Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Simitis - Evert Debate (96-09-13) (part 1)

Elections Current Results Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ (ΜΕΡΟΣ 1ο)

Εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν αυτή τη στιγμή την τηλεοπτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κ.Σημίτη και στον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ.

Πρόκειται γαι την πρώτη παρόμοια αντιπαράθεση των αρχηγων των δύο μεγάλων κομμάτων όλων των εποχών.

Aπαντώντας στην πρώτη ερώτηση που του υπέβαλλε ο κ.Παπουτσάνης και η οποία αφορούσε στη αλλαγή στρατηγικής που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο κ.Σημίτης είπε:

Ερώτηση 1: Κύριε Πρόεδρε κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ταχθήκατε υπέρ του ηπίου πολιτικού κλίματος, επικρίνατε μάλιστα και την αρνητική διαφήμιση. Εδώ και λίγες μέρες έχετε αλλάξει στρατηγική. Ο κ. Έβερτ είναι πλέον για σας εκοφίτης, ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει τι είναι δεξιά και ορισμένα στελέχη σας κατηγορούν τον κ. Τσοβόλα για διασπαστή, προδότη κ.λ.π. Πρέπει να σας ρωτήσω : προς τί η αλλαγή αυτής της τακτικής; Μήπως διαπιστώνετε ότι οι ψηφοφόροι διαχέονται προς άλλα κόμματα και θελετε να τους επαναφέρεται πίσω και επιστρέφοντας στις παλιές τακτικές;

Απάντηση: Δεν έχουμε αλλάξει καθόλου τακτική. Η τακτική μας είναι πάντα μια τακτική ανάπτυξης επιχειρημάτων, ανάπτυξης θέσεων. Θέλουμε να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό ποιό είναι το πρόγραμμά μας. Θέλουμε να δείξουμε τα επιχειρήματά μας και να τον πείσουμε να έρθει μαζί μας. Και αυτό γιατί, για να πραγματοποιήσουμε το πρόγραμμά μας χρειάζεται συμμετοχή. Και αν δεν υπάρξει ενσυνείδητη συμμετοχή του ελληνικού λαού τότε δεν θα πετύχουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισημαίνουμε στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ποια φαινόμενα χαρακτήριζαν την ελληνική πολιτική ζωή στο παρελθόν, τί ήταν εκείνο το οποίο διέκρινε την αντίπαλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, γιατί η ελληνική εξέλιξη καθυστέρησε και ποιά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συντηρητικής πολιτικής. Και ένα τέτοιο κύριο χαρακτηριστικό της συντηρητικής πολιτικής ήταν ότι δεν αποκατέστησε, δεν προώθησε την δημοκρατία σ' αυτό τον τόπο στο μέτρο που θα έπρεπε. Υπήρχαν ομάδες της νεολαίας της Ν.Δ., οι γνωστοί "Κένταυροι", οι γνωστοί "Ρέϊτζερς", οι οποιοι χρησιμοποιούσαν αλυσίδες, χτυπούσαν κόσμο, χτυπούσαν τους αντιφρονούντες συνεχίζοντας μια παλιά παράδοση, την οποία είχε αρχίσει η συντηρητική παράταξη από τις δεκαετίες του '50. Και ο αρχηγός της Ν.Δ., ο κ. Εβερτ, είχε το 1982 γράψει ένα γράμμα προς "Πρασινοφρουρούς", στο οποίο γράμμα απειλούσε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ με απολύσεις για τη στάση την οποία τηρούσαν.

Ερώτηση 2: Κύριε Πρόεδρε, κατηγορήσατε τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Σημίτη, για ασυνέπεια επειδή προκήρυξε εκλογές, ενώ είχε πει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Εσείς όμως κ.Έβερτ, όταν εκλεγήκατε ως δήμαρχος στην Ah^ma, είχατε δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσετε την θητεία σας, αλλά μετά μας είπατε ότι επειδή σας καλεί το καθήκον και ο κ. Μητσοτάκης προφανώς, θα θέσετε υποψηφιότητα, πράγμα και το οποίο κάνατε. Γιατί θεωρείται τον εαυτό σας κ. Πρόεδρε πιο συνεπή από τον κ. Πρωθυπουργό;

