Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 13-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα στη ΝΕΤ
  • [02] από το δελτίο ειδήσεων των 21.00
  • [03] Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση
  • [04] Καθολική καταδίκη και πολιτική διαμάχη για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ
  • [05] Συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε: Παραμένουν οι πολιτικές διαφορές

    [01] Συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα στη ΝΕΤ

    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στη ΝΕΤ και την Έλλη Στάη. Όπως τόνισε από τα μέσα του 2013 και μετά αναμένει ανάκαμψη, και μείωση της ανεργίας, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά το 2014 θα υπάρχει σταθερά θετικό πρόσημο. Ο κ Στουρνάρας αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού, είπε ότι αυτές «πιάνουν τόπο» και αποδίδουν, ενώ χαρακτήρισε επίπονα αλλά αναγκαία τα μέτρα, καθώς -όπως υπογράμμισε- διορθώνουν λάθη περασμένων ετών.

    Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η ύφεση προκαλείται από την κατάρρευση του αναπτυξιακού μοντέλου, ενώ ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην υπεκφεύγει με στείρα επιχειρήματα, αλλά να καταθέσει θετικές προτάσεις ακόμα και τώρα, ώστε να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Αν και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελέστηκε καλύτερα από ότι περίμενε, παραδέχτηκε ότι τα έσοδα είναι λιγότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί, λόγω της ύφεσης, της μη αποτελεσματικής πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της νόμιμης φοροαποφυγής συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

    Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη δημιουργίας, πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος, ενώ όπως υπογράμμισε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα ήταν ευπρόσδεκτο. Μάλιστα υπενθύμισε ότι στη τελευταία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, αυτοί αποδέχτηκαν όρο που προβλέπει ότι αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα αυτοί θα προχωρήσουν σε νέο κούρεμα, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και αποπληρωμής των χρεολυσίων σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να βοηθήσουν στην ανάκαμψη και σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

    Όσον αφορά την φοροδιαφυγή, τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ζήτημα των ποινών και της αναστολής αυτών από τα δικαστήρια, γεγονός που δημιουργεί μια χαλαρότητα στους παραβάτες και πρότεινε να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ όπως είπε για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της χρειάζεται επίσης ένας συνδυασμός καλύτερων ελέγχων και διασταύρωσης στοιχείων.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι αν η χώρα καταφέρει να πιάσει τους στόχους του προγράμματος θα υπάρξουν ελαφρυντικές ρυθμίσεις για τους οικονομικά αδύνατους.

    Για τα μέτρα που προβλέπονται για το 2015 και 2016, σημείωσε ότι αυτά δεν αφορούν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε νέους φόρους, αλλά την πάταξη τη φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

    Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουν αποπληρωθεί όλες οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι να υπάρξει μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης, ενώ όπως είπε πλέον δημιουργείται ένα κλίμα ασφάλειας, για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων.

    Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, έκανε γνωστό ότι το Euroworking Group, μετά τη ψήφιση του φορολογικού και των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων εισηγείται προς το επόμενο Eurogroup, την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

    Σε σχετική ερώτηση για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι ο ίδιος θα παρέδιδε αμέσως τη λίστα στο ΣΔΟΕ και θα προχωρούσε σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους των ατόμων που βρίσκονται σε αυτή.

    Τέλος καταδίκασε τα φαινόμενα πολιτικής βίας, και κάλεσε όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, αφήνοντας ωστόσο αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, ότι κάποιο καταδικάζουν χωρίς την έμφαση που πρέπει με βάση το μέγεθος του γεγονότος.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 11:21

    Είδηση: 29463

    [02] από το δελτίο ειδήσεων των 21.00

    1. Συναγερμός για την επίθεση με καλάσνικοφ στη ΝΔ -Αυστηρό μήνυμα Α. Σαμαρά:«Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται»

