Cosmos Mail - Eidhseis (Sep. 06)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *

Αθηνα,Ελλαδα,06/09/1995 Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επαναλαμβανονται απο το πρωι οι επιδρομες αεροσκαφων του ΝΑΤΟ εναντιον θεσεων των Σερβων της Βοσνιας. Κατα τις σημερινες επιθεσεις, τα συμμαχικα αεροσκαφη κατεστρεψαν αποθηκες πυρομαχικων, στρατιωτικα εργοστασια και συστηματα ρανταρ. Συμφωνα με ανακοινωση του ΟΗΕ, οι επιδρομες ηταν αποτελεσμα της μη συμμορφωσης των Σερβοβοσνιων, με το αιτημα της απομακρυνσης των βαρεων οπλων τους, απο το Σεραγεβο. Ανησυχια παντως, δημιουργειται μετα και τους νεους βομβαρδισμους για την επιτυχια της συναντησης των υπουργων Εξωτερικων της Γιουγκοσλαβιας, της Κροατιας και της Βοσνιας στη Γενευη. Την ελπιδα του για επιτυχη εκβαση της συναντησης, εξεφρασε ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, κατα τη συναντηση που ειχε με τον Προεδρο της Σερβιας. Παντως, ο κ.Μιλοσεβιτς επεκρινε δριμυτατα τις νεες επιδρομες αν και οι προεδροι της Κροατιας και της Βοσνιας εξεφρασαν την ικανοποιηση τους. Σημερα, ο κ.Χολμπρουκ, εφθασε στο Ζαγκρεμπ, οπου θα εχει επαφες με την κροατικη ηγεσια.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, ενημερωσε το πρωι τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ, για τις εξελιξεις στο Σκοπιανο. Μετα τη συναντηση ο κ.Παπουλιας απαντωντας σε ερωτηση εαν η κυβερνηση θα αποδεχοταν συνθετη ονομασια, ειπε οτι αυτο θα ειναι το αποτελεσμα η η συνεπεια μιας διαπραγματευσης η οποια θα κινηθει παραλληλα υστερα απο τη συμφωνια που θα υπογραφει στη Νεα Υορκη. Τονισε οτι η κυβερνηση ξεκινα τη διαπραγματευση απο τη βαση οτι η χωρα μας δεν αποδεχεται τον ορο Μακεδονια και προσθεσε οτι εχουμε μπροστα μας, μια επιπονη διαπραγματευση και δεν μπορει να προεξοφλησει το αποτελεσμα.Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ειπε οτι υπαρχει σκεψη να καταρτιστει στις διαπραγματευσεις χρονοδιαγραμμα για το θεμα του ονοματος. Τελος, ο κ.Παπουλιας ειπε, οτι ο κ.Εβερτ εχει επιφυλαξεις για το μικρο πακετο και χαρακτηρισε καλο το κλιμα εκφραζοντας την αποψη οτι υπαρχει συνεργασια με τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας. Αυριο, ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας θα γινει δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, στον οποιο αναμενεται να αναπτυξει τις αποψεις και τις ενστασεις του για τις εξελιξεις στα εθνικα θεματα και κυριως στο Σκοπιανο. Ο κ. Στεφανοπουλος παντως χαρακτηρισε αναμενομενες και θετικες τις εξελιξεις στο θεμα αυτο.

Συμφωνα με διπλωματικες πηγες στη Νεα Υορκη,κατα τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων Ελλαδας και Σκοπιων, στις αρχες της επομενης εβδομαδας, θα υπογραφει συμφωνια που θα προβλεπει την αμοιβαια αναγνωριση της κρατικης οντοτητας των δυο χωρων, οι οποιες επισης, θα εγγυωνται το απαραβιαστο των μεταξυ τους συνορων. Επισης, τα Σκοπια θα δεσμευτουν να αποσυρουν τη σημαια με τον Ηλιο της Βεργινας εντος 30 ημερων απο την υπογραφη της συμφωνιας, ενω θα υπαρξει ερμηνευτικη δηλωση επι του Συνταγματος τους με την οποια θα διδονται διαβεβαιωσεις οτι δεν υποκρυπτονται εδαφικες διεκδικησεις η αλυτρωτικες τασεις σε βαρος της Ελλαδας. Παραλληλα, στο ιδιο διαστημα η Αθηνα, θα προχωρησει στην αρση των οικονομικων αντιμετρων και στην αναγνωριση των Σκοπιων με το ονομα ΦΥΡΟΜ, ενω θα διευκολυνθει η διακινηση των προιοντων προς τα Σκοπια μεσω του λιμανιου της Θεσσαλονικης.

