Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 18)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με πορεια στα κεντρικα γραφεια της Εμπορικης Τραπεζας κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους οι εργαζομενοι των Ναυπηγειων Ελευσινας, οι οποιοι απορριπτουν τη λυση της εκκαθαρισης εν λειτουργια, που ανακοινωσε χθες η κυβερνηση. Αντιπροσωπεια των εργαζομενων συναντηθηκε με ανωτατα διοικητικα στελεχη της Τραπεζας, στους οποιους εξεθεσαν τις θεσεις τους. Ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου παρειχε καλυψη στον υπουργο Βιομηχανιας, Κωστα Σημιτη, για τους χειρισμους του στο θεμα αυτο και δεσμευτηκε οτι δεν θα υπαρξει καμμια απολυση στη διαδικασια πωλησης των Ναυπηγειων. Η κυβερνηση, προσθεσε, θα καλυψει τους μισθους και τα επιδοματα των εργαζομενων. Την καταθεση της αλληλογραφιας και καθε εγγραφου, που ανταλλαχθηκε μεταξυ κυβερνησεως και Ναυπηγειων Ελευσινας, τους τελευταιους 22 μηνες, ζητει ο Βουλευτης της ΝΔ, Δημητρης Κωστοπουλος, με σχετικη ερωτηση, που κατεθεσε στη Βουλη. Εξαλλου, ο Ευρωβουλευτης του ΚΚΕ, Γιαννης Θεωνας, με ερωτηση του προς την Επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης ζητει την ιδρυση ενιαιου δημοσιου ναυπηγοεπισκευαστικου φορεα στη χωρα μας. Στο μεταξυ, η αποκαλυψη των ορων που περιεχονται στη συμβαση πωλησης των Ναυπηγειων Ελευσινας στον Ομιλο ``ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ``, που δημοσιευονται στο σημερινο φυλλο της ``Ελευθεροτυπιας``, επιβεβαιωνει τις κυβερνητικες θεσεις οτι προκειται για μια απαραδεκτη συμβαση.Απο το κειμενο της συμβασης προκυπτει οτι κρατικες Τραπεζες εμφανιζονται να συμβαλλονται με εταιρια την ``ΑΣΤΗΡ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Λ.Τ.Δ.``, για την οποια αγνοουν καθε οικονομικο στοιχειο και ποια ειναι η πραγματικη περιουσιακη κατασταση της. Η εταιρια αυτη που ανηκει σε παναμεζικη εταιρια, ενεργουσε προς το συμφερον του Ομιλου ``ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ``. Απο τη συμβαση απουσιαζει καθε προβλεψη για κατακυρωση των συμφεροντων του Δημοσιου. Η μονη εγγυηση που κατεθεσε ο κ.Περατικος ειναι οι μετοχες, τις οποιες επροκειτο ν'αγορασει εφοσον εξοφλουσε το τιμημα. Συμφωνα με δηλωσεις του υπουργου Εργασιας, Γιαννη Σκουλαρικη, στην ιδια εφημεριδα, ο Ομιλος ``ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ`` περαν μιας προκαταβολης υψους 2 δις δραχμων, δεν πληρωσε ουτε την πρωτη δοση των δανειων του, που οφειλε να καταβαλει την 1η Ιουλιου 1995. Το συνολικο τιμημα πωλησης των Ναυπηγειων ειναι περιπου 13 δις δραχμες. Αντιθετα, τα τρια χρονια που εκμεταλλευτηκε τα Ναυπηγεια συσσωρευσε χρεος 17 δις δραχμων.