Απάντηση: Ευχαριστώ για την ερώτηση και την ευκαιρία για την οποία μου δίνετε. Πράγματι είχα δεσμευθεί ότι θα παραμείνω για τέσσερα χρόνια δήμαρχος και αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια. Παρέμεινα όμως επτά χρόνια για την ακρίβεια δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας και πραγματοποίησα το έργο που υποσχέθηκα στον αθηναϊκό λαό εξ' ολοκλήρου. Το έργο που έγινε σ' αυτά τα επτά χρόνια είναι τεράστιο, είναι πρωτοφανές. Αλλά θα ήθελα να κρίνουμε την συνέπεια και την ασυνέπεια. Όταν λες ότι θα υπάρχουν καλύτερες μέρες στις εκλογές του 1985 και έρχεται η υποτίμηση του νομίσματος, έρχεται το "πάγωμα" των τιμών, των μισθών και των ημερομισθίων, έρχονται οι δυσβάσταχτοι φόροι, τότε είσαι συνεπής. Όταν έρχεσαι και λες ότι δεν πρόκειται να υποστείλω την ελληνική σημαία σε καμιά περίπτωση και την επόμενη ημέρα υποστέλεις την ελληνική σημαία είσαι συνεπής; Όταν έρχεσαι και λες ότι δεν πρόκειται να κάνω εκλογές και μετά από ενάμισυ μήνα πραγματοποιείς εκλογές είσαι συνεπής; Εν πάσει περιπτώσει, εμείς δεν ασχολούμεθα με τις συνέπειες και ασυνέπειες των άλλων κομμάτων. Εμείς ασχολούμεθα με τον ελληνικό λαό και δεν γυρνάμε πίσω. Γυρνάμε στο σημερα, γυρνάμε στο αύριο. Πεινάει ο εργάτης, πεινάει ο συνταξιούχος, αγωνιά ο άνεργος, ο αγρότης βλέπει να χάνεται και επίσης και ο βιοτέχνης έχει τεράστια προβλήματα με το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Αυτά είναι τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Διότι αν πάμε στο παρελθόν, η απάντηση θα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία υπήρξε το κόμμα των μεγάλων εθνικών επιλογών. Υπήρξε το κόμμα που ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι το κόμμα το οποίο είχε 34% στο Α.Ε.Π. και έφτασε στο 130% το χρέος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 :Τι ακριβώς κάνατε βήμα προς βήμα

