Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 04)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ραγδαιες εξελιξεις στο θεμα των Σκοπιων, δρομολογηθηκαν κατα τις επαφες που ειχε στην Αθηνα ο αμερικανος διπλωματης Ριτσαρντ Χολμπρουκ με τον πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων. Σε ανακοινωση που εκδοθηκε αργα το απογευμα απο το διπλωματικο γραφειο του Πρωθυπουργου, αναφερεται οτι η ελληνικη πλευρα συμφωνει με το περιεχομενο της αμερικανικης ανακοινωσης, την οποια επεδωσε στους δημοσιογραφους ο επιτετραμενος της αμερικανικης πρεσβειας στην Αθηνα κ. Μιλερ. Στην ανακοινωση επισημαινεται οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες ανακοινωνουν συγχρονως στην Αθηνα, στα Σκοπια και στην Ουασιγκτον οτι η Ελληνικη Δημοκρατια και η Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας αποφασισαν να αποστειλουν τους υπουργους Εξωτερικων την προσεχη εβδομαδα στη Νεα Υορκη, προκειμενου να ολοκληρωσουν μια συμφωνια, η οποια θα αποτελεσει το πρωτο σημαντικο βημα για τη δημιουργια βασης για φιλικες σχεσεις μεταξυ των δυο χωρων, δηλαδη της Ελλαδας και των Σκοπιων. Χαιρετιζουμε, συνεχιζει η ανακοινωση, αυτη την εξελιξη σε αυτο το κρισιμο και λεπτο σταδιο για την αναζητηση ειρηνης στα Βαλκανια.

Υπερ της ταυτοχρονης επιλυσης του Βοσνιακου και του Σκοπιανου, ταχθηκε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος το μεσημερι συναντηθηκε στο Παρισι, με τον Γαλλο Προεδρο, Ζακ Σιρακ. Η Πολιτικη Ανοιξη, κανει λογο για στημενα παιχνιδια και κατηγορει κυβερνηση και Νεα Δημοκρατια οτι προχωρουν σε κλεισιμο του Σκοπιανου, συμφωνα με τα αμερικανικα σχεδια. Ταχυδρομο της αμερικανικης πολιτικης στα Βαλκανια, χαρακτηρισε την κυβερνηση η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα και ζητησε ριζικη αλλαγη της ελληνικης πολιτικης απ'αυτην του ΝΑΤΟ.

Στο Στρασβουργο συζητηθηκε σημερα η αιτηση ενταξης των Σκοπιων στο Συμβουλιο της Ευρωπης. Η Ελληνικη πλευρα δια της κ. Βασως Παπανδρεου και του κ. Αριστοτελη Παυλιδη, εδωσε διπλωματικη μαχη και παρα το αρνητικο κλιμα που συναντησε, καταφερε η Επιτροπη Πολιτικων Ζητηματων να κανει κατ'αρχην δεκτη την ενταξη των Σκοπιων στο Συμβουλιο της Ευρωπης με την ονομασια ΦΥΡΟΜ.