Νεα ταλαιπωρια υπεστησαν το πρωι, στο λιμανι του Πειραια 600 περιπου επιβατες, που ειχαν επιβιβαστει στο πλοιο ``Απολλων Εξπρες 1``, με προορισμο τις Κυκλαδες. Σημειωνεται οτι το πλοιο ειχε σοβαρη μηχανικη βλαβη, χθες τα ξημερωματα, στην Παρο, αλλα η βλαβη, ομως, δεν ειχε αποκατασταθει. Η επιβιβαση των επιβατων πραγματοποιηθηκε παρουσια λιμενικων και υπαλληλων της πλοιοκτητριας εταιριας, οι οποιοι, ομως, δεν ειχαν ενημερωσει οτι η βλαβη δεν ειχε αποκατασταθει και ως εκ τουτου, το ``Απολλων`` δεν θ'απεπλεε. Ετσι, αρχισε ενας αγωνας δρομου, προκειμενου οι επιβατες να αποβιβαστουν και να επιβιβαστουν στη συνεχεια, σε καποιο αλλο πλοιο για να φθασουν στον τελικο προορισμο τους. Οι 300 επιβατες του ``Απολλων`` επιβιβαστηκαν στο ``Ναιας Εξπρες``, ενω οι υπολοιποι θα προωθηθουν με αλλο πλοιο. Ομως, τα ερωτηματικα για τη νεα αυτη ταλαιπωρια ειναι πολλα αφου ολα εγιναν μεσα στα ματια των λιμενικων και των ανθρωπων της εταιριας.

Για το Βελιγραδι αναχωρει στις 3 το μεσημερι, ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, ο οποιος θα συναντηθει με τον Προεδρο της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και τον ομολογο του, Μιλαν Μιλουτινοβιτς. Ο κ.Παπουλιας θα ενημερωσει τη σερβικη ηγεσια για τις πρωτοβουλιες της ελληνικης κυβερνησης για τη διευθετηση της κρισης στη Βοσνια. Στη συνεχεια, ο κ.Παπουλιας θα μεταβει στη Ρωμη, οπου το βραδυ, θα συναντηθει με την Ιταλιδα ομολογο του, Σουζανα Ανιελι, με την οποια θα συζητησουν τις εξελιξεις στη Γιουγκοσλαβια. Χθες, ο κ.Παπουλιας ταχθηκε υπερ του αμερικανορωσικου σχεδιου για να ξεπεραστει η κριση.

Αρχισε σημερα απο την Αγκυρα την περιοδεια του σε Τουρκια, Κυπρο και Ελλαδα ο συμβουλος του Αμερικανου Προεδρου, Τζωρτζ Στεφανοπουλος. Σκοπος της επισκεψης ειναι η εξομαλυνση των σχεσεων Αθηνας και Αγκυρας και η προωθηση λυσης στο Κυπριακο προβλημα. Τη Δευτερα, ο κ.Στεφανοπουλος θα μεταβει στη Λευκωσια, ενω στις 28 του μηνα θα βρισκεται στην Αθηνα, οπου θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο και μελη της κυβερνησης. Ο Προεδρος Κλιντον δεσμευτηκε για τη βελτιωση των ελληνοτουρκικων σχεσεων και για την επιλυση του Κυπριακου.

Δυναμικα κινητοποιουνται τα ελληνοαμερικανικα σωματεια, φοιτητες και πανεπιστημιακοι καθηγητες στην προκλητικη πραξη της μεγαλυτερης χαρτογραφικης εταιριας του κοσμου ``ΡΑΝΤΥ ΜΑΚ ΝΑΛΛΥ``, να τυπωσει χαρτες με ανακριβειες που αφορουν στα εδαφη των Σκοπιων και της Κυπρου. Ειδικοτερα, οι χαρτες της εταιριας, που μοιραζονται δωρεαν στους συνδρομητες του περιοδικου ``Νιουσγουικ`` και σε βιβλιοπωλεια, εμφανιζουν τα Σκοπια ως ``Μακεδονια`` και οχι ως ``ΦΥΡΟΜ``. Μαλιστα δε, εχουν τον Ηλιο της Βεργινας ως σημαια των Σκοπιων. Η Κυπρος εμφανιζεται διχοτομημενη σε δυο κρατη, την Κυπρο και τη ``βορεια Κυπρο``.

