Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 25)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη Δευτερα, 28 Αυγουστου, στις 11 το πρωι, ο υπουργος Παιδειας θα δωσει στη δημοσιοτητα τις βαθμολογικες βασεις των σχολων στα Πανεπιστημια και στα Τεχνολογικα Ιδρυματα,ενω τρεις μερες αργοτερα θα αναρτηθουν στα λυκεια ολης της χωρας οι καταλογοι με τα ονοματα των επιτυχοντων.Συμφωνα με πληροφοριες αναμενεται μικρη ανοδος στη βαση της Α' δεσμης που ηταν περυσι 4.584 μορια, ενω εκτιμαται οτι θα υπαρξει πτωση στις υψηλοβαθμες σχολες της Α' δεσμης. Στη Β' δεσμη,που περυσι η βαση ηταν 5.772 μορια, υπολογιζεται μικρη πτωση, ενω αντιθετα στη Γ'δεσμη, οπου η βαση περυσι ηταν 5.450 μορια, μικρη ανοδος. Στη Δ' δεσμη, οπου η βαση περυσι ηταν 5.170 μορια, εκτιμαται οτι θα υπαρξει μεγαλυτερη πτωση απ'ολες τις δεσμες, ενω ανοδος φαινεται οτι θα υπαρξει σε ολες τις σχολες και τμηματα των ΤΕΙ

Πυκνωνουν οι αντιδρασεις για το νομοσχεδιο περι δημοσιας διοικησης που προωθει ο υπουργος Προεδριας, Γιαννης Ποττακης, ο οποιος εκτος απο συνδικατα και αντιπολιτευση, δεχεται βολες και εκ των εσω. Την Τεταρτη θα συνεδριασει ο κοινοβουλευτικος τομεας εργασιας του ΠΑΣΟΚ, με διευρυμενη συνθεση, για να εξετασει το περιεχομενο του νομοσχεδιου, ενω η ΑΔΕΔΥ ζητα συναντηση με τον υπουργο Προεδριας και ηδη ετοιμαζει εγγραφως τις παρατηρησεις της. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος προσπαθησε να ριξει τους τονους, επισημαινοντας οτι δεν προκειται για νομοσχεδιο, αλλα για προσχεδιο το οποιο θα τεθει σε συζητηση. Απο την πλευρα του ο κ. Ποττακης αφησε περιθωρια αλλαγων και προσθηκων, τονιζοντας οτι θα λαβει υποψην τις παρατηρησεις των ενδιαφερομενων πλευρων πριν απο την τελικη μορφη του νομοσχεδιου.

Το νομοσχεδιο και οι αντιδρασεις που εχουν καταγραφει συζητηθηκε και στη σημερινη συναντηση του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου με τον Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζοπουλο.Απαντωντας σε ερωτησεις δημοσιογραφων ο κ. Τσοχατζοπουλος ειπε οτι δεν συζητηθηκε το θεμα του ανασχηματισμου,καθως οπως ειπε δεν τον αφορα και ανηκει στην αποκλειστικη αρμοδιοτητα του πρωθυπουργου.Προσθεσε επισης οτι ο ιδιος επιθυμει να παραμεινει στη θεση του γραμματεα του ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Τσοχατζοπουλος ειπε επισης οτι συζητηθηκαν ολα τα κοινωνικα προβληματα που εχουν προκυψει το τελευταιο διαστημα με το κλεισιμο μεγαλων βιομηχανικων μοναδων και ανακοινωσε οτι απο την προσεχη εβδομαδα θα εχει σειρα επαφων με κοινωνικους φορεις,οπως η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ,η ΑΔΕΔΥ και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Υστατη εκκληση απευθυνουν οι επαγγελματιες στον υπουργο Εμποριου, Κωστα Σημιτη, με αφορμη την επικειμενη ληξη των επαγγελματικων μισθωσεων, στις 31 Αυγουστου, που εχουν συμπληρωσει 30ετια. Η εθνικη συνομοσπονδια ελληνικου εμποριου εστειλε επιστολη στους συναρμοδιους υπουργους να προχωρησουν σε αλλαγες του σχετικου νομου, γιατι οπως υποστηριζουν θα δημιουργηθουν σοβαροτατα προβληματα, καθως οι ιδιοκτητες θα ζητησουν υπερογκες αυξησεις, οι οποιες μεσα στο γενικοτερο κλιμα υφεσης που περνα η αγορα, θα οδηγησουν σε λουκετο χιλιαδες επιχειρησεις.

