Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΦΛΑΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3 ΤΗΣ 05/09/1995 ΩΡΑ:14.40 Αθηνα,Ελλαδα,05/09/1995 (ΑΠΕ)

Το ΝΑΤΟ επαναλαμβανει τις αεροπορικες επιδρομες εναντιον σερβικων στοχων κοντα στο Σαραγεβο.Την πληροφορια αυτη εδωσε πριν απο λιγο, πηγη των Ηνωμενων Εθνων στο Ζαγκρεμπ και επιβεβαιωσε αμερικανος ναυαρχος που επιβαινει στο αμερικανικο αεροπλανοφορο Ρουζβελτ.

Αναμενομενη και θετικη χαρακτηρισε το μεσημερι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, την εξελιξη που σημειωθηκε στο θεμα των Σκοπιων.

Την αισιοδοξια του εξεφρασε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος, για την πολυ σημαντικη, οπως την χαρακτηρισε, εξελιξη που σημειωθηκε στο Σκοπιανο. Η ελληνικη εξωτερικη πολιτικη, τονισε, παραμενει σταθερη και το εμπαργκο θα αρθει,εφοσον τα Σκοπια, δειξουν εμπρακτα την καλη τους θεληση στα ζητηματα συμβολων και συνταγματος. Η Ελλαδα, τονισε, ουδεποτε συνεδεσε το εμπαργκο με την ονομασια και ο διαλογος θα διεξαχθει με το εμπαργκο σε ισχυ. Επεσημανε οτι το ζητημα της ονομασιας παραμενει σε εκκρεμοτητα και δεν απεκλεισε το ενδεχομενο της αναγνωρισης των Σκοπιων ως ΦΥΡΟΜ, ονομα το οποιο χρησιμοποιει ο ΟΗΕ. Απαντωντας σε ερωτηση αν υπαρχει ενδεχομενο συσκεψης των πολιτικων αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, ο κ. Βενιζελος ειπε οτι, η κυβερνηση κινειται στο πλαισιο αποφασεων παλαιοτερων συσκεψεων των πολιτικων αρχηγων και των προγραμματικων της δεσμευσεων.

Στις εξελιξεις στο θεμα των Σκοπιων αναφερθηκε το μεσημερι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος επεστρεψε απο το Παρισι. Χρειαζεται, ειπε, επιλυση του θεματος, μεσω των διαπραγματευσεων στον ΟΗΕ. Απαντωντας σε ερωτημα για το θεμα της ονομασιας, τονισε οτι ειναι θεμα διαπραγματευσης και οταν πας στις διαπραγματευσεις, οπως ειπε, δεν ανοιγεις τα χαρτια σου. Επεσημανε οτι δεν θα υπηρχε σημερα το προβλημα αυτο, εαν ειχε προωθηθει η λυση που ειχε ετοιμασει η Νεα Δημοκρατια και δεν υπηρχαν οι παλλιδρομησεις της κυβερνησης, την τελευταια διετια.

Σοβαρες επιφυλαξεις διετυπωσε με σημερινη του δηλωση ο τεως πρωθυπουργος κ. Μητσοτακης στην αποφαση για επανεναρξη των διαβουλευσεων της Νεας Υορκης για το Σκοπιανο. Υπο την αφορητη πιεση, οχι μονο των αμερικανων αλλα και ολοκληρης της διεθνους κοινοτητας καταφεραμε να επιλεξουμε μια ``λυση`` ακραιου στρουθοκαμηλισμου, δηλωσε ο κ. Μητσοτακης και εξεφρασε την εκτιμηση οτι ετσι το θεμα των Σκοπιων ``θα παραμενει μια ανοικτη πληγη``. (Ε.Ν.)


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Tuesday, 5 September 1995 - 18:00:20