Τη διενεργεια ενορκης διοικητικης εξετασης προς καθε κατευθυνση διεταξε ο υπουργος Υγειας, προκειμενου να αποδοθουν ευθυνες για το θανατο του 16χρονου Στελιου Καλογιαννη, λογω της πολυωρης καθυστερησης στη μεταφορα του απο τη Λερο. Η ερευνα θα στραφει στο ΕΚΑΒ, στην Πολεμικη Αεροπορια, στην Ολυμπιακη Αεροπλοια και στα νοσοκομεια Λερου και Ροδου.

Νεα προειδοποιηση για τη ληψη μετρων απηυθυνε ο Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου απο την Ελουντα σε περιπτωση που συνεχιστουν οι δηλωσεις και οι αντιδηλωσεις μεταξυ υπουργων. Ο κ.Παπανδρεου προανηγγειλε, παραλληλα, εμμεσως πλην σαφως, αλλαγες στα προσωπα, αλλα οχι στην πολιτικη της κυβερνησης και καλεσε τους υπουργους να αφοσιωθουν στο εργο τους.

Ανηλικος Γεωργιανος λαθρομεταναστης συνεληφθη χθες το βραδυ, στα Γιαννιτσα, γιατι στην κατοχη του βρεθηκε περιπου ενα κιλο χασις. Οι ανδρες του τμηματος Ασφαλειας Γιαννιτσων εντοπισαν τον 16χρονο την ωρα που προσπαθουσε να πουλησει ενα κιλο χασις. Κατα την προανακριση υποστηριξε οτι μαζεψε το χασις απο εξι δενδρυλια σε αγροτικη περιοχη της κοινοτητας Δαφνης Γιαννιτσων. Η Αστυνομια συνεχιζει τις ερευνες για να διαπιστωθει αν ο ανηλικος δρουσε μονος του η ειχε και συνεργατες.

Σκηνες αστυνομικης ταινιας εκτυλιχθηκαν το πρωι, στην Αγια Βαρβαρα, στην Αθηνα, οταν δυο ατομα που επεβαιναν σε μοτοσυκλετα πυροβολησαν ΙΧ, το οποιο οδηγουσε ενα τσιγγανος. Απο τους πυροβολισμους τραυματιστηκαν ελαφρα ο οδηγος του ΙΧ και ενας Ιρανος. Οι δραστες εξαφανιστηκαν, ενω οι τραυματιες νοσηλευονται στο Τζαννειο Νοσοκομειο Πειραιως. Η αστυνομια αποδιδει την ενοπλη επιθεση σε ξεκαθαρισμα λογαριασμων.

Με αποφαση των συναρμοδιων υπουργειων Εμποριου και Βιομηχανιας, παυει να ισχυει απο αυριο το μετρο της ανωτατης τιμης καταναλωτη στην πωληση των βεζινων, που εχει επιβληθει στους νομους Χιου, Κεφαλληνιας, Λασηθιου και στις νησους Βορειων Σποραδων. Η αναστολη εφαρμογης του μετρου κριθηκε αναγκαια μετα την ομαλοποιηση που επεφερε στην αγορα καυσιμων στις προαναφερθεισες περιοχες, διασφαλιζοντας συνθηκες λειτουργιας του ανταγωνισμου.

Δυο χιλιαδες εθελοντες πενταετους υπηρεσιας προκειται να προσλαβει το υπουργειο Εθνικης Αμυνας για τις αναγκες του στρατου ξηρας. Δικαιωμα υποβολης αιτησης εχουν οι αποφοιτοι τριταξιου γυμνασιου, ηλικιας απο 17 εως 28 ετων. Οι ενδιαφερομενοι μπορουν να υποβαλουν τα δικαιολογητικα τους μεχρι τις 15 Σεπτεμβριου, ενω πληροφοριες μπορου να λαβουν απο τα κατα τοπους στρατολογικα γραφεια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεα συναντηση θα εχουν σημερα, στο Βελιγραδι, ο Σερβος Προεδρος με τον Αμερικανο υφυπουργο Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, για το νεο αμερικανικο ειρηνευτικο σχεδιο. Ο κ.Μιλοσεβιτς εμμεσως πλην σαφως αποδεχθηκε το ειρηνευτικο σχεδιο και ασκει πιεσεις στις ηγεσιες των Σερβων της Βοσνιας και της Κραινα για να πραξουν το ιδιο. Στο μεταξυ, οι κροατικες δυναμεις της Βοσνιας κατελαβαν, χθες, την πολη Ντερβα, μετεδωσε η τηλεοραση του Ζαγκρεμπ. Η ειδηση, παντως, δεν εχει επιβεβαιωθει απο πηγες του ΟΗΕ. Εκατονταδες Μουσουλμανοι προσφυγες απο τη Μπανια Λουκα περασαν σημερα προς τα εδαφη που βρισκονται υπο τον ελεγχο των βοσνιακων δυναμεων. Προκειται για το πρωτο κυμα απο τις χιλιαδες των Μουσουλμανων προσφυγων, που αναμενεται οτι θα εκδιωχθουν απο την περιοχη καθως οι Σερβοι θα συνεχισουν τις εθνικες εκκαθαρισει στην περιοχη.

