Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 28)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τουλαχιστον 20 ατομα εχασαν τη ζωη τους απο εκρηξη δυο οβιδων στο κεντρο του Σεραγεβο, το μεσημερι. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, οι τραυματιες ειναι δεκαδες και εχουν μεταφερθει στα νοσοκομεια της βοσνιακης πρωτευουσας. Μια οβιδα επεσε κοντα στην υπαιθρια αγορα Μερκαλε, οπου το Φεβρουαριο του 1994 εχασαν τη ζωη τους 68 ατομα απο εκρηξη βληματος ολμου. Το πρακτορειο ``Ρωυτερ`` μετεδωσε οτι στη συνεχεια αλλες εξι οβιδες εξερραγησαν στο κεντρο της πολης, αλλα δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα.

Στην Αθηνα συνεδριασε το πρωι, στο Πενταγωνο, το Συμβουλιο Αμυνας και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, ενημερωθηκε απο τους αρχηγους των επιτελειων για την κατασταση στην πρωην Γιουγκοσλαβια και για ζητηματα αμυντικης πολιτικης.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ απαντησε το πρωι στη χθεσινη αιφνιδιαστικη δηλωση περι πρωθυπουργιας του επιτιμου προεδρου του κομματος Κωνσταντινου Μητσοτακη, στη Μυρτια Ηρακλειου. Ειδικοτερα, ο κ.Εβερτ απαντωντας σε σχετικη ερωτηση δηλωσε οτι ο καθε πολιτικος μπορει να εχει τις φιλοδοξιες του αλλα αυτο που απασχολει τον ελληνικο λαο ειναι τα μεγαλα προβληματα που αντιμετωπιζει. Ο κ.Εβερτ αναφερθηκε στα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι αγροτες, οι μικρομεσαιοι επιχειρηματιες και οι ανεργοι. Εκει, επεσημανε, αν ριξουμε την προσοχη μας, ο τοπος μπορει να παει μπροστα.

Οι δηλωσεις του Κωνσταντινου Μητσοτακη αφορουν μονο τον Προεδρο της ΝΔ, Μιλτιαδη Εβερτ και τις εσωτερικες αντιπαραθεσεις στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης δηλωσε το μεσημερι, ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Παντως, προσθεσε ο κ.Βενιζελος, ο ελληνικος λαος πρεπει να νιωθει ασφαλης ως προς ενα τετοιο ενδεχομενο.

Δοθηκαν το πρωι στη δημοσιοτητα απο τον υπουργο Παιδειας, Γιωργο Παπανδρεου, οι βασεις σχολων και τμηματων για την εισαγωγη των υποψηφιων στα Ανωτατα Εκπαιδευτικα και Τεχνολογικα Ιδρυματα της χωρας. Συμφωνα με τα στοιχεια προκυπτει στην πρωτη δεσμη πτωση των βασεων σε σχεση με περυσι, που σε ορισμενα τμηματα φτανει τα 160 μορια, ενω σε ορισμενα τμηματα παρατηρειται μικρη ανοδος. Ανοδος που φτανει και τα 230 μορια παρατηρειται και στα ΤΕΙ. Στη δευτερη δεσμη παρατηρειται πτωση που κυμαινεται απο 40 μεχρι 80 μορια, ενω αναλογη πτωση ειναι και στα ΤΕΙ. Στη τριτη δεσμη παρατηρειται ανοδος απο 20 μεχρι 60 μορια. Τελος στην τεταρτη δεσμη σημειωνεται πτωση απο 40 μεχρι 240 μορια στα ΑΕΙ και σχετικα μικροτερη στα ΤΕΙ. Συμφωνα με τον κ.Παπανδρεου, το ειδικο μηχανογραφικο δελτιο, συμπληρωσαν 169.320 υποψηφιοι. Απο αυτους πηραν μερος στη διαδικασια των εξετασεων 157.325 και εισαγονται 45.666. Οι αναλυτικοι καταλογοι με τα ονοματα των επιτυχοντων θα αναρτηθουν την Πεμπτη στα λυκεια ολης της χωρας, ενω την προσεχη εβδομαδα θα ανακοινωθουν οι εγγραφες των πρωτοετων φοιτητων και σπουδαστων. Ο υπουργος Παιδειας ανακοινωσε επισης οτι συντομα θα συνεδριασει η διακομματικη επιτροπη, στην οποια θα θεσει το θεμα της αλλαγης στο συστημα των Γενικων Εξετασεων το οποιο θα γινει αντικειμενο συζητησεων με τα κομματα και τους αρμοδιους φορεις της εκπαιδευτικης και πανεπιστημιακης κοινοτητας.

