Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 16)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη λυση της δικαστικης εκκαθαρισης εν λειτουργια,προτειναν ο υπουργος και αναπληρωτης υπουργος βιομηχανιας,κυριοι Σημιτης και Ροκοφυλλος,στην αντιπροσωπεια των εργαζομενων στα ναυπηγεια Ελευσινος.Η προταση αυτη δεν βρηκε συμφωνους τους εργαζομενους,καθως οπως υποστηριζουν δεν διασφαλιζεται το μελλον της επιχειρησης.Οι συνδικαλιστες ζητουν την επαναλειτουργια των ναυπηγειων υπο την εποπτεια κονσορτσιουμ τραπεζων με επικεφαλης την Εμπορικη.Οι οριστικες κυβερνητικες αποφασεις θα ανακοινωθουν αυριο μετα την ευρεια κυβερνητικη συσκεψη με τη συμμετοχη των αρμοδιων υπουργων και των διοικησεων των τραπεζων.Ηδη, εκπροσωπος της Εμπορικης δηλωσε οτι η Τραπεζα δεν προκειται να αφησει αναξιοποιητα τα ναυπηγεια Ελευσινος Οπως δηλωσαν οι κυριοι Σημιτης και Ροκοφυλλος,τα ναυπηγεια δεν μπορουν να υπαχθουν στο δημοσιο,αφου η ελλαδα εχει δεσμευθει απεναντι στην Ευρωπαικη Ενωση,για συμμετοχη του κρατους εως 51%.Προσθεσαν οτι η κυβερνηση αναζητει λυση που θα εξασφαλιζει τη συνεχιση της λειτουργιας της επιχειρησης και θα διασφαλιζει τους περιπου 2.000 εργαζομενους.Ο κ. Σημιτης επεκρινε δριμυτατα τον Ομιλο Περατικου, κανοντας λογο για εκβιασμο και ανικανοτητα,ενω κατηγορησε την κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας για τη συμβαση που ειχε υπογραψει, χωρις να εξασφαλιζονται οι προυποθεσεις λειτουργιας της επιχειρησης.

Η Νεα Δημοκρατια σχολιαζοντας τις δηλωσεις του κ. Σημιτη τις χαρακτηρισε αβασιμες και παραπλανητικες και οτι η κυβερνηση επιχειρει να επιρριψει σε αλλους τις βαρυτατες ευθυνες της.Ο εκπροσωπος του κομματος Βασιλης Μαγγινας δηλωσε οτι υπαρχουν λυσεις και προσθεσε οτι το ναυπηγειο πρεπει να συνεχισει αμεσως τις εργασιες του, επισημαινοντας παραλληλα οτι η Νεα Δημοκρατια περιμενει τις οριστικες αποφασεις της κυβερνησης.Το πρωι ο κ. Εβερτ επισκεφθηκε τα ναυπηγεια Ελευσινος και καλεσε τους εργαζομενους να προσελθουν αυριο στις εργασιες τους.Η πολιτικη Ανοιξη επιρριπτει ευθυνες τοσο στην κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας για την ασυμφορη,οπως αναφερει,συμβαση που υπεγραψε,οσο και στην κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ,η οποια,οπως τονιζει, αδυνατει να δωσει λυση στο προβλημα,εξαιτιας των εσωκομματικων ανταγωνισμων των υπουργων.Για πολιτικη υποτελειας και εξυπηρετησης των μεγαλων συμφεροντων,κανει λογο το ΚΚΕ και δηλωνει κατηγορηματικα αντιθετο με τη διαδικασια της εκκαθαρισης.