Η αντιπροσωπεια των Τσετσενων διαπραγματευτων αποφασισε σημερα να διακοψει τις επισημες επαφες με τους Ρωσους, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις επιθεσεις της ρωσικης αεροποριας εναντιον των ανταρτων.Ομως, Τσετσενοι ανταρτες εξαπελυσαν, χθες, επιθεση εναντιον Ρωσων στρατιωτων στην πρωτευουσα Γκροζνι και στις γυρω περιοχες.

Ο Λιβυος ηγετης Μουαμαρ Κανταφι απειλησε την Τουρκια με οικονομικες κυρωσεις, σε περιπτωση που η Αγκυρα βοηθησει τις Ηνωμενες Πολιτειες σε ενδεχομενη επιθεση κατα του Ιρακ.

Περιπου 17.000 ατομα, αναμεσα τους πολυαριθμες γυναικες και παιδια, υπολογιζεται πως απετελεσαν το αντικειμενο ιατρικου χαρακτηρος πειραματων με χρηση ραδιενεργων ακτινων, που διενεργηθηκαν σε περασμενες δεκαετιες στις ΗΠΑ, ανακοινωσε χθες το αμερικανικο υπουργειο Ενεργειας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των ανδρων ``ριχνεται`` αποψε στην ``μαχη`` του Ευρωπαικου πρωταθληματος της Βιεννης, αντιμετωπιζοντας στον πρωτο αγωνα της την παγκοσμια πρωταθλητρια Ιταλια. Το παιχνιδι αρχιζει στις 8 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ1. Για την ιδια διοργανωση, η Εθνικη μας των γυναικων αντιμετωπιζει την Ισπανια.

Ο πρωταθλητης μας των καταδυσεων Θωμας Μπιμης προκριθηκε στα ημιτελικα του αγωνισματος απο βατηρα τριων μετρων στο Ευρωπαικο πρωταθλημα υγρου στιβου της Βιεννης, αφου κατελαβε την 18-η θεση στα προκριματικα.

Ανοιγει σημερα η αυλαια του Κυπελλου Ελλαδας στο Ποδοσφαιρο με δυο συναντησεις για την πρωτη φαση. Στις 5.30 το απογευμα, ο Πανελευσινιακος υποδεχεται τον Απολλωνα και στις 6.30 ο Ολυμπιακος Βολου τον Παναθηναικο. Οι αγωνες αυτοι γινονται σημερα λογω των Ευρωπαικων υποχρεωσεων Απολλωνα και Παναθηναικου.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες βροχες και καταιγιδες θα εκδηλωθουν και το επομενο διημερο στις δυτικες, κεντρικες και βορειες περιοχες της χωρας, συμφωνα με τις προβλεψεις της Εθνικης Μετεωρολογικης Υπηρεσιας.

Λιγες νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με βροχες και τοπικες καταιγιδες επικρατουν σημερα κυριως στα βορειοδυτικα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα βορειοι μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 27, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο, στη δυτικη, κεντρικη και βορεια χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με σποραδικες βροχες και καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.10d run on Friday, 18 August 1995 - 16:30:56