    2. Τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της ΝΔ -Με καλάσνικοφ και περίστροφο το τρομοκρατικό χτύπημα. -Έκαψαν και εγκατέλειψαν το κλεμμένο Ι.Χ που χρησιμοποίησαν. -Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών και το οπτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις κάμερες -Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά τα όπλα της επίθεσης

    3. Καθολική καταδίκη και πολιτική διαμάχη για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ -Το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη στου Μαξίμου Α. Σαμαρά -Ε. Βενιζέλου -Φ.Κουβέλη -Τηλεφωνήματα Α. Τσίπρα -Ε.Βενιζέλου- Φ. Κουβέλη σε Α. Σαμαρά

    4.Το μπαράζ της βίας -Επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων - Επιθέσεις σε γραφεία κομμάτων στην Αττική -Επιθέσεις σε τράπεζες-ΔΕΗ -Επίθεση στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου

    5. Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ -Η Γκάρντιαν έχει τίτλο: «Συναγερμός στην Ελλάδα μετά τις επιθέσεις» -Η γαλλική Φιγκαρό διαπιστώνει: «Έκρηξη της βίας στην Ελλάδα».

    6. Συνάντηση Α. Τσίπρα -Β.Σόιμπλε - Α.Τσίπρας: «Η λιτότητα έχει αποτύχει» -Β. Σόϊμπλε: «Μονόδρομος το πρόγραμμα»

    7. Κλίμα έντασης στη Βουλή -Στη σκιά της επίθεσης στα γραφεία της ΝΔ και της πολιτικής πόλωσης -Αποχώρησε το ΚΚΕ από την ολομέλεια της Βουλής -Σκληρή κόντρα Μ. Βορίδη -Πάνου Καμμένου -Έντονη αντιπαράθεση Ε. Βενιζέλου -Π. Λαφαζάνη

    8. Σε κλίμα έντασης ψηφίστηκαν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. - Ναι είπαν 166 βουλευτές, 123 καταψήφισαν, ένας δήλωσε "παρών".

    9. Λίστα Λαγκάρντ - Κατάθεση υπομνήματος του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη. -Ι. Καπελέρης: «Δεν πήρα ποτέ τη λίστα στα χέρια μου» - Την Τρίτη η νέα κατάθεση -κλειδί του Γ. Διώτη

    10.Τα νέα τιμολόγια του ρεύματος

    -Από 1ης Ιανουαρίου οι αυξήσεις

    11. Αντιμέτωπο με νέες περικοπές οι διπλοσυνταξιούχοι - Οι κρατήσεις θα είναι αναδρομικές και θα γίνουν με δόσεις

    12. Κομφούζιο με το ειδικό τέλος στη Δ.Ε.Η -Σπεύδουν για διακανονισμούς- λάθη

    13. Τακτοποίηση αυθαιρέτων -Νέα παράταση έως τα τέλη Μαΐου

    14. Υπόθεση « Proton Bank» -Νέο ένταλμα σύλληψης για γυναίκα δικηγόρο

    15. Έρευνα του εισαγγελέα Ι. Τέντε για την περίεργη αποφυλάκιση των ληστών με τα καλάσνικοφ

    16. Πυρήνες της φωτιάς -Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 29χρονος μετά την απολογία του -Την Τρίτη απολογείται η 25χρονη

    17. Ωδύσσεια για δύο δίδυμα κοριτσάκια που κατέληξαν στους «Γιατρούς του Κόσμου»

    18. Για τέταρτη μέρα συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις, στο Μάλιι -Γαλλία κατά ισλαμιστών -Πολεμικές επιχειρήσεις στο Μάλιι της Αφρικής

    19. Άρχισε η δίκη του Μπερλουσκόνι που κατηγορείται για προαγωγή πορνείας -Μάρτυρας υπεράσπισης η Ρούμπι Καρίμα -Αναβολή ζητούν οι συνήγοροί του

    20. Στηρίζει Πούτιν ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ -Κατά της ρωσικής αντιπολίτευσης