ΕΒΕΡΤ: Τι προεργασία θα κάναμε για να μην καταληφθεί το νησί. Γιατί εκεί είναι το πρόβλημα.Πρώτα από όλα θα δω αν υπάρχει κρίση στην Τουρκία. Ξέρουμε ότι κάθε φοιρά που η Τουρκία έχει καποια κρίση βγάζει προς τα έξω τα προβλήματά της. Και ξέραμε με την Ιμια ότι βρίσκονται προ πολιτικής κρίσεως. Δέυτερονδεν θα πήγαινα να ανεβάσω τη σημαία και το πολεμικό ναυτικό στην Ιμια, αν ήξερα εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορούσα να στηρίξη αυτή τη θέση. Και θαπ προκαλόυσα το διάλογο τον κατάλληλο χρόνο, τον κατάλληλο τόπο και τον κατάλληλο τρόπο για να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Και δεν θα δέσμευα τη Βουλή των Ελλήνων για να με χειροκροτεί όλη την παραμονή ότι ξέρετε δεν πρόκειται να υποστελίλω τη σημαία για να την υποστείλω της επομένη. Και δεν θα είχα ποτέ έναν υπουργό εξωτερικών εκείνη την ημέρα να λέει ότι κάνει δημόσιες σχέσεις. Γιατί η κατελύθει η κυβέρνηση; Γιατί υπήρξαν επιπολαιότητες τραγικλες. Πουλήθηκε η υθπόθεση εκείνο το βράδυ στις 2 μας είπαν οι στρατηγοί. Και μου το είπαν στο Pemt\cymo. Δεν θα αφήναμε ποτέ να υποσταλεί η σημαία. Αυτό είναι δεδομένο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Αν είχατε να ξαναχειριστείτε την κρίση της Ιμιας, μπορείτε να μας πείτε τί δεν θα κάνατε;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Θα έκανα ακριβώς τα ίδια, τα οποία έκανα τότε. Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι να εμπλέξει την Ελλάδα σε μια εμπόλεμη διαφορά, να υπάρξουν εχθροπραξίες και μέσα από τις εχθροπραξίες αυτές να επιβάλει διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα τα οποία θεωρεί η Τουρκία ανοικτά. Διαπραγματεύσεις για τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Εμείς πρέπει να αποφύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς πρέπει να ασκούμε μια διπλωματία η οποία πιέζει την Τουρκία για να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της. Εμείς πρέπει με το να διευρύνουμε τα ερίσματά μας σε Ανατολή και Δύση, να εξαναγκάσουμε τους Τούρκους να μην θέτουν θέματα. Και τα Ιμια ήταν μια προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να υπάρξει πόλεμος. Να υπάρξει έστω περιορισμένος πόλεμος, περιορισμένη αναμέτρηση για να μπορέσει μετά να καθήσει μαζί μας στο τραπέζι. Και αυτό αποφύγαμε με την απεμπλοκή. Με την απεμπλοκή των δυνάμεων στα Ιμια ίσχυσε μετά η κατάσταση η οποία ίσχυε και πριν. Τα Ιμια ήταν και είναι ένα Ελληνικό νησί. Τα Ιμια είναι ένα νησί, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη συνθήκη την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ιταλία, τη Συνθήκη που έχει υπογράψει στο Παρίσι η Ελλάδα με την Ιταλία ανήκει στην Ελλαδα και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Λοιπόν πάλι έτσι θα χειριζόμασταν την κρίση. Θα χειριζόμασταν την κρίση έτσι ώστε να μην υπάρξει πολεμική εμπλοκή. Βεβαίως θα παίρναμε και όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει απόβαση Τουρκικών δυνάμεων στο νησί. Είχα δώσει τότε εντολή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας να προλάβει τέτοια περίπτωση, δεν εξετέλεσαν αυτές τις εντολές τις οποίες είχα δώσει. >ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Δεν μετανοιώνετε ούτε για εκείνη τη φράση που τόσο κατηγορήθηκε, τη φράση "Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" θα την ξαναλέγατε τώρα που ξέρετε ότι και τα αισθήματα κάποιων Ελλήνων έπληξε και επέτρεψε σε κάποιους να σας κατηγορήσουν ότι έχετε αναλάβει δεσμεύσεις αφανείς τις οποίες ακόμα δεν έχουν μάθει για εθνικούς ή άλλους λόγους.

ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να ευχαριστεί όταν πρέπει και πρέπει να καταγγέλει όταν πρέπει για να υπερασπίζετε το συμφέρον της χώρας. Γι' αυτό και στο μέλλον και θα ευχαριστώ και θα καταγγέλω όταν το επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Ολο αυτό το θέμα επειδή υπάρχει και ένα αντίστοιχο σποτ της Ν.Δ. είναι ένα θεμα το οποίο εκμετελλεύεται η ΝΔ λόγω των αναμνήσεων που έχουν οι Ελληνες από τη δικιά της φράση, τη φραση της συντηρητικής παράταξης, τη στάση της υπόδουλης αντιμετώπισης των ΗΠΑ. Κάποιος Ελληνας πολιτικός της συντηρητικής παράταξης είχε στο .... "Ιδού ο στρατός σας" δείχνοντας τον Ελληνικό στρατό. Η στάση η δική μου στη Bouk^ δεν έχει να κάνει τίποτε, μα τίποτε μα αυτή την παρελθούσα στάση της συντηρητικής παράταξης. Η στάση η δικιά μου στη Βουλή είναι μια στάση η οποία έχει σκοπό να εξυπηρετήσει το συμφέρον του εθνους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Εσεις θα ξανακάνατε αυτό που κάνατε εκείνη την ημέρα στη Βουλή. Θα μιλάγατε πάλι για προδότες, για Γουδί, θα παίρνατε πάλι την κοινοβουλευτική ομάδα και θα φεύγατε. Πράξη η οποία κατηγορήθηκε από το ίδιο σας το κόμμα, από επιφανή στελέχη, αποδοκιμαστηκε έμπρακτα διακινδυνεύοντας να χαρακτηριστείτε επιρρεπής σε κινήσεις δημαγωγικές ή και μειωμένης ευθύνης στο χειρισμό λεπτών εθνικών θεμάτων.

