Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 25)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αντιδρασεις προκαλουν οι ρυθμισεις του υπο καταρτιση πολυνομοσχεδιου του υπουργειου Προεδριας με το οποιο επερχονται σημαντικες αλλαγες στο δημοσιο τομεα. Την ερχομενη Τεταρτη, θα συνεδριασει ο κοινοβουλευτικος τομεας εργασιας του ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοσια Διοικηση, με διευρυμενη συνθεση και θα εξετασει το περιεχομενο του νομοσχεδιου. Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρισε το νομοσχεδιο αποσπασματικο και κατηγορησε τον κ.Ποττακη, οτι ακυρωνει παλαιοτερες εξαγγελιες του. Διαφωνησε επισης με τις αλλαγες στο συστημα των μεταταξεων αλλα και με το πριμ παραγωγικοτητας. Εντονη κριτικη στο νομοσχεδιο ασκησε εκ μερος της Νεας Δημοκρατιας ο Σωτηρης Κουβελας, ο οποιος το χαρακτηρισε απαραδεκτο και αποσπασματικο. Παντως, ο υπουργος Προεδριας, αφησε περιθωρια αλλαγων και προσθηκων στο νομοσχεδιο, επισημαινοντας οτι στην τελικη μορφη του για την καταρτιση του νομοσχεδιου θα λαβει υποψη τις παρατηρησεις καθε ενδιαφερομενου φορεα. Προσχεδιο που ειναι προ συζητηση χαρακτηρισε το μεσημερι, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος, τις αλλαγες στη δημοσια διοικηση, που εξηγγειλε ο κ.Ποττακης.

Θρασυτατη ληστεια σημειωθηκε το πρωι, στα γραφεια του ΟΤΕ Δραπετσωνας στον Πειραια. Τρεις ενοπλοι κουκουλοφοροι αφου κτυπησαν τον ταμια του ΟΤΕ, αρπαξαν 1,5 εκατομμυριο δραχμες, επιβιβαστηκαν σε αυτοκινητο και εξαφανιστηκαν. Σημειωνεται οτι λιγο πριν τη ληστεια στον ΟΤΕ αγνωστος, που προφανως ηθελε να παραπλανησει τους αστυνομικους, ειπε οτι γινεται ληστεια στο κεντρο του Πειραια.

Στη ληψη μετρων που μειωνουν το κοστος του χρηματος προχωρησε απο σημερα η Τραπεζα της Ελλαδος μετα την αποκλιμακωση των πληθωριστικων πιεσεων και τις προσφατες μειωσεις των επιτοκιων απο τις κεντρικες Τραπεζες στις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης. Ετσι, απο την ερχομενη Δευτερα, η Τραπεζα της Ελλαδος μειωνει κατα μια ποσοστιαια μοναδα τα βασικα επιτοκια, με τα οποια δανειζει τις εμπορικες Τραπεζες.

Οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια Ελευσινας αποφασισαν το πρωι, να μη μετασχουν στην προσωρινη διοικηση των Ναυπηγειων. Τη σχετικη αποφαση επικυρωσε το Διοικητικο Συμβουλιο του σωματειου των εργαζομενων, επισημαινοντας οτι η αποδοχη της εκκαθαρισης εν λειτουργια ηταν λυση αναγκης, την οποια υποχρεωθηκαν να δεχθουν. Στο μεταξυ, λυσεις αναζητει η κυβερνηση για την αντιμετωπιση των προβληματων που εχουν δημιουργηθει στα Ναυπηγεια, στα Πλαστικα Καβαλας και στην Κλωστουφαντουργια Φιλιατων. Το πρωι, οι απολυμενοι της υφαντουργιας ``ΡΟΚΑ``, στη Λαρισα, κατελαβαν το υποκαταστημα της Εμπορικης Τραπεζας και στη συνεχεια πραγματοποιησαν πορεια στο κεντρο της πολης. Οι εργαζομενοι ζητασαν τη συνεχιση της λειτουργιας της βιομηχανιας, που παραμενει κλειστη εδω και ενα μηνα με αποτελεσμα ν'απολυθουν οι 300 περιπου εργαζομενοι.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος, απαντωντας σε ερωτηση αν η εισαγγελικη ερευνα για την ΕΡΤ και η ερευνα για τις πισινες στο Λαγονησι ειναι τυχαιες, απαντησε ευλογες οι αποριες σας, ρωτηστε τον Εισαγγελεα. Επισης, ο κ.Βενιζελος ανακοινωσε οτι κλιμακιο υπουργων θα μεταβει στις Πρεσπες, προκειμενου να παραστει στις εκδηλωσεις. Στις Πρεσπες θα μεταβει και η συζυγος του πρωθυπουργου και διευθυντρια του Πολιτικου του Γραφειου, Δημητρα Παπανδρεου.Επισης, ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η ελληνικη κυβερνηση ενημερωθηκε για τις παραβιασεις του κυπριακου εναεριου χωρου απο τουρκικα αεροσκαφη και προσθεσε οτι η κυπριακη κυβερνηση θα ενημερωσει τους διεθνεις οργανισμους για τις παραβιασεις αυτες.

