Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 30)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε κρισιμη καμπη εισηλθε η βοσνιακη κριση υστερα απο τις πρωινες επιδρομες αεροσκαφων του ΝΑΤΟ, εναντιον θεσεων των Σερβων της Βοσνιας. Οι επιδρομες, που υποστηριζονταν απο το πυροβολικο της Δυναμης Ταχειας Αντιδρασης, πραγματοποιηθηκαν υστερα απο αιτημα του ΟΗΕ, σε απαντηση του πολυνεκρου βομβαρδισμου στο Σεραγεβο. Τουλαχιστον 60 ΝΑΤΟικα αεροσκαφη επεδραμαν τρεις φορες εναντιον θεσεων των Σερβοβοσνιων γυρω απο το Σεραγεβο, στη μεγαλυτερη επιχειρηση που εχει πραγματοποιησει το ΝΑΤΟ στην ιστορια του. Οι Σερβοι της Βοσνιας απαντησαν βομβαρδιζοντας το Σεραγεβο και στρατοπεδο του βοσνιακου στρατου. Τουλαχιστον 600 οβιδες εριξε εναντιον των Σερβων της Βοσνιας και το πυροβολικο της Δυναμης Ταχειας Αντιδρασης, ενω τα ΝΑΤΟικα αεροσκαφη βομβαρδισαν Σερβοβοσνιακες θεσεις τοσο στην Τουζλα οσο και στο Γκοραζντε.

Ο Προεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον υποστηριξε πληρως την επιχειρηση ενω η Ρωσια εξεφρασε την αντιθεση της. Αξιωματουχοι του ΝΑΤΟ επισημαινουν οτι οι επιδρομες θα επαναληφθουν τις επομενες ωρες η ημερες, αν αυτο κριθει αναγκαιο. Μεχρι στιγμης παντως, η Σερβοβοσνιακη ηγεσια τηρει σιγη, ενω αναλογη σταση τηρει και το Βελιγραδι. Απο την πλευρα τους οι μουσουλμανοι δεν κρυβουν τη χαρα τους για τις ΝΑΤΟικες επιθεσεις εναντιον των Σερβων. Στο Βελιγραδι θα μεταβει σημερα και ο αμερικανος διαπραγματευτης Ριτσαρντ Χολμπρουκ για συνομιλιες με το Σερβο Προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Στο μεταξυ, επεισοδιο σημειωθηκε το βραδυ στη μεθοριο Σερβιας-Αλβανιας, οταν συμφωνα με το πρακτορειο ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, αλβανοι πυροβολησαν εναντιον Γιουγκοσλαβικης περιπολου με αποτελεσμα να σκοτωσουν ενα στρατιωτη και να τραυματισουν ενα συναδελφο του.

Στην Αθηνα, πραγματοποιουνται αλλεπαλληλες συσκεψεις στο Πενταγωνο, ενω ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, εξεφρασε την ανησυχια του για τις εξελιξεις στη Βοσνια και τονισε οτι ενω ειμασταν κοντα σε ειρηνικη επιλυση τωρα η νεα κατασταση μπορει να ανατρεψει ολη αυτη την προσπαθεια και να οδηγηθουμε σε τραγωδια. Απαντωντας σε ερωτηση αν η κυβερνηση ειχε ενημερωθει για τις αεροπορικες επιθεσεις ειπε οτι ηταν μια αποφαση του ΝΑΤΟ που εληφθη μετα απο διαβουλευσεις με τα Ηνωμενα Εθνη. Το πρωι, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, προσερχομενος στη Ρηγιλλης δεν θελησε να κανει καμια δηλωση, λεγοντας οτι τοσο σοβαρα θεματα δεν μποροουν να συζητουνται στο πεζοδρομιο και οτι θα εκδοθει επισημη ανακοινωση του κομματος. Εξαλλου, ο Αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Γιαννης Βαρβιτσιωτης, εξεφρασε την ανησυχια του για τις εξελιξεις στη Βοσνια και διερωτηθηκε αν η κυβερνηση ηταν ενημερη για τους ΝΑΤΟικους βομβαρδισμους.