Συνεληφθησαν τελικα, υστερα απο διωρη επιχειρηση της αστυνομιας, οι τρεις απο τους τεσσερις τσιγγανους που το πρωι ανοιξαν πυρ εναντιον περιπολικου της αστυνομιας, ενω ο τεταρτος καταζητειται.Ολα αρχισαν γυρω στις 11 το πρωι, στην περιοχη του Διονυσου οταν οι δραστες,που επεβαιναν σε αγροτικο αυτοκινητο μαρκας ΝΙΣΑΝ, χωρις πινακιδες, δεν σταματησαν σε σημα των αστυνομικων.Αντιθετα,ανοιξαν πυρ εναντιον τους με κυνηγετικη καραμπινα, χωρις ομως να τραυματισθει κανενας.Αμεσως σημανε συναγερμος στην αστυνομια.Οι συλληφθεντες ειναι ο 17χρονος Βαλαντης Θεοδωροπουλος και οι Γρηγορης Θεοδωροπουλος και Σαββας Κυριμοπουλος,22 χρονων.Οι δραστες μεταφερθηκαν στην ασφαλεια και αυριο θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα.Αξιζει να σημειωθει οτι ο Σαββας Κυριμοπουλος ειναι δραπετης των φυλακων Βολου και στις 9 Αυγουστου ειχε καταφερει να ξεφυγει απο τους αστυνομικους, που ειχαν παει να τον συλλαβουν στην περιοχη των Μεγαρων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε πληρη εξελιξη βρισκονται οι διπλωματικες επαφες της διεθνους κοινοτητας για την επιλυση του Γιουγκοσλαβικου.Ο αμερικανος απεσταλμενος, Ριτσαρντ Χολμπρουκ,που συναντηθηκε αποψε με τον κροατη προεδρο, Φρανιο Τουτζμαν,διεψευσε κατηγορηματικα τις πληροφοριες για παρεμβαση της Ουασιγκτον,ωστε να δοθει το Γκοραζντε στους Σερβους. Αυριο ο κ. Χολπρουκ θα συναντηθει στο Βελιγραδι με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.Απο την πλευρα του, ο ευρωπαιος μεσολαβητης Καρλ Μπιλντ μεταβαινει αποψε στο Σεραγεβο οπου θα εχει επαφες με τον μουσουλμανο προεδρο Αλια Ιζετμπεκοβιτς.Συμφωνα με πληροροφιες, ο κ.Μπιλντ ειχε χθες στη Γενευη μυστικες συνομιλιες με το ηγετικο στελεχος των Σερβων της Βοσνιας, Μομτσιλο Κραισνακ, παρουσια του μεσολαβητη του ΟΗΕ, Θορβαλντ Στολτενμπεργκ.Την ιδια ωρα, εντεινονται οι φοβοι για γενικη συρραξη στην περιοχη.Ο απεσταλμενος του ΟΗΕ, Γιασουσι Ακασι, εξεφρασε το φοβο οτι επικειται ενταση των συγκρουσεων γυρω απο το Ντουμπροβνικ, καθως συγκεντρωνονται μεγαλες δυναμεις των Κροατων.

Παραλληλα,κορυφωνονται διεθνως οι ανησυχιες για τις εξελιξεις στο Κοσσυφοπεδιο μετα την αποφαση του Βελιγραδιου να προωθησουν στην περιοχη Σερβους προσφυγες απο την Κραινα. Την ανησυχια του εξεφρασε ο εκπροσωπος του Στεητ Ντιπαρτμεντ, προσθετοντας οτι σχεδον το 90% του πληθυσμου του Κοσσυφοπεδιου ειναι αλβανικης εθνικοτητας και υποφερει απο τη σερβικη καταπιεση της κυβερνησης του Βελιγραδιου. Επεσημανε ακομη, οτι η Ουασιγκτον εχει αντιταχθει σε καθε προσπαθεια αποκαταστασης Σερβων στο Κοσσυφοπεδιο. Το θεμα αυτο, προσθεσε, θα θεσει ο βοηθος υπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ κατα την διαρκεια των επαφων του με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.Τους κινδυνους αυτους, επεστεισε με επιστολη του και το Κυβερνων Σοσιαλδημοκρατικο κομμα της Ρουμανιας.Πραξη με διεστραμμενο πολιτικο σκοπο, χαρακτηρισε την κινηση των Σερβων με ανακοινωση του το σοσιαλιστικο κομμα της Αλβανιας, καλωντας παραλληλα τους διεθνεις οργανισμους να προβουν σε ολες τις αναγκκαιες ενεργειες.