Ενας νεκρος κι ενας τραυματιας ειναι τα θυματα αγριας συμπλοκης που σημειωθηκε τα ξημερωματα στην Πολιχνη Θεσσαλονικης. Συμφωνα με τα στοιχεια της Αστυνομιας ο δικηγορος και ιδιοκτητης τουριστικου γραφειου Νικολαος Τσοχαταριδης πυροβολησε και τραυματισε βαρια στο κεφαλι το γειτονα του, Βαλεριο Ελευθεριαδη, επειδη υποψιαζοταν οτι διατηρουσε ερωτικες σχεσεις με τη γυναικα του. Στη συνεχεια ο δραστης, αυτοκτονησε με χειροβομβιδα. Το θυμα μεταφερθηκε στο νοσοκομειο και η κατασταση του συμφωνα με τους γιατρους παραμενει κρισιμη.

Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου συναντηθηκε το μεσημερι με τον Αρχιεπισκοπο Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβο. Παραλληλα, ο κ.Παπανδρεου συνεχιζει την επεξεργασια των πρωτοβουλιων που σχεδιαζει να αναλαβει για την κυβερνηση και το κομμα μεσα στο Σεπτεμβριο. Χθες ο πρωθυπουργος απεκλεισε το ενδεχομενο προωρων εκλογων. Αυριο θα συνεδριασει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ προκειμενου να καταρτισει τις εισηγησεις του για τις πρωτοβουλιες στο κομμα. Το μεσημερι, ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζοπουλος, θα συναντηθει με το προεδρειο της ΓΣΕΕ στο πλαισιο του διαλογου με τους κοινωνικους φορεις.

Το μελλον των ναυπηγειων Σκαραμαγκα κρινεται αυριο σε ευρεια κυβερνητικη συσκεψη που θα πραγματοποιηθει με τη συμμετοχη και στενων συνεργατων του πρωθυπουργου. Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες θα συζητηθουν δυο προτασεις, η μια προβλεπει διατηρηση στο δημοσιο του 51% των μετοχων και την παραχωρηση του 49% στους εργαζομενους και η δευτερη την εκκαθαριση σε λειτουργια των ναυπηγειων Σκαραμαγκα. Κατα τη διαρκεια της εκκαθαρισης θα καταργηθουν χιλιες θεσεις εργασιας και σε τριτη φαση θα γινει διεθνης διαγωνισμος για τη μεταβιβαση σε ιδιωτες. Οσον αφορα τους χιλιους εργαζομενους θα προταθει να επανειδικευθουν ουτως ωστε να βρουν εργασια σε αλλους τομεις. Παντως, το σωματειο των εργαζομενων στα Ναυπηγεια του Σκαραμαγκα εξεφρασε την αντιθεση του σε ενδεχομενη περιπτωση εκκαθαρισης της επιχειρησης σε λειτουργια.

Το μελλον της βιομηχανιας ``Πλαστικα Καβαλας`` και η τυχη των 120 εργαζομενων θα εξεταστει κατα τη συναντηση που θα εχουν σημερα με την ηγεσια του υπουργειου Βιομηχανιας, ο Προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαπας, ο προεδρος του Εμπορουπαλληλικου Κεντρου Καβαλας και το προεδρειο του διοικητικου συλλογου των εργαζομενων. Τα μελη της επιτροπης των εργαζομενων θα συναντηθουν στη συνεχεια με τους πολιτικους αρχηγους στους οποιους θα εκθεσουν την ολη κατασταση. Σημερα,επισης, πραγματοποιειται πανθεσπρωτικη συσκεψη με θεμα το κλεισιμο των Κλωστουφαντουργιων στους Φιλιατες.

