Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *

Αθηνα,Ελλαδα,01/09/1995 (ΑΠΕ) Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εμπλοκη σημειωθηκε το μεσημερι στις ελληνοαλβανικες συνομιλιες, οι οποιες διεξαγονταν στο υπουργειο Εξωτερικων. Κατα τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων, κυριων Παπουλια και Σερεκι, κι ενω εσυζητειτο η υπογραφη συμφωνιας για την εποχικη απασχοληση Αλβανων στην Ελλαδα και τη δημιουργια ελληνικων σχολειων στην Αλβανια σημειωθηκε εμπλοκη.Η αλβανικη πλευρα εξεφρασε την αντιθεση της στην λειτουργια ελληνικων σχολειων και προτεινε να υπαρχει διδασκαλια στην ελληνικη γλωσσα, στα υφισταμενα αλβανικα σχολεια. Με τη θεση αυτη διαφωνησε ο κ.Παπουλιας. Τοτε, ο αλβανος υπουργος αποχωρησε και μετεβη στην αλβανικη πρεσβεια στην Αθηνα, προκειμενου να λαβει οδηγιες απο την κυβερνηση του. Ετσι, οι συνομιλιες θα συνεχισθουν στις 6 το απογευμα. Αναβληθηκε επισης και η κοινη συνεντευξη τυπου που επροκειτο να δωσουν λιγο μετα το μεσημερι οι κυριοι Παπουλιας και Σερεκι, ενω θα πραγματοποιηθει κανονικα το γευμα του κ.Παπουλια προς τιμην του ομολογου του.

Το πρωι ο κ. Σερεκι εγινε δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, ενω νωριτερα συναντηθηκε με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ. Με τον κ.Στεφανοπουλο συζητησε το φασμα των ελληνοαλβανικων σχεσεων καθως και τις εξελιξεις στην περιοχη της Βαλκανικης. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, κατεστησε σαφες οτι για την Ελλαδα υπαρχει αμεσο και ζωτικο ενδιαφερον στο θεμα της μειονοτητας και δε θα δεχθει, οπως ειπε, οποιαδηποτε πολιτικη κινηση και ενεργεια που θα θιγει τα ανθρωπινα δικαιωματα των Ελληνων της Αλβανιας. Ζητησε να καταργηθουν οι θεωρησεις των διαβατηριων των Ελληνων και να υπαρξει ελευθερη λειτουργια της Ορθοδοξης Εκκλησιας, ενω εθεσε το θεμα των ελληνικων σχολειων στην Αλβανια. Ο κ. Εβερτ επανεφερε την προταση του για υπογραφη συμφωνου αναγνωρισης των υφισταμενων συνορων απ`ολα τα κρατη της Βαλκανικης.

Νεες αεροπορικες επιδρομες πραγματοποιουν σημερα αεροσκαφη του ΝΑΤΟ εναντιον θεσεων των Σερβων της Βοσνιας, ενω και τα βαρεα οπλα της Δυναμης Ταχειας Αντιδρασης ανοιξαν το πρωι πυρ εναντιον σερβικων θεσεων γυρω απο το Σεραγεβο. Τα νατοικα αεροσκαφη βομβαρδισαν το Παλε και την Μπανια Λουκα, ενω δεν εχει γινει γνωστο αν υπαρχουν θυματα η ζημιες απο τις νεες επιδρομες. Τα συμμαχικα αεροσκαφη εχουν πραγματοποιησει απο την Τεταρτη πανω απο 400 εξοδους, γεγονος που εχει προκαλεσει την αντιδραση του Καρατζιτς ο οποιος δηλωσε οτι εαν το ΝΑΤΟ συνεχισει τις επιθεσεις, αυτο σημαινει οτι επιθυμει να δωσει τελος στην ειρηνευτικη διαδικασια. Το ενδιαφερον, ομως, εστιαζεται κυριως στην αμερικανικη διπλωματικη πρωτοβουλια που βρισκεται σε εξελιξη. Σημερα, ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, συνανταται εκ νεου με τον προεδρο της Σερβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Ο αμερικανος διαπραγματευτης δηλωσε οτι σημειωθηκε ηδη, εξαιρετικα σημαντικη προοδος στις διαπραγματευσεις, τις οποιες χαρακτηρισε σοβαρες και ουσιαστικες. Στο μεταξυ, οπως ανακοινωσε εκπροσωπος της Ευρωπαικης Ενωσης οι πεντε Ευρωπαιοι παρατηρητες που κρατουνταν απο τους Σερβους στη Βοσνια, ειναι ζωντανοι και προκειται ν`αναχωρησουν για τη Σερβια.

