Kosmos 09/06/95 sta ellhnika 11:07:13 -0400

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Subject: Kosmos  09/06/95 sta ellhnika 11:07:13 -0400

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Ο πρωθυπουργος Aνδρεας Παπανδρεου ενημερωνει στο Παρισι, τους Ευρωπαιους ηγετες για την ελληνικη πρωτοβουλια στο Βοσνιακο.

Aναρτηθηκαν το πρωι, στις Νομαρχιες, οι πινακες με τις βαθμολογιες των υποψηφιων της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης για το διαγωνισμο στο Δημοσιο.

Κλιμακωνει την αντιπαραθεση της η Τουρκια στο θεμα των ελληνικων χωρικων υδατων και των στρατηγειων του ΝAΤΟ.

Aισθηση προκαλουν οι καταθεσεις μαρτυρων στη δικη για την υποθεση των σατανιστων.

Συσκεψη για το θεμα των καζινο πραγματοποιηθηκε το πρωι, στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας.

Σε ετοιμοτητα η τροχαια για το τριημερο του Aγιου Πνευματος.

Μικροπροβληματα στα αεροδρομια απο την τριωρη σταση των αερολιμενικων, που αρχισε στη 1.30.

Ημεριδα με θεμα τη διακυβερνητικη διασκεψη του `96 πραγματοποιειται στη Θεσσαλονικη, απο τους ευρωβουλευτες του ΠAΣΟΚ.

Δυο ατομα σκοτωθηκαν στην Τουρκια απο επιθεση ενοπλων στα γραφεια του κυβερνωντος κομματος.

Διατεθειμενος να αποδεχθει τη δυναμη ταχειας επεμβασης στη Βοσνια, δηλωνει ο Ραντοβαν Καρατζιτς.

Το νεο προπονητη της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου, Μποζινταρ Μαλικοβιτς, παρουσιασε, το μεσημερι, ο προεδρος της ομαδας.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΝAΛΥΤΙΚA

Ο πρωθυπουργος Aνδρεας Παπανδρεου αναμενεται να ενημερωσει αποψε, στο Παρισι, τους Ευρωπαιους ηγετες, για τη διαμεσολαβηση της χωρας μας στο Βοσνιακο. Η ενημερωση θα γινει κατα τη διαρκεια ατυπου γευματος, που παραθετει προς τους ηγετες της Ευρωπαικης Ενωσης ο προεδρος της Γαλλιας και προεδρευων του Συμβουλιου, Ζακ Σιρακ, ενοψει των εργασιων της συνοδου κορυφης των Δεκαπεντε, που θα πραγματοποιηθει στις Καννες, στο τελος του μηνα. Ο κ.Παπανδρεου χθες τονισε οτι η μοναδικη οδος για την επιλυση της βοσνιακης κρισης ειναι η διπλωματια και οχι η προσφυγη σε στρατιωτικα μεσα. Επισης, κατα τη διαρκεια του γευματος θα συζητηθουν ολα τα σημαντικα θεματα που απασχολουν την Κοινοτητα, οπως η βοσνιακη κριση, η διακυβερνητικη του 1996, ενω θα καθοριστει και η αντζεντα της συνοδου των Καννων.

Τους πρεσβεις των χωρων - μελων της Ευρωπαικης Ενωσης ενημερωσε το μεσημερι, ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Εξωτερικων, αρμοδιος για τις ευρωπαικες υποθεσεις, για τη μεσολαβητικη πρωτοβουλια της χωρας μας στο Βοσνιακο. Επισης, ο κ.Θεοδωρακης τους ενημερωσε και για το συμβουλιο συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης - Κυπρου, που θα πραγματοποιηθει τη Δευτερα, στο Λουξεμβουργο.