Η κυβερνηση εμμενει στη γνωστη και παγια θεση της να υπαρξει πολιτικη και διπλωματικη λυση στο Βοσνιακο, δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, επισημαινοντας οτι δεν μπορει να υπαρξει λυση με στρατιωτικα μεσα. Ο κ.Βενιζελος χαρακτηρισε θετικο το γεγονος οτι ο ΓΓ του ΟΗΕ καταληγοντας στη δηλωση του, εκφραζει την ελπιδα οτι θα βρεθει ειρηνικη λυση. Η κυβερνηση, ειπε, βρισκεται σε επαφη με τις αλλες ευρωπαικες κυβερνησεις, καθως και με τον Προεδρο της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και τον υπουργο Εξωτερικων, Μιλουτινοβιτς, προσπαθωντας να κανει οτι μπορει ωστε να υπαρξει επανοδος στο διαλογο. Η κυβερνηση θεωρει, επισης, αυτονοητο, ειπε ο κυβερνητικος εκπροσωπος οτι τα στοιχεια με βαση τα οποια ενοχοποιουνται οι Σερβοι για την επιθεση στο Σεραγεβο, θα δοθουν στα κρατη - μελη του ΝΑΤΟ.

Αντιδρασεις προκαλει σε εργαζομενους και αντιπολιτευση η αποφαση της κυβερνησης να προχωρησει σε ιδιωτικοποιηση των ναυπηγειων Σκαραμαγκα, σε πολυμετωπικο σχημα με επικεφαλης την εταιρια ``Ναυσι`` των αδελφων Καλογεριδη και αλλες τρεις ξενες εταιριες. Το πρωι οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια πραγματοποιησαν σταση εργασιας και στη συνεχεια γενικη συνελευση οπου αποφασισαν την κλιμακωση των κινητοποιησεων τους. Στις 2 το μεσημερι, αντιπροσωπεια τους θα συναντηθει με τον αναπληρωτη υπουργο Βιομηχανιας Χρηστο Ροκοφυλλο, ενω οι εργαζομενοι θα πραγματοποιησουν συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο. Την ερχομενη Παρασκευη θα μετασχουν στην τριωρη πανελλαδικη σταση εργασιας που εχει εξαγγειλει η ΓΣΕΕ και την Τριτη, θα κανουν πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου. Το προεδρειο των εργαζομενων, στην επιχειρηση που θεωρει αφερεγγυα την εταιρια ``Ναυσι``, επεσημανε οτι αιφνιδιαστηκε απο την αποφαση και δεν προκειται να περασει καμια απολυση εργαζομενου. Τελος, συμφωνα με το πρακτορειο Ροιτερ η νορβηγικη εταιρια, ``Βερνερ`` δηλωσε οτι δεν εχει εκδηλωσει το παραμικρο ενδιαφερον για τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα. Το πρωι, επισης, εκπροσωπος της ιαπωνικης εταιριας Α`Ι` - Ε`Ι`ΤΣ - Α`Ι` - ΤΖΑΠΑΝ διεψευσε σε ραδιοσταθμο της Αθηνα οτι η εταιρια αυτη εχει εκδηλωσει ενδιαφερον για τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα.

Ενδιαφερουσα χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος την προταση που κατατεθηκε στην ομαδα των συναρμοδιων υπουργων για την πωληση των Ναυπηγειων. Ο κ.Βενιζελος ειπε, εξαλλου, οτι ζητηθηκε και κατατεθηκε εγγυητικη επιστολη της Τραπεζας Πειραιως, υψους 250 εκατομμυριων δραχμων, για τη διασφαλιση της σοβαροτητας της προτασης. Ο εκπροσωπος ειπε, επισης, οτι αποφασιστηκε να διερευνηθει η προταση επι της ουσιας απο τους κυριους Ροκοφυλλο και Κυριαζιδη. Ανακοινωσε οτι σημερα κατατεθηκαν στο υπουργειο Βιομηχανιας επιστολες απο τρεις ξενες εταιριες που βεβαιωνουν για το ενδιαφερον τους. Απαντωντας, εξαλλου, σε σχετικη ερωτηση, ειπε οτι δεν γνωριζει αν υπηρξε χθες επικοινωνια μεταξυ του πρωθυπουργου και του κ.Σημιτη.