Την ιδια ωρα ο εμπορικος συλλογος Θεσσαλονικης επανερχεται στο θεμα της φορολογησης των επιχειρησεων με αντικειμενικα κριτηρια και με επιστολη του στον υπουργο Οικονομικων ζητα την καταργηση του συστηματος φορολογησης, το οποιο χαρακτηριζει ατυχες.

Δεν θα συμμετασχουν τελικα οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια Ελευσινας στο νεο διοικητικο συμβουλιο, που διορισε η Εμπορικη τραπεζα. Τη σχετικη αποφαση επικυρωσε το Διοικητικο Συμβουλιο του σωματειου των εργαζομενων, επισημαινοντας οτι η αποδοχη της εκκαθαρισης εν λειτουργια ηταν λυση αναγκης, την οποια υποχρεωθηκαν να αποδεχθουν. Οι εργαζομενοι ζητουν νεα συναντηση με τον διοικητη της Εμπορικης, ενω ο αναπληρωτης υπουργος Βιομηχανιας, Χρηστος Ροκοφυλλος, δηλωσε οτι υπαρχουν ενδιαφερομενοι ιδιωτες για την αγορα της επιχειρησης. Στο μεταξυ,η κυβερνηση αναζητει λυσεις και για αλλες επιχειρησεις, οι ιδιοκτητες των οποιων ανεστειλαν τη λειτουργια τους, οπως τα Πλαστικα Καβαλας, η Κλωστουφαντουργια Φιλιατων και η υφαντουργια ΡΟΚΑ. Οι 300 απολυμενοι της ΡΟΚΑ,κατελαβαν το κεντρικο υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας, στη Λαρισα και στη συνεχεια πραγματοποιησαν πορεια στο κεντρο της πολης. Αντιπροσωπεια των εργαζομενων θα συναντηθει τη Δευτερα το μεσημερι με τον κ. Ροκοφυλλο, απο τον οποιο θα ζητησουν να ακολουθηθει και για την επιχειρηση αυτη η διαδικασια της εκκαθαρισης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια μικρη ανασα φαινεται να παιρνει η ταραγμενη περιοχη της Βοσνιας.Συμφωνια καταπαυσης του πυρος επετευχθη σημερα μεταξυ Κροατων και Σερβων της Κραινα.Η συμφωνια θα τεθει σε ισχυ αυριο το μεσημερι και προβλεπει την επιστροφη παρατηρητων του ΟΗΕ απο την ζωνη οπου ειχαν αποχωρησει στις αρχες Μαιου.Την ιδια ωρα, αγωνια επικρατει στον μουσουλμανικο θυλακο του Γκοραζντε επειτα απο την αναχωρηση των πρωτων 76 βρετανων κυανοκρανων σε συνολο 180 που σταθμευουν στην περιοχη.Η αποχωρηση θα ολοκληρωθει τον Αυγουστο και την υπερασπιση της περιοχης θα αναλαβει το ΝΑΤΟ.

Την εντονη ανησυχια του για την αποχωρηση των γαλλων και βρετανων κυανοκρανων, εξεφρασε ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ, τονιζοντας τον κινδυνο αναφλεξης σε ολη την περιοχη.Ο αμερικανος αξιωματουχος ξεκινα διπλωματικες επαφες την Τριτη στο Παρισι, οπου θα συναντησει τον προεδρο της Βοσνιας, Αλια Ιζετμπεκοβιτς.Το ιδιο ανησυχος και απαισιοδοξος φανηκε και ο βοσνιος υπουργος εξωτερικων, Μοχαμεντ Σατσιρμπει, σε δηλωσεις του στην Ουασιγκτον, αποφευγοντας να απαντησει εαν δεχεται το αμερικανικο ειρηνευτικο σχεδιο.