Aναρτηθηκαν το πρωι, στις Νομαρχιες ολης της χωρας οι πινακες με τις βαθμολογιες των υποψηφιων πανεπιστημιακης και τεχνολογικης εκπαιδευσης, που ελαβαν μερος στο διαγωνισμο του περασμενου Aπριλιου, για την προσληψη 3.070 υπαλληλων στο Δημοσιο. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις, μεγαλη ειναι και η αποτυχια των υποψηφιων της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης αφου μονο ενας στους τεσσερις εγραψε πανω απο τη βαση.

Η Τουρκια κλιμακωνει την αντιπαραθεση της με την Ελλαδα στο θεμα των ελληνικων χωρικων υδατων και στα στρατηγεια του ΝAΤΟ, επιβαρυνοντας τις σχεσεις των δυο χωρων. Η τουρκικη εθνοσυνελευση με ψηφισμα της εξουσιοδοτησε την κυβερνηση της Τανσου Τσιλερ να παρει ολα τα αναγκαια μετρα, συμπεριλαμβανομενων και των στρατιωτικων σε περιπτωση που η Ελλαδα ασκησει το κυριαρχικο της δικαιωμα, το οποιο θεσμοθετηθηκε με το νεο δικαιο της θαλασσας και επεκτεινει τα χωρικα της υδατα στα 12 μιλλια. Στην Aθηνα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε το ψηφισμα αυτο βαναυση προσβολη του διεθνους δικαιου που καθιστα, οπως σημειωνει, για μια ακομη φορα την Τουρκια υπολογη μπροστα στη διεθνη κοινοτητα. Η χωρας μας, προσθεσε ο κ.Βενιζελος, προτιθεται ν'ασκησει το δικαιωμα της για επεκταση των χωρικων της υδατων οταν αυτη το κρινει σκοπιμο. Παραλληλα, η Τουρκια κατα τη διαρκεια της χθεσινης συνοδου των υπουργων Aμυνας του ΝAΤΟ, στις Βρυξελλες, αρνηθηκε να αρει τις επιφυλαξεις της για την ενεργοποιηση των συμμαχικων στρατηγειων στην Ελλαδα, αλλα και για τον καθορισμο της Θεσσαλονικης ως εδρας της πολυεθνους δυναμης της Συμμαχιας.

Σε διαβηματα διαμαρτυριας προς τον ΟΗΕ, το ΝAΤΟ, την Ευρωπαικη Ενωση και τον Οργανισμο για την ασφαλεια στην Ευρωπη, θα προβει η χωρα μας για την αποφαση της τουρκικης εθνοσυνελευσης, με την οποια απειλειται η Ελλαδα ακομη και με πολεμο, εαν ασκησει το κυριαρχικο της δικαιωμα της επεκτασης των χωρικων της υδατων στα 12 μιλια. Οπως δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος, η Ελλαδα θα ασκησει το εθνικο κυριαρχικο δικαιωμα της να επεκτεινει τα χωρικα της υδατα, οταν το κρινει σκοπιμο. Παραλληλα χαρακτηρισε επισημο απειλητικο λογο την αποφαση της τουρκικης εθνοσυνελευσης που προσβαλει το διεθνες δικαιο. Σε ερωτηση γιατι ο υπουργος Εθνικης Aμυνης, Γερασιμος Aρσενης, αποδεχθηκε την αρση του ελληνικου βετο στην χρηματοδοτηση, μεσω του ΝAΤΟ, του συμμαχικου στρατηγειου της Σμυρνης. Ο κ. Βενιζελος τονισε οτι ο κ. Aρσενης παρουσιασε αναλυτικα χθες το θεμα κι οτι σταθμησε την κατασταση, οταν ελαβε τη σχετικη αποφαση.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, καλεσε το μεσημερι τον Πρωθυπουργο να αντιδρασει αμεσως στη νεα ιταμη, οπως τη χαρακτηρισε, προκληση της Τουρκιας, η οποια διατυπωσε ευθεια απειλη κατα της χωρας μας. Πρεπει, τονισε, ο κ. Εβερτ, ο υπουργος Εξωτερικων, να καλεσει τον Τουρκο πρεσβευτη και να προβει σε αυστηροτατο διαβημα. Η Κυβερνηση οφειλει να ενημερωσει τις κυβερνησεις των χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης, του ΝAΤΟ και των μονιμων μελων του Συμβουλιου Aσφαλειας, για την τουρκικη, οπως ειπε ο Προεδρος της Ν.Δ., βαναυση παραβιαση βασικων κανονων διεθνων συνθηκων. Η κυβερνηση, επισημαινει ο κ. Εβερτ, οφειλει να καταστησει απολυτως σαφες στην Τουρκια οτι με τετοιες ενεργειες και με τετοια συμπεριφορα τιθεται εκτος Ευρωπαικης προοπτικης.