Παντελως ακαλυπτο αφησε η κυβερνηση τον κ. Θεοδωρο Παγκαλο, στη γνωστη κοντρα του με τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη, με αφορμη τη συμβαση για το αεροδρομιο των Σπατων. Ο ελληνικος λαος εχει αξιολογησει καταδικαστικα και αρνητικα τη συμπεριφορα του κ. Παγκαλου, δηλωσε ο κ. Βενιζελος, για να προσθεσει οτι η κοντρα Παγκαλου - Λαλιωτη δεν ειναι μια προσωπικη συγκρουση, αφου υπαρχουν κομματικες διαδικασιες και δεοντολογια που διεπει τη συμπεριφορα των κομματικων στελεχων. Υπαρχει συγκεκριμενη κυβερνητικη πολιτικη, στην οποια επετεθη ο κ. Παγκαλος και ανεπτυξε την επιχειρηματολογια του με υφος, ηθος και λεξιλογιο, που αυτος επελεξε. Ο πρωην υπουργος δεχεται ταυτοχρονα και τα πυρα κορυφαιων στελεχων του ΠΑΣΟΚ, ενω αποστασεις απο τις τελευταιες δηλωσεις του, πηρε και η ομαδα των τεσσαρων. Ειναι χαρακτηριστικη η σημερινη δηλωση του κ. Γιωργου Δασκαλακη, ο οποιος καλεσε τον κ. Παγκαλο να βρει το πολιτικο θαρρος και να αποχωρησει μονος του απο το ΠΑΣΟΚ. Στο ιδιο μηκος κυματος κινηθηκαν και αλλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, ενω δεν αποκλειεται το θεμα Παγκαλου να απασχολησει και την Επιτροπη Δεοντολογιας του κομματος, που συνεδριαζει την Τεταρτη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ληγει τα μεσανυχτα το τελεσιγραφο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ προς τους Σερβους της Βοσνιας να αποσυρουν τον βαρυ οπλισμο τους απο τα περιχωρα του Σεραγεβο και να ανοιξουν τους δυαλους επικοινωνιας με την βοσνιακη πρωτευουσα. Πηγες του ΝΑΤΟ εκτιμουν οτι μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν ενδειξεις πως οι Σερβοι αποσυρουν τον οπλισμο τους και δεν απεκλειαν το ενδεχομενο επαναληψης των αεροπορικων επιδρομων. Αντιθετα, ο πρωην αμερικανος προεδρος, Τζιμυ Καρτερ, δηλωσε πως ο Ραντοβαν Καρατζιτς τον διαβεβαιωσε οτι οι σερβοβοσνιοι αρχισαν να ανοιγουν τους δρομους εφοδιασμου και συντομα θα αποσυρουν τον οπλισμο τους. Συμφωνα με τον κ. Καρτερ, ο Καρατζιτς ζητα εγγυησεις απο το ΝΑΤΟ, οτι μετα την απομακρυνση του οπλισμου, δεν θα δεχθουν επιθεση απο τα βοσνιακα στρατευματα.Στο Βελιγραδι ο Ευρωπαιος Μεσολαβητης, Καρλ Μπιλτ, μετα τη συναντηση που ειχε με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, δηλωσε οτι το κυριοτερο εμποδιο στην ειρηνευτικη διαδικασια ειναι οι Σερβοι της Βοσνιας. Στο μεταξυ τουλαχιστον 50 φορτηγα αναχωρησαν σημερα απο το Σεραγεβο και θα επιστρεψουν με προμηθειες για την καλυψη των αναγκων των κατοικων της πολιορκημενης πολης.

Αρχισαν σημερα στο Πεκινο οι εργασιες της 4ης Διασκεψης του ΟΗΕ για τις γυναικες. Στη διασκεψη παιρνουν μερος τουλαχιστον 30 χιλιαδες γυναικες και αντιπροσωπειες 185 κρατων. Η διασκεψη του Πεκινου, που θεωρειται απο τις μεγαλυτερες διεθνεις συναντησεις που εχουν οργανωσει ποτε τα Ηνωμενα Εθνη, προκειται να εγκρινει την πλατφορμα δρασης κατα της φτωχιας, των ασθενειων και της βιας, που αντιμετωπιζουν εκατομμυρια γυναικες σε ολον τον κοσμο και τις εμποδιζουν να διαδραματισουν εναν ισοτιμο ρολο με τους ανδρες, στην κοινωνια.

Συνεχιζεται ο κυκλος του αιματος στο Αλγερι, καθως εχουν γινει καθημερινη δραστηριοτητα οι βομβιστικες επιθεσεις. Τις τελευταιες 48 ωρες τρεις αλλοδαποι και δυο δημοσιογραφοι δολοφονηθηκαν, μια συνοικια καταστραφηκε απο επιθεση και ενα φορτηγο βρεθηκε γεματο με 500 κιλα εκρηκτικων.