Την παραιτηση του απο μελος της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ υπεβαλε το πρωι ο βουλευτης Θεοδωρος Παγκαλος. Σε ιδιαιτερα σκληρη δηλωση του, που διενειμε ο πρωην υπουργος, θεωρει περιττο να σχολιασει τη χθεσινη ανακοινωση του Εκτελεστικου Γραφειου το οποιο οπως σημειωνει, φερει ακεραιη την ευθυνη για τις εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ απο την ημερα της εκλογης του και τη σημερινη του κατασταση. Εκφραζει την αποψη οτι η βαση του ΠΑΣΟΚ βλεπει με οδυνη και αγανακτηση την προσπαθεια της πολιτικης και ηθικης του εξοντωσης. Τονιζει οτι θα μεινει κοντα στο λαο και θα συνεχισει να μετεχει στους αγωνες του, με ολες τους τις δυναμεις. Ομως, καταληγει ο κ.Παγκαλος, επειδη δεν θελει να ειναι αλληλεγγυος με αυτο το εκτελεστικο γραφειο και μ`αυτη την Κεντρικη Επιτροπη, παραιτειται απο την ιδιοτητα του μελους της Κεντρικης Επιτροπης.

Στο μεταξυ, σημερα συνεδριαζει η Επιτροπη Δεοντολογιας του ΠΑΣΟΚ και αναμενεται να ασχοληθει και με τις προσφατες δηλωσεις του Θεοδωρου Παγκαλου κατα του Κωστα Λαλιωτη. Χθες το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, προχωρησε σε πληρη καλυψη του κ.Λαλιωτη, και σε εντονη πολιτικη και ηθικη καταδικη του κ.Παγκαλου. Χαρακτηρισε δε, ανοικεια και χυδαια τη συμπεριφορα του πρωην υπουργου. Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις και η Επιτροπη Δεοντολογιας του κομματος αναμενεται να κινηθει στο ιδιο κλιμα της πολιτικης αποδοκιμασιας. Θετικο ομως ηταν το κλιμα για το Θεοδωρο Παγκαλο στη νομαρχιακη επιτροπη Δυτικης Αττικης, που συνεδριασε με τη συμμετοχη του πρωην υπουργου στη δυναμη της οποιας ανηκει.Η Ολομελεια αποδεχθηκε ομοφωνα τις εξηγησεις του κ.Παγκαλου για τα τελευταια γεγονοτα, ως ικανοποιητικες.

Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, συναντηθηκε το μεσημερι στην Εκαλη, με τον πρωην Σοβιετικο ηγετη Μιχαηλ Γκορμπατσοφ και εξετασαν τις εξελιξεις στα Βαλκανια και τη διεθνη κατασταση. Το πρωι, ο κ.Γκορμπατσοφ συναντηθηκε με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζοπουλο. Ο κ.Γκορμπατσοφ, συναντηθηκε το πρωι και με τον Προεδρο του Συνασπισμου Νικο Κωνσταντοπουλο.

Με τον Προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη, συναντηθηκε το πρωι ο πρωην πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης. Κατα τη συναντηση εξεταστηκαν η πορεια του Κυπριακου και οι εξελιξεις στα Βαλκανια και την Ευρωπη. Ο κ. Μητσοτακης τονισε οτι ειναι συμφωνος με την Ευρωπαικη προοπτικη της Κυπρου και χαρακτηρισε σωστη τη μεχρι τωρα πορεια για την επιλυση του προβληματος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποικιλες αντιδρασεις σε ολο τον κοσμο εχει προκαλεσει η πυρηνικη δοκιμη που πραγματοποιησε σημερα η Γαλλια στην ατολλη της Μουρουροα στο νοτιο Ειρηνικο. Η γαλλικη κυβερνηση εδωσε στη δημοσιοτητα το φιλμ της δοκιμης οπου τα νερα του Ειρηνικου φαινεται να ταραζονται για ενα λεπτο και ενα αφρωδες στεφανι να αναδυεται στη λιμνοθαλασσα της ατολλης. Χαρακτηριστικη παντως, των αντιδρασεων, ηταν η δηλωση του Πρωθυπουργου της Αυστραλιας, ο οποιος χαρακτηρισε την πυρηνικη δοκιμη ως ``ηλιθια πραξη`` που περιφρονει τους λαους της περιοχης. Οι ΗΠΑ, η Ρωσια και η Ιαπωνια, εξεφρασαν τη θλιψη τους για το γεγονος ενω η Νεα Ζηλανδια και η Χιλη, ανακαλεσαν απο το Παρισι τους πρεσβευτες τους. Στη Νοτιο Κορεα διαδηλωτες κατελαβαν το γαλλικο πολιτιστικο κεντρο στη Σεουλ ενω η Ευαγγελικη Εκκλησια της γαλλικης Πολυνησιας κηρυξε ως ημερα πενθους την 5η Σεπτεμβριου.Στην Αθηνα το ελληνικο τμημα της Γκρινπις πραγματοποιησε το μεσημερι πορεια διαμαρτυριας εξω απο τη γαλλικη πρεσβεια.