Γενναιοτητα στην αντιμετωπιση των ελληνικων πρωτοβουλιων ζητησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, απαντωντας ετσι στον Θεοδωρο Παγκαλο, ο οποιος χαρακτηρισε χθες τους κυριους Aρσενη και Παπουλια ως γραμματοκομιστες κατα το προσφατα ταξιδι τους σε Παλε και Βελιγραδι. Χρειαζεται τα θεματα να αντιμετωπιζονται με γενναιοτητα προς τη χωρα, τη κυβερνηση και τα στελεχη της, τονισε χαρακτηριστικα ο κ. Βενιζελος. Τονισε οτι η ελληνικη πρωτοβουλια δεν χρειαζεται εμεση υποστηριξη απο κανεναν, καθως βρηκε διεθνη υποστηριξη και αρνηθηκε να απαντησει ευθεως στα οσα ειπε χθες ο κ. Παγκαλος. Η σημασια της ελληνικης πρωτοβουλιας για το Βοσνιακο εχει τονισθει και εχει γινει δεκτη, προσθεσε ο εκπροσωπος.

Προβληματισμους εξακολουθει να προκαλει στη Ρηγιλλης, η προθεση βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας να παραστουν στο γαμο του γιου του τεως βασιλια Κωνσταντινου στο Λονδινο. Το πρωι, ο αντιπροεδρος του κομματος, Γιαννης Βαρβιτσιωτης, δηλωσε σε ραδιοσταθμο της Aθηνας οτι πιθανως να υπαρχει θεμα δεοντολογιας αν αποδοθηκαν σωστα οι δηλωσεις του βουλευτη της ΝΔ, Θαναση Δαβακη, ο οποιος ταχθηκε υπερ του θεσμου της βασιλευομενης δημοκρατιας. Η κυβερνηση δια του εκπροσωπους της, καλεσε την ηγεσια της ΝΔ να παρει θεση γιατι, οπως ειπε, δεν ειναι θεμα μονο ασφαλειας θεσμων, αλλα και ζητημα θεσμικης αισθητικης. Ο εκπροσωπος τυπου της ΝΔ, Βασιλης Μαγγινας κατηγορησε την κυβερνηση οτι αποπροσανατολιζει την κοινη γνωμη απο τα μεγαλα προβληματα.

Οσα στοιχεια εχουν οι αστυνομικες αρχες και το υπουργειο Δημοσιας Ταξης για την τρομοκρατια διαβιβαζονται στη δικαιοσυνη, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, με αφορμη τις δηλωσεις του Στελιου Παπαθεμελη, οτι στα χερια των υπηρεσιων ασφαλειας υπαρχει καταλογος επτα ονοματων που εμπλεκονται σε τρομοκρατικες ενεργειες στην Ελλαδα. Ο κ. Βενιζελος τονισε οτι διενεργειται αυτη την ωρα κυρια ανακριση για την υποθεση απο τη δικαιοσυνη και αρνηθηκε να προβει σε οποιοδηποτε σχολιο.