Ενας 12χρονος, Γαλλος μπομπιρας, αδειασε το συρταρι με τα μετρητα των γονιων του και το εσκασε για 10ημερες διακοπες στην Ντισνευλαντ. Ο 12χρονος πηρε μαζι του 70 χιλιαδες γαλλικα φραγκα, νοικιασε δωματιο σε πολυτελεστατο ξενοδοχειο, οπου η διανυκτερευση κοστιζε δυο χιλιαδες φραγκα και νοικιασε εξαπορτη λιμουζινα, με οδηγο, για να τον μεταφερει στα παρκα του Παρισιου. Οι διακοπες του, ομως, σταματησαν αποτομα, καθως οι φυλακες της Γιουροντισνευ, τον ανεφεραν στην αστυνομια. Εκεινη τη στιγμη του ειχαν απομεινει μονο 20 χιλιαδες φραγκα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απο τη Θεσσαλονικη, δια στοματος Πρωθυπουργου, θα ανακοινωθει η κυβερνητικη πολιτικη για μειωση της τιμης του πετρελαιου, που αφορα τη γεωργικη χρηση. Το θεμα αυτο συζητηθηκε στη σημερινη συσκεψη στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας με τη συμμετοχη των κυριων Παπαντωνιου, Μωραιτη και Γεωργακοπουλου. Οπως δηλωσε ο υπουργος Γεωργιας, η χορηγηση φθηνων καυσιμων θα γινει με βαση του μητρωου των αγροτων, η καταρτιση του οποιου αρχιζει στα μεσα Σεπτεμβριου, θα εχει ολοκληρωθει σε 45 ημερες, ενω η οριστικη εφαρμογη του νομου θα αρχισει τον Ιανουαριο του 1996. Τη συνταξη του μητρωου των αγροτων ανελαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ, το αρμοδιοτερο, οπως ειπε, οργανο, δεδομενου οτι διαθετει μηχανισμο σ'ολοκληρη τη χωρα.

Τις οριστικες της αποφασεις, αναφορικα με τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα, καλειται να παρει εντος του προσεχους διημερου η κυβερνηση, καθως εκπνεει η προθεσμια που εχει δωσει η Κομισιον για διευθετηση του θεματος. Συμφωνα με πληροφοριες, αυριο αναμενεται να πραγματοποιηθει στο υπουργειο Βιομηχανιας συσκεψη, στην οποια ενδεχεται να προσελθει και εκπροσωπος του ομιλου Καλογεριδη, προκειμενου να παρουσιασει λεπτομερως το περιεχομενο της προτασης που εχει υποβαλει, καθως και τις εγγυητικες επιστολες των ξενων εταιριων που εχει εκδηλωσει ενδιαφερον. Αυριο, οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια θα κανουν σταση εργασιας και θα πραγματοποιησουν πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου, οπου θα ζητησουν συναντηση και την παρεμβαση του Πρωθυπουργου.

Στη Βουλη συζητειται αυριο η τροπολογια του υπουργειου Εμποριου, η οποια προβλεπει την επιβολη πλαφον 7% στις αυξησεις των διδακτρων στα ιδιωτικα σχολεια και 5% στα Ινστιτουτα Επαγγελματικης Καταρτισης. Οπως δηλωσε ο υφυπουργος Εμποριου, Μιχαλης Χρυσοχοιδης, μετα την ψηφιση της τροπολογιας, υπαλληλοι του υπουργειου Εμποριου θα αρχισουν ελεγχους για να διαπιστωσουν εαν εφαρμοζεται σωστα ο νομος. Υπενθυμιζεται οτι συμφωνα με την τροπολογια, οσοι ιδιοκτητες εκπαιδευτηριων εισπρατουν μεγαλυτερη διδακτρα θα τους υποβαλεται προστιμο απο 50 μεχρι 500 χιλιαδες ανα μαθητη.

