοπιων, στη Νεα Υορκη, η κυβερνηση αφησε να εννοηθει οτι στο τραπεζι της διαβουλευσης ενδεχεται να τεθει και το ζητημα της συνθετης ονομασιας για το γειτονικο κρατος.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, ο οποιος το πρωι ενημερωσε τον κ. Εβερτ, απαντωντας σε ερωτηση αν η κυβερνηση θα αποδεχοταν συνθετη ονομασια, απαντησε οτι θα ειναι το αποτελεσμα η η συνεπεια μιας διαπραγματευσης, η οποια θα κινηθει παραλληλα, μετα τη συμφωνια που θα υπογραφει στη Νεα Υορκη.

Διευκρινισε παντως οτι η Αθηνα ξεκινα τη διαπραγματευση με βαση την αποφαση του Συμβουλιου των Πολιτικων Αρχηγων, συμφωνα με την οποια η χωρα μας δεν αποδεχεται τον ορο Μακεδονια.

Προσθεσε, ομως, οτι εχουμε μπροστα μας μια επιπονη διαπραγματευση, το αποτελεσμα της οποιας δεν μπορει να προεξοφληθει.

Τονισε ακομη οτι με τη συμφωνια που θα υπογραφει στη Νεα Υορκη θα δοθει η δυνατοτητα για αμοιβαια αναγνωριση μεταξυ των δυο χωρων.

Απο την πλευρα του ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε οτι η κυβερνηση δεν δεχεται το ονομα Μακεδονια και η θεση της στο θεμα αυτο ειναι παγια.

Εξαλλου, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας εξεφρασε την αντιθεση του σε οποιαδηποτε συμφωνια που δεν θα περιλαμβανει και το ονομα, επισημαινοντας στον κ. Παπουλια οτι σε αντιθετη περιπτωση οι εξελιξεις θα οδηγησουν στην καθιερωση του ορου Μακεδονια για το γειτονικο κρατος.

Στο μεταξυ ο Διαμεσολαβητης Σαιρους Βανς, απαντωντας σε ερωτησεις στη διαρκεια συνεντευξης Τυπου ειπε:

Στο ονομα της ειρηνης στα Βαλκανια, Ελλαδα και Σκοπια συμφωνησαν να συμβιβαστουν, δηλωσε απο το Βελιγραδι ο αμερικανος διαπραγματευτης, Ριτσαρντ Χολμπρουκ και προσθεσε οτι εχει επελθει συμφωνια μεταξυ των δυο πλευρων, στο 95% των προβληματων που τους απασχολουν.

Ο κ. Χολμπρουκ ειπε ακομη οτι οι δυο πλευρες συμφωνησαν, οι Ηνωμενες Πολιτειες να εγγυηθουν για την εφαρμογη της συμφωνιας που θα υπογραφει.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, θα συναντηθει αυριο με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, απο τον οποιο, συμφωνα με πληροφοριες, θα ζητησει να συγκληθει το Συμβουλιο των Πολιτικων Αρχηγων για το θεμα των Σκοπιων.

Παραλληλα, αποστελει επιστολη στον Προεδρο της Βουλης για προημερησιας διαταξεως συζητηση, με αντικειμενο τα εθνικα μας θεματα.

Υπερ του απευθειας διαλογου, που θα περιλαμβανει και το θεμα της συνθετης ονομασιας, ταχθηκε ο Νικος Κωνσταντοπουλος.

Νεες περιορισμενης κλιμακας αεροπορικες επιδρομες, πραγματοποιησαν το πρωι αεροσκαφη του ΝΑΤΟ, κατα Σερβικων θεσεων. Συμφωνα με τον διοικητη της νοτιοανατολικης πτερυγας του ΝΑΤΟ, Ναυαρχο Σμιθ, τα αεροσκαφη απογειωθηκαν απο βασεις της βορειου Ιταλιας και απο το αμερικανικο αεροπλανοφορο Ρουζβελτ και επληξαν στρατιωτικους στοχους, καταστρεφοντας αποθηκες πυρομαχικων, στρατιωτικα εργοστασια και συστηματα ρανταρ.