ΕΒΕΡΤ: Εγώ δεν μίλησα ποτέ για Γουδί. Εσείς το λέτε αυτό, δεν το έχω πει εγώ. Δεν μίλησα ούτε για προδότες. Μίλησα για πράξη η οποία αγγίζει τα όρια της προδοσίας. Αυτή ήταν η φράση η συγκεκριμένη. Αλλά κρίνετε εσείς ο ίδιος όταν ο πρωθυπουργός έρχεται την προηγούμενη μέρα και λέει: "Δεν θα υπσοτείλω τη σημαία και τον χειροκροτούμε και τον στηρίζουμε, και την επόμενη μέρα την υπέστειλε. Και είπε ότι θα ξανακατεβάσει τη σημαία αν βρεθεί στην ίδια περίπτωση. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Αυτό κατά λέξη είπε. Και τι έκανε; Αντί να αναλάβει απόψε την ευθύνη, επιρρίπτει την ευθύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι πράξη γενναιότητας αυτή, όταν οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είπαν ότι στις δύο η ώρα είχε κλείσει όλη η υπόθεση, παρουσία του κ.Αρσένη, ο οποίος το αποδέχθηκε. Θα σας πω όμως και κάτι άλλο. Τι λέμε σ'αυτές τις ψυχές των τριών πιλότων που χάθηκαν εκείνο το βράδυ; πως αντιδρούμε; τι λέμε σ'αυτούς τους δύο Κυπρίους που σκοτώθηκαν; τους λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να υποστείλουμε τη σημαία; αλλά είναι εύκολο να το λέει αυτό ο κ.Σημίτης. Γιατί ο κ.Σημίτης έχει γράψει ένα βιβλίο, για την πολιτκή και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, όπου χαρακτηρίζει ότι είναι συντηρητισμός, παλαιοκομματισμός η ανάρτηση της σημαίας στα σχολεία. σελίδα 64. Αυτή είναι η αντίληψη και η νοοτροπία. Αυτή την νοοτροπία και την αντίληψη δεν μπορώ να την καταλάβω. Εν πάσει περιπτώσει είναι πρωταθλητής ο κ.πρωθυπουργός ο κ.Σημίτης, ότι υποχρεωθήκαμε να χάσουμε εκείνο το βράδυ. Και οι συνέπειες ξέρετε ποιες είναι. Μετά από τρεις μήνες οι Τούρκοι διεκδικούν εκατό νησίδες και βραχονησίδες. Συνεπώς το θέμα μας δεν ήταν απλώς και μόνο τα Ιμια, ήταν η συνεχής διεκδίκηση των Τούρκων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7:Μιλήσατε για μια ατζέντα ελληνοτουρκικών διαφορών, που θα καταρτιστεί. Και μιλήσατε επίσης για μια σύσκεψη αρχηγών των βαλκανικών κρατών για την ατζέντα. Δε χρειαζέται διάλογος για να καταρτισθεί αυτή η ατζέντα, κύριε Πρόεδρε; θα πάτε σε διάλογο με την Τουρκία για να φτιάξατε μια ατζέντα; και δεύτερο σ'αυτά τα βαλκανικά κράτη των οποίων θα συσκεφθούν οι αρχηγοί θα καλέσετε τα Σκόπια; και αν τα καλέσετε ώς τι θα τα καλέσετε κύριε Πρόεδρε; ως Μακεδονία;