Σε θεση μαχης βρισκονται τα συνδικατα, ενοψει της νεας εισοδηματικης πολιτικης, που προκειται να προαναγγειλει ο Πρωθυπουργος απο τη Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης. Η ΓΣΕΕ, που εχει ζητησει συναντηση με τον Πρωθυπουργο, για να του εκθεσει της αποψεις της, ολοκληρωσε τον κυκλο των επαφων της με τους Αρχηγους των κομματων. Αντιπροσωπεια της συνομοσπονδιας συναντηθηκε με τη Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, με την οποια συζητησαν θεματα που αφορουν τη βιομηχανια, την απασχοληση και τις οικονομικες εξελιξεις. Το μεσημερι αντιπροσωπεια της ΑΔΕΔΥ ειχε συναντηση με τον γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζοπουλο.

Δεν ανησυχουν οι επιστημονες για τη σεισμικη εξαρση που παρατηρηθηκε τις τελευταιες ωρες, σε διαφορα σημεια της χωρας. Συγκεκριμενα απο τη μια τα ξημερωματα μεχρι τις 11 το πρωι σημειωθηκαν τρεις σεισμικες δονησεις, μεγεθους 4,1 εως 4,8 βαθμων της Κλιμακας Ριχτερ. Η πρωτη σημειωθηκε στη θαλασσια περιοχη, νοτια της Καρπαθου και ηταν μεγεθους 4,8 Ριχτερ, η δευτερη στις 7.10 το πρωι με μεγεθος 4,1 Ριχτερ, στη περιοχη της Κοζανης και των Γρεβενων, ενω μια τριτη δονηση με το ιδιο μεγεθος σημειωθηκε λιγο πριν τις 11 το πρωι, κοντα στην Πατρα. Απο τις δονησεις δεν αναφερθηκαν ζημιες.

Τρεις συναυλιες στις πολεις που επληγησαν απο τους σεισμους θα δωσει ο Γιωργος Νταλαρας και το συγκροτημα του. Συγκεκριμενα, αυριο θα δωσει συναυλια στα Γρεβενα, την Τεταρτη στην Κοζανη και στις 29 Σεπτεμβριου στο Αιγιο. Το εισητηριο θα ειναι προαιρετικο, θα κοστιζει 1.000 δραχμες και τα εσοδα θα διατεθουν για τις αναγκες των σεισμοπαθων.

Την αναγκη να περιοριστουν οι δαπανες για φαρμακα στη χωρα μας και τα χρηματα που θα εξοικονομηθουν να διατεθουν για ερευνα αλλα και καλυτερη περιθαλψη των πολιτων, εξεφρασαν σε συνεντευξη, καθηγητες φαρμακολογιας απο την Ελλαδα και το εξωτερικο. Οι ειδικοι επανελαβαν οτι η χωρα μας εξακολουθει να ειναι απο τις πρωτες περιοχες της Ευρωπης στην υπερκαταναλωση φαρμακων και ανακοινωσαν οτι συμφωνα με προσφατα στοιχεια, ο τομεας των φαρμακων απορροφα το 25% των συνολικων δαπανων για την υγεια στην Ελλαδα. Την ιδια ωρα ξενοι επιστημονες εκτιμουν οτι τα αμεσως προσεχη χρονια αναμενεται ακομη μεγαλυτερη αυξηση της παγκοσμιας καταναλωσης φαρμακων, η οποια, οπως υπολογιζει η Ευρωπαικη Ενωση, θα ξεπερασει το 36% μεχρι το 2.000.

Στο πολιτικο προσκηνιο επιθυμει να φερει το Κομμουνιστικο Κομμα το ζητημα της διεκδικησης απο τη Γερμανια των επανορθωσεων και της αποπληρωμης του κατοχικου δανειου. Σε ημεριδα που διοργανωσε το ΚΚΕ ο ευρωβουλευτης του κομματος Βασιλης Ευφραιμιδης τονισε οτι δεν τιθεται θεμα παραγραφης τνω γερμανικων χρεων, επειδη αυτα αναγονται σε εγκληματα πολεμου που θεωρουνται απαραγραπτα. Συμφωνα με το ΚΚΕ οι απαιτουμενες επανορθωσεις για τις καθε ειδους καταστροφες των ναζιστων και η αξια αποπληρωμης του γερμανικου κατοχικου δανειου απο την Τραπεζα Ελλαδος, ανερχονται σε 11,5 τρισεκ.δρχ.

