Cosmos Mail - Eidhseis (Aug. 31)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τεταμενη παραμενει η κατασταση στη Βοσνια αν και ολες οι πλευρες φαινεται να προσανατολιζονται περισσοτερο προς την εξευρεση μιας διπλωματικης λυσης. Η αισιοδοξια εστιαζεται κυριως στα αποτελεσματα της αμερικανικης ειρηνευτικης πρωτοβουλιας που βρισκεται σε εξελιξη. Σημερα ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, δηλωσε απο το Βελιγραδι, οπου συναντηθηκε εκ νεου με το Σερβο Προεδρο, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, οτι ανοιξε ο δρομος για σοβαρες, οπως ειπε, διαπραγματευσεις. Η εκτιμηση αυτη ενισχυεται και απο τη συμφωνια που πετυχε ο Μιλοσεβιτς με τους Σερβους της Βοσνιας να εναρμονισουν τη σταση τους με τη νεα Γιουγκοσλαβια στις ειρηνευτικες διαπραγματευσεις. Ο κ.Χολμπρουκ θα μεταβει σημερα στο Ζαγκρεμπ, οπου θα συναντηθει με την κροατικη ηγεσια και στη συνεχεια θα επιστρεψει στο Βελιγραδι. Παντως, ο διοικητης της Νοτιας Πτερυγας του ΝΑΤΟ δηλωσε στη Ναπολη οτι οι αεροπορικες επιδρομες εναντιον σερβοβοσνιακων στοχων θα συνεχιστουν μεχρις οτου, οπως ειπε, οι Σερβοβοσνιοι να συνειδητοποιησουν τη ματαιοτητα των ενεργειων τους. Στο μεταξυ, οπως εγινε γνωστο σημερα, οι δυο Γαλλοι πιλοτοι, το αεροσκαφος των οποιων κατερριφθη κατα τις χθεσινες επιχειρησεις, ειναι ζωντανοι και βρισκονται στο βοσνιακο εδαφος.

Ιδιαιτερα αισιοδοξος για τις εξελιξεις στο Βοσνιακο εμφανιστηκε ο υπουργος Εξωτερικων , Καρολος Παπουλιας ο οποιος ενημερωσε το πρωι για τις εξελιξεις στη γιουγκοσλαβικη κριση, τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ. Ο κ.Παπουλιας δηλωσε οτι υστερα απο τις τραγικες ωρες βρισκομαστε κοντα σε ειρηνικη επιλυση του ζητηματος. Χαρακτηρισε αποφασιστικης σημασιας για την εξελιξη αυτη τη συναντηση Μιλοσεβιτς-Χολμπρουκ και τονισε οτι μετα τη νεα συναντηση που θα εχουν σημερα στο Βελιγραδι οι δυο ανδρες ισως να γραφει ο επιλογος μιας επιτυχιας. Ο κ.Παπουλιας τονισε οτι οι βομβαρδισμοι δεν συνεβαλαν στην εκτονωση της κρισης.

Μακρα τηλεφωνικη επικοινωνια ειχαν το μεσημερι, οι υπουργοι Εξωτερικων, Ελλαδας και Ρωσιας, κυριοι Παπουλιας και Κοζιρεφ και συζητησαν τις εξελιξεις στο Βοσνιακο. Οπως δηλωσε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, Κωστας Μπικας, οι θεσεις των δυο χωρων στο προβλημα αυτο συμπιπτουν και εξεφρασε την αισιοδοξια οτι συντομα θα προχωρησει η ειρηνευτικη διαδικασια. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, εξαλλου, εκανε γνωστο οτι μετα τη συναντηση του υπουργου Εξωτερικων της Ρωσιας με τον Καρολο Παπουλια, στη Θεσσαλονικη, ειναι πιθανο να συναντηθει με τον κ.Κοζιρεφ και ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου.