ΕΒΕΡΤ: Ο κ.Σημίτης ευρισκόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες μίλησε για συνομιλίες βήμα προς βήμα και προσδιόρισε τα δύο πρώτα βήματα. Η θέση η δική μας είναι ότι πρέπει να ]weir μπροστάσ σου όλα τα προβλήματα όταν πρόκειται να συζητήσεις με οποιονδήποτε. Είτε με την Τουρκία, είτε με οποιονδήποτε τρίτο. Δε μπορείς να συζητήσεις σε καμία περίπτωση τα αναφαίρετα δικαιώματα της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της πατρίδας. Πρέπει να γνωρίζεις όλα τα θέματα από κει και πέρα που πρέπει να συζητήσεις. Γιατί δε μπορείς να ξέρεις ποιο θα είναι το τρίτο, το τέταρτο, το πέμπτο θέμα που αθ τεθεί, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πρέπει οι συζητήσεις να είναι βαση της αρχής των διεθνών συμβάσεων και των συμφωνιών που διέπουν την περιοχή και βεβαίως υπάρχουν θέματα για την υφαλοκρυπίδα τα οποια θα μπορούσαν να συζητηθούν. Δεν μπορούμε να απορρίψουμε εμείς το διάλογο. Και για τη συζητήση με τα Σκόπια για τη Βαλκανική. Θα τη δεχόμασταν ως Φύρομ με το όνομα που διεθνώς έχει.

Ερώτηση 8: Μια και φτάσαμε από τα Ίμια στα Σκόπια κ. Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον υπουργό των Εξωτερικών, τον κ. Πάγκαλο. Ο κ. Πάγκαλος όταν δεν βρισκόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών είχε μια συγκεκριμένη άποψη για τα Σκόπια, για την ονομασία τους είχε, και δεν απατώμαι, είχε ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τη θέση σας και θα θυμηθώ τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται σωστά την υπόθεση των Σκοπίων, αφού είναι μια υπόθεση την οποία πρώτα από όλα ο ίδιος δεν πιστεύει.

Απάντηση: Πρώτα από όλα θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε κάτι που είπε ο κ. Έβερτ πριν. Είπε ότι χάσαμε ελληνικό έδαφος. Τί θα πει αυτό; Δηλαδή αναγνωρίζει τη θέση της Τουρκίας ότι τα Ίμια δεν είναι ελληνικά και ότι είναι τουρκικά; Πώς χάσαμε ελληνικό έδαφος; Δεν χάσαμε κανένα ελληνικό έδαφος και παρακαλώ να το λέει με έμφαση. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος. Όπως επίσης και για το θέμα του διαλόγου, εδώ υπάρχει μια παλιά συνέντευξή του όπου ρωτάτε "εσείς ποιούς όρους θα θέσετε σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο, αν τον κάνατε εσείς;" και απαντά ο κ. Έβερτ "1ον καταγραφή των προβλήματων και καταγραφή ακόμα εκείνων των προβληματων τα οποία είναι δυσάρεστα και δεν τα συζητούμε". Δηλαδή θα κάνουμε ένα κατάλογο που οι Τούρκοι θα θέσουν και όλα τα θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, θα θέσουν τα θέματα εκείνα, τα οποία αφορούν το καθεστώς των νησιών και 'μεις θα το δεχθούμε και θα αρχίζουμε να συζητάμε. Αυτή είναι η τουρκική θέση και είναι σκέτη καταστροφή θα έλεγα. Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα με τα Σκόπια η απάντηση είναι ότι εμείς εξακολουθούμε να έχουμε τη θέση όπως τη διατυπώσαμε κατά την Ενδιάμεση Συμφωνία, υπάρχει η διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη, παρουσία του κ. Βανς από τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων και η Ελλάδα υπερασπίζεται τη θέση εκείνη, η οποία είναι γνωστή ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθει η λέξη "Μακεδονία" στο όνομα του κράτους αυτού.

Ερώτηση 9: Ποιά θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του κ. Έβερτ αν γίνει πρωθυπουργός;