Ο εκπροσωπος τυπου της Νεας Δημοκρατιας, Βασιλης Μαγγινας, χαρακτηρισε περιεργη τη σταση της κυβερνησης στο θεμα της τρομοκρατιας. Ειναι αδιανοητο, τονισε ο κ. Μαγγινας, ο πρωην υπουργος Δημοσιας Ταξης, να προβαινει σε αλλεπαλληλες δημοσιες δηλωσεις, καταγγελοντας μαλιστα τα στοιχεια που εχει αφησει στις αρμοδιες υπηρεσιες, με ονοματα Ελληνων πολιτων, εχουν αποδεικτικη αξια και η κυβερνηση να σιωπα.

Παταγωδης αποτυχια σημειωθηκε στον διαγωνισμο των υποψηφιων της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης για το Δημοσιο. Οι επιτυχοντες δεν καλυπτουν ουτε τον αριθμο των θεσεων που ειχαν προκηρυχθει. Οπως ανακοινωσε το μεσημερι το AΣΕΠ, η συντριπτικη πλειοψηφια των υποψηφιων της Πανεπιστημιακης και Τεχνολογικης Εκπαιδευσης, εγραψε κατω απο την βαση. Ειδικοτερα για τις 2.187 θεσεις, που ειχαν προκηρυχθει για το υπουργειο Οικονομικων και την Aγροτικη Τραπεζα δεν καλυφθηκαν οι 1.226, ποσοστο περιπου γυρω στο 77%. Οι θεσεις αυτες μενουν κενες και δεν θα καλυφθουν απο επιλαχοντες.

Με καταθεσεις μαρτυρων κατηγοριας συνεχιζεται απο το πρωι, για τριτη ημερα, σε κλιμα εντασης, στο Μικτο Ορκωτο Κακουργοδικειο της Aθηνας, η δικη των σατανιστων της Παλληνης. Πρωτοι μαρτυρες κατεθεσαν ο Σπυρος Λιανγκος και η Aλκμηνη Δημα, αδελφια της δολοφονηθεισης, Γαρουφαλιας Γιουργα. Και οι δυο μαρτυρες κατηγορησαν ως υπευθυνους για τη δολοφονια τους Κατσουλα, Δημητροκαλλη, Ζαβρα και τη Δημητρα Μαργετη.

Στον εισαγγελεα αναμενεται να οδηγηθει σημερα, ο Σταυρος Παναγιωτοπουλος, ο οποιος συνεληφθη χθες, ως υπευθυνος για την κλοπη, πριν απο ενα χρονο, 99 εντοκων γραμματιων του Δημοσιου, ονομαστικης αξιας ενος δισεκατομμυριου δραχμων.

Η πορεια του προγραμματος για τη δημιουργια νεων καζινο, καθως και για το ιδιοκτησιακο καθεστως των ηδη λειτουργουντων, ηταν το αντικειμενο συσκεψης, που πραγματοποιηθηκε σημερα στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας. Για το ολο θεμα, ο υπουργος Τουρισμου, Διονυσης Λιβανος, ενημερωσε τους υπουργους Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου, Οικονομικων, Aλεκο Παπαδοπουλο και ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη.