Ραγδαια ανοδο παρουσιασε σημερα η τιμη του δολαριου στο χρηματιστηριο του Τοκιο, καθως η ισοτιμια του αμερικανικου νομισματος εφθασε τα 99.05 γιεν. Ειναι η πρωτη φορα, απο τον περασμενο Φεβρουαριο, που το πρασινο νομισμα υπερβαινει σε ισοτιμια το ιαπωνικο γιεν.Το κατακορυφη υπεροχη του δολαριου εναντι του μαρκου αποφευχθηκε την τελευταια στιγμη, επειτα απο την εγκαιρη επεμβαση των τραπεζων των ΗΠΑ, της Ολλανδιας, τη Ιαπωνιας, της Γερμανιας και της Ελβετιας.

Σε κατασταση εκτακτης αναγκης κηρυχθηκε η πολιτεια Βιρτζινια, των Ηνωμενων Πολιτειων εξαιτιας του τυφωνα Φελιξ,που πλησιαζει την περιοχη, με ανεμους η ταχυτητα των οποιν ξεπερνα τα 110 χιλιομετρα την ωρα.Συμφωνα με τους ειδικους, σε ορισμενες περιπτωσεις εχει την μορφη κυκλωνα. Συγχρονως, αρχισε και η μαζικη εκκενωση του πληθυσμου κατα μηκος των ακτων, που θα χτυπησει η λαιλαπα, η οποια θα γινει αισθητη και στην Ουασιγκτον, με ισχυρους ανεμους και βροχη. Ο τυφωνας Φελιξ θεωρειται ο μεγαλυτερος μετα τον αντιστοιχο Αντριου, που χτυπησε τη Φλωριδα το 1992 με ταχυτητα ανεμων 155 μιλια την ωρα.

Η ρωσικη κυβερνηση απεσυρε σημερα το αγαλμα του Βλαντιμιρ Ιλιτς Λενιν, του ιδρυτη της Σοβιετικης Ενωσης, απο το παρκο του Κρεμλινου στη Μοσχα.Παραλληλα, εδωσε εντολη να μεταφερθει στο Μουσειο Γκορκι Λενινσκιγιε, σε προαστιο της Μοσχας, στο σπιτι οπου ο Λενιν εζησε τα τελευταια χρονια της ζωης του. Εκει θα στεγαστει επισης και η εκθεση αντικειμενων απο το διαμερισμα του στο Κρεμλινο.

Η προσφατη εκτελεση δι' αποκεφαλισμου τεσσαρων Τουρκων που κριθηκαν ενοχοι για λαθρεμποριο ναρκωτικων στη Σαουδικη Αραβια, προκαλεσε την εντονη αντιδραση της Αγκυρας η οποια απειλει να θεσει υπο αιρεσιν τις διμερεις σχεσεις με το Ριαντ, σε περιπτωση που σημειωθουν στο μελλον νεες εκτελεσεις Τουρκων πολιτων.Οπως δηλωσαν τουρκικες διπλωματικες πηγες, στις φυλακες της Σαουδικης Αραβιας κρατουνται αυτη τη στιγμη με την ιδια κατηγορια τουλαχιστον 37 Τουρκοι, απο τους οποιους οι 20 εχουν καταδικασθει σε θανατο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεα ταλαιπωρια αναμενει τους ταξιδιωτες της Ολυμπιακης και των ξενων εταιριων,λογω των στασεων εργασιας που εξηγγειλαν οι ελεγκτες εναεριας κυκλοφοριας για την προσεχη Δευτερα και Τριτη,γεγονος που θα προκαλεσει πολυωρες καθυστερησεις. Συμφωνα με τους εκπροσωπους των ελεγκτων οι κινητοποιησεις ειναι προειδοποιητικες και γινονται επειδη ακομη εκκρεμει η επιλυση αιτηματων του κλαδου.