Απάντηση: Η αδυναμία του κ. Έβερτ δεν μ' ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Η αδυναμία της Ν.Δ. είναι ότι πρώτα πόλλα δεν έχει ξεκάθαρο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα. Το είδαμε την άλλη φορά, το '90, όταν άλλαξε τρεις υπουργούς, πρώτα ήταν ο κ. Σουφλιάς υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά ηταν ο κ. Χριστοδούλου υπουργός Εθνικής Οικονομίας και μετά ήρθε ο κ. Μάνος. Άλλαξαν τρεις φορές τα επιτελεία και όταν ήρθε ο κ. Μάνος για να διορθώσει τα πράγματα, τα οποία είχαν γίνει πριν, επέβαλε ένα φόρο, αύξησε τον φόρο, ο οποίος πληρώνεται με την βενζίνη για τα υγρά καύσιμα κατά 50 δραχμές και ο πληθωρισμός πήγε στα ύψη. Λοιπόν, ένα είναι ότι δεν υπάρχει κάτι το ξεκάθαρο και αυτό φαίνεται από τις πολλές υποσχέσεις, τις οποίες έχει δώσει η Ν.Δ. τώρα για να κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Εβερτ έχει υποσχεθεί ότι θα μοιράσει 1,5 τρις δραχμές περίπου, 900 δις τα πρώτα μέτρα και περίπου 600 δις τα δεύτερα μέτρα. Πού θα βρει αυτά τα λεφτά, όταν τον ακούσατε στην αρχή αυτής της συζήτησης, που μας είπε ότι ελληνικός λαός πεινάει, ότι βρισκόμαστε σε φριχτά χάλια και αν βρισκόμαστε σε φριχτά χάλια δεν υπάρχουν τα λεφτά αυτά. Λοιπόν, μια λένε έτσι, μια λένε αλλιώς, για να δημιουργησουν εντυπώσεις. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα πάει σε λάθος κατεύθυνση, θα πάει στην κατεύθυνση του παρελθόντος, δηλαδή η ανάπτυξη θα σταματήσει, θα είναι μια εξέλιξη όπου στην πραγματικότητα θα βρισκόμαστε συνεχώς σε ένα τέλμα, το οποιο θα προκαλείται από αντικρουόμενες πολιτικές και αντικρουόμενα μέτρα. Όπως π.χ. η πρόταση του κ. Εβερτ να μειώσουμε το κράτος κατά στο 32% του Α.Ε.Π. Σημαίνει διάλυση του κράτους.

Ερώτηση 10: Κύριε Πρόεδρε ποιά θεωρείται ότι μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του κ. Σημίτη εάν επανεκλεγεί πρωθυπουργός;

Απάντηση: Κάθε πολιτικός έχει το παρελθόν του και κρίνεται από το παρελθόν του και από τις ενέργειές του. Ο κ. Σημίτης έχει κριθεί σε δύο περιόδους. Η πρώτη ήταν ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Υποτίμησε το νόμισμα. "Πάγωσε" τους μισθούς και τα ημερομίσθια. Έβαλε δυσβάσταχτους φόρους. Το 1986 έχασαν οι εργαζόμενοι 10 % του πραγματικού τους εισοδήματος. Το 1987 έχασαν 7%. Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη εμπειρία. Η δεύτερη εμπειρία: απομακρύνθηκε ναι ή όχι πέρυσι στην Έκθεση Θεσσαλονίκης στην πραγματικότητα από τον Παπανδρέου, διότι είχε την μικρότερη απορροφητικότητα και διότι απέτυχε στην πολιτική του στο θέμα της αποκρατικοποίησης. Αυτό είναι λοιπόν το παρελθόν. Αυτό το παρελθόν δεν μπορεί να έρχεται να κάνει κριτική. Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πανω από το 5%. Αυτά τα οποία έχουμε πει ότι θα κάνουμε τα έχουμε εγγυηθεί και θα τα κάνουμε. Είναι τελείως ψευδείς αυτοί οι αριθμοί, οι οποίοι αναφέρθησαν απόψε. Κάθε βδομάδα μέσα στον πανικό το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει κατά 100 και 200 εκατομμύρια δραχμές το κόστος των όσων έχουμε εξαγγείλει. Και θα ήθελα να παρατηρήσω : κ. Σημίτη αποχώρησε ο ekkgmij|r στρατός από το νησί. Μπορείτε αύριο να τον πάτε στα Ίμια ξανά;