Την προθεση του να μην υποβαλει υποψηφιοτητα για την προεδρεια της Ρωσιας, ουτε να ειναι υποψηφιος καποιου κομματος, διατυπωσε ο τελευταιος σοβιετικος ηγετης, Μιχαηλ Γκορμπατσοφ, που βρισκεται στην Αθηνα, για να παρει μερος στη συναντηση των Αθηνων, που διοργανωνει το Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο και τις εργασιες κηρυξε επισημα ο Προεδρος της Δημοκρατιας. Ωστοσο, ο κ. Γκορμπατσοφ, ειπε οτι θα συνεχισει τις επαφες και τις περιοδειες του στη Ρωσια και οταν ερθει η καταλληλη ωρα θα παρει την οριστικη αποφαση του.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στον Αγιο Μαρινο βρισκονται απο το μεσημερι,οι εθνικες μας ομαδες ποδοσφαιρου Ανδρων και Ελπιδων, ενοψει των συναντησεων τους με τις αντιστοιχες του μικρου αυτου κρατιδιου, που θα γινουν αυριο και μεθαυριο για την προκριματικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος. Οι αγωνες και για τα δυο συγκροτηματα ειναι αδιαφοροι, αφου αμφοτερα εχουν αποκλειστει απο την τελικη φαση, μετα τα προσφατα ανεπιτυχη αποτελεσματα.

Διευθετειται, οπως ολα δειχνουν, το προβλημα με τις μεταδοσεις στιγμιοτυπων των ποδοσφαιρικων αγωνων,απο τους τηλεοπτικους σταθμους, μετα τη γνωστη συμφωνια της ΕΠΑΕ με το συνδρομητικο δικτυο ΦΙΛΜΝΕΤ. Σε σημερινη συσκεψη με τη συμμετοχη των κυριων Βενιζελου και Λιανη και της ηγεσιας της ΕΠΑΕ, αποφασισθηκε η αμεση προσβαση των τηλεοπτικων δικτυων στους δημοσιους αθλητικους χωρους ωστε να μπορουν να λαμβανουν τα αναγκαια στιγμιοτυπα οχι ομως περαν των 2 λεπτων, τα οποια θα χρησιμοποιουν σε ειδησεογραφικες τηλεοπτικες ζωνες.

Την αισοδοξια του οτι μεχρι τα μεσα του φθινοπωρου θα εχει περασει απο τη βουλη ο νεος Αθλητικος νομος,εξεφρασε ο Υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης,προσθετοντας οτι την ερχομενη εβδομαδα θα ολοκληρωθουν οι σχετικες επαφες με τους φορεις του ποδοσφαιρου.Ο κ. Λιανης διευκρινισε οτι τα θεματα που αφορουν τη διοργανωση των πρωταθληματων θα ισχυσουν απο το 1996 , ενω ολα τα αλλα αρθρα με την ψηφιση του απο την Βουλη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδικη τροχια κινηθηκαν και σημερα οι τιμες των μετοχων με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να κλεισει στις 961,95 μοναδες ενισχυμενος κατα 0,74%. Η αξια των συναλλαγων διαμορφωθηκε στα 4,6 δις Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες:Τραπεζες, ανοδος 0,95%. Ληζινγκ, ανοδος 0,54%. Ασφαλειες, ανοδος 0,093%. Επενδυσεων, πτωση 0,20%. Κατασκευαστικες, ανοδος 0,88%. Βιομηχανιας, ανοδος 0,69%. Διαφορες, πτωση 0,43%. Συμμετοχων, ανοδος 0,31%. Τελος ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με ανοδο 1,00%.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Αγορα, 231.569 Πωληση, 238.621

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι ο καιρος σε ολοκληρη σχεδον τη χωρα, εκτος απο τα δυτικα και βορεια που θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 16 με 33 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 19 με 33 και στα νησια 22 με 31 βαθμους. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 21 με 33 και 18 με 29 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Tuesday, 5 September 1995 - 14:47:06