Συμβολαιο για την παραδοση δυο ακομη πυρηνικων αντιδραστηρων στο Ιραν, υπεγραψε η Ρωσια,οπως μετεδωσε σημερα το ρωσικο πρακτορειο ειδησεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλουμενο πηγες του υπουργειου ατομικης ενεργειας. Οι δυο αντιδραστηρες,θα προστεθουν στον ηδη υπαρχοντα αντιδραστηρα 1.000 μεγαβατ του Ιραν, για την κατασκευη του οποιου οι δυο χωρες ειχαν υπογραψει στις αρχες του 1995 συμβολαιο υψους ενος δισεκατομμυριου δολλαριων.

Τη Μοσχα επισκεπτεται σημερα ο πρωθυπουργος της Ισπανιας και προεδρευων της Ευρωπαικης Ενωσης Φελιπε Γκονζαλες.Ο Ισπανος πρωθυπουργος εχει συνομιλιες με το Ρωσο προεδρο Μπορις Γιελτσιν, που επικεντρωνονται στις σχεσεις Ρωσιας-Ευρωπαικης Ενωσης και στη συγκρουση στην πρωην Γιουγκοσλαβια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακωνονται οι κινητοποιησεις στην Καλαμπακα με αφορμη το νομοσχεδιο για την αναγνωριση των Μετεωρων ως ιερου χωρου, το οποιο συζητειται σημερα στη Βουλη. Απο το πρωι, κατοικοι της περιοχης εχουν αποκλεισει για τριτη ημερα την εθνικη οδο Ιωαννινων-Τρικαλων, ενω υπο παραιτηση τελει η πλειοψηφια του Δημοτικου Συμβουλιου της πολης, αν δεν αποσυρθει το επιμαχο νομοσχεδιο. Εντος της ημερας, ο Δημαρχος Καλαμπακας, αναμενεται να συναντηθει με τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη.

Αιματηρο επεισοδιο με εναν Πακιστανο λαθρομεταναστη νεκρο και τρεις συμπατριωτες του βαρια τραυματιες, εγινε σημερα εξω απο την Αλεξανδρουπολη. Αστυνομικοι που καταδιωκαν φορτηγο αυτοκινητο, το οποιο μετεφερε 14 λαθρομεταναστες, ανοιξαν πυρ, οταν ο οδηγος του αρνηθηκε να σταματησει, με αποτελεσμα να σκοτωθει ο ενας και να τραυματιστουν οι τρεις αλλοι λαθρομεταναστες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδιαφορο βαθμολογικα αγωνα δινει αποψε στον Αγιο Μαρινο η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου, αντιμετωπιζοντας το αντιστοιχο τοπικο συγκροτημα για τα προκριματικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος. Οι δυο ομαδες εχουν ηδη χασει καθε ελπιδα προκρισης στα τελικα της διοργανωσης, που θα γινουν το καλοκαιρι του 1996 στην Αγγλια.

Την πρωτη προπονηση με τους νεους συμπαικτες του θα κανει αποψε το απογευμα στο νεο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας του Παναθηναικου Ντομινικ Γουιλκινς. Το διασημο αστερι του ΝΒΑ ειναι πιθανο να λαβει μερος και στο εσωτερικο διπλο των ``πρασινων`` και η παρουσια του αναμενεται να προσελκυσει πληθος κοσμου.

Εκδικαστηκε χθες στην επιτροπη επιλυσης οικονομικων διαφορων της ομοσπονδιας μπασκετ, η αιτηση του Πανιωνιου για εξαμηνη διακοπη συμβολαιου του διεθνη μπασκετμπολιστα Φανη Χριστοδουλου αλλα και το αντιστοιχο αιτημα του παικτη, να του επιδικαστουν 90 εκατομμυρια δραχμες, τα οποια οπως ισχυριζεται του οφειλει ο Πανιωνιος. Η αποφαση αναμενεται να εκδοθει σε 10 ημερες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ζεστος και υγρος καιρος επικρατει σημερα στις περισσοτερες περιοχες της χωρας. Ειδικοτερα, στη δυτικη και βορεια Ελλαδα, επικρατουν νεφωσεις με βροχες κυριως στα βορειοδυτικα. Στην υπολοιπη χωρα, υπαρχουν λιγες νεφωσεις, οι οποιες βαθμιαια στα ηπειρωτικα θα αυξηθουν και ειναι πιθανον να βρεξει. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 35 και στα νησια τους 33 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο στο Ιονιο, την ηπειρωτικη Ελλαδα και το βορειο Αιγαιο, προβλεπεται αστατος καιρος με σποραδικες βροχες και λιγες καταιγιδες, αλλα και διαστηματα με ηλιο. Γρηγορα παντως, θ`αρχισει βελτιωση του καιρου απο τα δυτικα προς τα ανατολικα. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχει λιγη συννεφια. Οι ανεμοι θα πνεουν απο δυτικες διευθυνσεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 6 September 1995 - 09:57:12