Αδιευκρινιστα παραμενουν τα αιτια της χθεσινης εκρηξης στη βιομηχανια ``ΠΥΡΚΑΛ`` στην Ελευσινα, οπου τρια ατομα εχασαν τη ζωη τους και αλλα 13 τραυματιστηκαν εκ των οποιων το ενα σοβαρα. Οι εργαζομενοι στην πολεμικη βιομηχανια, απεργουν σημερα σε ενδειξη πενθους, ενω το πρωι συνεδριασε εκτακτως και το δημοτικο συμβουλιο της Ελευσινας και αποφασισε κινητοποιησεις μετα το τραγικο περιστατικο. Στο εργοστασιο ΠΥΡΚΑΛ που παραμενει σημερα κλειστο μετεβη το πρωι, κλιμακιο πυροτεχνουργων και αλλων ειδικων του υπουργειου Εθνικης Αμυνας πραγματοποιησαν αυτοψια προκειμενου να συνταξουν το σχετικο πορισμα.

Τη βαθεια θλιψη και οδυνη της κυβερνησης και του πρωθυπουργου για την εκρηξη στη ``ΠΥΡΚΑΛ``, που προκαλεσε την απωλεια ανθρωπινων ζωων, εξεφρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Ο κ.Βενιζελος διαβεβαιωσε με απολυτο τροπο οτι η πολιτεια θα σταθει στο πλευρο των οικογενειων των νεκρων και των τραυματιων.

Αποκλεισμενος παραμενει για δευτερη ημερα απο κατοικους και απορριμματοφορα της Ανατολικης Αττικης, ο κομβος στη γεφυρα του Σταυρου Αγιας Παρασκευης που διαμαρτυρονται για την κατασκευη του αεροδρομιου στα Σπατα. Παραλληλα στο 3-ο θερινο τμημα της Βουλης συνεχιζεται για δευτερη μερα η συζητηση για τη συμβαση κατασκευης του αεροδρομιου. Τεσσερις βουλευτες του ΠΑΣΟΚ κατεστησαν σαφες οτι θα καταψηφισουν τη συμβαση.Προκειται για τους κυριους Κεδικογλου, Κηπουρο, Βρεττο και Γιαννακη. Το πρωι οι οικοδομοι της Αθηνας και του Πειραια που εχουν κατελθει σε 24ωρη απεργια πραγματοποιησαν συγκεντρωση και πορεια προς τη Βουλη, με αιτημα να μην ψηφιστει η διαταξη στο νομοσχεδιο που δινει το δικαιωμα σε εταιριες και εργολαβους να προσλαμβανουν αλλοδαπους για τα μεγαλα εργα. Σε συναντηση τους με τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, ο κ.Λαλιωτης τους διαβεβαιωσε οτι οι αλλοδαποι που θα εργαστουν για τα μεγαλα εργα θ'αποτελουν μονο το 5% του εργατικου δυναμικου της καθε εταιριας και το προσωπικο αυτο θα ειναι μονο εξειδικευμενο.

Επιστολη του Μπιλ Κλιντον, επεδωσε στον Πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου, ο συμβουλος του Αμερικανου Προεδρου, Τζορτζ Στεφανοπουλος. Συμφωνα με πληροφοριες ο Μπιλ Κλιντον, εξεφρασε το ενδιαφερον της αμερικανικης πλευρας για την εναρξη του ελληνοτουρκικου διαλογου και την προσεγγιση Αθηνας-Αγκυρας. Ο κ.Παπανδρεου, αναμενεται να απαντησει στην επιστολη εντος των ημερων. Ο Πρωθυπουργος κατα τη διαρκεια της συναντησης με τον κ.Στεφανοπουλο, κατεστησε σαφες οτι η Ελλαδα δεν προτιθεται να αρει τα οικονομικα αντιμετρα κατα των Σκοπιων με μονομερη ενεργεια. Αντιθετα, ο κ.Παπανδρεου δεν εχει καμια αντιρρηση για την αναβαθμιση του ηδη υφισταμενου διαλογου σε κατωτερο επιπεδο μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας αλλα για θεματα που αφορουν στον τουρισμο και στο εμποριο.Απο το πρωι ο κ.Στεφανοπουλος βρισκεται για ολιγοημερες διακοπες στη Χαλκιδικη, απ'οπου στη συνεχεια θ'αναχωρησει για την Ουασιγκτον.