Ερώτηση 11: Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι όποιο κόμμα και αν κερδίσει, θα κερδίσει με μικρή διαφορά, με χαμηλό ποσοστό και δεν μπορεί να ελπίζει στην κοινοβουλευτική ομάδα πολύ μεγαλύτερη των 158 με 160 βουλευτών. Δεν είστε υποχρεωμένος να δεχθείτε αυτή την υπόθεση, αλλά ούτως ή άλλως έχετε πει και εσείς όπως έχει πει και ο κ. Σημίτης ότι η Ελλάδα είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση με ενιαία άποψη χωρίς διαφορές, χωρίς τα φαινόμενα που στο παρελθόν έχουμε ζήσει και το '91-'93 και '93-'96. Και σας ρωτώ ότι ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματός σας, ο πρώην Πρωθυπουργός, διαφωνεί μαζί σας και δηλώνει ότι δεν ρωτήθηκε σε πολλά σημεία του προεκλογικού προγράμματος. Δεν ρωτήθηκε και διαφωνεί με τους συνδιασμούς του κόμματος. Δεν ρωτήθηκε και διαφωνεί με την σύνθεση της μετεκλογικής κυβέρνησης που έχετε αφήσει να εννοηθεί ότι έχετε σκοπό να κάνετε. Διαφωνεί και με την εκτίμηση που μόλις διατυπώσατε για την προηγούμενη θητεία του κ. Σημίτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εχει επανειλλημμένα πει ότι το "κακό" ΠΑΣΟΚ ήταν που εμπόδισε το σταθεροποιητικό πρόγραμμα Σημίτη, αλλιώς θα είχε πάει καλά. Σας ρωτώ λοιπόν πώς θα εξασφαλίσετε ενιαία, σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση, όταν μια σημαντική μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός σας, της κυβερνώσας δηλαδή κοινοβουλευτικής ομάδας θα έχει διαφορετικές απόψεις και πώς θα επιβληθείται σε στελέχη με ριζικά διαφορετικές απόψεις από τις δικές σας και με πολύ υψηλότερη δημοτικότητα από εσάς μέσα στην παράταξη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Απάντηση: Ο Ελληνικός λαός θα μας ψηφίσει για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει. Και αυτό το πρόγραμμα απαρεγκλίτως θα το εφαρμόσω και εγώ και όλοι οι συνεργάτες μου. Δεν νομιμοποιείται την επομένη των εκλογών κανένας υπουργός, κανένα στέλεχος, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να κάνει ένα βήμα πέρα από το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό το έχουμε συμφωνήσει όλοι μαζί και τραβούμε πάνω σ' αυτή την κατεύθυνση του προγράμματος. Το πρόβλημα δεν είναι τί θα γίνει με την Ν.Δ. Εγώ θα απευθυνθώ στον ευρύτερο πολιτικό χώρο. Θα καλούσα τον κ. Σημίτη, όπως είπα να χαράξουμε μια ενιαία εθνική και εξωτερική πολιτική Και οι προγραμματικές δηλώσεις δύο σελίδων θα έπρεπε να ήταν γραμμένες με μία πένα. Ούτε μπλέ, ούτε πράσινη, ούτε κόκκινη, αλλά με την ελληνική πένα. Την πένα εκείνη που θα μιλούσε προς το εξωτερικό και θα έλεγε ότι όλοι οι Ελληνες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Και θα πήγαινα μαζί με τον κ. Σημίτη, και θα πάω τελικά πιστεύω με τον κ. Σημίτη είτε έτσι, είτε αλλιώς στην Κύπρο μαζί για να δείξουμε στους Κύπριους ότι είμαστε ενωμένοι. Και πιστεύω ακράδαντα στην αναγκαιότητα για να μπορέσει να πάει μπροστά ο τόπος μιας ενιαίας Εθνικής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, ενός μονίμου υπουργού Εξωτερικών και από κει και πέρα θα τραβήξουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με ρυθμούς 4 ή 5 %, διότι το πρόγραμμα συγκλήσεως του ΠΑΣΟΚ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος του αιώνα στην αύξηση της ανεργείας sto 15%. Χρειάζονται επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, χρειάζονται επενδύσεις από τον δημόσιο τομέα και έχει η Ν.Δ. και το στελεχιακό δυναμικό και τα πρόσωπα για να εφαρμόσει αυτή την πολιτική.