Η δημοκρατια ως πολιτευμα πρεπει να ειναι σκληρη, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος οταν του ζητηθηκε να σχολιασει προσφατα αιτηματα για αποφυλακιση των Απριλιανων. Ο κ. Βενιζελος ειπε οτι η κυβερνηση δεν αναμειγνυεται ς`αυτα, υπαρχουν διαδικασιες, οι οποιες ειναι γνωστες στους ενδιαφερομενους.

Ο Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου, συνανταται απο τις 2 το μεσημερι, στην Εκαλη, με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζοπουλο, ανοιγοντας τον κυκλο επαφων του με κομματικα και κυβερνητικα στελεχη ενοψει των αλλαγων στο κομμα και την κυβερνηση.

Απεκλεισε ο Πρωθυπουργος το ενδεχομενο προωρων εκλογων και επεσημανε οτι η προσφυγη στις καλπες θα γινει κανονικα στο τελος της τετραετιας. Σχολιαζοντας ο κ.Παπανδρεου τις δηλωσεις του Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ, για παραιτηση της κυβερνησης και νεες εκλογες ειπε οτι θα περιμενει μεχρι το τελος της τετραετιας και θα δοκιμασει ακομα μια τετραετια αν συνεχισει να ειναι αρχηγος του κομματος του. Απαντωντας ο κ.Εβερτ τον κατηγορησε οτι ειναι αποκομμενος απο την πραγματικοτητα και τον χαρακτηρισε μονιμο τουριστα της πολιτικης.

Πραγματοποιειται αυριο στα Γιαννενα η τριμερης συναντηση των υπουργων Εξωτερικων, Ελλαδας, Βουλγαριας και Ρουμανιας. Κατα τη συναντηση θα συζητηθουν η κατασταση στα Βαλκανια, η διαβαλκανικη συνεργασια καθως και οι σχεσεις με το ΝΑΤΟ.

Πολυημερη περιοδεια στα ακριτικα νησια του βορειοανατολικου Αιγαιου πραγματοποιει απο σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, με πρωτους σταθμους την Ικαρια, τη Σαμο και τους Φουρνους. Αυριο, ο κ.Στεφανοπουλος θα μεταβει στη Χιο, τις Οινουσες και τα Ψαρρα ενω την Κυριακη θα επισκεφθει τη Λεσβο και τη Δευτερα τη Λημνο και τον Αη Στρατη.

Στο Μονομελες Πλημμελειοδικειο της Αθηνας εκδικαζεται σημερα η προσφυγη του Δημοσιου, με την οποια ζητειται να κηρυχθουν παρανομες και καταχρηστικες οι δυο τριωρες στασεις που εχουν εξαγγειλει για την ερχομενη Κυριακη οι ελεγκτες εναεριας κυκλοφοριας.

Δολοφονημενος με ενα ψαλιδι καρφωμενο στο λαιμο του, βρεθηκε χθες το βραδυ ο Ομηρος Αλυγιζακης, 67 χρονων, στο σπιτι του στην Καλλιθεα, στην Αθηνα. Η αστυνομια ερευνα ολες τις περιπτωσεις για την εγκληματικη ενεργεια.

Οι ιδιοκτητες φορτηγων αυτοκινητων δημοσιας χρησης ανεστειλαν για τις 8 Σεπτεμβριου την απεργια που ειχαν εξαγγειλει για σημερα προκειμενου οπως υποστηριζουν να δοθει χρονος στους αρμοδιους υπουργους να μελετησουν τα αιτηματα τους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Βρετανοι κυανοκρανοι που δεχθηκαν χθες την επιθεση Βοσνιων στρατιωτων στο Γκοραζντε αποφασισαν να εγκαταλειψουν σημερα τον θυλακα, ανακοινωσε εκπροσωπος του ΟΗΕ. Παντως ο Αμερικανος βοηθος υπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ προειδοποιησε τη Βρετανια και τη Γαλλια οτι εαν αποσυρουν τους ανδρες τους απο τη δυναμη των κυανοκρανων θα οδηγησουν τη Βοσνια σε νεα εξαρση των συγκρουσεων.