Απο την περασμενη εβδομαδα μεχρι σημερα τα ΝΑΤΟικα αεροσκαφη εχουν πραγματοποιησει περισσοτερες απο 1. 500 εξοδους, χωρις να σημειωθουν απωλειες, εκτος απο το γαλλικο μιραζ που καταρριφθηκε την περασμενη εβδομαδα και βρισκεται σε εξελιξη η επιχειρηση διασωσης των δυο πιλοτων.

Ο Αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον, προειδοποιησε οτι οι επιδρομες θα συνεχισθουν, οσο οι Σερβοι της Βοσνιας δεν υπακουουν στο αιτημα του ΟΗΕ, για απομακρυνση του βαρεως οπλισμου τους απο τα περιχωρα του Σεραγεβο.

Αμερικανος αξιωματουχος επιβεβαιωσε σημερα οτι κατασκοπευτικο αεροπλανο της χωρας του καταρριφθηκε πριν απο τρεις ημερες απο πυρα των Σερβων της Βοσνιας.

Απο το Ζαγκρεμπ ο αμερικανος διπλωματης, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, εξεφρασε την ελπιδα οτι παρα την πιεση των οπλων θα σημειωθει προοδος στη διασκεψη που θα πραγματοποιηθει την Παρασκευη στη Γενευη.

Στην Αθηνα, τωρα, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, αφου εξεφρασε για αλλη μια φορα την αντιθεση του στο αυτοματοποιημενο σχεδιο του ΝΑΤΟ για αεροπορικες επιδρομες, διατυπωσε τους φοβους του οτι αυτες θα συνεχισθουν και το επομενο 24ωρο, δημιουργωντας, οπως ειπε, ενα ιδιαιτερα βαρυ κλιμα στις διαπραγματευσεις.

Ωστοσο, ο κ. Αρσενης εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι κατω και απ'αυτο το βαρυ κλιμα θα πραγματοποιηθει η Διασκεψη της Γενευης, αφου, οπως ειπε, υπαρχει θεληση απ'ολες τις πλευρες να συνεχισθει η ειρηνευτικη διαδικασια.

Στην αντεπιθεση περασε σημερα ο Θεοδωρος Παγκαλος, λιγες ωρες μετα την ιδιαιτερα σκληρη ανακοινωση του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ και την πολιτικη και ηθικη καταδικη του, για τις δηλωσεις κατα του Κωστα Λαλιωτη.

Ο πρωην υπουργος, σε γραπτη δηλωση του, αναγγελλει την παραιτηση του απο μελος της Κεντρικης Επιτροπης και εξαπολυει δριμυτατη επιθεση κατα του Εκτελεστικου Γραφειου, κανοντας λογο για συντονισμενη προσπαθεια πολιτικης και ηθικης εξοντωσης του.

Ακομη ο κ. Παγκαλος κατηγορει το Εκτελεστικο Γραφειο οτι φερει ακεραια την ευθυνη για τη σημερινη κατασταση του ΠΑΣΟΚ και αρνειται να σχολιασει την εναντιον του ανακοινωση.

Με το θεμα Παγκαλου θα ασχοληθει και η Επιτροπη Δεοντολογιας του ΠΑΣΟΚ, αλλα συμφωνα με πληροφοριες δεν προκειται να παρει πειθαρχικα μετρα εναντιον του πρωην υπουργου.

Τη λυπη του για την παραιτηση του κ. Παγκαλου εξεφρασε ο Κωστας Σημιτης, επαναλαμβανοντας οτι οι προσωπικες υβρεις δεν αποτελουν πολιτικα επιχειρηματα.