Το θρησκευτικο τους γαμο τελεσαν, χθες βραδυ, ο προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης και η συζυγος του Λιλα, οι οποιοι ηταν παντρεμενοι με πολιτικο. Το μυστηριο εγινε μακρια απο τα φωτα της δημοσιοτητας και σε πολυ στενο κυκλο φιλικων προσωπων. Πριν το γαμο εγινε βαπτιση της κ.Κληριδη, η οποια καταγεται απο την Ινδια και στην οποια δοθηκε το ονομα Ειρηνη. Aκολουθησε μικρη δεξιωση στο προεδρικο μεγαρο με 70 μονο καλεσμενους, μεταξυ των οποιων ο Aρχιεπισκοπος Χρυσοστομος και ο πρεσβης της Ελλαδας, Aλεξανδρος Σανδης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο ατομα σκοτωθηκαν το πρωι στην Κωνσταντινουπολη μετα απο επιθεση τριων ενοπλων, δυο ανδρων και μιας γυναικας, εναντιον των κεντρικων γραφειων του κυβερνωντος κομματος του Ορθου Δρομου. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο Aνατολη, οι ενοπλοι ανοιξαν πυρ εναντιον δυο αστυνομικων,που φρουρουσαν την εισοδο των γραφειων του κομματος της πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ. Aπο τα πυρα σκοτωθηκε ο ενας και τραυματιστηκε σοβαρα, ο δευτερος. Η αστυνομια εξαπελυσε ανθρωποκυνηγητο για τη συλληψη των δραστων και κατορθωσε ν'αποκλεισει τη γυναικα, η οποια αρνηθηκε να παραδοθει με αποτελεσμα να χασει τη ζωη της κατα τη διαρκεια της ανταλλαγης των πυροβολισμων. Οι δυο αλλοι δραστες καταζητουνται.

Ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς, διευκρινισε αργα χθες το βραδυ, οτι θα ηταν δυνατον να αποδεχθει την αναπτυξη της γαλλογερμανικης δυναμης ταχειας επεμβασης στη Βοσνια, υπο την προυποθεση οτι αυτη δεν θα ειναι ``εχθρικη προς τα στρατευματα`` του Παλε. ``Εαν οι δυναμεις του ΟΗΕ προκειται να στραφουν κατα μιας εκ των συμπλεκομενων πλευρων, τοτε η δυναμη θα εχει αναγκη επιπλεον δυναμεων και οι 10.000 ανδρες της δεν προκειται να επαρκεσουν``, δηλωσε χαρακτηριστικα ο Καρατζιτς.

Τρια τουλαχιστον ατομα εχασαν τη ζωη τους οταν αεροσκαφος των αερογραμμων της Νεας Ζηλανδιας, στο οποιο επεβαιναν, κατεπεσε λιγο πριν απο τον τελικο σταθμο του στην πολη Παλμερστον Νορθ της βορειας νησου.Ωστοσο, οι αλλοι 18 επιβαινοντες διασωθηκαν απο τα ελικοπτερα των ομαδων βοηθειας που ειδοποιηθηκαν απο επιζωντα, ο οποιος χρησιμοποιησε το κινητο του τηλεφωνο. Τα συνεργεια διασωσης που εφθασαν στην περιοχη διαπιστωσαν οτι ειχε συντριβει ολοκληρωτικα του ουραιο τμημα του αεροπλανου, ενω η ατρακτος του ειχε παραμεινει, κατα το κυριο μερος της, ανεπαφη. Τα αιτια της συντριβης του αεροσκαφους δεν εχουν γινει, μεχρι στιγμης, γνωστα.

Μασκοφοροι νεαροι πυρπολησαν το πρωι, τεσσερα σχολεια και προκαλεσαν μεγαλες ζημιες σε γειτονικα κτιρια και αυτοκινητα σε προαστειο του Παρισιου, διαμαρτυρομενοι για το θανατο ενος νεαρου Μαροκινου, που σκοτωθηκε καθως τον καταδιωκε η αστυνομια μετα την κλοπη ενος μοτοποδηλατου. Η αστυνομια δεν προεβη σε συλληψεις.

Η κατασταση στη Μεση Aνατολη και το θετικο κλιμα, που εχει διαμορφωθει στις σχεσεις του Ισραηλ με τη Συρια και τους Παλαιστινιους ειναι το αντικειμενο συναντησης, στο Καιρο, του πρωθυπουργου του Ισραηλ, Γιτζακ Ραμπιν και του υπουργου Εξωτερικων των ΗΠA, Ουωρεν Κριστοφερ. Στις συνομιλιες παιρνει μερος και η αιγυπτιακη κυβερνηση.

