Cosmos Mail - Eidhseis (Sep. 04)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το Σκοπιανο και οι εξελιξεις στη Βοσνια εξεταστηκαν κατα τις συναντησεις που ειχε το πρωι στην Αθηνα, ο Αμερικανος υφυπουργος Ριτσαρντ Χολμπρουκ, με τον Πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου και τον υπουργο Εξωτερικων Καρολο Παπουλια.Συμφωνα με πληροφοριες ο Προεδρος Κλιντον, προωθει πακετο λυσης για το Γιουγκοσλαβικο, στο οποιο περιλαμβανεται και το θεμα των Σκοπιων. Συμφωνα με το σχεδιο αυτο, προβλεπεται η ταυτοχρονη αρση των αντιμετρων απο την Ελλαδα και η αποσυρση των συμβολων απο τα Σκοπια καθως και δηλωση της κυβερνησης για τροποποιηση του συνταγματος.

Μετα τη συναντηση του με τον κ.Παπουλια ο κ. Χολμπρουκ δηλωσε οτι εδωσε στον υπουργο Εξωτερικων εμπιστευτικες πληροφοριες για τη διαδικασια των συνομιλιων και προσθεσε οτι οι συνομιλιες απαιτουν μυστικοτητα.Ανακοινωσε οτι αμεσως μετα την αναχωρηση του απο την Αθηνα, θα επισκεφθει για λιγες ωρες τα Σκοπια, οπου θα ενημερωσει τον κ. Γκλιγκοροφ, γιατι, οπως ειπε, το προβλημα των Σκοπιων ειναι μερος του Γιουγκοσλαβικου. Ο αμερικανος αξιωματουχος δηλωσε οτι ηρθε στην Αθηνα για να ενημερωσει την ελληνικη κυβερνηση για το Βοσνιακο και να την ευχαριστησει για τη συμβολη της στο θεμα ειρηνευσης της πρωην Γιουγκοσλαβιας. Ευχηθηκε την ερχομενη Παρασκευη να πραγματοποιηθει η συναντηση της Γενευης και να υπογραφει γρηγορα μια συμφωνια ειρηνης.Αναφερομενος στο Βοσνιακο δηλωσε οτι εχει επιτευχθει μια σημαντικη διαδικαστικη τομη στις ειρηνευτικες προσπαθειες, αλλα προσθεσε οτι χρειαζονται και νεες διαπραγματευσεις για την επιλυση. Τελος, επεσημανε οτι ειναι ιδιαιτερα σημαντικος ο ρολος της Ελλαδας για την ειρηνευση στην περιοχη.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Ευ.Βενιζελος δεν θελησε να αναφερθει το μεσημερι στην επισκεψη του αμερικανου υφυπουργου Εξωτερικων, καθως, οπως ειπε, αυτη βρισκεται σε εξελιξη. Προσθεσε, ομως, απαντωντας σε σχετικα ερωτηματα, οτι δεν νομιζει πως ο κ. Χολμπρουκ εχει κομισει καποια νεα προταση. Οι προτασεις που εχουν διατυπωσει για τη διευθετηση του σκοπιανου τοσο ο διεθνης μεσολαβητης Σαιρους Βανς οσο και ο αμερικανος ειδικος απεσταλμενος Μαθιου Νιμιτς ειναι γνωστες στην κυβερνηση,οπως ειναι γνωστες και σταθερες οι ελληνικες θεσεις. Η κυβερνηση ειπε δεν αντιμετωπιζει αυτα τα θεματα με σιωπες και υπαινιγμους. Ωστοσο, επανελαβε οτι η Αθηνα ειναι ετοιμη να προχωρησει στην αρση του εμπαργκο κατα των Σκοπιων,στην περιπτωση που η γειτονικη χωρα δωσει χειροπιαστα δειγματα καμψεως των θεσεων της στα θεματα της σημαιας και του συνταγματος. Ο κ. Βενιζελος χαρακτηρισε ως θετικο γεγονος την απελευθερωση των 5 κοινοτικων παρατηρητων,υστερα απο μεσολαβητικη προσπαθεια του υπουργου των Εξωτερικων Καρολου Παπουλια.

