Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 24)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εικοσιτετραωρη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια Ελευσινας, ενω σε ενδειξη συμπαραστασης παραμενουν κλειστα τα καταστηματα στην πολη της Ελευσινας και στις γυρω περιοχες. Επισης οι εργαζομενοι στις αλλες βιομηχανιες του Θριασειου Πεδιου, πραγματοποιουν τετραωρη σταση εργασιας ως τις 3 το μεσημερι. Το πρωι, οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια πληρωθηκαν τα δεδουλευμενα του τελευταιου μηνος. Η ΓΣΕΕ κηρυξε για την 1η Σεπτεμβριου, τριωρη προειδοποιητικη πανελλαδικη σταση εργασιας διαμαρτυρομενη για το κλεισιμο των επιχειρησεων.

Με τον υπουργο Οικονομικων Αλεκο Παπαδοπουλο, συναντηθηκε το πρωι η πανθεσπρωτικη αντιπροσωπεια και εξετασαν το θεμα που ανεκυψε απο το κλεισιμο της Κλωστουφαντουργιας Φιλιατων, που απασχολει 350 εργαζομενους. Ζητησαν απο τον κ.Παπαδοπουλο, να επαναλειτουργησει αμεσα η βιομηχανια και να επανεξεταστει η συμβαση με την οποια μεταβιβαστηκε η Κλωστουφαντουργια στον ομιλο Αργυρου απο την ΕΤΒΑ. Ο υπουργος δηλωσε οτι διερευνωνται ολες οι δυνατοτητες για εξευρεση λυσης στο προβλημα. Τονισε οτι ο νομος Θεσπρωτιας πληρωνει την πολιτικη αποκρατικοποιησεων της προηγουμενης κυβερνησης και χαρακτηρισε τραγωδια για τους εργαζομενους το κλεισιμο του εργοστασιου.

Με αφορμη το θεμα των ιδιωτικοποιησεων σημειωθηκε νεα αντιπαραθεση μεταξυ κυβερνησης και αντιπολιτευσης. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ, ζητησε προωρες εκλογες και χαρακτηρισε συνυπευθυνους τον Πρωθυπουργο και τους αρμοδιους υπουργους. Μιλησε δε για λαικισμο και αποπροσανατολισμο και για εσωκομματικα παιχνιδια σε βαρος του λαου. Ο υπουργος Βιομηχανιας Κωστας Σημιτης, αναφερομενος στο θεμα των ιδιωτικοποιησεων που πραγματοποιησε η κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας δηλωσε οτι αν προκυψουν ευθυνες θ'αποσταλουν στον εισαγγελεα ολοι οι σχετικοι φακελλοι. Τελος, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, διαβεβαιωσε οτι δεν προκειται να υπαρξουν αλλαγες στην οικονομικη πολιτικη.

Ωραια ιδεα που απεδειχθηκε ατυχης, χαρακτηρισε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος την προταση του Μιλτιαδη Εβερτ για προωρες εκλογες. Ο κ.Βενιζελος τονισε οτι παει πολυ να κατηγορει ο κ.Εβερτ την κυβερνηση για αποφασεις της κυβερνησης Μητσοτακη. Ακομη χαρακτηρισε παραδοξο και αντιφατικο, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας να ασκει κριτικη στην περιοδο 1991-93 και απο την αλλη να προτεινει επαναληψη της πολιτικης αυτης. Προετρεψε δε τον κ.Εβερτ να παραμεινει σιωπηλος και να μην λεει τιποτα. Ακομη ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι οι συμβασεις των ιδιωτικοποιησεων, που υπεγραψε η κυβερνηση Μητσοτακη με ελλειπεις ορους, εθεταν ενα διλημμα: Να καταγγειλει η σημερινη κυβερνηση τη συμβαση και να κλεισει την επιχειρηση η να παρακολουθει βλεποντας πως θα βοηθησει. Η κυβερνηση επελεξε την δευτερη λυση.Και σημερα ειναι πολιτικος παραλογισμος να κατηγορειται το ΠΑΣΟΚ επειδη δεν ανετρεψε συμβασεις που η Νεα Δημοκρατια ειχε υπογραψει. Ερωτηθεις για τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα,για τα οποια ληγει στις 30 Αυγουστου η προθεσμια που εθεσε η Ευρωπαικη Ενωση,ο κ. Βενιζελος εξεφρασε την ελπιδα οτι θα δοθει αναγκαια πιστωση χρονου,αφου η διαδικασια ειναι σε εξελιξη. Οσο αφορα για το αεροδρομιο των Σπατων, ο υπουργος Τυπου το χαρακτηρισε αναγκαιο και επωφελες εργο, επαναλαμβανοντας οτι η τοποθεσια ειχε επιλεγει εδω και πολλα χρονια και ειχαν γινει οι απαραιτητες απαλλοτριωσεις. Η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ, ειπε ο κ. Βενιζελος, απλως μετετρεψε τη μειονεκτικη συμβαση που ειχε μονογραψει η κυβερνηση Μητσοτακη σε συμφερουσα για το ελληνικο δημοσιο συμβαση.