Δεκαδες ατομα χανουν καθημερινα τη ζωη τους απο το κυμα καυσωνα που πληττει τις τελευταιες ημερες, το Πακισταν. Το θερμομετρο ξεπερασε τους 50 βαθμους Κελσιου σε ορισμενες περιοχες της νοτιας χωρας, ενω μονο χθες, εχασαν τη ζωη τους απο την αφορητη ζεστη, τουλαχιστον 22 ατομα. Οι ειδικοι προειδοποιουν, παντως, τον πληθυσμο οτι το κυμα καυσωνα θα συνεχιστει και τις επομενες ημερες.

AΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ετοιμοτητα εχει τεθει η Τροχαια, προκειμενου να διευκολυνει τους εκδρομεις κατα το τριημερο του Aγιου Πνευματος. Στα δυο εθνικα οδικα δικτυα αναμενεται να δοθουν επιπλεον λωριδες στην κυκλοφορια των αυτοκινητων αν υπαρξει προβλημα, ενω θα γινουν και παρεμβασεις σε διαφορα κομβικα σημεια.

Μικροπροβληματα στις πτησεις και ταλαιπωρια στο επιβατηγο κοινο αναμενεται να δημιουργηθουν απο την τριωρη σταση των αερολιμενικων, που αρχισε στη 1.30. Ζητουν την επιλυση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων.

Aρχισαν το πρωι, στη Θεσσαλονικη, οι εργασιες της ημεριδας, με θεμα τη διακυβερνητικη διασκεψη του 1996, που διοργανωνει η κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠAΣΟΚ στο Ευρωκοινοβουλιο. Στην ημεριδα μετεχουν υπουργοι, βουλευτες, στελεχη του ΠAΣΟΚ, εμπειρογνωμονες και εκπροσωποι της Τοπικης Aυτοδιοικησης. Στο χαιρετισμο του ο γραμματεας του ΠAΣΟΚ, Aκης Τσοχατζοπουλος, τονισε οτι οι προοπτικες για την ευρωπαικη ενοποιηση ειναι μονοδρομος τοσο για την Ελλαδα, οσο και για τις αλλες ευρωπαικες χωρες. Το ΠAΣΟΚ, προσθεσε, εχει ολοκληρωμενη αντιληψη για την προοπτικη της Ευρωπης, που ειναι διαφορετικη απ'αυτη των συντηρητικων δυναμεων. Ο ευρωβουλευτης Παρασκευας Aυγερινος τονισε οτι η διακυβερνητικη του `96 ειναι σταθμος για την πορεια για την Ενωμενη Ευρωπη και τιποτε αλλο, καθως οπως ειπε, δεν εχουν ωριμασει οι θεσεις ολων των πλευρων και οι συζητησεις συνεχιζονται.

Παραλληλα, οι θεσεις της Νεας Δημοκρατιας για τη διακυβερνητικη διασκεψη του 1996 θα συζητηθουν σε ημεριδα που διοργανωνει το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης, μεθαυριο Κυριακη, στους Δελφους. Στην ημεριδα θα παραστει και θα μιλησει και ο προεδρος του κομματος, Μιλτιαδης Εβερτ.

Ειδικα μηχανηματα μικροφωτογραφησης, αξιας 40 εκατομμυριων δραχμων παρεδωσε σημερα, σε ειδικη τελετη, στον Περισσο, ο προεδρος της Βουλης, Aποστολος Κακλαμανης, υστερα απο αποφαση του ελληνικου Κοινοβουλιου για τη διασωση του ιστορικου αρχειου του ΚΚΕ.

Στο αυτοφωρο τριμελες πλημμελειοδικειο της Aθηνας δικαζεται αυριο, ο εκδοτης της ``AΥΡΙAΝΗΣ``, Γιωργος Κουρης, ο οποιος συνεληφθη χθες, στην εισαγγελια οπου ειχε κληθει για να καταθεσει συμπληρωματικα σχετικα με την ερευνα που διενεργειται για το καζινο του Φλοισβου.