Ο κ.Χολμπρουκ στην Αγκυρα αναμενεται να συναντηθει με τον Προεδρο της Βοσνιας, Αλιγια Ιζετμπεγκοβιτς και θα εξετασουν την ειρηνευτικη διαδικασια για το βοσνιακο. Ο μουσουλμανος προεδρος αναμενεται σημερα στην Αγκυρα, για συνομιλιες με την τουρκικη ηγεσια. Στο μεταξυ ληγει τα μεσανυχτα το τελεσιγραφο που εχουν θεσει ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ προς τους Σερβους της Βοσνιας,για την αρση της πολιορκιας του Σεραγεβο. Το ΝΑΤΟ απειλει με νεους αεροπορικους βομβαρδισμους αν οι βοσνιοσερβοι δεν αποσυρουν ολα τα βαρεα οπλα τους γυρω απο το Σεραγεβο. Αεροσκαφη του ΝΑΤΟ συνεχιζουν τις περιπολιες τους πανω απο τη βοσνιακη πρωτευουσα. Μεχρι στιγμης οι Σερβοι δεν εχουν απαντησει στο τελεσιγραφο του ΝΑΤΟ, ενω δεν υπαρχουν και ενδειξεις οτι αποσυρουν τα βαρεα οπλα τους.

Υπερ της ταυτοχρονης επιλυσης του Γιουγκοσλαβικου με το Σκοπιανο ταχθηκε ο Μιλτιαδης Εβερτ, σχολιαζοντας πληροφοριες που φερουν τον κ. Χολμπρουκ να προωθει την επιλυση του Σκοπιανου παραλληλα με τις προσπαθειες για ειρηνευση στην Γιουγκοσλαβια. Ο κ. Εβερτ εμφανιστηκε ικανοποιημενος μετα τη συναντηση του με τον Προεδρο της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ, η οποια διηρκεσε περισσοτερο απο μια ωρα. Ο κ. Εβερτ ειπε οτι συζητησε με τον κ. Σιρακ τα ευρωπαικα προβληματα, την κριση στην Βαλκανικη, το Κυπριακο και τα αλλα εθνικα μας θεματα.

Συνεδριαζει σημερα στο Στρασβουργο η Πολιτικη Επιτροπη του Συμβουλιου της Ευρωπης, οπου εξεταζεται η αιτηση εισδοχης των Σκοπιων, ως πληρους μελους. Στη συζητηση το ΠΑΣΟΚ και η Νεα Δημοκρατια που θα εκπροσωπηθουν απο τη Βασω Παπανδρεου και τον Αριστοτελη Παυλιδη, αντιστοιχα, συμφωνησαν να κρατησουν κοινη σταση.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ, εγινε το μεσημερι στο Παρισι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ. Κατα τη συναντηση, συζητηθηκαν διμερη και ευρωπαικα θεματα, καθως και οι εξελιξεις στα Βαλκανια, ενω ο κ.Εβερτ εθεσε και τα εθνικα μας θεματα. Επροκειτο για την πρωτη συναντηση του κ.Σιρακ με Ελληνα πολιτικο απο τοτε που ανελαβε τα καθηκοντα του. Το βραδυ ο κ.Εβερτ θα συναντηθει και με τον υπουργο Εξωτερικων της Γαλλιας.

Τρεις σεισμικες δονησεις σημειωθηκαν το πρωι σε διαφορες περιοχες της χωρας. Ο πρωτος σεισμος σημειωθηκε στη 1 το πρωι στο θαλασσιο χωρο νοτια της Καρπαθου και ειχε μεγεθος 4,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ. Ο δευτερος, με 4,1 βαθμους, σημειωθηκε στις 7 το πρωι στην Κοζανη. Η δονηση ειχε το ιδιο επικεντρο του καταστροφικου σεισμου του περασμενου Μαιου. Τελος στις 11.30 το πρωι σημειωθηκε ασθενης σεισμικη δονηση, εντασης 4,1 βαθμων της Κλιμακας Ριχτερ, 20 χιλιομετρα νοτιοανατολικα της Πατρας. Παντως, οι σεισμολογοι επισημαινουν οτι δεν υπαρχει καμια ανησυχια απο τους τρεις σεισμους.