Ετοιμος να χορηγησει ασυλο στον ιρακινο προεδρο, Σανταμ Χουσειν φερεται ο προεδρος της Αιγυπτου Χοσνι Μουμπαρακ.Σε συνεντευξη του στην εφημεριδα, Αλ Χαγιατ, ο Μουμπαρακ κατεστησε σαφες οτι η Αιγυπτος ειναι ετοιμη να δεχθει ως πολιτικο προσφυγα τον Χουσειν, προκειμενου να τελειωσουν να δεινα του ιρακινου λαου και να αποφευχθει μια αιματοχυσια το Ιρακ.Στο μεταξυ, συμφωνα με πληροφοριες του τουρκικου πρακτορειου ειδησεων, Ανατολη, ιρακινες δυναμεις εξαπελυσαν επιθεση εναντιον απομακρυσμενου κουρδικου χωριου στο βορειο Ιρακ.Μεχρι στιγμης δεν εχει επαληθευτει η διαψευσθει η πληροφορια.

Το Ισραηλ και η Οργανωση για την Απελευθερωση της Παλαιστινης ανακοινωσαν σημερα οτι σημειωθηκε ουσιαστικη προοδος, οσον αφορα την συμφωνια για την διευρυνση της παλαιστινιακης αυτονομιας στη Δυτικη Οχθη.Τονισαν ομως οτι εξακολουθουν να υπαρχουν διαφωνιες σε ορισμενα θεματα.Ο κυκλος αιματος ομως δεν εχει κλεισει ακομα στα κατεχομενα. Δυο παλαιστινιοι σκοτωθηκαν τα ξημερωματα στη Χεβρωνα απο ισραηλινους στρατιωτες ενω επεβληθη απαγορευση της κυκλοφοριας στη πολη.Συμφωνα με πληροφοριες, προκειται για μελη της ισλαμικης οργανωσης ΧΑΜΑΣ που κατεζητουντο.

Προς την ατολλη Μουρουροα του νοτιου Ειρηνικου,κατευθυνεται το πλοιο της Γκρινπις, Ρεινμποου Γουωριερ, προκειμενου να εμποδισει την Γαλλια να πραγματοποιησει τις υπογειες πυρηνικες δοκιμες.Σημερα το πρωι απεπλευσε απο την Παπιτ της Ταιτης και αναμενεται να φθασει εντος τριων η τεσσαρων ημερων.Η Γαλλια απο την πλευρα της, προειδοποιησε οτι δεν θα γινει ανεκτη καμμια παραβιαση της ζωνης των 12 ναυτικων μιλιων γυρω απο την ατολλη, στην οποια απαγορευεται η προσβαση.

Σε μια προσπαθεια να σταθεροποιηθει η ειρηνη που υπογραφθηκε πριν ενα χρονο μεταξυ των δυο πλευρων, η Βρετανια αποφασισε σημερα να μειωσει κατα το ημισυ τις ποινες καθειρξης εκατονταδων βορειοιρλανδων ανταρτων.Ο υπουργος Βορειας Ιρλανδιας, Σερ Πατρικ Μειχιου, ανακοινωσε ευκολοτερους ορους απαλλαγης και δεσμευτηκε να επανεξετασει τους εκτακτους νομους και τον ρολο της αστυνομιας.Σιγουρα δεν προκειται για αμνηστια, τονισε σε δηλωσεις του, ειναι ομως ενα σοβαρο βημα που θα εχει χειροπιαστα οφελη για την ειρηνη.

Ολοενα και περισσοτερο ανθεκτικοι στην δραση των αντιβιοτικων αποδεικνυονται οι βακκιλοι της πνευμονιας και της μηνιγγιτιδας και τουτο εξαιτιας της υπερβολικης και ασκοπης καταναλωσης φαρμακων.Στο συμπερασμα αυτο καταληγουν τα μελη ιατρικης ερευνητικης ομαδος απο την Ατλαντα των ΗΠΑ, σε εκθεση που δημοσιευουν σε γνωστο ιατρικο περιοδικο. Το φαινομενο αυτο πληττει ως επι το πλειστον τα παιδια ηλικιας μικροτερης των εξι ετων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την απειλη περιστροφου, τρεις αγνωστοι εισεβαλαν το πρωι στα γραφεια του ΟΤΕ Δραπετσωνας,οπου υπηρχαν τεσσερις υπαλληλοι και λιγοστοι πελατες. Οι δυο απο τους τρεις δραστες εφραξαν τη μοναδικη εξοδο, ενω ο τριτος με την απειλη οπλου κατευθυνθηκε στο ταμειο.Χτυπωντας με την λαβη του περιστροφου τον ταμια στο κεφαλι πηρε 1.500.00 δραχμες και στη συνεχεια, βγηκε εξω με τους δυο συνεργους του οπου επιβιβασθηκαν σε αυτοκινητο και εξαφανιστηκαν. Νωριτερα,αγνωστος που προφανως ηθελε να παραπλανησει τους αστυνομικους, ειπε οτι γινεται ληστεια στο κεντρο του Πειραια.