Στις εξελιξεις στη Βοσνια αναφερθηκε το μεσημερι απο τα Χανια και ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης, ο οποιος εξεφρασε την ανησυχια του και δηλωσε οτι βρισκομαστε σε μια κρισιμη καμπη. `Η θα παμε σε ειρηνη, τονισε, η σε βαλκανικο πολεμο και η ειρηνη μπορει να στηριχτει μονο στο Σερβο ηγετη, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Στα Λυκεια ολης της χωρας αναρτηθηκαν το πρωι οι πινακες με τα ονοματα των 45.000 περιπου επιτυχοντων στα Πανεπιστημια και τα Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα. Συμφωνα με εκτιμησεις, τα κοριτσια, τα δημοσια σχολεια και η επαρχια κερδισαν για αλλη μια φορα τη μαχη των γενικων εξετασεων. Ειδικοτερα το 55% που πρωτευσαν στις σχολες ειναι κοριτσια. Το 93% των επιτυχοντων προερχεται απο δημοσια λυκεια, ενω το 60% ειναι απο την επαρχια, το 30% απο την Αθηνα και το 10% απο τη Θεσσαλονικη. Μεσα στις προσεχεις ημερες το υπουργειο Παιδειας, θα ανακοινωσει την ημερομηνια εγγραφης των νεων φοιτητων στις σχολες.

Επιθεση σε εντονο υφος και βαρυς χαρακτηρισμους εξαπελυσε το πρωι, ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, μιλωντας στη διαρκεια της συζητησης για τη συμβαση κατασκευης του αεροδρομιου στα Σπατα. Ο κ.Λαλιωτης με αφορμη διαφορα υπονοουμενα για διαμπλεκομενα συμφεροντα που αφησαν ο κ.Παγκαλος, ο κ.Μητσοτακης και ο Βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας, Αριστειδης Τσιπλακος, ειπε οτι η παραταξη μας δεν ειχε, δεν εχει και δεν θ'αποκτησει ποτε εξαρτησεις απο πετρελαια, μπετα, μελετες και τηλεπικοινωνιες. Ειναι κοινοι συκοφαντες οσοι, ειτε βρισκονται μεσα στο ΠΑΣΟΚ ειτε εξω απ'αυτο, αναφερονται σε οργανωμενα συμφεροντα που συνδεονται με την παραταξη μας. Εαν εχει καποιος κατι να πει, να βγει και να το πει, επεσημανε ο κ.Λαλιωτης, τονιζοντας οτι δεν μπορει να ειναι τιμητης ο καθε κυριος Παγκαλος, ο καθε κυριος Μητσοτακης και ο καθε κυριος κ.Τσιπλακος.

Ψηφιστηκε κατα πλειοψηφια επι της αρχης, με ψηφους 52 υπερ και 44 κατα, στη Βουλη η συμβαση για την κατασκευη του αεροδρομιου των Σπατων. Τη συμβαση καταψηφισε ο Βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, Χρηστος Κηπουρος, ενω οι κυριοι Βρετος, Γιαννακης και Κεδικογλου αποχωρησαν πριν απο την εναρξη της ψηφοφοριας. Εξαλλου, ο Βουλευτης Λευτερης Κωνσταντινιδης δηλωσε παρων. Σημειωνεται οτι υπερ της συμβασης ψηφισε ο ανεξαρτητος Βουλευτης, Μιχαλης Παπακωνσταντινου, ενω την καταψηφισαν οι Βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας, της ``Πολιτικης Ανοιξης`` και του ΚΚΕ.