Το Σκοπιανο και τα ελληνοτουρκικα κυριαρχουν στην ατζεντα των συνομιλιων που θα εχει αυριο με την πολιτικη ηγεσια ο συμβουλος του Αμερικανου Προεδρου, Τζορτζ Στεφανοπουλος, ο οποιος φθανει το απογευμα στην Αθηνα, προερχομενος απο τη Λευκωσια. Αυριο θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου, τους υπουργους Αμυνας, Εξωτερικων και Παιδειας και τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ. Το βραδυ ο κ.Στεφανοπουλος, θα μιλησει στο κολλεγιο Αθηνων σε εκδηλωση που διοργανωνουν οι εφημεριδες ``Εθνος`` και ``Ημερησια`` με θεμα ``Η πολιτικη των Ηνωμενων Πολιτειων για την Ελλαδα, τα Βαλκανια και την Ευρωπη``.

Την Αθηνα ενδεχεται να επισκεφθει αυτη την εβδομαδα ο υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, για να συζητησει με την ελληνικη κυβερνηση το Γιουγκοσλαβικο και το Σκοπιανο. Οι Ηνωμενες Πολιτειες επιδεικνυουν ιδιαιτερο ενδιαφερον για την επιλυση του Σκοπιανου προβληματος και μαλιστα, αισιοδοξουν οτι αυτη μπορει να επιτευχθει εντος του Φθινοπωρου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριαζει το απογευμα εκτακτως το κοινοβουλιο των Σερβων της Βοσνιας για να εξετασει τις νεες διεθνεις πρωτοβουλιες για την ειρηνευση στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Η συνεδριαση συμπιπτει με την επαναληψη των διπλωματικων προσπαθειων της Ουασιγκτον για την ειρηνευση στη Βοσνια. Αμερικανικη αντιπροσωπεια με επικεφαλης τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, εφτασε στο Πρισι, οπου θα συναντηθει με το Μουσουλμανο Προεδρο, Αλια Ιζετμπεκοβιτς. Ο Χολμπρουκ ελπιζει να πεισει τους Σερβοβοσνιους να αποδεχτουν το νεο ειρηνευτικο σχεδιο απειλωντας με σκληρα αντιποινα απο το ΝΑΤΟ και ασκωντας πιεση στο Σερβο Προεδρο, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Η Οργανωση Ισλαμικη Ενωση του Κουρδισταν ανελαβε την ευθυνη για τις δυο χθεσινοβραδυνες βομβιστικες επιθεσεις σε πολυσυχναστο δρομο της Κωνσταντινουπολης, που προκαλεσαν το θανατο δυο ατομων και τον τραυματισμο αλλων 20. Οι δυο βομβες ειχαν τοποθετηθει σε καδους απορριμματων στον πεζοδρομο, οπου υπαρχουν πολλα καφενεια, εστιατορια και ιστορικες εκκλησιες. Μετα τις εκρηξεις αυτες ακολουθησαν αλλες δυο σε εστιατοριο της τουριστικης περιοχης Ακσαραι και στα γραφεια του Δημοκρατικου Αριστερου Κομματος στην περιοχη Μπεικοζ.

Ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ κατηγγειλε σημερα την ενεργεια των ισραηλινων αρχων να διαταξουν την διακοπη λειτουργιας τριων παλαιστινιακων υπηρεσιων στην ανατολικη Ιερουσαλημ. Η ισραηλινη αστυνομια διεταξε συγκεκριμενα το κλεισιμο του παλαιστινιακου ραδιοσταθμου, του παλαιστινιακου συμβουλιου υγειας και του παλαιστινιακου κεντρου στατιστικης, με το σκεπτικο οτι οι θεσμοι αυτοι συσχετιζονται με την παλαιστινιακη εξουσια, κατα παραβασιν της ισραηλινης νομοθεσιας.

Αρχισε το πρωι, στην πρωτευουσα της Κιργιζιας η Συνοδος των πεντε τουρκοφωνων δημοκρατιων της πρωην ΕΣΣΔ, με τη συμμετοχη και του Προεδρου της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ. Η Κιργιζια, το Καζακσταν, το Τουρκμενισταν, το Ουζμπεκισταν και το Αζερμπαιτζαν, θα υπογραψουν μαζι με την Τουρκια διακηρυξη για την μεταξυ τους οικονομικη προσεγγιση. Στις συναντησεις αντιτιθεται η Ρωσια καθως αντιδρα στην πολιτικη του ``Παντουρκισμου`` σε μια περιοχη οπου εχει ζωτικα συμφεροντα.

