Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση ΦΠΑ εστίασης εντός του 2013 για τόνωση της αγοράς
  • [02] Καταβολή εφάπαξ για 1.200 συνταξιούχους του Δημοσίου
  • [03] Συγκέντρωση αποδείξεων - Το «κυνήγι» θα ισχύσει και το 2013
  • [04] Δ. Αβραμόπουλος: Χαιρέκακες οι δηλώσεις Ερντογάν

    [01] Μείωση ΦΠΑ εστίασης εντός του 2013 για τόνωση της αγοράς

    Μέσα στο 2013 η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 23% που ισχύει σήμερα, όπως προανήγγειλε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στην εκπομπή «ΝΕΤ Παντού». Λόγω του υψηλού ποσοστού χιλιάδες είναι τα εστιατόρια και οι καφετέριες που έχουν βάλει λουκέτο, ενώ και ο ελληνικός τουρισμός χάνει την ανταγωνιστικότητά του.

    Με αγωνία αναμένουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 23%, μέσα στο 2013, καθώς η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, μέσα σε ένα χρόνο ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης μειώθηκε κατά 40%, από περίπου 3 δισ. ευρώ σε 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.

    Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τα μειωμένα διαθέσιμα εισοδήματα, έβαλαν τη διασκέδαση σε δεύτερη μοίρα.

    Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, 4.000 επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης έβαλαν λουκέτο μέσα σε ένα χρόνο, ενώ 30.000 άτομα βρέθηκαν στην ανεργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σήμερα, θα μειωθεί στο 13%. Η υπουργός Τουρισμού, προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ανάσα στον κλάδο εστίασης που ασφυκτιά.

    Εκτός από την τόνωση της κατανάλωσης, η μείωση του ΦΠΑ, αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, καθώς ο σημερινός συντελεστής 23% αυξάνει σημαντικά το κόστος των διακοπών στην χώρα μας.

    Σχετική είδηση: Ο. Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός ισχυρό όπλο για την οικονομία

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Δανάη Γραφάκου

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 23:33

    Είδηση: 28240

    [02] Καταβολή εφάπαξ για 1.200 συνταξιούχους του Δημοσίου

    Στο τέλος της εβδομάδας αρχίζει η εκταμίευση των 1.200 εφάπαξ που αναμένουν να λάβουν οι συνταξιούχοι ακόμη και 30 μήνες. Ήδη έχουν εκταμιευθεί 40 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή αυτών των βοηθημάτων που επρόκειτο να πάρουν οι δικαιούχοι από το 2010

    Πέμπτη ή Παρασκευή οι πρώτοι 1000 συνταξιούχοι του δημοσίου που είχαν συνταξιοδοτηθεί από τον Οκτώβριο του 2010 θα δουν τα βοηθήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους. Τη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφεί η εκταμίευση κατ αρχήν 40 εκ ευρώ από το συνολικό πόσο του 1,1 δισ που θα διατεθούν για την αποπληρωμή 55.000 εφάπαξ.

    Η Δευτέρα το Ταμείο Πρόνοιας θα ενισχυθεί με 25 άτομα ,για να βοηθήσουν στην εκκαθάριση των αιτήσεων ώστε τον Ιανουάριο να πληρωθούν 1.000 συνταξιούχοι, τον Φεβρουάριο 1.900 και τον Μάρτιο 3.200.

    Και από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα βοηθήματα όσων συνταξιοδοτήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 .Μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν λάβει το εφάπαξ τους 31.400 συνταξιούχοι που πήραν σύνταξη από 20/10 του 2010 έως 30 Μαΐου του 2012.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι ωστόσο, ανησυχούν για τις νέες μειώσεις που αναμένονται το 2014. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπουργική απόφαση-θα αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού στη βάση της ανταποδοτικότητας εισφορών -παροχών καθ' όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου.

    Παράταση μέχρι το Φεβρουάριο να καταθέσουν αναλογιστικές μελέτες που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους πήραν τα ταμεία που θέλουν να εξαιρεθούν και να μην ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Μέχρι τώρα μόνο 6 ταμεία κατέθεσαν μελέτες ζητώντας να λειτουργήσουν πλέον ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: ¶ννα Κωνσταντακάκη

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 23:31

    Είδηση: 28238

    [03] Συγκέντρωση αποδείξεων - Το «κυνήγι» θα ισχύσει και το 2013

    Στο κυνήγι των αποδείξεων θα πρέπει να ριχτούν και το 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το απαιτούμενο ποσό θα πρέπει να συγκεντρωθεί για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου και να αποφευχθεί η ποινή 22% που θα προβλέπει το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου. Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών μέσα στο 2013 θα επεκταθούν και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

    Γ. Μαυραγάνης: «Μαζεύουμε αποδείξεις και το 2013»

    Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις και το 2013 ανεξαρτήτως εισοδήματος, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Οι αποδείξεις θα πρέπει να καλύπτουν το 25% του εισοδήματος και το μέτρο για τη νέα χρονιά θα ισχύει προκειμένου να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2100 €. Αναφερόμενος στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων είπε πως πρώτα θα προχωρήσει η επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών το 2013 σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα και ακολούθως θα υπάρξει αναπροσαρμογή τους. Όσον αφορά το εάν το 2013 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε: «Δεν έχουμε τέτοιο στόχο. Για να πάμε σε ένα αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των τιμών θα πρέπει να εντάξουμε όλες τις περιοχές».