Συγκλονισμενοι επεστρεψαν χθες τη νυκτα απο την Καρπασια της Κυπρου οι Αμερικανοι Βουλευτες, οι οποιοι θα μεταφερουν στο Κογκρεσο τις εντυπωσεις τους αποφασισμενοι να προωθησουν το νομοσχεδιο για το θεμα των εγκλωβισμενων. Σε δηλωσεις στο οδοφραγμα του Ληδρα Παλας οι δυο Βουλευτες εξεφρασαν θαυμασμο για το κουραγιο των εγκλωβισμενων να παραμενουν στη γη τους απομονωμενοι και τονισαν οτι ενιωσαν τους φοβους και την αγωνια τους.

ΑΛΛΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις στεγες των σπιτιων τους εχουν καταφυγει οι κατοικοι της επαρχιας Παμπανγκα των Φιλιππινων για να ξεφυγουν απο τους χειμαρους καυτης λασπης που ρεουν απο το ηφαιστειο Πινατουμπο. Στρατιωτικα ελικοπτερα παιρνουν μερος σε μεγαλη επιχειρηση διασωσης των κατοικων, χιλιαδες εκ των οποιων εχουν μεινει αστεγοι.

Δυο ατομα που πιστευεται οτι ειναι μελη του Κουρδικου Εργατικου κομματος σκοτωθηκαν και ενα τραυματισθηκε χθες βραδυ, σε διαμερισμα της Κωνσταντιντουπολης, τη στιγμη που κατασκευαζαν ωρολογιακη βομβα. Οπως ανακοινωσαν αστυνομικες πηγες, προκειται για τον ιδιο τυπο βομβας με εκεινες που εξερραγησαν την περασμενη Κυριακη σε κεντρικο δρομο της Κωνσταντινουπολης.

Εκατον εικοσι ατομα αγνοουνται στη Σρι Λανκα οταν οχηματαγωγο σκαφος, στο οποιο επεβαιναν κατεληφθη, οπως πιστευεται, απο ανταρτες Ταμιλ, στις βορειοανατολικες ακτες της χωρας. Συμφωνα με αυτοπτες μαρτυρες, οι επιβατες διεταχθησαν απο τους απαγωγεις του σκαφους να το εγκαταλειψουν και αυτη τη στιγμη η τυχη τους παραμενει αγνωστη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαινεται η φωτια που ξεσπασε χθες στην Αργαλαστη Πηλιου οπου κατακαιει στρεμματα πευκοδασους. Στις προσπαθειες κατασβεσης εκτος απο τις επιγειες δυναμεις μετεχουν και επτα πυροσβεστικα αεροσκαφη. Σε εξελιξη βρισκεται και η φωτια στην Κυμη Ευβοιας. Οι προσπαθειες κατασβεσης δυσχεραινονται λογω των ισχυρων ανεμων που πνεουν στην περιοχη. Τελος, υπο ελεγχο εχει τεθει η πυρκαγια στη Λιμνη Ευβοιας.

Ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης κατεθεσε το πρωι, επι μια ωρα, στον Εισαγγελεα Εφετων, Λαμπρο Καραμπελα, στο πλαισιο της συμπληρωματικης προκαταρκτικης εξετασης που διενεργει για την προμηθεια στον ΟΤΕ, ενος εκατομμυριου ψηφιακων παροχων απο τη Ζιμενς και την Ιντρακομ. Μετα την καταθεση ο κ.Μητσοτακης αρνηθηκε να κανει δηλωσεις, λεγοντας οτι η ανακριση ειναι μυστικη και οτι θα ολοκληρωσει την καταθεση του στις 14 Σεπτεμβριου. Το πρωι, επισης ο κ.Μητσοτακης συναντηθηκε με τον Αρχιεπισκοπο Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβο τον οποιο χαρακτηρισε παλαιο φιλο, το εργο του οποιου τιμα και το οποιο αποτελει κεφαλαιο για τον Ελληνισμο και την Ορθοδοξια.