Σποραδικες συγκρουσεις σημειωνονται στην Τσετσενια μεταξυ των ρωσικων δυναμεων και των αυτονομιστων της περιοχης. Η ειρηνευτικη διαδικασια μεταξυ των δυο πλευρων εχει περιελθει σε αδιεξοδο και σημερα εφθασε στο Γκροζνι απεσταλμενος του Προεδρου της Ρωσιας σε μια προσπαθεια να προωθησει τις συνομιλιες. Συμφωνα, εξαλλου, με Ρωσο αξιωματουχο, το Ρωσικο Συμβουλιο Ασφαλειας, που θα συνεδριασει την Τεταρτη, ενδεχεται να συζητησει την πιθανοτητα αλλαγης της πολιτικης της Μοσχας εναντι της Τσετσενιας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος αναφερομενος στο θορυβο που δημιουργηθηκε με αφορμη την παρουσια της συζυγου του πρωθυπουργου, Δημητρας Παπανδρεου, στις προσφατες εκδηλωσεις στη Φλωρινα, ειπε οτι στην Ευρωπη αποτελει φυσικη και καθημερινη δραστηριοτητα η παρουσια συζυγων πρωθυπουργων σε πολιτιστικες εκδηλωσεις. Τα γεγονοτα, ειπε, πρεπει να παιρνουν τις πραγματικες τους διαστασεις. Αναφορικα με την παρουσια πολλων υπουργων, επεσημανε οτι κατ'εθιμον καλουνται στις εκδηλωσεις στη Φλωρινα ολοι οι υπουργοι.

Στον εισαγγελεα οδηγειται σημερα ο γιατρος Νικολαος Δοντας Προεδρος της ελληνικης αντικαρκινικης εταιριας με την κατηγορια του εμπρησμου απο αμελεια. Σημειωνεται οτι χθες ο γιατρος επιχειρησε να καψει λιγα ξερα χορτα στο κτημα του στην Παιανια, με αποτελεσμα ομως να ξεσπασει φωτια και να επεκταθει στη γυρω περιοχη.

Τα προβληματα που απασχολουν τους αποστρατους αξιωματικους συζητηθηκαν το πρωι κατα τη συναντηση που ειχε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ, με εκπροσωπους της ενωσης τους.Μετα τη συναντηση ο κ. Εβερτ δηλωσε οτι ``η Νεα Δημοκρατια εχει ηθικο χρεος να στηριξει τις κοινωνικες ομαδες που δεν εχουν τις δυνατοτητες να αντιδρασουν και να ασκησουν πιεση προκειμενου να διεκδικησουν τα αιτηματα τους οπως οι αξιωματικοι και υπαξιωματικοι των Ενοπλων Δυναμεων καθως και οι συνταξιουχοι του ΟΓΑ``. Ο κ. Εβερτ χαρακτηρισε τη μισθολογικη κατασταση των ομαδων αυτων ως τελειως αδικη και υποστηριξε οτι η κοινωνια πρεπει να αμειβει οσους την υπηρετουν.

Προχωρει η αποκατασταση των σεισμοπαθων στα Γρεβενα και την Κοζανη. Σημερα ο υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Γιαννης Τσακλιδης, θα εγκαινιασει δυο οικισμους με λυομενα στις περιοχες που επληγησαν απο τον καταστροφικο σεισμο. Παντως, οι σεισμοπαθεις, κανουν εκκλησεις να συνεχισθει το ενδιαφερον της πολιτειας για την αποκατασταση.

Ο τεως Πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης, καταθετει μεθαυριο, Τεταρτη, στον εισαγγελεα Εφετων, στο πλαισιο της συμπληρωματικης προκαταρκτικης εξετασης που διενεργει για την προμηθεια στον ΟΤΕ, ενος εκατομμυριου ψηφιακων παροχων απο τη Ζιμενς και την Ιντρακομ το Μαρτιο του `94.

Με αποφαση της Τραπεζας της Ελλαδος μειωνεται και αλλο το κοστος του χρηματος στη χωρα μας. Ετσι, απο σημερα η Κεντρικη Τραπεζα μειωσε κατα μια ποσοστιαια μοναδα τα βασικα επιτοκια με τα οποια δανειζει τις εμπορικες τραπεζες.