    Την απόδειξη από κάθε συναλλαγή θα πρέπει και το 2013 να κρατάνε μισθωτοί και συνταξιούχοι. Για διαφορετικούς λόγους, τόσο όσοι έχουν εισόδημα ως 42.000 € όσο και όσοι δηλώνουν μεγαλύτερο εισόδημα θα πρέπει να επιδοθούν και πάλι στο κυνήγι των αποδείξεων.

    Για εισοδήματα ως 42.000€ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύψουν το 25% του εισοδήματος τους για να μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου που αρχίζει από τις 2100 € για μεγαλύτερα εισοδήματα θα πρέπει να καλυφθεί ποσό αποδείξεων 10.500 € προκειμένου να μην επιβληθεί ποινή ίση με το 22% της διαφοράς. Η ποινή 22% σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων θα ισχύει και για τα εισοδήματα ως 42.000 €.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες δεν θα χρειάζεται να μαζεύουν αποδείξεις αφού δεν υπάρχει πλέον αφορολόγητο όριο για να καλύψουν. Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδια για την αποτελεσματικότερη πάταξη της τα οποία θα ενσωματωθούν στο νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία που θα κατατεθεί την ¶νοιξη στη Βουλή.

    «Το φορολογικό είναι η καρδιά όχι μόνο του δημοσιονομικού, αλλά του πολιτικού προβλήματος», τόνισε στη NET FM ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο επιβαρύνει με πρόσθετη φορολογία αυτούς που ήδη πληρώνουν.

    «Το αργότερο ως τον Μάρτιο θα επανέλθουμε με ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα προωθεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στη ΝΕΤ FM ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης.

    Γ. Στουρνάρας στη «Real News»

    «Η φοροδιαφυγή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ελέγχων και ποινών. Όταν κάποιος αισθάνεται ότι έχει μικρή πιθανότητα να πιαστεί και επίσης μικρή πιθανότητα να τιμωρηθεί, έχει μεγάλο κίνητρο για φοροδιαφυγή».

    Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται μέσα στο 2013 να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Από το 2014 θα επιχειρηθεί εξίσωσή τους με τις εμπορικές τιμές, η οποία θα επιφέρει αύξηση σε περιοχές με μεγάλη εμπορική αξία αλλά και μείωση σε άλλες.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσουρός

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 23:31

    Είδηση: 28234

    [04] Δ. Αβραμόπουλος: Χαιρέκακες οι δηλώσεις Ερντογάν

    Σκληρή απάντηση Δ. Αβραμόπουλου σε Ερντογάν:«Χαιρέκακες δηλώσεις με ανακριβή στοιχεία»

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, σχετικά με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

    «Χαιρέκακες δηλώσεις, που αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία, δεν ταιριάζουν σε ηγέτες και μάλιστα γειτόνων, που λένε ότι επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης. Οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Για αυτό απαιτούνται μετρημένα λόγια. Όσο για τα περί πώλησης νησιών, φοβούμαι ότι όσοι συμβουλεύουν τον κ. Ερντογάν δεν γνωρίζουν, ή μάλλον κατασκευάζουν πληροφορίες. Κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή. Και τα ιστορικά έθνη, όπως η Ελλάδα, πάντα βρίσκουν το δρόμο τους. Αυτό καλά θα κάνει να μην το ξεχνά κανείς».

    Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ερωτηθείς σε τηλεοπτική συνέντευξη για τις βαθμολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, που πρόσφατα αναβάθμισαν το ελληνικό χρέος ενώ επιμένουν στην χαμηλή βαθμολόγηση της Τουρκίας είπε : «Δεν είναι δυνατόν να συμφιλιωθώ με τους οίκους αυτούς. Είναι πλήρως πολιτικοποιημένοι. Η Ελλάδα έχει βουλιάξει και ανεβάζουν την βαθμολογία της κατά έξι μονάδες, ενώ της Τουρκίας με το σταγονόμετρο....αυξάνουν κατά έξι βαθμίδες, την βαθμολογία μίας χώρας που πουλάει τα νησιά της».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 23:38

    Είδηση: 28233


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 December 2012 - 21:49:19 UTC