    21. Όργιο φημών για επιδείνωση της υγείας του Ούγκο Τσάβες -«Πάει καλύτερα» λένε οι γιατροί

    22. Απονεμήθηκαν οι «Χρυσές σφαίρες» -Μεγάλοι νικητές «Επιχείρηση Argo», «Άθλιοι»

    ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    ΚΑΙΡΟΣ

    ERT.GR

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 00:38

    Είδηση: 29459

    [03] Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση

    Ιδιαίτερα σκεπτικοί είναι οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, αφού όπως λένε πως είναι δυνατό οι οπλοφόροι να γνωρίζουν ποιο είναι το παράθυρο του γραφείου του προέδρου του κόμματος.

    Οι τρομοκράτες-εκτελεστές και ομάδες υποστήριξης πέρασαν μπροστά από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και πάρκαραν το αυτοκίνητό τους λίγα μέτρα μακρύτερα.

    Οι δυο που κρατούσαν τα όπλα περπάτησαν για λίγα λεπτά, κάλυψαν τα χαρακτηριστικά τους, πήραν θέση στο πλάι και απέναντι από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και άρχισαν να πυροβολούν στο ύψος του τρίτου ορόφου.

    Όπως λένε πηγές από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης περίμεναν κάποιο αναβαθμισμένο χτύπημα σε σχέση με τους εμπρηστικούς μηχανισμούς αλλά όχι κάτι τέτοιο την ώρα μάλιστα που από χθες ξεκίνησε το σχέδιο ευρείας αστυνόμευσης μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις με γκαζάκια.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με δύο όπλα, όπως προκύπτει από την έρευνα την οποία έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Η σφαίρα που βρέθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είναι από πυροβόλο όπλο τύπου Καλάσνικοφ, ενώ ο κάλυκας που βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου είναι από περίστροφο, 38άρη 357 σπέσιαλ Μάγκνουμ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, τα δύο όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες, δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση.

    Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών έχει μπει και το οπτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις κάμερες, στις οποίες φαίνεται να έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των δραστών, αλλά και το καμένο ΙΧ που βρέθηκε στο Παλαιό Φάληρο.

    Οι δράστες χρειάστηκαν μόλις 4,6 χιλιόμετρα και 9 λεπτά για να φτάσουν στην οδό Φλέμινγκ στο Π. Φάληρο και να βάλουν φωτιά στο κλεμμένο αυτοκίνητο που είχαν αρπάξει το Σάββατο από τη Μεταμόρφωση, μάλιστα δεν είχαν αλλάξει ούτε καν τις πινακίδες κυκλοφορίας, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την τρομοκρατική επιχείρηση που είχαν ετοιμάσει.

    Στην αντιτρομοκρατική, κάνουν λόγο για «χτύπημα άμεσης απάντησης» και το παρομοιάζουν κάποιοι αξιωματικοί με το τρομοκρατικό χτύπημα στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009.

    Η Αστυνομία έθεσε στην διάθεση των πολιτών τις τηλεφωνικές γραμμές 170, 1014 και 1964 για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, Α' Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 23:55

    Είδηση: 29453

    [04] Καθολική καταδίκη και πολιτική διαμάχη για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ

    Την καταδίκη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις επιθέσεις τυφλής βίας αλλά και την κόντρα σε υψηλούς τόνους για το ποιά πολιτική ευθύνεται για την αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων, πυροδότησαν οι πυροβολισμοί στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη λεωφόρο Συγγρού.

    Για επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας με καινοφανή χαρακτηριστικά έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Δεν έχει ξαναγίνει να βρίσκεται σφαίρα στο γραφείο του πρωθυπουργού, τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά και τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν στο ίδιο μήκος κύματος γιατί είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές.

    Από το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας ότι η έρευνα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και σε βάθος.