Ρευστη παραμενει η κατασταση για τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα, ενω ο υπουργος Βιομηχανιας, Κωστας Σημιτης, κατεστησε σαφες οτι η προσφορα των αδελφων Καλογεριδη ειναι υπο διερευνηση. Ηδη, στο υπουργειο Βιομηχανιας εχει κατατεθει εγγυητικη επιστολη, ενω αναμενονται οι επιστολες απο δυο ακομη ξενες εταιριες, οι οποιες, ομως, φερονται να εχουν διαψευσει την προθεση τους για συμμετοχη στην αγορα των Ναυπηγειων. Κρισιμη μερα για το μελλον της προσφορας ειναι η ερχομενη Δευτερα, καθως την ημερα αυτη θα πραγματοποιηθει συσκεψη και εχουν κληθει οι ενδιαφερομενοι να παρουσιασουν ολα τα στοιχεια που κρινονται απαραιτητα. Οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους, ενω αυριο θα λαβουν μερος στην τριωρη πανελλαδικη σταση εργασιας απο τις 7 εως τις 10 το πρωι, που εχει εξαγγειλει η ΓΣΕΕ.Παραλληλα, το πρωι εκπροσωποι των εργαζομενων στα Ναυπηγεια Ελευσινας συναντηθηκαν με τον Προεδρο της Εμπορικης Τραπεζας, Παναγιωτη Πουλη και εξετασαν τη διαδικασια της εκκαθαρισης σε λειτουργια των Ναυπηγειων, που εχει ηδη αρχισει.

Ο Προεδρος της Εμπορικης Τραπεζας, Παναγιωτης Πουλης, διαβεβαιωσε το πρωι, τους εργαζομενους των Ναυπηγειων Ελευσινας οτι τα Ναυπηγεια οχι μονο δεν θα κλεισουν, αλλα θα συνεχισουν να λειτουργουν με το υπαρχον προσωπικο. Μεχρι το τελος Σεπτεμβριου, προσθεσε, θα εχει υποβληθει νεο επενδυτικο προγραμμα με στοχο νεες κατασκευες, ενω παραλληλα, θα ξαναρχισουν οι εργασιες κατασκευης βαγονιων του ΟΣΕ και των αρματαγωγων. Ο κ.Πουλης ανακοινωσε οτι δυο ξενοι μεγαλοι Ομιλοι θ'ασχοληθουν ως συμβουλοι με τα Ναυπηγεια και θα χαραξουν την αναπτυξιακη πορεια της επιχειρησης. Απο την πλευρα τους οι εργαζομενοι αν και εξεφρασαν ικανοποιηση απο τις δηλωσεις του κ.Πουλη, διατυπωσαν επιφυλαξεις για το κατα ποσο θα προχωρησει το επενδυτικο προγραμμα.

Ο πρωθυπουργος παρακολουθει με προσοχη ολα τα θεματα και απαιτει απ'ολα τα υπουργεια να τα αντιμετωπιζουν με τη μεγαλυτερη δυνατη προσοχη,δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Αναφερομενος στο θεμα των Ναυπηγειων, ο κ.Βενιζελος επανελαβε οτι η θεση που υιοθετηθηκε στο Διυπουργικο Οργανο ηταν μια προσεκτικη διερευνηση μιας εγγραφης προσφορας για αγορα της επιχειρησης. Ο εκπροσωπος ειπε, τελος, οτι ουτε σημερα γνωριζει εαν επικοινωνησε ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου με τον υπουργο Βιομηχανιας, Κωστα Σημιτη.

Με το προεδρειο της ΓΣΕΕ συναντηθηκε το πρωι στη Ρηγιλλης ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ και εξετασαν θεματα που απασχολουν τους εργαζομενους. Ο κ.Εβερτ επεσημανε την αναγκη αναπτυξης του ιδιωτικου και δημοσιου τομεα. Τονισε οτι αν δεν αλλαξει η οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης, η ανεργια την επομενη τετραετια θα περασει το 15%. Στη συνεχεια το προεδρειο της ΓΣΕΕ συναντηθηκε με τον Προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνη Σαμαρα και τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη.