Το πρωι, ο Προεδρος της ``Πολιτικης Ανοιξης``, Αντωνης Σαμαρας, ο οποιος πραγματοποιει περιοδεια στην Κρητη, επερριψε ευθυνες και στα δυο μεγαλα κομματα για την κατασταση που επικρατει στην ελληνικη βιομηχανια και ιδιαιτερα στο ναυπηγοεπισκευστικο τομεα. Παραλληλα, δηλωσε οτι δεν συμμεριζεται την αισιοδοξια του κ.Παπαντωνιου για την πορεια της Οικονομιας.

Σημαντικες αλλαγες σε ολο το πλεγμα των εργασιακων σχεσεων στο δημοσιο τομεα επιφερει νομοσχεδιο του υπουργειου Προεδριας το οποιο αναμενεται να κατατεθει στη Βουλη τις προσεχεις ημερες. Με το νομοσχεδιο καθιερωνεται πριμ παραγωγικοτητας για ορισμενες κατηγοριες δημοσιων υπαλληλων, ενω επερχονται αλλαγες στο συστημα των προσληψεων, των μεταταξεων στο Δημοσιο και των αδειων. Προβλεπεται επισης, η προσληψη και των επιλαχοντων στο δημοσιο διαγωνισμο, ενω ρυθμιζονται αρκετες εκκρεμοτητες που υπαρχουν στο Δημοσιο Τομεα. Το μεσημερι, συνεδριασε η Εκτελεστικη Γραμματεια της ΑΔΕΔΥ, προκειμενου να καθορισει τη σταση της εναντι του νομοσχεδιου. Ο Προεδρος Γιαννης Κουτσουκος εξεφρασε την αντιθεση του με το νομοσχεδιο και ζητησε διαλογο με το υπουργειο Προεδριας ωστε να προκυψουν λυσεις θετικες για τη Δημοσια Διοικηση, αλλα και να εχουν τη συναινεση των εργαζομενων. Απο το πρωι, εκατονταδες επιλαχοντες του προσφατου διαγωνισμου για το Δημοσιο εχουν συγκεντρωθει εξω απο το υπουργειο Προεδριας και κατεθεσαν υπομνημα, με το οποιο ζητουν να προσληφθουν με τροπολογια που θα γινει στο υπο καταθεση νομοσχεδιο.

Ερευνα για τη λειτουργια των λατομειων Σταυρου στα Μεσογεια, θα διεξαγει το υπουργειο Περιβαλλοντος μετα τις χθεσινες καταγγελιες του Θεοδωρου Παγκαλου στη Βουλη, οτι το λατομειο αυτο λειτουργει παρανομα πανω απο ενα χρονο. Αυτο δηλωσε το πρωι σε ραδιοφωνικο σταθμο της Αθηνας, ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, ενω επερριψε ευθυνες για τη λειτουργια των λατομειων στους δημοσιους υπαλληλους και στην Αστυνομια. Αναφερομενος στις δηλωσεις του κ. Παγκαλου περι προειλημμενης αποφασης για το αεροδρομιο των Σπατων απο εξωκοινοβουλευτικους παραγοντες ο κ.Λαλιωτης τονισε οτι το ΠΑΣΟΚ δεν εχει καμια εξαρτηση η σχεση με τα λεγομενα διαπλεκομενα συμφεροντα.

Την ετησια επισκεψη του για προσκηνυμα στην Παναγια της Τηνου πραγματοποιει σημερα, ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου συνοδευομενος απο τη συζυγο του. Ο κ.Παπανδρεου μετεβη με ελικοπτερο στην Τηνο και αναμενεται να επιστρεψει αυθημερον.

Αναστελλουν τις κινητοποιησεις τους οι κατοικοι της Λερου μετα τη διαβεβαιωση το πρωι του υπουργειου Υγειας στο Δημαρχο του νησιου οτι το νοσοκομειο θα στελεχωθει με επιπλεον ιατρικο προσωπικο.

Στη Ζακυνθο βρισκονται ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, οι οποιοι παρεστησαν στον εορτασμο του πολιουχου της πολης, Αγιου Διονυσιου. Το πρωι, ο κ.Εβερτ μετεβη στο Αιγιο και πηρε μερος σε συσκεψη τοπικων παραγοντων της περιοχης, που επληγη προσφατα απο τον καταστροφικο σεισμο.

Υπο ελεγχο εχει τεθει η πυρκαγια που ξεσπασε χθες στην περιοχη Μυτιληνοι της Σαμου. Στις προσπαθειες κατασβεσης μετεχουν και δυο πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Απο το Πρωτοδικειο Αθηνων αναμενεται να εκδοθει σημερα η αποφαση, που θα κρινει αν ειναι παρανομη και καταχρηστικη οι εξαγγελθεισες για την Κυριακη στασεις εργασιας των ελεγκτων εναεριας κυκλοφοριας.