Τη δυσφορια της κυβερνησης προκαλεσαν οι εισαγγελικες ερευνες για τις πισινες στο Λαγονησι, στην ΕΡΤ και για την αγορα αυτοκινητου απο τον υφυπουργο Μεταφορων κ. Κοκκινοβασιλη και οι οποιες βασιζονται σε δημοσιευματα του τυπου. Το ερωτημα ειναι ευλογο αλλα θα πρεπει να απευθυνθειτε στον εισαγγελεα, απαντησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος σε σχετικη ερωτηση.

Στη ληψη μετρων που μειωνουν το κοστος του χρηματος προχωρησε η Τραπεζα της Ελλαδος μετα την αποκλιμακωση των πληθωριστικων πιεσεων και τις προσφατες μειωσεις των επιτοκιων απο τις κεντρικες Τραπεζες στις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης. Ετσι, απο την ερχομενη Δευτερα, η Τραπεζα της Ελλαδος μειωνει κατα μια ποσοστιαια μοναδα τα βασικα επιτοκια, με τα οποια δανειζει τις εμπορικες Τραπεζες.

Συνεληφθη απο τις τουρκικες αρχες και κρατειται ο μεγαλεμπορος ναρκωτικων, Αλεξανδρος Ζεκεριδης, ο οποιος καταζητειται απο την ελληνικη αστυνομια, γιατι διοχευτευσε ποσοτητα ηρωινης στις φυλακες Κορυδαλλου. Ο Ζεκεριδης ειχε αποφυλακισθει παρανομα το 1993, τρεις μηνες νωριτερα, με τη βοηθεια του πρωην αρχιφυλακα των φυλακων Κορυδαλλου και ηδη προφυλακισμενου, Αντωνη Αραβαντινου. Οι ελληνικες αρχες εχουν κινησει ηδη τις διαδικασιες για την εκδοση του στη χωρα μας.

Πραγματοποιειται αυριο στα Γιαννενα η τριμερης συναντηση των υπουργων Εξωτερικων, Ελλαδας, Βουλγαριας και Ρουμανιας. Κατα τη συναντηση θα συζητηθουν η κατασταση στα Βαλκανια, η διαβαλκανικη συνεργασια καθως και οι σχεσεις με το ΝΑΤΟ.

Πολυημερη περιοδεια στα ακριτικα νησια του βορειοανατολικου Αιγαιου πραγματοποιει απο σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, με πρωτους σταθμους την Ικαρια, τη Σαμο και τους Φουρνους. Αυριο, ο κ.Στεφανοπουλος θα μεταβει στη Χιο, τις Οινουσες και τα Ψαρρα ενω την Κυριακη θα επισκεφθει τη Λεσβο και τη Δευτερα τη Λημνο και τον Αη Στρατη.