Δηλωσεις για τις εξελιξεις στη Βοσνια, εκανε το πρωι ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης στην Κερκυρα οπου μετεχει σε διημεριδα για την ασφαλεια στα Βαλκανια. Ο κ.Αρσενης τονισε οτι η ενταση θα αποκλιμακωθει τα δυο επομενα 24ωρα, προανηγγειλε ελληνικες διπλωματικες πρωτοβουλιες και χαρακτηρισε θετικη την κινηση των Σερβων της Βοσνιας να αποδεχθουν το αμερικανικο σχεδιο. Το πρωι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, εξεφρασε την αποψη οτι η τραγωδια στην πρωην Γιουγκοσλαβια οδευει προς την λυση της και θα υπαρξει ειρηνικη διευθετηση του θεματος. Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ευχηθηκε το πρωι απο την Κερκυρα οτι η διεθνης κοινοτητα να μη συνεχισει τη μονοπλευρη πολιτικη της για την ειρηνη, γιατι οπως ειπε μια κακη ειρηνη μπορει να φερει εναν καινουργιο πολεμο.

Τριωρη πανελλαδικη σταση εργασιας πραγματοποιησαν σημερα οι εργαζομενοι, μετα απο αποφαση της ΓΣΕΕ, διαμαρτυρομενοι για ελλειψη εθνικης πολιτικης για την αναπτυξη και την απασχοληση και για τις εκβιαστικες ενεργειες των εργοδοτων σε βαρος των εργαζομενων. Στην απεργιακη αυτη κινητοποιηση μετειχαν και οι εργαζομενοι στα μεσα μαζικης μεταφορας ενω παρεμειναν κλειστες οι δημοσιες υπηρεσιες και οι Τραπεζες. Στη σταση συμμετειχαν και οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα. Το πρωι οι εργαζομενοι στην κλωστουφαντουργια Φιλιατων, πραγματοποιησαν πορεια στην Ηγουμενιτσα προς τη Νομαρχια και ζητησαν την επαναλειτουργια της επιχειρησης.Αυριο, σε ενδειξη διαμαρτυριας θα παραμεινουν κλειστα τα καταστηματα στην Ηγουμενιτσα. Στη Λαρισα οι εργαζομενοι στα κλωστηρια ``Ροκα`` κατελαβαν το πρωι το κεντρικο καταστημα της Εθνικης Τραπεζας.

Σταση αναμονης τηρει η κυβερνηση στο ζητημα των ναυπηγειων Σκαραμαγκα ενω κατεστησε σαφες οτι αν η προταση Καλογεριδη αποδειχθει ελλειπης, ανυποστατη, αναξιοπιστη και ανεπαρκης δε θα γινει δεκτη και θα διεξαχθει η περαιτερω διερευνηση. Παραλληλα, ο Προεδρος της Εμπορικης Τραπεζας,αναφερομενος στο θεμα των ναυπηγειων Ελευσινας, δηλωσε οτι η επιχειρηση θα λειτουργησει κανονικα και δεν θα υπαρξουν απολυσεις.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της πτωσης του μοιραιου ΑΝΤΟΝΟΦ. Το στρατιωτικο αεροσκαφος του Μαλι κατεπεσε χθες το βραδυ στο προαυλιο του Κεντρου Υγειας της Θερμης Θεσσαλονικης με αποτελεσμα να σκοτωθει το εξαμελες πληρωμα του. Οι εμπειρογνωμονες περισυνελεξαν το μαυρο κουτι και προσπαθουν να εντοπισουν τα αιτια της πτωσης.