Δυσφορια σε κυβερνηση και κομμα προκαλεσαν οι προσφατες δηλωσεις του Θεοδωρου Παγκαλου για τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη. Το μεσημερι συναντηθηκε με τον Πρωθυπουργο στην Εκαλη ο κ.Λαλιωτης, ο οποιος, συμφωνα με πληροφοριες, ζητησε την καλυψη του κ. Παπανδρεου, στη διενεξη του με τον κ. Παγκαλο. Αρκετα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, ζητησαν να ληφθουν μετρα κατα του κ.Παγκαλου, τον οποιο κατηγορησαν για εσφαλμενες κινησεις σχετικα με το θεμα της κατασκευης του αεροδρομιου στα Σπατα. Τονισαν δε, οτι εχει ξεπερασει τους κανονες της δεοντολογιας και πρεπει να παραπεμφθει στο πειθαρχικο. Παντως, ο κ.Παγκαλος, επανηλθε και χθες στο θεμα απο την Κερκυρα και επανελαβε οτι τα μεγαλα εργα τα επιζητουν και τα επιβαλουν τα μεγαλα συμφεροντα. Δεν εκανε καμια αναφορα στην κοντρα του με τον κ.Λαλιωτη, αναφερθηκε ομως στην ενοτητα του ΠΑΣΟΚ.

Αρχιζουν το βραδυ στην Πνυκα οι εργασιες της Διεθνους Συναντησης των Αθηνων με θεμα ``Πολιτικες, Οικονομικες και Πολιτιστικες εξελιξεις στο κατωφλι του 21ου αιωνα``. Την εναρξη των εργασιων θα κηρυξει ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ενω χαιρετισμο θα απευθυνει ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου. Μεταξυ των ομιλητων του συνεδριου ειναι ο πρωην Σοβιετικος ηγετης Μιχαηλ Γκορμπατσοφ, ο Προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης, ο Πρωην Πρωθυπουργος της Γαλλιας Μισελ Ροκαρ, αρχηγοι των ελληνικων κομματων, μελη του υπουργικου συμβουλιου και αλλοι παραγοντες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισαν σημερα επισημως στο Πεκινο οι εργασιες της 4ης Διασκεψης του ΟΗΕ για τις γυναικες. Η διασκεψη στην οποια μετεχουν πανω απο 4.000 αντιπροσωποι απο 181 χωρες πραγματοποιειται καθε δεκα χρονια. Στις εργασιες της διασκεψης που θα διαρκεσουν ως τις 15 Σεπτεμβριου, θα συζητηθουν τα θεματα της ισοτητας, της αναπτυξης της ειρηνης και τα γενικοτερα προβληματα των γυναικων.

Το Γαλλο πρεσβευτη στην Αυστραλια θα καλεσει σημερα η κυβερνηση της χωρας, προκειμενου να της παρασχει εξηγησεις για την επιδρομη γαλλων κομμαντος, την περασμενη Παρασκευη, στα πλοια της οικολογικης οργανωσης "Γκρηνπις" στα διεθνη υδατα,κοντα στο πεδιο πυρηνικων δοκιμων της Γαλλιας στο Νοτιο Ειρηνικο. Οπως δηλωσε ο αυστραλος υπουργος Εξωτερικων, Γκαρεθ Ηβανς "αυτο που δεν εχει διευκρινισθει ακομη ειναι το γιατι οι Γαλλοι θεωρησαν οτι τους επιτρεπετο να εφορμησουν και να καταλαβουν το πλοιο ενω αυτο βρισκοταν στην περιοχη των 12 ναυτικων μιλιων``.