Νεα κινητικοτητα αρχιζει απο σημερα στα εθνικα μας θεματα καθως στην Αθηνα φθανει ο υπουργος Εξωτερικων της Αλβανιας, Αλφρεντ Σερεκι. Παραλληλα, το υπουργειο Εξωτερικων εξεταζει τις διαφορετικες προτασεις που προωθει η αμερικανικη πλευρα για την επανεναρξη του διαλογου στο θεμα των Σκοπιων, προτασεις που θ'αναπτυχθουν εκτενως απο το βοηθο υπουργο Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, ο οποιος αναμενεται στην Αθηνα την ερχομενη Κυριακη. Κατα την πρωινη συναντηση των κυριων Παπουλια και Εβερτ συζητηθηκαν οι ελληνοαλβανικες σχεσεις, το ταξιδι του κ.Εβερτ τη Δευτερα στο Παρισι, καθως και το θεμα των Σκοπιων, αφου τη Δευτερα συζητειται στο Συμβουλιο της Ευρωπης, προταση για την ενταξη τους στο διεθνη αυτο οργανισμο. Στη συναντηση παρευρισκετο και ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας Αριστοτελης Παυλιδης, ο οποιος προσθεσε οτι το κομμα της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης επιθυμει να κρατησει αρραγες των εθνικο μετωπο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ εφτασε σημερα στην πρωτευουσα Τιφλιδα της Γεωργιας, οπου θα συζητησει με τον προεδρο Εντβαρντ Σεβαρντναντζε την προταση της Αγκυρας για την διελευση απο το τουρκικο εδαφος του υπο κατασκευη αγωγου μεταφορας πετρελαιου και φυσικου αεριου απο το Αζερμπαιτζαν προς την Δυση.

Κοινη επιστολη απεστειλαν στο Γαλλο Προεδρο, Ζακ Σιρακ, τα Κομματα των Εργατικων απο τη Βρετανια, την Αυστραλια και τη Νεα Ζηλανδια, καλωντας τον να αναθεωρησει την αποφαση του για επαναληψη των γαλλικων πυρηνικων δοκιμων στο Νοτιο Ειρηνικο. Στην επιστολη τους τα τρια αδελφα κομματα εκτιμουν οτι η επαναληψη των πυρηνικων δοκιμων ειναι αδικαιολογητη και επικινδυνη. Οι συντακτες του κειμενου εστειλαν επιστολη και στο Βρετανο πρωθυπουργο, Τζων Μεητζορ, ζητωντας του να ``εκφρασει την εντονη αντιδραση του`` στις πυρηνικες δοκιμες.

Απιθανο θεωρουν οι Παλαιστινιοι διαπραγματευτες να υπογραφει συμφωνια με το Ισραηλ το Σεπτεμβριο για την επεκταση της παλαιστινιακης αυτονομιας στη Δυτικη Οχθη. Αν και επισημως οι δυο πλευρες τοποθετουν χρονικα τη συμφωνια στα μεσα του μηνα ο επικεφαλης των Παλαιστινιων διαπραγματευτων, Αχμετ Κορει, κατηγορησε το Ισραηλ οτι ακολουθει παρελκυστικη τακτικη ωστε να εξαναγκασει την ΟΑΠ ν'αποδεχθει τις ισραηλινες θεσεις υπο την πιεση του χρονου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελευθερος αφεθηκε μετα την απολογια του στον ανακριτη ο δοκιμος αστυφυλακας, Γιαννης Ζωντος, ο οποιος συνεληφθη να κανει χρηση ναρκωτικων στις τουαλετες της Σχολης Αστυφυλακων. Επισης, ελευθερος αλλα και με χρηματικη εγγυηση ενος εκατομμυριου δραχμων αφεθηκε και ο προμηθευτης του, Χρηστος Καραμπινης, ο οποιος κατηγορειται για εμπορια και χρηση ναρκωτικων.

Υπο ελεγχο εχει τεθει η μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε στην Αργαλαστη Πηλιου, αφου εκαψε ομως χιλιαδες στρεμματα πευκοδασους. Στην περιοχη παραμενουν ισχυρες δυναμεις της πυροσβεστικης προκειμενου να αντιμετωπισουν τυχον αναζωπυρωση της φωτιας.