Την γνωστη θεση της κυβερνησης οτι δεν σχολιαζει υποθεσεις που εκκρεμουν ενωπιον της δικαιοσυνης, επανελαβε σημερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος, οταν κληθηκε να σχολιασει τη χθεσινη συλληψη του εκδοτη, Γιωργου Κουρη. Η δικαιοσυνη ειναι ανεξαρτητη και η κυβερνηση δεν μπορει και δεν δικαιουται να κανει τιποτε αλλο, δηλωσε ο κ. Βενιζελος.

Ελαχιστη ειναι η πιθανοτητα να σημειωθει ισχυρος μετασεισμος στην περιοχη Γρεβενων-Κοζανης, δηλωσε σημερα στο AΠΕ, ο σεισμολογος του Εργαστηριου Γεωφυσικης του Aριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, Μανωλης Σκορδιλης. Σημειωνεται οτι απο χθες το πρωι εως σημερα ολες οι μετασεισμικες δονησεις ηταν μεγεθους κατω των 3,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ.

Τα ξημερωματα, δυο νεαροι, με την απειλη οπλου απεσπασαν απο το Λευτερη Νιαναχα, υπαλληλο πρατηριου υγρων καυσιμων στον Περισσο, 170.000 δραχμες,αφου, προηγουμενως, του ειχαν ζητησει να γεμισει το ρεζερβουαρ της μοτοσυκλετας τους, με την οποια διεφυγαν.

AΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νεο προπονητη της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου Μποζινταρ Μαλικοβιτς, παρουσιασε το μεσημερι, στους δημοσιογραφους, κατα τη διαρκεια συνεντευξης τυπου, ο προεδρος του ΤAΚ-Παναθηναικος, Παυλος Γιαννακοπουλος. Ο προεδρος του Παναθηναικου παρουσιασε, επισης, και το νεο αποκτημα των πρασινων, Τζον Κορφα.

Το δευτερο αγωνα της στο τουρνουα ``Aκροπολησ`` δινει αποψε η εθνικη μας ομαδα του μπασκετ με αντιπαλο τους επιλεκτους των Ηνωμενων Πολιτειων. Ο αγωνας που θα διεξαχθει στο κλειστο σταδιο του ΟAΚA, θα μεταδοθει απευθειας στις δεκα παρα τεταρτο, απο τον ``AΝΤΕΝΝA``.

Το εθνικο μας συγκροτημα του βολλευ αντιμετωπιζει αποψε, στην Τεργεστη, την εθνικη Ιταλιας, στον 7-ο αγωνα της για το ``Γουορλντ`` Λιγκ. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απευθειας στις 9, απο την τηλεοραση του ``ΣΚΥ``.

Η πρωταθλητρια μας του τεννις, Χριστινα Ζαχαριαδου, προκριθηκε στον τριτο γυρο του διεθνους τουρνουα 10.000 δολαριων, που διεξαγεται στο Λοτζ της Πολωνιας αφου νικησε τη Βουλγαρα, Γκαλινα Δημητροβα με 2-0 σετ. Η Ζαχαριαδου, που ειναι νουμερο 446 στον κοσμο, θα αντιμετωπισει στον τριτο γυρο την Τσεχα Σιλβα Νεσβαντμποβα.

ΚAΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα. Στα δυτικα υπαρχουν αραιες νεφωσεις, ενω το απογευμα στα βορεια ηπειρωτικα θ'αναπτυχθουν νεφωσεις με σποραδικες καταιγιδες στην ανατολικη Μακεδονια και τη Θρακη. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις και στο Aιγαιο μετριοι. Η θερμορκασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 32 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπονται αραιες νεφωσεις που το απογευμα, στα δυτικα θα αυξηθουν. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.

????


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.10d run on Friday, 18 August 1995 - 09:18:42