Νεα επιθεση κατα του ελληνικου τουρισμου αυτη τη φορα απο τη Δανια, οπου η Ενωση πιλοτων της χωρας αυτης ισχυριζεται οτι δεν ειναι ικανοποιητικες οι συνθηκες ασφαλειας στα ελληνικα αεροδρομια. Υποστηριζουν, δε, τους ισχυρισμους των γερμανων συναδελφων τους που θεωρουν τις συνθηκες πτησης στην Ελλαδα καταστροφικες.

Αναφορα στην αμερικανικη διπλωματικη δραστηριοτητα στο Κυπριακο κανει ο Προεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, με επιστολη του προς τους προεδρους της Βουλης των Αντιπροσωπων και της Επιτροπης Εξωτερικων Σχεσεων της Γερουσιας. Παραλληλα, οπως μεταδιδει απο την Ουασιγκτον το ΑΠΕ, ο Προεδρος Κλιντον επισημαινει την επαναβεβαιωση της κυβερνησης του για ενταξη στην Ευρωπαικη Ενωση μιας διζωνικης και δικοινοτικης ομοσπονδης Κυπρου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βομβα εξερραγη το πρωι σε εστιατοριο της Κωνσταντινουπολης με αποτελεσμα να τραυματιστει ενας υπαλληλος,που κοιμοταν στο καταστημα. Οπως ανακοινωσε η τουρκικη αστυνομια, η βομβα,ειχε τοποθετηθει κατω απο ενα τραπεζι του εστιατοριου το προηγουμενο βραδυ. Η αστυνομια υποπτευεται οτι πισω απο την επιθεση βρισκονται φανατικοι μουσουλμανοι,καθως στο εστιατοριο διατιθενται οινοπνευματωδη ποτα.

Αγνωστος ενοπλος πυροβολησε και τραυματισε σοβαρα τις πρωτες πρωινες ωρες στελεχος της φιλο-συριακης θρησκευτικης οργανωσης ``Αλ Αχμπας`` σε προσφυγικο καταυλισμο ,κοντα στη Σιδωνα του Λιβανου,ανακοινωσαν πηγες των δυναμεων ασφαλειας.Η επιθεση σημειωθηκε 24 ωρες μετα τη δολοφονια του ηγετη της οργανωσης ``Αλ Αχμπας``, Σειχ Νιζαρ αλ Χαλαμπι. Καμμια οργανωση δεν εχει αναλαβει μεχρι στιγμης την ευθυνη για την επιθεση,οπως επισης και για την χθεσινη δολοφονια του αλ Χαλαμπι.

Εχοντας το στομα φιμωμενο με πολυχρωμα μαντηλια, μια ομαδα απο εννεα εξοριστες γυναικες του Θιβετ, προεβησαν, σημερα, σε μια θαρραλεα εκδηλωση σιωπηλης διαμαρτυριας εξω απο τις εγκαταστασεις διεξαγωγης του Παγκοσμιου Συνεδριου Γυναικειων Οργανωσεων στο Πεκινο. Πολλες δεκαδες κινεζοι αστυνομικοι με πολιτικα βρεθηκαν αμεσως στον τοπο της εκδηλωσης διαμαρτυριας, ωστοσο δεν επενεβησαν και περιοριστηκαν απλως να κοιταζουν. Σημειωνεται οτι οι κινεζικες αρχες εχουν απαγορευσει τις εκδηλωσεις διαμαρτυριας, εξω απο το συνεδριακο χωρο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τιθεται απο σημερα σε ισχυ η εφαρμογη του νομου για την απελευθερωση των επαγγελματικων μισθωσεων, οι οποιες εχουν συμπληρωσει 30 χρονια. Εμποροι και βιοτεχνες εξεφρασαν την ανησυχια τους για την αποφαση αυτη και τονισαν οτι η εφαρμογη της θα εχει επιπτωσεις στις εισπραξεις των καταστηματων. Ζητουν δε αναστολη της εφαρμογης του νομου. Παντως, ο υπουργος Εμποριου, Κωστας Σημιτης, κατεστησε σαφες οτι θα εφαρμοσθει ο νομος και χαρακτηρισε υπερβολικα τα οσα ακουγονται για μαζικες εξωσεις.