Ενας Κουρδος σκοτωθηκε και αρκετοι τραυματιστηκαν στη διαρκεια συγκρουσεων με τουρκους μεταναστες στη βορειοδυτικη Γερμανια,ανακοινωσε η αστυνομια. Αυτοπτες μαρτυρες ανεφεραν οτι οι κουρδοι,οπλισμενοι με μαχαιρια ,τσεκουρια και ροπαλα επιτεθηκαν εναντιον 15 τουρκων θαμωνων σε ενα καφενειο. Μετα την επιθεση ξεσπασε βιαιη συμπλοκη και ενας τουρκος ανοιξε πυρ με περιστροφο ,με αποτελεσμα να σκοτωθει ενας κουρδος και να τραυματιστουν αρκετοι ομοεθνεις του.Τα αιτια της επιθεσης παραμενουν αγνωστα.

Τουλαχιστον 11 ανθρακωρυχοι εχασαν την ζωη και τεσσερις αγνοουνται στη Ρωσια μετα απο εκρηξη σε ορυχειο της δυτικης Σιβηριας, μετεδωσε το πρακτορειο Ιντερφαξ. Τα σωστικα συνεργεια κατορθωσαν να διασωσουν 66 ανθρακωρυχους ενω συνεχιζουν τις προσπαθειες για τον εντοπισμο των τεσσαρων αγνοουμενων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σβηστηκε η μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε στα Ψαχνα Ευβοιας αφου ομως εκαψε περισσοτερα απο 10.000 στρεμματα δασικης και αγροτικης εκτασης. Παντως, στην περιοχη παραμενουν ισχυρες δυναμεις της δασικης και πυροσβεστικης υπηρεσιας προκειμενου να επεμβουν σε τυχον αναζωπυρωση. Κατοικοι της περιοχης κανουν λογο για εμπρησμο αλλα μεχρι στιγμης δεν εχει προκυψει κανενα στοιχειο ενω απο το αστυνομικο τμημα Αρτακης, διαψευστηκαν οι πληροφοριες για τη συλληψη ενος υποπτου.

Σημερα η αυριο αναμενεται να πραγματοποιηθει στο υπουργειο Βιομηχανιας συσκεψη με θεμα τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα, οπου θα συζητηθει η προταση των αδελφων Καλογεριδη για την αγορα των ναυπηγειων. Θα εξεταστουν οι εγγυησεις, οι οροι και τα επιχειρηματικα σχεδια του ομιλου. Αυριο οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα, θα πραγματοποιησουν πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου και θα επιδιωξουν να συναντηθουν με τον Πρωθυπουργο.

Μικρη ναυμαχια σημειωθηκε το βραδυ, οταν τρια σκαφη του Λιμενικου αναγκασθηκαν να ριξουν προειδοποιητικες βολες ανοικτα της Μακρονησου εναντιον συριακου πλοιου ο κυβερνητης του οποιου δεν υπακουσε στις εντολες τους. Το επεισοδιο ξεκινησε χθες το μεσημερι, οταν νοτια της Μακρονησου εντοπισθηκε το Συριακο φορτηγο πλοιο "ΔΕΩΟΝ ΛΙΩΕΣΤΟΨΚ" που προκαλουσε ρυπανση με πετρελαιοειδη. Αμεσως εσπευσαν σκαφη του Λιμενικου οι κυβερνητες των οποιων διεταξαν τον πλοιαρχο να τους ακολουθησει στο λιμανι του Λαυριου. Αυτος ομως αρνηθηκε, με αποτελεσμα να ριφθουν προειδοποιητικες βολες στον αερα. Παρολα αυτα ομως το συριακο πλοιο συνεχισε την πορεια του προς την Κωνσταντινουπολη με αποτελεσμα να ζητηθει η βοηθεια του Πολεμικου Ναυτικου. Ετσι, τα πυρα πυκνωσαν και τελικα το πλοιο οδηγηθηκε στις 4 τα ξημερωματα στο λιμανι της Καρυστου. Το πλοιο ερευναται ενω ο πλοιαρχος οδηγειται στον εισαγγελεα.