Ερώτηση 12: Αυτό που λέει ο κ. Εβερτ είναι πολύ ωραίο να το ακούς, αλλά αυτό που έχουμε ζήσει τα τελευταία 6 χρόνια και επί Ν.Δ. και επί ΠΑΣΟΚ είναι ότι όχι μόνο απλώς τα δύο μεγάλα κόμματα δεν καταφέραν να συμφωνήσουν και να συγκλίνουν, αλλά στο εσωτερικό των κομμάτων που κυβερνούν οι διαφωνίες είναι τέτοιες ώστε να παραλύουν την κυβερνητική δράση. Είστε 8 μήνες Πρωθυπουργός, εκλεγήκατε από την κοινοβουλευτική ομάδα και από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όμως δεν κατορθώσατε σε μία ευρεία πλειοψηφία. Να φτιάξετε μια ομοιογενή κυβέρνηση. Μοιράσατε υπουργεία και υφυπουργεία σύμφωνα με τις ποσοστώσεις επιρροής των διαφόρων τάσεων, δημιουργήθηκαν αγκυλώσεις, αλληλοεξουδετερώσεις, είχαμε φαινόμενα υπουργών συναρμοδίων που δεν λέγαν "καλημέρα" ο ένας στον άλλον και αναρωτιέμαι αν αυτό δεν καταφέρατε να το πετύχετε σε μια άνετη πλειοψηφία 170 βουλευτών πώς θα καταφέρετε να το πετύχετε σε μια μικρότερη, ασφαλώς, κοινοβουλευτική ομάδα που θα έχετε μετά τις εκλογές, αν κερδίσετε, των 158 ή των 160 που θα είστε και εσείς πολύ πιο δέσμιος εκβιασμών μικρών ομάδων μέσα στην κοινοβουλευτική στελέχωση του ΠΑΣΟΚ;

Απάντηση: Αυτή η εικόνα της αλληλοσπαρασσόμενης κυβέρνησης είναι μια εικόνα με πολύ υπερβολή. Η κυβέρνηση αυτή προσπάθησε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Πρώτα από όλα γι' αυτό συνέρχεται τακτικά το υπουργικό συμβούλιο, γι' αυτό συνέρχεται τακτικά η κυβερνητική επιτροπή και γι' αυτό και στην κυβερνητική επιτροπή και στο υπουργικό συμβούλιο γίνεται μια ανοιχτή συζήτηση όπου ο καθένας υποστηρίζει τη γνώμη του. Και προέρχεται μια σύνθεση. Αυτό το φαινόμενο είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν έχει συνηθησει η ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία έχει περισσότερο συνηθήσει λόχους, οι οποίοι ακολουθούν τον επικεφαλής και οι οποίοι δεν τολμούν να αμφισβητήσουν. Εκείνο το οποίο θέλουμε είναι η συνοχή αυτή της κυβέρνησης να προκύπτει μέσα από τη συζήτηση, το διάλογο, την πράξη, το έργο αυτής της κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι μετά το θάνατο του Α. Παπανδρέου ή μάλλον μετά την αποχώρηση του Α. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά σε μία τελείως καινούρια κατάσταση και χρειάστηκε να προσαρμοστεί σ' αυτό. Προσαρμόστηκε όμως με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρωθυπουργό, το συνέδριο εξέλεξε πρόεδρο με διαδικασίες, οι οποίες πιστεύω ήταν πρωτόγνωρες σ' αυτή τη χώρα και ήταν εξαιρετικά δημοκρατικές, εξαιρετικά ανοιχτές και γι' αυτό υπήρξε αναγνώριση από ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Το ΠΑΣΟΚ έχει συνοχή, το ΠΑΣΟΚ έχει ενότητα και μπορεί να κυβερνήσει με οποιαδήποτε πλειοψηφία, αλλά η πλειοψηφία του θα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη την οποία αναφέρεται κ. Τσίμα. Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική, επειδή αναφέρθηκε ο κ. Έβερτ σ' αυτό το θέμα, θέλω να παρατηρήσω το εξής: ο κ. Εβερτ πήγε με ελικόπτερο πάνω ap| τα Ίμια με τις κάμερες. Πέταξε πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν πέταξε πάνω από τουρκικό έδαφος.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

Elections Current Results Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.00a run on Friday, 13 September 1996 - 17:32:41