    Για απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες, αναφορικά με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ τα ξημερώματα, έκανε λόγο μιλώντας στην ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

    Ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόνισε ότι προσπάθησε για άλλη μια φορά ενσυνείδητα να εμπλέξει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τέτοιες ενέργειες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει άρωμα παρακρατικής δράσης σε αυτές τις τελευταίες ύποπτες ενέργειες.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κουμουνδούρου, σε ανακοίνωσή της επισήμανε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σπεύδουν να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πράξεις αυτές για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Στη Βουλή, απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Μανώλης Γλέζος το γεγονός κάθε φορά που γίνεται κάτι εναντίον οποιουδήποτε κόμματος να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι από τα γεγονότα αυτά δεν ωφελείται η Αριστερά. Διερωτήθηκε μάλιστα μήπως προέρχονται οι ενέργειες αυτές από παρακρατικές οργανώσεις, φίλιες προς τη ΝΔ.

    Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου: «Όταν ακούς κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για «παρακρατικούς της δεξιάς» που ευθύνονται για την επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και για «κυβερνητικό εκπρόσωπο που δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του» για την επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του αδερφού του, τι να πει κανείς», σχολίασε ο Σίμος Κεδίκογλου.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μίλησε για καινοφανείς θεωρίες περί παρακρατικών της δεξιάς, που προκαλούν έκπληξη και διαπιστώνονται με οδύνη. Οι θεωρίες αυτές - πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ - προέρχονται από εκείνους που υποστήριζαν ότι τα ευρήματα στη βίλα Αμαλία είναι υλικά απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό.

    Στο τηλέφωνο μίλησε με τον πρωθυπουργό και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμφώνησαν να συναντηθούν για να συζητήσουν λεπτομερώς για την βία. Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του επισημαίνεται ότι υπάρχουν κύκλοι που παίζουν αδίστακτα με τη βία και καταλήγει: «Κανείς δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα φαινόμενα βίας για πολιτική και κομματική εκμετάλλευση και οι ανεύθυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτη δείχνουν πόσο αδιέξοδα και επικίνδυνα είναι τα μισόλογα και οι αμφιθυμίες.»

    Συμφέροντα, που στοχεύουν στην καλλιέργεια φόβου και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, "βλέπουν", πίσω από τα περιστατικά βίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Κάποιοι θέλουν να αλλάξει η ατζέντα, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

    Ο Νίκος Μιχαλολιάκος από τη Βουλή καταδίκασε κάθε πράξη βίας.

    Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά. Τα γεγονότα αυτά συνιστούν σοβαρό ζήτημα για τη δημοκρατία μας και στρέφονται εναντίον της κοινωνίας σημειώνει η ΔΗΜΑΡ

    Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στο Μέγκα αφού ανέφερε ότι η καταδίκη είναι αυτονόητη σημείωσε ότι: «Κάποιο σκοπό υπηρετούν δεν είναι έκφραση μιας δυσαρέσκειας. Το σημερινό γεγονός είναι πιο επαγγελματικό και δείχνει μια κλιμάκωση».

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με ανακοίνωσή του τονίζει: «Φαίνεται ότι τελείωσε ο «Περίπατος». Η προκλητική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι σ' ένα εξουθενωμένο και προσβεβλημένο λαό κάνει -και αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα- λιγότερο αντιπαθή τα καλάσνικοφ. Η βία δεν αποτελεί διέξοδο και ας προσέξουν κάποιοι, γιατί δεν πρέπει επ' ουδενί ν' αποτελέσει μονόδρομο».

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σαμαράς: «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται»

    Στη Βουλή η επίθεση κατά των γραφείων της ΝΔ - Δήλωση Γλέζου προκαλεί ένταση

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, Α' Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 00:14

    Είδηση: 29451

    [05] Συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε: Παραμένουν οι πολιτικές διαφορές

    Συνάντηση, περίπου 50 λεπτών, είχαν στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται θετική και από τις δύο πλευρές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι σημειώθηκε κάποια μετακίνηση θέσεων από τη μία ή την άλλη πλευρά. Όπως αναφέρουν πηγές των δύο αντιπροσωπειών, παραμένουν οι διαφορές τόσο στις ιδεολογικές αναφορές όσο και στις πολιτικές στρατηγικές, αλλά κρίθηκε χρήσιμο να γίνεται ανταλλαγή απόψεων.

    Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε από την αρχή της συνομιλίας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς, όπως είπε, ενδεχόμενη έξοδος δεν θα ευνοούσε ούτε την Ελλάδα ούτε την Γερμανία, ενώ θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στο κοινό νόμισμα. Διευκρίνισε πάντως ότι θεωρεί τα μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας νεκρά -«το πρόγραμμα είναι νεκρό, δεν πετυχαίνει και θα αλλάξει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες-, αλλά και ότι δεν θεωρεί καμία επιλογή ως μονόδρομο, καθώς στόχος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης ώστε, τόνισε, να ανακάμψει η οικονομία και να μπορούν οι Έλληνες να ζουν με αξιοπρέπεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δε λόγο για τον κίνδυνο ενίσχυσης των ακροδεξιών και των νεοναζιστικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας, όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, επισήμανε ότι επιθυμεί και ο ίδιος διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου, όπως είπε, να οικοδομηθεί αποτελεσματικό κράτος, το οποίο και το επενδυτικό κλίμα θα ενισχύει και τη φτώχεια θα μειώνει πρωτογενώς, αλλά επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν με την οικονομία και την κοινωνία υπό κατάρρευση και τον κρατικό μηχανισμό σε διάλυση. Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ακόμη τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διαφάνειας ως θεμελιώδη για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων και ζήτησε από το συνομιλητή του τη συνδρομή της Γερμανίας στο θέμα της κατάθεσης Χριστοφοράκου για την υπόθεση της Siemens.

    Αναφέρθηκε μάλιστα θετικά στη διαχείριση περιπτώσεων όπως η «Λίστα Λαγκάρντ» από τη Γερμανία και επιπλέον, ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε και για υπόθεση Γερμανού επενδυτή, ο οποίος, στην επιχειρηματική του προσπάθεια στην Ελλάδα συναντά εμπόδια, όχι μόνο γραφειοκρατίας αλλά και διαπλοκής.

    Αναλύοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες: την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με πάταξη φοροδιαφυγής, φορολογία του πλούτου και εξίσωση εσόδων και δαπανών στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τις διαρθρωτικές αλλαγές σε συνδυασμό με τη διαφάνεια και τη διαχείριση του χρέους, και μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών, οι οποίες, όπως είπε, καθίστανται αναξιόχρεες εξαιτίας των μνημονίων που τις βυθίζουν σε ύφεση (σημειώνοντας παράλληλα ότι η διάσκεψη αυτή θα έχει ως πρότυπο τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953).

    Σύμφωνα με πηγές της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, από την ελληνική πλευρά τέθηκε και το ζήτημα του κατοχικού δανείου, ενώ παρουσιάστηκε η σχετική πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου, την οποία ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την ανάγκη να πετύχει το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα λιτότητας και ζήτησε για αυτό την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, έθεσε την τήρηση των υποχρεώσεων ως όρο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ ως απόδειξη της καταλληλότητας των μέτρων που λαμβάνονται, ανέφερε την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard & Poor's και τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων. Σημείωσε ακόμη ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται η οικονομική διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άκουσε πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικώς με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Οι δηλώσεις Τσίπρα

    «Είχα την ευκαιρία να έχω μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη.

    Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές. Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ. Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη».

    Σχετικές ειδήσεις:

    Τσίπρας στον Σόιμπλε: Απέτυχε η λιτότητα - Σόιμπλε: Άλλη λύση δεν υπάρχει

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 23:54

    Είδηση: 29433


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 January 2013 - 9:51:21 UTC