Σβηστηκε η μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε τα ξημερωματα στις εγκαταστασεις ιδιωτικων ναυπηγειων στην περιοχη του Φοινικα Θεσσαλονικης. Τα ναυπηγεια ανηκουν στους αδερφους Μητσουδη και οι ζημιες που προκληθηκαν απο την πυρκαγια ανερχονται συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις στα εκατο εκατομμυρια δραχμες.

Δυο ατομα υπεστησαν σοβαρα εγκαυματα απο εκρηξη φιαλης υγραεριου, που εγινε το πρωι σε διαμερισμα πολυκατοικιας, στη Νεα Χαλκηδονα. Τραυματιες ειναι ο Ευαγγελος Κωνσταντινιδης,60 ετων και η Αγγελικη Δημητροπουλου,28 ετων, που μεταφερθηκαν στο ΚΑΤ και δεν διατρεχουν κινδυνο.

Ενα κιβωτιο απο χαρτονι με μια χειροβομβιδα και 50 καλυκες βρηκε στον Περισσο, στην Αθηνα, υπαλληλος του Δημου. Ειδοποιηθηκε η Αστυνομια, που τα παρελαβε. Οπως εκτιμουν αξιωματικοι της Ασφαλειας Αττικης, η υποθεση δεν πρεπει να εχει καμια σχεση με την τρομοκρατια, αλλα, ελλειψει συγκεκριμενων στοιχειων, οι ερευνες γινονται προς καθε κατευθυνση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιζει σημερα στο Βελιγραδι το διεθνες τουρνουα μπασκετ της Γιουγκολαβικης πρωτευουσας, στο οποιο μετεχουν ο Ολυμπιακος και ο Παναθηναικος. Στους αποψινους αγωνες οι ``πρασινοι`` αντιμετωπιζουν την Γερμανικη Αλμπα Βερολινου και οι ``ερυθρολευκοι`` τον Ερυθρο Αστερα Βελιγραδιου.

Το νεο μεγαλο αποκτημα της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου, ο Αμερικανος ασος του ΝΒΑ Ντομινικ Γουιλκινς, φτανει αυριο στην Αθηνα. Ο Γουιλκινς αναμενεται στον ανατολικο αερολιμενα στις 4.00 το απογευμα με πτηση Ελβετικης αεροπορικης εταιρειας απο τις Ηνωμενες Πολιτειες.Οπως ανακοινωσε ο Παναθηναικος, η επισημη παρουσιαση του Γουιλκινς θα γινει την Τριτη 5 του μηνος σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας.

Μεγαλες εκπληξεις σημειωθηκαν στον δευτερο γυρο του Ιταλικου κυπελλου ποδοσφαιρου, αφου η κατοχος του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ Παρμα, η Ρομα, η Τορινο, η Μπαρι και η Πιατσεντζα αποκλειστηκαν χανοντας απο ομαδες μικροτερων κατηγοριων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια επικρατει σημερα στη δυτικη Ελλαδα και τη Μακεδονια με βροχες και καταιγιδες στο βορειο Ιονιο και την Ηπειρο και γρηγορα και στις υπολοιπες περιοχες. Νεφωσεις αναμενονται και στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα καθως και το βορειο Αιγαιο, οπου και εκει αναμενονται λιγες βροχες και καταιγιδες. Απο το βραδυ παντως, ο καιρος θα βελτιωθει προσκαιρα απο τα δυτικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 37 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 32 και στα νησια του Αιγαιου τους 30 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στη δυτικη, κεντρικη και βορεια χωρα προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες στα δυτικα και αργοτερα και στα υπολοιπα ηπειρωτικα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια δε θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Thursday, 31 August 1995 - 11:33:40