Αρχισε απο σημερα νεος κυκλος μειωσης των επιτοκιων που κανουν φθηνοτερη την αποκτηση στεγης. Ειδικοτερα απο σημερα μειωσαν τα επιτοκια των στεγαστικων δανειων η Κτηματικη και η Εμπορικη Τραπεζα. Η Κτηματικη μειωσε τα επιτοκια της κατα 1,5 μοναδα που διαμορφωνονται στο 17%. Η Εμπορικη κατα μιση μοναδα και φθανουν στο 17,5%. Παραλληλα, ελκυστικοτερα γινονται και τα στεγαστικα δανεια που χορηγει στους εργαζομενους στο δημοσιο, το Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων μετα τη μειωση των επιτοκιων κατα μια μοναδα.

Νεαρος με πολλαπλα καταγματα βρεθηκε το πρωι νεκρος στη λεωφορο Ιωνιας στα Κατω Πατησια. Μεταφερθηκε με ασθενοφορο στην κλινικη ``Παμακαριστος`` , οπου οι γιατροι διεπιστωσαν το θανατο του. Απο την αστυνομια εγινε γνωστο οτι προκειται για Αρμενιο που εμενε στην περιοχη. Ο θανατος του αποδοθηκε σε αυτοκτονια η ατυχημα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νεο μεγαλο αστερι του Παναθηναικου, ο διασημος ασος του ΝΒΑ Ντομινικ Γουιλκινς, φτανει το απογευμα στην Αθηνα απο τις Ηνωμενες Πολιτειες. Ο Γουιλκινς αναμενεται στο ανατολικο αεροδρομιο στις 4.00 το απογευμα.

Την Παρτιζαν Βελιγραδιου αντιμετωπιζει αποψε η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου στο πλαισιο του διεθνες τουρνουα του Βελιγραδιου. Χθες τοσο ο Παναθηναικος οσο και ο Ολυμπιακος γνωρισαν την ηττα απο την Αλμπα Βερολινου και το γηπεδουχο Ερυθρο Αστερα,αντιστοιχα.

Τον Κεραυνο Λευκωσιας αντιμετωπιζει αποψε η ομαδα μπασκετ της ΑΕΚ στο δευτερο αγωνα της για το διεθνες τουρνουα Λευκωσιας.Χθες η Ενωση νικησε τον ΑΠΟΕΛ με 92-72.

-Την προκριση της στα ημιτελικα του διεθνους τουρνουα τεννις 25.000 δολλαριων, που διεξαγεται στις εγκαταστασεις του Ομιλου Αντισφαιρισης Αθηνων, διεκδικει αποψε η πρωταθλητρια μας Χριστινα Παπαδακη. Η Ελληνιδα τεννιστρια, που ειναι νουμερο 216 στην παγκοσμια καταταξη, αντιμετωπιζει την Γερμανιδα Μαρλεν Βαινγκαρντνερ, νουμερο 280 στον κοσμο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχες και τοπικες καταιγιδες σημειωνονται και σημερα στο Ιονιο και την ηπειρωτικη χωρα. Απο το απογευμα ομως και απο τα δυτικα ο καιρος θ`αρχισει να βελτιωνεται. Στην υπολοιπη χωρα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 24 βαθμους, στα δυτικα τους 26 και στα υπολοιπα ηπειρωτικα και τα νησια του Αιγαιου τους 29 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος και μονο στις βορειοανατολικες περιοχες θα υπαρχουν λιγες προσκαιρες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοδυτικοι μετριοι και τοπικα ισχυροι, ενω η


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Friday, 1 September 1995 - 20:41:21