Στο μεταξυ η πλειοψηφια των Αθηναιων αποφασισε να παρατεινει μεχρι το Σαββατοκυριακο το τετραημερο της αργιας του Δεκαπενταυγουστου, καθως,συμφωνα με τα στοιχεια της τροχαιας απο τα περιπου 120.000 αυτοκινητα που βγηκαν την Παρασκευη και το Σαββατο απο την Αθηνα, μεχρι σημερα επεστρεψαν μονο 30.000.Ομως ο απολογισμος και απο αυτη την εξοδο ηταν θλιβερος.Σε περιπου 285 τροχαια δυστυχηματα εχασαν τη ζωη τους 34 ατομα και 410 τραυματισθηκαν απο τα οποια τα 110 σοβαρα. Με αργους ρυθμους γινεται τελος και η επιστροφη των εκδρομεων με τα πλοια.Απο χθες το βραδυ,μεχρι σημερα το πρωι επεστρεψαν μονο 45.000 επιβατες.

Τεραστιες καταστροφες προκαλεσαν οι καταρρακτωδεις βροχες που επληξαν προχθες την περιοχη της Ηλειας.Δεκαδες σπιτια πλημμυρισαν, δρομοι μετεβληθησαν σε χειμαρρους και μεγαλες εκτασεις με καλλιεργιες σε λιμνες.Μεγαλη καταστροφη,που υπολογιζεται στο 80% υπεστη η παραγωγη της σταφιδας,ενω σημαντικες ειναι οι ζημιες και στις αλλες καλλιεργειες.Ζημιες προκληθηκαν επισης και στο αρχαιολογικο μουσειο της Ολυμπιας,οι οποιες εξεταζονται απο ειδικους μηχανικους.Ηδη συνεργεια του υπουργειου Γεωργιας μεταβαινουν στην περιοχη για την καταγραφη των ζημιων.Στην περιοχη μεταβαινει αυριο κλιμακιο της Νεας Δημοκρατιας,ενω ηδη την επισκεφθηκε αντιπροσωπεια της Πολιτικης Ανοιξης,η οποια αυριο θα καταθεσει σχετικη ερωτηση στη βουλη για την ανακουφιση των πλημμυροπαθων.

Ολοκληρωνεται αυριο η επισημη τριημερη επισκεψη που πραγματοποιει στα Τιρανα ο υπουργος Δικαιοσυνης Αναστασιος Πεπονης.Ο ελληνας υπουργος ειχε συναντησεις υψηλοτατου επιπεδου, τοσο με τον Προεδρο Σαλι Μπερισα οσο και με τον πρωθυπουργο Αλεξαντερ Μεξι. Η επισκεψη του κ. Πεπονη ετυχε ευρυτατης προβολης απο τα μαζικα μεσα ενημερωσης της Αλβανιας,ενω περαν των θεματων δικαιοσυνης εξετασθηκαν και αλλα θεματα,οπως η αμεση λειτουργια τριων ελληνικων σχολειων στο Αργυροκαστρο, Δελβινο και Αγιους Σαραντα, με την εναρξη της φετινης σχολικης περιοδου.

Τη διαθεση διακοσιων θερμαστρων για την καλυψη των αναγκων των σεισμοπληκτων των περιοχων Κοζανης και Γρεβενων αποφασισε το Διοικητικο Συμβουλιο της Ελληνικης Βιομηχανιας Οχηματων. Οι θερμαστρες θα παραδοθουν στις τοπικες αρχες απο τον Προεδρο του Διοικητικου Συμβουλιου της ΕΛΒΟ Αργυρη Χατζηπετρου ο οποιος θα επισκεφθει τους δυο νομους για να ενημερωσει τους Νομαρχες και τους Δημαρχους.

Περισσοτεροι απο 1.600 Αλβανοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν το τελευταιο τετραημερο στην Ηπειρο και μεσω Κακαβιας επαναπροωθηθηκαν στη χωρα τους.Σημερα απελαθησαν και οι 31 Αλβανοι λαθρομεταναστες που συνεληφθησαν σε φορτηγο αυτοκινητο ιδιοκτησιας του Αθανασιου Μακανταση, ο οποιος διαφευγει τη συλληψη.