Εχω με σοβαροτερα θεματα να ασχοληθω, δηλωσε ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ενω ο Κωστας Λαλιωτης δεν εκανε κανενα σχολιο για την παραιτηση Παγκαλου.

Θυελλα διεθνων αντιδρασεων προκαλεσε η αποφαση της κυβερνησης Σιρακ να πραγματοποιησει τα μεσανυχτα την πρωτη απο τις οκτω προγραμματισμενες υπογειες πυρηνικες δοκιμες, στα νησια Μορουροα στο νοτιο Ειρηνικο.

Η Νεα Ζηλανδια και η Χιλη, σε ενδειξη διαμαρτυριας απεσυραν τους πρεσβεις τους απο το Παρισι, ενω εντονες επικρισεις δεχθηκε η Γαλλια απο τις Ηνωμενες Πολιτειες, τη Ρωσια, την Αυστραλια, τον Καναδα, την Ιαπωνια και πολλες Ευρωπαικες χωρες.

Αυστηρη κριτικη δεχεται ο Γαλλος Προεδρος και απο το εσωτερικο της χωρας του, καθως την πολιτικη των πυρηνικων δοκιμων καταδικασαν τοσο το Σοσιαλιστικο κομμα οσο και οι Πρασινοι, αλλα και οι Οικολογικες Οργανωσεις.

Η γαλλικη κυβερνηση, παντως, δηλωνει αποφασισμενη να συνεχισει τις δοκιμες και ανακοινωσε οτι θα κρατησει απολυτως σταθερη σταση στις επικρισεις που δεχεται.

Στην Αθηνα δημιουργηθηκαν μικροεπεισοδια, οταν μελη του ελληνικου γραφειου της Γκρινπις, προσπαθησαν να αναρριχηθουν στα καγκελα της γαλλικης πρεσβειας.

Επενεβησαν δυναμεις των ΜΑΤ και η διαδηλωση συνεχισθηκε ειρηνικα, με πανο, που αναρτησαν κατα των πυρηνικων δοκιμων, ενω με σπρει ζωγραφησαν στα καγκελα το σημα της ραδιενεργειας.

Την υπευθυνη και ενεργο συμμετοχη ολου του παραγωγικου δυναμικου για την επιλυση των πολλαπλων και δυσκολων προκλησεων που αντιμετωπιζει ο τοπος, ζητα ο Πρωθυπουργος σε μηνυμα του με την ευκαιρια της Διεθνους Εκθεσεως Θεσσαλονικης.

Ο κ. Παπανδρεου αναφερεται στους στοχους και στις προτεραιοτητες της κυβερνητικης πολιτικης, που ειναι η εξασφαλιση της απασχολησης, η αναπτυξη, η παραγωγικοτητα, η εξυγιανση, η αποκατασταση των οικονομικων ανισορροπιων και η διασφαλιση της θεσης της χωρας μας στη διευρυμενη Ευρωπαικη Ενωση.

Ιδιαιτερη αναφορα κανει ο Πρωθυπουργος στη δυναμικη παρουσια της Βορειας Ελλαδας στις οικονομικες εξελιξεις της χωρας και των Βαλκανιων και στις προοπτικες που διανοιγονται.

Στο σημειο αυτο διατυπωνει την ευχη για πολιτικη ομαλοποιηση στην ευρυτερη περιοχη των Βαλκανιων, στην οποια η Ελλαδα καλειται να παιξει πρωταγωνιστικο ρολο.

Με την εισοδηματικη πολιτικη, ενοψει των εξαγγελειων του Πρωθυπουργου, ασχοληθηκε η Ολομελεια της ΓΣΕΕ, στη σημερινη της συνεδριαση.

Παραλληλα εγινε μια πρωτη συζητηση για το διεκδικητικο πλαισιο της συνομοσπονδιας, με αφορμη τις διαπραγματευσεις με την εργοδοτικη πλευρα για τη συναψη της νεας συμβασης εργασιας.