Στο κεντρο της Αθηνας εγινε η ληστεια της ημερας. Στοχος αυτη τη φορα, ηταν το υποκαταστημα της Τραπεζας Πειραιως στην οδο Καλλιδρομιου, στα Εξαρχεια, οπου δυο δραστες με την απειλη οπλων ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους, αρπαξαν 1.800.000 δραχμες και εξαφανιστηκαν με μοτοσυκλεττα μεγαλου κυβισμου.

Κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους οι εργαζομενοι στα κλωστουφαντουργια Φιλιατες στη Θεσπρωτια. Το πρωι, εργαζομενοι απεκλεισαν την εθνικη οδο Ηγουμενιτσας-Ιωαννινων, ενω αντιπροσωπεια τους συναντηθηκε στην Αθηνα με τον υπουργο Εργασιας, Γιαννη Σκουλαρικη.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων. Προκειται για τον Κωστα Χατζηχρηστου, 23 ετων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος σε υπογειο διαμερισμα, στο Χαλανδρι, στην Αθηνα, οπου διεμενε μονος του. Το τελευταιο εξαμηνο το θυμα εκανε προσπαθειες απεξαρτησης απο τα ναρκωτικα. Προκειται για το εκατοστο δεκατο θυμα απο την αρχη του χρονου.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Συνεχιζεται σημερα η πρωτη φαση του Κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο με τη διεξαγωγη 32 συναντησεων. Στις σημαντικοτερες αναμετρησεις, ο Παναθηναικος υποδεχεται τον Παναιγιαλειο, ο Ολυμπιακος αγωνιζεται στις Σερρες με τον Πανσερραικο, ο ΠΑΟΚ στα Χανια με την τοπικη ομαδα και ο Απολλων Αθηνων φιλοξενει την Καλαματα.

Ο ``χρυσος`` μας Ολυμπιονικης Πυρρος Δημας θα τιμηθει απο το Γενικο Επιτελειο Στρατου για την εντυπωσιακη του εμφανιση στο Ευρωπαικο πρωταθλημα που εγινε τον Μαιο στην Βαρσοβια. Ο Δημας κατεκτησε τρια χρυσα μεταλλια στην Πολωνικη πρωτευουσα καταρριπτοντας ισαριθμα παγκοσμια ρεκορ στην κατηγορια των 83 κιλων. Τον Πυρρο Δημα, που ειναι ως γνωστον και υπολοχαγος πεζικου, θα βραβευσει το ΓΕΣ σε ειδικη τελετη που θα γινει την Παρασκευη σε αιθουσα του Γενικου Επιτελειου Εθνικης Αμυνας.

Την δευτερη θεση κατεκτησε η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου στο διεθνες τουρνουα της Βαλενθια, στην Ισπανια, αφου στον τελικο ηττηθηκε 86-78 απο την πρωταθλητρια Ευρωπης Ρεαλ Μαδριτης. Στο ημιχρονο η ισπανικη ομαδα προηγηθηκε με 44-36.

Αρχιζει σημερα στην Λαρισα το διεθνες τουρνουα μπασκετ που διοργανωνει η τοπικη ομαδα. Στους σημερινους αγωνες ο ΠΑΟΚ αγωνιζεται με την Λαρισα και η Ιταλικη Μπολωνια με την Ισπανικη Σαραγοσα.

ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες τοπικες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, αλλα στη διαρκεια της ημερας θα αυξηθουν στο βορειο Ιονιο, την Ηπειρο και τη Δυτικη Μακεδονια και αργοτερα θα βρεξει. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 25 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 29 και στο Αιγαιο τους 30 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο στη δυτικη, κεντρικη και βορεια χωρα προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες ενω στα δυτικα θα εκδηλωθουν και σποραδικες καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν απο νοτιες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια δε θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 30 August 1995 - 20:15:34