Τη Μοσχα θα επισκεφθει στις 2 Σεπτεμβριου ο Γερμανος Καγκελαριος Χελμουτ Κολ. Η επισκεψη συμφωνηθηκε σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχε χθες ο κ.Κολ με τον Προεδρο της Ρωσιας, Μπορις Γιελτσιν. Οι δυο ηγετες, ειχαν τελευταια συχνες τηλεφωνικες επαφες στα πλαισια των προσπαθειων για την ειρηνικη διευθετηση της κρισης στην πρωην Γιουγκοσλαβια.

Ισραηλινοι στρατιωτες σκοτωσαν δυο Παλαιστινιους στη Χεβρωνα στην κατεχομενη Δυτικη Οχθη. Πληροφοριες αναφερουν οτι οι δυο Παλαιστινιοι ηταν μελη του κινηματος ισλαμικης αντιστασης Χαμας. Οι ισραηλινες δυναμεις ασφαλειας εχουν εντεινει τις επιχειρησεις εναντιον των μελων της ενοπλης οργανωσης της Χαμας μετα τη βομβιστικη επιθεση εναντιον λεωφορειου στην Ιερουσαλημ την περασμενη Δευτερα.

Το Ιρακ ειχε αποφασισει να εισβαλει στο Κουβειτ και τη Σαουδικη Αραβια στις 31 Αυγουστου, συμφωνα με σχεδιο που ειχε επεξεργασθει τον περασμενο μηνα ο Ιρακινος ηγετης Σανταμ Χουσειν. Αυτο υποστηριζει σε συνεντευξη του σε εφημεριδα του Κουβειτ ο πρωην υπουργος Βιομηχανιας του Ιρακ που διεφυγε προσφατα στην Ιορδανια.

Απεπλευσε σημερα απο την Ταιτη, η ναυαρχιδα της οικολογικης οργανωσης ΓκρινΠις με προορισμο τα Μουρουροα στο νοτιο Ειρηνικο, οπου η Γαλλια σχεδιαζει να επαναλαβει τις πυρηνικες δοκιμες τον επομενο μηνα.

Βομβα 500 κιλων του Β' Παγκοσμιου Πολεμου απενεργοποιηθηκε χθες το βραδυ στο κεντρο της Δρεσδης, στη Γερμανια αφου απομακρυνθηκαν χιλιαδες κατοικους απο την περιοχη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευνοικη ηταν η κληρωση του πρωτου γυρου των Ευρωπαικων Κυπελλων ποδοσφαιρου που εγινε σημερα στην Γενευη για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακο, ενω οπως αναμενετο οι αντιπαλοι του Παναθηναικου ειναι πολυ ισχυροι, χωρις ομως να θεωρειται αδυνατη η προκριση της Ελληνικης ομαδας.

Στο Κυπελλο πρωταθλητριων οι ``πρασινοι`` θα αντιμετωπισουν σε εντος και εκτος εδρας αγωνες την πρωταθλητρια Γαλλιας Ναντ, την πρωταθλητρια Πορτογαλιας Πορτο και την πρωταθλητρια Ουκρανιας Δυναμο Κιεβου.

Στο Κυπελλο Κυπελλουχων η ΑΕΚ θα αντιμετωπισει την Ελβετικη Σιον. Ο πρωτος αγωνσας θα γινει 14 Σεπτεμβριου στην Αθηνα και ο επαναληπτικος 28 Σεπτεμβριου στην Ελβετια.

Τελος, στο Κυπελλο ΟΥΕΦΑ, ο Ολυμπιακος θα αντιμετωπισει την Μαριμπορ Μπρανικ, απο την Σλοβενια. Ο πρωτος αγωνας θα γινει 12 Σεπτεμβριου στον Πειραια και η ρεβανς 26 Σεπτεμβριου στο Μαριμπορ.

Την προκριση της στον τελικο του Ευρωπαικου Πρωταθληματος Υγρου Στιβου της Βιεννης, διεκδικει αποψε η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των γυναικων με αντιπαλο την Ιταλια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφελωδης με βροχες και καταιγιδες ειναι ο καιρος σημερα στο Ιονιο και την Ηπειρο. Στην υπολοιπη χωρα επικρατει αιθριος καιρος και ειναι πιθανο να εκδηλωθουν βροχες η καταιγιδες στα δυτικα και βορεια προς το βραδυ. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι και η θερμοκρασια φθανει στα δυτικα τους 30 βαθμους στα ηπειρωτικα τους 34 και στα νησια του Αιγαιου τους 31 βαθμους Κελσιου. Συμφωνα με τις προβλεψεις της ΕΜΥ ο καιρος θα ειναι ιδιος και αυριο με βελτιωση απο τα δυτικα μεσημερι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση στα βορεια.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Saturday, 26 August 1995 - 14:25:40