Με επιστολη της προς τον Πρωθυπουργο η ΓΣΕΕ ζητα την ελληνοποιηση των προμηθειων του Δημοσιου και των Οργανισμων που ελεγχονται απ'αυτον, ωστε να ενισχυθει η παραγωγικη βαση της χωρας αλλα και η απασχοληση.

Ευρεια συσκεψη με αντικειμενο την τουριστικη πολιτικη πραγματοποιηθηκε στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας με τη συμμετοχη πεντε υπουργων.

Οπως δηλωσε ο κ. Παπαντωνιου αποφασισθηκε να γινει γενναια αυξηση της δαπανης για διαφημιση του ελληνικου τουρισμου, η οποια τα τελευταια χρονια υπολειπεται εκεινης των ανταγωνιστριων χωρων.

Προσθεσε επισης οτι συντομα θα ληφθουν αποφασεις για αναβαθμιση των παρεχομενων τουριστικων υπηρεσιων.

Ανησυχητικες διαστασεις παιρνει το κυμα των λαθρομεταναστων που εισερχονται στην Ελλαδα, κυριως απο τα τουρκικα παραλια αλλα και απο τη περιοχη του Εβρου.

Το Λιμεναρχειο της Ροδου συνελαβε σημερα αλλους 10 Πακιστανους λαθρομεταναστες, που μεταφερθηκαν στη νησο Συμη, απο Τουρκους δουλεμπορους.

Εξω απο την Αλεξανδρουπολη εγινε αιματηρο επεισοδιο, καθως αστυνομικοι που καταδιωκαν φορτηγο αυτοκινητο, που μετεφερε 14 λαθρομεταναστες, ανοιξαν πυρ οταν ο οδηγος του αρνηθηκε να σταματησει.

Απο τους πυροβολισμους σκοτωθηκε ενας νεαρος Πακιστανος και αλλοι τρεις τραυματιστηκαν.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαραντα χρονια συμπληρωνονται σημερα απο την αποφραδα ημερα της 6ης Σεπτεμβριου 1955 και το προγκρομ που εξαπελυσαν οι Τουρκοι εναντιον του ελληνισμου της πολης.

Τα σωματεια των Κωνσταντινουπολιτων με ψηφισματα τους ζητουν απο την ελληνικη βουλη να ανακηρυξει την 6η Σεπτεμβριου ως ημερα μνημης και ξεριζωμου του ελληνισμου της πολης και απο το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο να τη θεσπισει ως ημερα καταπατησης των Ανθρωπινων Δικαιωματων.

Αναφερομενος στη σημερινη θλιβερη επετειο ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι υπαρχει ιστορικη συνεχεια στην εμμονη της Τουρκιας για καταπατηση της διεθνους νομιμοτητας, οπως αποδεικνυεται απο τη συνεχιζομενη κατοχη της Κυπρου.

Η Πολιτικη Ανοιξη θα καταθεσει στη Βουλη προταση για την καθιερωση της 6ης Σεπτεμβριου ως ημερας μνημης.

Αναβληθηκε στην αρμοδια επιτροπη της Βουλης, η συζητηση του νομοσχεδιου που αναγνωριζει την περιοχη των Μετεωρων ως ιερο χωρο.

Την δεκαημερη αναβολη, ζητησε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, λεγοντας οτι μετα τις κινητοποιησεις των κατοικων της περιοχης, θα πρεπει να επαναληφθει ο διαλογος με τους ενδιαφερομενους.

Σημειωνεται οτι υπερ του νομοσχεδιου ταχθηκαν τοσο η Νεα Δημοκρατια οσο και η Πολιτικη Ανοιξη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κινεζικες αρχες απαγορευσαν την εισοδο της αμερικανικης αντιπροσωπειας που συνοδευει την πρωτη κυρια των Ηνωμενων Πολιτειων Χιλαρυ Κλιντον στη συναντηση των μη Κυβερνητικων Οργανωσεων των γυναικων, που διεξαγεται στο Πεκινο .