Διευθετειται,οπως ολα δειχνουν,το θεμα που ειχε ανακυψει με τις μεταδοσεις στιγμιοτυπων των ποδοσφαιρικων αγωνων,μετα τη γνωστη συμφωνια με το καλωδιακο δικτυο ΦΙΛΜΝΕΤ. Σε συσκεψη που πραγματοποιηθηκε με τη συμμετοχη των Υπουργων κ.κ.Βενιζελου και Λιανη και της ηγεσιας της ΕΠΑΕ αποφασισθηκε η αμεση προσβαση των τηλεοπτικων δικτυων στους δημοσιους αθλητικους χωρους ωστε να μπορουν να λαμβανουν τα αναγκαια στιγμιοτυπα οχι ομως περαν των 2 λεπτων,μεταδοσεως σε ειδησεογραφικες ζωνες.

Απολογειται σημερα στην ανακριτρια Καβαλας, η εμπορος αυτοκινητων, Ταρση Παπαδημητριου, πρωην αντιπροσωπος της Πεζο, η οποια κατηγορειται για απατη σε βαθμο κακουργηματος. Η Παπαδημητριου, ως αντιπροσωπος της Πεζο, ειχε εισπραξει αρκετα εκατομμυρια απο ιδιωτες για να τους παραδωσει αυτοκινητα που παρηγγειλαν και αφου πηρε τα χρηματα εκλεισε την αντιπροσωπεια και εξαφανιστηκε.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πητ Σαμπρας επικρατησε στην μαχη των ...ομογενων τεννιστων που εγινε στον τριτο γυρο του Αμερικανικου Οπεν, το οποιο διεξαγεται στο Φλασιν Μιντοου της Νεας Υορκης και ειναι ενα απο τα τεσσερα μεγαλυτερα διεθνη τουρνουα του κοσμου.Ο Ελληνοαμερικανος τεννιστας, που ειναι νουμερο 2 στην Παγκοσμια καταταξη, νικησε τον Ελληνοαυστραλο Μαρκ Φιλιππουση,Νο 93 στον κοσμο, με 3-1 σετ και θα αντιμετωπισει στον γυρο των ``16`` τον Αμερικανο Τοντ Μαρτιν, που ειναι νουμερο 17 στην παγκοσμια καταταξη.

Ενας στρατηγος του ``κοκκινου στρατου`` θα ειναι κατα πασα πιθανοτητα ο πρωτος Κινεζος ...ποδοσφαιριστης που θα αγωνιστει σε μια μεγαλη ομαδα του εξωτερικου. Ο διεθνης μεσος Χαο Χαιντονγκ, που αγωνιζεται στην ομαδα του Κινεζικου στρατου και εχει παρει τιμητικα το βαθμο του στρατηγου,αφου θεωρειται ενας απο τους καλυτερους ποδοσφαιριστες της χωρας του, θα συνεχισει την καριερα του στην πρωταθλητρια Ουρουγουαης Πενιαρολ, αν φυσικα η ομαδα του αποδεχθει την προσφορα των 65 εκατομμυριων δραχμων. Η Πενιαρολ υποσχεθηκε στον Χαο μηνιαιο μισθο 625.000 δραχμων, ενα ποσο που θεωρειται... αστρονομικο για τα Κινεζικα δεδομενα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακη ανοδο θα παρουσιασει η θερμοκρασια το επομενο διημερο στη χωρα. Σημερα, στη δυτικη και βορεια Ελλαδα επικρατουν λιγες νεφωσεις με πιθανοτητα βροχης στα βορειοδυτικα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 32 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται αιθριος καιρος και μονο κατα περιοδους στα δυτικα και βορεια θα υπαρχει τοπικη συννεφια. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Monday, 4 September 1995 - 12:19:07