Μοναδικα εργα μεταβυζαντινης ζωγραφικης ,των επιφανεστερων Νεοελληνων αγιογραφων απο τον 14ο εως και τον 18ο αιωνα θα εκτεθουν, για πρωτη φορα στην Ελλαδα,στο πλαισιο των εκδηλωσεων που θα οργανωσει ο Οργανισμος ``Θεσσαλονικη -Πολιτιστικη Πρωτευουσα της Ευρωπης 1997``. Προκειται για 104 φορητες εικονες, ολες γνησια εργα ονομαστων αγιογραφων Κρητικης Σχολης, που αποτελουν τον ανεκτιμητο θησαυρο του μουσειου των βυζαντινων και μεταβυζαντινων εικονων του Ελληνικου Ινστιτουτου της Βενετιας. Την προθεση για την οργανωση της εκθεσης, εκδηλωσε στους εκπροσωπους του Ινστιτουτου, ο Δημαρχος Θεσσαλονικης. Ο κ. Κοσμοπουλος βρισκεται στη Βενετια επικεφαλης αποστολης του Οργανισμου για να εγκαινιασει ,αποψε,την εκθεση γιγαντοαφισσων που κοσμουσαν τους ελληνικους κινηματογραφους στην περιοδο 1950-1975, με την οποια συμμετεχει ο οργανισμος στην 46η Μπιεναλλε.

Ο κ.Βενιζελος εξεφρασε, τελος, την εκτιμηση οτι θα διευθετηθει το ζητημα που εχει προκληθει απο την απαγορευση στα τηλεοπτικα δικτυα της μεταδοσης των ποδοσφαιρικων αγωνων. Ειπε οτι υπαρχει νομοθεσια που διασφαλιζει το δικαιωμα των καναλιων να μεταδιδουν τους αγωνες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των εφηβων, προκριθηκε στα τελικα του Ευρωπαικου Πρωταθληματος που θα γινει τον επομενο χρονο στη Γαλλια, αφου στον τελευταιο αγωνα της προκριματικης φασης που εγινε στο Φραιμπουργκ, νικησε 96-69 την αντιστοιχη της Γερμανιας.

Στην τελικη φαση της ιδιας διοργανωσης προκριθηκαν ακομη τα εθνικα συγκροτηματα της Γερμανιας, Ρωσιας, Ισπανιας, Τουρκιας, Βελγιου, Γιουγκοσλαβιας, Ιταλιας και Ρουμανιας.

Νικες πετυχαν οι δυο απο τους τρεις αντιπαλους του Παναθηναικου στο Τσαμπιονς Λιγκ. Στο Ουκρανικο πρωταθλημα η Δυναμο Κιεβου επεβληθη 3-0 της Μικολαγιεφ και στην Πορτογαλια η Πορτο επικρατησε 1-0 εκτος εδρας της Τζιλ Βιτσεντε. Η πρωταθλητρια Γαλλιας Ναντ αγωνιστηκε την Παρασκευη και αναδειχθηκε ισοπαλη χωρις τερματα εκτος εδρας με τη Λιλ.

Ο Βρετανος παγκοσμιος πρωταθλητης και κατοχος του παγκοσμιου ρεκορ στο Τριπλουν, Τζοναθαν Εντουαρντς, πρωτευσε στη διεθνης σηναντηση που εγινε στο Κρυσταλ Παλας του Λονδινου, με αλμα 18 μετρων, που αποτελει την τριτη καλυτερη επιδοση ολων των εποχων.

Οι Εθνικες ομαδες μπασκετ ανδρων του Πορτο Ρικο, της Αργεντινης και της Βραζιλιας εξασφαλισαν τη συμμετοχη τους στους Ολυμπιακους Αγωνες του 1996, που θα γινουν στην Ατλαντα των Ηνωμενων Πολιτειων, αφου πηραν τις τρεις πρωτες θεσεις στο προολυμπιακο τουρνουα της Νοτιας Αμερικης, που διεξηχθη στο Νεουκεν στην Αργεντινη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι ασθενεις ανεμοι και η υγρασια ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του σημερινου καιρου. Ειδικοτερα, στη βορεια Ελλαδα προβλεπονται λιγες νεφωσεις προσκαιρα αυξημενες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος αλλα το απογευμα στα δυτικα θα συννεφιασει και προς το βραδυ θα βρεξει στα βορειοδυτικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στα δυτικα κεντρικα και βορεια προβλεπονται νεφωσεις με βροχες και καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα αρχικα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις που βαθμιαια θα πυκνωσουν και πιθανον να βρεξει μετα το μεσημερι. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Monday, 28 August 1995 - 16:36:46