Τα μελη της αμερικανικης αντιπροσωπειας μεταξυ των οποιων και ο βοηθος Υπουργος Εξωτερικων Ουινστων Λορντ, δεν κατορθωσαν να εξασφαλισουν την εισοδο τους στην αιθουσα στην οποια η κ.

Κλιντον επροκειτο να εκφωνησει ομιλια.

Δυο ακομη πυρηνικους αντιδραστηρες θα προμηθευσει η Ρωσια στο Ιραν, που θα τοποθετηθουν στο πυρηνικο εργοστασιο του Μπουσχερ στο Νοτιο Ιραν και θα προστεθουν στο ηδη υπαρχοντα αντιδραστηρα 1000 μεγαβατ.

Οι δυο χωρες υπεγραψαν σημερα το σχετικο συμβολαιο, υψους ενος δισεκατομμυριου δολλαριων.

Την απελευθερωση 140 επιβατων του Οχηματαγωγου που ειχαν καταλαβει οι ανταρτες Ταμιλ στις 28 Αυγουστου στα ανοιχτα της χερσονησου Τζαφνα στη Βορεια Σρι Λανκα ανακοινωσε η διεθνης επιτροπης του Ερυθρου Σταυρου.

Τα οκτω μελη του πληρωματος που κρατουνται ομηροι ειναι καλα στην υγεια τους, συμφωνα με τον εκπροσωπο της επιτροπης .

Περιπου 5. 000 Αφγανοι πολιορκησαν και πυρπολησαν σημερα το κτιριο της Πακιστανικης Πρεσβειας στην Καμπουλ, υποστηριζοντας οτι η πακιστανικη κυβερνηση, χρηματοδοτει και εκπαιδευει τους ανταρτες του Ισλαμικου κινηματος Ταλεμπαν , που κατελαβε την Τριτη την πολη Χερατ του δυτικου Αφγανισταν.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης, καλεσε την προσεχη Τριτη, την ολομελεια της Νομοπαρασκευαστικης Επιτροπης, προκειμενου να συζητησουν την τελικη διαμορφωση του νεου Αθλητικου νομου και τη συντομοτερη κατα το δυνατον, καταθεση του στη Βουλη.

Το Σαββατο και οχι την Κυριακη θα διεξαχθει τελικα ο αγωνας Παναθηναικου-Ξανθης για το πρωταθλημα της Α' Εθνικης.

Η διοικηση της ΕΠΑΕ εκανε δεκτο το αιτημα των πρωταθλητων, ενοψει των υποχρεωσεων τους για το Τσαμπιονς Λιγκ του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης.

Ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας των Λος Αντζελες Κλιπερς, Ερικ Ραιλι, ειναι συμφωνα με πληροφοριες ο δευτερος ξενος του Πανιωνιου.

Ο 25χρονος ασος που εχει υψος 2.14μ. αναμενεται τις προσεχεις ημερες να υπογραψει ετησιο συμβολαιο συνεργασιας με τον νεοσμυρνιωτικο συλλογο, εναντι 400.000 δολλαριων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε χαμηλοτερα επιπεδα διολισθησαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου.

Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με απωλειες 0, 78% και διαμορφωθηκε στις 950, 90 μοναδες.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

===========

Αγορα, 234.196 Πωληση, 241.307

Ανοδο σημειωσε το δολλαριο εναντι της δραχμης στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες τραπεζες προς 240, 60 δραχμες.

ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωση του καιρου απο τα δυτικα προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις εως μετριοι και η θερμοκρασια, που θα σημειωσει πτωση, θα κυμανθει στα βορεια 14 με 26 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 18 με 31 και στα νησια 21 με 30.

Σχεδον αιθριο καιρο με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 21 με 31 και 16 με 26 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 6 September 1995 - 23:23:24