Μειωμενο κατα μιση ποσοστιαια μοναδα ειναι το επιτοκιο των εντοκων γραμματιων του Δημοσιου που κυκλοφορησαν σημερα. Ετσι, για τα τριμηνης διαρκειας εντοκα γραμματια το επιτοκιο διαμορφωνεται στο 13,80%, για τα εξαμηνης διαρκειας στο 14,30% και για τα ετησιας διαρκειας στο 14,75%.

Την Αθηνα θα επισκεφθει στις 3 Σεπτεμβριου ο Προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης, προκειμενου να λαβει μερος σε διεθνη συναντηση που οργανωνεται στην Πνυκα υπο την αιγιδα του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου. Στη συναντηση αυτη θα παρεβρεθουν επισης ο Γερμανος Καγκελαριος Χελμουτ Κολ, ο Πρωην Σοβιετικος ηγετης Μιχαηλ Γκορμπατσοφ και αλλοι επισημοι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Προεδροι της Κροατιας, της Βοσνιας και της Σερβιας αποδεχθηκαν προταση του προεδρου Σουχαρτο να συναντηθουν στην Ινδονησια και να προσπαθησουν να καταληξουν σε μια διευθετηση για την κριση στην πρωην Γιουγκοσλαβια, ανακοινωσε σημερα εκπροσωπος της ινδονησιακης κυβερνησης. Στοχος της νεας αμερικανικης αποστολης υπο τον κυριο Χολμπρουκ ειναι να πεισει τη μουσουλμανικη κυβερνηση της Βοσνιας,τους Σερβοβοσνιους,την Κροατια και τη Σερβια να υπογραψουν το σχεδιο της Ουασιγκτον ,που προβλεπει τριχοτομηση της Βοσνιας -Ερζεγοβινης. Αυτο επισημαινουν καλα πληροφορημενες διπλωματικες πηγες στην αμερικανικη πρωτευουσα με αφορμη την επικειμενη επιστροφη των διαμεσολαβητων των Ηνωμενων Πολιτειων στα Βαλκανια.

Ο Προεδρος της Ρωσιας, Μπορις Γελτσιν, δεν εχει κανει τελευταια καμμια δημοσια εμφανιση, ενω οι αξιωματουχοι του Κρεμλινου δηλωνουν οτι εργαζεται και η υγεια του ειναι αριστη. Αποφευγουν, ομως, να διευκρινισουν που βρισκεται τις τελευταιες μερες. Υπενθυμιζεται οτι ο Μπορις Γελτσιν ειχε υποστει τον περασμενο Ιουλιο καρδιακο επεισοδιο και ειχε νοσηλευτει για ενα μηνα.

Μια νεα τεχνικη για την θεραπεια μιας εν δυναμει θανατηφορας μορφης καρδιακης ασθενειας χρησιμοποιηθηκε για πρωτη φορα με επιτυχια απο βρετανους χειρουργους,γραφει σημερα η Ντειλι Τελεγκραφ. Η νεα μεθοδος αφορα οσους πασχουν απο υπερτροφικη εμφραγματικη καρδιομυοπαθεια ,μια κατασταση οπου ο μυς στο τοιχωμα της καρδιας μεγαλωνει και εμποδιζει τη φυσιολογικη λειτουργια της καρδιας.

Ενα νεο τηλεοπτικο δικτυο, αφιερωμενο αποκλειστικα στις γυναικες, βγαινει αυριο για πρωτη φορα "στον αερα" στη Γερμανια, απευθυνομενο σ' ενα ανεξερευνητο ακομα πεδιο τηλεθεασης στην Ευρωπη. Προκειται για ενα γυναικειο και οχι φεμινιστικο τηλεοπτικο δικτυο, δηλωσε ο διευθυντης του νεου καναλιου "ΤΜ3", ο οποιος ειναι απο τους λιγους ανδρες που συγκαταλεγεται μεταξυ του προσωπικου, δεδομενου οτι τα δυο τριτα των 30 περιπου εργαζομενων σ' αυτο ειναι γυναικες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την προκριση του στις 16 καλυτερες ομαδες της Ευρωπης πηρε ο Παναθηναικος με την ισοπαλια 1-1 που απεσπασε απο την πρωταθλητρια Κροατιας Χαιντουκ Σπλιτ. Αυριο το μεσημερι, θα γινει στη Γενευη η κληρωση της επομενης φασης των Ευρωπαικων Κυπελλων με την συμμετοχη τριων Ελληνικων ομαδων. Του Παναθηναικου στο πρωταθλητριων, της ΑΕΚ στο Κυπελλουχων και του Ολυμπιακου στο ΟΥΕΦΑ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα αλλα τις απογευματινες ωρες στη βορεια και κεντρικη ηπειρωτικη χωρα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και θα σημειωθουν λιγες βροχες στη Μακεδονια και τη Θρακη. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 31 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου. Για αυριο το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου θα ειναι οι τοπικες βροχες και οι καταιγιδες στα δυτικα. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Thursday, 24 August 1995 - 17:47:07