Η δημοκρατια ως πολιτευμα πρεπει να ειναι σκληρη, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος οταν του ζητηθηκε να σχολιασει προσφατα αιτηματα για αποφυλακιση των Απριλιανων. Ο κ. Βενιζελος ειπε οτι η κυβερνηση δεν αναμειγνυεται ς`αυτα, υπαρχουν διαδικασιες, οι οποιες ειναι γνωστες στους ενδιαφερομενους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκατεσσερις αλβανους λαθρομεταναστες μετεφερε με το φορτηγο του 42χρονος εμπορος δασικων προιοντων, ο οποιος συνεληφθη χθες βραδυ, μετα απο ελεγχο που εκαναν στο οχημα του, ανδρες του Τμηματος Ασφαλειας Φλωρινας. Προκειται για τον Ιωαννη Θεοδωρου, απο το Ανταρτικο Φλωρινας, ο οποιος παρελαβε τους λαθρομεταναστες απο τα Ελληνοαλβανικα συνορα, κοντα στην Κρυσταλλοπηγη, με σκοπο να τους μεταφερει στη Θεσσαλονικη, εναντι αμοιβης 60.000 δραχμων ο καθενας. Χθες βραδυ αλλωστε, αλλοι εικοσι πακιστανοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν στην περιοχη Ψαλιδι της Κω.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τις Ορνιθες του Αριστοφανη παρουσιαζει αποψε το βραδυ στο Μουσειο Δελφικων Εορτων, ο ρωσος σκηνοθετης Γιουρι Λουμπιμοφ. Προκειται για εργο σε εξελιξη με πολλους αυτοσχεδιασμους, που διδαξε ο σκηνοθετης σε δωδεκα μαθητες δραματικων Σχολων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευνοικη ηταν η κληρωση του πρωτου γυρου των Ευρωπαικων Κυπελλων ποδοσφαιρου για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακο, ενω ο Παναθηναικος απεφυγε τα μεγαθηρια του Ευρωπαικου ποδοσφαιρου. Στο Κυπελλο πρωταθλητριων οι ``πρασινοι`` θα αντιμετωπισουν σε εντος και εκτος εδρας αγωνες τη Γαλλικη Ναντ,την Πορτογαλικη Πορτο και την Ουκρανικη Δυναμο Κιεβου.

Στο Κυπελλο Κυπελλουχων η ΑΕΚ θα αντιμετωπισει την Ελβετικη Σιον. Ο πρωτος αγωνας θα γινει 14 Σεπτεμβριου στην Αθηνα και η ρεβανς στις 28 Σεπτεμβριου στην Ελβετια.Τελος,στο Κυπελλο ΟΥΕΦΑ, ο Ολυμπιακος θα αντιμετωπισει την Μαριμπορ Μπρανικ, απο την Σλοβενια. Ο πρωτος αγωνας στις 12 Σεπτεμβριου στον Πειραια και η ρεβανς στις 26 στο Μαριμπορ.

Εφθασε το μεσημερι στην Θεσσαλονικη ο Αμερικανος πλει μεικερ Τρεβορ Ραφιν, που προοριζεται να αντικαταστησει στην ομαδα του ΠΑΟΚ τον Τζον Κορφα, ο οποιος ως γνωστον μεταγραφηκε στον Παναθηναικο. Ο Ραφιν αγωνιστηκε την τελευταια περιοδο σε 49 αγωνες του ΝΒΑ με τους Φοινιξ Σανς και σημειωσε κατα μεσο ορο 4.8 ποντους σε καθε παιχνιδι.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στασιμη παρεμεινε η εικονα της αγορας και κατα τη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το γενικο δεικτη τιμων στο κλεισιμο να παρουσιαζει οριακη υποχωρηση κατα 0,07% και να κλεινει στις 942,41 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε μετρια επιπεδα και εφθασε τα 4,7 δις δραχμες. Μικτη εικονα παρουσιαζουν στο κλεισιμο της αγορας οι επιμερους δεικτες. Ανοδο 0,30% σημειωσε ο δεικτης των εταιριων Συμμετοχων, σε ποσοστο 0,24% ενισχυθηκε ο δεικτης των Διαφορων επιχειρησεων, με ανοδο 0,23% εκλεισε ο δεικτης των εταιριων Ληζινγκ, ενω οριακη αυξηση 0,08% σημειωσε ο δεικτης των Βιομηχανιων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο με νεφωσεις, τοπικες βροχες και καταιγιδες, οι οποιες στο Ιονιο, την ηπειρωτικη χωρα και το βορειο Αιγαιο θα ειναι εντονες, προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι μετριοι και η θερμοκρασια στα δυτικα και βορεια θα κυμανθει 17 με 29 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα 21 με 32. Νεφωσεις με βροχη και πιθανη καταιγιδα, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 22 με 32 και 19 με 29 θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Saturday, 26 August 1995 - 14:31:21