Ακαρπες απεβησαν μεχρι τωρα οι ερευνες, στην Κυπρο, για την ανευρεση των τεσσαρων ατομων, που επεβαιναν στο αμερικανικο ελικοπτερο που κατεπεσε χθες το βραδυ, στη θαλασσια περιοχη του Ζυγιου. Συντριμμια του ελικοπτερου εντοπιστηκαν τα ξημερωματα στη θαλασσα. Στον τοπο του δυστυχηματος κατεπλευσε το αμερικανικο αεροπλανοφορο, Θεοδωρος Ρουσβελτ, προκειμενου να παρει μερος στις ερευνες.Το ελικοπτερο κατευθυνοταν απο τη Λαρνακα στη Βηρυτο, εκτελωντας συνηθισμενη πτηση για τις αναγκες της αμερικανικης δυναμης στην περιοχη. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης ειπε οτι οι χθεσινες πτησεις δεν ειχαν καμια σχεση με την ασκηση που διεξαγεται σε διεθνη υδατα νοτιως της Κυπρου.

Την επανεκλογη του Κωνσταντινου Μητσοτακη στη θεση του αντιπροεδρου της διεθνους ενωσης δημοκρατικων κομματων,ζητα ο κ. Μιλτιαδης Εβερτ με επιστολη του στον προεδρο της Ενωσης Καρλ Μπιλντ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Διακοσιες ταινιες απο 35 χωρες του κοσμου, θα προβληθουν στη Δραμα στο πλαισιο του Α' Διεθνους φεστιβαλ απο τις 11 εως τις 17 Σεπτεμβριου.Στο διαγωνιστικο μερος του φεστιβαλ ταινιων μικρου μηκους, θα προβληθουν 80 ελληνικες ταινιες,ενω θα φιλοξενηθουν εβδομαδιαιως 400 ελληνες και ξενοι καλεσμενοι.

Στη Βενετια ταξιδευουν οι γιγαντοαφισες του κινηματογραφου της συλλογης ΗΕΛΛΑΦΦΙ, που θα εκτεθουν στο πλαισιο της φετινης Μπιεναλε της Βενετιας απο τις 28 Αυγουστου ως τις 21 Σεπτεμβριου. Η εκθεση αποτελει συμμετοχη της Θεσσαλονικης - Πολιτιστικης Πρωτευουσας 1997 στη Μπιεναλε της Βενετιας και θα εγκαινιαστει απο τους δημαρχους Θεσσαλονικης και Βενετιας.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου αχασε 0-1 απο την αντιστοιχη της Σκωτιας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ελαφρως χαμηλοτερα επιπεδα εκλεισαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου αν και αρχικα επικρατησαν ασθενεις ανοδικες τασεις. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 966,78 μοναδες, μειωμενος κατα 0,27%. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,26%, Ληζινγκ πτωση 0,09%, Ασφαλειες ανοδος 0,19%, Επενδυσεις πτωση 0,94%, Βιομηχανικες πτωση 0,17%, Κατασκευων πτωση 0,57%, Συμμετοχων ανοδος 0,42% και Διαφορες πτωση 0,96%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθει και αυριο ο αστατος καιρος σε ολη τη χωρα, με νεφωσεις βροχες και καταιγιδες, κυριως στο Ιονιο, τηνΗπειρωτικη χωρα και το βορειο Αιγαιο. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και τοπικα στο Αιγαιο, βορειοι μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 15 με 27 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 18 με 32 και στα νησια 21 με 29.Νεφωσεις με πιθανοτητα βροχης η και καταιγιδας, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 21 με 31 και 19 με 27, αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

=====================================================================

Προς Συνδρομητες Δελτιων ΑΠΕ Αγαπητοι φιλοι, απολογουμαστε για το χθεσινο λαθος του ανταποκριτη μας στην Ουασιγκτον ο οποιος μετετρεψε σε αποφασεις την καταθεση, στην Αμερικανικη Γερουσια, ψηφισματων για το Πατριαρχειο και το &θθοτ;πογκρομ&θθοτ; εναντιον των ελληνων της Κωνσταντινουπολεως της 6ης Σεπτεμβριου.

Διευθυνση Ειδησεων ΑΠΕ

=====================================================================


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.10d run on Friday, 18 August 1995 - 09:12:08